- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Új, Prime szériás ház jelent meg az ASUS kínálatában
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- OLED monitor topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Doki-HUN1978 #417 üzenetére
1800as táp van, 2000es csak kísérleti stádiumban. 1600nál nagyobb viszont nem lesz gyakori, USAban egy konnektorból max 1800W vehető ki konnektor felől, az 1800as Ultra emiatt két tápcsatis
nézzükcsak... 5970 CF, 5870X2vé húzva (600 helyett 800W), mellé megfelelően meghúzott quad is dukál, 200-300W, az már kapásból 1000-1100 W, mellé még kiegészítők 100-300W értékben, és hopp máris kell egy bika táp. de alapból is 730-750W lenne csak a 12esen, tehát a nagy tápok bizonyos esetben nagyon is indokoltak.
csak azt kell hozzátenni, hogy egy 150ks géphez sose fog kelleni akkora (kivéve ha használtan veszi az ember a cuccokat, de akkor se valószínű a TRI2900XT kivételével).
-
moha21
veterán
válasz
például az ilyen gépek miatt:[link]
-
harry
veterán
válasz
Te mindent megveszel, amit piacra dobnak? Nem hát. De van, aki mégis... [link]
-
didyman
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #412 üzenetére
Te mire alapozva állítod ezt? Úgy gondolod-én meg így tapasztalom, ezért vagyok olyan biztos benne. Szakmai ártalom
.
Mondok még egy érdekeset. A sokat említett Chieftec HPC420. 12V-os ága vérszegény, mint kondiügyileg (itt rendre a többinél vackabb szokott lenni..), és diódára is (2x12A, ami nem kevés, csak gyengébb hatásfokot ad nagyobb terhelésre, mint pl. 2x30A, tehát nagyobb disszipációt). Ezek a tápok vígan elvannak határérték közeli kivett áramerősséggel a mai napig. 7-8 éves konstrukciók. A 12V-os pufi el szokott hűlni benne, de ez a folyamat sem a kivett árammal függ össze, hanem azzal, hogy az elszúrt vízbázisú elektrolit feszültség alatt van. Sehol sem emlegetünk rokkanásig terhelést, meg határértéket, pedig a diódák valóban izzadnak vele 80-90 fok körüli záróréteggel, de mielőtt ezen fennakadunk, hozzáteszem, hogy 175-200 fokos zárórétegig semmi bajuk sincs. Papíron, szerinted pedig rég hullaniuk kéne, főleg a diódáknak, és forraszoknak. És ilyen modellből van pár a piacon. Ami a terhelés-élettartamban például összefüggés konkrétan, az a ventilátor Na azzal van is baj némelyik tápnál, de nem általános érvényű ez sem.
-
Dyno
veterán
válasz
Doki-HUN1978 #412 üzenetére
(hiszen a számítógépek életük nagy részében nem nagy teljesítményen mozognak)
Korábban írtam le, hogy akkor gondold el milyen hatásfokkal dolgozik egy 80-90W-t kajáló konfig idle-ben egy 650-es táp.Az más dolog hogy terhelés melett 250W-os fogyasztásnál jobb a helyzet sőt ott az ideális, de az egy minőségi 400-asnak se megerőltetés, ellenben 80-90W_os fogyasztásnál is már tud rendes hatásfokot felmutatni.
Máshogy már tényleg nem tudjuk leírni. -
didyman
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #401 üzenetére
Jó, de most leírjam mégegyszer,amit írtam? A tapasztalatok jelen esetben tök mást tükröznek, ezt talán még így nem írtam le
-
Doki-HUN1978
senior tag
válasz
Doki-HUN1978 #411 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy egy tápegység optimális teljesítménye -élettartama szempotjából- úgy 20-80% között van. Tehát nem olyan szűk határok között mint mondjuk egy versenyautónál.
(hiszen a számítógépek életük nagy részében nem nagy teljesítményen mozognak)
-
harry
veterán
válasz
Doki-HUN1978 #405 üzenetére
Gyááj, nem érted a lényegét
A feltételezésed nem állja meg a helyét, konkrétan arra írtam, hogy nem feltétlenül akkor lesz valami hosszú életű, ha kicsit terheljük csak. Visszatérve F1-re: igen, lehet pár óráig kell csak futni maxon - de minimumon döcögve pár perc után megdöglene.
-
törölt tag
válasz
Doki-HUN1978 #407 üzenetére
A tápok viszont egyetértenek vele, és jelen esetben ez számít, nem a Te véleményed.
Arról nem is beszélve, hogy elég sok eszköznek van tervezett optimális működési hőmérséklete (illetve egyéb paraméterei is). Ha ettől bármely irányba eltérsz, akkor az élettartama csökken.
-
Dyno
veterán
válasz
Annyiról van szó, hogy tartósság okán megfontolni nagyobb teljesítményű tápot egy géphez a jelen állás és szerviztapasztalatok szerint nem érdemes, nincs stabil párhuzam..
Lesd már meg mit írt, nem így gondolja, így történik nagy általánoságban.De az okát is leírta már egyszer.
Tehát szó sincs ilyen tartósságot érintő dolgokról, ugyanis az aligterhelt tápok is ugyanúgy elfáradnak, mivel egyes, kivett teljesítménytől függetlenül melegedő területeik alacsony terheléssel egyszerűen nem kapnak elég huzatot.
Most ez csak nekem egyértelmű?
Én még annyit tennék hozzá, hogy természetesen a környezettől is függ, főleg ha valaki házból való meleg kiszívására is a tápot használja, már eleve meleg levegőt kap....Vagy még ilyen esetben ha túl méretezett tápot veszel, több mint valószínű hogy rosszabb hatásfokkal fog dolgozni, főleg hogy nem egyfolytába 100%-os terhelés mellett hazsnálod a géped, tehát rosszabb hatásfok több elhűtendő hő, több mint valószínű hogy kisebb fordulaton járó légkavaróval.
-
harry
veterán
válasz
"Ha logikusan gondolkozunk, akkor -véleményem szerint- egy nagyobb teljesítményen üzemelő eszköz -normális esetben- hamarabb elhasználódik mint egy fele akkora teljesítményen üzemelő."
Legjobb példa: forma1-es kocsi. Ha lassan megy, megdöglik. Ez arra van tervezve, hogy gyorsan menjen, maximális terheléssel.
-
didyman
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #393 üzenetére
Az említett Deer 5V-alapú visszacsatolással bír, mai, korszerű ATX rendszerekhez nem ideális az alig terhelt 5V. z említett Deer nem képes leadni 300W-ot. Az említett Deer 12V-on 25 fokon 12A-rel terhelhető. Az említett Deer-ben olyan előterhelésként jelen lévő ellenállások vannak, melyek a főági kondikat 2-3 év üzem után jobblétre szenderítik. Ez terhelésfüggetlen, és erősebb légáramlással éppen elltolódik pozitív irányban. Csak, hogy a fentiekhez visszamutassak.
Csak ennyi fals információt és következtetést hordoz magában egy ilyen ítéleted. -
didyman
őstag
válasz
Doki-HUN1978 #392 üzenetére
Ez sokösszetevős képlet, és nincs rá egyértelmű válasz, sőt, mondhatom azt,hogy kevésbé terhelt tápok élettartama nemhogy változatlan, de rosszabb is lehet akár. És ne adj a számba olyat,a mit nem állítok. Annyiról van szó, hogy tartósság okán megfontolni nagyobb teljesítményű tápot egy géphez a jelen állás és szerviztapasztalatok szerint nem érdemes, nincs stabil párhuzam..
-
harry
veterán
válasz
Doki-HUN1978 #393 üzenetére
A gond ott van, hogy Deer
És ez már ezerszer el lett mondvaNem a mennyiség, a minőség az elsődleges. Nekem meg volt egy öreg 420W-os Chieftekem, ráraktam pár vinyót, AM3 lapot, X2 240 kétmagosat és egy 4850, és néha elindult, néha nem. A te logikád alapján gondolom vettél volna egy 500-as tápot - de fölöslegesen, egyszerűen csak öreg volt, beraktam alá egy 250W-os (!!) FSP tápot, és eleve gond nélkül elindult mindig, benchmarkok is futottak. Természetesen nem hosszútávon volt benne, csak szükségmegoldásnak, de jól szemlélteti, amit mondani akarunk. Emellett fontos, hogy hány ág van, mennyire terhelhetők, a hatásfok sem mindegy, stb.
A tápodnak az volt a baja, hogy Deer, nem az, hogy 300W. -
Tomika1981
tag
válasz
Doki-HUN1978 #134 üzenetére
Magyarázd el a frankót hogy tanuljak tőled!
-
P100
senior tag
válasz
Doki-HUN1978 #84 üzenetére
Azok szállítanak a Cora-ba, vagy mi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Óra topik
- Netflix
- További aktív témák...
- Legrand szünetmentes tápegység
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- szünetmentes táp / NJoy Cadu 2000VA / 1200Watt / 2025.11.21 garancia/ Usb management / 2db új aksi
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, all-in one szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged