Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Új AI funkciókkal bővült a Copilot+
- HTPC (házimozi PC) topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- Melyik tápegységet vegyem?
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
andy19770128 #74 üzenetére
akkor itt az ideje, hogy 8K gamingre valts
-
DraXoN
addikt
A korábbi generáció rend szerint olcsóbb vagy úgy nézve jobb ár/érték aránnyal rendelkezik.
De ez így van sok más területen is, telefonoknál, autóknál (a korábbi "kifutó" modellen szoktak lenni "komolyabb" akciók, a gyártás befejezés előtt).De nem fer a korábbi generációhoz hasonlítani az aktuálisakkal szemben ... persze, épeszű ember számol vele ha számít neki az ár/érték arány ilyen szinten (de a 3600 is jó vétel attól még).
-
andy19770128
aktív tag
Húúú gyerekek.... 3600 ast használok 4 k gamingre 100 fpst hoz majd minden ultrán. az XCOM 2 az egyetlen ami 50 fpst csinál 4 kban. 6/12 szálas cput nem tudom kihasználni. Mind a 12 szál megy mximum 25% kon áttlagosan
-
Kupszi
aktív tag
PC játékosoknak még mindig a 3800X lesz a plafon, de ha már 3700X lesz a legjobb gamer , a legjobb ár/teljesítmény pedig a 3600/3600X.
Ezeket a 12 és 16 magos CPUkat még felesleges Gamer prociként kezelni. Lehet eljön majd az idő amikor már kell, de akkor még 2 generáció leszalad. Pláne hogy már jövőre jön az újabb Ryzen gen. -
joysefke
veterán
válasz
huskydog17 #68 üzenetére
Azok júliusi tesztek a megjelenés hetéből, azóta sok víz lefolyt a Dunán.
-
DraXoN
addikt
válasz
huskydog17 #68 üzenetére
továbbra is:
nem az IPC miatt jobb a játékokban az intel, hanem az alacsonyabb késleltetés miatt.Ez akkor lesz érdekes majd, amikor az intel dobja a Ringbus felépítést, mert nem fogja tudni tovább skálázni normálisan felfelé (a megjelenő 10 magossal is a határait "feszegeti"). A MESH felépítésű CPU-i (HEDT vonalon használja) viszont szintén lassabbak (játékban) mint a kisebb i7/i9...
Azaz, ez az előny csak addig tart új architektúra nélkül amíg az időzítést alacsonyan tudja tartani. -
huskydog17
addikt
Az IPC tesztet néztem, amit linkeltem is (3900 vs 9900K)
Valóban tévedtem, mert nem 5-9, hanem 5-14% my bad.
Idézek:
"In Cinebench R20's multi-core score the 3900X and 3700X provided roughly the same performance, making them around 14% faster than the 9900K when matched clock-for-clock.""Testing single core performance sees a 13% performance uplift for 3rd-gen Ryzen parts over the 2700X. They were also 9% faster than the 9900K"
"This meant when matched at the same clock speed, the 3900X was 6% faster than Intel’s i9-9900K"
"The 3900X was also 5% faster than the 9900K"
A tesztben a játékokhoz érve aztán megfordul a téma:
"Despite a hefty reduction in clock speed, the Core i9-9900K still manages to take the top spot. The 1% low performance was very impressive and here the 9900K was 9% faster than 3rd-gen Ryzen processors."
"The 9900K also takes the first place in Far Cry New Dawn, beating the 3900X by a 5% margin for the average frame rate, and 10% for the 1% low result. This is while running at a frequency lower than out of the box."
Neked tehát az alkalmazások a fontosak, nekem viszont a játékok legalább annyira, így szerintem hagyjuk a témát, mert különböző módon szemléljük a dolgokat, így nem fogunk közös nevezőre jutni.
Abu85 : És már megint mindenki más a helikopter, értem, köszi.
-
Ribi
nagyúr
válasz
huskydog17 #65 üzenetére
Nem tudom mit néztél, de ott van a 3600 40 nemtudommi, 9400F, 27.
Segítek: 40/27=1.48...
Nem 5-9%.
Tehát, játékokban kb ugyan ott van a 3600 és a 9400F, alkalmazásokban a 3600 48%-al gyorsabb. Akkor most hol van az Intel előnye? Nem értem te melyik tesztet nézed. Nézd amit te linkeltél... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #65 üzenetére
Pont azzal, amikor ennek a fordítottja történik egy másik játékban, meg kell nézni egy profilozóval, mert a fordítóbeállításoktól kezdve, a hardverre szabott optimalizáción át, a GPU kernel driverének a beállításain keresztül sok oka lehet. Utóbbi a leginkább lényeges, mert a legacy API-k esetében az NVIDIA (és az AMD is) például más számú kernel szerver szálat indít az egyes processzorokon, és ha többet indítanak, akkor az ugyan csökkenti ezek átlagos teljesítményét, viszont hatékonyabban tünteti el az olyan pillanatnyi akadásokon, amikor ugyanazért az erőforrásért küzd két szál. Utóbbi miatt az fps egyáltalán nem alkalmas ennek megállapítására, mert az lényegében csak két system present között eltelt időt méri. Még arra sem igazán alkalmas, hogy a falós sebességet megmutassa, mert a GPU outputok közötti idő is eltér a system presenttől.
Viszont jó okkal mennek a gyártók a több kernel szálra, mert ugyan két system present között nőhet az időkülönbség, viszont sokkal kisebb annak az esélye, hogy mikroakadás következik be. Persze csak akkor, ha kellő processzormagod van, amin tud futni a kellő mennyiségű kernel szerver szál.
Az, hogy valaki játékokkal méri az IPC-t, szimplán system present alapján kalkulált fps értékekre hivatkozva, csupán azt jelenti, hogy felhígult a szakma, és a gondolkodó emberek már a gyártóknál vannak.
-
huskydog17
addikt
Azonos órajel, VGA és tesztkörnyezet esetén miért ne lehetne mérni?
Mivel magyarázod akkor, hogy az Intel CPU-k kevesebb szállal és alacsonyabb órajellel hoznak egy adott teljesítményszintet? (lásd Core 9400 vs Ryzen 3600)
Pont a a gaming az egyik célpiaca a Ryzen CPU-knak és pont ott ne teszteljék az IPC-t? Szerencsére a Techspot máshogy gondolta és ők kimérték.
IPC-ben a Zen 2 utolérte az Intel azonos órajelen.Igen, ha kihagyjuk a képletből a játékokat, amely elég furcsa lépés lenne egy olyan terméknél, amelynek egyik (ha nem a legfőbb) célpiaca a gaming.
Ribi: szóval az 5-9%-os tempóelőny nálad a körbehugyozás kategória? Érdekes.
Igazából nézőpont kérdése: sokszálasított alkalmazásokban Ryzennél az előny, de játékokban még mindig az Intelnél, azaz amit az AMD nyer a szokszálasított alkalmazásokban, azt a játékokban elveszíti. Ha tehát a teljes képet nézzük - a vásárlók zömének szerintem ez számít -, akkor egálban vannak. -
Ribi
nagyúr
válasz
huskydog17 #61 üzenetére
Plusz ha megnézed az i9 9800x-et, annak magasabb a memória késleltetése. Habár magasabb órajele van mint a 9400-nak, mégis sokkal szarabbul szerepel játékokban.
Ellentétben alkalmazásokban, ott jóval előrébb van. Nem ennyire szimpla ez az egész. -
Ribi
nagyúr
válasz
huskydog17 #61 üzenetére
És mint ahogy írtam, játékoknál jobban teljesít, mert ott számít a kisebb memória késleltetés.
Elhiszem, hogy neked csak az számít, de ettől még sokan nem csak játékokra használják a gépet, és ha lentebb tekersz az alkalmazásokhoz, akkor a körbehugyozás esete forog fent. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #61 üzenetére
Mivel másban nehéz mérni az IPC-t. Játékokban főleg, hiszen nem csak a processzortól függ a teljesítmény. Szimplán fps alapján nem lehet ezt megállapítani. Performance countereken keresztüli elemzés kell hozzá.
IPC-ben a Zen 2 utolérte az Intel azonos órajelen.
-
huskydog17
addikt
Ja hogy te kizárólag a 6 éves Cinebench R15-re gondolsz. Én viszont játékokat veszem figyelembe leginkább, de még a 6 magos termékek esetében is azt lehet látni, hogy a Core i5 9400/8400 kevesebb szállal és alacsonyabb órajellel hozza ugyanazt a tempót, mint a Ryzen 5 3600.
hokuszpk: Nem csak csúcstermékek léteznek, lásd feljebb a két linket.
-
--Disztroj--
senior tag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
huskydog17 #57 üzenetére
"Órajelben utolérték őket igen,"
hatize. max. alaporajelben. de a csucs Intelek 4.7 - 5 Ghzre turboznak, AMD oldalon meg a 3950 tetejenek van igerve 4.8 de az perpill csuszik, papiron a 3900 tud 4.7 -et, na olyat meg kevesen lattak.
-
Ribi
nagyúr
válasz
huskydog17 #57 üzenetére
Akkor ezt az alsó táblázatot nédd meg léccike.
Pont, hogy egyes esetekben IPC-ben vannak előrébb, de órajelben még le vannak maradva. -
huskydog17
addikt
Nem használtam helytelenül. A Ryzen 3000 széria egy adott teljesítményszintet magasabb órajellel tudja elérni, mint az Intel vetélytársa, azaz az Intel termékeinek magasabb az IPC-je, ez köztudott tény, még nem sikerült e téren lehagyni őket. Órajelben utolérték őket igen, de IPC-ben még egy nagyon picit le vannak maradva.
-
joysefke
veterán
A Ryzen 3000 IPC-je sokkal magasabb, mint az Intelé
Nem sokkal magasabb, hanem alkalmazástól függően valamivel magasabb. A top termékek egyszálas teljesítménye kb egyforma, kivéve játékokban alacsony felbontáson, ahol általában van egy enyhe intel fölény.Alkalmazásokban a top procik között egy szálon is adok-kapok van és legalább annyi az AMD elsőség, mint az intel
-
CzGöbe
tag
válasz
huskydog17 #30 üzenetére
Ne használjuk helytelenül az IPC-t!
[Az órajel és az IPC viszonya]
A Ryzen 3000 IPC-je sokkal magasabb, mint az Intelé, de még így is, az egy másodperc alatt elvégzett műveletek száma az Intelnek kedvez, mert annyival magasabb órajelen ketyegnek.
Ha a Ryzen órajel*IPC-je végre magasabb lesz, mint az Intel-é, és/vagy a játékok skalárisan skálázódnak majd a jövőben a magszámmal (vagy legalább is nem 4-6 lesz a normál, hanem akár 16), akkor végre játékokban is átveszi a vezető szerepet az AMD. (Lássuk be, ebbe az irányba halad a szféra) -
wsanyi
aktív tag
válasz
Whysperer #52 üzenetére
Igen, arra én is kíváncsi vagyok. A TR 3000 elvileg 48 magig fog skálázódni amivel elvileg biztosan veri a 28 magos XEON-t. Főleg, hogy az SKYLAKE-X alapú, és az rosszabb, mint az asztali vonal. Tehát még ha menne is 5 GHz-en normál körülmények között, akkor is jóval kisebb lenne az IPC-je. Azt elvileg bőven veri 1 szálon/magon a ZEN2, és nyakunkon a ZEN3. Kíváncsi leszek, hogy hol vált először 7 nm EUV-re az AMD, mert ezt a keresletet már így sem tudja kiszolgálni rendesen. Elvileg ha átállnak asztali fronton és mobil fronton a 7 nm EUV-re, akkor felszabadul rengeteg kapacitás, és még ott vannak a GPU-k is, amikből a csúcs valószínűleg már csak 7 nm EUV-n fog tudni jönni, hogy kellő mennyiséget tudjanak gyártani belőle. Izgalmas időszaknak nézünk elébe, de lehet, hogy csak folytatódik, ami 2,5 éve elkezdődött.
-
Whysperer
addikt
Mi is használunk TR-s és Mayaba is kegyetlen jól mennek,de ezek a 2-es TR-ek és van 3700x ryzen is itt brutál jól megy Houdiniben es Maya-ban is. na ezek 3000-es TR-k ha a 3700x-ból indulok ki akkor kegyetlenek lesznek. Bár nem tudom árban mit kóstolnak majd mert ahhoz,hogy asztali legyen nem olcsó és ahhoz ,hog y renderre küldjem ahhoz meg itt vannak nekünk az EPYC gépek. nagyon kíváncsi leszek ,mert erre várok 3000 TR-re
-
X Factor
addikt
RelatÍv az egész. Production enviro esetén abszolút szoftverfüggő, h. hogyan reagál az alatta lévő hw-re.
Agisoft-ban pl simán előfordul h. egy 9900k veri a 48 szálas TR-t, aztán meg ha Redshift-ben kell texeket konvertálni akkor a TR húz el, Houdini-s szimuláció esetén szintúgy. SzÍvtam ezzel eleget, mert kb a pugetsystems tesztekben használt softwarek fele megfordul a kezem alatt és mi is mértünk rengeteget. -
-
Dr. Akula
félisten
Azzal hogy nincs alternatíva, köteleznek rá. Hiába akarom csak a 4 csatornás RAMot meg a 64 PCIE-t, adják a rahedli magot, ami csak arra jó hogy az órajel garantáltan a béka segge alatt legyen.
Oké hogy befogják a GPU-t, de abból is csak 1 van, az SLI-t "rábízzák" a fejlesztőre, az meg beint hogy foglalkozzon vele akinek 2 anyja van, ergo nem lesz. Ha meg lekezelné driverből, akkor ingyen nyereség. Oké hogy +100% GPU nem +100% teljesítményt jelentett, de legalább 30-40%-ot lehetett vele tolni a teljesítményen, most meg megy a lehetőség is a kukába. És emellé még foglalkozzon a CPU dolgaival is. Max pasziánsz közben.
A HEDT egy fullosabb i7-nek indult, pénzes vásárlóknak. Most ebből maradt az a vékony szegmens aki valamilyen speciális melóra használná, de ez nyilván jóval kisebb tábor mint az aki tolná mondjuk a raytracet fullHD helyett 4K-ban. Na azok nem fogják megvenni, mert 3 GHz-nál viszontlátás, gémelni kevés, hogy a kieső piacot feltölti-e az a pár ember akinek 64 mag alatt nincs élet, azt nem nagyon hinném.
A fizika nem kényszeríti pisztollyal a gyártót hogy minimum 24 magot tegyen egy prociba.
-
DraXoN
addikt
válasz
Dr. Akula #47 üzenetére
Senki se kötelez arra, hogy a sokmagosat vegye az ember.. de van aki kitudja használni.
Mint mondtam, órajelek esetén fal van, így nem igen tudják azt növelni, az IPC-t növelni költségesebb mint a magszámot.
Nyilván a magszán növelésnek is vannak határai, de egyenlőre az a legkifizetődőbb.Az még a jövő zenéje, hogy milyen irányba érdemes majd elmenni innen, mert nyilván való nincs értelme több ezer magnak (jelenleg).. Nem véletlen próbálják a grafikusegységeket is befogni gyorsításra.. az intel számos cél "gyorsító" eszközt tervez beépíteni (majd meglátjuk van-e értelme, egy-egy ilyen eszköz eléggé "behatárolt" képességű lehet, igaz, abban nagyon jók).
Mondjuk nem látom ez a "nem nagyon kellett senkinek" dolog honnan jön, otthonra játszani tényleg felesleges, videót vágni is ha nem abból keresi a kenyerét az ember..
De nem feltétlen felesleges bizonyos munkákra (és azért olcsóbb mint egy Xeon/Epic, ami számíthat). Mondjuk az már a gyártókat minősíti, hogy "gamer design"-ot kapnak a HEDT vonalas alaplapok... Mondjuk lehet pár "gazdag Pista" akik lehet csak emiatt veszik meg.. mert Leg-Leg gééémerr... és nincs a csóró Kennyéknek a szomszédban...
de utóbbi már egyéni mentális probléma ...Amit még lehetne egy új architektúra, a teljesítmény növelésre, de... azon irányok mint látszott nem jöttek be, így marad ez.. a magszám növelés és "célhardveres gyorsítás" (bár utóbbihoz is módosítani kell a programok működését az optimális kihasználáshoz, de talán nem annyira mint egy másik architektúra esetén)...
Nem az akarat, a fizika korlátozza a mérnököket...
-
Dr. Akula
félisten
Rossz vonal? A HEDT az High End DeskTop, azaz csúcs asztali proci. A szerverekbe ott a Xeon, ez a "mindenből a legjobbat" kategória, leginkább játékra, pénzesebbeknek. Még a Workstation kategóriára is külön "méghighabb end"procit kreáltak, 64+ magokkal, csak nem nagyon kellett senkinek.
A mostanában divatos turbó is arról szül hogy 1-2 mag kap nagyobb órajelet, elvégzi a melót aztán huss pihenni. Mert gazdaságosabb mint X magot folyamatosan táplálni delejjel. Ebből nem az jön le hogy a magszám a messiás, az órajel meg a gonosz.
"A PCIE sávok növelése szintén költség"
Ja, de ez high-end, pénzes vevőknek. Mire fizessen luxusprofitot ha nincs benne semmi? Aki ilyet vesz, az többet akar mint a teszkós dömpingcucc, 4K@120Hz és hasonlók, videokártyából akár kettőt is megvesz hozzá. -
Puma K
nagyúr
A játék mellett nyitva hagyok ezt-azt témánál maradva nálam anno 16GB-nyi memória mellett nem ritkán láttam 15,9GB-nyi RAM használatot... na mondom ez így nem jó, mert akkor a lapozófájlt tekergeti ami meg a C-n avagy a rendszer meghajtón van...
Bővítettem 32GB-ra majd mikor 17 meg 23 GB-os RAM használatot láttam, akkor megnyugodtam, hogy ez a téma részemről letudva
Ha nem megy valami videóbirizgáló program, akkor elég ez a mennyiség számomra, ha meg megy akkor kevés
Javaslatom: bővíts te is 32GB-ra!
-
DraXoN
addikt
válasz
Dr. Akula #44 üzenetére
Rossz termék vonalat vettél célkeresztbe, itt valószínű ennél csak több lesz.. talán még egy 16-os beesik, de lehet az se, mert ott a 3950X.
Ez a termékvonal másról szól. Persze a magas órajel jó dolog (ha pár szálas a terhelés), de nem lehetséges ez elszálló fogyasztások nélkül egy sokmagos terméknél (de majd meglátjuk milyen órajelen jönnek "pár szálas terhelés" esetén az új generációs TR procik).
Órajelen növelni manapság legalább olyan bonyolult (ha nem bonyolultabb egy szint után) mint több magos cput építeni... Intel se tudja már hová emelni, az újabb technikái meg vissza is estek órajelben.
A sok memória csatorna drágítja az alaplapokat (nem véletlen drágák a mostani AMD és Intel HEDT alaplapok, ez nem is fog változni, nem kéne kisebb szintre lehozni.. a mostani alaplap árakon is panaszkodnak sokan). A PCIE sávok növelése szintén költség, illetve szándékos termék szegmentálás, ha asztali mennyiségben elérhetőnél több kell, akkor marad a HEDT, arra meg dörzsöli kezét mind az alaplapgyártó mind a cpu gyártó (bár cpu esetén az AMDnél haszon megvan a 3900X és valószínű 3950X esetén is, hasonló szinten)...
-
Dr. Akula
félisten
Nem vagyok benne biztos hogy pont a 24 mag amire vágyunk. Inkább kevesebb, de magasabb órajelen. Persze a kevesebb az nem 2. 8-12 bőven elég, legyen mellé órajel, 4 csdatorna, sok PCIE.
-
DraXoN
addikt
én mondjuk szoktam úgy játszani, hogy a háttérben megnyitva hagyok "fejlesztői programokat"
... nem szokta szeretni annyira egy olyan cpu ezt amin kevés a feldolgozó (az FX-en még "elmegy", azokkal amikkel játszok, bár a múltkor a Tombraiderhez már be kellett zárnom a dolgokat
)... Tudom, lustaság, de na ... vagy 5-6 perc míg a fejlesztői környezet elindul (így inkább csak "jegelem" a háttérben)...
-
Puma K
nagyúr
A mában élve a jövőre gondolva a platform váltás idején nálam 3700X/3800X/3900X/3950X is szóba került a 9700K/9900K mellett.
Anno is ment a 4 mag 4 szálas procik idejében, hogy mi az ami kihasználja a több szálat és indokolt a 4/8-as proci. Az idő az ami megindokolja és az újabb címek és az egy időben használt programok avagy a felhasználási szokás.
Plusz most már vannak emberek -nem is kevesen- akik egy gépről stream-elnek meg futtatnak még millió és egy dolgot az adott játékon-címen kívül oda meg kell az erős CPU még ha az adott játék nem is indokolja a sok magot-feldolgozószálat. De a környezet amiben használja az igen. Így ezek a CPU-k játékosoknak készülnek. Plusz ha még videószerkesztéssel is az adott illető foglalkozik akkor adáson kívül renderel a gép.
Részemről pedig hasonló reményt fűzök a választott 9900K-hoz, hogy ez is 4 évig állja majd a sarat, és csak a VGA kártyákat kell cserélgetnem ha indokolttá válik.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Pécsi gyerek #39 üzenetére
Elnézést a dupla/tripla hozzászólásért.Nem tudom hogy csináltam.
-
DraXoN
addikt
a TSMC és Samsung technikái nem kompatibilisek egymással, mire portolnák a zen2-őt a Samsung technikájára (eleve nem is gyárt ilyen bonyolult chippet a samsung a saját technikáin jelenleg). addigra már lehet majdnem a zen4 is épp megjelenés előtt állna, jóval korábban kellet volna ezt elkezdeni.
Eredetileg a GloFlo 7nm-es technikája a TSMCével kompatibilis lett volna, és mint látszik, "hiányzik" is az a kapacitás ami a törlés miatt kiesett (mondjuk lehet akkor kevesebb waffert rendeltek volna TSMC-től)..
De AMD is a nagyobb szerver piaci lefedést csak a Zen3/Zen4 megjelenésére datálta, csak az ottani igények nagyobbak mint eredetileg gondolták, és mivel az "zsíros pénz" így kicsit prioritást élvez végső soron..Én azt tippelném ha az érdeklődés nem lankad, vagy tudnak a TSMCnél több gyártósort "megszerezni" (bár lehet ott a 6 hónapos határidő azért jött mert AMD "erősen befoglalt"?) akkor csak jövőre lehet itt "normalizálódás".
-
kiliman
tag
Ez nagyon dícséretes hír. Nagyjából erre számítottam, persze lássuk meg milyenek lesznek konkrétan. Jelenleg egy 2970wx et nyúzok, lassan 1 éve. Keyshot renderre van használva és modellezésre, szóval munkára, megváltás de ilyen feladatokra 256 mag is kevés. Szóval várós
-
wwenigma
Jómunkásember
A Mindfactory-nál a 3600-as Ryzenből majdnem többet adnak el, mint a teljes Intel-felhozatalból, kivancsi lennék hogy a sűrű fillér vagy a ritka forint hoz-e többet: https://wccftech.com/amd-outselling-intel-by-more-than-double-analyzing-5-year-historical-sales-at-mindfactory-de/
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Elképzelhető. De van aki nem érzékeny erre.
A HDD csak akkor felelős, ha 2-3+ másodpercre megáll. Ha csak ilyen apró akadás van, akkor az biztos nem a HDD. Viszont az akadás megvizsgálása nélkül másra sem lehet egyértelműen rányomni. Ezek okozhatnak ilyet:
- nincs az adat a cache-ben, és menni kell érte a memóriába (ezen több cache segít)
- nincs elég erőforrás egy-két folyamat futtatásához (ezen több mag segít)
- GPU-n belüli erőforrás-menedzsment limitációja (ezen vagy driver- vagy alkalmazásfrissítés tud segíteni, explicit API-val inkább az utóbbi)
- valamilyen API-hoz kapcsolódó rendszerlimit, például shader újrafordítás (ezen semmi sem segít, ugyan van a driverekben shader cache, de az ugye az egyszer már fordított shadereket tárolja, tehát egyszer muszáj akadnia, hogy legközelebb ne akadjon, mert a fordítást tudja tárolni, és először mindenképpen újra kell fordítani)A végtelenségig nem, de az explicit API-k parancsgenerálása igen kedvező a többszálúsításnak. Viszont ehhez motort is kell írni. A legtöbb mai motor feldolgozási modellje valahol mindenképpen limites. 20 szálnál a többség nem is megy tovább. De vannak kivételek, például a Nitrous, az elmegy 50 szálig is, de az új id tech 7 is 36 szálig skálázódik. A Nitrous 2 majd 128 szálig fog, de az még nincs kész. Az ilyen döntéseknél érdemes bekalkulálni, hogy milyen skálázódóra tervezed a grafikus alrendszert, mert elméletben elviheted a motort nagyon sok szálra skálázódára is, de oda kell már grafikus hardver, hogy valós hatása legyen. A Nitrous 2 például azért megy eddig, mert berakhatsz a gépbe 7 GPU-t is, és mindegyiket lineárisan skálázza, tehát ott azért kell a kraft, hogy ezeket etetni is tud. Egy másik motornál ez nem feltétlenül gond, mert kb. elviszed két GPU-ra a grafikai alrendszert. Azt is maximum, persze a jövőre így is érdemes tervezni.
-
Ezek a mikroakadások egyébként láthatóak egy normál monitoron egy avatatlan szemnek? Mert nekem szokott droppolni az FPS de én azt leginkább a HDD-nek tulajdonítom.
Akkor kb az explicit api-knál érdemes is lehet növelni a magszámot a végtelenségig mert az egy időben generálható parancsok száma is tart a végtelenbe?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #30 üzenetére
A HDD nem mikroakadásokat okoz, hanem másodpercekig tartót.
Az ilyen mikroakadások még 8+ maggal is előjöhetnek. Bár ott ritkábban.
-
huskydog17
addikt
És ezzel megerősítetted azt amit én is írtam: játékososoknak semmilyen gyakorlati előnyt nem jelent 3900-as széria, mert 8 mag felett nincs semmilyen skálázódás a gyakorlatban, semmit nem nő a tempó, azaz a megcélzott vásárlóközönségenek (játékosok) semmilyen gyakorlati előnye nem lesz. Márpedig a játékosoknak a nyers tempó kell.
A 3900-as széria kizárólag fejlesztőknek ajánlott. Játékokhoz max. 8/16-os CPU kell minél magasabb IPC-vel.
Köszi a megerősítést!Az általad említett akadások 4/4 és 2/4-es CPU-knál jönnek elő, illetve a HDD is okozhat ilyet.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17 #26 üzenetére
Performance counters nélkül ezeket nem látod.
Mint írtam nem az fps-ben segít ez, mert az fps eleve GPU-limites manapság, hiszen a grafikai beállítások eléggé extrémek. Ahol a több mag, azaz erőforrás segít, azok az apró akadások, amikor generálható lenne pár parancs, de nem tudja megtenni a motor, mert nincs szabad szál. Több maggal ezt meg tudja tenni. Ezek látszanak is a profilozókon. Az fps ettől nem lesz nagyobb, csak a játékból tűnnek el az erőforráshiányból származó apróbb mikroakadások.
-
Predatorr
őstag
Nem kell.
-
huskydog17
addikt
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az fps nagyrészt a GPU-tól függ, elvégre a mai grafikai beállítások GPU-limitesek. A több mag haszna ott keletkezik az explicit API-t futtató játékokban, hogy kevesebb lesz az erőforráshiányból keletkező apróbb akadás, mert ugye van mag, ahova ki tudod rakni a parancsgenerálást.
(#24) huskydog17: Nézd meg a uProffal valamelyik explicit API-t használó játékot.
-
huskydog17
addikt
Majdnem mindegyik = egyik se
Megint egy optimális elméleti lehetőséget vázolsz fel, teljes mértékben ignorálva a gyakorlatot. Ha a gyakorlat az általad felvázolt ideálodat követnék, akkor a 3900X is jelentősen gyorsabb tempót hozna játékokban, mint a 9900K, e helyett a valóság viszont az, hogy a legtöbb játékban a 3900X a Core i7-8700K tempóját hozza, néhány jól működő explicit API-os játékban pedig eléri a 9900K-t.
Tehát az AMD 12/24-es CPU-ja a játékok többségében hozza azt, amit az Intel 6/12-vel, illetve 1-2 címben az Intel 8 magosát is beéri.
A játékok nem skálálózódnak 8 mag felett a gyakorlatban, ide IPC kell, ezért van az Intel 9900K még mindig az első helyen. -
-
koko52
nagyúr
Teljesen mindegy kivel bérgyártat. Ezt fel kellett volna mérnie. A felhasználókat hidegen hagyja és vesznek helyette Intelt, nem várnak hónapokat semmire (asztali fronton, mert a 9900K jó alternatíva). Ez így egy öngól. Tudtommal Epyc is kb elérhetetlen, így hiába gyorsabb 2x és olcsóbb.
-
Hóttziher, hogy nem fog lineárisan skálázódni játékokban (se). Mondjuk 4 mag alatt kérdéses a dolog, mert pár játék alapból elvárja h 4 mag legyen a gépben.
Jobban párhuzamosított progiknál pedig a fogyasztás üt be: ahhoz, hogy teljesítse a TDP-limitet, valamennyit vissza kell vennie a frekiből - még ha a négyzetes(?) freki-fogyasztás összefüggés miatt nem is kell felére csökkentenie azt 8->16mag váltás esetén.
-
Akkor úgy kérdezem, hogy lineárisan skálázódik-e.
Gondolok itt arra, hogy 1 > 2 magra váltásnál duplázódik az fps, talán még 2 > 4 esetén is, efölött már aligha.Ha így van ahogy mondod akkor miért van az, hogy sokszor az órajel/IPC többet ér mint a magok száma adott esetben ugyanazon termékcsoporton belül is?
huskydog17: Videó enkódolás/szerkesztés területen ugyanis már valós gyakorlati előnyt tudnak hozni a 16 magosok.. Jó ha így vesszük a gamerkedést akkor van értelme, de azért ez már tényleg nagyon szűk réteg. -
huskydog17
addikt
Ez csak marketing rizsa.
A Ryzen 3900-as széria zéró gyakorlati előnyt hoz a 3700X-hez képest, 1-2 játék van, ahol kapsz 3-5% tempóelőnyt és ennyi, lepkefing kategória.
Aztán lehet, hogy majd világszerte az az 5 ember, aki néha elindítja az AotS-t, majd növleheti az e-penis-ét, hogy 3 fps-el többet kap.
A játékosok alatt az AMD lehet, hogy azokat a felhasználókat érti, akik játék alatt valós időben veszik fel videóra x264-el. Videó enkódolás/szerkesztés területen ugyanis már valós gyakorlati előnyt tudnak hozni a 16 magosok. -
dokanin
aktív tag
Nem hinném, hogy ez azon múlt volna, hogy az AMD nem kalkulált jól.
Gondolom a TSMC ilyen ütemben tud gyártani és kész. -
wwenigma
Jómunkásember
Ez egy kicsit bonyolultabb mert nem tud eleget gyártani a TSMC.
Nem bírja a TSMC a terhelést -
Resolve mondjuk van linuxon és nem is muzsikál rosszul, viszont ahogy a cikkben is írják, lényegesen neccesebb a support és a környezet mint winfosch-on
. Szval egyelőre úgy néz ki, hogy a winfosch korlátain túl nem érdemes hardverbe fektetni.
-
Ribi
nagyúr
Van pár írás, threadripper on linux vs windows témában.
De ugyan úgy a sok szálas intel is gyorsul linuxon. Xar a win sok szálon ahogy van.(#10) t72killer: Közben én is rájöttem, hogy nem véletlen írtad konkrétan ezt, mert ha ez nincs linuxon akkor hajadra kenheted a linuxot.
(#12) koko52: Lehet ők sem gondolták, hogy ennyien akarnak váltani.
Azért szerver fronton nem annyira egyszerű teljes parkot átrakni. Programok támogatása sem szokott annyira gyorsan átállni. Főleg, hogy minden simán is menjen.
Biztos nem kalkulálták bele anno, hogy jönnek ezek a metdown és hasonló dolgok, hogy Intelnél még a HT-t is telibevágják. Aztán így még többen váltottak mint amúgy ha az nem lenne. -
koko52
nagyúr
A jelenlegi csúcsokkal is ellátási gond van. 3900X-et konkrétan nem lehet kapni. Ez azért gond nekünk usereknek, mert a készlethiány szépen feltornázza az árakat. Én azt hittem őszre helyre áll a kezdeti lelkes vásárlás, de nem úgy néz ki. AMD mégis mire számított, hogy a régi mennyiség is megfelel majd. Most meg megy a pislogás mert Intelesek nagy része is AMD-re vált?
-
-
16-magos asztali, játékosoknak szánt csúcsmodellből
Játékosoknak? Melyik engine skálázódik 8 fizikai mag fölött? Illetve melyik az a játék ami ebből profitál is? -
keembo
tag
válasz
jozefgucci1 #3 üzenetére
Engem nem is érint a dolog, de párakat biztos igen. Ígérgetéssel meg saját hitelük rontásával próbál a két legnagyobb processzorgyártó levegőhöz jutni/a másikra hitelből rálicitálni. Arra utaltam, hogy végül ennek a levét is a végfelhasználó issza meg így vagy úgy. A "percre kimért" meg egy költői túlzás.
-
Noukoum
veterán
válasz
jozefgucci1 #3 üzenetére
Gondolom a mumkára gondolt elsősorban
-
jozefgucci1
addikt
Azért egy kicsit túlzás ez a percre ki van mérve az életük duma nem gondolod ? Ugyan mi múlik rajta ha majd csak egy hónap múlva tud a lapba egy csúcsprocit belerakni a mostani 3900X, helyett azért remélem antidepresszánst senkinek nem kell emiatt szednie. Erre csak azt tudom mondani , hogy "boldogok a lelki szegények .....
-
Kiderül, mennyi értelme van a dinnyéknek. Egy dolog, hogy a 99.99% hatékonysággal sokszálúra optimalizált szintetikus tesztek elszállnak, a másik, hogy egy konkrét pl DaVinci Resolve vagy Premiere project hogy muzsikál:
Az is biztos, hogy a gémeket és egyéb madárfajtákat hidegen hagyja...
-
keembo
tag
Ez egy ki-ki háború. Úgy látszik minden fűszálat megragadva már a bejelentések/reménytartások terére merészkedik az AMD és az Intel is, hogy pár hétre levegőhöz jussanak és ez megint a végfelhasználónak a legszarabb, mivel nem mondhatja biztosra, hogy "oké, ezt meg ezt a modellt veszem 2 hónap múlva, mert akkor már piacon lesz és ennek rendje és módja szerint alakítom az életemet". (reagálva az X modell csúszására. Értem én, hogy konkrétan keveseket érint, de akiket igen, azoknak jó részének élete percre ki van mérve és igen fontos lenne, hogy egy ilyen kaliberű gyártó bejelentése ne a levegőbe menjen)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Ryzen 9 3950X startja is az ünnepi szezonra csúszik.
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest