Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
patyia
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni a következő témában.
Lenne ~10 gép ami egy hálózatba van és szeretnék egy külső adatmentő eszközt rendelni a LAN-hoz.
A terv, hogy 1T raid 1-es legyen a rendszer a mentések miatt és stabil, megbízható.
Olvastam, h sokan dicsérik a Netgear MS2000-t.
Szerintetek megfelelő lenne erre a célra (vagy nem elég biztonságos a dolog).
Tennék bele 2 db 1T-s WD 5400/64MB hdd (raid1) és valami szünetmentes holmit is pl: APC Back-UPS CS 500VA BK500EI.Javaslatot, tanácsot szívesen fogadok.
Köszönöm
-
skoos
őstag
Milyen fájlmásoló kliens van beépítve? Ha a gépemről indítok el a NAS és egy másik hálózati meghajtó között másolást, akkor be kell, hogy legyen kapcsolva a gépem egészen a másolás végéig. Mi erre a megoldás?
Az FTP (ddns stílusban) az internetről (kívülről) ingyenesen elérhető?
Ez legyen vagy a DNS 323?
-
tam@s
tag
Üdv!
Nagyon halk, én abban a szobában alszom, és nem hallani a ventilátort.
Szerintem saccra ilyen 20db lehet.A hozzá vásárolt winchester hangosabb, de ez ugye rajtad múlik, hogy milyet veszel bele.
Amúgy beállíthatod a standby módot, és akkor a merevlemezt sem hallod.Remélem, tudtam segíteni.
-
Goatman
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Stora tulajoktól kérdezném, hogy zaj szempontjából hogyan teljesít a készülék?
Jelenleg egy D-Link DNS-320-am van, amin egy apró venti van hátul. Három fokozatban szabályoz, de eddig használat közben csak a magas fokozattal köthettem barátságot (46-47 fokos chipset, 38-40 fokos vinyó), ez pedig egy kellemesen csendes noti mellett zavaró.
A választ előre is köszi
92 pirospont a régi Hardveraprón: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Goatman
-
Seelaard
tag
Szerintem egy Synology DS411+ az Ultra ellenében sokkal jobb vétel. Árban egyforma, teljesen hasonló hardver, viszont sokkal nagyobb adatátviteli sebesség. Ráadásul e-sata és magyar nyelvű multitasking op. rendszer van rajta.
[ Szerkesztve ]
Szilárd
-
Alex91
félisten
válasz Totigyerek #61 üzenetére
Akkor azzal.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Totigyerek
csendes tag
Sziasztok! Én egy régi P3-as (1,1Ghz-es) konfigból szeretnék hálózati tárolót építeni, már meglévő, pár db 1,5 Tb-os vinyóim gépemből való "kiszervezésére". (Sata bővitőkártyákkal oldom meg). Gigabites lannal lesz összekötve a gépemmel (crosslink). Milyen oprendszert javasoltok, ami még elfut rajta? A winchesterek formázása szóba sem jöhet, nem akarok és nem tudok több Tb adatot újramásolgatni (tehát maradna az NTFS). Ebben az esetben csak a jó öreg Windows XP-vel tudom megoldani a helyzetet?
-
Yany
addikt
Sajnos még én is csak kezdő FreeNAS user vagyok, de úgy vettem észre, hogy nincs standby, csak a vinyónak lehet mindenféle green opciót megadni. Illetve van egy power daemon, ami elvileg csökkenti a gép fogyasztását, de szerintem 40W a nyulfing. Én is környezettudatosként próbálok élni, ezért utána jártam, de még nem találtam megoldást, ugyanakkor szerintem anyagilag és energia szempontjából sem rossz az a 40W még 7/24-ben sem.
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
frescho
addikt
Valasz a masodik kerdesedre:
-Share letrehozasanal "Auxiliary parameters"-kent atadhatsz samba parametereket, mint pl.: valid user = valaki
- Kis kiterovel: A konyvtar jogait be tudod allitani unix shellbol es nem tud belepni, aki nem a konyvtar tulaja vayg nincs az adott csoportban.
https://frescho.hu
-
ge.k.ko
tag
Ha már szóba hoztad a FreeNAS-t:-) Kérdésem, standby-ba tudja küldeni a HW-t, amennyiben az alaplap tud wake-on-lan-t? Nézegettem a doksiait, de nem találtam. Illetve nem láttam a folder szintű jogosultság kiosztás lehetőséget sem. Ha van tapasztalatod, megköszönném, akár priviben is.
(hátha mást is érdekel, azért ide írtam)
Köszi,
G.
-
Yany
addikt
FreeNAS dlna-hoz még egy kis adalék:
[Xbox]
[PSP]
[Samsung TV]
[Samsung TV #2]Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
takacsk
csendes tag
válasz Trolluska #54 üzenetére
Külföldi blogokban sem találtam igazán magabiztos választ.
Feleslegesen nem szeretnék venni ilyen eszközt, drága virágtartó lenne, ha nem működik együtt a tv-vel teljesen
Tehát még1X a kérdés:
DLNA-n keresztül az mkv-t továbbítja a Stora?
Reméljük valaki nálam sokkal okosabb keni-vágja a választ. -
Trolluska
tag
Nagyon jó kérdés, erre még én sem találtam megnyugtató választ. Ha sikerül kiderítened dobj egy PÜ-t légyszíves. Esetleg külföldi blogokon megnézted már?
Azt tudom, hogy a többször említett FreeNAS nem tudja a DLNA kompatibilitást, illetve pontosabban fogalmazva bizonyos eszközökkel műkődik, néhánnyal meg nem. Bővebben: [link]
-
rudi
nagyúr
A kérdésedre válaszoltam ám, csak nem jártad körül, fogtad fel eléggé a témát. A Stora mindenképp JBOD vagy RAID1 tömböt csinál és az Ultra széria is tömböt csinál, abból kivenni nem nagyon fogsz tudni. Erre az USB csatlakozójuk van, amit írtam. Arra már tudsz manuálisan is másolni a NAS winchestereiről.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
szab.tam
nagyúr
nem egészen ezt kérdeztem, de ok.
pont az, hogy nem akarom a lemezeket semmilyen raid tömbbe fűzni, és nem automata másolást akarok, hanem kijelölt állományt, manuálisan...
egyszerűbben fogalmazok: todom-e úgy használni, mint egy pl. egy sharkoon dupla esata dokkolót, csak hát ugye hálózati eléréssel.
igazából a nagyobbra gondoltam, amert a kicsin össz 2 hely van, és ha kihúzom mindkettőt, akkor ugye nincs min fusson az oprendszere...fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
hemaka
nagyúr
Hú de jó lenne az albérletbe ilyen.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
rudi
nagyúr
válasz WhiteWalker #49 üzenetére
Nem annak szántam, de ahogy gondolod
-
rudi
nagyúr
válasz WhiteWalker #41 üzenetére
Azt szüttyögjük vele, hogy nem mindenkienk van meg a tudása/képessége/ideje/kedve atomos gépet csinálni. Nem vagyunk egyformák. Van aki ezzel (NAS) van aki amazzal (atomos gép), nem akar szüttyögni.
-
princzet
csendes tag
A Stora nem ismeri az ntfs-re formázottt vinyót? Tehát csak ext2/ext3ra formázott vinyót lehet belerakni?
-
Jaffafa
aktív tag
Ezeke a NAS-okat lehet egyszerre használni Win-es és MAC OS gépekkel is? Vagy mindegyiknek külön partició kell?
"Most már ideje lefeküdni. De előtte elolvasom a NENYI-t, hogy merjek nagyokat álmodni." by Szözö
-
WhiteWalker
nagyúr
nem tudom mit szüttyögtök ezzel a vacakkal....nekem atom gépem(elfut rajta az 1080p-s film is,de gondolkozom hogy levátlsam egy ion-osra) van összerakva win7-tel és egy tplink 1043 -as routerrel van összekötve a másik gépemmel és igy másolás és irás 70MB/s közt van....részemről felejtős a cucc...
[ Szerkesztve ]
-
takacsk
csendes tag
Elolvastam a cikket és a hozzászólásokat is, de egy dolgot nem tudok/nem értek.
DLNA képes TV-m van, ami az mkv formátummal is megbirkózik (samsung LE40B650).
Ha Stora NAS-t használnék DLNA-n keresztül, akkor az mkv fájlokat láthatóvá tenné a tv részére?
Válaszotokat előre is köszönöm. -
törölt tag
Frissítsd le rajta a SAMBA verziót 3.5-re és egyből többszörösére ugrik a sebessége... nálam is ugyanez volt a gond, hogy nagyon lassú volt... most WIFI-vel 6-7MB/s a sebesség ismétlem _WIFI-vel_.
Esetleg javaslom ezen oldal olvasását / tanulmányozását.
Nekem 1TB WhiteLight van.
-
rudi
nagyúr
Szerintem az esetek 99%-ában megteszi bármelyik 25k körül kapható hálózati lejétszó. Ha kellenek a TrueHD meg mindneféle elfajzottul durva DTS hangformátumok, akkor talán a Sigma Designs chipesek a jobbak, de egyébként mindegy. Arra célszerű figyelni, hogy valami firmware frissítésben azért nem túl lista gyártót válasszunk. A nálam jártak közül az AC Ryan, Eminent, Hyunday ilyen, de az Asus is iparkodik azért. Az a NAS, ami a médialejátszókban szokott lenni, jó ha 2-3 MB/s-os tempóra képes, szóval párhuzamosan 2-3 folyamat kiszolgálásához sem feltétlenül elég gyors.
-
rudi
nagyúr
Tudtommal a JBOD-vel és a RAID1-gyel sem tudsz ilyet csinálni. Egyedül úgy oldható neg, ha a Stora USB-jére dugsz egy külső merevlemezt. És az automata másoláshoz akkor is kell a Stora Premium előfizetés. Az Ultra 2 viszont jó lesz ilyenben, mert annak már gyors USB 3.0 van az elején, és tud egyből USB portra archiválni.
-
Yany
addikt
Konkrétan ez a chip teljesít a giga NAS lapjain: [JMicron JMB363]
[ Szerkesztve ]
-
dani3l
őstag
Szia!
Köszi az infot, esetleg erröl az AC Ryenröl tudnal par infot irni privatban? Ha jol latom a laeirasban, a mininel nem irja a torrentet, csak a simanal. Vagy van azon is? Es ha igen, siman lehet a NAS-ra torrentezni vele? Meg erdekelne mennyire megbizhato, hogy boldogul a hd filmekkel, ilyesmik, es hogy mennyire vagy megelegedve vele.
En is azert neztem, mert ennyiert tenyleg jo vetelnek tünik. A venti nekem nem lenne nagy problema, mert ugyis a nappaliba kerülne, tehat pl ejszaka nem sok vizet zavar, csak azert ne legyen traktorhangja, amit filmnezes közben is hallani.. -
Yany
addikt
JMicron chip van rajta, de nem tudom, hogy az mennyire komoly. Egyébként a FreeNAS sw RAID-et is támogat.
-
TraceR
tag
Szia,
Én két AC Ryan minivel és két laptoppal használom. Nagy előnye a Mini NAS módjához képest a sebesség. A tesztben írtakkal ellentétben én simán írok rá 20MB/s körül, az olvasás 25MB/s gigabites hálózaton TPLINK 1043 routerrel. A Mini ennek töredékét tudja.
Előtte 2.5"-os 500 megás HDD-re másolgattam a cuccokat és hordoztam a két médiaplayer között, összehasonlíthatatlanul kényelmesebb most. Nekem igazából egyetlen apróbb problémám van vele, a ventije. Nem mondanám hangosnak, de azért van hangja (6cm-es). Próbáltam szétszedni, hogy kikössem vagy kicseréljem valami minőségibb darabra, de egyelőre nem jöttem rá, hogy lehetne roncsolódás nélkül
Kb két hete vettem 24.5k-ért, azóta már 2k-val olcsóbban is meg lehet venni, ennyiért szerintem nagyon jó vétel otthonra.
-
Yany
addikt
Lejárt a szerkesztési idő: a fenti konfignál természetesen még olcsóbban össze lehet hozni a hardvert, de törekedtem a minőségi alkatrészekre ott, ahol lényeges (ház, alaplap). Szempont volt, hogy halk legyen és szerelhető, hogy stabil legyen és kellően erős. Van kisebb, gagyibb alaplap raid vezérlő nélkül 16e-ért, van codegen ház már 8e Ft környékén is és Ram 3900 Ft-ért. El lehet dönteni, hogy kinek mi a fontos, de a lényeg, hogy szerintem akinek kis képessége és elszántsága is van az otthoni barkácshoz, annak nem érik meg ezek a NAS cuccok. Vagy hangosak, vagy lassúak, vagy fix vinyósok, vagy nem raid-esek, vagy ezek kombinációja.
-
Yany
addikt
Hmmm...
- Thermaltake Mini ITX Ház: 16e Ft
- Gigabyte D425-ös alaplap+cpu+vga: 19e Ft
- 1 GB Kingmax DDR3: 4300 Ft
- 2 GB Transcend pendrive: 2400 Ft (erre megy az oprendszer)
- 2 db 1,5 TB Samsung F3: 18e Ft x 2
- FreeNAS operációs rendszer: 0 FtÖsszesen: 41 700,- NAS + 36 000 Ft 2x1,5 TB HDD
A végeredmény:
Egy hardveresen mirror-képes NAS 40W-os fogyasztással, gigabites hálózattal és mindenre alkalmas operációs rendszerrel (BitTorrent, WebAdmin felület, NFS, SMB, FTP, stb). Az egymagos, kétszálas processzor képességeit kiaknázza az oprendszer, de kb. +2e Ft-ért kétmagos és 4 szálat kezelő D525-ös giga lap is beletehető. Én ezt venném. Én ezt vettem.(szerk.: a korrektség megköveteli, hogy azért megjegyezzem, hogy az alaplapon található gigabites Realtek vezérlő túlságosan új a stabil FreeNAS verziók számára, ezért azzal variálni kell, hogy menjen, de van rá megoldás)
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
jó árban van
én még 40ezerért vettem (igaz 1 tb vinyóval) annó a döglassú WD nas-omat...Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
dani3l
őstag
rudi! Es milyen halozati medialejatszot ajanlanal a Stora melle? mert amiket en neztem, azokban mar eleve benne van ez a winyos-NAS-os megoldas, de akkor meg fölösleges a Stora, nem? vagy van, ami nem tartalmaz winyot, viszont pl torrentezni tud? (fullHD filmek lejatszasa feltetel lenne meg, ha esetleg ajanlanal valamit )
-
rudi
nagyúr
Nem telepíteni, hanem kitalálni, beszerezni, összerakni, telepíteni, felkonfigolni. Ha ezt nulláról kell csinálni, ráadásul nulla tapasztalattal, akkor szerintem reális a 10++ óra. Főleg, ha elsőre nem is sikerül eltalálni az optimumot.
-
frescho
addikt
A 10 ora is eros tulzas, ha hasonlo tudasu gepet akar az ember telepiteni. Mondjuk hardverrel egyutt megvan egy reggeli-ebed tavolsag.
Az Ultra mar 10-20 fos cegeknek is megfelelo lehet. Erdekelne, hogy tobb parhuzamos iras/olvasas eseten mennyire esik vissza a teljesitmenye.
https://frescho.hu
-
rudi
nagyúr
válasz #95590400 #17 üzenetére
Végülis igen. Bár szorosan értelmezve az angolból átvett disztribútor magyarul forgalmazót jelent. A lényeg, hogy az Edigital veszi valaiktől a Netgear cuccokat. Ha hivatalos, teljesen legális forrásból, akko vagy a LANTEL-től, vagy a CHS-től vagy még 1-2 cégtől.
-
geogabcsi
tag
Az Ultra 2 lenne a befutó a BitTorrent miatt. Mivel mással is lehet ilyet csinálni, azért egy picit drága. Szép cikk gratula, sokan ránéznek majd.
-
s4tch
veterán
Transmission van rá, legalábbis itt azt írják. Viszont squeezecenteres hacket nem találtam...
Egyébként nagyon tetszik a koncepció, bőven elég is lenne a mostani NAS helyett/mellett. (Kicsit elhamarkodottan vettem bagóért egy Buffalo Live EZ-t ebayről, pöpec, csak arra sincs se squeezecenter, se torrent.)
-
szab.tam
nagyúr
ha a raid-del nem vacakolunk, akkor lehet-e hálózati, hotswap szerű, menet közbeni dokkolóként is használni? és akkor lehet-e pl. 2 bedokkolt winyó közt kijelölt állományt úgy másolni, hogy az csak ott, közvetlenül utazik?
tehát: ülök egy gépnél, onnan kiadom másolási parancsot a nas-ban lévő 2 winyónak, az adat "nem jön onnan ki", másolás végezével, a nas kikapcsolása nélkül az egyik winyót kicserélem, (vagy mindkettőt?), és beakok új winyó(ka)t.
na. ilyet tud-e?
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
-
rudi
nagyúr
Sajna, squeezcenter és torrent kliens az nincs, a webes elérés meg évi 20 dolcsi. Ráadásul a Stora elég alap és zárt ahhoz, hogy ne nagyon lehessen hekkelni. Mindenesetre egy 20-25k-s hálózati médialejátszót már rá lehet venni arra, hogy a Storara torrentezzen.
-
s4tch
veterán
Urak, jól látom, hogy a Stora nem támogatja a Squeezecentert? Rá lehet hekkelni valahogy? Torrent, squeezecenter, web access kellene csak, egyik sem túl nagy elvárás egy alap NAS-tól...
-
bobsys
veterán
Hat otthonra nekem mar soknak tunik. Bar aki Hyper-V/VMware farmokat epit hobbibol annak kell otthonra is az iSCSI Meg az ara is sok. Meg talan az USAban sem vesz valaki otthonra egy "dobozt" 600 dolcsiert.
A lenyeg en az Ultra 4/6 parost cegeknek ajanlanam ha megkerdezne valaki.Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
-
bobsys
veterán
Az Ultra 4/6 erosen kozepes vallaltoknak szant termek, iSCSI LUN tamogatassal.
Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
ZCoyote
őstag
Ha az Ultra 4 mondjuk 50k lenne üresen akkor már elgondolkodnék rajta. Így meg sajnos marad az mini-ITX-es, atomos házibarkács
Romani ite domum.
-
tam@s
tag
Két hete használok egy Storát, a legnagyobb megelégedésemmel!
3 notebook számára ez a hálózati meghajtó + egy hálózati HD -s media playert kell kiszolgálnia + a router torrent kliense is ide menti a file-okat.
2 méterre alszom tőle, de mivel 10 perc tétlenség után átmegy standby módba, ezért nincs hangja. Standby-ból gyorsan visszajön, ha a notebookon a közös meghajtóra kattintok a Total Commanderben.
Én az előlapi USB-re egy mobi-lwinchestert kötöttem, 5 Mbyte/sec-kel tud másolni róla, ez a router 2 Mbyte-jához képest jó, de csak vész esetén.
Először 1 winchester volt benne, csak később vettem hozzá a másodikat. Ahogy a cikk is írta, pár órát eltartott, amíg építgette, de közben simán írtam rá az adatokat, igazából észre sem vettem, csak a LED villogot.
Negatívum talán a menüje, elég fura logikája van, de érthető egy kezdőnek is.
Belső winchester csak linux file-rendszert ismer, tehát formázni kellett az NTFS HDD-t, de az USB port már ismeri a FAT32/NTFS-t. Viszont az exFAT-ot nem.
Félrevezető ez a maximum 3 user. Szerintem egy loginnal egyszerre bármennyi gép bent lehet a Storán, viszont logint csak 3-at lehet létrehozni, nade ki akar otthon administrator/guest szinten a NAS-ban konfigurálni?!
Most is ugyanazzal a loginnal másolok két gépről egyszerre.Egyébként be lehet lépni a Storába internetkapcsolat nélkül is: <IP cím>/?local=1 (tehát pl.:192.168.1.10/?local=1
Ennyiért ez eléggé bestbuy szerintem, mert a többi, hasonló árkategóriájú csak egy lemezt kezel. Persze, mindenki bizonygatja a maga döntésének a helyességét...
Ja...és megállja a helyét bárhol, nem kell rackszekrény. -
Vico87
tag
Drágállom ezeket a kütyüket, bár nagyon hasznosnak tartom őket. Ha vennék egy mini-ITX-es Atom all-in-one alaplapot, hozzá vinyókat, felraknék rá mondjuk egy Linux-alapú servert, akkor az többet tud, olcsóbb, viszont több idő összekonfigolni.
Szerk.: persze mezei usernél ez nem járható út, nekik a Stora sokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
-
bobsys
veterán
Otthonra talan eleg is a 3 felhasznalo, hiszen nem warez ftp servert epit az ember egy ilyen kore.
3 nal tobb user csak elofizetesnel van? A 4-es vagy 6-os tipusnal is korlatozott? Mert egy Ultra 4/6 mar kisebb irodakba is jo.
A 4-5 oras RAID tomb epites teljesen jo ido. Egy Dell serverunk legutobb a 68 giggat csinalta meg ennyi ido alatt.Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
bartucc
addikt
Vagy ultra kettőt vennék ha már kell a tudás, de leginkább a kistestvérrel lennék megelégedve. Nem éppen olcsó, relatíve egy háztartásban, de egy atom-os megosztó PC helyett már inkább ezt. Bár még mindig kevés az a háztartás, ahol a sok fontos adathoz külön NAS kell, és nem elég egy külső vinyó.
De jó látni hogy elérhető áron vannak már
"Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember." //Galla Miklós//
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest