Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Mini-ITX
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gerzsi
tag
aki rendelkezik a házzal 208mm magasság a lábbak együtt van ?
-
Piftuka
veterán
Jópofa kis kocka, de szerintem kifejezetten otromba lett dizájn szempontjából.
-
HookR
addikt
válasz
Mercutio_ #74 üzenetére
Én is úgy vélekedem, hogy amennyiben a halkság fontos szempont, úgy panel/picoPSU + AC adapter. Vagy ha a kiszemelt konfig teljesítményfelvétele erősebb tápellátást követel, akkor ATX-es tápot kell választani a 120/140mm-es venti (vagy adott esetben a passzív kialakítás) miatt.
Bár kisebb térfogatúak, a TFX és SFX tápok egyszerűen nem jelentenek akkora méretbeli előnyt, mint amekkora hátrány a 80mm-es venti. Nem is annyira az űrméretük, mint inkább az oldalaik aránya miatt. Ha már 80mm-es légkavaró, akkor legalább legyen FlexATX a táp, mert azzal már valóban össze lehetne legózni egy kompakt elrendezést, de ez sajnos nem jellemző. -
Mercutio_
félisten
A nagyobbak Barebone a kicsik talán brick vagy mi a fene most a nevük ezeknek a gyöszöknek, de azok nem tudom teljesítmény/élettartam tekintetében pariban vannak-e egy itx-szel
HookR: A halkság az elsődleges szempont
én még nem láttam olyan sfx tápot ami akár csak megközelítette volna egy Seasonic beles 12cm-es lapátúét
-
imibogyo
veterán
válasz
#65675776 #68 üzenetére
Akkor az első pontban kissé elbeszéltünk eddig egymás mellett. (Az az Antec ház meg tényleg kultúr.) Én is így érzem.
Azért a hatlamas nyereség érdekes kérdés. Egy SLI-s konfig vs egy single VGA-s. Már teljesen más a helyigény. Épp ezért mondtam, hogy akinek beleférnek a kompromisszumok..... Ami például lehet egy SLI/CF vs. single VGA is. Azok sokat nyerhetnek méretben és természetesen ATX-ről ITX-re váltás volt a középpontban, arról is beszéltem, azt is linkeltem. És a fotón elég egyértelműen nyert a srác. Lazán hatoda lett a térfogata a gépének.
csak ilyen kialakítással a lap valószínűleg igen hamar el fog főni. Az igénytelenül belehányt meghajtókat inkább nem is minősíteném.
Nem sok SG05-ben meghalt alaplapról hallottam, de bármi lehet. Az igénytelenül beledobott meghajtók nekem is rejtélyek. De egyébként csak egy gyors képkeresés volt. Vannak sokkal igényesebb nagy-teljesítményű SG05-ök is (egyik, itt egy másik Titánnal, egy ATX tápos régebbi projekt, vagy ez a kis fehérre festett dög).
Önellentmondás az egész.
Annyiban továbbra sem értek egyet, hogy ha eldobnák ezt a koncepciót, akkor csak jóval nagyobb gépekben lehetne ekkora teljesítményeket összerakni. Nézd meg az SG05-ös gépeket mennyivel nagyobban tudnád csak összerakni. Például itt van egy SG05 kontra normál ATX ház összehasonlító kép, vagy itt egy másik is. A megkötésektől eltekintve miért lenne elvetélt ötlet, hogy egy harmadakkora házban is lehet erős gépem?És ez szerintem hobbi is, nem csak azt kell nézni, hogy mennyi az észérv mellette, vagy ellene, hanem a "meg tudom csinálni" motiváció is elég erős. Ezért vonzott engem is, amikor anno belekezdtem a plexis ITX házamba.
az egyik ATX, amásik mATX. Érdekes módon a kettő pont ugyan akkora
Nagyon elvetélt mATX lehet az, ha az ATX lap kontra mATX lap méretbeli különbségéből származó előnyt sem tudták hasznosítani. Az már olyan lehet a mATX-ek között, mint akár az SG05 a valódi mITX házak között.Mondjuk én egy elég nagy házról váltottam át Core1000-re, így nekem látványos volt a különbség.Egyébként széles a spektrum tehát előbb, vagy utóbb elkerülhetetlen, hogy a különböző kategóriák valamennyire át ne fedjék egymást. Nem akar egyik gyártó sem piaci űrt hagyni.
nem értem mITX házba miért normál ATX táp megy, de igazából már a mATX esetén is bőven elég lenne az SFX/TFX.
Nem szívesen dolgoznék, ülnék mellette egész nap. Sajnos mind a mai napig nincs igazán csendes SFX táp, már persze ha az ATX tápokhoz hasonlítjuk őket.Paneltáp és társai megoldások lehetnek mondjuk ITX esetében, de ott meg ugye a leadott teljesítmény elég szűkös.
A linkelt Lian-Li házat már én is néztem, okosan ki van alakítva, csak az az előre-lefelé fújó táp nem túl szimpatikus.
-
HookR
addikt
"...általában 140-150mm közötti méretekről van itt szó, azokból is csak a nem moduláris fér beléjük (wtf, van egyáltalán ekkorából moduláris?), 160mm-t felejtsd el."
Példának okáért a Silverstone kínálatából 140mm mélységűek:
- ST50F-P
- ST60F-P
- ST55F-G
- ST65F-G
Nem ástam bele magam a témába, tápos topikban biztos tudnak mondani még párat ezeken kívül is."160mm-t felejtsd el."
Erősen függ a ház kialakításától. Például egy Cooltek U2-es kuckóba rakhatsz hosszú moduláris tápot is, ha erre szottyant kedved.(#70) Mercutio_: "SFX tápokkal egy gond van: Nincs (még) belőlük igazán halk
pláne moduláris. "
Moduláris SFX táp: Silverstone ST45SF-G -
Mercutio_
félisten
válasz
#65675776 #68 üzenetére
A mITX lényege a minél kisebb helyfoglalás lenne.
Ha megnézel egy átlagos mai konfigot az ATX, de még a mATX házakban is elég sok kihasználatlan hely van. Ilyen szempontbó egy jól kialakított mITX teljesíti a célt még egy erősebb i5+2slotos erősebb VGA+SSD+HDD esetén is (az APU-s rendszerek, vagy LP-s 1 slotos vga-król már nem is beszélve)SFX tápokkal egy gond van: Nincs (még) belőlük igazán halk
pláne moduláris. Kisebb fogyasztásnál ott a paneltáp/PICO PSU mint alternatíva, de már egy HD7750 vagy erősebb VGA/proci esetén is felejtős, vagy barkácsolós lesz a dolog.
-
válasz
#65675776 #68 üzenetére
miniITX-nél ahogy néztem, az egyik legnagyobb a szopás az ATX tápok hosszúságának korlátja. Ha valami normálisabb moduláris vagy akár asszív tápot akarsz belerakni... na az felejtsd el, a legtöbb esetben nem fér bele, általában 140-150mm közötti méretekről van itt szó, azokból is csak a nem moduláris fér beléjük (wtf, van egyáltalán ekkorából moduláris?), 160mm-t felejtsd el. Egyik Lian Li háznál néztem, hogy 180mm van a specifikációban, de gyakorlatban az igazából 150mm...
-
törölt tag
Akkor az első pontban kissé elbeszéltünk eddig egymás mellett. (Az az Antec ház meg tényleg kultúr.)
Azért a hatlamas nyereség érdekes kérdés. Egy SLI-s konfig vs egy single VGA-s. Már teljesen más a helyigény. Ráadásul abban a kissé zsúfolt házban nyilván jó a szellőzés is. Lehet víz van a CPU-n, csak ilyen kialakítással a lap valószínűleg igen hamar el fog főni. Az igénytelenül belehányt meghajtókat inkább nem is minősíteném.
Elvi szempont, de sokkal inkább koncepció. A mITX lényege a minél kisebb helyfoglalás lenne. Ezzel teljesen szembemegy pl a Prodigy, maga a lényeg vész el. A bazinagy mITX-ről meg a régi találóskérdés jut eszembe:
-Milyen a szovjet mikrochip?
-Hatalmas!Önellentmondás az egész.
Van itthon két házam, az egyik ATX, amásik mATX. Érdekes módon a kettő pont ugyan akkora. Ilyen formában a mATX-nek sincs értelme. Az az alapvető probléma, hogy a legtöbb gyártó csak a sablon megoldásokat követi, ezért lesz túlméretes az adott kategóriához a termékük. Pl nem értem mITX házba miért normál ATX táp megy, de igazából már a mATX esetén is bőven elég lenne az SFX/TFX. Már ezzel jelentős mértékben csökkenthető lenne ezeknek a rendszereknek a mérete. És ugye akkor még ott van a némileg optimalizált elrendezés, amivel további méretcsökkentés érhető el, lásd Lian-Li PC-A05.
-
Prof
addikt
válasz
Silentfrog #62 üzenetére
Nekem meg a VHS video/muholdas belteri felek tetszenek monitor ala, bar leginkabb moge felszerelhetoen.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Silentfrog #64 üzenetére
MiniITX topicot javasolnám, ott szívesen ötletelnek a szakik, ha bedobod a kérdést, és leírod mit raknál konkrétan bele.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Silentfrog #62 üzenetére
Pedig az mATX nem is mini
Lian Li is gyárt kocka házakat Q07 a legolcsóbb jelenleg.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Silentfrog #60 üzenetére
Pont ilyet nem, vannak még kisebb booksize házak, pl. vialan epc3, Chieftec FI-01B, stb. de méret, hőmérséklet, terhelhetőség terén is kompromiszumosabbak
-
Silentfrog
veterán
Ennél olcsóbban lehet egyáltalán kapni ilyen méretű házikót?
-
HookR
addikt
A tápegység fölé tetszőleges kombinációban tehetsz fektetve 2db 3.5" vagy 2.5"-es meghajtót. Oldalra pedig 1-1db 3.5" és 2.5"-es meghajtót, vagy 2db 2.5"-est. Tehát, ahogy a cikkben is írva vagyon:
"Tárolókból így összesen három darab 3,5"-es vagy négy darab 2,5"-es egység jöhet szóba, illetve ezek kombinációjaként 2 db 3,5" + 2 db 2,5", valamint 1 db 3,5" és 3 db 2,5" kiépítés valósítható meg."
Bár nem túl jól, de ezeken a képeken láthatod a 3.5"-es meghajtót a táp felett: [kép_1], [kép_2]
-
vittorio7
őstag
Nekem ez nem jön be.
-
batagy
őstag
Jól néz ki.
Ha nincs benne ATX tápegység, felülre be lehet lógatni 3.5" vinyót fektetve?
Mármint, ha nem oldalra tesszük a vinyót, mint a képen, hanem felülre az alaplap fölé, és fektetve? -
Lomha 8V
addikt
Meglepően jól néz ki és árban is kellemes.
-
Birkusz
csendes tag
Sziasztok!
Nekem ennek a "nagy tesója" van, az Elite 120 és igazából nagyon meg vagyok vele elégedve. Nem egy high-en konfigot építettem bele (i5 3470 gyári hűtűvel, GTX 660 Ti OC, 120 GB SSD, Seasonic M12II 520W).
Az a ház nagyon halk és a zsúfoltsághoz képest meglepően alacsony hőmérsékleteket produkál. Ez a kis ház is elég hasonló megoldásokat használ úgyhogy valószínűleg itt sincs probléma a szellőzéssel, én csak ajánlani tudnám a tapasztalok alapján. -
imibogyo
veterán
válasz
#65675776 #50 üzenetére
Aki egy géppel akar megoldani mindent, az ne mITX-ben gondolkodjon. Arra ott van a mATX, feltéve ha a méret is számít.
És nem ugyanezt mondtam én is?Végig arról beszéltem, hogy ha valaki egy all-rounder, ténylegesen mindenes gépet akar összerakni az jobban jár, ha nem mITX méretben nézelődik (természetesen egy bizonyos (igen magas) teljesítmény igényszintet feltételezve), arra jobb egy "alig nagyobb" mATX, feltéve ha abból elég kicsi házat választ (mert ugye ahogy említed feltételezzük, hogy a méret számít, így mITX-el csak kisméretű mATX-et érdemes szembe állítani, például az egyik kedvencem). Minden más simán kihozható mITX-ből is, ahogy már Mercutio_ is felvázolt egy átlag felhasználásra tökéletes gépet, de persze annál jóval erősebbeket is ki lehet hozni nem túl nagy erőlködéssel. És akiknek beleférnek a megkötések azok bizony hatalmasakat nyerhetnek a gépük méretein.
Nem szabványokról beszélek, hanem koncepciókról.
Én ezt értem és éppen ez az. Írtam is ("más filozófia áll mögötte, mint az eredeti mITX mögött"), de akkor is csak elvi szempontból mondhatjuk, hogy "nem valódi mITX" valami, ha egyszer minden más szempontból igenis az. És mivel, ahogy te is mondod, ez nem szabvány, csak koncepció, innentől kezdve "valódi mITX"-ről beszélünk, hiszen csak olyan rendszert tudsz belőle kiépíteni, nem? Nem azzal vitatkozom, hogy az eredeti koncepcióba belefér-e, vagy sem? Hanem azzal, hogy nem lehet valamire azt mondani, hogy például nem mITX, ha egyszer az. A Prodigy például lehetett volna jóval kisebb is igaz, de nem lett. Ettől még nem lesz mATX, csak egy bazinagy mITX.Na most szólj hozzá, a mITX-et nem erőművekhez alkották meg. Milyen meglepő, hogy erre a célra nem is felel meg
Ki mondja, hogy nem felel meg? Nagyon is megfelel. Kérdés, hogy milyen igényeknek kell megfeleljen és milyen kompromisszumokat kell kötni? Lehet nagyon bitang gépet összerakni belőle, nagyon kis méretben, van rá pár ezer példa szerte a neten, szóval így kijelenteni, hogy nem felel meg elég erős. Legfeljebb nem teszel bele 4-5 HDD-t, vagy nagyobb méretű ATX tápot stb., de ettől még megfelelő erőművet ki lehet belőle építeni, csak épp bizonyos megkötésekkel. Akinek ez elfogadható, annak simán megfelel mindenes gépnek egy mITX is, akinek nem (például jelenleg nekem), annak meg nem. Nem lehet ezt így egyetemlegesen kijelenteni. Elég sok mITX építő kolléga van közöttünk (itt PH-n is, meg szerte a világban is) magyarázd meg nekik, hogy amit csinálnak az hülyeség és nem illik a koncepcióba. Az mindenesetre látható, hogy hatalmas kereslet lett az egységnyi teljesítmény minél kisebb helyre történő bezsúfolására és ha a költségvetésem engedné én is jót szórakoznék egy ilyen gép összerakásával, addig amíg ez nem így van, addig számomra is sokkal jobb alternatíva a mATX.Ha meg a felhasználók és a piac sem látnának benne potenciált, akkor nem születnének az újabb és még újabb ilyen irányú termékek.
Én eredetileg is épp ezért csak azt mondtam, hogy ennek ára van szó szerint is (pénz), és átvitt értelemben is (2 RAM, relatíve kevés HDD, processzorhűtő korlátozások sok ház esetében, ezért soknál szinte kötelező a vízhűtés stb.). De azt nem mondtam sehol, hogy lehetetlen, sőt még igazából nagyon nehéznek sem nevezném, 10 perc alatt összelegózható egy nagyon erős mITX gép.
-
Totis
aktív tag
Nekem nagyon bejön ez a kis házikó. NAS-nak szerintem ideális a mérete. Illetve akkor már a tv-t is rákötném.
-
KatonaT
aktív tag
Nekem nagyon tetszik!
-
törölt tag
Aki egy géppel akar megoldani mindent, az ne mITX-ben gondolkodjon. Arra ott van a mATX, feltéve ha a méret is számít.
Akkor lenne valódi mITX a Prodigy, ha a méretei is ennek megfelelőek lennének. Ehhez képest kb egy mATX méreteivel rendelkezik. A mITX lényege pont a kis helyigény lenne, ezt csúfolja meg pl a Prodigy. Ettől nem tekinthető valódi mITX rendszernek. Nem szabványokról beszélek, hanem koncepciókról.
-
imibogyo
veterán
válasz
Neovenator #47 üzenetére
Persze tiszta sor. Én a felsorolt alkatrészekhez mondtam, hogy azokhoz egy ITX ház már közel uATX méretet eredményezne. Ezért is említettem a Prodigyt és a 250D-t. Amúgy igaz. Nekem is volt nagyon kis méretű házam amit csináltam és az elég messze volt a uATX mérettől.
(#48) daa-raa: utálom a szarkazmusba oltott kioktató hangnemet. Tudom, hogy honnan indult az ITX és tudom, hogy nagyjából mire való. De mivel szóba került, hogy esetleg valakinek csak egy gépre futja és azt szeretné minden célra használni, így jogos volt a gondolatmenet, hogy mire nem jó, mire nem lehet használni, hogy ezt is figyelembe lehessen venni, mint véleményt. Nehogy valaki pusztán tetszésből, szimpátiából rossz irányba induljon el.
A "Prodigy nem valódi mITX" meg hülyeség. mITX alaplapot teszel bele? Azt. Akkor mITX gép. Ennyi. Az, hogy nem praktikus pont a méretek miatt, hogy sokkal kisebb mITX gépet is össze lehet rakni az már egy másik kérdés, ahogy az is, hogy más filozófia áll mögötte, mint az eredeti ős mögött. Ettől függetlenül mITX és kész. A szabvány sehol sem ad megkötést a befogadó ház méreteire. Szóval, hogyha holnap kihoznak egy Corsair 900D méretű házat, amibe csak mITX alaplapot tudsz beletenni az is mITX ház lesz.
-
törölt tag
Na most szólj hozzá, a mITX-et nem erőművekhez alkották meg. Milyen meglepő, hogy erre a célra nem is felel meg. Valódi mITX-be izomgépet rakni kb olyn, mint Trabant kaszniba kispolszki váltóra aggatni egy Rába D10-et.
A Prodigy nem valódi mITX, mert pont az az előny vész el vele, ami a mITX-et életre hívta.
-
Neovenator
senior tag
Na jó, de a pár centi plusz csak a prodidzsájhoz mérten igaz, mivel az finoman szólva sem egy reprezentatív mITX méret, szinte bármelyik másik ház jóval kisebb nála.
Amúgy semmi bajom a mATX-es megoldásokkal sem, teljesen oké a dolog. A hőfokokat/megfőzést illetőleg viszont annyi a hozzáteendő a témához, hogy nem feltétlenül kell egyenes arányosságot felállítani a méret és a benti hőmérséklet közt, mert egyáltalán nem mérvadó. Adatlapi gépem 1 órányi, 8 szálat megdolgoztató x264 kódolás alatt sem melegszik fel proci szinten 65 fok fölé, eközben pedig hurrikán se süvít odabent.
Persze a három slot-os kártya jogos, de asszem nem az az általános méret azért. -
Solicidium
aktív tag
Ez a mini-DTX kialakítás egyébként hasznos, ha valaki a mini-ITX lapjához igazán halk (tehát gyári nem jön szóba) vgát akar és így egyedi hűtést szerel rá. Pont ezt hiányolom nagyon-nagyon az Elite 120-ból és 130-ból. Azon a két centin széltében nem múlott volna szerintem semmi (240 vs. 260 mm).
-
HookR
addikt
"Egy ilyenbe már rendes vízhűtést is bele lehet paszírozni?"
Kompakt, single radisat igen: [link](#37) nyunyu: "Egyebkent senkinek sem tunt fel, hogy ez mini-DTX formatumu haz?"
Én már belefáradtam, hogy mindenhova odaírjam. Aki tudja mi fán terem a mini-DTX, az úgyis látja, hogy belefér az is. -
Oldalhelyzetben van benne a HDD. Az nem karositja?
-
Bogyó bá'
nagyúr
Formaterve, anyagválasztása CM-esen igénytelen, de legalább nem drága és jó a belső elrendezése. Ennyiért elfogadható (persze ha itthon sem lesz sokkal drágább)...
-
Ste
addikt
Mivel 3. kàrtyahellyel nem rendelkezik (hàtsó kivàgàs nincs, a plusz helyet a HDD tàrolàsàra hasznàljàk) ezért max az alapterületét lehetne mini-Dtx-nek hìvni.
Amúgy majdnem megegyezik a 120as nagytesóval, csak itt elhagytàk a HDD fiókokat. Cserébe szélesebb és zsúfoltabb lett. -
BiP
nagyúr
A Cooler Master mini-ITX-ként hivatkozik rá, én balga módon elhittem nekik
Ráadásul kisebb is, mint a miniITX-es Elite 120-asuk.
(megj: mini-ITX: 170x170, mini-DTX 203x170mm) -
nyunyu
félisten
Egyebkent senkinek sem tunt fel, hogy ez mini-DTX formatumu haz?
Az egy kartyahellyel szelesebb, mint a mini-ITX. -
BiP
nagyúr
válasz
|DavidWoody| #32 üzenetére
Valóban pontatlanul fogalmaztam.
A cikkben szereplő házban ez a konfig el sem férne (pláne nem megfelelő szellőzéssel), és azt is jegyezzük meg, hogy a prodigy és a 250d az ITX-ek között elég nagy. (uATX-esekkel vetekszik), abban persze, hogy nem fő meg egy erős konfig sem.
Szóval elég széles a spektrum, hogy ITX-en belül mi valósítható meg.(#33) JanR: Víz. úgy könnyű
-
JanR
addikt
Nem tudom mi számít neked erőműnek
Nekem BitFenix Phenom házikóm van, benne MSI Z87I, i7 4770K @ 4,6Ghz , 16GB Ram és (egyelőre) egy GTX 560Ti, amit egy 290 fog felváltani nemsokára. Természetesen a rendszer egy SSD-n van és mellette van 2TB-nyi helyem. Mind ez egy 40x30x22-s kockában elfér a polc alatt. Ja és víz van a procin, így még zajtalan is. Ez is az egyik előnye az mITX-nek.. legalább is én ezért választottam.
Igaz a CM házai sosem tetszettek, de a belső elrendezésük mindig is ötletes volt.
-
|DavidWoody|
tag
Asrock z87 itx, intel i7 4770k, amd r290x/gtx780ti ,16gb ram, 256 gb ssd vagy 2x128 raid 0 + 2 tera winyo lazan belefer mondjuk egy prodigybe vagy a 4# hszben linkelt corsair 250dbe. Ennel az emberek 99,5% anak nincs szuksege tobbre, akinek megis az mar ws/server. Ennyi, lehet epiteni ebbe is eromuvet, max 10 fokkal melegebb lesz a procid...
-
BiP
nagyúr
Te csak annyit írtál, hogy értelmetlen a miniITX őrület. Erre járt a facepalm - gondolom.
Mert amúgy nem ördögtől való a miniITX sem, csak a megfelelő igényhez kell választani. Ezt mondta Mercutio és imibogyó is.
Viszont aki erőművet akar, az nem biztos, hogy ebben a méretben is sikerrel jár, mert akkor kell hoznia a felemlített rengeteg kompromisszumot, meg sok kidobott pénzt. -
kekjjoe
csendes tag
Nekem tetszik.
És ha belegondolok, hogy emellett mennyi szabad helyünk maradna a feleségem 14 éves gépe helyet. -
|DavidWoody|
tag
Akkor te minek vettel x200 as lenovot? 26 kompromisszum meg 30% felar a t400 hoz kepest. Azert mert neked mindegy mekkora a geped, lehet masnak nem. Nekem is mitx em van asztalikent es hidd el, nagyon szivesen koltottem ra a felarat... azer mer neked valami nem tetszik a kis lelkednek meg nem szar egybol...vagy akkor vegyel t400at
...
-
imibogyo
veterán
"egy kellemes középvezetői órabérrel, mondjuk 10000 forint/óra. Hol éri ez meg öreg?"
Mondjuk ilyen keresettel bárhol/bármikor. És szerinted hányan keresnek így ebben az országban? Aki már ennyit keres az fizet érte annyit, hogy ne nagyon legyen kompromisszum.Amúgy meg ilyen keresettel 2 nap alatt megkeresném a jelenlegi havi béremet. Szép.
A többit Mercutio_ leírta.
-
Mercutio_
félisten
Mit értünk mATX konfig alatt, csak az alaplap, vagy a befogadó ház mérete a "mATX", mert előbbi esetben alig spóroltunk helyet, utóbbinál meg szintén kompromisszumot kell kötni, csak nem "26-ot", hanem 17.-et.
Az meg, hogy valaki nem ért hozzá, de ahelyett, hogy kérdezne a szaktopicban, inkább órákon át túrja a netet nem az én szegénységi bizonyítványom
Ha pedig középvezetői órabére van, akkor már van annyi esze, hogy leírja az igényeit és összerakatja valakivel 1-2 órányi órabérért, mert egy jó középvezető egyik ismérve, hogy nem ő akar mindent elvégezni, hanem a megfelelő emberekre osztja le a munkátHa viszont ez a hobbija, akkor nem fillérb*szó módon számolgatja hány órát áldozott rá, hanem kíhívásként éli meg és sikerélménye lesz, ha megoldotta a maga elé kitűzött feladatot.
-
kromatika
veterán
tetszik nekem is.
-
franc0
őstag
válasz
Mercutio_ #22 üzenetére
És aztán a pénztárnál rádöbbenni, hogy kötöttünk 26 kompromisszumot, egy sima mATX konfig árához képest 30% felárért.
Ráadásul a kompatibilitás miattelbaszottutánaolvasással töltött órák száma szorozva egy kellemes középvezetői órabérrel, mondjuk 10000 forint/óra.
Hol éri ez meg öreg? Mielőtt fészpalmozol. -
imibogyo
veterán
válasz
Mercutio_ #22 üzenetére
Igen így értettem én is. Vagyis nem mond ellent az én véleményem a tiédnek. Ha valaki megelégszik egy ""közepes"" teljesítménnyel, annak tökéletes lehet egy ITX gép is. De aki igazán komoly gépet akar összerakni magának, annak valahol kompromisszumot kell kötnie, ha pedig ezt nem akarja, akkor már legtöbbször szűk keresztmetszet az ITX méret. Én pont az általad említett határon voltam, épp ezért billentem át uATX méretosztályba. Ha mondjuk egy jó HTPC/alap játék/mindenes gépet szeretnék összerakni, már nagyon-nagyon csábító lenne az ITX méret, például az általad említett komponensekkel is. De sajnos az én pénztárcám nem enged meg két gépet.
-
Mercutio_
félisten
Tudni kell, hogy mire akarunk konfigot összerakni, milyen komponensekkel, és milyen méret/zaj/hőmérséklet elvárásaink vannak. Aztán az ezeknek megfelelőt kiválasztani, vagy ha ragaszkodunk valamihez ami a határokat feszegeti, akkor kompromisszumot kötni egyes paraméterek tekintetében.
Kisebb konfigok, közepes VGA-val szerelt rendszerek esetén, ha számít a méret, akkor simán mehet az mITX ebbe a házba
pl. egy filléres H61MV-ITX lap, i3/i5 proci, valami 2slotos HD7790, 2x2/4GB ram, és egy csendes Seasonic beles táp, leszabályzott ventik, SSD "oszt jónapot"
-
nyunyu
félisten
Azt hittem, hogy az ATX 1.0 tapelrendezese 10 eve kihalt, erre tessek.
Ja, hogy ebben fejjel lefele is be lehet szerelni a tapot, igy nem sul meg a procitol?
Akkor meg mi huti a procit??? Befer a tap ala valami?Tenyleg jobb lett volna SFX tappal, az 14x15x8.6 helyett csak 10x12.5x6.4 centi meretu, joval kisebb helyet foglal.
Idehaza ugyan eleg ritka, de a nagy tapgyartok gyartanak 300-350W-os 80+ tapokat mini meretben.
De ahogy elnezem, ez is boven eleg lenne egy atlagos konfignak.Csak tudnam, miert nem tesznek legalabb egy PEG tapcsatit egy SFX tapra, nem kene adapterekkel bohockodni.
-
imibogyo
veterán
Annyiban van benne igazság szerintem is, hogy ha normális teljesítményt akarsz összerakni (nagyobb méretű VGA, ATX táp, jó hűtés stb.) és nem akarod megfőzni sem őket (például kicsit is komolyabb vízhűtés), valamint a gép hangja is számít, akkor a végén már majdnem uATX méretnél vagy lásd Bitfenix Prodigy, vagy a linkelt Corsair 250D miközben uATX-el sokkal-sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötnöd (például 4 RAM, SLI/CF lehetősége, nagyobb fajta procihűtők könnyű használata stb.) és általában az ITX jóval drágább is alaplapban (például az ASUS P8Z77-M Pro lapom 28k volt, amikor az ASUS P8Z77-i 52k volt, miközben tudásban az első felette van).
Én is nagyon bele voltam bolondulva az ITX-be, majdnem be is vásároltam belőle (Prodigy volt a kiszemelt a vízhűtés és a hosszú VGA, valamint a már rendelkezésemre álló 550W-os nagyon csendes táp miatt), de aztán a sok megkötés miatt végül lett egy uATX gépem, ami nagyságrendileg 1-4 centivel nagyobb csak minden irányban, mint mondjuk egy Prodigy, de olcsóbb is annál (a különbségből vettem plusz 8 GB RAM-ot és egy Mugen 2-t), miközben a gép összesített tudása nagyobb az ITX-es társáétól (ahogy fentebb már írtam + például belefért egy 7970 DC2-es, ami a 3 slot miatt kevés ITX házba fér be).
Ettől függetlenül én is mindig elcsábulok, ha ilyen hírt látok, hogy na a következő majd ITX lesz, de amikor az észérveket is figyelembe veszem, mindig meg maradok ezen a szinten. Pár centiért túl sok kompromisszum és túl sok plusz pénz. Mondjuk kisebb teljesítmény kategóriában nagyon jó ötleteket láttam szerte a neten ITX méretben. A fentiek szigorúan magánvélemények, természetesen. Nem ítélem el aki beleszerelmesedett a kategóriába.
-
válasz
Bjørgersson #12 üzenetére
Kevésbé kap "asszimetrikus" terhelést. Sajnos értelmesebben nem tudom megfogalmazni, az egyetlen közelben lévő mechatronikai mérnök mellettem most éppen alszik.
-
Prof
addikt
Argh sehol semmi My New Mac Pro ujitas megint egy kocka.
-
válasz
Bjørgersson #7 üzenetére
Ez a hátul kilógós táp szerintem pont arra jó, hogy ne deformálódjon a hátsó lemez, ami tartja a tápot. Ez sok ITX-nél probléma.
(#4) jim bcs: ekkora méretben már microATX
-
Naaa, ez jó, kell.
-
franc0
őstag
A CM elfelejthetné már ezt a házból félig kilógó táp designt, mert ritka undorító.
Másrészt meg elég értelmetlen ez a miniITX őrület, dehát hadd pörögjön a gazdaság.
-
jim bcs
nagyúr
-
Igen jó kis háznak tűnik, bár az anyagminőség kétes az ár alapján. De nagyon jó a helykihasználása.
Nézegettem nemrég mit lehet kihozni miniITX-ből, s elég lelombozott voltam, hogy még elméleti szinten sincs olyan, amire esetleg beruháznék, még a túlárazott Lian Li-kből sem. De ez a ház úgy tűnik minden kritériumot teljesít:
- kifejezetten hatékony méretű
- viszonylag normálisan néz ki
- olcsó
- szellős
- 160mm-es passzív tápot is befogad, mert nincs elforgatva és felül nyitott
- egy Sapphire R270 épp elfér benneEgyetlen negatívum az 78mm alatt CPU hűtő mérete lehetne, de jól kialakított szellőzés mellett ez nem gond.
-
BiP
nagyúr
Jó kis kuckó. Gondolkodtam már sokat a "nagytesón", a 120-ason, de ez még izgalmasabbnak tűnik.
Viszont a 21centis vidkártya komoly akadály lehet. (A 120-asnál 34centis is befér, szóval kb. nem korlátoz semmit, ami több lehetőséget ad vid.kártya terén). -
zsírsámán
senior tag
Aranyos kis ház. Egy ilyenbe már rendes vízhűtést is bele lehet paszírozni? Látszólag semmi hely nincs benne.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Cooler Master Elite 110 a Mini-ITX platform rajongóinak készült.
- Suzuki topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- FragPunk
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Cooler Master Hyper 622 Halo White Edition (Alkatrész/Hiányos) INGYEN FOXPOST
- Evga supernova 550w moduláris tápegység
- NZXT RGB & Fan Controller - AC-CRFR0-B1-6 RGB INGYEN FOXPOST
- Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX XT 2029.11 ig alza gari
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm white INGYEN FOXPOST
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest