Hirdetés

Tesoro Gram XS és Gram SE Spectrum mechanikus billentyűzetek tesztje

Cikkünkben egy alacsony profilú és egy optomechanikus kapcsolókkal szerelt modellt próbálunk ki.

Hirdetés

Bevezető, Tesoro Gram XS

Mivel egyszerre két mechanikus Tesoro billentyűzet landolt szerkesztőségünkben, így kaptunk az alkalmon, és inicializáltuk kísérleti duplateszttervünket, melynek során két tesztelő szerez némi tapasztalatot az adott hardverekkel, majd közösen vetik digitális papírra gondolataikat. Írásunk felépítése a következő: a két termék külön-külön bemutatása során tartózkodni fogunk a használati élménnyel kapcsolatos benyomásaink prezentálásától, ezt az áttekinthetőség kedvéért meghagyjuk az utolsó oldal számára, ahol a dupla értékelés nyert elhelyezést.


[+]

Specifikációk
Típus Tesoro Gram XS Tesoro Gram SE Spectrum
Modellszám G12ULP G11UXL
Kapcsolók ultraslim TTC mechanikus, kék vagy piros Tesoro optomechanikus, kék vagy piros
Működésbe hozási távolság kék: 1,1 +/- 0,4 mm
piros: 1,1 +/- 0,4 mm
kék: 2,3 mm +/- 0,6 mm
piros: 2 mm +/- 0,6 mm
Működtetéshez szükséges erőkifejtés kék: 40 +/- 10 gramm
piros: 45 +/- 15 gramm
kék: 60 +/- 15 gramm
piros: 45 +/- 15 gramm
Gombok útja kék: 3 +/- 0,3 mm
piros: 3 +/- 0,3 mm
kék: 4 +/- 0,4 mm
piros: 4 +/- 0,4 mm
Processzor NXP LPC11U24F 32-bit ARM Cortex M-0 NXP LPC11U35F 32-bit ARM Cortex M-0
Memória 32 kB + 10 kB SRAM
+ 4 kB EEPROM + 512 kB
128 kB + 12 kB SRAM
+ 4 kB EEPROM + 512 kB
Lekérdezési frenkvencia 1000 Hz
Érzékelés 6KRO/NKRO
Háttérvilágítás két Sonix SLED1734 LED driver
16,8 millió színű RGB, gombonként konfigurálható
két Macroblock MBI5042GP LED driver
16,8 millió színű RGB, gombonként konfigurálható
Kábel 1,8 méteres, lecsatlakoztatható, harisnyázott micro USB kábel 1,8 méteres, lecsatlakoztatható, harisnyázott mini USB kábel
Multimédia vezérlő Fn + [gomb] kombinációjával
Méret (sz x mé x ma) 450 x 126,5 x 24 mm 445 x 139 x 32 mm
Tömeg (kábellel) 0,8 kg 1,2 kg
Garancia 1 év
Ár kb. 32 000 forint kb. 30 000 forint

A bemutatást a Tesoro Gram XS-sel kezdjük, ami egy fehér kartondobozban érkezett hozzánk, melynek elején és hátoldalán is a billentyűzet képét láthatjuk a maga színesen világító valójában, néhány funkcióját külön kiemelve. Mi a fekete színváltozatot kaptuk, de elérhető fehérben is. A dobozban ezen kívül csak az 1,8 méter hosszú, lecsatlakoztatható, harisnyázott USB kábelt és a kezelési útmutatót találjuk, a plusz kapcsolók és a gombkiszedő a Gram SE Spectrum kiváltságai.


[+]

A műanyag borítású alsó fertályon a típusmegjelölést és néhány gumitappancsot leszámítva nem találunk semmi érdekeset, a kihajtható lábak és a kábelrendező csatornák kimaradtak. A fedőlap már fémből van, a gombok pedig szokásosnak mondható műanyagból készültek – a gyártó szerint 10 millió leütéssel tesztelték a tartósságot. A lassan már alapfunkciónak számító, 16,8 millió színben pompázó RGB háttérvilágítást kikapcsolva napfényben is jól kivehetők a karakterek.


[+]

A billentyűzet elérhető magyar kiosztással is, nem tértek el a szabványtól, minden a helyén van. Plusz gombokat sajnos nem kapunk, a funkciókat az Fn segítségével érjük el, a világítás erősségét a PgUp és PgDown-nal tudjuk szabályozni, a multimédiás vezérlőket pedig az F7-F12-n találjuk. A Windows lock és a profilváltó szintén nem kapott dedikált billentyűt, ahogy az összes gomb letiltását is csak kombinációval tudjuk elvégezni, ami az eszköz takarításakor jöhet jól. Az állapotjelző LED-ek szokásos helyükön, a numerikus billentyűzet felett helyezkednek el, és erős kék fénnyel világítanak – szemből nézve, sötétben már kicsit zavaró tud lenni.


[+]

Belül egy 32 bites ARM Cortex processzort találunk 512 kB flash memória társaságában, ez utóbbi tárolja a felhasználói beállításokat. A tasztatúra USB 2.0-án keresztül kommunikál a számítógéppel, mintavételezési rátája 1000 Hz. Kompatibilis operációs rendszernek a Tesoro a Windows 7/8/8.1/10-et adja meg, ellenben Apple gép hiányában a macOS-sel való együttműködést nem tudtuk letesztelni, így mindenképpen ajánlott kipróbálni vásárlás előtt, ha almás masinához vásárolnánk perifériát.


[+]

A motorháztető alatt piros TTC kapcsolókat találunk, amelyek nagyjából a Cherry MX Redhez hasonlatosak, azoknál 1 milliméterrel rövidebb, 3 milliméteres nyomásúttal, de az eszköz kapható kék kapcsolókkal szerelt változatban is. A hangja alapján valóban Reddel ülünk szemben, nem zavaróan hangos, a mechanikus rendszer tetején pedig az általában laptopoknál használt, lapos kupakokat találjuk. Az összeszerelés minősége lehetne jobb is, a kupakok nem illeszkednek tökéletesen, eléggé lötyögnek a kapcsolók tetején. Leginkább a Space és a jobb oldali hosszú Shift billentyűnél tapasztaltuk, hogy ha nem pont a közepén nyomjuk le a gombot, akkor már nem érzékeli a leütést – rengetegszer kellett a szövegen utólag javítani. Játék közben ez nem érződött, mert ott az összes gombnak csak egy kis részét használjuk általában, így nem volt probléma a nyomáspont eltalálásával.

Ahogy már említettük, a játékosoknak hasznos funkciókat az Fn lenyomása mellett érhetjük el, ilyen módon kapcsolhatjuk be a "6-key rollover"-t is, ami a nevéből sejthetően 6 gomb együttes lenyomásánál egy hetediket már nem vesz figyelembe. A világítás fényereje is szabályozható innen, illetve lehetőséget kapunk instant makró rögzítésre is, de a további funkciókhoz már elengedhetetlen a gyártó weboldaláról letölthető segédprogram.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés