Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
demagóg
aktív tag
válasz
Jim Tonic #28 üzenetére
Nekem sosem volt gondom SSD-vel...
Nekem sem eddig, bár nem is használtam mostanáig,elég volt az adatmentésre beérkező elrettentő példákat látni. De már megtörtem, mert a sebessége lenyügöző mivel nem létezik a seek time. Amúgy tényleg jött vissza vélemény ügyféltől, hogy SSD-t ő soha többé. De ez igaz NAS-ra és bármilyen más romlékony adathordozóra is. Szóval ebben nincs köztünk semmi vita szerintem. Mindegyik eszközt a maga helyén kell kezelni. De talán jelent valami stabilitást, hogy most is jönnek még 20 évesnél idősebb HDD-k. Most éppen egy 1991-es ST351A/X van a kezemben. És most látom, hogy a matrica büszkén hírdeti rajta a 70G értéket (igen, nagy G-vel van írva itt is.)
...HDD-k egyre gyengébb minőségben készülnek, tapasztalataim szerint.
Szerintem is, ennek lehet oka a technológiai határokat súroló megoldások egyre nagyobb száma is.Jeleztem is, hogy néhány kiragadott paramétere valamivel jobb mint amit SSD-re garantálnak. Persze a shock resistance pont nem az, csak alulról nézegeti egy SSD értékét.
...terepautózás közben mennyire van ideje az elektronikának...
Hát eléggé szűken, de beleférhet ha nem túl kemény a helyzet. Az első extrém érték érzékelésekor (pl. a gyorsulás első félhullám felfutó szakaszán) a fejet több mint 100km/óra sebességgel tudja kivágni a parkoló rámpára (természetesen parkolás elött már fékezve). Ez iszonyú nagy sebesség. Ez arra már éppen elég, hogy mire az "állandósult" rázkódás következtében a rezonanciák és a mechanikai torzulások miatt a belső rész elkezdené magát leamortizálni, addigra a fej már biztonságban van. Egy gond marad, amit nagyon nehéz kezelni, erős behatásra a forgó lemez belever a parkoló villába ami a lemez fölé nyúlik....G az gravitációs állandó, míg a g az nehézségi gyorsulás..
Igaz, legyünk pontosak.Csak copy-paste volt innen. Ja meg lestem innen is. Ha lapozgatok, gyakran hasonlókat látok, nagy G-vel. Persze van kivétel is (ha nem írják ki).
-
Szerintem nagyon hasonló területen dolgozunk, ha nem ugyanazon. Nekem sosem volt gondom SSD-vel, ellenben a mai HDD-k egyre gyengébb minőségben készülnek, tapasztalataim szerint. Persze ettől még mehetnek HDD-k a gyártósor vezérlőre, de ha katonai felhasználásokban már egyértelműen az SSD a nyerő, talán még sem kell annyira félni tőlük.
Egyébként ez szerintem pont nem gyártósorokra készül, viszont nem tudom elképzelni, hogy terepautózás közben mennyire van ideje az elektronikának kivédeni a negatív gyorsulás okozta megpróbáltatásokat, de ha még sikerül is neki, külön érdekes lesz, hogy mire újra pozicionálná a fejet, már jön az újabb bukkanó. Azaz a puffer kiürülése után már komoly gondok merülnek fel.Még egy dologra felhívnám a figyelmed, a G az gravitációs állandó, míg a g az nehézségi gyorsulás: g=G(m1/r²)
-
demagóg
aktív tag
Csak pár szót fűznék néhány hozzászóláshoz, sok jó tipp lett leírva. Néhány hsz viszont láthatóan hosszabb gondolkodás nélkül született.
-A felhasználás mellett lehet érv a szélesebb hőmérséklet tartomány ami az SSD esetében valamivel szűkebb.
-További ok lehet a szélesebb magasság tartományban garantált működőképesség (pl. tengerszint alatt is).
-A 800G (kikapcsolt állapotban) elérése hosszú fejlesztés eredménye, de nem lehetetlen. Ez az érték egy szabványosított mérési elrendezés eredménye (amelynek nem része a kátyúkon való áthajtás vagy a földhöz vágás pl.). A téves következtetések oka lehet az is, hogy a PH munkásai sem vették eddig a fáradtságot, hogy körbejárják ezt a témát, de írtak már le korábban olyat egy cikkben, hogy ha nekifutásból vágja földhöz a tárolót akkor sem éri el azt az értéket amit akkor ahhoz a cucchoz megadott a gyártó. Jeleztem az értelmezési problémát, de akkor sem volt érdemi reakció. De most itt minden tisztelt érdeklődőnek: A megadott shock érték (G) mellé mindig (!!!) tartozik egy paraméter általában milisecundumban, hogy az a gyorsulási érték mennyi ideig áll(-hat) fenn. Jelen esetben ez 1 msec (a 800G-hez, több érték párt is megadnak esetenként). Üzem közben ez az érték 300G (2ms). Továbbá megadják a mérés során alkalmazott gyorsulás lefutási formát is, ami jelen esetben (mint általában) mindössze (!) egy darab fél szinusz hullám. Ehhez a tárolóhoz is megadnak egy másik nagyon fontos paramétert, a vibráció maximális értékét (szintén az üzemi és a kikapcsolt állapothoz is). Ehhez is jól definiált mérési elrendezés tartozik. Ez lehet random vagy meghatározott frekvencia tartomány is. Na itt már a valós élethez közelebbi értékeket láthatunk, ami pl. esetünkben 3G max. (10-500 Hz tartományban, működés közben).Ha pontosan ismerjük a körülményeket, a pontos paramétereket ahova szánjuk az eszközt, akkor ezek a laboratóriumban mért értékek többnyire jól adaptálhatók a gyakorlati felhasználásra, de egy az egyben nem használhatóak az alkalmasság megitélésére.
-Ez a tároló (mint mindegyik) tartalmaz akár több shock detektort. A detektálás pillanatában még van idő a fejszerelvényt kicsapni a parkoló rámpára és a mechanikára kritikus érték elérésekor a fej már nincs veszélyben sem a felületre, sem önmagára. Ez nem új dolog, már régóta alkalmazzák magát az elvet.
Magáról az eszközről. Nehéz megállapítani, hogy ez most mennyire piacképes. Ipari, és/vagy mostoha körülmények között (tehát nem szerver vagy desktop alkalmazás) nem minden felhasználáskor egyértelmű az SSD előnye. Az SSD-re inkább jellemző, hogy gutaütésszerűen pusztul el úgy, hogy semmit sem lehet utólag levadászni róla. Hiába figyelik esetleg okos programok a kondíciót, a SMART értékeket. Egy HDD esetén többnyire hosszabb lefutású egy mechanikai elhalálozás és többnyire van idő a mentésre (vagy csupán a nem tervezett rendkívüli karbantartásra) a vég eljövetele elött. Aki már beleszaladt pofonba SSD miatt pl. egy gyártósor vezérlő rendszerében, az már inkább mérlegeli a tulajdonságokat és nem bízik vakon az SSD-ben.
-
Lomha 8V
addikt
Ez valamiféle katonai vagy kutatói felhasználásra készül?
És ha igen, akkor miért nem SSD? Vagy az miért nem jó, nem értem.
-
törölt tag
Gondolom ütés közben ki van parkoltatva a fej.
Máshogyan nehezen tudom elképzelni, hogy kibírja ezeket a gyorsulási értékeket.
Ezért jelentősen nőhet az elérési idő -
ledgeri
nagyúr
válasz
Peaceliker #8 üzenetére
(#15) Feketelaszlo
Akkor kérném vastaggal szedetni, mivel a gravitáció jele: g mivel vektor!!!!
-
kts88
aktív tag
Pont ennek a hgst cégnek van ssd-je is, ami elég durvának néz ki. Mégis ez van strapábnak mondva. Illetve van tanusítványa tüv, ce, ul, stb.
Az ipari szereplők majd eldöntik, hogy kell-e nekik. Főleg, hogy ott lehet vannak olyanok akik tudják is ezeket az adatokat helyesen értelmezni, mert én nem, és szerintem sokan nem tudnak mit kezdeni ezekkel.Puma K szerintem edzett ő többen is
-
Móci
addikt
Úgy tűnik páran megint valami jó anyagot szívtak a cégnél...
-
válasz
Feketelaszlo #15 üzenetére
(ami azért valljuk be, mégsem olyan kevés írás, amire SSD jó lenne) Ugye viccelsz? Egy átlagos számítógép többszörösen többet ír néhány kB-nyi bejegyzéseknél.
-
Feketelaszlo
senior tag
A ház bír ki ennyit. Magyarán ha te mondjuk fedélzeti kamera felvételeit + tachográf adataid szeretnéd rajta tárolni (ami azért valljuk be, mégsem olyan kevés írás, amire SSD jó lenne), akkor egy ütközés után sem kell félned attól, hogy elveszik egy rakás - esetleg életbevágóan fontos - adat. Kissebb rezonanciák ezt nem zavarják, tehát egy kis kátyúban zötykölédéstől nem fog belevágni az írófej a lemezbe, gonolom tele van pakolva mindenféle gumival. Ha ez fennálló probléma lenne, akkor nyílván nem kaphatna ilyen minősítést.
-
Ez biztosan versenyképes egy SSD-vel szemben. Tényleg átment ez a termékterv a felelősök kezén?
#10: You must be joking.
-
Fr3eWar
őstag
válasz
---Lasali--- #10 üzenetére
Egy SLC SSD-vel szemben nem hiszem hogy sokkal több "üzemórát" menne.
-
TeeJay
félisten
válasz
---Lasali--- #10 üzenetére
egy autóban használt SSD-nél aztán marha sok írást kap az eszköz...
maradjunk annyiban már rég szétrohadt a kasztni mire az SSD eléri élete felét... -
Puma K
nagyúr
válasz
Peaceliker #8 üzenetére
-
---Lasali---
Közösségépítő
Jöttök az SSD -vel, de az írási ciklust elfelejtetitek. Gondolom ebben van az előnye az ssd -vel szemben.
-
TeeJay
félisten
lefogadom pár vidéki mellékúton a sok kátyú mellett bármilyen jó kocsiban is meghalna pár hónapon belül
akkora ütéseket kapna... akinek meg van pénze 5+ millás autóra annak a 120-250gigás SSD ára beleférne még a kocsi ára mellé bőségesen... sőt 64giga is bőven elég lenne mp3-ban mocskosul sok zene még így is -
ledgeri
nagyúr
800g-s erejű ütésnek is ellenáll
ezt hogy kell érteni? -
kts88
aktív tag
Azért a -35 85 fokig tartó üzem durva. SSD-t nem látok ilyen értékekkel.
-
bteebi
veterán
Szerintem attól jóval drágább lesz, bár az SSD-ktől még mindig olcsóbb lesz. Ha az utóbbi nem teljesülne, akkor teljesen életképtelen lenne. A tárkapacitást kicsit keveslem, bár a 320 gigás (1 lemezzel) végülis nem rossz. De hogy miért pont 4260 RPM? Akkor már miért nem 4300 vagy 4200? Furcsa... Én valószínűleg inkább 4300-nak írnám, mert az jobban hangzik, és kerekebb szám
.
-
Flashback
addikt
Nem látom az értelmét az iparban, mivel ekkor tárkapacitásra ott van az SSD. Valószínűleg árban sem lesz nagy különbség.
-
Fr3eWar
őstag
Kb feleslegesnek látom, az SSD-k mellett. Szűkebb a mérettartomány is mint SSD-k esetén. És szerintem árazásban is lesz 1,5x-ese a sima 2,5-es HDD-nek.
-
Puma K
nagyúr
Az autókban használt rendszerek amúgy sem tetszenek számomra, kell egy Fisker Karma és a benne lévő 17"-os érintőképernyőre Windows 8-cat futtató gépet lehetne kötni ami az autóban van elhelyezve.
Bááár... lehet inkább SSD-t tennék az autóba építendő gépbe... az mégiscsak gyors.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Megbízható adattárolást ígér különféle környezetben az Endurastar család, cserébe várhatóan nem lesz villámgyors.
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung, WD, Micron 2TB Gen4 NVMe SSD!
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Kingston NV2 1TB M.2 PCIe NVMe
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest