Hirdetés

Az órajel és az IPC viszonya

Hirdetés

Talán már elmúltak azok az idők, amikor az emberek azt hitték, hogy a magasabb órajelű CPU a gyorsabb. Ez az általános nézet anno a Pentium 4 bemutatkozásával terjedt el (pontosabban az Intel próbálta terjeszteni), majd később az AMD Athlon megjelenése mutatott rá arra, hogy nem igaz.

Egy adott processzor teljesítményét két szimpla változó szorzatának eredményeként kapjuk meg. Ezek a változók az órajel (pl. 2,6 GHz) és az IPC, azaz Instructions Per Cycle, magyarul egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek száma. Egyértelmű, hogy két CPU közül a magasabb órajelű a gyorsabb, ha ugyanolyan IPC-vel rendelkeznek, tehát ha két azonos típusról van szó (pl. két Core i5 vagy két Phenom II X6). Ellenben ha két különböző típusú CPU-ról beszélünk, akkor az órajel ismerete önmagában nem elég ahhoz, hogy kiderüljön, melyik CPU a gyorsabb.

Azt, hogy egy adott CPU milyen IPC-vel rendelkezik, nem lehet konkrétan meghatározni, hiszen tudni kellene azt is, hogy milyen műveletről van szó, azonban a CPU-tesztek ki szokták mutatni, ha egy adott architektúra azonos órajelen gyorsabb, mint egy másik.

Hirdetés