Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- OLED TV topic
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Micro Four Thirds
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
Új hozzászólás Aktív témák
-
icon
senior tag
No befutott hozzám ez a tünemény
Kellemes csalódás, először hátránynak tituláltam, hogy a magyar kiosztás csak elvben létezik (nem lehet megcserélni az Y-Z-t mert elég hülyén néz ki a másik helyén, más a dőlésszög
a 3. illetve az ötödik sorban), de végülis előny, ha angol kiosztás kell valamihez, nem kell fejben tartani, hogy mi hol van.Még szokom, főleg a hangját
-
icon
senior tag
Készülök én is venne végre egyet. Hol lehet még kapni? Meg vannak boltok, ahol nem úgy néz ki a képen, vagy masszívan keverik a TKL-lel.
-
Freezee
senior tag
Megjöttek a piros és fekete gombok hozzá, ha egyszer lesz időm megnézem hogyan lehet cserélni. Vagy valaki már próbálta cserélni? Plug&play vagy forrasztós?
-
-
aerosmith
őstag
Írtam a gyártónak hogy itthon hol lehetne találni magyar red switchel, de természetesen szartak válaszolni.
Talált esetleg valaki piros outemust? -
Freezee
senior tag
Tehát akkor forrasztgatnom kellene? nem kaptam szét, de abban bíztam hogy ki lehet "emelni" a kapcsolókat is nem csak a kupakot
Hát mondjuk 8db red-et meg 8 feketét rendeltem szóval nem fogok belehalni ha nem cserélem ki (5 dollár volt ), de örültem volna ha nem kell forrasztani. -
pengwin
addikt
-
nullpoint
őstag
Ez komoly hogy sehol nem lehet kapni red kapcsolókkal magyar kiosztásút ebből a jószágból??
-
pengwin
addikt
Kupakot vehetsz itt hardveraprón is, pár ezer forintért kapni döglött háttérvilágításos mechanikus billentyűzetekről magyar készleteket.
Más magyar készletet nem fogsz találni, ami átengedi a világítást is. A már említett kínai kupakkészetekből meg a normálisabb (nem kopós feliratú, nem tejfölösdoboz vastagságú) kb. 70-80$. No keyboard included.
(#166) nyunyu
Én meg nem értem a problémát, mert még a Z-88 is megjegyzi a beállítást, még akkor is, ha kihúzom.
A bekapcsolási fényeffekttel fogad, utána meg beáll az általam használt utolsó világítási módra (egyszínű piros). -
nyunyu
félisten
Komolyan nem értem a háttérvilágítás hívőket, mennyit tudnak azon szenvedni, hogy áramtalanítás után elveszik az utoljára használt beállítás.
Billzetgyártókat meg azért, mert a billzetvezérlőkként használt mikrokontrollerekben van pár KB nem felejtő memória is, ahova tudnák menteni a beállításokat...
De ennek limitált az élettartama: párezer írási ciklus?#165: esetleg külső táppal ellátott USB hub?
-
Freezee
senior tag
Köszönöm mindenkinek
Nincs extra igényem, csak kicseréltem a Z-Y gombokat hogy a magyar világítson de így a Z pont ellenkezőleg dől mint a mellete lévő gombok és ezért vennék 2db gombot egy Z meg Y -t ami beleillik a helyére. ( és nincs mondjuk alászitálva a másik betű )
Dragon3000: igen azt megcsináltam csak midnen bekapcsoláskor átváltani rá + a féynerőn még tolni egyet.
Synthwave: nekem sose marad ugyan azon ha kikapcsolom a gépet. Nem magyart vettem csak a Z-Y gombokkal van gondom , a dőlése a csere után pont ellenkező mint a mellete lévők és úgy zavaró. ERgó 2-3 db gombot keresnék
-
-
dqdb
nagyúr
- Ha beindítom a gépet a billentyűzet mindig a default piros színben kapcsol be, nem ugy ahogy hagytam custom beállításon. Hogyan lehet rávenni hogy az én beállításommal induljon
Sehogy.- Hol lehet hozzá kupakokat rendelni ( magyart is mondjuk )
AliExpress és magyart is onnan, konkrétumokért menj a billentyűzetes topikba. De készülj fel arra lélekben, hogy egy jó minőségű kupakkészlettel legjobb esetben is megduplázod a billentyűzeted árát, ha extrább igényeid vannak, akkor rosszabb esetben még drágább lesz. -
Freezee
senior tag
Sziasztok
Én vettem egyet kipróbálni, egyelőre tetszik, azonban lenne két kérdésem hátha valaki tudja rá a választ:
- Ha beindítom a gépet a billentyűzet mindig a default piros színben kapcsol be, nem ugy ahogy hagytam custom beállításon. Hogyan lehet rávenni hogy az én beállításommal induljon
- Hol lehet hozzá kupakokat rendelni ( magyart is mondjuk ) -
icp1970
senior tag
Köszi a tesztet.tetszik ez a billentyűzet nekem.lehet hamarosan be nevezek egyre.
-
copass
veterán
nah most jött meg. a numpad nélküli helyett rgb-s jött!
nem akadtam fent, csak ugye érdekes!
egy kicsit tényleg hangosabb mert ugye ez nyitott!de nem vészes az chmxb3 hoz képest!
qwerty és qwertz is egyben!szépen alá van biggyesztve az Z-nak a Z!
de megvan az í és a kétsoros enter. de mivel úgyse nézem ezért nem zavar. kicsit még szokatlan 3-4ik nekifutásra márt megvolt a 300 feletti leütés!
én mindenképpen ajánlom, mert ennyiért tényleg ajándék. -
pengwin
addikt
Köszi!
Ezt láttam régebben (5-6 hónapja), de nem tetszett, úgyhogy ki is ment a fejemből.Ennek gyengének tűnik a kontrasztja, lézerezett feliratok vannak rajta amik ki tudja, meddig tartanak, ráadásul csak a szabvány ISO billentyűzetre lenne jó, 96-osra nem.
Azért lehet, hogy a másik(mostani) billentyűzetemre majd kerül egy ilyen, ezt úgyis kicsit le akarom halkítani és bevinni majd az új munkahelyre. Lebegő kapcsolós kínai csoda jó kis műanyag doboz házzal, fém fedlappal... szivaccsal akarnám kitömni a házát, meg megkenni a stabilizátorokat és a kapcsolókat (hot swapes, már lila Outemu van benne).
-
pengwin
addikt
KPrepublic... a másikról nem is tudtam, esetleg linkelnéd, vagy adnál támpontot az aliexpress-es kereséshez (bolt név, vagy valami hasonló)?
Esélyesen úgysem lenne jó arra, amit építeni szeretnék (kettéosztott jobb Shift, 1U-s modok a szóköztől jobbra), de még a német billentyűzetemre szóbajőhet, ha normális.
A KPRepublic-nál viszont elvileg minden benne van az alap 100%-os magyar billentyűzethez szükséges készletben ami az épített 96-osomhoz kelleni fog (pl. alapból kellett volna a modpro, amiben vannak 1U-s gombok is).Nyugodtan válaszolhatsz a billentyűzetes topikban is, hogy ne offoljuk tovább ezt a témát.
-
YellowFlash
aktív tag
[Innen] még olcsóbb egy picivel
#116 - Ringman
Bakker ezt a sokszínű billentyűzetet keresem már egy ideje. Valakit láttam ilyennel gépelni, tökre megtetszett.
Tapasztalom nincs velük, igazából még nem is hallottam a gyártóról szerintem...
Milyen minőségű cuccot árulnak? Megéri az árát? (világítás minősége, anyaghasználat, kopásállóság stb.)
-
dqdb
nagyúr
válasz
Solymi81 #147 üzenetére
Azért szerencsére, mert egy ilyen fordítás 100%-os méretben további 28 billentyűt jelentene, ami körülbelül megduplázná a magyar kiosztáshoz szükség egyedi kupakok számát. Így sem vállalja be sok gyártó, kétszer annyi nyűggel még kevesebb vállalná be.
Az értelme sem biztos, hogy sok lenne, kevés a hely, az angol is rövidít, a német is rövidít, és ez magyarul is vagy valami rövidítéshez vezetne, vagy a feljebb linkelt Apple billentyűzeten lévő tömör, de kényszer szülte fordításokhoz.
-
dvids
aktív tag
válasz
hypno skate #140 üzenetére
A személyes tapasztalat korláta az, hogy pusztán egyetlen személy tapasztalatai. Könnyen meglehet, hogy profi gépíró feleséged személyes preferenciája nem egyezik mindenkiével, esetleg nem is általános, netán - horrible dictu - kivételt is képezhet. Nem biztos, hogy van egyetlen helyes válasz, ennyi szubjektivitást talán lehet találni az életben.
-
micafighter
nagyúr
válasz
Nekem nagyjából 10 éve nem szükséges néznem a billentyűzetet amikor gépelek, úgyhogy személyes tapasztalatból beszélek, de nem akarok én meggyőzni senkit, csak leírtam valamit, amit fontosnak gondoltam a kialakult témában, és még nem volt itt megemlítve.
-
válasz
A személyes tapasztalatod a feleséged gépíró volta?
"annyira, hogy amikor úgy nagyjából a p3 időszak dúlt, idegesítette, hogy a karakterek lassabban jelentek meg a monitoron"
Ezt önzönvizes gépeken összehozni azért némileg könnyebb, mint amilyennek elsőre hangzik.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Ez kb olyan hasonlat, mint az elektrotechnikus es mikrokontrollerprogramozot osszemosni
-
hypno skate
senior tag
válasz
micafighter #139 üzenetére
Nézd, a feleségem profi gépírónő volt. Annyira, hogy amikor úgy nagyjából a p3 időszak dúlt, idegesítette, hogy a karakterek lassabban jelentek meg a monitoron és várnia kellett mire a gép utolérte és inkább kérte, hogy írógéppel dolgozhasson.
Szóval ebben a kérdésben nem csak úgy okoskodok, meg elméleti szinten agyalok, hanem személyes tapasztalaton alapul amit leírtam. Ebből következően meggyőzni sem tudsz, vagyis inkább engedjük el a témát. -
micafighter
nagyúr
válasz
hypno skate #115 üzenetére
Tisztázzuk már akkor ezt a dolgot. Aki vakon gépel, azt jelenti nem kell a billentyűzetet néznie. De sokszor nem is a monitort nézi, hanem mondjuk egy dokumentumot, amit begépel. És amikor nem a monitort nézed, nem latod, hogy a leütött billentyű karaktere megjelent-e, így igen, jó a billentyű érezhető visszajelzése, hogy az adott billentyű le lett ütve kellően.
-
troviko
senior tag
Wireless kiadás kéne.
-
-
nyunyu
félisten
válasz
hypno skate #126 üzenetére
Ezt inkább nem kommentálom, mert minimum 2 oldal lenne, és nagy részét már legalább tízszer leírtam a billzet topikban.
Ha felszoroznám az órabéremmel az ott elkövetett agymenéseimet magyar kupak ügyben, jó pár havi fizuval gazdagabb lennék.
Mindenesetre azt sikerült elérni, hogy most már boltban is kapható 55-60k-ért olyan billentyűzet, ami majdnem megfelel a ~2 éve általam egyedileg rendelni próbáltnak.
Más kérdés, hogy akkor annyira felhúztam az agyamat a kínai céggel levélváltáson, hogy most már nem kell a termékük. -
Snowy_owl
őstag
válasz
Mr.Csizmás #127 üzenetére
segíccs, kapcsoljki, fuss, ájjále, támadjfel, nyissad meg, indújmá, lépjélki? vagy nem így vannak a magyar parancsok?
-
válasz
Ahogy mondod. Kiráz a hideg mindennemű OS-től, vagy bármilyen szoftvertől, akár csak a mobiltelefon menüjétől, ha nem angolul nyekereg rám. Magyar felületeken állandóan el is tévedek, meg lolwut, eztméígy, natudodhova!?. Alapvetően nekem Preferences legyen ott bázz, ne Tulajdonságok.
A magyar kb. az emberi logika csúcsterméke nyelv/önkifejezés szinten, de van, amihez egyszerűen nem passzol (vagy nem fordítható - japánban pl. sok ilyen példa van, mégis maga a nyelv - agglutináló lévén - bizonyos szempontból kissé hasonlatos a magyarhoz).
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Hasznalj black panther OS-t, ott meg a commandok is le vannak forditva magyarra
-
hypno skate
senior tag
Tudod miért nehéz?
Mert a magyarnak ez is jó. Mert nem ragaszkodik ahhoz, hogy magyar nyelven kommunikáló terméket kapjon. Az informatikában meg még meg is ideologizálja, mondván az informatika nyelve az angol. Pont mint a BIOS esetében. Van dán, meg szlovák, meg mit tudom én milyen kislétszámú nép nyelvére lefordított, de magyar az nincs.
A napokban nézegettem valami kupakolható billentyűzetet...lehet pont azt, amit említettél. Csak úgy kíváncsiságból megnéztem milyen nyelveket vállalnak.
Még izlandi is volt, pedig az egész sziget lakossága épp hogy csak negyedmillió. Magyar az nem. Köze lehet hozzá persze annak is, hogy olcsójánosok vagyunk, akik nem fizetnek ki 100+ eurót ilyesmiért.Itt van ez a billentyűzet a ronda betűkészlettel, meg a nem világítósra matricázott magánhangzókkal.
A matricákon (vagy szitázáson) lévő karakterek teljesen más stílusúak, mint a többiek. Megjegyzem olyannak kellene lennie az összesnek az én izlésem szerint. -
-
-
Vesa
veterán
Ez az a szint, ahol nem a Logo-ért fizetünk +40k-t. Ebből is látszik, micsoda lehúzás megy nevesebb márkáknál, de meglepődni persze nem kell, minden területen ez megy.
Beszerzek egy ilyet, ennyit még megér.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Nem, nem érdekli, mert nincs szüksége visszajelzésre ahhoz, hogy tudja mit ütött le. Ahogy nem kell ránéznie a billentyűre.
Nem azért kell neki visszajelzés, hogy tudja, hogy mit ütött le, hanem azért kell visszajelzés, hogy biztos legyen benne, hogy leütötte. Valakinek elég a switch nyújtotta taktilitási érzés, valakinek kell mellé a hang is.Jó dolog az izommemória, de nem árt mellé a visszajelzés-megerősítés, ha az ember gyorsan szeretne gépelni, és közben nem tövig nyomni a billentyűket.
A kupakokkal kapcsolatban meg csak ismételni tudom magam. Ha ötszámjegyű összegért veszek egy billentyűzetet, akkor ne nekem kelljen ízléses jól olvasható betűkészletet vennem hozzá.
Akkor vegyél olyat, a választék nem kizárólag a tesztelt billentyűzetből áll. -
nyunyu
félisten
válasz
Nehéz minőségi kupakszettet találni 30k alatt *, pláne magyarban.
De most már nem tűnik lehetetlennek, mivel 3 év alatt sokat fejlődött a mecha piac.
Már csak a 125€-ért magyar GMK szett tűnik esélytelennek, pedig egy magyar 9009-ért vagy Nautilusért akár még fizetnék is annyit.*: keyboard not included.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
sose jottem volna ra, hogy 2 eve helytelen metodussal dolgozok a billentyuzeten. Vennem kellene egy szalmababot a vitak gyakorlasahoz nekem is.
-
Ringman
félisten
válasz
-
hypno skate
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #114 üzenetére
Nem, nem érdekli, mert nincs szüksége visszajelzésre ahhoz, hogy tudja mit ütött le. Ahogy nem kell ránéznie a billentyűre.
A kupakokkal kapcsolatban meg csak ismételni tudom magam. Ha ötszámjegyű összegért veszek egy billentyűzetet, akkor ne nekem kelljen ízléses jól olvasható betűkészletet vennem hozzá.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
hypno skate #113 üzenetére
De erdekli a hang pont a visszajelzes miatt. Aliexpressen meg csillio szines, egyszeru, vagy epp blank keycapbol lehet valogatni.
-
hypno skate
senior tag
válasz
Synthwave #111 üzenetére
A vakon gépelőket pont nem érdekli a a hang, mert benne van a bugi az ujjaikban.
A ronda betűkészlet az speciel engem érdekel. Az én szubjektív komfortomhoz tartozik, hogy igényes dolgok vegyenek körül. Meg az is, hogy ha már világít a billentyűzet, akkor az ékezetes magánhangzók is világítsanak.
-
elfelejtette
veterán
-
válasz
hypno skate #110 üzenetére
Nem látok semmiféle ellentmondást a szubjektív komfort definiálásában.
Amúgy meg szerintem általánosságban véve pont, hogy a vakon gépelőknek fontosabb az aktuációs pont milyensége és a hozzá társuló hang, mintsem az, hogy milyen fonttal vannak a kupakokra rászitázva a karakterek.
-
hypno skate
senior tag
"...Nem fog tovább hangosodni, ha erre gondolsz..."
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy amit zavaróan hangosnak tartok egy 10 perc után, azt 2-3 év múlva idegölőnek fogom tartani."...Tudom ne már"
Pontosan. Ha veszek egy marék alkatrészt (akár KIT-ben) és úgyszólván gombokért megkapom, akkor jó szórakozás összerakni, finomítgatni. Na de ugyanezt aranyáron...Többször beszúrtad, hogy akkor "nem kell megvenni". Nem vitás, nem is veszem meg, azonban ez itt egy fórum, ami nem arról szól, hogy dícsérjük/szidjuk kórusban bármely technikát. Ha valakire rájön a közléskényszer, akkor ez a hely, ahol elmondhatja a témáról a gondolatait.
Nekem általában elég határozott véleményem van dolgokról, és jellemzően nem igazán érdekel, hogy az álláspontom divatos-e, vagy sem, vagy hogy egyezik-e a többségével.
Például kicsit ellentmondásosnak és viccesnek tartom, amikor saját bevallásuk szerint napi sok órát 10 ujjal vakon gépelő emberkék kattanós visszajelzést igényelnek a billentyűzettől, amire rá sem néznek, így nem zavarja őket, hogy hogy néz ki. -
dqdb
nagyúr
válasz
elfelejtette #104 üzenetére
Throttling miatt egy ház hozhat extra FPS-t egy másikhoz képest (a két ház viszonyában nem tudok nyilatkozni).
Az a Datamancer billentyűzet jól néz ki, de a kupakkészlete miatt szinte használhatatlan. Oké, hogy steampunk, és mint műtárgy, jól néz ki, de használati eszköznél a látványt ne helyezzük teljesen az ergonómia elé. Persze más versenyzők is "tudnak" alkotni ezen a téren, és ott vannak a mainstream gyártók is a 100-200 Hz-en villogó billentyűzet háttérvilágítással.
-
Solymi81
aktív tag
válasz
Pedig így képből ítélve, nekem az jön le a Thermaltake X9-ről, hogy jól szellőzik és könnyen szerelhető.
A CM N300 nem rossz, de olyan mint az összes többi sima ház. Minőséginek minőségi, de borzalom a kábelmenedzsment és szűk is.A bill.-ről meg annyit, hogy szép és jó, csak nemtom miért kerül ennyibe ill. mennyiben használható egy kör alakú, peremmel ellátott kupak.
Ráadásul Cherry Blue -
elfelejtette
veterán
válasz
Mondjuk ha már mechanikus billentyűzet, akkor már legyen szép is.
-
Solymi81
aktív tag
Most ne már ember...gyakorlatilag kiderül, hogy az a bajod, hogy nem jött be egy korábbi ollós Cherry, viszont ha hasznos lenne egy mecha bill. akkor érdekelne téged, amire többen is adtak neked szakmailag/használatilag elfogadható választ, hogy hatékonyabb és ízületkímélőbb, de te nem erre válaszolsz, hanem egy trollkodásra és megint azzal, hogy ez az egész sznobéria.
Számomra csak az derült ki, hogy itt te vagy az aki trollkodik, mégpedig vagy sértődöttségből vagy tudatlanságból vagy csak szimplán gonoszságból.
Amúgy az a vicc, hogy nem egy fórumon vagyok jelen amely többféle témát lefed, de kvázi csak a számítástechnikát érintő témáknál találok ilyen embereket, akik csak azért is kötözködnek. Vicc...
-
válasz
hypno skate #95 üzenetére
"És ha már egy teszt során azt írják, hogy nincs mit szépíteni, hangosan kattog, vagyis zavaró"
Számodra lehet.
"Az egyedüli hátulütő a fentebb taglalt klikkes kapcsolókat lengheti körbe: ne kerteljünk, hangosak. Mi nagyon díjaztuk a zajterhelés ezen formáját (amit kétségtelenül megszépített a 80-as, valamint 90-es évek iránt érzett intenzív nosztalgia és rajongás), de egyáltalán nem biztos, hogy mások is hasonló áhítattal hallgatnák ezt naphosszat,"
tl;dr: Szubjektív. Van akit zavar, van aki imádja. A betűtípus is ugyanilyen, ha függetlenítjük az ízléstől: aki nem nézi a billentyűket gépelés közben, annak ez huszadrangú kérdés, ha nem dísztárgyat akar vásárolni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
De hogy visszakanyarodjunk a cikkhez, ezen a billentyűzeten ocsmány, rosszul olvasható betűkészlet van, és pont a magyar hosszú mássalhangzók billentyűi nem világítanak és ez a két dolog már önmagában esélytelenné teszi a szememben.
Nem kell megvenni, ilyen egyszerű, én sem venném meg, az egyik oka éppen a kupak lenne (a másik a clicky switch).És ha már egy teszt során azt írják, hogy nincs mit szépíteni, hangosan kattog, vagyis zavaró, akkor mit várjon az ember 2-3 éve használatnál?
Nem fog tovább hangosodni, ha erre gondolsz, az a membrános, ami így tesz: felkeményedik a membrán, ezért nagyon erővel kell ütnöd, hogy érzékeljen, valamint a kupak belseje is kopik a súrlódástól, így jobban fog billegni leütés közben, és könnyebben ütődik neki a szomszédos billentyűnek.Egy mechanikus billentyűzet hangja kettő+egy dologból tevődik össze:
1. clicky kapcsolónál, mint a kék, a "kapcsolás" hangja. Azért idézőjel, mert a tényleges kapcsolás nem pontosan akkor történik meg, hanem pár századmilliméterrel előbb (Outemu Blue) vagy később (Cherry MX Blue). Ha ez zavar, akkor igen egyszerű a megoldás: nem veszel clicky billentyűzetet, mint amilyenről a teszt szól, ahogyan én sem veszek.
2. bottom out, amikor a billentyűt tövig nyomod, és a kupak a switchen csattan. Ez elkerülhető gumigyűrűvel (tudom, ne már), vagy megtanulod a touchtypingot, amikor is minden billentyűt csak az érzékelési pontig nyomsz le gépelés közben, és nem tövig. Van egy rossz hírem: membrános billentyűzetnél is van bottom out, sőt, mivel az ott érzékel csak, így muszáj tövig nyomnod.
+1. a rugó esetleges pengése visszafelé úton. Ez egy eléggé ritkán előforduló probléma, azonban annál idegesítőbb, ha téged érint egy-egy switch esetében. Itt jogos a ne már, mert vagy a switch szétszereléssel és a rugó megkenésével orvosolható, vagy ki kell várni, amíg az idő és a használat megoldja magától.Én egy Cherry MX Brown kapcsolós billentyűzeten hasonló hangerővel gépelek, mint egy Thinkpad ollós billentyűzetén, és halkabban, mint az előd membrános Logitechen. Csak ez utóbbi kettőn sokkal kényelmetlenebb szöveget írni.
Kiegészíthetném azzal is, hogy ne nekem kelljen kupakkészletek közt szörfölni.
Akkor nem veszed meg ezt a billentyűzetet, hanem keresel olyat, ami közelebb áll az igényeidhez, ilyen egyszerű.Emlékszel a Jó, a Rossz és a Csúf című filmre, ahol Tuco (Eli Wallach) három fegyverből legózza össze magának a revolverét? Az egy jó poén a filmben, de nehogy már így működjünk a XXI. században tízezrekért megvásárolt perifériáknál.
A billentyűzet egy olyan számítógép-periféria (és lényegében az egyetlen ilyen), amelyet saját kézzel is össze tudsz legózni az igényeidnek teljesen megfelelően, és ehhez komplett szakirodalom és szoftveres-hardveres háttér áll a rendelkezésedre. Tudom, ne már. -
Burt1793
veterán
Azt, hogy kell-e vagy sem, döntse el mindenki maga, nekem egy clicky (blue switch) daskeyboard 4 Ultimate-em van, jópár éve. Tökéletes cucc lenne, ha a fém ház nem vonzaná ennyire a port. Sűrűn kell takarítani.
Annyit mondok, hogy a feliratozással nincs ezen gond. Gyönyörű tárgy, kár, hogy rá se nézek gépelés közben. -
törölt tag
válasz
Hosszú mássalhangzók? Nem is láttam, hogy van rajta ssz, zzs, tty és ilyesmik.
Egyébként ez a kupakkészlet, ezzel a betűkészlettel tipikus a kínai billeknél. Az egyik legkomolyabb visszatartó erő a vásárlásnál.
-
hypno skate
senior tag
Valahol erre próbáltam célozni azzal, hogy "ha egy ötszámjegyű összeget kifizetek egy billentyűzetért, akkor azt ne nekem kelljen zajcsillapító buherával lecsendesíteni és ne férjen már bele, hogy a kupakok törnek."
Kiegészíthetném azzal is, hogy ne nekem kelljen kupakkészletek közt szörfölni.
Emlékszel a Jó, a Rossz és a Csúf című filmre, ahol Tuco (Eli Wallach) három fegyverből legózza össze magának a revolverét? Az egy jó poén a filmben, de nehogy már így működjünk a XXI. században tízezrekért megvásárolt perifériáknál.
De hogy visszakanyarodjunk a cikkhez, ezen a billentyűzeten ocsmány, rosszul olvasható betűkészlet van, és pont a magyar hosszú mássalhangzók billentyűi nem világítanak és ez a két dolog már önmagában esélytelenné teszi a szememben.
És ha már egy teszt során azt írják, hogy nincs mit szépíteni, hangosan kattog, vagyis zavaró, akkor mit várjon az ember 2-3 éve használatnál? -
dqdb
nagyúr
válasz
hypno skate #83 üzenetére
A mechanikus billentyűzetek magas gombjairól mindíg az Optima írógép jut eszembe.
Más profilos kupakkészlettel kell használni, ha nem tetszik a kupakok magassága vagy a felülete.Ma a legtöbb mechanikus billentyűzetet OEM profilos kupakokkal szállítják (és hol van az még magasságban az SA-tól ...), nem értem, miért ezt terjedt el, a Cherry profilt sokkal szerencsésebb megoldásnak tartom. Aztán ha a felület hengeres kialakítása nem tetszik, akkor irány a az SA/DSA/XDA extrémebb vonal (csak ne akarj magyar feliratozást).
És megjelentek a low profile megoldások is, ezekre már nehéz azt mondani, hogy magasak.
-
nyunyu
félisten
válasz
Synthwave #80 üzenetére
Rengeteg jó példa lenne erre (és nem csak a számítástechnikában), de hogy on-topic maradjunk, nézd meg például az eredeti buckling springes IBM M modelleket (tudom, hogy voltak membrános megoldásaik is, de most nem azokra gondolok): HARMINC év nyüstölés után (amibe beletartozhat az akár évekig történő "rohadás" full random és abszolút nem ideális helyeken is) még mindig megfogod, letaglózol vele egy rinocéroszt, aztán meglocsolod egy kis kávéval, bedugod az 5 tűs DIN vagy PS/2 portba, és még pár évtizedig használod, miközben a 8 bites kattogás egy jobb életre emlékeztet.
Egyik kollégámnak sikerült valahogy kinyírnia a 10 éves Unicomp Classicját.
Mondjuk az jóval kevesebb anyagból van, mint az négy-öt generációval azelőtti Model M-ek, de ugyanaz az Achilles-ínjuk: kapcsoló mátrix fólia, aminek a postázásáért 50$-t számolna a Unicomp.
-
nyunyu
félisten
kell egy jól eltalált billentyűzet, ami minimális energiabefektetéssel még éppen kényelmes és nem érzed úgy, hogy bármilyen erőt kell kifejtened a gépeléshez. ez nem ízlés, vagy beállítottság kérdése csak egyszerű ergonómia. ha nekem "nyomni" kell egy billentyűt, az már régen rossz. az a jó, ha siklanak az ujjak a TASZTATÚRA(!) felett és éppen csak rebbenteni kell az ujjakat.
Szerintem próbálj ki egy MX Speedet, aztán fokozd tovább az érzést Gateron Clear rugójával, plusz kend meg jól.
Ott már tuti elég lenne egy rossz gombra ránézni, hogy az egész mondatot vissza kelljen törölnöd.
Feltéve, ha tudod, mert nem biztos, hogy a dupla széles BackSpace kupak visszamenne a helyére leütés után a puha rugóval.(Gateron Clear annyira puha, hogy ha nehéz kupak van rajta, akkor elég rátenni az ujjbegyedet, hogy kapcsoljon.)
Egyébként az okosok már megmondták valamelyik oktatóvideóban, hogy a kapcsoló használat fárasztóságát a lenyomáshoz szükséges pillanatnyi erő és az elmozdulás integrálja adja.
Origótól az aktuális leütési pontig tartó görbe alatti terület ezeken a diagrammokon.
Vagyis minél rövidebb úton kapcsol a kapcsoló (kicsi a terület szélessége), minél puhább a rugója (kicsi a magassága), minél lineárisabb (kicsi taktilis overhead a rugó karakterisztikája fölött), annál kevesebb energiabefektetést igényel egy gomb lenyomása.De a gyakorlati tapasztalat meg az, hogy annál használhatatlanabb a billentyűzet
Mittudomén MX jellegű taktilis kapcsolók kályhájának kapcsolásig lenyomásához 107 egység energia kell, míg a "boltban" kapható legpuhább lineáris kapcsolóhoz csak 37.
Viszont az utóbbit a puhasága miatt nem tudod csak a kapcsolási pontig ütni, tövig ütve 116 kell hozzá, ami már összemérhető a taktilis kapcsolók átbillenési pontjáig ütésével.
Pláne ha a leggyakoribb taktilis kapcsolót nézed, aminél gyakorlatilag az összes klón jobb taktilitással bír.
Vagy emlegettétek a csínaiócóclickybillzetek sztárját, ami tényleg nagyon taktilis, csak nem szeretem a hangját. -
"de milyen "fizikai visszajelzés" kell a leütéssel kapcsolatban?"
Első körben az, hogy a gombprofilok ne "folyjanak egybe", és ha ez már ki van pipálva, akkor hogy határozottan érezzem, ha leütöttem egy billentyűt - ennek valójában nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi erőt kell az aktuációhoz kifejteni. Aztán ott van még a visszajelzési puttonyban a hang is persze.
Outemu Blue-n például csak úgy siklanak az ujjaim: sokszor előbb gépelek le hibátlanul egy-egy szót/mondatrészt, minthogy fejben már továbbhaladtam volna az egész összetett mondattal. : > Azt érzed, hogy akarsz még pötyögni, "you are getting work done", és nem azt várod tűkön ülve, hogy mikor fejezed már végre be.
-
Malachi
addikt
válasz
Synthwave #84 üzenetére
de milyen "fizikai visszajelzés" kell a leütéssel kapcsolatban? nem elég visszajelzés az, hogy megjelenik a karakter a monitoron?
kell egy jól eltalált billentyűzet, ami minimális energiabefektetéssel még éppen kényelmes és nem érzed úgy, hogy bármilyen erőt kell kifejtened a gépeléshez. ez nem ízlés, vagy beállítottság kérdése csak egyszerű ergonómia. ha nekem "nyomni" kell egy billentyűt, az már régen rossz. az a jó, ha siklanak az ujjak a TASZTATÚRA(!) felett és éppen csak rebbenteni kell az ujjakat.
-
válasz
Snowy_owl #85 üzenetére
Még nincs túlságosan extenzív tapasztalatom mechanikus billentyűzetekkel kapcsolatban, de pl. a TTC Brown és Outemu Blue között egy világnyi különbség van, és nem csak hangra, de gépelési érzetre is (nem a Brown javára - nekem szó szerint "fájt" a Thor 300 után visszaülni a Gamdias Hermes P1 elé).
Szerintem ha halkabban akar valaki mechanikus tasztatúrán gépelni, akkor Razer Orange (legyen az átbrandelt TTC vagy Greetech, mindegy), kisebb pénzből meg Outemu Red - én ez utóbbival is élveztem a pötyögést, bár az igaz, hogy nem annyira, mint a Blue-val.
Saját meglátások az eddigi tapasztalatok alapján tl;dr:
---------------------------------------------------------------------
Gépelni: Blue all the way, ha meg halkat akarsz, akkor Razer (Orange) rulz, csak nem éppen olcsó, de a visszafogott hang a szolíd feellel karöltve nagyon jó benyomást tett rám - legalábbis a BlackWidow Chroma v2 esetében. Kár azokért a zavaró makrógombokért.Játszani: Megintcsak Razer Orange rulz, második helyen a Red kapcsolók. A Blue-val itt két probléma lehet (bár ugye ez egy meglehetősen szubjektív kérdés): az egyik, hogy ha online játszunk voice chattel, akkor kifejezetten körülményessé válhat (vagy a felszerelés függvényében teljesen lehetetlenné, ami baromi idegesítő, ha a fogadó oldalon vagy) a mikrofonba beszűrődő leütéshangok kiszűrése, a másik pedig, hogy gyors billentyűspamelés esetén "fárasztóbb"/"nehezebb" vele a dolgunk a határozott aktuációs pont és a némileg több szükséges lenyomási erő miatt (meg talán pár millisec-kel lassabb is, ami bizonyos (játék)környezetben igenis számíthat).
-
Snowy_owl
őstag
Olvasom, hogy sokan óckodnak attól, hogy a billentyűzetnek nagy hangja van egy membrános billentyűzethez képest. De ugye ez a teszt is csak egy a sok fajta billentyűzetek közül. Én személy szerint nagyon megszerettem ezt a billentyűzetet, mondjuk nekem annyiban eltér, hogy nem rgbs, de ez nem is volt szempont a vásárláskor. Persze értem hogy ha valakinek gondja van egy billentyűzetnek hangjával, de ettől még a mechanikus billentyűzeteket nem kell leírni. Ott vannak a brown kapcsolós változatok, amik hasonló gépelési élményt nyújtanak, mint egy kék kapcsolós változat, és a hangja jóval kisebb, vagy nincs. Pluszban aki tud jól gépelni, az el tudja sajátítani a touchtype tudományát, és akkor már hanga se nagyon lesz. Persze ezekhez a dolgokhoz a gépeléshez és a touchtypehoz energiát kell esetleg befektetni, meg időt. Így persze aki nem tud gépelni, az nem tud ezekre a dolgokra odafigyelni, így neki ez az egész ikább badarságnak fog tűnni, és nem érti hogy a másik miről beszél. Erre mondanám azt hogy a kényelem ára. És most lehet azt mondani, hogy de lenéző vagyok, de akkor én erre azt mondom hogy annak aki lefújjolja a mechanikus billentyűzetet, vagy az azokat használókat az ugyan ezt teszi azokkal akiknek meg ez jön be. Vica versa.
-
válasz
hypno skate #83 üzenetére
Tényleg nem vagyunk egyformák: én nagyon utálom a slimes, laptopos billeket - meg is őrülök, ha a lapimra (amúgy pont egy Dell Latitude, és noteszgépeknél tényleg a jobb tasztatúrák közé tartozik a sajátja) nem tudok egy normális külső klaviatúrát (+egeret) rácsatlakoztatni. Egybefolynak a puha ("mushy") gombok, nincs kellő fizikai visszajelzés a leütéssel kapcsolatban (itt most nem a hangra gondolok, de persze az sem túl szívmelengető), és (kis költői túlzással) kínszenvedés a vele való munka - a játék pedig még annál is rosszabb.
Régi írógépek: pont a napokban kaptam ajándékba egy böszme oldschool ruszki elektromos írógépet, csak még nem hoztam el a szomszédból. Ha jól emlékszem, Y-nal kezdődik a márkája, de nem jut eszembe, hogy mi az pontosan - mindenesetre állatul néz ki. : >
-
hypno skate
senior tag
válasz
Synthwave #80 üzenetére
Néhány évig egy Volán társaságnál volt szerencsém autófényezőként tengődni, és még pontosan emlékszem azokra a sablonokra, amiket sk. készítettünk és amikkel a buszok és teherautók oldalára fújtuk fel a feliratokat és logókat.
Na azok néztek ki így.
Rengeteg jól olvasható betűkészlet létezik. nem értem, hogy miért nem olyanokat használnak.Én a laptopok billentyűzeteit ítélem a legjobban eltaláltnak. Nem mindegyikét, de annak a HP Pavilionnak, Dell latitude-nek, és lenovo ideapadnak, amikkel van tapasztalatom, egészen kiváló, agyoncsaphatatlan és pontos billentyűzete van. Nem is értem, hogy miért nem forgalmazzák őket önállóan dobozolva USB csatlakozóval.
A mechanikus billentyűzetek magas gombjairól mindíg az Optima írógép jut eszembe.( A hangjáról is.)
-
-
válasz
hypno skate #77 üzenetére
"Nyilván nem vagyunk egyformák, de ez a billentyűzet nálam már az olvashatatlan betűkészleten elvérzik."
Nem teljesen szokványos, az tény, de az olvashatatlan elég erős jelző. Mondjuk nem szoktam a billentyűzetet nézni gépelés közben, szóval tőlem akár blank kupakok is lehetnének rajta. : >
"mechanikus és elektromos írógépek korában szocializálódtam, így kicsit háklis vagyok a gépelési zajra."
Nagyjából én is, bár jobban belefolyva a 8 és 16 bites Hőskorba. Pont ezért (is) imádom a kattogós mechanikus/buckling springes billeket - soha nem használnék O-gyűrűket vagy egyéb mókot, hogy halkítsak rajtuk.
Arra az időre emlékeztetnek, amikor még valahogy sokkal több egyénisége volt a hardvernek, s bár egyáltalán nem voltak olcsóak a cuccok, de össze voltak rakva rendesen, masszívak voltak, arra tervezték őket, hogy ha nem is egy életet, de legalább (alsóhangon!) egy-két évtizedet kiszolgáljanak.
Rengeteg jó példa lenne erre (és nem csak a számítástechnikában), de hogy on-topic maradjunk, nézd meg például az eredeti buckling springes IBM M modelleket (tudom, hogy voltak membrános megoldásaik is, de most nem azokra gondolok): HARMINC év nyüstölés után (amibe beletartozhat az akár évekig történő "rohadás" full random és abszolút nem ideális helyeken is) még mindig megfogod, letaglózol vele egy rinocéroszt, aztán meglocsolod egy kis kávéval, bedugod az 5 tűs DIN vagy PS/2 portba, és még pár évtizedig használod, miközben a 8 bites kattogás egy jobb életre emlékeztet.
-
Malachi
addikt
érdekes ez a mechanikus bill. rajongás a nyomásponttal kapcsolatban - legalábbis ha egyszerű gépelésről van szó. én úgy hat éve átlagban napi 30-35 ezer leütéssel dolgozom a mechanikus kapcsolókhoz viszonyítva kb. néma Logi K520-szal és soha nem éreztem bizonytalannak és az ínhüvelygyulladás sem kerülget. (kéztorna!) direkt jó, hogy puhán járnak a billentyűk ráadásul SZERINTEM kényelmesebbek is rövid úton járó, lapos, lekerekített gombok gépelésnél.
annyira, hogy vész esetére be is van készítve a szerkénybe egy bontatlan szett, úgy megszoktam már ezt.
kb. egy tucat billentyű kopott csak fényes feketére a sok év alatt és a jobb oldali SHIFT-be vájtam gödröt a körmömmel.
szóval biztosan jók ezek a mecha billentyűzetek, ráadásul ebben a súlya szimpatikus is, de nem hiszem, hogy ilyen könnyedén és hatékonyan tudnék ekkora és ilyen hangos billentyűket nyomogatni, mint ezt a Logit. vagy bármilyen hasonló, halk, lapos megoldást.
-
válasz
Mr.Csizmás #76 üzenetére
Az lehet, hogy a Razer Orange az TTC vagy Greetech - ez nem változtat azon, hogy mennyire zsírnak találom. Az az apróság különösen tetszett amúgy a BlackWidow Chroma v2-vel kapcsolatban, hogy a doboz tapintható felületére ki van rakva egy mikrokapcsoló, kupakkal együtt, ezáltal szerezhetsz némi elsőkézbőli infót arról, hogy milyen lehet püfölni a klaviatúrát, anélkül, hogy magát a dobozt ki kellene nyitnod.
Tudom. "Í"-t magyar kiosztású billen is szinte mindig AltGr+j/i-vel írom, nem a dedikált billentyűvel - ezért sem számoltam ezzel, mint problémával, és egyedül az ISO Entert hiányoltam.
-
hypno skate
senior tag
Nyilván nem vagyunk egyformák, de ez a billentyűzet nálam már az olvashatatlan betűkészleten elvérzik.
A zárt karakterek olyanok, mintha papírból kivágott sablont használtak volna hozzájuk (Q, O, A, B, stb)
És pont az ékezetes karaktereknek nincs világítása, holott pont azok azok, amit az ember nehezebben talál meg?Számomra ez így iszonyat gagyi.
Értem én, hogy az nem is ember aki nem mechanikus billentyűzetet akar használni (a magyar meg a tetejébe egy Trabant áráért szeretne Mercedest), de én speciel a mechanikus és elektromos írógépek korában szocializálódtam, így kicsit háklis vagyok a gépelési zajra.
És ha egy ötszámjegyű összeget kifizetek egy billentyűzetért, akkor azt ne nekem kelljen zajcsillapító buherával lecsendesíteni és ne férjen már bele, hogy a kupakok törnek. (Akkor se, ha a gyártó küld pótlást)
-
Jaja, jó is az, ha befér a lapitatyóba. Igazság szerint a Thor 300 RGB-t ebből a szempontból benéztem csúnyán. Késő éjjel rendeltem, káprázó szemekkel, aztán másnak kicsit meglepett, hogy nem TKL-es Thor jött, hanem a numpados RGB verzió.
Azért nem görcsöltem túl, mert cikket írni jó az a numpad eléggé, csak nem ez volt az eredeti cél, ugye, hanem Blue+hordozhatóság.
Szerintem majd ez az RGB megy a netes/filmezős géphez, a játékos gép kap egy Thor 300 TKL Outemu Redeset, a lapi meg az eredeti terv szerinti Thor 300 TKL Outemu Blue-t - hacsak addig nem találok még jobb olcsó alternatívá(ka)t.
Membránosból az IBM SK-8820-ra esküszöm. Kb. 6-8 évvel ezelőtt vettem egyet használtan (akkor is már volt pár éves), 500 (!) forintért, másik négyet meg ingyen kaptam. Utóbb kiderült, hogy eBayen ilyen 3-4 ezrekért mennek, ami amúgy még mindig reasonable ár értük: PS/2, nem 6KRO, de több Quake Live EU serleg is be lett vele gyűjtve (ergo játékra is megteszegeti - persze a kifejezetten sokKRO-hoz már nem annyira), gépelni is egész jó vele membrános voltának ellenére, és gyakorlatilag elpusztíthatatlan: nem akarod tudni, hogy mit kapott/kaptak ezek az élettől. Morzsa és hamuhegyek, por, löttyök itt, löttyök ott, ököllel brutál püfölés (nem a bill hibája miatt) és társai - aztán továbbra sincs semmi bajuk sem.
-
Hát, nem tudom. Ezek elég szubjektív dolgok, de nekem pl. nem igazán jött be a Brown kópia (TTC a Gamdias Hermes P1-ben) - nem tapasztaltam az egységes, szolíd érzést gépelés közben, inkább kicsit bizonytalan benyomást keltett bennem.
Az utóbbi két alkalommal Razer BlackWidow Chroma v2-t használok az irodában, Razer Orange kapcsolókkal, és az Outemu Blue mintájára az is igencsak bejövős, bár teljesen más: van egy halovány aktuációs pont feel, de halkak a leütések. Amikor gépelek, olyan érzésem van, hogy valami rendkívül finom és igényesen összerakott eszközt használok. A LED-es világítása is nagyon szép, egyenletes, lágy fényű: ehhez képest a Genesis Thor 300 szivárványa tényleg kicsit elefánt a porcelánboltban érzés - bár az ára is harmadannyi. A Chroma v2-n nincs dedikált "í", ami teljes mértékben túlélhető, szóval igazából csak kettő (oké, az árral együtt három) problémám van vele: nem kétsoros az Enter (ez elég meh, de megszokható), és kiidegelnek a tasztatúra bal szélén lévő makrógombok (M1-M5), mert jópárszor egy oszloppal félreütök miattuk. Idővel minden bizonnyal ez is megszokható, de engem egyelőre az őrületbe kerget (a leggyakoribb talán a CTRL helyett M5 error). A magam részéről díjaznék egy olyan verziót, amin nincsenek ezek az ominózus gombok, és egy egészséges 40-50 dollárral olcsóbb - az úgy igen finom lenne..
Megint egy másik véglet a majd' 70 ezer forintos Corsair K95 RGB Platinum, Cherry MX Speeddel. Kb. 10 percig bírta nálam a gépre kötve, úgy felhúzott. A legzavaróbb itt is a bal oldali makrósor (G1-G6) következtében fellépő gyakori félregépelés volt, de maga az írási élmény sem nyűgözött le túlságosan, a Razer Orange és az Outemu Blue százszor jobban tetszik, az olajvezeték vastagságú kábelt pedig egyenesen humorosnak találtam. Just why? Persze ez is össze van rakva rendesen, nem bazári stuff, de fele ennyiért sem kellene. Ha választanom kéne használatra (tehát nem adhatnám el
), gondolkodás nélkül előbb csapnék le a Thor 300-ra vagy mondjuk a Tesoro Gram SE Spectrumra, mint erre, hiába töredékárú eszközökről van szó.
-
copass
veterán
én csak kipróbáltam pár gombon, a sliderre kentem egy pici ecsettel úgy nagyjából!
de elég sokféle mód van. -
pengwin
addikt
Állítsd maximumra a háttérvilágítás fényerejét, és használj valamilyen egyszerű színt belőle.
Úgy nincs probléma az ilyen olcsó billentyűzetek világításával.
A fehér világítást nem ajánlom, mert ott ki fognak tűnni az RGB LED-ek, ha akár csak kicsit is elmozdítod a tekintetedet.
(#14) Z_A_P
Mire egy ilyen kínai, olcsó mecha elkopik, addigra kidobhatsz 3-4 olcsó membrános bilentyűzetet.
Lehet, hogy utóbbiak közül is működne egy-két modell annyi ideig, mint egy mechanikus példány, viszont a gépelési élmény folyamatosan romlani fog rajtuk, míg egy mechán ez teljesen konstans lesz.Több headshotod nem lesz tőle, de ha dolgozni kell, akkor sokat számít, hogy min gépelsz.
Én Cougar 200K alatt már csak legfeljebb valami retro mechanikussal vagy a Lenovo (álítólag) tűrhető irodai billentyűzetével állnék szóba.(#42) Nartaas
A fehér világítással vigyázz olcsó RGB-s billentyűzeteknél, nagyon bántó tud lenni (lsd. kommentem első fele). Inkább piros világítás, maximális fényerőn.(#70) copass
Hova kell azt a zsírt kenni?
Sliderre? Rugóra?
Biztos, hogy MX-rendszerű kapcsolón is halkít ennyit? -
copass
veterán
eddig sem volt zavaró a mxbrd3 hangja, mivel otthon dolgozom!
csak éjszaka használok gumidómosat. irodában meg nem érdekelt, megszokták!
az ibm model m hangját megmutattam nekik, na ez a hangos!
szerintem ez is hasonló lesz!
de amúgy szilikon teflon zsírral lehet jelentősen halkítani,kb. felére. -
Akkor nekem Brown kellene, mert a Blue olyan számomra, mint ha egy Fakopáncs dolgozna a kezeim alatt...
Én MX Blue-ról visszaváltottam sima membránosra (most éppen Microsoft Wired Keyboard 200-ra
), mert zavart a hangja, és azért annyira nem volt kényelmetlenebb vele a gépelés, hogy emiatt elviseljem a zajt.
Teszem hozzá én is vakon gépelek, de így hirtelen nem tudom, hogy ez miért lett mérvadó.
Hogy is volt a régi IRC-s aranyköpésben: úgy gépel mint a sas - köröz felette, majd lecsap. -
nyunyu
félisten
Próbálj ki rajta egy rendes Cherry profilú keycapot, sokkal kényelmesebb lesz tőle.
MXB2/3-mal mondjuk az a baj, hogy a Caps Lockja csak önmagával kompatibilis, se a nem Cherry, sem a Cherry billzeteké nem megy rá, így max egy extra Tab vagy egy 1.5 széles Ctrl/Alt kupakok lehet a helyére tenni.
-
copass
veterán
rosszul tudod.
a gumiharangos sokkal jobban megterheli a keze hosszútávon, így idővel krónikus ínhüvelygyulladás is kialakulhat. napi 10-15 órában.
tudom mert nekem kábé rendszeres volt évente amíg nem váltottam mechára.
próbáltam ibm model m-et,az is jobb mint a gumis, de sokkal nehezebb lenyomni mint egy cherry mx blue-t.
~2 éve cherry mx board 3 német kiosztás blue switchekkel van ami egy álom.
sokkal pontosabban gépelek és gyorsultam is, mivel van visszajelzés és könnyebb is leütni.
kényelmesen 350 környéki leütésnél tartok, természetesen vakon.
mondjuk elég szar a keycapja mert a ctrl,nyil gombok szépen törögetnek. de a cherry küld ingyen cserét! -
Miért ne lehetne rajta jobban gépelni? Közoktatásban dolgozok, gépírással, és versenyekkel is foglalkozok, illetve szaktanárnak szakmai segítséget nyújtok, és a világversenyeken is mecha billentyűzetekkel versenyeznek...
Szóval, de igaz, a gépelésre sokkal ideálisabb mechanikus kapcsolók vannak, az tény, hogy pl én is használom a simát, de gépírásnál, vakon gépelésnél a visszajelzés fontos a billentyűzet kapcsán. Igaz ez leginkább a Blue kapcsolókra, azokat szeretik erre a célra.
De a Brown is hasonlóan jó, igaz az a csendesebb.
Mondom ezt úgy, hogy tanultam vakon gépelni, és a mai napig, így gépelek, és ezt a szöveget is vakon írtam...
Szóval ezt most megcáfoltam...Szakmai alapon.
-
Rimuru
veterán
+1, full ugyan az.
-
UnSkilleD
senior tag
én kb fél éve használom a TKL verziót (ansi), én meg vagyok vele elégedve ennyiért nem rossz választás
a háttérvilágitás nálam halk cicergéssel/sipolással működik
-
Solymi81
aktív tag
Dede, van ott összefüggés, hisz mindegyik arra példa, hogy olyanokra költenek emberek ami más szerint nem ad semmi pluszt.
És a másodikra adott válaszoddal fel is oldottad a magad által kötött gordiuszi csomót.
Azért használnak többen mechanikust, mert hatékonyabban és kevesebb fáradsággal lehet vele gépelni és kellemesebb is.De amúgy ez a téma már lerágott csont, gondolom te is azért találtad meg újra, mert korábban neked az ollós Cherry nem jött be, kár hogy az nem ugyanaz mint egy normális mechanikus.
Egyszer próbálj ki egy olyat, akár boltban. -
mzso
veterán
"Vajh, miért játszik az ember számítógépes játékokat, online játékokat? Hát nem jobb lenne a barátokkal élőben együtt focizni? Nem jobb egy könyvet elolvasni? Nem jobb egy sakkmeccset lejátszani?
Miért járnak az emberek operába, színházba, ha otthon is megkapják ugyanazt az élményt?"
Ezeket szépen leírtad, de nincs semmi összefüggés.
"Mit jelent maga a haszon, hogyan definiálnád ezen a téren?"
Hatékonyabban, kevesebb fáradtsággal gépelni például.
-
nyunyu
félisten
válasz
egyedülülő #50 üzenetére
Ez annyira 90-es évek.
'91 német billentyűzet vs '89 tajvani
Van *némi* különbség a két mecha között.
Gondolom a kínai a töredékébe kerülhetett a német 120DEM-es listaárának.
-
Hisz ez a ThundeRobot K70 klónja, feltehetőleg azonos OEM-től
30$-ért vettem postával együtt az UK kiosztásút.
A világítás eltér, mert az nem programozható, de a többi nagyon megegyezik..
-
törölt tag
válasz
Something_ #44 üzenetére
A képeken mondjuk francia kiosztás van.
-
nyunyu
félisten
válasz
Mr.Csizmás #37 üzenetére
30k-ért van razer membrános
de asusból is van 20k-ért
Napokban cikkeztek valami rokkant csúszdáról
60k-ért.akciósan 50k-ért.
Vagy ott van a mínusztech kézműves megoldása 60k-ért.Oké, hogy mindkettő bluetooth, de annyiért már fél centi vastag hiányos almát is kapsz, igaz az nem világít. (Sebaj, jövőre 100k-ért olyan is lesz
Better than ever.)
-
Gabbbb
senior tag
"Szétvertem" 2 (originál Cherry kapcsolós) mechanikus billentyűzetet 5 év alatt. Most már úgy vagyok vele, hogy következő tuti 100% csak optomechanikus lehet, mert ez így nem túl gazdaságos... Főleg úgy, hogy szinte csak gépeltem rajtuk, alig volt játék.
A lényeg, hogy 20 körül már lehet venni Bloody optomechanikus billt is, ennek fényében 17-ért ez már annyira nem jó vétel. -
Something_
őstag
Van már 12.000 Ft-ért is mechanikus, magyar kiosztással: https://www.konzolokszervize.hu/pc/kiegeszitok/spirit-of-gamer-xpert-k500-magyar-kiosztasu-mechanikus-billentyuzet-sog-brown-rgb
-
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #37 üzenetére
Hehe, ez teljesen jónak tűnik.
-
Nartaas
tag
Tök véletlen találtam egy darabot ebből a Mediaban piros kapcsolókkal. Járkáltam ott felalá összehasonlítgattam a billeket amik ott kaphatóak voltak. Számomra ez tűnt a legjobb választásnak. Mechanikus, nem csiricsáré kinézetű, nagy enteres kivitel, numpad, relative jó ár, szövet borítás a kábelen, súlya alapján nem spórolták ki belőle az anyagot
és nekem a sima fehér világítás is elég.
-
Solymi81
aktív tag
Vajh, miért játszik az ember számítógépes játékokat, online játékokat? Hát nem jobb lenne a barátokkal élőben együtt focizni? Nem jobb egy könyvet elolvasni? Nem jobb egy sakkmeccset lejátszani?
Miért járnak az emberek operába, színházba, ha otthon is megkapják ugyanazt az élményt?
Miért veszünk jó fülest vagy jó autót, ha az olcsóbb, egyszerű is tudja ugyanazt, kiadni a hangot, eljuttatni A-B pontba, stb.Mit jelent maga a haszon, hogyan definiálnád ezen a téren?
-
válasz
cintula187 #36 üzenetére
Kapni kapható, de magyar kiosztással én csak kék billentyűkkel láttam. Pirossal szereltet csak angol nyelvűben láttam eddig itthoni boltok weblapjain.
-
Mr.Csizmás
titán
30k-ért van razer membrános
de asusból is van 20k-ért
(tegnapelőtt rendeltem egy Motospeed CK61-et 11e ft-ért - CLICKY, COMPACT AND TONS OF FUN)
-
cintula187
addikt
Nagyon tetszik. A cikkben írjátok, hogy blue és Red kapcsolókkal is kapható.
Első mechanikusnak RED el kellene inkább játékra. Hogy tudom így megtalálni? -
-
rii
nagyúr
17.000ért egy f.stos bill. már pénztárcabarát? .-O
ja ahhoz képest, hogy mechanikus?
-
Departed
őstag
-
fornettisuti
veterán
válasz
pelgrim_v1 #26 üzenetére
+ kereskedői haszon
-
törölt tag
A $45 12270 HUF-ra jön ki, a $40 meg 10906-ra. Ugyan ezt a felépítést, ugyanezekkel a kb fél évi használat után cserére szoruló keycap-ekkel meg lehet kapni $40 körül is. De ha az embernek megfelel az ANSI kiosztás, akkor akár $38 körül is. Egy ennyire látványosan kínai csodáért bitzos nem adnék 16k-t.
-
dugo_
veterán
válasz
pelgrim_v1 #26 üzenetére
A mértéke biztosan.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #17 üzenetére
A beviteli perifériák (pl. klaviatúra, egér/egérpad) egész nap a kezünk ügyében vannak (akkor legalábbis biztosan, amikor a gép előtt ülünk), ezért én azt tartom furának/kontraproduktívnak, ha valaki egy olyan eszközre nem áldoz, amit állandóan használ, és több szempontból is határozottan kellemesebbé/produktívabbá tenné a képernyő előtt gubbasztást.
+ monitor + asztal + szék + egérpadBár ezek egyike sem hoz extra FPS-t ...
Drenadar: nagyon. Az Outemu a leghangosabb a kék kapcsolók közül (és a buckling springet kivéve úgy általában a kapcsolók közül).
-
törölt tag
Oh, yeah. $40-45-os kínai csoda. A keycap-ekről messziről felismerhetőek. Nembaj, itt 1,5x annyiba kerül.
-
válasz
Synthwave #17 üzenetére
Igen, pont a gép és az ember közötti kapcsolódási pont a legfontosabb, hogy kényelmes legyen. Tehát a monitor, a hangszóró, az egér és a bill. Minden más másodlagos. De mivel ezeket a nem lehet mérni, és nem lehet egy nagyjábó objektív összehasonlító grafikont csinálni róla, csak holmi absztrakt, nehezen érthető fogalmakkal körülírni az előnyöket, a többség ezt sose fogja megérteni.
Az otthoni amerikai kiosztású kék Outemumat végre le fogom cserélni egy nagyjából magyar kiosztásúra. Őszintén szólva én jobban szeretem az Outemu kapcsolókat, mint az irodában használt Tesorós Cherryt.
-
szbalogh
addikt
-
Vagy annak, aki sokat gépel, és azt szeretné élmény szintre emelni. Vagy aki olyan játékot játszik, ahova kell az 5-6-NKRO - de amúgy is sokkal szívmelengetőbb érzés egy mechanikus tasztatúrát püfölni, mint bármilyen membránosat.
Ennyiért ez egy nagyon jó vétel, és a legkevésbé sem bántam meg, hogy megvettem. Olyannyira nem, hogy nem csak a melós lapi, de a főgép és a netes gép is kap majd idővel egy-egy Genesis Thort (Redes TKL-t, illetve Blue TKL-t), pedig nehezen állhatnék messzebb a burzsujtól, mint most és 56 más dologra is kell költeni.
A beviteli perifériák (pl. klaviatúra, egér/egérpad) egész nap a kezünk ügyében vannak (akkor legalábbis biztosan, amikor a gép előtt ülünk), ezért én azt tartom furának/kontraproduktívnak, ha valaki egy olyan eszközre nem áldoz, amit állandóan használ, és több szempontból is határozottan kellemesebbé/produktívabbá tenné a képernyő előtt gubbasztást. Körülbelül annyira értetlenül állok ezelőtt, mint mikor valaki egy korrekt monitorra sajnálja a pénzt (és nem azért, mert kenyérre kell), annak ellenére, hogy naphosszat azt bámulja.
-
Z_A_P
addikt
pénztárcabarát
Nalam az max 5000 Ft-ot jelent egy billentyu/egerre. -
mzso
veterán
Bah. Annak való aki már nem tudja mire pocsékolni a pénzét. Én eddig mindig 3000Ft-os slim billentyűzetekkel voltam meg a legjobban.
-
szbalogh
addikt
Dejó... egy hónapja vettem ilyet de akkor még nem volt magyarban
Piros kapcsolós, jó hangos. Bottoming out hang ellen vékony szilikoncső karikákat tettem a gombok alá. A polifoam eltakarja a ledeket
Ja igen ledek, elég alacsony frekvenciájú a PWM szabályzás, ezért eleinte zavaró volt a vibrálás. Már megszoktam.
Másik ledes dolog. A led chipek az alaplapra vannak forrasztva, így a gombok alja is világít, nem csak a tetején a betűk.Amúgy nagyon frankó. A gumitalpak kifejezetten hatékonyak és a meglehetősen komoly súllyal együtt biztosan nem csúszik el a legvadabb játék alatt sem
-
Chaser
legenda
A 17e bem boven 20e alatt van, csak 20e alatt van
-
Dare2Live
félisten
válasz
IgnisFatuus #1 üzenetére
magyar ékezeteket adják hozzá? Vmi fénykép róla?
Ha igen berendelek egyet annyira buzzworld most a mechanikus, hogy kipróbálom. Bár a ~10éve nem mecha IBM billemmel most sincs semmi bajom. (max annyi, hogy már lenovot szitáztak rá)
-
Hónapok óta keresek valami kék outemu megoldást magyarban. Szóval jó jó, meg minden, venném is, de nem találom sehol. Mindenhol csak az angol változat, meg a magyar tenkeyless kapható. Nekem a magyar teljes kellene. Szóval vételi lehetőséget várok.
-
pelgrim_v1
tag
Natec-tol van az egerem is. A gamer világ xiamiaoja ez a márka. Azt adja mint a nagyok olcsóbban
-
Badlof2k
senior tag
válasz
IgnisFatuus #1 üzenetére
Teljesen egyettértek , ha nem váltottam volna rég egy Zalman K900M-re ami ugyan angol teljesen bár engem nem zavar , akkor beruháznék erre a billentyűzetre
-
IgnisFatuus
aktív tag
Egész jó kis billentyűzet ennyiért (egy drágább membrános "gamer" billentyűzet áráért). A makrókat én speciel nem használom, szóval nem gondolom hátránynak a hiányukat.
A magyar ékezetek kicsit csehszlovák megoldások lettek, de örüljünk, hogy tettek rá!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Szinte mindent tud, amit kell, ráadásul egy Deák Ferenc is bőséggel betakarja.
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kutya topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Villanyszerelés
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- További aktív témák...
- JBL PartyBox 200 használt bluetooth hangfal! Erőteljes hangzás!
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest