- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Váratlanul ért a frissítés? Április 9-én jelent meg.
Egyébként azt akartam mondani, amit mondtam. Érdekes módon sosem tart sokáig nálam a frissítés, 1-2 perc alatt megvan, havonta egyszer ki lehet bírni. De még egy jó lassú eMMC-vel sem okoz gondot.
nap: Voltak ám ahhoz is frissítések.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#54072192 #30 üzenetére
Láttam mobilról hogy írtál, közben indítottam a windowst és akartam is válaszolni, de elkezdett frissíteni. Már így is döcögősen indult, gondoltam nem rhosszabbítom meg a folyamatot azzal, hogy elindítom a firefoxot.
Miután felrakta végre az update-eket és háromszor is újraindította magát, végre elkezdhettem használni. Szóval mit is akartál mondani?
-
Male
nagyúr
Elsőre erre azt mondtam volna, hogy így meg 7GB-tal előbb fogja a rendszer azt mondani, hogy nincs semmi hely, és nem tudja használni a gépét a felhasználó... szerintem a frissítés vs. legyen használható a gép viszonylatban az utóbbi a fontosabb... bár az MS-nél ezt régóta fordítva gondolják.
Illetve az egész addig működik, amíg 7GB-ba beleférnek, aztán növelné a rendszer a köv. frissítésnél, és akkor nem lesz ezeknél a usereknél hely neki... szóval ahogy pengwin is írja, ezzel csak arrébb tolták a problémát 7GB-tal.
Plusz: Oké, a felhasználó nem futtatja magától, de mi lenne, ha a frissítés ellenőrzi a helyet, szól, ha nincs elég a frissítéshez, és egy oké megnyomása után szépen leszedi a felesleget? Ez olyan megoldhatatlan feladat az MS számára?Azóta más írta, hogy használat közben oda szemetel a rendszer... így azért nem olyan gáz, mint elsőre tűnt.
-
Most már egész istenes a helyzet, mert nem kell kernelt fordítani, hogy működjön a wifi és a hang, de azért pár órámba került, mire megoldottam a bajokat. Aztán nem tudom, hogy HDMI-n lett-e hang, de az nem is probléma, mert olyan fürge lett, hogy netezni, youtube-ozni is lehet rajta.
Én nekem a munkám nagy része távoli szerveren, SSH-zva történik, terminál kell hozzá nagyrészt, így még opcionálisan dolgozni is tudnék rajta. -
koby11h
őstag
Ha valakit zavar akkor előbb-utóbb majd lesz egy patch ahol a user állíthatja a 7 Gbyte-ot, csak ki kell várni hogy ügyes embereket is feldühítsen
-
törölt tag
Mert sokkal egyszerűbb, ha a frissítés mindig sikeres, mint hogy feldob egy ablakot, hogy probléma van, dugj be egy pendrive-ot, különben nem frissül a géped, és erre többször is figyelmeztetni kell. Fentebb írtam, hogy ezt a tárterületet más is használhatja temp-ként, nem lesz elveszve.
-
Tetsuo
őstag
Nem értem a cikket. Először azt írja, az új Windows 10 32GB-ot igényel, majd azt, hogy a 32GB-os tablet nem elég.
-
-
Chabee
tag
Jah, nemrég kezembe került egy ilyen laptopnak álcázott tablet szégyen. Rendbe kellett tenni mert nagyon lassú volt. Első nekifutásra mondtam a gazdájának, hogy 6-7 eFt-ért teszünk bele valami SSD-t, és jó lesz. Aztán szembesültem azzal, hogy ez nem az aminek látszik. Forrasztott benne minden. Még az a szánalmas 32 gigás eMMC is. Viszont! A W10 volt annyira "intelligens", hogy jelezze, kevés a tárhely és tegyek be a gépbe egy minimum 16 GB-os pendrive-ot, miről minden adatot lesikál majd és azt fogja használni átmeneti tárnak. És ez valami 1607-es verzió volt, tehát nagyon nem friss. Szóval, ha ez így megoldható volt eddig, akkor most miért is kell lefoglalni plusz tárhelyet? Vagy miért is kell új gépet venni? Akkor ezt a ezt a fícsört most kidobják? Minden bizonnyal bennem van a hiba hogy ezt nem értem.
-
törölt tag
válasz
janeszgol #31 üzenetére
Ez eddig is így működött: Lemezterület felszabadítása a legújabb Windows 10-funkciófrissítés telepítéséhez
-
janeszgol
félisten
-
Apollyon
Korrektor
Ez igazán fantasztikus.
És olyan mikor lesz, hogy frissít a windows, és nem lesz a folyamat még ssd-n is egy kínzó fájdalom?Vajon mennyi pénz kellene ahhoz, hogy a ms rendberakja végre az operációs rendszerét? Hány ezer milliárd dollárt kéne lerakni az asztalra nekik, amire azt mondanák, hogy "oké, újraírjuk / átírjuk faxán, és úgy fog működni ahogy működnie kell!"?
-
törölt tag
A cikkben nincs forrás, és még hiányos is...
Reserving disk space to keep Windows 10 up to date
"When apps and system processes create temporary files, these files will automatically be placed into reserved storage. These temporary files won’t consume free user space when they are created and will be less likely to do so as temporary files increase in number, provided that the reserve isn’t full. Since disk space has been set aside for this purpose, your device will function more reliably. Storage sense will automatically remove unneeded temporary files, but if for some reason your reserve area fills up Windows will continue to operate as expected while temporarily consuming some disk space outside of the reserve if it is temporarily full."
Tehát nem csak üresen fog állni, hanem a programok és szolgáltatások is használhatják, a karbantartó meg törölgeti szükség szerint. Ami ideiglenes fájl eddig A helyen volt, most B helyre kerülhet.
"In the next major release of Windows (19H1), we anticipate that reserved storage will start at about 7GB, however the amount of reserved space will vary over time based on how you use your device."
Az eszköz használatától függ, hogy mennyit szed le, nem pont 7GB lesz az.
"We may adjust the size of reserved storage in the future based on diagnostic data or feedback."
A jövőben a mérete változhat, ha a visszajelzések alapján ez nem optimális. Az is nyilvánvaló, hogy nem azért vezetik be, mert csak, hanem mert túl sok esetben nem lehetett frissíteni, mert egyáltalán semmi hely nem volt a rendszernek.
Predatorr: Nem partícióról van szó, hanem a rendszer fenntart valamennyi helyet. Gépház > Rendszer > Tárterület > Rendszerfájlok és fenntartott terület. Ott írja, hogy mennyiről van szó.
-
IamSociopath
aktív tag
Szerintem teljesen logikus lépés.
Itt mindenki magából indul ki, tekintve ez egy technológiai fórum, ez nem tükrözi egy általános felhasználó tudását.
Rengeteg ember még ma is az asztalra pakolja a dolgait pl. Hiába van csodásan 2 meghajtó vagy több partíció egy gyári gépben, egy hozzá nemértő szinte mindig az asztalra fogja pakolni a macskás videókat meg pistike c re telepíti a játékokat. A user mappákat pedig soha nem láttam még gyári telepítésnél átlinkelve másik meghajtóra.
Tehát egy minimális tudású felhasználó esetében csak így lehet garantálni a szükséges helyet a szolgáltatás biztosításához.
Én kifejezetten örülök ennek a lépésnek. -
sb
veterán
válasz
Predatorr #19 üzenetére
Akkor valami csoda rendszert használtok.
Ezt a másik drive sem oldja meg, mert van egy rakás dolog ami a win alá/C-re kerül.
Programdata, index file-ok, WinSXS, telepített csomagok.
És tényleg nem arról beszélek ami az adott programrésze, hanem a win tesz el magának, telepítők, stb...
Driverek? Előző verziók? Azt se lehet pucolni, híznak folyamatosan, ahogy az update-tel is egyre több cucc kerül be. Ki nem nagyon kerül semmi.
Muszáj, hogy hízzon.szerk:
Önmagában a Windows könyvtáram most 31GB (ebben 1x patchcleanerrel már a winsxs is ki lett tisztítva), céges gépen 34GB. -
Sinesol
veterán
Nem tudom hol jelent mindez gondot, minimum 120 gigas Ssd szerintem alap manapsag rendszerlemeznek, bar inkabb a 240 az ajanlott, hogy 1-2 nagyobb, fontosabb program is felmenjen.
-
PuMbA
titán
20,5GB a 3 éves Windows 10-em cakk-pakk körülbelül 15db általános programmal. Eközben átesett 4 nagy frissítésen. Amit használok: CCleaner és Lemezkarbantartó.
(#19) Predatorr:
-
alevan
őstag
amely konkrétan 32 GB-os SSD-t tartalmazott
Bár SSD lenne, az cserélhető. Helyette low-end eMMC-t tettek bele, ami lassabb mint egy HDD, de legalább cserélhetetlen mert forrasztva van.
-
sb
veterán
válasz
Televan74 #13 üzenetére
Nekem - mivel olcsó volt - van egy rakás felesleges tárhelyem SSD-ből amit jelenleg nem használok.
De ettől még az ész nélküli tárhely foglalást nem tudom elfogadni.Sokáig 64-est használtam, most is ellennék 120-assal de csak azért mert figyelek rá. Update után lazán otthagyja a 15-20GB-os cuccait. És eleve nem 20GB nyilván "belakva" a win10 sem. És itt nem a progikra gondolok, maga a windows könyvtár 30-40-re szokott lazán hízni winsxs és társaival.
Nvidia driverből, chrome installból is ott tud maradni lazán 2-3GB-nyi cucc az installerek között, msi csomagok uninstallra... Ha ezekre nem figyelsz akkor a 100-ast úgy bekajálja, hogy pislogni sincs idő. Mondom ezt munkahelyi gépre, ahol nyilván fent van pár GB-nyi program, de játék és hasonlók egy szál se.
Amikor nekiesek egy pucolásnak tényleg 10-30GB-ot sikerül felszabadítani. És még akkor is marad a 30-40Gb-os windows könyvtár önmagában... -
Predatorr
őstag
Hozzá nem értők és pánikkeltők kedvéért GYAKORLATI TAPASZTALAT:
Feltettem ezt az előre szidott verziót egy 29GB partícióra (bár 50-et kért). 17GB-ot foglal minden drivert és segédprogramot telepítve. Sehol a 7GB „lefoglalt” partíció, mindamellett 2db pendrive is végig be volt dugva. Nem telepített játékokat és minden, nekem nem tetsző appot ellenállás nélkül eltávolítottam, ahogy az előzőekből is.
Szóval ne fékezze már itt mindenki a nyúzt. -
Televan74
nagyúr
A mai SSD árak mellett,már nem nehéz berakni rendszernek egy 128GB -os példányt,és a Microsoft tehet egy szívességet.
-
Még szerencse, hogy vettem Cherry Trailes miniPC-t nemrég, amin az elérhető tárhely 28 GB körül van, de legalább adtak vele Windowst.
Pár napja bepingvinesítettem, maradt 18 GB szabadon. -
tatu9
tag
Én azért nem nevezném "pici"-nek a 60 és 100%-os tárhelyigény növekedést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, ez egy jó megoldás és nem "hátha", mert ezt fixen fogja is használni ezeknél a csodálatos "nagy" frissítéseknél.
Valószínűleg a Windows felhasználók többsége magától nem futtat pl. a lemezkezelőben ellenőrzést, így csak telítődik a C meghajtó mindenféle szeméttel... Ezután is fog náluk halmozódni a szemét, de legalább a frissítés le tud majd zajlani... -
Ideje lenne a MS-nak valami advanced install-t bevezetnie, hogy a júzer eldönthsse, hogy mit szeretne feltelepíteni a gépére.
Mintha lett volna már ilyen a Windows 95/98-ban.
Android esetén is hasznos az Aroma installer.Így nem csak a tárhellyel spórolhat a júzer, hanem a frissítések is csak a feltelepített komponensekhez jönnének, ami szerintem mindenkinek előnyös lenne.
-
Male
nagyúr
Ja, a nincs elég hely kijelzésnél biztos jobb megoldás fixen lefoglalni 7GB-ot hátha kell majd alapon
-
pengwin
addikt
Hurrá...
próbálják egyre bolondbiztosabbá tenni, egyre nagyobb blődségekkel.(#3) anaqer
A vicc az, hogy a WUpdate-et így toldozzák-foldozzák a helyett, hogy kicsit javítanának rajta.
Érdekes módon ha előre integrálod a Windows teleptő lemezedbe az addig megjelent frissítéseket, akkor sokkal kevesebb helyet fog elfoglalni, mintha a WUpdate frissítette volna a rendszert telepítés után. Egy igen nagy kalap kaki a rendszer. -
jó is az egy os mind felett koncepció....
-
Rimuru
veterán
Vicc kategória.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Komoly követelményekre persze nem kell számítani, egyszerűen csak tárhelyből kell több.
- Opel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Interactive Brokers társalgó
- Politika
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen légkondit a lakásba?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest