2017. november 21., kedd

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Netgear NAS: több mint hálózati háttértár

Nálunk járt a Netgear két otthoni felhasználásra szánt, hálózati RAID doboza.

Netgear Stora és ReadyNAS Ultra 4

Mára az egyszerű felhasználók körében is – akik nem jártasak túlzottan a számítástechnika világában – felmerülhet az igény arra, hogy több, hálózatba kötött számítógépük között adatokat, állományokat osszanak meg. Hozzáértő ember ilyenkor képletesen mondva fillérekből összeállít egy használt PC-t, telepít rá egy fájlszerverekhez optimalizált Linuxot, egy halom egyéb kiszolgálót, és igényei szerint konfigurálja. De mit tehet az egyszeri felhasználó, akinek sem ideje, sem szaktudása egy ilyen szerver felépítéséhez? Szerencsére számukra is van megoldás, úgy hívják, hogy NAS. A rövidítés hálózatra kapcsolt háttértárat (Network Attached Storage) jelent. Most a Netgear termékpalettájának két végén elhelyezkedő megoldást mutatjuk be. Hogy még pontosabbak legyünk, tesztünk szereplői az alap Stora és a meglehetősen fejlett Ultra 4, melyek a NAS-ok családján belül az otthoni felhasználókat célozzák.

Ezek a NAS-ok lényegében olyan hálózati célszámítógépek, amelyeket komoly adattároló rendszerrel láttak el. A Netgear Stora pestiesen mondva az egységsugarú felhasználóknak készült. Nagyon egyszerű, nagyon minimális számítógépes ismeretet igényel. Külseje is minimalista, elején pár LED-et és egy USB csatlakozót láthatunk, semmi mást.

Hátul jön még ehhez egy Gigabit Ethernet csatlakozó, bekapcsoló, kis reset és két fura kallantyú, melyekkel a két merevlemezt lehet kilökni a doboz előlapja felé. Persze azt először le kell venni. Itt is tetten érhető a Stora „alapsága”: komolyabb NAS-okban fiókokban ülnek a winchesterek (SATA csatolós 3,5 hüvelykesek), itt viszont csak be kell dugni őket. Van még a Storanak egy külső tápja, és adnak hozzá egy CD-t, illetve némi papíranyagot.

Lényegesen komolyabb darab a ReadyNAS Ultra 4. Először is négy merevlemez fér bele, melyeket egy ajtó mögé klasszikus, NAS-os fiókokba tehetünk be. Homlokzatán nem csak egy USB, hanem archiváló- és bekapcsológomb, illetve az alsó részen kétsoros kijelző található. Hátul még két USB és nem egy, hanem két Gigabit Ethernet csatlakozó sorakozik. Továbbá kapunk méretes szellőzőnyílást mögötte ventilátorral, egy masszív fogantyút a nem éppen könnyű dobozka cipeléséhez és egy Kensington záras aljzatot. Itt nincs külön táp, mert beépítették a doboz aljába.

Az Ultra4 érdekessége, hogy az Intel Atom platformja dolgozik benne, szóval az a hálózati célszámítógép nem is annyira egyszerű. A merevlemezes rész fölé szerelték, memóriája pedig felülről érhető el. Az Ultra 4 egymagos, 1,6 GHz-es Atomot kapott. A nagyobb, hat merevlemezes Ultra 6-nak 1,6 GHz-es kétmagosa, a két merevlemezes Ultra 2-nek pedig egymagos, de 1,8 GHz-es processzora van. Mindhárom esetben 1 GB a rendszermemória.

Annyit érdemes még megjegyezni az egyes modellekről, hogy a két nagyobb (Ultra 4 és Ultra 6) mutatkozott be először. Róluk még hiányolható valamilyen gyors külső merevlemezes interfész – jellemzően az eSATA. A később bemutatott Ultra 2 első USB csatlakozója viszont már USB 3.0-s. Remélhetőleg ezt a módosítást idővel a nagyobb modelleken is bevezetik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

H​irdet​é​s​

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​de​té​s​

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.