Hirdetés

Mire elég 400 watt?

Külső

Dobjunk össze egy konfigurációt! Legyen benne Core 2 Quad processzor valahol 3 GHz környékén és egy HD 4800 szériás grafikus kártya, meg némi memória és egy winchester. Mekkora táp kellhet hozzá? Az egyszeri vásárlónak a boltban jó eséllyel 600 watt környéki értéket mondanának, míg a fórumon pár öreg róka azzal jön majd, hogy a konfig talán itt-ott belekarcol a 300 wattba, és elég lesz hozzá egy jó minőségű 400 wattos táp. Ma ezt a sokak számára furcsán hangzó állítást vizsgáljuk meg. Tényleg elég egy korrekt 400-as négy processzormag és egy combos grafikus kártya számára?

Négy versenyzőt sorakoztattunk fel a vizsgálathoz, melyek megfelelnek a korrekt 400-as definíciójának. A korelnök köztük az FSP ATX-400PNF, melyet két éve is csak azért vettünk elő, hogy utódjával, a Saga szériával összevessük. Szóval nem éppen modern, passzív PFC-s, de korrektül össze van rakva, és kedvező az ára – 7-8000 Ft környékén kapható két év garanciával.


FSP ATX-400PNF - Chieftec GPS-400AA-101A

Szintén régi jószág a Chieftec GPS-400AA-101A, melyet egyesek DT400A2 néven ismerhetnek. Nagyobb, 450 wattos testvérét majdnem napra pontosan négy éve teszteltük, szintén pozitív értékelést kapott. Aktív PFC áramköre van, amihez rendszerint a passzívval rendelkező modelleknél jobb hatásfokú elektronika tartozik. Jelenleg valahol 13 000 forint környékén kínálják, de ebben az árban öt év garancia van. Tápoknál ez a részlet még lényegesebb, mint egyéb hardverelemeknél, ugyanis kondenzátoraik lassan, de biztosan – a meleg hatására – kiszáradnak. Nem mindegy, hogy ez az ötödik évben még érvényes vagy már több mint két éve lejárt garancia mellett történik meg.

Nem mai darab a Cooler Master eXtreme Power 400 sem, már 2005-ös árlistákon szerepelt a neve. Úgy rémlik, akkoriban még egyszerű, szürke doboza és talán kevesebb csatlakozója volt. Felépítését tekintve passzív PFC-s, ára – három éves garanciával – mégis a Chieftec négyszázas szintjén mozog.


Cooler Master eXtreme Power 400 - Enermax Cyclops 405

Úgy tűnik, négyesünk legfrissebb darabja az Enermax Cyclops. Itt sem új fejlesztésről van szó. Annyira nem, hogy a Cyclops egy ideje már az Enermax oldalán sem található meg. Azért nem tagadhatná le származását. Doboza sötét, egyik sarkába belenyomták a cég logóját és nevét, ventilátorrácsa aranyszínű, alaplapi kábelein pedig ott feszül a jellegzetes, kendermagos harisnya.

Alább egy táblázatban foglaltuk össze, milyen csatlakozókkal látták el a négy tápot. A régi FSP-t kivéve mindegyikre került PCI Express konnektor és egyszerűbb, pár perifériás rendszerekhez elegendő egyéb dugasz. A drágább modelleknél megszokott kábelharisnyát most csak a 20+4 tűs fő kötegen – és az Enermax 12 voltos alaplapiján – láttunk, az FSP-nél még ott sem. A Cooler Mastert kivéve egyenetlenségeket találtunk a kábelkötegeken. Több esetben nem voltak teljesen egyforma hosszúak az egybecsomagolt szálak. Ez nem különösebb probléma, de csúnyán mutat.

Termék megnevezése Chieftec
GPS-400AA-101A
Cooler Master
eXtreme Power 400
Enermax Cyclops 405 FSP
ATX-400PNF
„Molex” 7 5 6 4
SATA 2 4 4 2
Floppy 2 1 1 1
PCI Express (6 tűs) 1 1 1 -
Főtápcsatlakozó 50 cm 40 cm 40 cm 52 cm
Alaplapi 12 volt 50 cm 55 cm 40 cm 52 cm

A Cyclopsot kivéve mindegyik modellről elmondható, hogy a ma divatos, alsó tápos házakba nagy biztonsággal beszerelhető. Ugyanis a rendszerint az alaplap felső sarkába helyezett 12 voltos kiegészítőhöz elér majd az 50-55 centiméteres köteg. Meg kell említeni, hogy ezen a Cooler Masternél és az Enermaxnál 4+4, a másik két modellnél csak 4 tűs csatlakozó van. Extrém processzorterhelésnél a négy tű kevés lehet, bár értelemszerűen ezek a viszonylag kis tápok, nem csúcstuninghoz készültek.

Ha a teljesítmény feltüntetésére kerül a sor, kétféle lehetőség közül választhatnak a gyártók. Vagy megadják azt a legmagasabb teljesítményt, amit a táp folyamatosan le tud adni, vagy egy kicsit reklámszagúan a rövid ideig tartható – maximumnál rendszerint 10%-kal nagyobb – csúcsértéket. E téren az FSP volt a legkorrektebb, náluk a maximum és a csúcs is szerepel. A többiek csak valamilyen összesített vagy maximális értéket adtak meg, amiről nem tudni, hogy folyamatos vagy pillanatszerű teljesítményre utal-e.

A mai konfigurációknál a legfontosabb a 12 voltos ág terhelhetősége. Ezen a téren mind a négy versenyzőnk két részre osztott. A Chieftec kivételével minden gyártó megadta, hogy mennyi a két 12 voltos rész közös maximuma. Ismét az FSP tűnik a legjobbnak 348 wattos értékkel, amit az Enermax követ 300-zal, majd a Cooler Master jön 280-nal. Persze ezek mind csak elméleti értékek, sokkal fontosabb náluk a valós teljesítmény.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés