Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Intel találgatós topik
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
_DiEGO_
őstag
No, megjött a Ram KIT a kis aranyoskámba. Előző 2x8 GB -hoz képest sokkal jobb választás lett a 2x16GB KINGSTON RENEGADE !
-
CsabaSteel
aktív tag
Erre is kiváncsi vagyok hogy ki mit tapasztalt erről a lapról: MSI MAG B560M MORTAR alaplap
-
CsabaSteel
aktív tag
Sziasztok! Kinek mi a véleménye erről az alaplapról?:Asus TUF GAMING B560M-E,
-
Zolee11
senior tag
Szia!
Köszönöm szépen, hogy megnézted!
Az x570 esetében nálad is hasonlít a folyamat arra amit én tapasztalok, csak nálam azért nincs kép, mert "nem érzékel" VGA-t a rendszerben. Érdemes megnézned a BIOS-ban, hogy elsődleges VGA kártyaként a dedikált PCIe van-e kiválasztva, elvileg ha a processzorban nincs integrált, akkor ennek a menü pontnak meg sem kéne jelennie, és főleg nem az integrált kéne legyen az alapértelmezett, de érdemes azért megnézni.
Az SSD pedig nem kéne semmilyen problémát okozzon, akármilyen gyors. -
G4ga
őstag
haliho, direkt kiprobáltam amit irtál de én nem futottam bele ilyen gondba.
egyszerüen nincs kép, hisz nisz összekötettés a monitorral. viszont a hibajelzö led nem dobott hibát.
1070ti és 2070super egy B550-a lapban 1600 melett.
masik gépem x570 és 5600x amit DP-vel használok és nálam is csak a win logonál kapcsol a monitor. érdekes, akkor látom az alaplap logoját, ha ujrainditok, de "hideg" inditásnál winnél kapcsol.
söt, sok esetben a boot is nehezkes olyan gyorsan áll fel. Mondjuk nvme ssd--n van a rendszer. -
Zolee11
senior tag
Sziasztok!
AMD B550-es chipset esetén az a normális, ha VGA kártyából minden adatkábelt (HDMI, DisplayPort) kihúzva, az VGA hibát jelez?
Nekem ez nem tűnik normálisnak, korábban én ilyet máshol nem tapasztaltam, viszont az említett konfiguráció így működik, szerintem hibásan. Sajnos DP használata esetében a legtöbbször nem ad képet a gép a win logon képernyőig.Konfiguráció:
- Asus TUF GAMING B550-PLUS / ROG Strix B550-F Gaming (mindkét alaplappal próbálva)
- AMD Ryzen 5 5600X
- 2x16GB HyperX FURY DDR4 3200
- Sapphire Nitro+ RX 6700 XT / ROG Strix RX 580 / GTX 1070 (mindhárom vga esetében ugyanaz a helyzet) -
G4ga
őstag
-
Maksabali
csendes tag
Sziasztok, lehet hogy nem pont ide kellene írni, de én jelezném hogy a Ryzen 3400G procim vidáman megy az új Asus Tuf Gaming B 550 lapban!
( mert elméletileg nem támogatják a B550-es lapok a Ryzen 3400 G és 3200 G procikat)
Nézegettem a külfőldi fórumokat, és többen is írták hogy sok B 550-es lapban mennek a 3400 g procik.
Hittem nekik és lecseréltem az MSI B450 A Pro Max lapomat, az Asus Tuf Gaming B 550-es lapra, és tökéletesen működik a procival! -
zolokas
aktív tag
Sziasztok,
Bele raktam mind 2 m2 foglalatba m2 ssd-t, azóta a sima vinyókat a 4ből csak 2öt lát mitöl lehet ez?
-
zolokas
aktív tag
Miért dobja el a windows 11 lan kapcsolatot, egyszer gondol egyet azt ujraindul a hálózat, de hamar vissza csatlakozik, valami megoldás van rá? win 10nél nem volt ilyen
-
G4ga
őstag
Sziasztok!
normalis, hogy a rog logó és a strix felirat nem világít a b550-a lapon?
Ventik amik rá vannak dugva a lapra és a kartya gyönyörűen világít, de a lapon levő rog logó és a strix felirat nem világít.
ugyan így jartam a maximus xi heroval, az se világított, gariztatni kellet.
asuseknal úgy tűnik “dlc” a világítás.
vagy én vagyok béna? -
zolokas
aktív tag
Sziasztok, van egy Asus B550-F Gaming lapom, TPM-et hol találom a biosában? Kéri a windows 11 hogy enabled legyen.
-
martonx
veterán
Sziasztok!
Beújítottam egy Asus B550M-A lapot. Amibe betettem az eddig Asrock B350-es lapban használt Patriot 3466Mhz 2X4GB ramokat. Na most, ami eddig zokszó nélkül ment az Asrockban 3466-on, az most az Asusban 3066 fölött meg se nyikkan, még a windows se indul el.
Van valami trükk az Asus lapoknál, amit még pluszban be kell állítani a ramoknál a megfelelő XMP (na jó, AMD esetén DOCP) profil kiválasztásán kívül? -
Tamás2310
tag
Sziasztok!
Most vettem egy ASUS ROG STRIX B550-F alaplapot, és az lenne a kérdésem hogy ha csak a 8-pin ATX 12V -ot dugom rá és a mellette lévő 4-pin-et kihagyom akkor elfog indulni a gép. Előre is köszönöm a válaszokat!
-
zolokas
aktív tag
Sziasztok,
ASUS ROG STRIX B550-F lapom van, lan része sokszor lekapcsol nem csatlakozik, gondol egyet és megáll, mitől lehet ez driver hiba vagy seria hiba?
-
klachaza
csendes tag
Sziasztok
Használ valaki Patriot Viper 4400Mhz-s Ramot?
A gyári oldal 1,45V feszültséget ír, de azt nem hogy mekkora Mhz-n.
Ha a Biosban 4000 feletti ssblont váladztom ki, árváltja 1,700 V-ra. Ami piros...
Xmp 4400 sem indul, leget a magad Volt miatt? -
intuicio
aktív tag
Szevasztok mesterek!
A proci egy AMD Ryzen 5 5600X
Ehhez vennék alaplapot. Itt nem tudok választani. Segítsetek! Ezek lennének a kiszemeltek:- MSI MAG B550 Tomahawk
- ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
- ASUS TUF GAMING B550-PLUSKi melyiket, miért?
BŰÉK! -
denx1992
tag
Sziasztok!
Asus ROG STRIX B550-F gaming wifi lapom proci és ram nelkul még csak nem is világít.
Normalis dolog ez? Szerettem volna bios frissiteni mielott meglesz hozzá a ryzen 5 5600x.
Elvileg tudnia kell a cpu ram nelkuli bios frissitesr vagy tevedek? -
BiP
nagyúr
"De hogy a bekapcsolástól számítottan a beepig mit csinált...???"
Na ezen a részen lamentálunk mi is, hogy ez min múlik. Márkafüggő, típusfüggő, AMD függő, Ryzen függő, stb.? Mert ha pl. Ryzen függő, akkor nem agyal rajta az ember, elfogadja.
De ha van olyan együttállás, (típus, márka, proci), ahol ez akár gyors is lehet, akkor az is szempont lehet a vásárlásnál. Vagy legalább megnyugszik az ember, hogy a kínálatból jót-rosszat fogtam ki. -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #141 üzenetére
Mindhárom Giga lapon a legújabb F50-es BIOS van elég régen már, nagyjából bő fél éve.
Többieknek :
Gyerekek, az egyik ismerősöm Ryzen 1600AF-es gépe Asrock lappal van, pontos típust nem tudok írni, de valami B350 féleség ha jól dereng... na ott tényleg úgy jártam, hogy bekapcsolom a gépét, majd bő fél percig kb. semmi... utána beep, boot ami már gyorsan ment.
De hogy a bekapcsolástól számítottan a beepig mit csinált...???Ilyen is van.
-
törölt tag
válasz
Synthwave #138 üzenetére
Sajnos nem fedi le a kényszer betegség definíciója, mert ahhoz, értelmetlen dolgokat kellene cselekedni, és ezek elmaradása erős pánikrohamot kellene hogy okozzon.
Maradjunk annyiban, hogy igyekszem megtisztelni magam azzal, hogy legalább saját magammal szemben nem viselkedek igénytelenül, ha már módom és alkalmam van rá.. : D -
BiP
nagyúr
De most komolyan gyerekek... ezek annyira kibírhatatlanok???
Mert mindegyik bőven 1 perc alatti...
Legyen több türelmetek szerintem.Senki nem azt mondta, hogy kibírhatatlanok. Hanem -legalábbis én- kíváncsi voltam, mi lehet az oka a lassulásnak. De ezek szerint Ryzen és Ryzen között is van különbség, szóval ez nem platformspecifikus.
Meg ha már ez az oldal prohardver, akkor ugyanmár lehessen elbeszélgetni a hardverek egyik tulajdonságáról.
A hardvertesztekben olyanokat tudnak tesztelni, hogy a winrar mennyi ideig tömörít, akkor ugyanmár a bootidőről is lehessen diskurálni, hogy 15-20 vagy 45mp, és adott esetben mi okozza, milyen hardveregyüttállásnál mi a helyzet.
De ha a Giga Aorus-od 4mp alatt jut a POST-ig, akkor ezek szerint AMD oldalon is megoldható az alaplap gyors felállása. -
Dragon3000
nagyúr
B450 aorus m 2700 és 200ge mellett is hideg indítás esetén 30-60 másodperc csak a post képernyőig, az MSI b450-em ennyi idő alatt elindul és már böngészek is. Igaz a legújabb biost nem raktam rá a gigara, de nem is érdekel, mert a bios megjelenése előtt már nasnak használtam. Majd ha lesz monitor rákötve, akkor frissítek rajta biost, de csak ezért nem vacakolok vele.
-
hokuszpk
nagyúr
anno az elso pc/xt -m kb. 1 perc alatt tesztelte le a 640KB memoriat.
csak a memoriat.
de elegedett voltam vele, mert nemsokkal elotte lattam egy hasonlo gepet, ami nem 1K , hanem 16K -s lepesekben porgette a szamlalot, csak eppen kb. 10mp volt, amig ugrott egyet. az annyi mint ( 640/16 * 10 = 400mp ) vagyis saccper 5 perc.
es volt aki napi 1-2x azt is kibirta -
fanti
addikt
Három Ryzenes gép van a családunkban.
A feleségemé egy 3400G + Giga Aorus B450 Pro + 2x16GB DDR4-3200
Nála a leggyorsabb.
Bekapcsolom, majd alig 4 másodperc és pittyen és adja be a képet az Aorus logóról.
A bekapcsolástól számítottan 20 másodperc, és még a minialkalmazások is betöltődtek és a torrent kliens is...használatra kész a gép.
M.2-es nVME-s SSD-ről tölt a rendszer, ami mellett még van egy DVD író, egy Seagate Barracuda 4TB-os HDD, és egy 1TB-os SATA3-as SSD is.A kislányom gépe ugyanolyan mint a feleségemé, csak neki egy Ryzen 2700-as procija van és egy GTX 1070Ti.
Nála 30-35 másodperc a bekapcsolás utántól a teljes betöltődésig.
Az ő gépében is van DVD író, M.2-es nVME-s SSD-ről tölt a rendszer, és még van egy 480GB-os SATA3-as SSD is.Nálam meg X470-es Giga Aorus lap van a 2700X alatt, 64GB RAM és ugyancsak GTX 1070Ti.
Nálam kb. 45 másodperc kell a teljes felállásig.
A rendszer 1TB-os nVME-s SSD-ről tölt, van mellette még egy nVME-s SSD, szintén 1TB-os (M.2-es mindkettő), van két SATA3-as 480GB-os SSD, és egy BluRay író is. A rendszertöltő SSD tele van telepítve programokkal és játékokkal, kb. 200GB hely van szabadon a 950GB-ból.
Mivel egy 6TB-os Seagate Skyhawk is van a rendszerben SATA3-as porton, ezért érezhetően arra kell sokat várni a bekapcsolás utáni pittyenést követően. Hosszasan elmolyolgat magában, gondolom ilyen öndiagnosztikákat futtathat, ha kiveszem a rendszerből, akkor 7-8 másodpercet rövidül a teljes boot idő.De most komolyan gyerekek... ezek annyira kibírhatatlanok???
Mert mindegyik bőven 1 perc alatti...Legyen több türelmetek szerintem.
-
-
BiP
nagyúr
válasz
#16939776 #135 üzenetére
Nem mindenkinek van negyedórás rituáléja a gép bekapcsolásakor
Én pl. benyomom a gépet, meg leülök a székre. Ez könnyen megvan 3mp alatt
A maradék az holtidő.
Esetleg ha ki volt kapcsolva a monitor és nem standby-ban volt, akkor azt is bekapcsolom.Csupán azért vetettem fel, mert Ryzenre váltás előtt a Z270-es lapom (szintén MSI), kb. 3-4mp alatt a post screenen volt, és utána töltött a rendszer, 10-15mp alatt bebootolt. Ha már gyors gépet építettem, legyen már egy ilyen mellékhozadéka
Most a B450-es lapnak 10-15mp kell, hogy eljusson a post screenig, és utána kezdi tölteni a rendszert. Tehát érezhető volt a visszalépés. Azért kérdeztem, hogy ez a Ryzenek, esetleg a B450-ös lapok sajátja vagy konkrétan ez az MSI lap ilyen lassú, és várható-e változás a B550-es lapoknál ezzel kapcsolatban.
Nem dőlök a kardomba, csak amikor az évtizedek alatt eljutunk oda, hogy nem 2-5 perc a boot, hanem szépen sikerült lefaragni, (és már nem kell mellékcselekvéseket beiktatni, amíg az ember _vár_) akkor csodálkozik az ember, ha újabb gép esetén mégis visszalépés történik.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy van-e erre valami magyarázat. (nem pedig a fingreszeléses kommentekre) -
törölt tag
Hát nem tudom, hogy lehetne tetemes előnyt kovácsolni abból, ha 20 sec helyett 3 sec lenne a boot idő
:
Bekapcsolás előtt leveszem a gép tetejéről az egérpadot, kirázom, oda teszem a helyére. Széthúzom-összedugom újra az összes csatlakozót, bekapcsolok.->
leveszem a monitorról a zacskóját, letakarítom az egeret ecsettel, majd alkoholos kendővel áttörlöm a teflon talpakat.<- eddigre már rég az asztalon vagyok.
Elindítom a timer-tool-t, elindítom magát a játékot majd a szokásos Esc...Esc...Esc...any-key, Alt+Tab. Feladatkezelőben átállítom a 28-ból 25db tasknak prioritását real-time-ra, megvárom míg a WMI provider host és feladatai elindulnak-lefutnak, ekkor annak is emelem a prioritását real-time-ra. Innen még egy Alt+Tab van hátra, és már játszom is...
Nem fogom tudni 3 sec alatt megtakarítani az egeret, és ha egyszer sikerülne is, még mindig a teljes rituáléhoz szükséges idő apró töredéke lenne a boot idő, ahogy jelenleg is az.Szerintem orbitális f@szság ezen rugózni.
-
fanti
addikt
Istenem...megint a fingfűrészelés....
Nekem mind a három Giga lapom gyorsan bootol (2xB450, 1xX470).
Most akkor mi a fasz van??? -
XuChi
addikt
Én anno a Z97-ről Z170-re váltás idejében vettem észre azt, hogy a coldboot iszonyat sokáig tököl, mire egyáltalán post képet ad a lap. Legalább 20-25 mp. Ha meg BIOS reset is volt, akkor akár 40-50mp is eltelik mire képet ad. És ez azóta sem változott. Z270-Z370-Z390-X470-B450 lapjaim voltak, és mind tetű lassan bootol
-
BiP
nagyúr
válasz
Dragon3000 #127 üzenetére
Akkor szerencséd van. Nekem Gaming Plus Max van (ami kb. ugyanaz, mint a Tomahawk MAx), mégis hidegindításnál csomót gondolkodik, mire elindul. Pár másodperc az egész, de mégis érezhetően több a volt inteleshez képest.
-
BiP
nagyúr
válasz
Dragon3000 #122 üzenetére
Az enyémnél is ott van, és valószínűleg még rosszabb volt előtte.
Viszont most, a javított változat is jóval lassabban áll fel, mint az intel skylake+z270 volt. -
XuChi
addikt
Szomorú vagyok, ezen videók megtekintését követően. Sokkal rosszabb az egész, mint a korábbi videókban. Test fizika 0, terep fizika 0, autók mozgása kritikán aluli matchbox szint, fegyver fizika 0, és a texturák is mintha rosszabbak lennének. Remélem ez nem PC gameplay volt, hanem Xbox One, vagy PS4. Ha ennyit tudtak kihozni a PC-ből, akkor nálam ez az évtized csalódása lesz!
-
Dragon3000
nagyúr
-
BiP
nagyúr
Én arra lennék kíváncsi, hogy a B550-es lapok is baromi lassan állnak fel bootkor, mint a B450-esek? Vagy ez a dolog minden Ryzenre jellemző, és nem fog változni?
Anno intelhez képest nagyságrendekkel több idő, mire feléled a rendszer. -
Dragon3000
nagyúr
Hol írtam, hogy váltok, ha már nem tudsz mást, jönnek a hülyeségek.
Az meg nem érdekel, hogy a cikk írója mit írt az árakra, nézd meg alzán, 69e és van raktáron, a b450 variánsa meg 40-45e között mozog bolttól függően. Az M2 hűtés a két rog lap összehasonlításra írtam, így lényegtelen, hogy a giga lapodhoz is járt.
Nekem nem kell a pci-e 4.0, egy M2 ssd-m van, minden más a nasban, így a slot/port sávszél se érint, de ettől még igaz marad, amit írtam. Amúgy meg fos Asus nem kellene semmi pénzért. Az x470 meg nem tudom honnan jött, profilomban ott van, hogy mindkét gépem b450-re épül.
-
Gibo
senior tag
k, én inkább úgy látom, hogy nem akarsz átlátni az általad hajszolt mantrán. Az általad hitelesnek vélt szerző is azt írja a konklúzióban, hogy igenis van előrelépés, ami nem éppen marginális. Azt az apróságot, hogy a PCIe 4 meglétét elintézi egy CS:Go bootolással....inkább hagyjuk. Írjuk a "túl kevés volt az idő a tesztelésre" számlájára.
Az, hogy a te felhasználási gyakorlatodnál nem jelent érezhető különbséget az, amivel többet tud a b550 érthető, valós, elfogadható, de ezt kivetíteni általánosságban... meglehetősen csőlátásra utal. -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #117 üzenetére
"gyárilag jár borda mindkét m2-hőz"
Nekem is járt a Családban levő két B450-eshez...
"De itt van pci-e 4.0 is és ez mellett a chipset 2.0 helyett már 3.0-t oszt tovább, így bőven lehet találni eseteket, ahol sokkal jobb választás a b550, mint a b450."
Erre válaszoljon a cikkíró :
"Az biztos, hogy a B450-es lapnak semmi szégyenkeznivalója nincs, igencsak megszorongatta a nála kétszer, majd' háromszor drágább pajtásait."Gondolom te már berendelted a B550-et hogy lecseréld az esetleges X470-es deszkádat.
Rábasztál, ennyi!Én meg nagy ívben szarok a B550-re, teljesen jó a B450 és az X470...ahogy subaruwrc Mester is írja!!!
Köszi AMD a nagy büdös semmit kurva drágán...
Ja, részemről befejeztem a topik olvasgatását, azt írsz amit akarsz...
Mentegetőzz a "létfontosságú" PCI-E 4.0-val....ami egy picsafüst....ideologizáld meg a döntésedet a váltással kapcsolatban....én meg letojom, bocsi! -
Dragon3000
nagyúr
Ugyanezt írták az x370 vs x470 esetében is vagy a b350 vs b450 esetében.
De itt van pci-e 4.0 is és ez mellett a chipset 2.0 helyett már 3.0-t oszt tovább, így bőven lehet találni eseteket, ahol sokkal jobb választás a b550, mint a b450. Ezek mellett, ha az ember nem fut bele az intel szarságába gyorsabb lan, jobb vrm, gyárilag jár borda mindkét m2-hőz.
Amúgy a 69e nekem nem duplája a 42e-nek és egyelőre kezdeti árakról beszélünk, térjünk erre vissza pár hónap múlva, amikor már eltűnik az újdonság felára. -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #115 üzenetére
"Mi az érdekes?"
Számomra az, hogy egy általam ismert, megbízható profi is leírja azt, hogy B450 vs. B550 közt marginális különbségek vannak csak...
Azaz, az Asus B450-F ROG STRIX és az Asus ROG STRIX B550-F közti különbség árban bőven a duplája az utóbbi javára...de a teljesítménybeli különbség csak picsafüst....
-
Dragon3000
nagyúr
Mi az érdekes? A magasabb boost 450 esetén? Le is írták, hogy magasabb feszültséget adott az a lap a cpu-nak, ami közre játszhat ebben és későbbi bios esetén valószínűleg javítják, de a tesztben +feszültség állítással meg is nézhették volna a b550 esetében, hogy reagál rá a boost órajel. Mondjuk én egy teljesen alap hajtást is megnéztem volna, hogy úgy mi különbségek lettek volna.
-
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #113 üzenetére
Érdekes olvasmány a B550 vs. B450 kapcsán...elég hiteles szerző tollából!!!
-
fanti
addikt
Igen, számomra is megmagyarázhatatlan ez...legalább valami kis ostoba alubordázatot rátehettek volna +500 Ft.-ért...csak segítene a VRM komponensek élettartamán... nem értem én sem ezt a fajta puritánságot, illetve 30 ezerért még megérteném...de meg akkor sem venném így, VRM hűtés nélkül. Még egy Ryzen 3600 alá sem venném meg így, tudván azt, hogy öt évre veszem és soha nem fogom tuningolni....nem, így nem kéne.
-
csontnélkül
csendes tag
B550-en a proci vállán van a pcie4 terhe, a lapra nem kell az x570-es féle venti.
A pcie4-es m.2-es is kap bordát. -
-
fanti
addikt
Asust is kapsz 40-ért ugyanott, belépő szintet.
De erre varrjál gombot! Nincs a VRM-en semmiféle hűtés!!!
Mondjuk teljesen őszintén, mi is ez az überatombrutál VRM kialakítás és hűtés fétis sokaknál?
Mert ha a 3000-es Ryzeneknek ilyen MSI B550 Tomahawk szintű VRM kialakítás és hűtés kell(ene), akkor az Intel Z490-es lapokra minimum bő egy kilós alu+réz kombót kéne ráaggatni VRM hűtés gyanánt...mert ugye a 10 genes csúcs Intel procik tuningolva benyalják a 300 wattot is, mint TDP keretet, Ryzenéknél meg a brutális, PBO-zott 3950X sem éri el a 200-at soha... -
fanti
addikt
válasz
Synthwave #105 üzenetére
24 óra Prime95 blend teszt, és a bootpendrájvos MemTest86 ugyancsak egész napra....na annó én is azt használtam etalonnak, aztán a Sony Vegas egy szarrá effektelt film renderelésénél kiugrott...majd megint...majd megint...
Egy topiktársam javaslatára -szkeptikusan ugyan- de kipróbáltam a y-cruncher-t...csak úgy okádta a hibát!!!
Miután azalatt sikerült stabilizálnom, a Vegas is renderelte le hiba nélkül a filmet, amin addig kiugorgatott!Én eddig azt találtam a legjobbnak!
Próbáld ki!-elindítod
-0
-1
-7, 8 vagy 9 a memóriád nagysága függvényében (nálam a RAM 64GB, ezért a 9-es volt a nyerő)Ha rendben lefut, és nincs piros szöveg, akkor stabil a memória.
Ekkora terhelést még semmivel sem tudtam eddig csinálni, agyonveri a memóriát, IMC-t...procit.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A magam részéről felnőttem. Jól informáltan, tudatosan vásárlok, és a hardvereimből kihozom, amit lehet, nem fektetek elvárásokat a levegőbe, hogy aztán csalódjak, ha valami nem úgy megy, ahogy azt elképzeltem.
A vergődés helyett két délután alatt 24 óra Prime95 stabilra raktam a gépet, és a Firestrike is addig loopolt, amíg meg nem unta. Biztos lehetett volna még egy kicsit finomítani, de így is lényegesen jobb összképet hoztam ki belőle, mint ha nem nyúltam volna semmihez.
Jobb teljesítmény, kevesebb hőtermelés, kevesebb zaj, kevesebb fogyasztás, kevesebb fesz(kó).
-
Dragon3000
nagyúr
Nem akarlak elkeseríteni, de a pbo is biosban való babrálás és ha ez aktív, akkor az amd mossa a kezét, mert garancia vesztéssel jár, gondolom ők is tudják, hogy alapjáraton szart sem ér és feleslegesen ad sokkal nagyobb feszültséget a cpu-nak, mint ami kellene neki (ha ilyen esetben meghal a cpu és az ember letagadja, hogy be volt kapcsolva, gondolom úgy sem tudják ellenőrizni, de ettől függetlenül értelmetlen használni). Ha a sok szartól megakarod óvni magad és csak használni szeretnéd, akkor első, hogy a pbo-t kikapcsolod és ez mellett érdemes még megnézni, hogy a lapgyártó automata oc szarja nincs e aktiválva, ezt is érdemes kikapcsolni.
-
fanti
addikt
válasz
Synthwave #102 üzenetére
"Kicsit játszani sem akarsz BIOS-szal...mit lehet erre írni?"
"Egy kis mókolással"Ez itt a baj látod...
Én nem mókolok, 49 éves vagyok, 15 évesen kezdtem...párszáz hardvert kipróbáltam már alaposan, régebben jó móka volt a "mókolgatás", de közben felnőttem, szerintem neked sem ártana.
Ugyanis így a pénzemért elvárom azt, hogy pikk-pakk menjen minden úgy ahogy én azt elvárom, elvégre azért adtam ki a pénzt és vettem azt amit."RAM órajeled sincs meg"
Művelődés végett ajánlom ezen friss írás olvasgatását.
InfinityFabric/RAM fétiseseknek kötelező!"Az AMD feszek durván túl vannak lőve (VGA-knál is). Egy kis mókolással kevesebb fogyasztás és hőtermelés mellett nagyobb teljesítményt lehet kihozni."
Képzeld, erről is tudok.
Csak elég szar, amikor napokat küzd az ember a legkisebb fesz keresgélésével (csináltam én is hidd el, épp eleget anno) és tesztelésével, majd amikor "atomstabil" beállításokat kapott boldogan és elégedetten dől hátra...és jön egy új játék, aminél puffff...akkorát kressel a rendszer, hogy öröm nézni. És megy az "újabb atomstabil" beállítás keresgélése, próbálgatása, aztán az is meglesz jó pár nap után, majd jön az új AMD driver, és akkorát fagy vele az "atomstabil" beállítás, hogy szegény user lefossa a bokáját is mérgében.Tudom jól, ez ment az RX 5700-as topikban, de a 3000 Ryzen topikban is, meg a 2000-esnél is.
De az RX 470-480-570-580-590 esetében szintén ment az észosztás, tudom mert nekem is volt anno RX 480-asom, de 580-as és 590-es is, és mindenki a szent grált kereste, azaz a legkisebb stabil feszt, aztán ez kb. 100 userből 4-5 nek sikerült tényleg stabilra, a többiek csak fake stabil beállításokat eszközöltek, aztán meg visszatettek mindent alapra, legalább úgy tényleg atomstabil lett...meg melegedett is persze.
Mindenki baszott okos ezekben a "visszavesszük a feszt" topikokban, aztán meg sokszor olyan hülyeséget hord össze, hogy aki azt követi....hát hallod, vak vezet világtalant...."hogy a gonosz AMD újgenerációs processzorát egy generációval régebbi alaplapban hajtod"
Már bocs hogy ilyen luxust megengedek magamnak...de a fenének van kedve és pénze alaplapot is cserélni pl. X470-ről X570-re csak az új proci miatt, HA EGYSZER AZ AMD HIVATALOS KÖZLEMÉNYÉBEN KEZESKEDIK ARRÓL, HOGY TELJESEN TÖKÉLETESEN FOG MENNI MONDJUK EGY 3700X EGY X470-ES LAPBAN.
Vagy akkor meg hoppáááá csak....hazudtak???
Diplomatikusabban : valótlant állítottak??? -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Nem vagyok enyhe képzavarban, akkor lennék talán, ha nem írom le a Vsync On meglétét, de leírtam, jól tudom, hogy mire szolgál és azt is jól tudom, hogy miért használom."
Mégis leírtad ezt: "és persze játszok is szervereken (BF 1, BF V, BattlaFront II), még sem tapasztaltam semmiféle érezhető különbséget ezen a váltogatáson : 2700 - 3700X - 2700X"
Akkor semmi értelme nem volt leírni ezt a nyilvánvalóan negatív sugallatot tartalmazó mondatot, ha tudod, mit csinálsz, nem? Az a "mégsem" szó eléggé kilóg a sorból, mert azt indikálja, hogy az általad vártak ellenére nem volt diffi. Hacsak nem egyéb szándékod volt vele.
RAM órajeled sincs meg + Dragon3000 #100-as posztja; nyilván vannak kompromisszumok, hogy a gonosz AMD újgenerációs processzorát egy generációval régebbi alaplapban hajtod. Kicsit játszani sem akarsz BIOS-szal...mit lehet erre írni?
Aztán ott a #101-es poszt is. Az AMD feszek durván túl vannak lőve (VGA-knál is). Egy kis mókolással kevesebb fogyasztás és hőtermelés mellett nagyobb teljesítményt lehet kihozni. Ez egy ilyen platform, és ez soha nem is volt titok. A litániákból azt hinné az ember, hogy tudsz róla.
-
Dragon3000
nagyúr
Akár a jobb vrm miatti kisebb ingadozások miatt magasabb boost érték tartása, esetleg jobb memória kezelés az alaplap miatt.... Csak az alap értékeket néztem, az oc-val nem foglalkoztam, amúgy valamit benéztem, mert azért az x470-ben 2700x-ről 3700x-re váltva nagyobb az ugrás, de ezen különbséghez képest még szépet javít csak az x570-re váltás. Mondjuk megnéztem, volna, hogy a 2700x is más eredményeket kapott volna e az x570-ben rosszabb vagy jobb vagy ugyanazt.
[link] -
fanti
addikt
Van az már, és árban sem nagyon vészes!
-
fanti
addikt
válasz
Synthwave #95 üzenetére
Szívesen! Gondoltam hogy nem gondoltad volna...
Nem vagyok enyhe képzavarban, akkor lennék talán, ha nem írom le a Vsync On meglétét, de leírtam, jól tudom, hogy mire szolgál és azt is jól tudom, hogy miért használom.
Csak elég sok sületlenséget olvasok pont itt a PH-n a vélt CPU limitekről.
Sokan sok marhaságot állítanak, kihajtja, nem hajtja, stb...és még többeknek van komolyabb frusztrációja azt illetően, hogy neki pl. 94 FPS-el megy adott játék, a fórumtársának meg 98 FPS-el...na és akkor mi van?RAM nem volt meg 3600MHz, és igen, tudom, hogy 1:1-es IF/RAM arány lenne az igazi, de mivel nekem 3200MHz-es kittjeim vannak (64GB), ezért nyilván nem vagyok hülye, hogy elkótyavetyéljem a memóriákat, és csak az IF/RAM sebesség optimalizálás végett vegyek 3600MHz-es kitteket.
Nem használok semmiféle okoskodós fix órajelet, meg ilyesmit. Azért van a proci neve végén az "X", hogy XFR + PBO és hajrá.
Van is nekem időm ilyen sületlenségekre, hogy fixáljam az órajelet, méricskéljek, állítgassam a SOC meg a core voltokat...ugyan már!
Nekem melóra kell elsősorban a gép, azaz új proci be, CMOS clear, majd gyors beállítás a BIOS-ban, (PBO és X.M.P elsősorban) oszt had szóljon.
Max. a Windows 10 alatt rakom újra az AMD CPU driverét, ennyi.
Nem érek rá hetekig idétlenkedni és finomhangolni, és pláne úgy nem, hogy a legfontosabb számomra a STABILITÁS!!!Vegason kívül mással?
Hát nem, azért nem mert nem érek rá tesztelgetni heteken át más progikkal, de nem is érdekelnek, mert nekem a Vegas kell, azt használom és egyáltalán nem érdekel az, hogy más programokkal miként alakulnának a sebességek ez én gépemen.
Másnak más progikkal mi a tapasztalata? Érdekel, de csak elolvasás szintjén, mert én én vagyok és ami nekem kell az legyen gyors, amit meg nem használok annak a futási sebessége meg totál hidegen hagy. -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #93 üzenetére
Erről esetleg ha linket tudnál nekem dobni, akkor én is elolvasnám.
Csak azért kérlek erre, mert nemigen fér a buta fejembe, hogy egy render alatt, ahol a processzor és a memória sebessége, és "harmóniája" számít csak, hogy képes beleszólni egy tulajdonképpeni "PCH" ebbe.
Nyilván a GPU render támogatása is sokat nyomhat a latba, de ugye az mindkét esetben a GTX 1070Ti volt, ami ugye egy X570-ben is PCI-E 3.0-ás sebességgel menne, akárcsak az X470-ben. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem, az hangzik furcsán, hogy a tapasztalatod szembemegy kb. mindenki máséval. Szerintem jó ürügy az iróniára.
Illetve ott is tetten érhető volt egy "enyhe" képzavar, hogy
"és persze játszok is szervereken (BF 1, BF V, BattlaFront II), még sem tapasztaltam semmiféle érezhető különbséget ezen a váltogatáson : 2700 - 3700X - 2700X"
majd közlöd, hogy V-Sync ON. Ebből kiindulva már nyilván némi fenntartással illő kezelni, amit a témában állítasz, szerintem legalábbis.
1) RAM-nak megvolt az a 3600 MHz?
2) Fix órajelekkel nézted?
3) Vegason kívül mással?
De köszi, hogy így megmondod. Soha nem gondoltam volna. -
Televan74
nagyúr
Az MSI Tomahawk ára is kb megvan!
,,Az átszámítás után nagyjából 55-60 ezer forintról indul, ami valóban látványos emelkedés a B450 Tomahawk kb. 40 ezer forintos árához képest, ugyanakkor a lap látványos és bizonyított fejlődést mutat, melyeknek köszönhetően eltávolodik a B450 kategóriájától és közelebb jóval kerül az X570 sorozathoz, mely kiváló alternatívát nyújt azok számára, akik nem vágynak többszázezres luxuslapra, viszont élnének a tuning lehetőségével." - forrás
-
Dragon3000
nagyúr
A másik részre nem reagáltál, az if miatti késleltetésre érzékeny a program? Ha igen, akkor ne várj csodát, amíg ezen nem tud sokat javítani az amd.
Kicsit nézelődtem a tesztek között és a Sony Vegas esetén x470-hez képest x570-re váltva nagyobb előrelépést hoz a 3700x, mint x470 mellett 2700x-ről 3700x-re váltás, 4k render mellett.
-
pmartin96
csendes tag
OFF: Csak ha már van egy adott konfig akkor maxold ki ne hagyj benne semmit.
ON:idővel biztos esnek az árak b550-es chipsettel is de sztem a b450 kedvező árát el lehet felejteni...Bár ezeken jobb VRM- 4.gen pcie-van úgyhogy valahol azért érthető sajnos
-
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #87 üzenetére
Nem gondolnám, hogy a hűtésem kevés lenne neki, pláne úgy, hogy a procikupakot TG Kryonaut pasztával kentem.
Synntwave
Nem kéne ironizálnod, annál is inkább mert szépen elsiklottál a lényeg felett : "Igazából az lepett meg, hogy a Sony Vegas legújabb változatával renderelve agyoneffektelt FullHD videó esetében is csak marginális volt a difi a 3700X és a 2700X vonatkozásában, pedig ott aztán KELL a nyers procierő..."
Inkább erre keress valami okos magyarázatot a poénkodásod helyett.
De nem fogsz találni úgy sem, pláne annak függvényében sem, hogy UGYANAZON konfigról beszélek, azaz MINDEN HARDVERELEM VÁLTOZATLAN MARADT, KIZÁRÓLAG A CPU CSERÉLŐDÖTT.Tudod -hangozzék ez számodra bármennyire is furcsán- vannak akik dolgoznak is olykor a számítógépeiken, és nem csak a játékokban elért fps-re maszturbálnak...
-
Dragon3000
nagyúr
Vagyis korlátoztad 60 fps-re ott nem is lesz különbség, 120-144Hz-es monitor esetén már lenne fps-ben is különbség.
Kérdés, hogy az adott program mennyire érzékeny az if miatti késleltetésre, illetve hűtéstől függően, mennyire tudta kihasználni a jobb boost lehetőséget a 3700x esetében. -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #84 üzenetére
A 3700X-el hajtottam Sapphire Nitro+ 5700XT-t, majd procicsere, és lett a 2700X, de nem volt egyik játék alatt sem érezhető lassulás, mérni meg nem méricskéltem ha egyszer nem éreztem semmit a CPU visszaváltásból.
Mondjuk én FullHD-ban játszottam és játszok most is a 1070Ti-vel.
Bekapcsolt Vsync-el (60Hz), minden játék "Ultra" grafikai beállításokkal.Igazából az lepett meg, hogy a Sony Vegas legújabb változatával renderelve agyoneffektelt FullHD videó esetében is csak marginális volt a difi a 3700X és a 2700X vonatkozásában, pedig ott aztán KELL a nyers procierő...
-
Dragon3000
nagyúr
-
fanti
addikt
válasz
Energie X #76 üzenetére
Teljesen egyetértünk!
Én a 4000-es sorozattal is picikét szkeptikus vagyok, mert mint fentebb írtam, nekem volt az első Ryzenem a sima 2700, utána egy szűk évvel cseréltem 3700X-re, majd fél év után visszaváltottam egy 2700X-re mert egy szuper Alza akcióban 50-ért tudtam megvenni.És annak ellenére, hogy foglalkozom elég sokat filmvágással (Sony Vegas), és persze játszok is szervereken (BF 1, BF V, BattlaFront II), még sem tapasztaltam semmiféle érezhető különbséget ezen a váltogatáson : 2700 - 3700X - 2700X
És tartok tőle, hogy a 4000-es Ryzenek sem lesznek egy egetverő fejlesztések.
Jók lesznek azok, persze igen! És aki akkor vesz gépet és van kerete is rá, nyilván, hogy vegye meg azt.
De én már most előre tudom, hogy én a 2700X-emet akkor sem fogom cserélni 4000-es Ryzenre, pedig biztos lesz szupportja BIOS szinten a Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming lapomnak hozzá.
Bár egy kikötéssel talán még is elgondolkodom majd a lecserélésén.
Ha pl. a 4700X ugyanazon filmet FELE, VAGY KEVESEBB MINT FELE annyi idő alatt lerendereli mint a 2700X...AKKOR TALÁN...catlaca
"Kicsit zavaró ez kavalkád, rog, tuf, puff, muff, az olcsó lapjaik meg lehetnének Asus fing széria."
Ez nagyon tetszett, hangosan felröhögtem rajta, annyira jó...és jellemzi is találóan a valóságot!
-
sutyi^
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #66 üzenetére
Ha nem szaturálod a chipsetet egy PCIe 4.0 NVMe RAID-del nem hiszem hogy hallani fogod, ha egyáltalán.
Ha ez a veszély nem fenyeget akkor meg <70°C alatt a legtöbb lapon áll a légkavaró...
65-70e körül nem vennék már B550-es lapot, mert ott az X570 TUF meg kicsivel fölötte az X570 Tomahawk...
~50e Ft környékén lehet venni jó B550-es lapot 6-8db backpanel USB-vel, 2.5GbE, jó VRM, stb. Azt a 8-10e Ft meg megéri a jobb connectivity és a PCIe 4.0.
Az olcsóbb szegmens viszont elhanyagolt, mert ténylegesen olcsó B550-es lapok nem igazán vannak, amiket szívesen ajánlana az ember.
-
törölt tag
válasz
Energie X #76 üzenetére
Én akkoriban kihagytam az am3-at, nem volt szükségem 8 magos procira. Helyette fm2+ lapot vettem meg a8 aput. Nem bántam meg, a mai napig megvan. Nem érzem annyira elszálltnak az árakat, b450-es lapot kapni 22-től a csillagos égig. Emlékeim szerint 15 éve sem kaptál értelmes lapot 30 alatt. Nyilván a drágább procihoz drágább lap dukál, de akinek nem bukja 100ezer pluszos procira, az talál használható lapot 20ezerért is, az is eldöcög 10 évig. A zintel lapokat meg kb egy procival használják halálig, mert nemigen ad ki egy foglalatra egynél több generációt. Ebben az ájemdé még mindig korrektebb jelenleg. Kicsit zavaró ez kavalkád, rog, tuf, puff, muff, az olcsó lapjaik meg lehetnének Asus fing széria.
-
Lacika112
aktív tag
Én biztos nem venném meg, sok lap van ezzel a gyári selejttel szerelve. Letojnám milyen überbrutál amúgy a lap ha 20 évvel ezelőtti hálózati kapcsolat van rajta.
Biztos olcsón vagy "ingyen" szórták ki a lapgyártóknak mert nem szabványos cucc hiszen hasra ütésre működik csak rendeltetésszerűen.
Inkább választanék olyat amin vagy Realtek van de még az 1GbE megoldások is gyorsabbak sok esetbe.Remélem a nyakukba varrnak egy giga csoportos pert mert undorító hogy egy olyan hardver van sokadjára forgalomba ami már a tervezési fázisba se tudta a megadott paramétereket.
-
Zanik
addikt
Nekem tetszik ez a mATX TUF lap, főleg hogy wi-fi és toslink is van rajta!
Kár hogy tavaly mikor új gépet építettem nem volt még ilyen. Csak vártam, hogy hátha jönnek fasza B550-es mATX lapok, de beleuntam hogy az AMD és a lapgyártók totojáznak, és vettem egy B450-t, ráadásul mini-ITX-et.
De nem is baj, majd cserélem pár év múlva AM5-ös B650-re... -
PuMbA
titán
A jövőben márpedig kevés lesz a RAM, VRAM az új konzolok miatt, szóval számítani fog a PCI-E 4.0
Ugye konzoloknál ott lesz a szupergyors SSD elérés, hardveresen gyorsított tömörítéssel, ahonnan így pillanatok alatt behúzzák az adatot. PC-n marad a több RAM, VRAM megoldás a hardveres tömörítés hiánya miatt.
-
A helyzet kezd ugyanolyanná válni mint az FX-ek megjelenése előtt.
Akkor az AMD azt ígérte, h az AM3+ mekkora jó lesz, támogatni fogja az új procikat stb. A szomorú valóság pedig nem ez volt. Megvetted drágán az alaplapot, aztán az első generációs FX-ek egy részét támogatta.... Ha anno ezt tudtam volna veszek egy Sandy i3-at azt csókolom. Most kicsit hasonló a helyzet szvsz... Szimpatikusak az AMD Ryzen procijai, de a hozzávaló alaplapok ára nagyon elszállt...
Sztem megvárom a 4000-es sorozatot és hogy melyik B450-es lap fogja támogatni. PCI-E 4.0 egyenlőre nem érdekes, bízom benne, hogy PCI-E 3.0-n is menni fognak a 4-es videokártyák. -
-
Lacika112
aktív tag
válasz
BazsiBazsi #67 üzenetére
akkor STRIX-et ne vegyél. 1-10 Mbps re esik be a sebessége a tervezési hibás hálózati vezérlő miatt.
Ha mázlid van akkor olyan eszközökkel használod amivel mennek de elég lutri.
-
BazsiBazsi
aktív tag
2.5 GbE fasza 30-40k-t adok érte simán, de kéne 3 db pci-ex16 extra munkákra(elég lenne 8-8-4 akár). Egy kis áresés után emészthetőek lesznek ezek.
Szóval egész jók lesznek ezek várom már mikor hagyjuk magunk mögött a gigabites netet felső-közép kategban. -
Mr.Csizmás
titán
X570 téma
de ott a ventillátor, ami +1 hibalehetőség, zajos, stb. -
K0vasz
aktív tag
ha nem 1 évvel az X570 után jött volna ki, akkor most nem lenne az, hogy összeérnek az áraik... így ennek szerintem semmi értelme nincs:
- aki drága alaplapot akar, az vesz X570-et, amin ráadásul van PCIe4 a videokártyának is
- aki olcsón akar kijönni, az vesz B450-et, ami ugyanez, csak az SSD felé PCIe4 helyett PCIe3 van -
Dragon3000
nagyúr
Pont hogy én jelentem ki azt, hogy marginális újításokon kívül a B450-hez és az X470-hez képest SEMMI LÉNYEGIT SEM HOZ A B550!!! SEMMIT!!!
Ha sok portot használsz, akkor igen is hoz újítást a b550, mert pci-e 3.0 sávokkal operál, míg az b450/x470 csak 2.0-val. Ha valakinek ezek korlátozó tényezők voltak, viszont a b550 már elég sávot biztosít, de nem akar az x570 kerregővel együtt élni, annak jó választás lehet. Ezeken kívül a jobb vrm, amit már írtak, plusz a későbbiekben, ha valaki nem 1 évre tervezz a pci-e 4.0 a vga és első m2 esetében.
-
-
ftc
nagyúr
Amúgy nem tudom mi a baj az árakkal? Újdonság? Mindig drágább.. Az újdonság varázsát meg kell fizetni...
Néztem a többi márkát is mind hasonló árral várható.. Lásd zöld űrlénynél... [link]
-
Comic
aktív tag
Szerintem speciel még akár hasznos is lehet, ha egy kicsit megszedik magukat.
Eddig volt egy kevéske (mármint alternatív piaci tényezőket tekintve) bevételük és mégis többet és jobb irányba fejlesztettek, mint a versenytárs, a cpu szegmensben. (Mondjuk a nulla fejlesztésnél nem nehéz többet tenni)
Most talán jut majd a gpu 'labornak is cash, hogy ne csak használható, hanem igenis csúcs, versenyeztethető gpu fejlesztéseket is csináljanak.
Ne felejtsük el, hogy a kékek és a zöldek egy-egy piacon képviseltetik magukat, így képesek komolyabb figyelmet, időt és nem utolsó sorban pénzt beleölni a munkájukba. Evvel szemben az AMD mind a cpu, mind a gpu terén dolgozik, így a bevétel - ami korábban igen csekélynek számított - is megoszlott.
Reméljük, hogy a Ryzen sikersztoriját a Navi is követheti már. A feltételek immáron tényleg adottak! -
hokuszpk
nagyúr
"nosza rajta, keressünk annyit amennyit csak tudunk."
igen, keressenek. Az Intel / NV parossal ellentetben az AMD evekig veszteseges volt. Az Intel most is negyedevenkent tobbmilliardos profitot termel ugyanabban a szegmensben, amibol most versenykepes termekkel az AMD alig tud 50 - 100M pluszt osszehozni.
ne vard az arversenyt, szvsz azt annak kellene kezdeni, akinek van mibol engedni.
amugymeg ahogy a tobbiek emlitettek, az alaplapok araira az AMDnek kb. annyi befolyasa van,. hogy a chipsetet sacc. $20 helyett $15 vagy $12 -ert adhatja, ilyen arak mellett azzal ki vagy segitve ? -
fanti
addikt
"Akkor ha jól értem azt mondod, hogy a Gigabyte Aorus B550 Elite 53k-ért elfogadhatónak tűnik."
Igen, teljesen. Ugyan tapasztalat nyilván nincs még vele, de utánaolvastam részletesen, néztem teszteket, többet is. És be kell vallanom, hogy nagyon megtetszett az általad ajánlott Gigabyte Aorus B550 Elite alaplap, és az ára is teljesen reális, nálam az 50 ezer az az ár, ami felé nem megyek lapoknál, ez ugyan 53 ezer, de az még belefér.
Ha most állnék gépépítés előtt, ahogyan fentebb írtam, hogy kollégáknak raktam össze 3700X, 3900X, 3950X konfigokat, nos a lényeg az, hogy jó ötletet adtál amit köszönök is, most már ez a Gigabyte Aorus B550 Elite lesz minden általam javasolt erőgép alapja.
Nyilván az egyszerűbb gépek esetében, pl. egy 1600AF, vagy egy 2600X, vagy akár egy 3600X alá is ugyanezen alaplap B450-es kistesóját rakom be 20 ezerrel olcsóbban.
De köszönettel tartozom amiért egy ilyen kis gyöngyszemre felhívtad a figyelmemet! Ez az alaplap kimondottan tetszik!
Druracellm
"A 4.0-ás dologra térjünk vissza, amikor már Hi-end VGA-t adnak ki ezzel a szabvánnyal"
Az 5700 már ezzel jött, gyorsulás nuku. És még maga az AMD is azt tanácsolta, hogy azon X570-es lapjaiban ahol anomáliák fordulnak elő, ott állítsák vissza BIOS-ban a 16x VGA slot sebességét PCI-e 4.0-ról 3.0-ra! És pár korábbi fórumtársamnál sajnos ez be is jött...Úgyhogy azért van ezen még mit reszelni...
Annak függvényében hogy most a világverő brutál gamer kártya a 2080Ti, ami még ugye 3.0-ás szabvánnyal jött ki, és azon jól is érzi magát, mi több, az elemzők írásai alapján nem tudna profitálni az a GPU szörnyeteg sem a 4.0 előnyeiből.
Nos, akkor mire gondolsz?
Az RDNA2-re? A VOLTA-ra?Az ugyan nem zárható ki, hogy ezen jövőbeli GPU monszterek esetében TALÁN már HOZHAT előrelépést ha 3.0-ás slot helyett 4.0-ásba mennek a kártyák, persze ezen kártyacsaládok saját "2080Ti" -jeire gondolok természetesen csak.
De ott is csak hozhat, azaz nem hoz, hanem hozhat...
És ha hoz, mennyit hoz?Te példának bedobtad az 5fps-t. De mihez képest hoz 5 fps-t?
Mert ha az 50fps-hez képest hoz 55 fpst, akkor már elfogadom, hogy a HC Gamereknek kelleni fog. De mondom, itt most én a fenti két jövőbeli kártyacsalád csúcsragadozóiról írom azt amit, azaz nagyjából 450-500K-s kártyákról van szó...
Na de vissza a példára. Az 50 vs. 55 fps esetében rábólintok, kellhet egy HC gamernek, de 300 vs. 305fps-ről beszélünk akkor meg....ami mérési hibahatáron is belül van, és pláne ember által nem érzékelhető...akkor meg a francnak sem fog kelleni a PCI-E 4.0 "frenetikus" tényleges előnye... -
Hegyirabló
veterán
Mindamellett, hogy semmi baj nincs/nem volna azzal sem, hogy ha az AMD szeretne profitot elérni, mert ha esetleg megint veszteséges lesz, akkor meg majd azért megy a siránkozás, hogy "- Jaj, jön a monopolhelyzet!".
A jó számítógép nem olcsó mulatság. Ezt tudomásul kell venni. -
törölt tag
A 4.0-ás dologra térjünk vissza, amikor már Hi-end VGA-t adnak ki ezzel a szabvánnyal, ott még 5 fps-ért is elkeseredett harcot vívnak, ott lesz elsőnek neki bármi értelme, még nincs.
VRM és a rajta lévő kondi is bírja a csúcs 125C°-ot, a katalógus adat szerint, csak azért megy az igyekezet mégis hűvösebben tartani, mert abban az állapotában jóval nagyobb csúcs áram terhelhetőset mutatnak a kapcsoló feteknek mint a 125°C közelében, és a kondenzátorok is tartósabbak..
Amit kiolvas a program az a PCB-n lévő hőmérő hőmérséklete a VRM valamelyik pontján elhelyezve, nem az alkatrészek hőmérséklete. A GPU-ban lévő szenzor viszont már a gpu "valódibb" hőmérsékletét méri. -
VirsLee
őstag
Akkor ha jól értem azt mondod, hogy a Gigabyte Aorus B550 Elite 53k-ért elfogadhatónak tűnik. Ennek örülök. A VRM hőmérséklete azért érdekel engem, mert a jelenlegi B350-es szutyok ASUS lapomban a 2600-os Ryzent nem sikerült érdemben magasabb órajelen járatni. A túlmelegedő VRM miatt, egyébként a proci bírta volna
Tényleg nem értem a frusztrációd. Nem vezették ki a 400-as szériát, megkapják a 4000-es procik supportját. Bárki vehet kedvére való lapot. Azt pedig leírom újra, se a B550-es chipsetet, se az alaplapokat nem az AMD gyártja. Szóval max. az alaplap gyártók lettek mohók, nem az AMD.
-
fanti
addikt
válasz
#16939776 #50 üzenetére
Mosolyognom kell ismét.
Nos, szerinted miben tud többet a B550 mint akár egy B450? Hallgatlak!
Csak kérlek a PCI-E 4.0-ról akadjunk már le, mert azt konkrétan semmi sem használja, csak pár olyan SSD, aminél csak tesztprogikkal tudod kimérni a difit a 3.0-ás "őrégi" szabványhoz képest, de ebből SENKI SEM ÉREZ SEMMIT A GYAKORLATBAN.Tehát akkor mi az a korszakalkotó előrelépés???
Más.
Az elsők között voltam, akik Ryzen 2700-ról, azaz a 2-es sorozatról 3-asra váltottam, egy 3700X személyében (110K). Persze a 2700-ast sem adtam el, ment a lányom gépébe.
Ezt a 3700X-et fél évig használtam, majd amikor lehetőségem nyílt arra, hogy visszaváltsak (épp kifogtam egy csodás Alza akciót, akkor meg is tettem, és eladtam a 3700X-es Ryzent (90K), és pontosan 50 ezerért vettem új, dobozos 2700X-es Ryzent. Így laza 40 ezret ki tudtam szedni a processzorból.
És ez nagyon jó, mert a fél év alatt láttam és tapasztaltam azt, hogy nekem sem munka (filmvágás, konvertálás, és render), sem játékok alatt nem tudott hozni maximálisan 20%-nál több előrelépést a 3700X a sima 2700-ashoz képest, a 2700X-hez képest meg még annyit sem, szerény 15% volt a maximális difi mindössze, ami szintén az a kategória, hogy a gyakorlatban nem érezhető. (kb. pont ugyanaz a mint a PCI-E 3.0 vs. PCI-E 4.0)Ja, a VRM hőfokról még egy gondolat.
Sokan sípolnak, hogy az alaplapjuk VRM-je így meg úgy forrósodik, egyeseknél 90 fok, de van afeletti is.
És még is működnek.
De már mi a fenéért ne működnének, amikor pl. az AMD az RX 5700XT-esetében azt nyilatkozta hogy a hotspot hőmérséklet teljesen rendben van 105 fokon 24/7-re is!
Tudom, tapasztaltam, volt Sapphire Nitro+ RX 5700XT-m is brontoszaurusz hűtéssel, és azalatt is ott topogott 95-100 fok közt az a bizonyos hotspot...Akkor meg mi ez a rugózás a B450, X470-es lapok VRM hőfokán???
Nálam se a B450 + Ryzen 2700 alatt, sem az X470 + Ryzen 2700X (PBO) alatt nem volt 70 foknál több soha! Még szarrá terhelve sem.Nem, nekem a B550 egy olyan kategória, ami a PCI-E 4.0-ban hoz többet csak, amit én nem használok, és biztos hogy ti sem.
Van rajta erősebb? VRM, de annak meg sincs értelme.Viszont NEM támogatja a teljes termékpalettát Ryzenekből, pedig az AMD anno azt ígérte...hazudtak, kész, ennyi.
-
skyrush7
aktív tag
Lehet csak én nem értem, de sokaknál valamiért a B széria alsó-közép-mainstream kategória. Tudtommal ez a kategória sokkal inkább az A széria, amiből sajnos még nem kaptunk új chipsetet. A B550 árával én sem értek egyet (az X570-hez viszonyítva), de felszereltségben szerintem egy nagyon korrekt chipsetről beszélünk.
-
fanti
addikt
Ugye nem megy a szövegértelmezés jól?
Nem baj, segítek.
Te lovagoltál a 450, 470-es lapok VRM gyengeségein, én ezt konkrét példákkal cáfoltam.Ez az alaplap jó!
Kell rá az a VRM? Egyáltalán ténylegesen jobb az a VRM?
És ha jobb, akkor miben jobb?
Ja, hogy a hőfokban... De ugyan ki nem szarja le a hőfokokat VRM terén amikor fentebb leírtam, hogy a mai csúcsragadozó procikkal milyen hőfokokal üzemel egy sztenderd X470-as alaplap.
Akkor nekem dobálhatják a VRM fázisokat az alaplapokra, ha semmi értelme nincsen!Elég lenne fele ennyi VRM fázis is ha jó minőségű komponensekből lenne kialakítva, és inkább oldották volna meg -ha már az AM4 foglalat maradt ugyan az az AM4 foglalat, hogy Ryzen és a Ryzen+ generáció is menjen benne, mert milyen érdekes is az élet, a sok VRM fázis és a PCI-E 4.0 támogatás ellenére az X570-es lapoknál ez megvalósult lazán.
De már a B550-nél nem!
Tán kezd mohó lenni az AMD?
Naná hogy kezd!Igen, ez az alaplap jó.
Csak teljesen fölösleges, és lehúzás is egyben. Akkor nem lenne az, ha X570 mintára menne benne az összes Ryzen generáció, akár a B450 és X470-es lapok esetében.Ennyi.
-
törölt tag
Én erős frusztrációt érzek a soraidban, te be akarod bizonyítani, hogy a b550 semmivel nem tud többet (ami nem igaz) mint a x470-ed, mind ezt arra alapozva, hogy az úgy működik, ahogy egy felső kategóriás lapnak kell, elvárt.
Ugye nem azt hiszed, hogy arról akarunk összefogva meggyőzni, hogy szarrá lett, elavult a lapod azáltal, hogy nem b550/x570 van ráírva?! -
VirsLee
őstag
Elhiszem, hogy ömlik belőled a szó, csak adj neki végre tartalmat. Mit akartál írni azzal 22 sorban, hogy a Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming-nek milyen a VRM-je? Az a lap 2 éve is 50k fölött volt 270-280-as USD árfolyam mellett. Akkor most probléma, hogy jobb VRM-mel szerelt alaplap 50k fölött van 300-330 között mozgó USD mellett? Tényleg megírhatnád, hogy mégis mit akartál mondani azzal a 22 sorral. Giga Aorus B550 Elite 53k. Ez most jó vagy nem jó?
-
fanti
addikt
válasz
#16939776 #46 üzenetére
Bocsi, de én hol írom hogy : "kötelező lenne most B550/X570-es csipszetes lapot venni" ?
Megnéznéd kérlek a konfigomat az adataimnál?
Idehaza három AMD-s gépünk van, egy Ryzen 2700-as, egy 2700X-es, és egy 3400G.
Mindhárom tökéletesen működik anomáliák és hibák nélkül, kettő alatt Gigabyte Aorus B450 Pro alaplap van, a 2700X alatt meg Gigabyte Auros X470 Ultra Gaming.
Pont hogy én jelentem ki azt, hogy marginális újításokon kívül a B450-hez és az X470-hez képest SEMMI LÉNYEGIT SEM HOZ A B550!!! SEMMIT!!!VirsLee
"Tudom, hogy ezt nehéz így a napi gyógyszer adag kihagyásával megérteni"Személyeskedés....de miért? Megadhatnánk egymásnak a kellő tiszteletet? Ok nélkül miért vádolsz holmiféle gyógyszerkihagyással?
Nem esik jól!Mondtam én olyat hogy prostituált volt az anyukád? Nem! De még
mondhatom!De a személyes találkozót tartanám a legjobbnak, hogy megbeszéljük a témát egy olyan elhagyatott helyen ahol nem zavarnának minket.
"El kell fogadni, hogy a B450 és B550 között duplázódott a magok száma AMD-nél, most már 16 magot adnak és ehhez fel kellett nőni a lapoknak is. B450 és X470 általában jó 8 magig, néhány X470-es modell tovább is, de ez a ritkább."
Gigabyte Aurus X470 Ultra Gaming-ben van 2700X-em idehaza PBO-zva (remélem, hogy tudod mi az a PBO?).
Mivel az amatőr filmes szakmában is tevékenykedek, és 1987-től a számítástechnikában is mint rendszergazda, programozó, és hardveres is, sok filmes ismerősöm kérte az elmúlt években 4K filmanyag vágásához és rendereléséhez a segítségemet, azaz rakjak nekik gépet össze, mert ők abból élnek és stabil és erős gépekre van szükségük.
Össze is raktam többeknek is, ugyanazon X470-es Gigabyte lap társaságában egy 3700X-est 32GB, két 3900X-est 64GB, és egy 3950X-es konfigot ugyancsak 64GB memóriával.
Mindegyikbe G.Skill DDR4-3200-as Ripjaws V memóriák mentek.A 3950X-es konfignál méricskélni, és hosszasan tesztelni is volt időm, hiszen összeraktam a gépeket, beállítottam, telepítettem és teszteltem is, azaz munkára kész (kulcsrakész) gépeket adtam át.
Nos, 3950X vs. VRM.
Közel 1 órás 4K-s szarásig effektelt esküvős film renderelése alatt (Sony Vegas, majd pedig Adobe Premier Pro) sem érte el a 75 fokot a VRM, úgy, hogy végig 70-100% közt mozgott a CPU terhelése.
A 3900X-nél ugye kisebb volt ez az érték valamivel, a 3700X esetében meg 65 fok fölé nem tudtam bevinni sem.De továbbra is 3950X. Hozzá egy GTX 1660Ti.
BF V DX12, Ultra grafika, FullHD 60Hz Vsync On, 64 fős szerver.
Egyhusztomban lenyomtam vagy 5 óra játékot háttérben a HWinfóval.
VRM 70 fokon tetőzött... 5 óra folyamatos játék alatt!!!Legközelebb kérlek ne kezdj el személyeskedni, mert nem szeretem a kioktató és sértegető hangnemet, de mind mondottam volt én is tudok olyan lenni.
Köszönöm!
-
Mr.Csizmás
titán
jajjj epenis huszárok mindenhol
nekem 20k volt a B450 lapom 0day elárazva, de jó érzés, hogy a 2gen után 3 és 4gen is minden bizonnyal menni fog benne
így kb. max egy vga csere várható a következő években.
ui: igen, jellemző jelenség péhán a pénzverde/pénzégető jelenség, dobj rá n+x ezret, mert az alatt nem vagy ember
-
törölt tag
Persze, de Te szavazol, hogy mikor és hova adod a pénzed, de úgy teszel mintha kötelező lenne most B550/X570-es csipszetes lapot venni?!
Nekem meg az volt a visszatetsző, hogy a hihetetlen tempójú fejlődés és az alacsonyan tartott árak miatt 2 év alatt 150K-ról 40K-ra esett a processzorom használt piaci értéke, majd most rendeződnek el a dolgok...Azon megy a hisztizés - mert már körvonalazódik - hogy user-ünk nem fog tudni minden évben új processzorra váltani fika pénzből, és arra is rádöbbent, hogy ennek az életmódnak a további fenntartásához két-három évenként még az alaplapot is kicseréltetik vele?!
Én fakadok röhögve-sírva ezen a hozzá álláson, mert nézzük már meg, hogy honnan jöttünk el idáig, milyen igényekről, és most hirtelen mindenből a piacon a legjobb, legújabb kell? Nem veszünk észre semmi furcsát, nem történt semmi, csak AMD árat emelt?!
-
VirsLee
őstag
Tudom, hogy ezt nehéz így a napi gyógyszer adag kihagyásával megérteni, de minden AM4 proci megy a B450-es lapokban. Ha lesz egyszer 4000-es vermeer, az is menni fog a legtöbb B450-es lapban. A lapokat gyártják és forgalmazzák. Bárki aki olcsó lapot akar venni nyitva áll előtte a lehetőség. A B550-es lapoknál megnézheted milyen felszereléssel és milyen VRM-mel érkeztek. Nem azért került mondjuk 70k-ba, mert azt tudja, amit B450-es társa.
El kell fogadni, hogy a B450 és B550 között duplázódott a magok száma AMD-nél, most már 16 magot adnak és ehhez fel kellett nőni a lapoknak is. B450 és X470 általában jó 8 magig, néhány X470-es modell tovább is, de ez a ritkább. Az AMD-nél a B széria nem olyan, mint Intel-nél a B széria. Itt jár hozzá CPU OC, RAM OC, PCIE4, több M2 általában.
Ezt kell megfizetni. Hogy a B550-ben a húzott 12 magos proci mellett 67 fokos a Tomahawk mondjuk. A korábbi szériából erre alig volt képes egy-két modell, az is X470 volt. A többinél már mókolhattál valami hűtést hozzá.
Szóval igen, drágább lett a B550, de
- többet is adnak érte
- nem az AMD gyártja se a lapot se a chipsetet, szóval nincs sok közük hozzá
- olcsó procihoz továbbra is olcsóbb B450-es lapot érdemes venni -
zetor2000
őstag
Ezeket skippeld.
700E-t vízhűtésre költeni akkor is felesleges, ha megteheted, hogy elégeted ezt a pénzt.
Nekem egy ~8 éves alaplapom van, egy korabeli CPUval, de szerintem amire kell, arra elég. Ha nem lenne, vennék másikat, és nem tudom, milyet. Valószínű. hogy egy letűnt korszak csúcsát, ahogy ez a mostani lap is az. Kicsit olyan vagyok, mint Gaben az Üvegtigrisben. "Ez az alaplap újonnan 140E volt. Mennyiért vettem? 40ért. Speciel nem kúrtak át, mert azóta is megy."
A lap egy Asrock Z87 Extreme 9/AC, van benne egy intel i5-4440, 32 GB ram, azt jónapot.Ha vennék, valszeg valami olyan lenne, hogy minimális ráköltéssel menjen megint. De ilyen nem nagyon van, mert CPUból másmilyen másik alaplapot igényel, az előrelépés új memóriát, meg akkor már másik SSD, ami nem SATA3as, hanem valami újabb. És akkor a hűtő is cserére szorulhat, mert nincs meg minden lefogatóm ehhez a ~10 éves Noctua-hoz. Vagy kell venni olyat, ami passzol az újabb laphoz.
-
fanti
addikt
válasz
Mr.Csizmás #38 üzenetére
Ízlések és pofonok, semmi más.
Bírom amikor valaki azzal ideologizálja a 100k+ lapját, hogy "na igen, de én hosszú távra gondolkodom" aztán meg egy szűk esztendő sem telik el és ott erőlködik a Hardveraprón, hogy valaki 50-ért elvigye a szarát...
AtyaÉg...!!! Mi lett volna ha nem "hosszú távon" gondolkodik...
És még belém állnak itt a PH-n korábban olyanok mint pl. BMW azzal a dumával, hogy "látom a te szar 50k-s lapodat az adataidnál...na azt még a szeméttelep sem venné át tőled...majd hozzáteszi hogy ő 700k-t költött csak az egyedi vízhűtésére".
Vagy megemlítem Kolopele fórumtársat is, akinél otthon már két éve is oled tv volt a budiban is, hogy szarás közben se károsodjon a szeme amikor néz rajta "médiatartalmat"...Komolyan...a PH-n egyre inkább évek óta ez a kérkedős, "megveszemalegdrágábbatmerttelikránekem-szakmaiság" dívik, és párhozamban ezzel megy a "húdeszegénységvanmagyarországon" duma is... ezen röhögök jó ideje már.
Nekem csak az ár/teljesítmény/szolgáltatás/szupport mutató játszik.
És ez egy közel 100K-s B550-es alaplapnál...ez a mutató... hát nem az igazi.Ha már mindenképpen drágább és komolyabb lap kéne nekem, akkor naná, hogy az X570-esekből vinném az Asus TUF GAMING X570-est, aminek a tesztjei is kiválóak lettek és nem utolsó sorban egy év tapasztalat is van mögötte már...pl. kiforrott BIOS, stb...
Ennyi!
-
zetor2000
őstag
válasz
Mr.Csizmás #38 üzenetére
Valahol össze kell spórolni a lap+proci+ram+vga árát. Jó az az aldis KV
Nekem inkább Dalmayr
-
koby11h
őstag
Bármivel ami fele ennyibe kerül...
-
XuChi
addikt
Ez sem feltétlen igaz: " Az olcsóbb lapjaik meg ált kerülendők. "
Nálam itt duruzsol a NAS gépben egy A320i-K lap 0-24/7-ben hibátlanúl. A régi munkahelyemen 3 évig napi 12 órát mentek a B450K-CSM lapok 3200G-vel megtámogatva.
Minden lap típusból, gyártóból, van rossz is meg jól sikerült is. Nem lehet általánosítani. Igaz, én mindig is Asus-os voltam. Amíg volt Abit, addig csak azt használtam, azóta Asus szinte csak. Néha megpróbálkoztam Asrock-al, Gigabyte-al, de mindíg pofára esés volt a vége sajnos.
-
Gyuri27
félisten
LOL AZ az akció jó volt bár nem vagyok asus párti.
De el kellett telnie pár évnek mire leakciózták ennyire pofátlanul. Előtte elég drága volt. Szokásos asus árazás. Asus +, tuf ++, rog ++++.
Egyébként egy jó 450-470 még mindig legit. Ráadásul az 570 ára is kezdenek beesni (+ sok tapasztalat van melyiket érdemes megvenni és ugye 570-ben elég sok proci megy, szemben az 550-el). -
XuChi
addikt
Ez az árazás ki is nyírta nálam a B550-et is. Lassan fél éve vettem a B450-E lapot 40000.- Ft-ért az Alza-ban, és még egy 240GB SSD-t is adtak mellé. Azt elpaszoltam, így került 30K-ba a lap.
Na most a B550-E legjobb áron is 85K
Rohadjon rájuk az összes!
#20: +1. Kezdem azt érezni, hogy pofátlanodik az AMD is elég rendesen...
-
fanti
addikt
"3. Igen, az AMD külön részleget tart fenn "hogyan sz*passuk vásárlóinkat" megnevezéssel, mert az növeli a piaci részesedést...oh wait!"
na ez egy igazán bölcs megjegyzés volt...
Már bocsáss meg, de mitől ne szopatnák a vásárlókat? Úgy is minden hülye elszórja a pénzét most náluk...sikeresek most nagyon...nosza rajta, keressünk annyit amennyit csak tudunk. Hiszen legyőztük a kékeket, mindenki minket majmol, mostmár lehet nekünk is ugyanazt csinálni mint a kékeknek, és akkor nekünk is akkora profitunk lesz mint anno éveken át nekik volt.
AZ AMD NEM ROBINHOOD, HOGY JÓT TEGYEN AZ EMBEREKKEL...
UGYANOLYAN KŐKEMÉNY PROFITORIENTÁLT CÉG MINT AZ INTEL.
Csak addig kellett nekik eljátszani az "AMD az emberekért van ROBINHOODOT", ameddig az övéké nem lett a nagyobb piaci részesedés.
Onnantól kezdve szarhatnak bele az egészbe, és csinálhatnak ugyanolyan árképzést mint az Intel.Ha neked céged lenne, és tarolnál a piacon a termékeddel, akkor te megmaradnál olcsójánosnak, és továbbra is arra törekednél, hogy minden szempontból elégedett felhasználókat láss, és azt mond magadban : "igaz eladhatnám kétszeres árban is a termékemet, de neeeeem...én szeretem a vevőimet és nem akarom az extra profitot".
Mert akkor te nem vagy normális, gondolom ezt belátod könnyen.
Te is árat emelnél, határ a csillagos ég, mert már bizonyítottál, hogy jó vagy, elhódítottad a vevőket, és úgy is téged vesznek, naná, hogy brutálisan árakat emelnél.Az AMD könyörtelenül profitorientált cég, akár a többi!
Nem jót akar ő sem tenni az emberekkel...lófaszt!
Kurva nagy lét akar most már bármi áron!Csak aztán egyszer nehogy visszanyaljon a fagyi...
-
törölt tag
A 3.0-ról 4.0-ra áthuzalozásnak, a validáltatásnak is lehetnek többletköltségei alaplap szintjén a b450-el összehasonlítva.
Kínálnak vele egy abszolút jövőálló feature-t, amihez még jóformán eszközök sincsenek a piacon. Amíg ez így marad, addig ez a felár egy sima "hülye-adó" amit a türelmetlenekkel fizettetnek meg, a többiek meg - igaz, hogy sírva alszanak el miatta minden este, de - b450-ben hatják addig a napig a processzort, amíg normalizálódnak a 4.0-ás alaplap és eszközök árai. -
Azért B450 egy igen korrekt chipset lett. Jelenleg tökéletesen mennek bele az 1xxx, 2xxx és 3xxx procik, biosfrissítéssel pedig majd tudja a 4xxx-et is. Ilyet az Intel melyik chipsetje tud?
-
-
Gibo
senior tag
1. Mindenki a profitból él, ugyanakkor az alaplapok árát nem az AMD határozza meg ( persze van ráhatása, amennyiben a pcie4 drágább vezetékelést és a deszka minőségibb alkatrészeket kíván...). Mennyibe kerúlnek az inteles alaplapok? Amiken nincs is pcie4?
2. Mennyire életszerű, hogy veszel b550/x570-es lapot egy olyan processzorhoz, ami a lap által nyújtott előnyöket nem tudja kihasználni? Mindezt úgy, hogy jelenleg is gond nélkül lehet b450/x470-es lapokat venni, amik támogatják a régebbi processzorokat is...
3. Igen, az AMD külön részleget tart fenn "hogyan sz*passuk vásárlóinkat" megnevezéssel, mert az növeli a piaci részesedést...oh wait! -
fanti
addikt
válasz
Synthwave #20 üzenetére
Ja..., és még a 4000-esek is mennek majd benne mivel az AMD az AM4-en nem változtat...na persze! Azon nem is, de pl. egy B550-es lapba miért nem mennek akkor az Zen és a Zen+ procik???
Jaaaaa......lehet kenegetni, hogy háááát igeeeen, az UEFI-be nem fér el annyi mikrokód.....na persze már! Direkt kibaszásból van ez így!
És igen, az AMD nagyon is profitéhes lett az elmúlt egy évben, mantrázhatod tovább őket de attól még ez így van!
Csak egy másik gondolat.
-
fanti
addikt
válasz
Cingáriusz #23 üzenetére
Pontosan!
Minek idétlenkednék B550-el ha ott az X570 szinte ugyanolyan áron....ja, és sok-sok tapasztalattal már!
muxi-muxi
"Hát BELÉPŐKATEGÓRIÁNAK PICIT BORSOS."
Picit.... -
Egy felsőbb kategóriás B450-est kapok meg egy belépős 550-es áráért
Hülyék ezek. Az a vicc, hogy már X570-est is kapni annyiért, amennyibe sok 550-es lap fog kerülni.
-
muxi-muxi
senior tag
Egy kutyaközönséges B450 lap ára jelenleg kb. 100 euró (és ez már az almásodó - értsd egyre pofátlanabb - Asus teméke!). van rajta M2, szépen elmegy benne a 3000-es sorozat (oké, 3900X-et már nem pattintanék bele). Itt van az utód, enyhe extrákkal, huku-muku-fuku sorozat részeként és 70%-al drágább. Hát BELÉPŐKATEGÓRIÁNAK PICIT BORSOS.
-
Piftuka
veterán
Mondjuk az ASUS termékpolitikáját - az árazást illetően különösen - nem szabad "összemosni" az AMD hozzáállásával.
Az ASUS ugyanis mindent baromi drágán ad. A B550 chipset pedig újdonság.
Biztosan lesz majd a jelenleginél sokkal olcsóbb kivitel is a többi gyártó kínálatában.
És amúgy tényleg... Én egy B350-es lapot is simán meg mernék vásárolni még most is. (Sőt, ha tudtam volna, hogy a 450-nel "kihal a PCI sín", akkor bizony eleve a legjobb, még kapható B350-est vettem volna meg.)
Egy közép kategóriás Ryzen procival bármilyen program futtatásához tökéletes még évekig.
-
Piftuka
veterán
"Ha ezek mind így lesznek árazva, inkább lövök egy 450-est."
Úgy is kell azt! Kijön az új drágán, a "régit" pedig egyre olcsóbban fogják adni. (Amíg persze ki nem vonják a piacról.)
Akkor érdemes beruházni rá. Hidd el, a 450-es bőven elegendő szinte minden feladatra, még sok évig.
-
fanti
addikt
Az AMD is elkezdte a saját sírásását...
Nekik áll a zászló, így mit tesznek?
Akár a nagy kék ellenség, alig fejlesztenek, "új" dolgokkal állnak elő, de legalább kurva drágán...
Az X570 már ennek volt az első jele...a B550 "népalaplapnak" jött ki...papíron...most meg keveredik árban az X570-el...Kedves AMD, nem lesz ez így jó!
Ne essetek ugyanabba a hibába mint anno, amikor az Intel egyszer csak előpattintotta a Core2Duo új proci-architektúráját...és ezzel 10 évre megpecsételte az AMD sorsát CPU fronton...
Ez a profitéhség már kezdi nálam súrolni a gusztustalan jelző szintjét...nem ez a jó irány AMD!!!
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Ki a fene fog adni 100 ruppót egy kib. alaplapért?"
Sokan, akár még többet is. Főleg, hogy nem csak Magyarországból áll a piac. Nem egy olyan ország van, ahol alacsonyabb a forgalmi adó és az átlagbér is többszöröse az itthoninak. A 300 euró nem feltétlenül egyenértékű 100 000 forinttal, minden kontextus kérdése.
"de azért biztosan lehet olcsóbban is gépet építeni..."
Senki sem állította, hogy nem.
Nyilván amin high-end alkatrészek vannak + high-end a tálalás, soha nem lesz ezeröccáz, legfeljebb 20 év múltán, és nyilván maximalizálni akarják a profitot, ha már egyszer van piaca.
Nem mindenki keres elsőrangú ár/érték arányt, van akinek a megélhetéséhez kell komoly hardver, meg olyan is, akinek valamilyen formában ez a hobbija, arra meg úgyis mindig költ az ember, és ennél vannak jóval költségesebb módjai is a szabadidő eltöltésének. Persze olyan is van, akinek lövése sincs semmiről, csak szimplán megteheti, hogy brutális összegeket szór el olyan dolgokra, amiket utána nem fog tudni rendesen kiaknázni.
Mindenesetre számtalan alaplap el van különítve a "földi halandók" számára is. : /
-
villamos
őstag
Egyikkel sem. Túlárazott vackok. Ki a fene fog adni 100 ruppót egy kib. alaplapért?
Edit:
Ja hogy ez a cucc valami "felsőkategóriás" szobság? Így már értem...
de azért biztosan lehet olcsóbban is gépet építeni...
Néhapján azért jó lenne ha olyasmi is jönne, amit földi halandó is meg tud fizetni... -
petakpa1
őstag
És mikortól lehet B550-es Asus lapokat itthon megvenni? As Asus magyar honlapján még mindig csak B450-sek vannak fenn. A globalon már kb egy hónapja látszanak a B550-esek is.
-
törölt tag
Asus még mindig a kondik pozitív(+) kivezetést jelölgeti fel a PCB-n fehér(teli) festéssel, mert rajtuk kívül minden más cég a negatív(-) kivezetést jelöli így?
Tartana még a hidegháború, vagy rajtuk kívül mindenki hülye?! -
arn
félisten
Jo kis lowend chipetes lapok, highend aron.
-
Már a TUF sem a régi, hol a burkolat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az ASUS kínálata egy felső-, illetve egy középkategóriás megoldással gyarapodott az AMD-s platformon.
- Tesla topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Gitáros topic
- Intel találgatós topik
- Politika
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Bomba ár! Dell Latitude E5510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest