Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- 3D nyomtatás
- Androidos tablet topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bgs
senior tag
Te csak a merevlemezt hoztad fel példának, melynek valóban nagy szüksége van a sávszélre
Akkor mondok mast is: uj generacios kulso halozati csatolok? (wireless, rezes, optikai), kozvetlen USB kapcsolatok, USB alapu dokkolo allomasok (laptop fuggetlenne valhat), USB-s monitorok. HIrtelenjeben ezek ugrottak be.
de Te magad is jól mondtad, hogy a SATA az céleszköz, és mindig jobb céleszközt használni, már csak a kompatibilitás miatt is, mint 1 általános csatolófelületet, amin pl. nem tudod lekérdezni a S.M.A.R.T. értékeket...
Altalaban jobb celeszkozt hasznalni. Olyankor amikor a dedikaltsag nem korlatoz mast. Egy beslo eszkoznel (pl. hdd, odd), nyilvanvaloan a celeszkoz a jo. Viszont kifele, ahova szazfele eszkozt kotnek az emberek es evrol evre egytobbfele (rocid ido alatt nepszeruve vallhat valami amibol ma meg egy darab sincs), ott mar merleget kell vonni.
- Hany port (osszessegeben) fer el egy laptopon/gepen?
- Kell-e csokkenteni az univerzalis portok szamat a dedikalt portert csereben?
- Mennyivel lassabb az univerzalis port a dedikaltanal?
- Melyik mennyibe kerul?
Szoval nincs minden korulmenyek kozott legjobb megoldas. Lesz akinek eleg 1db USB1.1 mert csak egy egeret rak ra, de orulne 3 eSATA portnak, mert azokon dolgozik kozvetlenul egesz nap. Es lesz aki inkabb akar 4db gyors univerzalis portot. Amit maskepp gondolunk (imho), hogy szerintem a 4usb verzio lesz a tomeges igeny es a satas meg a retegmegoldas. Konnyen meglehet, hogy en is satas notit valasztanek legkozelebb annak ellenere, hogy igy 'vedem' az usb3-at. De nem is tartozom az atlag user-ek koze...A számítógéped alaplapján nem 1 db USB HUB van, hanem több. Általába 1 HUB-hoz 2 port tartozik, és valóban annak a 2-nek osztozni a kell a HUB sávszélességén.
Vegyunk egy konkret peldat. Intel ICH6. Ez eleg elterjedt... Van rajta 4db UHCI es 1db EHCI. Magyaran van 4db USB1.1 es _1_db USB2. Az nyugodtan oszthatod meg daisy chain-elheted, az akkor is csak egy USB2-nyi savszelesseg lesz.
"abroncs": Jo akkor maradjunk az abroncs hasonlatnal. A kerdes akkor is az, hogy ki fog gyors autot epiteni, ha a lassu gumik miatt ki sem tudja probalni meg a fejlesztocsoport sem. Uj szabvnyon akkor kell elkezdeni dolgozni, amikor az eppen hasznalt kozelit a teljes kihasznaltsaghoz es az ujnak jelentos lepest kell tennie elore. Szerintem ez most eleg jol iliik az aktualis usb2->usb3 helyzetre.
Hálózatra lehet használni a firewire-t, ami eleve IP-n kommunikál. De megnyugtatlak, hogy van 10 Gbit/sec sebességű rendszer, sőt Tbit/s sebességű is. Üvegszál-optikát nem fogja semmi überelni.
Es tudod mennyibe kerul egy 10GE halokartya? Mennyibe hozza egy switch? A GE-et lassan kinovik atlagos felhasznaloi csoportok is, de meg ma sem tul olcso egy rendes GE switch. Par eve raktam be "Mo. egyik nagy szolgaltatojahoz" az elso 10GE eszkozoket es tobbezer dollarba kerultek. 2000USD alatt ma is alig talalsz 10GE NIC-et. Switch arakat most ne is emlitsuk, mert nehanyan szeretnenek ebedelni meg
Az egyertelmu, hogy egy 10GE NIC+switch sokkal jobb hatasfouk, mint egy USB3 megoldas, viszont arban nagysagrendek lesznek a ketto kozott. Az USB pedig a konzumer/irodai piacnak keszult. Az USB3 alkalmas lesz Pistikenek es Morickanak is, hogy atmasoljak a Pokember 4 XHD verziojat egymastol. A 10GE meg megy olyan cegehez, ahol fontos az a plusz amit a dedikalt rendszer nyujt es meg is tudjak fizetni.Nem folytatok kereszteshadjáratot, csak megjegyeztem, hogy szerintem nem ez az égetően fontos dolog a mai számítástechnikában, viszont ebbe kb 3-an is belekötöttetek.
Egy szabvanyt akkor idozitenek jol, ha meg azelott el tudnak kezdeni fejleszteni ra, hogy _egeto_ legyen a szukseg. Akkor sok problema nem jelenik meg es az uj eszkozok is kiforrottabbak lehetnek. Ha mar folyamatosan nepmorgolodas lenne, hogy hasznalhatatlan ez az USB2, mert lassu akkor mar reg kesesben lenne az USB3.
Azert vegosoron nem is vagyunk olyan messze egymastol velemenyileg
Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
LGLuke
őstag
Te csak a merevlemezt hoztad fel példának, melynek valóban nagy szüksége van a sávszélre, de Te magad is jól mondtad, hogy a SATA az céleszköz, és mindig jobb céleszközt használni, már csak a kompatibilitás miatt is, mint 1 általános csatolófelületet, amin pl. nem tudod lekérdezni a S.M.A.R.T. értékeket...
Egy laptopra maximum 1 eSATA kell, bőven elég, ahogyan firewire-ből is elég 1 db, és 3-4 USB. Nincs bajom az USB 3. szabványával, csak nem hiszem, hogy ez a legsürgetőbb feladat.
A számítógéped alaplapján nem 1 db USB HUB van, hanem több. Általába 1 HUB-hoz 2 port tartozik, és valóban annak a 2-nek osztozni a kell a HUB sávszélességén.
Nem írtad le egyértelműen, hogy te külső vagy belső HUB-ra gondolsz. A belső az ugye az USB gyökérhub, és nem sima HUB, mint az USB elosztók, amiket külön lehet kapni boltban...A hasonlatom teljesen jó, hiszen magának a csatolófelületnek nagy a sávszélessége, miközben az eszközök közel sem tudják ezt a sebességet kihasználni, produkálni. Ahogyan egy komoly gumiabroncs is "csatolófelület" az út és jármű között, s az hiába csúcsminőségű, nagy sebességre képes abroncs, ha az autó motorja képtelen olyan teljesítményre, ami kihasználná.
Hálózatra lehet használni a firewire-t, ami eleve IP-n kommunikál. De megnyugtatlak, hogy van 10 Gbit/sec sebességű rendszer, sőt Tbit/s sebességű is. Üvegszál-optikát nem fogja semmi überelni. Főleg nem vacak USB. USB hálózatra nem lesz alkalmas, mert ott sok szabvány, sok protokolja kell, hogy adott legyen.
Hálózatra speciális eszközök vannak, azokat célszerű használni, de ebbe ne menjünk bele.Nem folytatok kereszteshadjáratot, csak megjegyeztem, hogy szerintem nem ez az égetően fontos dolog a mai számítástechnikában, viszont ebbe kb 3-an is belekötöttetek.
Azt is leírtam, hogy semmi bajom sincs az USB3-mal, de ezt a sort valahogy figyelmen kívül hagytad. Előbb-utóbb szükség lehet rá.
De (, és itt a lényeg,) az USB egy szabványos csatolófelület, melyet nem nagysebességű eszközökhöz terveztek eleve, hanem a régi sorosportot felváltva, menetközben eltávolítható és univerzális célokat szolgáló eszközöknek. -
Bgs
senior tag
Huuu.... itt nagyon nagy kepzavarok vannak...
1) Ki beszelt itt USB3-as webcamerarol???
Aminek szuksege lesz ra az pont hattertarolok, amiknek mar most is keves az USB2 es egyre tobbet hasznalunk beloluk. Hogy minek 'kellene' elterjednie, az meg kicsit osszetettebb kerdes...2) Folhomalyositalak, hogy az alaplapodon a chipben egy USB HUB van. Senki sem beszelt kulso HUB-rol... Es feltunoen nem tudod hogyan mukodik az USB. Tok mindegy melyik portra dugod az eszkozodet, mert a savszel az egesz HUB-ra vonatkozik es minden eszkoznek osztoznia kell rajta.
3) Nem jo a hasonlatod. Itt a csatolo felulet a kozeg amiben 'forgalmazunk'. Magyaran a kerdes, hogy elobb epitsunk-e autopalyat, hogy traktor helyett szemelygepkocsit is epithessunk vagy elobb csinaljunk a raktarnak egy terepen hasznalhatatlan autot, hogy majd egyszer talan keszuljon hozza ut is amin, jarhat...
Es ujfent kiemelnem, hogy nem jo hasonlat a SATA, mert az portonkent tudja a savszelesseget, mig az USB HUB-okent. (ld. FW vs USB temat feljebb).
4) Nem hulyesegeket fejlesztenek, hanem olyat amire szukseg van... Arrol nem is beszelve, hogy egy hattertarolora kitalalt buszt es egy altalanos celu buszt nem lehet egy az egyben hasonlitgatni. Peldanak okaert az USB3 halozati funkciokat is ellathat, ha kell es GE-nel gyorsabb lesz. Az USB ugy van kitalalva, hogy majd a kovetkezo evekben kitalalt uj dolgokra is minel jobban hasznalhato legyen. Ez nem mondhato el a SATA-rol, ami egy celrendszer. Aztan az is ott van, hogy minek rakjanak foloslegesen tul sok portot a notikra (hogy a peldadnal maradjunk). Nehany mar most is ugy nez ki, mint egy kerites Az USB portokra szukseg lesz a jovoben is mobil rack ide vagy oda. Akkor most rakjanak ra plusz 2-3db eSATA portot is?
Valamiert itt kereszteshadjaratot inditottal az USB3 ellen, de szerintem jo lenne, ha egy kicsit utanaolvasnal eloszor mi is az USB/FW/SATA/stb.
Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
LGLuke
őstag
1) Ez csak egy csatolófelület. Attól, hogy ilyet tesznek egy webcamra, vagy billentyűzetre, még az eszköz nem lesz gyorsabb, vili??!!!
Nem hiszem, hogy jövőre olyan eszközt találnak ki, ami hírtelen zabálná a sávszélt.
Aminek kell sávszélesség és USB-n működik, az maximum egy merevlemez lehet külső rackben, de mint már említettem, ezekhez ott az eSATA. Inkább ezeknek kellene elterjedniük.2) Minek kell USB HUB, ha a számítógépeken már 10-12 vagy akár több USB csatoló van? Ráadásul már sok monitoron is vannak pár portos USB HUB-ok, amikre max 2 eszközt dughatsz. Nyílván egy mobil-racket ne oda dugj, hanem közvetlenül a gépre. Már csak a kompatibilitás, és hibák miatt is.
3) Igazad van, egy új szabvány akkor nyerő, ha újat hoz, és előrelépést jelent, az elődökhöz képest. De nekem nem is ez a bajom vele. Illetve nincs bajom, csak azt mondtam, hogy hosszú ideig PR dolog lesz, mert hiába rakok egy trabantra olyan gumit, amivel a ferrarik szágúldozhatnak 300 Km/h-ás sebességgel, ha a trabant úgysem képes mechanikailag ilyen sebességre. Hiába teszek Sata125-öt 2000 TB/s-os átviteli sebességű csatolót, vagy akár külön buszt a merevlemezhez, ha maga a vacak drive-ok közül még a legújabbak sem érik el a 120MB-os sebességet.
4) Nem az a bajom, hogy nem tetszik, szívesen veszek majd ilyen eszközt. Az a bajom, hogy vannak megfelelő eszközeink és mégsem használjuk őket, közben meg fejlesztünk hülyeségeket.
Miért nem raknak firewiret minden alaplapra, vagy eSATA-t? Sőt notikba is jó lenne, ha eSATA is lassan elérhető lenne, mert pont ott van a szükség a rackra, amit magammal vihetek a noti táskájában, s ha szükséges elővehetem, ráadásul még nagy sávszélt is élvezhetnék.
Tehát a meglévő technológiákat nem használják ki a gyártók, spórolnak velük, pedig ezek hasznosak, s közben meg olyan dolgokra nem sajnálják a pénzt, amire még valószínű nem lesz szükség sok éven át.
-
Bgs
senior tag
1) Jovore varhatoak az elso eszkozo, amelyknek mar keves az USB2, nem sok ev mulva.
2) USB HUB szinten tudja a savszelt, ha tobb eszkozt raksz ra, akkor mar _most_ is keves a savszelessege.
3) Egy szabvanyt nem lehet ugy cserelgetni, mint egy alkatreszt es a hozza valo eszkozok csak utana jelennek meg. Szoval ha nem akarod, hogy egy szabvany komplett bukas legyen, akkor megfelelo ugrast kell produkalnia.
4) Ha neked nem tetszik ne vegyel ilyen eszkot. Mire 'kotelezo' lesz kifizetned, mar alapertelmezetten integralva lesz minden eszkozbe es minimalis kihatasa lesz az arakra.
-
stratova
veterán
Elnézést kifutottam a mod-időből. Sajnálattal olvasom, hogy egyes tapasztalatok szerint az IDE támogatás ellenére bithibával másol a kicsike (ACR-HD50138) Hát nem tudom mi lenne a jó.
-
stratova
veterán
Köszi a linket kicsit kitágítod az AC Ryan-os csőlátásomat, viszont még mindig nem találok olyan külső egységet ami egyszerre támogatná az IDE ill. SATA vinyókat és rendelkezne USB, Firewire és eSATA csatlakozókkal.
Eddig ők voltak a favoritok:
[link]
[link]
Ez is egy hasznos cucc:
[link]
Tud valaki ilyeneket esetleg más gyártótól olcsóbban? Mert nem túl könnyű felhajtani.[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Nekem is van, ha ez megnyugtat
Elvárható lenne, de nem tesznek... szóval USB minden gépen van, FireWire sokkal kevesebben... ez a kompatibilitás kérdését el is döntötte.
Tisztában vagyok vele, hogy vannak ilyen rackek... jóval drágábban.
Nem tudom mire alapozod, hogy a 3.5"-os külsőt többen használják, mint a 2.5"-ost. Különböző területre valóak. Nekem mindkettő volt, de már csak a 2.5"-ös van meg, mert a 3.5"-es számomra nagyon macerás cipeléshez. (dögnagy ház, USB kábel, adapter... ez meg apró, simán zsebrevágom, és elmegy egy USB-ről)
Persze, akik nem használják ki, azoknak felesleges, nem nyernek vele semmit... ha ezzel tisztában van, akkor nem is lesz hajlandó ezért plusz pénzt kiadni. Aki meg úgy vásárol, hogy át sem gondolja az igényeit... az kb meg is érdemli.
Ellenben nem emlékszem, hogy a SATA2 vagy éppen az USB 2.0 tudás miatt sokkal drágábbak lettek volna a lapok.Mivel minden kombináció elérhető, így a vevő nyugodtan válogathat... neked ez a megfelelő, meg még sokaknak... másoknak meg bőven elég ha van rajta USB... és az újjal sebességhátrány sem lesz. (Nyilván teljesítményben ez sem éri be az eSATÁ-t)
Pár évig még tényleg kevesen használják ki, de mire szükség lesz rá, addigra kellőképpen el is terjed, szóval jól van ez így.
Mai átlag asztali vinyók max olvasása 110-120MB/s körül van... ehhez már kevés lenne az IDE.
Kizárt, hogy egy tizessel drágább legyen egy lap, csak azért, mert USB 3.0 van rajta...
FireWire ugyan úgy pluszköltség, főleg mert külön vezérlővel kell megoldani (chipsetbe integráltról nem tudok). Az eSATA pedig szintén általában külön vezérlő... vagy a chipset SATA portjaiból foglal el egyet, ami marketing szempontból nem az igazi, ráadásul tudtommal AHCI mód kell hozzá, amivel megnézheted a neten hányan szívnak.
-
LGLuke
őstag
Nekem van mobil rackem!
USB 2.0 és Firewire! Érdekes, nekem van egy asztali pc-m, ami már több, mint 5 éves, de az alaplapján van firewire integrálva, akkor nem elvárható, h ma már egy alaplapra tegyenek? De ha mégsem lenne, akkor ott az USB!Láttam már olyan racket, amin szinte minden van! Ja, hogy te nem vagy képbe???
Bocsi, olyat kell vennie, amit használni is lehet: mobil rackekIgen a firewire sebességét hozom fel, miszerint az kevésbé terheli a CPU-t és gyorsabb is, ezért szinte mindig ezt használom, ha tehetem.
Az igaz, amit Cathfaern mondott, h soxor a 2,5"-os külső HDD-khez is kevés a tápja a notikon található kisebbik aljzatnak, de legtöbben 3,5"-os winyot használnak, mert olcsóbb és nagyobb kapacitású, valamint gyorsabb is, és ehhez amúgyis kell a külső táp.
Azért mondtam, h sokat nem nyerünk az USB 3. szabványával, mert a legtöbben joystickot, billenytűzetet, egeret, max hangfalat, scannert, nyomtatót, webcamot, pendriveot dugnak rá. Sorolhatnánk még a dolgokat nyílván, de ezek közül kevésnek van szüksége nagy sávszélre, s a legtöbbnek soha nem is lesz.
Ezért mondtam, hogy jobb választás az eSATA+firewire+USB mobilrack. Otthonra olyan alaplapot vegyél, ami támogatja, hisz akkor a winyó olyan, mintha a gépedben lenne, míg máshol, ha nincsen akkor vagy firewire, vagy USB használatával ugyan korlátozott sebességet érhetünk el, de legalább használhatjuk.
Azért tartom parasztvakításnak, mert nem fogjuk kihasználni hosszú évekig ez biztos, s csak reklámcélra fogják felhasználni az alaplap gyártól.
Nem a fejlődés ellen vagyok, de kedves Cathfaern nincs igazad, mert a legtöbb mai winchesterhez is elég az IDE csatolófelület, hiszen kevés olyan winyó van ami tudná az UDMA6-ot, azaz a 133MB/s-os sebességet.
Tehát a SATA1-et sem tudjuk ebből következően kihasználni, nem hogy a 2-t, s már itt a 3.
Remélem érthető voltam!
Mégegyszer: nem a fejlődés ellen vok, csak ezek most megint megdobják az alaplapok árait, mert amelyik majd ismerei ezen új szabványokat, azt legalább egy tizessel adják majd drágábban a kereskedők, illetve már a gyártók is, holott filléres különbségek lennének elvileg nagy tételben...
Sokan ki fogják fizetni ezekért a felárat, s közben évekig ki sem tudják használni, miközben azt mondjátok, h nincs minden gépen eSATA és firewire, pedig ezek sok éves szabványok, s pedig ezeknek igen csak van létjogosultságuk! Ugye érzitek az ellentétet?!
Üdv!
-
TeeJay
félisten
jólvan akkor te maradj SATA1-nél meg USB2-nél neked az úgyis elég lesz a következő 5évben.
csak nehogy meglepődj ha pár év múlva minden notiban SATA3 SSD-lesz 500-600MB/sec sebességgel, a tiedbe meg beteszik SATA1-re mert neked az is tökre elég.USB3 detto
lehet pár év múlva a 2,5"-os hordozható vinyókban már SSD-lesz és annak igencsak kell majd az USB3 hogy értelmes sebességet kapjunk.
amúgy meg mivel visszafelé kompatibilis nemtökmindegy neked hogy fejlődnek a szabványok? ha mindig mindenki csak azt mondaná hogy "minek ez mikor a mostani sincs kihasználva" még mindig kb. 386-os gépeket használnánkMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Male
nagyúr
...de nem csak olyan notit használnak, amit ma vesznek... nem mindenki cserélgeti félévente. (Az enyém pl lassan 4 éves... és biztos nem is cserélem le még egy jódarabig.)
...ráadásul mit csinálsz, ha valakinek egy olcsóbb gépe van, és arra kéne rádugni a vinyódat? Közlöd vele, hogy vegyen újat? Nomeg nem csak notik léteznek...
Szóval kompatibilitás miatt FireWire és nem USB... hát ez érdekes választás azért.Ott az Inteles hír... ok, azt csak mondják, hogy ennyit fog tudni... de igazából SSD esetén a sebesség csak a gyártó akaratán múlik (milyen vezérlővel hány chipet kapcsol össze).
Nade épp a FireWire sebességelőnyét hozod fel külső vinyónál... aztán meg közlöd, hogy az USB-nek nem kell gyorsulnia
Ok, a tízszeres ugrás soknak tűnik, de egy ötszörösre már ma is szükség lenne... ha pedig több évre tervezik előre, akkor kellhet is (pl az USB 2.0 specifikáció 8 éve készült...). -
Cathfaern
nagyúr
Azért azt ne felejtsd el, hogy a laptopokon található fw 90%-a csak a mini változat, ami nem tud annyira áramot leadni, a 2,5"-os vinyók többsége sem indul el vele, hanem külön táp kell neki.
Amúgy annó IDE idején is mondták, hogy minek a csatolót fejleszteni, minek a SATA, a vinyók úgyis jóval lasabbak...most erős gondok lennének, ha akkor nem kezdik el terjeszteni a SATA-t.
-
LGLuke
őstag
Ha ma veszel notit és nincs raja firewire, akkor az olyan is!
Már évekkel ezelőtt megtalálható volt a laptopok komolyabb változatain, és azért a laptop legfontosabb jellemzője a kapcsolódási lehetőségei.USB2.0 esetén 25 MB/s sebességet tud kb a mobil rackem, míg a firewire akár 35 MB/s-et, pedig elvileg 480mbit/s (60 MB/s) az USB és csak 400 Mbit/s (50 MB/s) a firewire elvi sávszéle.
Nem tudok olyan SSD-t ami 3 Gbit/s sebességet közelítene.
Valójában tényleg nem a Sata 3. verziója a fölösleges, bár szerintem a következő 2 évben biztosan elég a 2-es verzió, főleg, h most még az 1-es verzió sávszélje is elég.De az USB az kis sebességű eszközök kapcsolódására használatos. Fölösleges a 4,8G bit/s!
-
Male
nagyúr
A SATA2 elvi sávszélességét az SSD-k hamarosan közelítik... ráadásul ki tudja mi a valós sebessége, az elméleti hány százaléka.
...váltani pedig még azelött kell, hogy korlátozó tényező lenne a csatoló.USB-n nem feltétlenül kis sebességű eszközöket használ(ná)nak.
Mobil vinyónak szép dolog az eSATA, csak sok gépen még nincs.
FireWire szinte minden notin megtalálható??? Ezt azért gondold még át... -
LGLuke
őstag
Kedves fórumozók, megint szemtanúi lehetünk egy PR funkciónak.
Jön a sata3-as szabvány is, ami a 6 Gbit/s sebességet fog produkálni elvi sávszélben, valamint most ez az USB3-as szabvány. Nincs olyan egység, ami tudná ezt a sebességet
USB-n amúgy is kis sebességű eszközöket használunk, ahhoz jó a 2-es változat, hiszen a pendriveok sem érik el a 30 MB/s sebességet. Mobilrack terén én external satasat választanék, + USB2 aa kompatibilitás miatt, esetleg FireWire, mert az gyorsabb és kevésbé terheli a procit, mint az USB. Szinte minden notin megtalálható.
Winyóknál a sata2 bőven elég. Tehát ez csak annyiban jelent majd vmit, hogy alaplapon jól fog mutatni a sata3 és usb3 logó!
Semmit nem jelentenek, ha hiányoznak a megfelelő sebességű eszközök!!!
-
Bgs
senior tag
IDF: "Az X25-E Extreme meghajtók esetében az Intel extrém magas, másodpercenként 170 megabájtos írási sebességről beszél, az olvasás üteme legfeljebb 250 megabájt másodpercenként"
A 250 mar kozel van a 300-hoz. A hhd-k viszont a kornyeken sincsenek.
-
TeeJay
félisten
de csak addig amíg nem jönnek olyan SSD-k amik vígan 300-400megákkal tolják az adatot
akkor jó lesz majd a SATA3 is
de az USB3 is nyugodtan jöhet, aki meg azt mondja hogy minek az annak valszeg eddig se nagyon kellett USB-t használniaMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
AMD ehog
aktív tag
Minek ilyet fejleszteni, ha még nem is érte el a 2.0 elméleti határát semmi...
-
Bgs
senior tag
válasz waverider #58 üzenetére
Itt latszik, hogy tobb szabvanynak is megvan a letjogosultsaga. Te szeretnel egy letisztultabb kornyezetet magad korul, aki meg terakat masolgat az barmit megadna akar 10% sebessegnovekedesert is
-
waverider
senior tag
nekem nem fontos az örült sebesség, de nagyon örülnék már minnél kevesebb kábelnek
Informatikus csemete mondókája: ZIP ZIP csóka, vak vARJúcska. A Windows 2 dologtól akadhat ki: az egyik önmaga, a másik bármi más. Donald billentyűzetet használ, Mickey egeret. A WORD elszáll, az írás megmarad.
-
Male
nagyúr
válasz Cathfaern #52 üzenetére
Háááát, 60MB/s-ot áttolni egy 400-ason azért érdekes lenne... lévén az már az elméleti maximum fölött van. Szóval annak csak 800-asnak kellett lennie (Vagy az OS pufferelt, és azért jelzett ennyit a másolásnál a program.)
Notihoz van eSATA kártya (ExpressCard formában), bár akkor meg egy plusz cucc még.
-
Bgs
senior tag
válasz Cathfaern #48 üzenetére
eSATA-s rack lehet meg megoldas... egyre tobb alaplapon van mar.
Nekem eSATA+USB+SATA rack-es 2.5"-os cuccom van es bejott ez a verzio.Egy portable program hasznalatakor latvanyos a kulonbseg az USB es az eSATA kozott.
-
-
Cathfaern
nagyúr
Én is FW-set akartam venni SATA-s notebook vinyómhoz, de mikor 3-4 hónapja kerestem, egyszerűen nem lehetett ilyet kapni. Volt FW SATA, de csak 3,5"-osoz, vagy 2,5"-os FW-s, de IDE, stb. Ami mindhárom kritériumot tudta volna egyszerre, olyan nem volt. Amúgy tesztek szerint USB-ből 35mB/s-nél többet nem lehet kicsikarni, FW meg 50-60-at is akár (kisebb CPU terhelés mellett)
-
Bgs
senior tag
Van... csak joval dragabb
Egyszer probaltam beszelni a VIA-val ilyen USB-s chippel ellatott pico-itx alaplapokrol, de az ar miatt nemigen tetszett nekik az otletBgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
TeeJay
félisten
én még múltkor olyat láttam mikor mutatták a csatiját hogy lesz benne optikai szál is azért lesz ilyen gyors.
persze ha FW-nek megy a hasonló gyorsítás optikai szál nélkül is talán USB-nek is tudnia kellene ugyaneztMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Male
nagyúr
Igen... azonban ha az alaplapon lévő vezérlő nem fixen master, akkor máris nincs gond. (Máshol is megoldották már... pl USB-s tárolók fényképezőhöz: egy darab USB csati, ami masterként működik, ha fényképezőt nyomsz rá, és slaveként, ha a PC-re dugod.)
..de végülis teljesen mindegy, egyszerűen nincs igazán szükség rá.
-
Bgs
senior tag
Az USB-nel az alap felepitesbol szarmazik, hogy nem menne a dolog. Egy eziranyu fejlesztes mar nem USB lenne, hanem valami uj szabvany
Lehet amugy olyan megoldast epiteni, hogy master es slave is lehessen, de egyszerre csak az egyik es meg is dragitja az eszkozoket.FW vs USB: Igy van, sot USB fuggo, hogy melyik mennyit produkal az eletben. Csak itt probaltam a szabvany szintjen megmaradni. A FW sem teljesen linearisan skalazodik, mert az eszkozok egyre tobbet egyezkednek egymassal (mivel itt nem kozponti ld. CPU tema). De ugy ereztem ezt nem most kezdem el kifejteni
-
Male
nagyúr
Azt tudom, hogy most így van... csak Ribi felvetette, hogy ezirányba fejleszthetnének, hogy ilyenre is képes legyen.
#42: Elméletben legalábbis... a gyakorlatban már egy darab külső vinyó rákötésénél is általában gyorsabb a FW megoldás, mivel az USB az elméleti maxiumumának kb a felét hozza legfeljebb. (30-35MB/s nagyon optimális esetben... ennél többet én még soha nem láttam).
[ Szerkesztve ]
-
Bgs
senior tag
Sebesseg az korulmeny fuggo.
FW=400Mbit/sec full duplex portonkent
USB=480Mbit/sec HUB-onkent es egyiranyu.Tehat ha egy eszkoz van radugva es tisztan egyiranyu masolast vegzel (pl. USB hdd-re vagy hdd-rol), akkor az USB2 szabvany gyorsabb valamivel.
Viszont mar egy eszkoznel is, ha ketiranyu a forgalom, akkor gyorsabb a FW (800Mbit/sec elmeleti sebesseg). Tobb eszkoznel pedig a FW nagyjabol linearisan skalazodik, mig az USB2 marad a 480Mbit/sec-nel.
Letezik ugyan FW800 szabvany, ami minden tekintetben gyorsabb az USB2-nel, de mivel szinte nem is talalkozni vele, most kihagytam a fejtegetesbol.
-
-
Bgs
senior tag
Felreertettel valamit. Az USB terheli be a CPU-t, a FW az nem. Az USB-t 'CPU-bol kell vezerelni' (csereben pl. lehet sorba is kotni oket, ami a HUB-os struktura miatt meg csak savszel korlatozast sem igen jelent). A FW kontroller maga intez mindent. Kicsit olyan, mint az IDE vs. SCSI tema (Mas dolgokban is hasonlit a ket paros).
-
Bgs
senior tag
Na erdemes volt pontositani
Az amire te gondoltal nem fog mukodni, de mas okbol. Az egyenaram szetvalasztasa meg megoldhato lenne ott is, viszont az USB-k nem kezelnek le a dolgot. USB-bol igazabol ketfele van 'master' es 'slave'. A geped a 'master' a periferiak a 'slave'-ek. Ket 'master' nem tud kommunikalni egymassal. Ezt a problemat oldja fol a speci kabelben levo kis mini usb hub.
-
-
akiesznelvan
csendes tag
bárcsak minden eszköz ilyen sebesség ugrással dicsekedhetne generáció váltáskor
Asus Vento M9, MA78GM-S2H, AM2+ e4850 (alulfesz.), 4x1GB Kingmax DDR2 1066Mhz, Barracuda 160GB 7200RPM
-
-
waverider
senior tag
-
TeeJay
félisten
nemtudom ti hogy vagytok vele de felőlem jöhet az USB3.0 mert néha a 2.0 már lassú szerintem...
persze digitális fényképezőgépek, pendriveok, scanner,nyomtató stb... azoknak évekig tökéletes lesz az USB2.0 is mert oda elég a sebessége.viszont mikor nemrég megvettem a 250gigás WD Passport hordozható vinyót kicsit pipa voltam. hiába USB2.0 minden mert pl Acer notival 16-18MB/sec volt a sebessége, egy nforce 570-es alaplapnál meg 28-30MB/sec és még ettől is tudott volna többet a vinyó...
engem kicsit zavar hogy már egy notivinyót se tud fullra kijáratni pláne ha a vezérlő is problémázik...úgyhogy ha ennek a 4,8gigabitnek a felét tudja majd az USB3.0 már az is jobb mint a semmi
300MB/sec az már egy pár évig elég lesz még az SSD-k korában isviszont ha optikai szál is lesz a kábelben meg a csatlakozóban akkor az se lesz 200forint úgyhogy kíváncsi vagyok mit hoznak ebből össze
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Male
nagyúr
Pontosítsuk. Tehát azt szeretnék megoldani, hogy egyik gép USB-je egy szimpla USB kábellel öszekötve a másik gép USB-jével... (tehát semmiféle HUB, stb. nincs közben). Ilyenkor hogy oldod meg az elektromos leválasztást? Úgy, hogy ha kihúzza, akkor utána simán rádughatja a Pendriveját, stb... Villamosságtani képzettségem némileg hiányos, de szerintem ez így nem megoldható.
Legalábbis én így értettem az eredeti felvetést. (Mert olyan, hogy közé tolunk valamit, olyan jelenleg is van.)
-
Khan13
senior tag
daa-raa, Bgs köszönöm a magyarázatokat!
-
-
Bgs
senior tag
Ugy erted halos hub-rol lehuzva? Akkor igen. Az egyenaram levalasztasa nem befolyasolja a gepedet, csak eppen nem hasznalod semmire addig.
Ha masra gondoltal akkor pontositsunk mielott elbeszelunk egymas mellettBgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
Hunter2
addikt
Ha 3 USB-n használsz 3 vinyót akkor lehet hogy gyorsan kevés lessz a sávszél.
-
Bgs
senior tag
-
törölt tag
A PCI-E megint rossz példa, ott is minden sáv megkapja a saját full duplex sávszélességét. Ahogy 1394 esetén is. Szóval ha több nagy sávszéligényű eszközt használsz, akkor az USB a legrosszabb megoldás. Átlag embernek jó max, de egy kicsivel is komolyabb igényszintet már képtelen kiszolgálni. Emellett a busz adminisztrálása a teljes sávszél akár 40%-át is elviheti.
-
Bgs
senior tag
Hat ha USb=-n log jopar dolgod, szeretnel USB hdd-rol dolgozni (nem csak tarolo eszkoz), esetleg masolgatni kozottuk, akkor az USB hirtelen nagyon gyatra lesz... Ilyen felallasban nem lehet egy lapon emliteni a FW-rel.
Ha csak bill+eger esetleg egy USB drive amirol vagy amire masolsz valamit, akkor folowleges a FW.
-
Bgs
senior tag
A kel celpiac alapvetoen mas, csak kis mertekben fednek at. A FW a portonkent fullduplex tudja a savszelesseget, mig az USB csak egyiranyu es az egesz HUB-ra vonatkozik a sebesseg. Es meg csak ezutan jon az emlitett CPU terheles. Kicsit olyan, mint a desktop vs. workstation/server temakor.
-
Khan13
senior tag
válasz #65675776 #16 üzenetére
Van olyan aki egyszerre nyomtat, scannel, digitalizál, kártyát olvas, kékfogazik, infrázik stb egyszerre? Mert gondolom ha egyszerre egy dolog megy, akkor az övé a teljes sávszél... am erre is gondoltam, mivel ez mindenre igaz (pl PCI, PCI-E stb), csak abból indultam ki hogy nem használunk mident egyszerre...
-
Muton
addikt
ez a v3 csak a sávszélt érinti, vagy az 500 mA-t is?
Muton#2316 - $z@r a drop >_<
-
-
Male
nagyúr
Az egyes eszközökre több feladat hárul, így nyilván valóan drágább is ilyet gyártani. A kábel is drágább... Érdemes elolvasni.
Amúgy a FireWire is gyorsul szépen: Bocs, hogy konkurens oldalt linkelek
-
Khan13
senior tag
Az én cuccaim a 2.0-át sem használják ki, de hátha a 3.0 megjelenésével és terjedésével változik majd a helyzet : ) Tudom, ettől az én eszközeim nem gyorsulnak, de majd az újak hátha gyorsabbak lesznek
Amúgy nekem elég érdekesnek hangzik ez az új megoldás, hogy optikai szálakkal gyorsítanak. Adatverseny lesz...Firewire-t amúgy ki fejleszti? Lassan értelmesebb lenne ha csak USB lenne... Így is már minden alaplapon 100USB van ami csak elég már, mostmár a tempó is meg lesz, szóval egyszerűbb lenne szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Az a probléma inkább, hogy az USB jel elég gyorsan gyengül, így igazán komolyabb hálózatot nem lehet építeni belőle. Innentől kezdve max. arra lenne alkalmas, hogy két gépet összeköss vele gyorsan, de arra meg kapható speciális usb kábelek (így nincs igazán nyomás a szabványalkotókon, hogy ilyet tudjon spec. kábel nélkül. Főleg, hogy akkor azt bele kell építeni a chipbe, amitől az csak drágábbá válik, s nehezíti az elterjedést).
[ Szerkesztve ]
-
Az USB ismét gyorsabb lett mint a jelenlegi átlag LAN-ok (gigabit), bár a hatásfok gyanítom nem 100% egyiknél se. És 10Gb-es LAN-t vajon mikor integrálnak majd az átlag desktop alaplapokra? Kevés az a 128MB/s.
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
v.tom
őstag
Csak már lenne a kezemben egy olyan cucc ami támogatja. Egyenlőre még a jó öreg usb2.0-val is elégedett vagyok. A váltás pont a megfelelő időben fog érkezni.
-
-
adalbert1
veterán
A kompatibilitás minden irányban megmarad majd?
Tehát USB 2.0-ás eszköz megy 3.0-ás porton (ez gondolom egyértelmű hogy így lesz).
USB 3.0-ás eszköz megy majd 2.0-ás porton? -
D@ni88
addikt
akkor még várok a külső vinyó vásárlásával
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest