- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dvids
aktív tag
válasz
hypno skate #140 üzenetére
A személyes tapasztalat korláta az, hogy pusztán egyetlen személy tapasztalatai. Könnyen meglehet, hogy profi gépíró feleséged személyes preferenciája nem egyezik mindenkiével, esetleg nem is általános, netán - horrible dictu - kivételt is képezhet. Nem biztos, hogy van egyetlen helyes válasz, ennyi szubjektivitást talán lehet találni az életben.
-
micafighter
nagyúr
válasz
Nekem nagyjából 10 éve nem szükséges néznem a billentyűzetet amikor gépelek, úgyhogy személyes tapasztalatból beszélek, de nem akarok én meggyőzni senkit, csak leírtam valamit, amit fontosnak gondoltam a kialakult témában, és még nem volt itt megemlítve.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
A személyes tapasztalatod a feleséged gépíró volta?
"annyira, hogy amikor úgy nagyjából a p3 időszak dúlt, idegesítette, hogy a karakterek lassabban jelentek meg a monitoron"
Ezt önzönvizes gépeken összehozni azért némileg könnyebb, mint amilyennek elsőre hangzik.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Ez kb olyan hasonlat, mint az elektrotechnikus es mikrokontrollerprogramozot osszemosni
-
micafighter
nagyúr
válasz
hypno skate #115 üzenetére
Tisztázzuk már akkor ezt a dolgot. Aki vakon gépel, azt jelenti nem kell a billentyűzetet néznie. De sokszor nem is a monitort nézi, hanem mondjuk egy dokumentumot, amit begépel. És amikor nem a monitort nézed, nem latod, hogy a leütött billentyű karaktere megjelent-e, így igen, jó a billentyű érezhető visszajelzése, hogy az adott billentyű le lett ütve kellően.
-
nyunyu
félisten
válasz
hypno skate #126 üzenetére
Ezt inkább nem kommentálom, mert minimum 2 oldal lenne, és nagy részét már legalább tízszer leírtam a billzet topikban.
Ha felszoroznám az órabéremmel az ott elkövetett agymenéseimet magyar kupak ügyben, jó pár havi fizuval gazdagabb lennék.
Mindenesetre azt sikerült elérni, hogy most már boltban is kapható 55-60k-ért olyan billentyűzet, ami majdnem megfelel a ~2 éve általam egyedileg rendelni próbáltnak.
Más kérdés, hogy akkor annyira felhúztam az agyamat a kínai céggel levélváltáson, hogy most már nem kell a termékük. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Ahogy mondod. Kiráz a hideg mindennemű OS-től, vagy bármilyen szoftvertől, akár csak a mobiltelefon menüjétől, ha nem angolul nyekereg rám. Magyar felületeken állandóan el is tévedek, meg lolwut, eztméígy, natudodhova!?. Alapvetően nekem Preferences legyen ott bázz, ne Tulajdonságok.
A magyar kb. az emberi logika csúcsterméke nyelv/önkifejezés szinten, de van, amihez egyszerűen nem passzol (vagy nem fordítható - japánban pl. sok ilyen példa van, mégis maga a nyelv - agglutináló lévén - bizonyos szempontból kissé hasonlatos a magyarhoz).
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Hasznalj black panther OS-t, ott meg a commandok is le vannak forditva magyarra
-
dqdb
nagyúr
válasz
Nem, nem érdekli, mert nincs szüksége visszajelzésre ahhoz, hogy tudja mit ütött le. Ahogy nem kell ránéznie a billentyűre.
Nem azért kell neki visszajelzés, hogy tudja, hogy mit ütött le, hanem azért kell visszajelzés, hogy biztos legyen benne, hogy leütötte. Valakinek elég a switch nyújtotta taktilitási érzés, valakinek kell mellé a hang is.Jó dolog az izommemória, de nem árt mellé a visszajelzés-megerősítés, ha az ember gyorsan szeretne gépelni, és közben nem tövig nyomni a billentyűket.
A kupakokkal kapcsolatban meg csak ismételni tudom magam. Ha ötszámjegyű összegért veszek egy billentyűzetet, akkor ne nekem kelljen ízléses jól olvasható betűkészletet vennem hozzá.
Akkor vegyél olyat, a választék nem kizárólag a tesztelt billentyűzetből áll. -
nyunyu
félisten
válasz
Nehéz minőségi kupakszettet találni 30k alatt *, pláne magyarban.
De most már nem tűnik lehetetlennek, mivel 3 év alatt sokat fejlődött a mecha piac.
Már csak a 125€-ért magyar GMK szett tűnik esélytelennek, pedig egy magyar 9009-ért vagy Nautilusért akár még fizetnék is annyit.*: keyboard not included.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
sose jottem volna ra, hogy 2 eve helytelen metodussal dolgozok a billentyuzeten. Vennem kellene egy szalmababot a vitak gyakorlasahoz nekem is.
-
Ringman
félisten
válasz
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
hypno skate #113 üzenetére
De erdekli a hang pont a visszajelzes miatt. Aliexpressen meg csillio szines, egyszeru, vagy epp blank keycapbol lehet valogatni.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
hypno skate #110 üzenetére
Nem látok semmiféle ellentmondást a szubjektív komfort definiálásában.
Amúgy meg szerintem általánosságban véve pont, hogy a vakon gépelőknek fontosabb az aktuációs pont milyensége és a hozzá társuló hang, mintsem az, hogy milyen fonttal vannak a kupakokra rászitázva a karakterek.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
hypno skate #95 üzenetére
"És ha már egy teszt során azt írják, hogy nincs mit szépíteni, hangosan kattog, vagyis zavaró"
Számodra lehet.
"Az egyedüli hátulütő a fentebb taglalt klikkes kapcsolókat lengheti körbe: ne kerteljünk, hangosak. Mi nagyon díjaztuk a zajterhelés ezen formáját (amit kétségtelenül megszépített a 80-as, valamint 90-es évek iránt érzett intenzív nosztalgia és rajongás), de egyáltalán nem biztos, hogy mások is hasonló áhítattal hallgatnák ezt naphosszat,"
tl;dr: Szubjektív. Van akit zavar, van aki imádja. A betűtípus is ugyanilyen, ha függetlenítjük az ízléstől: aki nem nézi a billentyűket gépelés közben, annak ez huszadrangú kérdés, ha nem dísztárgyat akar vásárolni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
De hogy visszakanyarodjunk a cikkhez, ezen a billentyűzeten ocsmány, rosszul olvasható betűkészlet van, és pont a magyar hosszú mássalhangzók billentyűi nem világítanak és ez a két dolog már önmagában esélytelenné teszi a szememben.
Nem kell megvenni, ilyen egyszerű, én sem venném meg, az egyik oka éppen a kupak lenne (a másik a clicky switch).És ha már egy teszt során azt írják, hogy nincs mit szépíteni, hangosan kattog, vagyis zavaró, akkor mit várjon az ember 2-3 éve használatnál?
Nem fog tovább hangosodni, ha erre gondolsz, az a membrános, ami így tesz: felkeményedik a membrán, ezért nagyon erővel kell ütnöd, hogy érzékeljen, valamint a kupak belseje is kopik a súrlódástól, így jobban fog billegni leütés közben, és könnyebben ütődik neki a szomszédos billentyűnek.Egy mechanikus billentyűzet hangja kettő+egy dologból tevődik össze:
1. clicky kapcsolónál, mint a kék, a "kapcsolás" hangja. Azért idézőjel, mert a tényleges kapcsolás nem pontosan akkor történik meg, hanem pár századmilliméterrel előbb (Outemu Blue) vagy később (Cherry MX Blue). Ha ez zavar, akkor igen egyszerű a megoldás: nem veszel clicky billentyűzetet, mint amilyenről a teszt szól, ahogyan én sem veszek.
2. bottom out, amikor a billentyűt tövig nyomod, és a kupak a switchen csattan. Ez elkerülhető gumigyűrűvel (tudom, ne már), vagy megtanulod a touchtypingot, amikor is minden billentyűt csak az érzékelési pontig nyomsz le gépelés közben, és nem tövig. Van egy rossz hírem: membrános billentyűzetnél is van bottom out, sőt, mivel az ott érzékel csak, így muszáj tövig nyomnod.
+1. a rugó esetleges pengése visszafelé úton. Ez egy eléggé ritkán előforduló probléma, azonban annál idegesítőbb, ha téged érint egy-egy switch esetében. Itt jogos a ne már, mert vagy a switch szétszereléssel és a rugó megkenésével orvosolható, vagy ki kell várni, amíg az idő és a használat megoldja magától.Én egy Cherry MX Brown kapcsolós billentyűzeten hasonló hangerővel gépelek, mint egy Thinkpad ollós billentyűzetén, és halkabban, mint az előd membrános Logitechen. Csak ez utóbbi kettőn sokkal kényelmetlenebb szöveget írni.
Kiegészíthetném azzal is, hogy ne nekem kelljen kupakkészletek közt szörfölni.
Akkor nem veszed meg ezt a billentyűzetet, hanem keresel olyat, ami közelebb áll az igényeidhez, ilyen egyszerű.Emlékszel a Jó, a Rossz és a Csúf című filmre, ahol Tuco (Eli Wallach) három fegyverből legózza össze magának a revolverét? Az egy jó poén a filmben, de nehogy már így működjünk a XXI. században tízezrekért megvásárolt perifériáknál.
A billentyűzet egy olyan számítógép-periféria (és lényegében az egyetlen ilyen), amelyet saját kézzel is össze tudsz legózni az igényeidnek teljesen megfelelően, és ehhez komplett szakirodalom és szoftveres-hardveres háttér áll a rendelkezésedre. Tudom, ne már. -
törölt tag
válasz
Hosszú mássalhangzók? Nem is láttam, hogy van rajta ssz, zzs, tty és ilyesmik.
Egyébként ez a kupakkészlet, ezzel a betűkészlettel tipikus a kínai billeknél. Az egyik legkomolyabb visszatartó erő a vásárlásnál.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hypno skate #83 üzenetére
A mechanikus billentyűzetek magas gombjairól mindíg az Optima írógép jut eszembe.
Más profilos kupakkészlettel kell használni, ha nem tetszik a kupakok magassága vagy a felülete.Ma a legtöbb mechanikus billentyűzetet OEM profilos kupakokkal szállítják (és hol van az még magasságban az SA-tól ...), nem értem, miért ezt terjedt el, a Cherry profilt sokkal szerencsésebb megoldásnak tartom. Aztán ha a felület hengeres kialakítása nem tetszik, akkor irány a az SA/DSA/XDA extrémebb vonal (csak ne akarj magyar feliratozást).
És megjelentek a low profile megoldások is, ezekre már nehéz azt mondani, hogy magasak.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
hypno skate #83 üzenetére
Tényleg nem vagyunk egyformák: én nagyon utálom a slimes, laptopos billeket - meg is őrülök, ha a lapimra (amúgy pont egy Dell Latitude, és noteszgépeknél tényleg a jobb tasztatúrák közé tartozik a sajátja) nem tudok egy normális külső klaviatúrát (+egeret) rácsatlakoztatni. Egybefolynak a puha ("mushy") gombok, nincs kellő fizikai visszajelzés a leütéssel kapcsolatban (itt most nem a hangra gondolok, de persze az sem túl szívmelengető), és (kis költői túlzással) kínszenvedés a vele való munka - a játék pedig még annál is rosszabb.
Régi írógépek: pont a napokban kaptam ajándékba egy böszme oldschool ruszki elektromos írógépet, csak még nem hoztam el a szomszédból. Ha jól emlékszem, Y-nal kezdődik a márkája, de nem jut eszembe, hogy mi az pontosan - mindenesetre állatul néz ki. : >
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
hypno skate #77 üzenetére
"Nyilván nem vagyunk egyformák, de ez a billentyűzet nálam már az olvashatatlan betűkészleten elvérzik."
Nem teljesen szokványos, az tény, de az olvashatatlan elég erős jelző. Mondjuk nem szoktam a billentyűzetet nézni gépelés közben, szóval tőlem akár blank kupakok is lehetnének rajta. : >
"mechanikus és elektromos írógépek korában szocializálódtam, így kicsit háklis vagyok a gépelési zajra."
Nagyjából én is, bár jobban belefolyva a 8 és 16 bites Hőskorba. Pont ezért (is) imádom a kattogós mechanikus/buckling springes billeket - soha nem használnék O-gyűrűket vagy egyéb mókot, hogy halkítsak rajtuk.
Arra az időre emlékeztetnek, amikor még valahogy sokkal több egyénisége volt a hardvernek, s bár egyáltalán nem voltak olcsóak a cuccok, de össze voltak rakva rendesen, masszívak voltak, arra tervezték őket, hogy ha nem is egy életet, de legalább (alsóhangon!) egy-két évtizedet kiszolgáljanak.
Rengeteg jó példa lenne erre (és nem csak a számítástechnikában), de hogy on-topic maradjunk, nézd meg például az eredeti buckling springes IBM M modelleket (tudom, hogy voltak membrános megoldásaik is, de most nem azokra gondolok): HARMINC év nyüstölés után (amibe beletartozhat az akár évekig történő "rohadás" full random és abszolút nem ideális helyeken is) még mindig megfogod, letaglózol vele egy rinocéroszt, aztán meglocsolod egy kis kávéval, bedugod az 5 tűs DIN vagy PS/2 portba, és még pár évtizedig használod, miközben a 8 bites kattogás egy jobb életre emlékeztet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Szinte mindent tud, amit kell, ráadásul egy Deák Ferenc is bőséggel betakarja.
- Utolsó darab - 1M helyett - MacBook Pro Retina 14 M4 - 10C CPU / 10C GPU / 24 GB RAM / 1 TB - MAGYAR
- Eladó XD Design Bobby Hero Spring, Yellow laptoptáska
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256 GB titánszürke 3 év garanciával
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X 8GB LHR videókártya
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest