Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hunluki

senior tag

válasz arnyekxxx #556 üzenetére

Többnyire böngészőből mindenféle random addonokat kiganézni, ask toolbart levakarni, letöltések között random exe-k, vírusírtó karanténjának ürítgetése, másik 3 vírusírtó (amiből 2 kamu, meg egy norton trial ami kb károsabb mint a két másik kamu) levakarása ami közben felmászott, teljes vírus/adware írtás.

Amúgy nagyi először W7-et használt, az 2-3 havonta képes volt letérdelni neki, aztán frissített 10-re, ott már nagyi se kellett, W10 intézte magától pl frissítés utáni bootloop-al.

Ezek mind user errorok (kivéve a W10 bootloop, az 100% MS fail), aláírom, de ha én vagyok akinél csörög a telefon hogy "jajmegintlassúezaszar tudszvalamitcsinálni" akkor egy idő után elkezd unalmas lenni én pedig elkezdek egy permanens megoldás után keresgélni.

Serdülő unokaöcsémnél hasonló volt a szitu, nyilván tudjuk mitől lett havonta rákos a gépe, de amióta linuxon játszik (amikkel játszik mind van steamen linuxon) azóta semmi gondom vele, csak megy.

Persze ugyanitt szeretném megjegyezni hogy nekem is volt dolgom olyan géppel ahol felhasználási igényeknek tökéletes lett volna a legmezeibb linux is, de a HW nem kedvelte a pingvineket szóval maradt a Win. De ahogy előbb is említettem ilyenből egyre kevesebb van, sőt inkább a winre nincs driver a jellemző. Legutóbb pl USB-s videódigitalizáló volt hasonló (egyik vége USB, másik vége RCA/s-video), ott is XP volt a hivatalos utolsó, W7-re még fel lehetett imádkozni erős basszamázások következtében sűrű kékhalálozgatásokkal, Mint alatt rádugtuk és már jött is be az adás, VLC-vel simán menthető volt a stream x264-be amit proci szépen integrált gpu-ból kódolt.

Amúgy elvileg az elosztós lekapcsolás már nem kéne hogy gondot okozzon, elég régóta naplóznak minden OS alatt a filerendszerek, de nyilván nem a legegészségesebb HW szemszögből :DDD

• Bici

félisten

válasz arnyekxxx #505 üzenetére

Általános szabály linuxszal való ismerkedésnél, hogy kell neki (azaz neked) egy kis kezdeti löket, hogy beinduljon.
    Ez olyan mint egy kert körüli kerítés. Az ilyen ubuntu féle disztrókon általában már nagyon alacsony ez a kerítés, de akad olyan hardver, ami picit még emeli ezt.
    Ha ezen túljutsz, akkor már sima a terep.
    Ez visszafelé is igaz, én Windows 10-en szenvedek, mint disznó a jégen jópár év kjhagyás után.

A linux sosem lesz windows, nem úgy kell hozzáállni. Aki ezt várja el tőle, az inkább ne is próbálkozzon, mert cssk csalódni fog.

• ubyegon2

félisten

válasz arnyekxxx #510 üzenetére

Nem a mostani ezredik telepítésedre gondoltam amúgy. Linux disztrót hanyadik alkalommal telepítettél? Legalább annyiszor, mint Wint?

Xubuntunál már fordult elő hasonló jelenség, sokkal jobb szerintem a Mint XFCE változat, de mivel hamar túl akartál lenni rajta, így nem fektettél bele sok időt, bár ha rákérdezel a Kezdő topikban, ezt megtudtad volna meg azt is megtalálod, mi a gond ilyenkor a Xubuntunál. HDD-re 10-15 perc alatt felmegy a Mint XFCE, félóra utána olvasással még mindig benne vagy az egy órában. Igaz utána a felhasználó nem egy pörgős gépet kap, hanem Winx-et, hadd kinlódjon vele a gyenge gépén.

Én anno Win7-ről áttérve Debiannal találkoztam olyannal, hogy a karakteres telepítővel fel sem ismerte a hálókártyámat, úgy kellett telepítés közben felkutatni, miként lehetne ezt a hiányzó fw-t bejuttatni a rendszerbe, na az szopó volt egy Wint használónak, a mai desktop Linuxok telepítése nem az. Nálam az volt a helyzet, hogy én fel akartam rakni a Debiant, nem csak egy esélyt adtam neki, ahogyan te fogalmaztál. Általában aki így indul neki, hogy adok neki egy esélyt, az nem igazán akarja felrakni! ;)

No de nem szemetelem tele ezt a topikot, amikor van Kezdő Linuxos topik is.....

• hunluki

senior tag

válasz arnyekxxx #514 üzenetére

Teljesen jó, nincs ezzel semmi gond. Amúgy én sem vagyok linux fan, vagy ha az vagyok akkor windows fan is vagyok, meg mac fan, sőt android fan meg ios fan is mert van mindegyik napi használatban nálam.

A lényeget próbáltam leírni, azt hogy manapság HW lottó van. És igen, jó esély van rá hogy winre több cucchoz van driver, de alapvetően felhasználási élményben basic usernek nincs difi. Ő nyit egy böngészőt, leharrharrkodja a csillagokháborognak legújabb részét és megnézi VLC-vel. Ha berakod neki az XP hátteret még észre se veszi a különbséget.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Célszerű eleve live képes disztróval megnézni a gépet telepítés előtt, hogy megy-e minden. Manapság ez elég elterjedt megoldás, de az xubuntu alapból pont nem az.

A szitud amúgy pont olyan, mint az AM3-as 760G chipsetes totál egyszerű alaplapom találkozása a Win7 SP1-el. Telepítés után nem volt lan, így net se. Miután kézzel raktam rá realtek lan drivert, utána már lett net és a winupdate le tudta szedni a további hiányzó drivereket.
    De jártam már hasonlóan laptop esetén is, ahol se usb, se touchpad (és semmilyen net) nem ment win7 telepítése után, billentyűzetről kellett megoldanom a gyári driverek telepítését, amik természetesen bezippelt exe formájában érkeztek... Megjegyzem, a perifériák működtek a telepítőben. ;]

• Apollyon

Korrektor

Nekem is van winx-szel ugyanilyen tapasztalatom: [link]

A különbség az, hogy én találtam megoldást a problémára, mert kerestem is. Te viszont valószínűleg több időt töltöttél az ide beírt fricskákkal, minthogy utánanézz miért nem ment az a xubuntu. :D

• hunluki

senior tag

Nekem pont ellentétes tapasztalatom volt, de igazából ez tényleg HW lottó.

Ősrégi scanner és nyomtató, linux alatt pöccre, windows alatt utoljára XP-n. Most akkor elmondhassam magamról hogy én kipróbáltam a wintizet aztán egy rakás szar mert elsőre nem ment rajta, linuxon meg plágenpléj? Teccikérteni.

HW mostanság már windows alatt is szerencse kérdése, W10 egyik updatejével pl otthoni gépem stabil mint a beton, következővel meg inkább hal mint él hála a csodálatos tesztelői csoportnak ami ugye nincs.

Igazából az elmúlt 5 évben személy szerint több bajom volt a windows drivereinek hiányából mint a linuxos driverek hiányából, de persze nyilván függ attól is hogy milyen vasat használsz.

Amúgy a problémád gyönyörűen elkerülhető lett volna, live módban bebutulsz, megnézed hogy megy-e a háló/wifi? Nem. Akarsz vele pöcsölni? Nem? Win install és kalap, az egész linuxos kör kb 6 percet vett volna igénybe. Így annyival kellemetlenebb hogy futtattál egy ninite-ot meg egy windows updatet mikor kész volt a telepítés.

• Dave™

nagyúr

Ha fordítva lett volna (mert azért olyan is akad bőven), akkor hagytad volna a fenébe az első próbálkozás után a Win10-et és örömmel használná mindenki a Linuxot, igaz? :)

• ubyegon2

félisten

Ezzel annyi gond van, hogy míg a WIndows telepítésével félnapot is elszuttyog a felhasználó, a Linuxnál ha nem azonnal működik minden akkor sz*r a Linux! :) (nem a konkrét esetről beszélek, de a leírásból is átjött, hogy leszarod, csak valami legyen gyorsan már a gépen)

Gondolom értesz hozzá, ezért sem értem, miért nem tudtad megoldani, ha meg nem értesz hozzá, akár megkérdezhetted volna a Kezdő Linuxosok topikjában, de mivel csak gyorsan le akartad tudni, nem a te géped, mit foglalkozol vele.....valóban jó példa volt ez, érdemes volt beírnod! :R

Amikor életedben először telepítettél Wint, minden ment flottul? :DD Mindenki iszonyat időt kinlódott anno az első Windows-zal, most meg poersze századik alkalommal már milyen könnyen felrakjuk.......

Na jó, ezt inkább hagyom....... :(

(a kis Daihatsu Cuore-val csukott szemmel átmegyek a városon, lehet, hogy egy Mustang-gal a ltp-ről sem tudnék kihajtani...konklúzió: -de szar a Ford Mustang!!!!!!!!!!)

na persze

• Apollyon

Korrektor

Egyáltalán ki sem kellett volna próbálni, ha úgyis tudtad, hogy nem fog működni. A winx tökéletes lesz oda.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés