Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabcsa7
csendes tag
Nincs valakinek ötlete, hogy az ASUS TUF GAMING X570 plus alap miért nem azonos sebességen kezeli a két NVME slot-ot. Tehát adott az M2-es slotban egy
2TB Kingston SSD M.2 NVMe NV2 meghajtó míg az M1-es slotban a kistesója van 1TB-an. Elviekben az 1TB NVME még lassabb is, de sajnos az M2 slotba rakva a 2TB nagy tesót 62%-al rosszabul teljesít. A BIOS-ban hiába opciózok nincs javulás. Van valakinek valami ötlete? Az ASUS szerint elviekben azonos sebességgel kellene teljesíteni. A proci Ryzen 7 5800X.
-
ricsip
addikt
Megvetted ahhoz a belépő szintű gagyi alaplaphoz a csúcs 5900x-et? Anno 3800x-ig ajánlották ezt a lapot mert gagyi a VRM-je és nagyon melegszik, nem tud mellette sokat boostolni. A 3900x-re pedig már csak boost nélküli biztos üzemet írtak ebben a lapban.
[ Szerkesztve ]
-
-
Drizzt
nagyúr
Vettem 5900x-et, meg Gigabyte x570 gaming x-et. Azt tapasztalom viszont, hogy igen gyenge a multicore boost(Cinebench alatt 4.05 ghz, a pontszam is gyenge, r20-ban 7500-8000 kozott). Az itteni lapok kozul valakinek van uj Ryzennel? Nala hogy alakulnak ezek a szamok? Kozben a proci nem igazan melegszik agyon. Szoval fura. Amugy pici coil whine is van szerintem a lapbol.
I am having fun staying poor.
-
Joachim21
őstag
Nem mértek hőmérsékleteket a tesztben, ez egyre fontosabb lesz a jövőben és sok információt elárul a VRM minőségéről. Jövőbeni fejlesztésként javaslom!
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
jeni
félisten
Tudja-e valaki,hogy az MSi X570 Unify lapon a Debug esetén 8 microkód az milyen hibát jelent?
Bekapcsolva a gép (házat) nem bootolt be. A ventik forogtak. A monitor nem kapott kép jelet.
A könyv fordítás alapján microkód hibát irt ki de nem volt értelme a fordításának.
Friss összeszerelés de eddig csak 1x csinálta ma reggel.
A másik jelenség de az mindig ott van,hogy BIOS-ban az egér kegyetlen lassú.
A Windows rendszerben rendben az egér sebessége.[ Szerkesztve ]
-
szitilevi
csendes tag
Sziasztok!
Rendelkezem egy asus x570 gaming-f alaplappal, és nem tudom mitől van az hogyha BIOS-ban vagyok akkor az nagyon laggol lefrissítettem a legújabbra a verziót de még mindig laggolA törpök természetüknél fogva rövidtávon veszélyesek!
-
addikt
válasz drotsztyuart #144 üzenetére
"A 60-70-80-as évek amerikai autói 99%-ban ótvar rondák voltak."
A világ legszebb autói egy szép része született meg ez idő alatt az USA-ban. És biztos vagyok benne, hogy ezt mérhetetlenül sokan így vélik. Nem is gondoltam, hogy valaki képes ekkora hülye példát írni.There's a device that I've been using called a whoop.
-
Nirvanus
aktív tag
Szemész szakorvost, esetleg pszichológust tud valaki ajánlani a kollégának?
[iTX-or-GtfO!]
-
choosen
tag
Sziasztok!
Van egy kérdésem, ezek a lapok is lassan bootolnak mint a B450-em? Intelről álltam vissza AMD-re egy 3700X-el, viszont jóval lassabb a boot idő mint a 7700k-nál. Ez mitől van?
Gyula
-
válasz waithEard #145 üzenetére
Ne aggódj, a C2-C3-C4 Corvette-eken kívül még alsóhangon is másféltucat izomautó/2,5 tonnás hajó szeretne a lábfejére parkolni.
Hogy kicsit közelebbről lássa.[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
waithEard
őstag
Ha te mondod, dratyiszuart...
"The cold feel of my skin. I try to lose but always win." - M.D.B. - The Fever Sea (RégiHApró: 68 piros \ 0 fekete)
-
drotsztyuart
tag
Nem az a jó alaplap amin 4 fps-el jobban fut a fikapöckölő 3, hanem az amelyik 4-6 év múlva is stabilan működik.
#142: A 60-70-80-as évek amerikai autói 99%-ban ótvar rondák voltak.
De vegül is a hányinger is egy feeling..[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
Asrock lapon nem kellett volna a CPU feletti részre is hűtés?
-
Aprósólyom
addikt
Néztem benchmarkokat B350 vs x570 felállásban. Lehet találni ilyeneket. Még ryzen 3xxx esetén sem lesz szignifikáns különbség a két chipset között. Aztán majd mindenki eldönti megéri-e neki a pár új feature.
Gigabyte deszka min. fps-e nem lehet valami BIOS bug? Nekem egyszer egy Inteles gépben volt olyan hibám, hogy youtube frame droppolt 4k videóknál + néha elfelejtette megfelelően járatni az órajelet. (Miközben használtam, alacsonyabb szórzóra álította magát, mintha energiatakarékos módban, tétlen lett volna a gép, annak ellenére, hogy minden jól volt beállítva, többször is ellenőriztem. Újra frissítettem 2-szorra is (ugye meltdown miatt kellett egyszer, s azután viselkedett furcsán) a BIOS-t, de akkor már tisztesen: default set->bios update->default set. Ezután jó lett minden.
Jevons paradox
-
Egzee
őstag
válasz green dude #134 üzenetére
Nekem pl a rainbow six siegeben random pillanatokban indokolatlanul alacsony fpsem volt twin frozr es msi rx580al. Miota nvm van ilyen nincs. Nagyon sok ido eltellt azota, de tul sok elkeseredett kommentet olvastam eddig.
-
- = Zk = -
félisten
válasz green dude #133 üzenetére
sztem meglehet, utólagosan.... csak kérdés, mivel? ki gyárt manapság afterttmarket fet/mosfet/chipset stb hűtést?!
" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra
-
green dude
tag
Lehet, hogy eddig akkor nekem szerencsém volt. Az előző kártyám egy RX 580 volt. Kb. 1.5 évig volt nálam, sosem volt vele semmi komolyabb gondom (párszor előfordult, hogy kaptam értesítést miszerint a wattman visszaállította magát). Bár tény, hogy nem tweak-eltem, kivéve az alulfeszelést, mert hiába a pulse hűtés meg a jó házhűtés hangos volt mint a fene. Most egy RX 5700 XT van nalam két napja. Egyelőre jónak tűnik. Nem nagy a minta, csak pár játékkal próbáltam - GR Wildlands, Fallout 4, The Long Dark, Jedi FO.
-
green dude
tag
válasz - = Zk = - #50 üzenetére
Még 2003-ban az első gépem egy Abit alaplapra építkezett P4-el. Nem emlékszem már a pontos típusra, de azon a deszkán az északi hidat egy hasonló pöcsi venti hűtőtte. A megoldás Zalman-tól érkezett egy borda személyében. Teljesen jó volt.
Mennyi Watt-ot kellene elvezetni? 10-11-et? Ezt tényleg nem lehet megoldani egy bordával, hogy a clearence-ek is meglegyenek, vagy akár hőcsövezve?
-
MeszesKPT
őstag
Ha már teljesen elvittétek a témát, akkor nem lehetne legalább offba tenni?
-
nyakdam
aktív tag
válasz <Lacy85> #126 üzenetére
Az NV alap driveres beállítása butított 4:2:2-es chroma és emlékeim szerint csak 6 bites színeket állít be. Szörnyű volt a képi világ elsőre, de pár kattintással helyre áll a világ. De szerintem sok mezei user van aki nem állít semmit csak használja, ők AMD- vel jobban járnának.
Régebben ráadásul az AMD engedett +2 bit színmélységet állítani ha nem volt frc-s a monitorod, mára ezt sajnos kivették. Szerintem innen ered, hogy rosszabb a kép. -
Kolbi_30
őstag
-
singszeged
friss újonc
Rendben az AMD sokat javult,de azért ezek nem olcsó alaplapok.
-
sb
veterán
Sőt, ha nem rakunk rá vram-ot egyáltalán (meg a gépbe system ramot) akkor ssd-ről még szarabb lesz etetni. Vagy ha van vram de hirtelen készítünk egy 2.4TB-os textúracsomagot akkor is hirtelen minden konfig szar lesz alá mert szűk keresztmetszet lesz az adatbetöltés.
Szűk keresztmetszet az ami van szvsz, nem az amit előidéznek mesterségesen.
Ha már ár kérdést is feldobtál korábban: mennyibe került volna +4GB vram az 5500XT-re és mennyibe kerül a PCIe 4.0 alaplap? Ill: megoldja-e a teljes problémakört önmagában a PCIe 4.0? Nem.Ez ugyanaz mint a 10Gb LAN vitatémánk... azon is átmegy gyorsabban az adat, nem vitás. Ccsak kérdés, hogy 100-ból 99 esetben minek/hova/milyen áron?
szerk: Nem arról van szó, hogy nincs értelme elméletben. A gyakorlati haszna kérdéses és, hogy ez-e a legjobb megoldás. Pl. arra méginkább jó lenne gpgpu felhasználásról van szó és a gpu-cpu között kell adatátvitel. De a gyakorlatban az is elhalt máson... hiába volt ez abban is szűk keresztmetszet. Ha meg nem halt volna el akkor az integrált megoldások ennél is sokkal jobbak erre a célra.
Mindig érdemes kontextusba tenni az egészet mielőtt levonjuk a következtetést, hogy valóban szükség van-e rá, ill. lesz-e. Vagy ha van az nem rossz, de esetleg más problémák/megoldások is léteznek.[ Szerkesztve ]
-
válasz Steve_Brown #117 üzenetére
Pár éve biztosan, [link].
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Steve_Brown
senior tag
Mióta lehet kapni Biostar alaplapokat Magyarországon? Én vagyok ennyire lemaradva?
Úgyérzem legközelebb cserélem az MSI-t.
-
Azt hajtogatják sokan, hogy a PCI-Express 4.0-nak nincs értelme. Én hozom a teszteket, amelyek ezt megcáfolják.
Az, hogy a Pascal vagy a Turing esetén nincs látványos különbség a PCI-Express 3.0 8x és 16x sávok beállítása között, kicsit sem releváns ebben a témában...
-
Az 5700XT GPU-jába 16 PCI-Express sáv van bekötve, az RX5500 esetében csak nyolc.
A pontos okot még sehol sem láttam leírva, megmagyarázva. De valamiért még a 8GB-os RX5500 esetében is elég magas különbségeket lehet mérni egyes játékokban.Én azt tippelem, hogy a latency is alacsonyabb, nem csak a sávszélesség magasabb, de ez túl kézenfekvőnek tűnik. Legalábbis ha ennyire egyszerű lenne, akkor már biztos rámutattak volna erre.
Az Igor's Lab is alaposan utánajárt, és ők a Radeon Pro W5700 (ami szintén Navi 10-es alapú) esetében inkább a professzionális felhasználást nézték és azt találták, hogy az alkalmazásokban egyértelműen jobb teljesítményt nyújt a 4.0-ás PCI-Express használata:
Az érdekes kérdés, hogy az AMD ezt miért nem propagálja. Az Igor's Lab is ellamentált ezen egy sort, mert a jelek szerint nagyjából minden programnál előnye van a PCI-Express 4.0-ás rendszernek a 3.0-hoz képest, az AMD, amely annyi más esetben büszkén mutogat olykor kritizálható teszteket is, itt valamiért csendben maradt.
A különbségek pedig mindenhol ott vannak. Igen, van, ahol nem jelentős méretben, de ott is mindig a 4.0 van előnyben.
[ Szerkesztve ]
-
FlashLed
senior tag
Picit drágák ezek az alaplapok
The Mechanic
-
MeszesKPT
őstag
Olvasmányos, alapos teszt lett, köszönet érte!
Az a Biostar lap azért nagyon gyatra választás, senki ne ezen akarjon ötezret spórolni szerintem. ASRock nagyon szimpatikus, jók a csatlakozók is rajta. Ezt választanám, de B450 lett normálisabb vrm-mel.
-
Aram
tag
A generációváltás miatti energiahatékonyság emelkedése természetesen vitathataltan. A sok mag viszont igazából most kezd terjedni. A Zen megjelenése kényszerítette a piacot, hogy reagáljon. Ugye mar egy i3 is 4/8-as CPU az uj generációból. A megfelelő piaci verseny idézte elő azt az állapotot, hogy az Intelnek consumer vonalon nem kellett csinálnia kvázi semmit, csak fingot reszelnie (erős túlzás, de ha megnézzük a mostani generáció váltásokat, ezek mar hasonlítanak egy gyorsan fejlődő tech-ágazatra). Ne feledjük, hogy anno egy Core 2 Quad lényegesen kitolta a számítógép szavatosságát egy Core 2 Duo-hoz képest csak a 2x annyi végrehajtó egység miatt. Pedig akkor is nagyon sokan voltak akik kifejezetten butaságnak tartották a 4 magot (akkor is több érv volt mellete, vagy ellene nem csak az ára). Nem gondolom, hogy a modern OS-ek ne tudnának majd ebből profitálni, azonban ez mar megint olyan terület, ami inkább pro felhasználásnál, vagy speckó igényéknél lép fel inkabb mint teljesítmény növekmény. De persze, ezt is az idő fogja megválaszolni.
Az, hogy az NVME SSD egy kvázi-cache funkciót töltsön be, az olyen esetekben lehet előny, mint a kis-Radonnál, ahol kévés a memória mennyisége.
De akkor visszakérdem én, hogy ez lesz az irány, hogy visszamegyünk annyi VRAM-ra, hogy megjelenjen a kép, a többi mindent meg a háttértároló fogja tárolni? Erre már csak a piac öngerjesztő, önbeteljesítő működése miatt is kisebb esélyt látok. Egy alap telefonban is gyakorlatilag 3-4 GB RAM van, csúcs készüléknek 12GB és még több az operatív tarhelye, a Vega II mar 16GB-vel jött ki.
Én szuper-boldog lennék, hogyha nem ebbe az irányba menne a PC fejlődése, azonban ha jol emlékszem az AGP is mar azert lett kitalálva, hogy nagyon-nagy sebességgel lehessen használni a rendszermemóriát, ha elfogyna a VRAM es igazan nem ebbe az iranyba folytak a fejlesztések. Pedig nem volt olyan régen, hogy ezred ekkora volt a VRAM mérete, mint ma. Vagy csak most 2020-ra érte el a busz azt a sebességet, hogy ez működhet? Nekem inkabb amolyan véletlennek tűnik, hogy egy ilyen, egyelőre speciális helyzetben (kévés VRAM, nagy textúra) előnyt hoz az új csatoló. Merthát a gyártok szemszögéből nem nyerő, ha a középkategória is tökéletesen futtatja a nagy gépigényű címeket.Természetesen nem teszem tűzbe a kezem, hogy mi hogyan fog alakulni a jövőben, de jelenleg még tartom az álláspontom. Az általad vázolt jövőre lenyegesen kisebb esélyt látok, de ez már majdnem-szubjektív, intuitív vélemény alkotás a részemről.
Amíg teljesítményt tudnak növelni, addig nem hiszem, hogy lesz szemléletváltás a gyártok részéről. Hacsak az AMD nem dob valami nagyot, mondjuk hogy összehozza teljesen a konzol és PC játékok felépítését, azonban ehhez valószínűleg kévés a súlya. Ne feledjük az nVidia is itt van es nem komplett rendszereket gyárt (bár megnéznek ujra egy nForce chipsetet, AMD proci alá, nekem az volt az egyik kedvenc konfigom ).Ez a felirat 20byte!
-
Végül is nem lett három hete folyamatosan mindenhova berakva a [Hardware Unboxed] videója, ahol egyértelműen látszik, hogy az RX5500XT esetében látványos a PCI-Express 3.0 és 4.0 közötti különbség. Nyilván ez adott esetben csak jelzés értékű, mert nem sokan raknak majd X570-es deszkába RX5500XT-t, de az az érvelés, hogy a PCI-Express 3.0 még 8x szinten is mindenre elég, azt hiszem megdőlt.
BTW azóta jöttek ki más tesztek is, hasonló konklúzióval.
Ettől még lehet persze mondogatni, hogy nincs értelme a PCI-Express 4.0-nak.
A lapos Föld hívők is határozottan hisznek a saját igazukban...[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
SSD-nél nem igazán érzem szűk keresztmetszetnek.
4GB/s-ig jó vagy 3.0-án.
- Szekvenciálisban hiába hozzák most az új modellek a 6-7GB/s-et, a load tesztekben nem azt látod, hogy bármivel is gyorsabb lenne egy 3.0-ás egy SATA-nál (2-3GB/s vs 0.5GB/s). Akkor hova megyünk előre 6-7GB/s-ig?
- Fogyasztásban mobilba mind overkill kb jelenleg is. Read/Write alatt 4-7W-ok a 15W-os cpu-k mellett... Akksiról nem véletlen, hogy szinte mindnek van vmi drasztikus APm módja és töredékére lassulnak.
- Ha sok adatot mozgatsz akkor lenne értelme. 7GB/s az 10mp alatt 70GB adat. Az SLC cache-ek meddig bírják ill. mi a standard mozgatási adatméret otthon?A vga-s példád. PCIe 3.0 x16: 16GB/s. Tehát 1mp alatt teletoltad a vramot. Textúra streamingre közvetlenül SSD-ről nyilván nem elég, de azért ott a rendszermemória is a kettő között. Ezt kivehetjük a képletből. Ram-vram között még mindig lehetne gyorsabb de a mai memóriamenedzsment-problémák (szeméttel van tele a fél vram) esetében kevésbé ezt érzem égetőnek.
Szvsz mindkettőnél (load time és streaming) inkább sw/szervezés jellegűek a problémák.
Persze ettől még lehet brute-force megoldása, mint mindennek. -
Nartaas
tag
Ilyen lapot ma venni tiszta pénzkidobás. Jelenleg a PCIe 4.0 hozománya kb. 0, a navi kártyáknál sem jelent semmit. Hogy 2-3 év múlva előnyt jelenthet navinál? Lehet, de egy "lehet"-re nem vennék ilyen drága és gagyi pörgettyűs lapot. Inkább majd 2-3 év múlva is nvidia kártyát veszek ami bármilyen pcie slotban elkeni az amd-t
-
-
siposz
aktív tag
" és a pletykák szerint belátható időn belül jönnek az RX5800 és RX5900, sőt RX5950-es Navi-k"
És ezek a pletykák milyen hónapról (és évről) szólnak? Mert ha azt nézem, hogy az 5600 az 5700 után 6 hónappal érkezett, akkor nem úgy néz ki hogy belátható időn belül itt lesznek. Februárban vennék gépet, nem látszik, hogy addigra ideér bármi ezek közül.
-
Turbokecske
csendes tag
Ha már csúcs jellegű alaplapot veszel egy vélhetően csúcsot közelítő processzorhoz, tényleg érdemes fapadosat venni belőle?
Ez olyan, mint az olcsó Porsche. Az, de azért mégse olyan. -
Egzee
őstag
szvsz ez ennyiért parasztvakítás... én tudatosan választottam X470-est 60.000-ért ryzen 3000-re, 60-ért, rendes VRM-el... Ezeknek az alaplapoknak 45-nél nem szabadna többe kerülniük!
Cifu:
Ezt találtam: A 2080 Ti pushes the limits of what a PCIe 3.0 x8 port will allow, just – TechPowerUp’s testing proves that. So, on a board with PCIe 3.0, running it in an x16 configuration makes the most sense. But that means the graphics card alone is hogging the all 16 lanes of PCIe. On an AMD Ryzen CPU, be it first, second, or third-generation, there are only 24 lanes to go around. Four of those are set aside for PCIe and SATA drives, four more provide the link with the chipset (which has a number of lanes of its own and shares them between storage drives and USB ports), and 16 dedicated for graphics cards.Akko minek a 4.0?
[ Szerkesztve ]
-
Értelemszerűen a 8 magos CPU-k nagyon erősek, viszonylag kis rétegnek van szüksége ennél nagyobb számítási kapacitásra, azonban ha arra gondolok, hogy milyen terhet rónak a procira a masszív IO műveletek, nem beszélve arról, ha több PCI-E háttértároló van használatban, akkor biztosan nem árt a 12/16 magos upgrade lehetősége.
Heveny kétségeim vannak, hogy ahol otthoni felhasználáskor a 8 mag kevés lesz, ott majd a 12 mag megoldást jelent... Ez hosszú távon esetleg előfordulhat, de ugye ezekbe a lapokba várhatóan a Zen3 is belemehet. Feltételezhetjük, hogy teljesítmény/fogyasztás terén némi előrelépés lesz, tehát egy feltételezett Ryzen 4700X olyan teljesítményű lehet talán, mint egy 3800X ma. Vagyis adott esetben ne zárd ki, hogy a procicserénél nem Zen2-re, hanem Zen3-ra lépsz...A PCI-E 4.0 SSD-k teljesítményelőnye nem akkora, hogy az megérné a felárat egy olyan usernek, aki nem munkára használja a gépet. Hamarabb tölt be a játék? Szerintem ha valaki erre használja, vegyen dupla akkora SATA drive-ot inkább, ha már az új COD is 164GB-ot húz le a netről... Lassan 1TB sem elegendő pár játék tárolására.
Várjuk ki a végét mit hoznak ki ebből, nem vagyok biztos benne, hogy 2-3 év múlva nem az NVMe meghajtókra fogunk alapértelmezettként tekinteni.Plusz a VGA kártyákat is etetni kell, egy 16x PCI-Express 4.0 kártya fele annyi idő alatt töltheti be a textúrákat, mint egy 3.0-ás... Itt pedig most lehet, hogy egy SATA-s SSD lenne a szűk keresztmetszet. Ez adott esetben azért nem hangzik rosszul, nem?
Azon kívül úgy néz ki, hogy az új konzolok egyfajta cache-ként fognak tekinteni egy gyors NVMe SSD-re. Érdekesen hangzik, nem?
Ha tudsz valamilyen területet, ahol jobban kihasználhatóak ezek a lapok, mint egy klassz B450-es, kíváncsi vagyok.
Érték per ár terén a B450 jobb jelenleg, ez nem vitás. A kérdés, hogy a PCI-Express 4.0 mennyire lesz kihasználva a jövőben. Tűzbe mernéd tenni a kezed, hogy nem lesz értelme 2-3 év múlva? Én nem igazán. Az AMD összes VGA kártyája 4.0-ás már, és a pletykák szerint belátható időn belül jönnek az RX5800 és RX5900, sőt RX5950-es Navi-k. Hogy aztán a Navi2-nél mi lesz, az még érdekesebb kérdés. Adott esetben én arra számítok, hogy az X570-es lapban előnyöd származhat az ilyen kártyákból majd. Persze ez csak feltételezés...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Janby
tag
Optika vs. HDMI kapcsán felrémlett, mintha belefutottam volna annó egy HDMI-s, aktív hangszóróba. Nem tudom, hogy hangminőségben mit nyújthat, de lehet valakinek megfelel... [link]
I AM:D
-
Aram
tag
Hát ezzel mondasz valamit.
A bajom az, hogy egyelőre nem látok olyan szcenáriót, ahol a PCI-E teljesítményét ne kellene baromi erősen megtámogatni CPU oldalról. Értelemszerűen a 8 magos CPU-k nagyon erősek, viszonylag kis rétegnek van szüksége ennél nagyobb számítási kapacitásra, azonban ha arra gondolok, hogy milyen terhet rónak a procira a masszív IO műveletek, nem beszélve arról, ha több PCI-E háttértároló van használatban, akkor biztosan nem árt a 12/16 magos upgrade lehetősége.
A PCI-E 4.0 SSD-k teljesítményelőnye nem akkora, hogy az megérné a felárat egy olyan usernek, aki nem munkára használja a gépet. Hamarabb tölt be a játék? Szerintem ha valaki erre használja, vegyen dupla akkora SATA drive-ot inkább, ha már az új COD is 164GB-ot húz le a netről... Lassan 1TB sem elegendő pár játék tárolására.Ha a VGA oldalról nézem akkor szintén jól jön a minél magasabb játékbeli teljesítmény, amit alapbeállítások mellett sajnos a magasabb számozású procik kínálnak, vagy oc-zik az ember, ilyenkor pedig szintén előny a méretesebb tápellátási megoldás. De ez a legkevésbé CPU igényes, ha azt nézem, hogy egy 3700X mire képes 65W TDP-vel, szóval itt lehet jó egy a tesztelt lapok kategóriájából.
Szóval, igen ez lehet az, a szerintem szűk réteg, aki profitálhat belőle és akiket nem vettem figyelembe, ahogy fogalmaztál. Új Radeon tulajdonosok (egyelőre), maximum játékra használt számítógéppel (értsd nem jobban hajtva a CPU-t teljesítmény szempontjából).
Amúgy tényleg érdekel a téma, ezért is szóltam hozzá. Ha tudsz valamilyen területet, ahol jobban kihasználhatóak ezek a lapok, mint egy klassz B450-es, kíváncsi vagyok. Természetesen azzal, hogy mire lehet költeni ezt a különbözetet sokan tisztában vagyunk, de a kisebb koltséget fel lehet hozni a regebbi chipset-ek mellett is. Azt gondolom, hogyha komolyabb számítógép építésébe kezdünk, akkor az nagyon nagyon drága lesz, főleg ha csak szórakozunk az eszköz segítségével. Ha ennyit költenék gépre, akkor en mindenképp rááldoznám ezt a különbözetet.A választ telefonról írtam, ha van elütés/hiba, elnézést miatta.
Ez a felirat 20byte!
-
TIT
veterán
Köszi Male és Cifu.
Tudom,hogy a hdmi lenne a legjobb csak 18 éves az erősítőm és nincs rajta hdmi.
X570 Aorus Elite lap nem tudom tudja-e a dts connectiont mert sehol nem írják.[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
Gigabyte-hoz is van már frisebb BIOS dec eleje óta (F11), pont memória kompatibilitás javítás van benne.
Egy lényeges kérdés:
az "OC" kifejezés itt a PBO-t is magában foglalja, vagy pl. egy 3800x-nél a 3,9 Ghz-4,5ghz-ig az OC-képességet nem szükséges az alaplapnak támogatnia? Azaz a 3800x-et elviszik ezek is teljesen jól, ha nem akarok 4,5Ghz fölé menni, csak annyit akarok órajelet növelni, ameddig az AMD hivatalosan hírdeti a 3800x sebességét (a boost címszóval)?[ Szerkesztve ]
-
-
BReal
addikt
válasz enginev3.0 #1 üzenetére
Nyilván az X570-es lapok között olcsóbb lapokról van szó. Egyébként a győztes az nem 60, hanem 55.
[ Szerkesztve ]
-
válasz muxi-muxi #87 üzenetére
Ugyan, Ryzen 7-ig bőven jó vagy egy értelmes B450/X470-es lappal, jóval olcsóbban, szóval ne aggódj, pont jókor jöttél át a vörös térfélre.
Ezeket az olcsóbbfajta X570-eket amúgy nem csúcsprocikhoz, hanem erős középkategóriához szánták, különben sokkal komolyabb VRM-ek lennének rajtuk (és húzosabb árcédula).
Az interrupt alapon működő PS/2 meg jó dolog, nem baj az, ha életben tartják a szabványt. : >SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
muxi-muxi
senior tag
Tanulságos a teszt, különösen a bevezetésben leírtak miatt érdekelt a cikk (Ryzen-ek, és azok generációs különbségei).
Mintha manapság nem lehetne (igazán) egyszerre gyors és költséghatékony gépet építeni. Ezek a lapok kb a 3600-as proci árát nyaldossák, holott csúcsprocik támogatására szánták öket. Legtöbbjükön vannak fájó spórolásra utaló pontok (usb-C, bohózatba illö ps/2-es portok), a chipsethütés oedig nekem is fájna.
Minél többet olvasok AMD-vonalon, egyre biztosabb vagyok abban, h nem is biztos, h nyerö ötlet volt tizenöt év utàn visszajönni a kisebbik procigyártóhoz, mert mire mindenre ügyelve stabil, gyors géped van, ugyanannyiba fáj, mint egy Intel platform.
Csak ott feleennyi molyolással, és kisbetüs résszel.
Kösz a tesztet!
Mindegy, milyen gép, csak fagyjon...
-
Male
nagyúr
Pl a VGA órajele és fogyasztása... [link] , Pl az új RX5500, nem mindegy, hogy 4W vagy 18W a desktopot nézve... (sajnos a PH ilyet soha nem mér, többször javasoltam)
Igen, tudom, én is úgy használom játékokhoz, pedig optikán is be van kötve az erősítőm, és a DTS Connectet is tudja a hangkártyám
-
bencze
senior tag
Majdhogynem scamnek tűnik a dolog. Én végül b450 mellett maradtam, igaz csak r5 3600 mellett, és kb mindenre bőven elég ami csinálok. Az az érzésem ki fognak halni ezek a monstrumok.
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
<Lacy85>
addikt
válasz enginev3.0 #71 üzenetére
Teljesen mindegy, melyik kategóriát nézzük.
Belépő lapok ~16 ezertől indulnak mindkét oldalon (A320, H310).
Sehol nem drágább egyik, vagy másik. -
Apró probléma, hogy nem veszed figyelembe azokat, akik nem akarnak 12-16 magos Ryzent, de időtállóság miatt szeretnének PCI-Express 4.0 támogatást. Nekik tökéletesek lehetnek az ilyen alaplapok. Az a 25 ezer forintos plusz pedig elég sok, lehet, hogy ilyen szempontból mondjuk 3600X helyett vesz 3700X-et. Vagy 2x8GB RAM helyett 2x16GB-ot. Melyik jelent nagyobb előrelépést?
Hát nem biztos, hogy a drágább alaplap...
-
GSP
aktív tag
Hm 'olcsó' alaplapok...na de akárhogyis, egy alaplap legyen jó, elvégre arra építkezünk.
~~~ Ha szereted az életet, ne vesztegesd az időt, mert az idő maga az élet. ~~~
-
Janus27
tag
A VGA driver mára rohadt bonyolult lett, nézelődtem már benne de nem sokat értek belőle. Powerdvd alatt már sikerült kikapcsolnom a gpu gyorsítást de a probléma úgyis fennált. Plusz van egy érdekesség ami számomra érthetetlen, ha videólejátszás közben elindítom a feladatkezelőt és rámegyek a teljesítmény fülre akkor a GPU résznél a decoder 0%-os terhelést mutat viszont az enkóder 20-70% közöttit (videóminőségtől függően), pedig dekódolás történik és nem enkódolás.
-
Aram
tag
Kicsit elment a téma az integrált hangkártyák és a retro-színek irányába, ezen lágyítanék a következő táblázattal, melyet még itt a fórumon linkelt valaki és azóta komoly sorvezető lett nálam AM4-es alaplap választásánál.
TÁBLÁZATA lista szerint meglehetősen nehéz olyan lapot találni a régebbi chipset-ekkel, amelyekkel a 12-16 magos Ryzenek full-tuninggal tolhatók, azonban erre szinte igény sincs a kiváló gyári turbó üzemmódoknak köszönhetően.
A 4000-es processzorok érkezéséig pontosan nem tudhatjuk, azoknak milyen áram-igénye lesz, még a a Zen-Zen+ viszonyból is merész erre vonatkozóan következtetni, de egy ilyen hosszú életciklusú foglalat alaplapjainál, szerintem az egyik legkomolyabb választási tényező a jövőbeni CPU fejlesztés(ek) lehetősége. Napjaink sokmagos procijainak pedig az áramfelvétel az egyik sarokpontja (lásd szegény Intel küszködését) így a VRM stabilitása marginális a jövőbeni működést illetően.A tesztre visszatérve, a négyesből (a linkelt táblázat szerint) egyedül a Biostar lap képes az R9 CPU-k kompromisszum-mentes tuningjára, az ASUS és ASRock lapok tápellátásai a 3950X-nél már aktív hűtést igényelnének, a Giga modellje pedig elvileg csak a 8 magos CPU-kat tudja extra légáramlat nélkül hűteni, tuning esetén. (Könnyen lehet, hogy ez a VRM „izomzat” okozza a Biostar lap kevésbé hatékony elektronikai működését is.)
Vegye mindenki figyelembe, hogy a házak szellőztetése, illetve a különböző CPU hűtők kialakítása (például csak a víz-levegő hűtők ventilátorainak elhelyezése), hatalmas különbségeket idézhetnek elő a VRM működési hőmérséklete, ezáltal a PC stabilitása és az alkatrészek élettartama szempontjából!Az X570 lapok mellett tényleg a PCI-E 4.0 és az esetleges jövőbeni időtállóság szól (mint látható a linkelt táblázatból, sokkal-sokkal komolyabban vannak véve a VRM kiépítések az új chipset esetén és szinte biztos, hogy a következő generációs AM4 CPU-k támogatva lesznek), de pont ezeknek a belépő szintű alaplapoknak nem sok értelmét látom.
Egy teljes konfiguráció értékét tekintve 20-25 ezer extra Forint nem olyan nagy anyagi teher, hogy inkább egy fullos X570 lapot vegyünk (ilyenkor nem csak a tuti-fullos VRM-et kapjuk meg, hanem mindenféle plusz nyalánkságokat, mint több M.2 foglalat, fejlettebb hátlapi és előlapi USB portok, optikai hangkimenet ), amúgy pedig olcsóbban kaphatók például az MSI B450 MAX lapok, vagy más, minőségi gyártók X370, vagy X470 lapjai.Ja, és aki ITX-et keres, megfelelő áron, megfelelő VRM-mel, annak itt a titkos üzenet:
ASUS ROG STRIX B350-I GAMINGRemélem hasznos infóra leltetek a hozzászólásomban.
Szép napot!Ez a felirat 20byte!
-
Janus27
tag
Úgy látom a beszélgetés elment a "hangok" irányába.....
Jómagam másfél hónapja ruháztam be egy új rendszerbe, az Asrock x570 Pro4 lapja lett az alap, Ryzen 7 2700X-el, Radeon 5700 XT-vel és 2x16GB G.Skill Sniper-X memóriával.
a lapon alapból az 1.70-es bios volt amit azonnal frissítettünk a 2.0-ára, de sajnos nem volt tökéletes, jónéhány kékhalál keserítette az életemet. 2 héttel később az Asrock kiadta a 2.20-as biost és a 2.0-ást el is tüntette az oldaláról, azóta a gép szépen muzsikál, annak ellenére hogy a ramjaim nincsenek benne a hivatalosan támogatott listában. Úgyhogy aki ilyet vesz annak ajánlott az új Bios-t feltenni.
Igazándiból egy gondom maradt amivel egyenlőre nem tudok mit kezdeni, minden videólejátszás szaggat/laggol, a sima xvides dvdriptől az UHD HEVC-ig, minden lejátszóval (MPC, VLC, POWERDVD, DVDFAB, beépített), legkevésbe a 25 fps-es videók, legjobban a 23.976-osok. Esetleg valakinek valami ötlete lenne rá? -
Abban egyetértek, hogy a felhasználók nagy többsége megelégszik az alaplapi hangkeltővel.
...analóg kimeneten, gondolom így akartad írni.
Aki egy kicsit igényesebb már rá, az tesz a gépbe egy PCIE hangkártyát, esetleg egy USB-s külső hangkártyát.
Vagy használja a HDMI-t külső DAC-al például. Ezt az opciót vajon miért hagytad el?
Nekik talán kicsit nehezebb lesz idővel új alaplapot választani.
Kicsit túltoltnak gondolom ezt a nagy szenvedést. Ha csak az AMD X570-es deszkákat is nézed, ott is találsz még az olcsóbbak között is S/PDIF kimenettel bírót, például MSI X570-A PRO, ami cirka 54 ezer forint.
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
Abban egyetértek, hogy a felhasználók nagy többsége megelégszik az alaplapi hangkeltővel. Aki egy kicsit igényesebb már rá, az tesz a gépbe egy PCIE hangkártyát, esetleg egy USB-s külső hangkártyát. Szóval azoknak a száma, aki már eleve az optikai kimenet használatában gondolkodnak mikor gépet raknak össze, valószínűleg marginális. Nekik talán kicsit nehezebb lesz idővel új alaplapot választani.
Jómagam is nemrég raktam össze egy új konfigot, és sajnos én is kénytelen voltam lemondani az optikai kimenetről. Bár azt kell mondjam hogy az Asus B450-i alaplapi megoldása is egész jó minőségű, pláne hogy egy külön kis PCB-n van. Illetve mostanában látom hogy a jobb lapokon igyekeznek szeparálni a hangkeltő részt az alaplap többi részétől (isolate shielding).
De én azért maradok a Creative X-Fi HD-nál, igaz csak USB-ről hajtva. Bár néha már gondolkodom a feljebb lépésen egy minőségibb USB-s kártyára (pl. Tascam US-2x2).Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Igen, attól még működik, csak ki kell terjeszteni a képet a HDMI-n csatlakozó erősítőre is... ennek minden hátrányával.
Klónozni is elég. Hátránya nem tudom annak mi lenne...
Optikain is kimegy az 5.1 játékok alatt is, csak olyan hangkártya kell (DTS Connect támogatás például, ami korábban egészen sok lapon megvolt, ma nagyon ritka ez is sajnos).
Ott van helyette a HDMI kimenet, akár 7.1 tömörítésmentes átvitellel, amihez képest a DTS Connect elavult technológia. Gyakorlatilag minden ma kapható alaplap és videókártya támogatja.
[ Szerkesztve ]
-
Felteszem az igény megfelelő mértékű hiánya miatt szűkös az ilyen eszközökre a kínálat. Plusz ahogy írod is, külső DAC-ra az USB ott van univerzális megoldásra, sőt, a bluetooth is terjed. Az optikai kimenet kopik ki lassan (bár továbbra is van bőven lehetőség a használatára), helyette pedig ott van a HDMI.
Az átlag felhasználónak pedig az analóg kimenet is elég, a többség nincs is tisztában azzal, hogy mik az előnyei és hátrányai a különféle kimenetekkel. Azt használja, ami van.
Hozzáteszem, pont nemrég használtam pár napig fejhallgatóval egy középszintű B450-es deszkát alaplapi zajkeltővel. Egész élhető volt, nyoma se volt a 15-20 éve jellemző alapból jól hallható alapzajnak, nincs az, hogy hallom, ha fájlt másolok és így tovább. Nem mondom, hogy egy jó külső DAC nem lett volna dinamikusabb, de az olcsóbb külső DAC-ok értelmét így egyre kevésbé látom.Aki meg hifista, annak továbbra is megvannak a lehetőségei, bármerre is induljon el.
[ Szerkesztve ]
-
-
Male
nagyúr
Igen, attól még működik, csak ki kell terjeszteni a képet a HDMI-n csatlakozó erősítőre is... ennek minden hátrányával.
Optikain is kimegy az 5.1 játékok alatt is, csak olyan hangkártya kell (DTS Connect támogatás például, ami korábban egészen sok lapon megvolt, ma nagyon ritka ez is sajnos). -
arn
félisten
A hdmi licensz allitolag nem olcso, igy kisebb cegek nem engedhetik meg maguknak. A nagyobbak meg kettevalasztjak a hifit es a hazimozit.
van ilyen dac, de vagy rohadt draga, vagy nem jo.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
TIT
veterán
Nekem pl.displayporttal csatlakozik a gép a moncsihoz freesync miatt,szóval hiába vinném ki a hangot az erősítőre hdmin,aztán lőhetném mert nem tudom a moncsiba továbbvinni.
Az mondjuk még működhet,hogy csak a hangnak kiviszem a hangot az erősítőre hdmi-n a vgáról.
Mondjuk az is rohadt jó,hogy 10 évig hiába volt optikai a lapon nem szólt a játék 5.1-be,a filmek igen.
A tesztbe meg az van írva,hogy nem nagy gond ha nem boostol a proci? Dehogynem.
Amúgy azért vettem aorus elitet mert abban va noptikai és csak kb.10-el volt több,mondjuk a vrm is 12-es+az audio codec is 1200-es,de lehet nem is hallanám moncsin vagy fülesen. -
Zanik
addikt
Igazából csak Cifu azon megjegyzésére reagáltam, hogy szerinte azért hagyják le egyre gyakrabban az s/pdif optikai kimenetet az alaplapokról, mert a HDMI szabvány lett a digitális hangátvitel fő irányvonala.
Csakhogy az alaplapi optikai kimenetet rengeteg fajta külső hangkártyára, DAC-ra, fejhallgató erősítős DAC/AMP-ra, vagy akár optikai bemenettel rendelkező aktív hangfalakra rá lehetet kötni. Ezzel szemben alig találni HDMI bemenettel rendelkező verziókat a felsorolt eszközökből.
Ha már egyszer meghaladott lett a toslink, akkor hogy-hogy nem terjedtek el a HDMI bemenetes alternatívák. Miért nincs rá piaci igény? A bluetooth miatt? Vagy az USB kellően univerzális megoldás ha csak hangátvitel a lényeg?Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
<Lacy85>
addikt
válasz enginev3.0 #10 üzenetére
Hmmmm???
AMD X570: ~50-től 250 ezerig.
Intel Z390: ~50-től 220 ezerig.Én nem látom, hogy annyival olcsóbb lenne...
-
Zanik
addikt
Nem mindneki akar feltétlenül házimozi erősítőt kötni a PC-re.
Ha vannak USB és optikai bementes külső hangkártyák, amikre lehet PC hangszórót, stúdió monitort vagy épp fejhallgatót kötni, akkor miért nincs HDMI bemenettel rendelkező hasonló hangkártya/DAC?Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Nirvanus
aktív tag
Örülök, hogy működik még az a !PH, amit anno megszerettünk. Több ilyen teszt kellene, alsó kategóriákból is, nem fél év késéssel.
[iTX-or-GtfO!]
-
arn
félisten
válasz Cingáriusz #55 üzenetére
Volt már ilyen a 2000es évek elején.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
Olcsó lapok, lehet bele 850 Euros Mainstream cput rakni igazi középkategória.
Remélem a kov generációra elfelejtik a ventit.
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Erősítők piaca nem tudom szűkül-e
Monitoroknál nyomják a DP-re átállást, erősítőkön meg nincs DP, csak HDMI... így a hangot nem lehet bekötni normálisan optika nélkül. (Nekem is DP-n van a monitor, így HDMI-n hiába kötöm be az erősítőt, nincs hang, csak ha kiterjesztem az asztalt arra is, ami meg kényelmetlen a mindennapi használat során.)
A másik csoport, akik HDMI-n használják a monitort... nekik is szívás, mert ha átfűzik az erősítőn, ahogy kell, akkor az erősítőt lekapcsolva elmegy a kép... nálam napi 16 órákat megy a gép, ebből az erősítő kb 1 órán át van bekapcsolva... szóval 15 órán át menne naponta feleslegesen, csak azért, hogy a képet tovább küldje (bár ez valahogy lehet, hogy beállítható, jelenleg nekem nincs kép így átfűzve, csak ha az erősítőt is bekapcsolom).Illetve HDMI-n... ezt is használom, hogy ne kelljen a DTS Connectet bekapcsolnom, ha játék alatt kell térhangzás. A múltkor megszívtam a Doom esetén a hang elkezd torzítani borzalmasan... megoldás, állítsd át a mintavételezést, és jó lesz.... oké, tényleg megoldotta. Később Shadow of the Tomb Raider... ezzel megint HDMI-n rossz a hang időnként... megoldás: lépj ki desktopra majd vissza a játékba, és akkor egy darabig jó. Sokan panaszkodnak, majd javítják, vagy nem. Lehet, hogy csak nekem nincs szerencsém, de az elmúlt fél évben 3 játékkal játszottam, abból kettővel volt hang probléma HDMI esetén.
Optikán ezek a szívások nincsenek / nem voltak nekem.#38 Cifu: Igen, lehetne, és mondjuk galvanikus leválasztás is megoldott lenne továbbra is (ugye rádugom, kinyírja a HDMI-t az erősítőn esetek például). Mondjuk nekem az is elég, ha marad a mostani szintjén, csak megmarad a lapokon
[ Szerkesztve ]
-
nyakdam
aktív tag
Köszi a tesztet!
-
- = Zk = -
félisten
válasz Cingáriusz #55 üzenetére
ha ez igaz, akkor nem fogsz D15-öt venni 30K/db áron... valljuk be
" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra
-
őstag
Anno egy 486-os CPU-t is 40mm-es pici venti és egy pinduri borda hűtött
Ebből kiindulva, akkor most a chipsetek is ilyen melegedési/hűtési evolúción mennek majd végig, mint a procik, és pár év múlva már alapból két Noctua nh-d15 tornyot kell venni, darabját 30K-ért? Egyet a procira, egyet a chipsetre?[ Szerkesztve ]
-
nuke7
veterán
válasz Cingáriusz #52 üzenetére
bizony, én is csodálkozok...
plusz mik ezek az audio megoldások 60k forintért?!
https://youtube.com/user/nuke7
-
ledgeri
nagyúr
válasz Cingáriusz #52 üzenetére
Hogy erről miért az Unigi-Superposition benchmark jutott eszembe
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
őstag
-
- = Zk = -
félisten
oké, legyen ventis a csipszet hűtése (ne, nelegyen, de most mindegy) csak akkor ha már tényleg, a múltban megoldották ventik nélkül, miért nem lehet megoldani azok nélkül?!...ez komolyan érdekelne..
vagy ha mégis, hol vannak a régi jól bevált aftermarket hűtők?! mosfetre, chipsetre stb... pl Zalman cpu/vga/chipset stb hűtőkért oda voltam anno... ma már semmi... alig hallok róluk..." Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra
-
Oké, csak akkor hol vannak a HDMI-s külső hangkártyák / DAC-ok?
A legtöbb alaplapon van élből HDMI, olykor DP vagy DVI mellett.
Ott már meg tudod oldani átalakítóval, külön kártya nélkül. A HDMI kimeneten a hang, a videojel meg mehet a DVI-n vagy DP-n.Külső DAC? Szinte bármelyik házimozi erősítő.
[ Szerkesztve ]
-
Szerintem 5.1 is átmegy tömörítetlenül, csak 16/44.1-en.
Én úgy tudom, hogy nem, vagy DTS vagy DD (AC3) 5.1-et tudsz átküldeni. Utóbbi az elterjedt, papíron ez lehet, hogy 16bit / 48kHz, de gyakorlatilag max. 640kbit/s sávszélességet jelent. A DTS-nél volt a DTS: Interactive 24bit / 48kHz-el és másfél MB/s sávszélességgel, de ezt sem lehet tömörítetlennek mondani, és csak dedikált hardware illetve szoftver támogatottság esetén tudsz élni vele.
A nem fejlődése akár az előnye is lehetne, hogy még mindig szabványos.
A HDMI is szabványos...
-
joey04
titán
szvsz otthonra, átlagos felhasználásra továbbra is felesleges.
-
Robitrix
senior tag
Na ja arany árban szefték ki a pénzt a zsebemből..... emlékszem mielött vettem egyetlen S939-es alaplapomat. elolvastam mi van és bedöltem. Valami olyat irtak, hogy milyen szuper ez tutira beválik évekre..... aztán ahogy vettem S939-es csatlakozos alaplapot és procit egy év múlva lekukázta az egészet az AMD...
-
törölt tag
válasz enginev3.0 #18 üzenetére
maximalisan elfogadom a gondolatmenetedet, de ha nincs szukseged tobb pcie kartyara, akkor az itx nem feltetlenul dragabb, hiszen most sporoltal a lapon egy 20-ast
es az is igaz h minel nagyobb teljesitmenyt akarsz, annal dragabb piciben megoldani, mint 'hagyomanyos' meretben, felfele lepegetve durvan nyilik az ollo. elsosorban a tapellatas es a hutes, ami nagyon megdragitja (es sok esetben limitalja is), masreszrol pedig maga a haz. -
Zanik
addikt
Oké, csak akkor hol vannak a HDMI-s külső hangkártyák / DAC-ok?
Asztali UHD BD-lejátszóknál már megoldott, hogy külön HDMI-n viheted a képet a TV-be, és külön HDMI-n a hangot az AVR-be (erre ugye akkor lehet szükség ha az AVR nem UHD képes).
Szóval tök jó lenne ha lenne 2db HDMI a lapon, vagy a dedikált videókártyán, és lehetne kapni HDMI inputtal DAC-okat.[ Szerkesztve ]
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Steven
addikt
"Legutóbbi írásunk óta nem variáltunk a hardveres és szoftveres körülményekkel, csupán az alaplapok BIOS-át frissítettük a lehető legújabb verzióra, mert mindegyikük kifejezetten régi firmware-t használt, és egy ennyire új platformnál különösen fontos a naprakészség"
Ez mit jelent ? Csak az Asrock képeit néztem végig és ott még 1.0.0.3 AGESA -val van le fotózva ,pedig van annál újabb is.....
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
A baj vele annyi, hogy nem fejlődik, például tömörítésmentes hangot max. két csatornán tudsz optikán tovább küldeni. Nem azért, mert száloptikán ne lehetne akár 100GB/s sebességet is megoldani, hanem egyszerűen azért, mert a szabvány nem az SPDIF 2 felé ment el, hanem a HDMI felé, és így a HDMI átvette a helyét.
Innen kezdve szépen lassan túlhaladott lett / lesz az SPDIF...
-
Ribi
nagyúr
Mondjuk lehet a nagyátlag ha TV-re köti, akkor ott úgyis átmegy hdmi-n, másik rész meg USB-re. Egyre kevesebb ember használ optikát, de ez csak tipp. Én is pont ezért vettem tomahawk helyett mortar lapot mert ezen van optika. Meg árban is hasonlóak. És szerencsére nem kell több slot.
-
Amúgy a tesztelt lapokról szépen lespórolták az optikai kimenetet Persze nyilván a BIOS FullHD felbontása meg az RGB sokkal lényegesebb funkció
Sajnos igen. A drágább lapokon egyébként van SPDIF, az olcsóbbakról viszont lespórolják - ahogy az analóg kimeneteket is.Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Male
nagyúr
Igen, ezt először lenyomták akkor, amikor a chipsetből csak chip lett (északi híd gyak. bekerült a prociba)... lapgyártók némelyike még kamu hűtőbordát is tett a lapra, ami alatt nem volt chip ...persze semmivel sem lettek olcsóbbak a lapok, inkább drágultak. Aztán most, hogy lehetne akár chipset nélkülit is gyártani, valahogy azt sem akarják... gondolom nehéz lenne megmagyarázni, hogy mitől lett akkor még drágább.
Amúgy a tesztelt lapokról szépen lespórolták az optikai kimenetet Persze nyilván a BIOS FullHD felbontása meg az RGB sokkal lényegesebb funkció
-
snecy20
nagyúr
Viszont a sokféleségből adódóan lehetett ám szépeket szop*i is....
Voltak ám anno nagyon alacsony-kategóriás portékák is alaplapokból, szerintem ma már megbízhatóbb a piac jóval mint 10-15-20 évvel ezelőtt.Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Zanik
addikt
Ó, milyen igaz!
Mennyivel változatosabb és színesebb volt a paletta.
Volt egyszer egy lila színű ECS lapom (fú de utáltam!). Meg ugye ott voltak még nagyon régen az ABIT mustár/narancs-sárga PCB-i.
Pár hónapja meg láttam valamelyik webshopban egy zöld NYÁK-os Asus Prime H310 lapot, meg is lepődtem rendesen!Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Piftuka
veterán
válasz Synthwave #25 üzenetére
Köszönöm a részletes tesztet!
Nagyon klassz, hogy a BIOS beállításokat szorgosan végigfotóztad. Ha szabad egy megjegyzést tenni... én szívesen megnéztem volna a "Fan control" menü beállításait is.
Szerintem azt az opciót még az is szívesen használja, aki nem tuningol.
Illetve egy kérdés... ha Biostar lapot kaptatok a teszthez... megoldható, hogy a Biostar Racing X470GTA lapról is készüljön egy bemutató?
Nyár végén jelent meg, és érdekessége, hogy jelenleg az egyetlen (és valószínűleg az utolsó) Ryzen alaplap, amely "legacy" PCI slot-okat is kapott.
És olvasgatva a fórum alaplapos témáit, azt gondolom, hogy - emiatt - nem csak engem érdekel egyedül."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
És emellett a SOLTEK és Tyan "fehér csokoládéra" emlékeztető "limitált" klasszikusait se feledjük!
No, és persze az AOpen és ECS bordó, ciklámen lapjai, a Foxconn sárga-fekete dizájn cuccai... a Chaintech fekete PCB-n metal zöld, sárga és narancs színű foglalatai, az Albatron világoskékje, mindenféle színes-tarka foglalatokkal...
Minden szempontból változatosabb volt a piac. Tény, hogy egyúttal nehezebb is volt egy-egy ritkább típusról érdemi tesztet találni (hiszen rengeteg felhasználó, még annál is több féle alaplapot használt), de legalább a választási lehetőségek száma is sokkal nagyobb volt.
Nagyon nagy kár, hogy 4-5 szereplősre zsugorodott az alaplapok piaca!"Aquila non captat muscas."
-
GAI
senior tag
válasz Predatorr #17 üzenetére
Én még emlékszem, hogy pár éve az volt a mondás, hogy mivel már minden a prociba van integrálva, ezért a chipsetre gyakorlatilag nincs is szükség, és jönnek majd az extra olcsó alaplapok, amik kizárólag foglalatokat és kivezetéseket fognak tartalmazni a procihoz. Hát, ebből nem nagyon lett semmi...
-
Most nézzétek meg; Operával, Chrome-mal már jónak kell lennie.
Edge valamiért nem akarja az igazságot.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
válasz Armagedown #22 üzenetére
A PCI-Express 4.0-át magadtól gondolom az életben fel nem fedeznéd a szövegben, pedig említve van párszor...
-
Ribi
nagyúr
válasz Synthwave #20 üzenetére
Nekem is rossz és úgy vettem észre, a Támogatott memoria részen nem hajlando betördelni azt a részt ami szam/szam/szam/..
Amint benne van az (OC), azt már töri.
Emiatt az a rész széles és nem tudja összenyomni.
Régen amúgy ilyen összenyomós, rákattintásra kinyílósak voltak. Az a mód eltűnt?ui.:
Ajja most meg így néz ki:
2133/2400/2666/280
0/2933/3000/3200/3
tudom ne nézegessem[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
Ezeknek az alaplapoknak mi a selling pointja, a chipset venti vagy a ps2 port?
Régebben ezt forrófejűbb chipseteknél is meg tudták oldani egy hőcsöves hűtéssel.
Ez amúgy egy Asus M2N-SLI Delux lap.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
-
-
Predatorr
őstag
Az a szép, hogy miközben már szinte minden a cpu-ban van, az alaplapok 2-3*-ára drágultak.
Még szebb lenne, ha az emberek virtuális faroknövelés helyett az ilyen termékeket egyszerűen nem vennék meg. Ja, persze, fogyasztók veszik."Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
-
nagyúr
Mini alaplap is egy normális 35-40k... Alig van rajta valami. Szóval a 60k egy lapért, főleg x570-es lapkészlettel sajnos nem drága mostanában... Egy csúcs lap bőven 100 plusszos...
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
"olcsóbb"
"X570-es"
------------------------------------------------
(#10): "Tudom, sajnos az amd lapok elég drágák intelhez képest"
Áh, látom, csak viccelődünk.
[ Szerkesztve ]
-
M@cika
őstag
válasz enginev3.0 #10 üzenetére
Ja, régebben mindig az Intel lapok voltak a drágábbak. Azért egy valamirevaló Intel lap most se olyan olcsó a csúcskategóriához. (Ami messze elmarad teljesítményben a csúcs AMD-től)
Azért poénból rékerestem Árukeresőn 31 db Inteles alaplap van 60 ezer felett és van 390 ezerért is valami vízhűtéses alapból. ALAPLAP 390 ezerért a fostalicska INtelhez socket 1151 :-)Sub-Zero: Ja, az komoly lap volt, Nvidia chipset, nem Via, mint az általam emlegetett.
[ Szerkesztve ]
Nasit a kis fehér medvének!
-
nagyúr
Volt egy Abit An8 sli lapom... A keresztbe menő réz cső, elég komoly volt. Egy 7600 gst sli rendszerem volt annó. Komoly kis lap volt, imádtam. Akkor jött ki a cod 2, az fullon ment 1280x1024-ben ezzel a felállással egy 2 magos amd procival. Egyedül a vga-k melegedtek, mert nem igazán volt jó hűtésük plusz az egyik hűtője moddolva is volt.
A régi szép emlékek..."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
-
Noukoum
veterán
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
SidCorky
őstag
Folytatódik a mondat. Igen, az X570-es lapok között ezek olcsónak számítanak.
ASUS ROG Zephyrus G14 2024 // Ryzen 5 3600 // GTX 1660 Ti // iPhone 14 Pro // iPad mini 7 // Fujifilm X-T30 II
-
Trailblazer
veterán
"Olcsóbb", "60 ezer ft"
Életben nem adtam ennyit alaplapért, és nem hiszem, hogy ez változik majd.
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
Köszi a tesztet, de az 5. oldalon nekem a táblázat kvázi értelmezhetetlen Chrome és Opera alatt, a két bal oldali oszlop még látható, de aztán belelóg a reklámba jobbra, és a többit nem lehet látni.
Szerk.: ...de ha nem kell mindenáron a PCI Express 4.0-s interfész (amiből jelenleg még csak az übergyors SSD-k frontján profitálhatunk, de ez minden bizonnyal változik a jövőben)...
Nope, az RX5500 is profitált már a PCI-Express 4.0-ból ( [Hardware Unboxed videó] ). Lehet azon persze rugózni, hogy van-e értelme X570-es lapot RX5500-al használni, de ettől még a sebességkülönbség érezhető kategória...[ Szerkesztve ]
-
bacsis
Közösségépítő
Szerintem a S939/AM2/LGA775-ös korszak volt az alaplapok modern aranykorszaka. Legalábbis kinézet terén. A tesztben mindegyik alaplap fekete/barna...
Akkoriban a Giga kék volt, az MSI piros, az Epox zöld, a BIOSTAR mindenféle színben pomázó csatlakozóiról volt felismerhető, és ne felejtsük el a DFI UV reagens zöld/sárga csatijait.
A chipset hűtéseket is meg lehetne említeni... a P35/X38/X48-nak volt fogyasztása, mégis megoldották passzívba... landoltak a lapokon a fél kilós réz hűtések, azt melegedés megoldva.. nem csak passzívak voltak, de dekoratívak is... -
Thrawn
félisten
Welcome to 2020!
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Z_A_P
addikt
Koszi a tesztet.
Ami erdekes lenne meg ilyen tesztnel, maskor jobban kielemezni a VRM + kornyeket, illetve azok melegedeset (pl mint itt).
OK
-
60ezer forintos olcsó alaplapok?
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest