Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ttt1
őstag
-
sakal83
addikt
Azert erdekesolvasni az "érthető" jogod stb hszeket egy 20%os emelesnel azoktól akiknek a zsebebol roppen ki a ropogos
Kivancsian varom a Kelet imadokat es a keletnek drukkolokat es a globalizacioellenes tagokat hogy milyen az ize az álmuknak.
es ez meg csak a kezdet. Akkor majd gondolom azt hallhatjuk hogy megmondtak meg megerdemli a kocsog nyugat (ertsd mi
)
Meg a villanyautohipszterekre leszek kivancsi a 3x villanyarnal (a napelem sem fog segiteni, mar most plusz 80% a villanyar) es a 2-3x kocsiarnal (biza nem fogjak olcsobban adni mert kevesbe romlik el).
-
Petykemano
veterán
"De az emberek 99,9%-a nem cinebenchre használja a gépét. :-)"
Ez igaz, de ez most hogy jön ide? Az emberek 99.9%-a nem benchmark futtatására használja a gépet, akkor ne is használjuk a benchmarkokat összehasonlításra?
De akár bármelyik játékról vagy programról is el lehet mondani, hogy a PC felhasználók 90%-a nem használja.Nem értem mit akartál mondani.
Én direkt ST értékeket írtam, ami - jobb esetben - reprezentálja egy proci általános reakcióképességét. Nagyjából vagy ez vagy a Geekbench.
De hogy jön ide a magszám? Én nem mondtam, hogy vegyél sokmagos proceszort. -
M@cika
őstag
válasz
Petykemano #61 üzenetére
De az emberek 99,9%-a nem cinebenchre használja a gépét. :-)
A 4 magos procik alap felhasználásra elegek. Aki gémelni akar vagy megerőltetőbb programokat futtatni annak ott vannak az olcsóbb 6 magosok nem kell feltétlen 11600K vagy 5600X-be beruházni. Persze, ha kis időtállóságot is akar akkor nem árt. De inkább érdemes az ár/értéket figyelni -
Petykemano
veterán
Ez nem lep meg.
CB R20 ST:
I5 2600K: 263 [link]
i7-3770K: 286 [link] (+9%)
i7-4770K: 361 [link] (+26%)
i5-6700K: 421 [link] (+16%)
i7-7700K: 466 [link] (+10%)
i7-8700K: 487 [link] (+5%) - 2700X: 411 [link]
i9-9900K: 518 [link] (+6%) - 3800X: 509 [link]Ezek azért nem kibírhatatlan-áthidalhatatlan különbségek.
Az intel részéről évente átlagosan 12%-os gyorsulás. De látszik a lista végén a lassulás.
A sandy bridge-hez képest elvileg 2x gyorsabbak voltak akkor a processzorok. Ezzel talán még együtt lehet élni. a 6600K-hoz képesti mondjuk 1.5x-ös gyorsaság meg alig érezhetői9-10900K: 645 [link] (+24%) - 5800X: 628 [link]
i9-11900K: 732 [link] (+13%)
i9-12900K: 817 [link] (+12%)Persze kérdés, hogy ezek a CB-ben megjelenő számok mit jelentenek a valóságban az 11900K példul benchmark huszár volt, de a real-world-benchmarkokban alulteljesített a szintetikus tesztekhez képest.
Mindenesetre hát itt generációnként 20-30%-os IPC növekedést vázolnak a gyártók.
Egy generáció persze nem feltétlenül 1 évet jelent
De játszunk el:
2022
- megjelenik év végén a raptor lake. Arra ilyen 10%-ot mondanak: 900
- szintén megjelenik a zen4. Gondolom a megnövekedett L2$ és L3$ biztoshoz majd 40%-ot: 880
2023 +~20% = ~1050
2024 +~20% = ~1250Szerintem ekkor már majd érezhető lesz a lelassulás.
De ami sokkal inkább motiváló lesz a platformváltásra majd akkortájt az a DDR5 által kínált / miatt elvárt megnövekedett RAM mennyiség. -
Ezek szerint a 940xm es a 8970m meg sokaig velem marad
-
tasiadam
veterán
A négymagos i5 még elég multitaskingra, a 1700 is. Volt egy 4150-em, és az 2nél több dologgal már nem igazán boldgult, pedig még mindig egzisztálnak a 4 szálas procik, meg a 2 magosak, de minek. Most az intel gépben van a i5 6400. Arra elég, h az ember netezzen. Játékra meg csodát ne várjon. 1700 pedig kiszolgál boldogan, az ezekre főleg elég.
-
Raijin
tag
válasz
Petykemano #2 üzenetére
-
t72killer
titán
Miaz, csak nem árvíz volt, vagy aszály - esetleg mind2...
-
tasiadam
veterán
Nem is az hogy okos, de minek kell mindenbe is 7 meg 5 meg 6nm chip? Nem csodalom hogy a xiaomi pl siman a 12nm-es procikat rakja a note9be es a 2021es note 8ba is ez kerult. Autokba en netto foloslegesnek tartom a 12 alattiakat. Ott a glofo, intel, samsung, talan a kinai csoda es a texas instruments is aki tud 12/14-en gyartani.
Huteni autoban is lehet, fogyasztas nem lenyeg. Onvezetes netto folosleges. Igaz a merci MBUI kijelzkjehez is 3 vagy 4 CPU kell. Azert na. -
Pug
veterán
Vagy inkabb azt, hogy igy mukodik minden profitorientalt iparag, a megemelkedett bekerulesi koltsegeket egy bizonyos tolerancia zona atlepese utan haritja tovabb a sajat direct customer-re (plusz ha a kereslet magasabb, mint a kinalat, akkor tornassza fel a forras az arakat, ha ezt kozeptavu piacvesztes nelkul megteheti), udvozollek a profitalapu kapitalista tarsadalmunkban
-
M@cika
őstag
Csak a user kap megint 110%-os áthárítást... :-(
Tudom, hogy nem lehet összehasonlítani, de bemész a tescoba, összeszeded a kosaradba amit akarsz és a pénztárnál azt mondják: Bocsi, 20%-al drágább lett amíg ideértél vele.
Vagy eladsz egy lakást papíron 25 milláért, de amikor a vevő fizetne aszondod, hogy inkább 30 millát adjon.... -
hokuszpk
nagyúr
itt valami nemkerek. ABU azt bizonygatja evek ota, hogy a 7nm kapacitas keves, ezert licit van rá.
tehat a megrendelok mondjak, mennyit hajlandoak fizetni, a TSMC meg eldonti, hogy annyiert van-e kapacitasa vagy sem. 5nm hasonlo lesz, ha az APPLE tovabblep.
nyilvan minden megrendelo kiszamolja, mennyiert eri meg, es ha mindenkeppen gyartatni akar, akkor a liciten "elmegy a falig". Szoval erre akar ratenni 10% -ot a TSMC ?
B verzio, hogy mégsem licit van, hanem van egy fix waferár ?
C verzióm a minimalis waferár, aztan amikor belefér, akkor legyartjak, "csak" ki kell varni. -
dokanin
aktív tag
Mivel a wafer ára csak egy része a teljes procinak ezért nyilvánvaló, hogy nem jelent ez automatikusan 10% árnövekedést.
-
janeszgol
félisten
Úgy látom a chip válság sok évig velünk lesz.
-
atok666
őstag
Akkor már miért nem mondjuk +40%?
Atok -
tibaimp
nagyúr
válasz
Raysen623 #30 üzenetére
"mivel minden eszköz lassan okos lesz." -- azt is tegyük hozzá, hogy fölöslegesen.
Aminek látom értelmét például az autókban alkalmazni, az önvezetés a jövő, ez látszik, csak még odébb van. Mondjuk viszont egy hűtőnek miért kell okosnak lennie, azt nem tudom. Néztem az LG okos hűtőit, az árából 5-7 darab "buta" hűtőt veszek...Bár gyanítom, ennek is megvan a vásárlóbázisa. -
Yutani
nagyúr
a TSMC a waferárak emelésével szeretné valamilyen mértékben kezelni a gyártókapacitásaira vonatkozó növekvő igényt
Igen, ezzel a szöveggel veszik ki részüket a skalpolással, ahogy fentebb is mondva volt. Mert miért is ne, ha dupla áron kelnek el a végtermékek, nekik is csurranjon-cseppenjen valami. -
exedoc
senior tag
Teljesen logikus lépés. Amiből sokat lehet gyártani annak az árát emelni kell.
Amikor versenyeznek a megrendelők a gyártókapacitásért akkor kell megnyomni a bizniszt. Tartok tőle a globális chiphiánynak lesznek még érdekes következményei.
-
tibaimp
nagyúr
Na látod. Mondtam én
!
Így valóban, el lehet lenni egy pár évig. Azért akarnám én is meglépni, még idén okt-nov. környékén, csak CPU+lap csere lenne.Pug: a ram árak épp most nem is olyan veszélyesek, (amikor én vettem ~4 éve pont beleszaladtam a legdrágább pontba a 16GB-al. Mikor a 2. sorozatot vettem, kb. 1/3 áron volt, mert akkor meg szuper olcsó volt) a CPU-t meg ki lehet fogni, SSD ha nem kell 4TB-os az is vállalható...stb.
-
törölt tag
válasz
Raysen623 #21 üzenetére
Épülnek azok, de nem megy egyik napról a másikra. Amellett egy ilyen kilengésre senki nem fog kapacitást bővíteni, hogy azután túlkínálat keletkezzen, amikor stabilizálódik (talánegyszermajd) a piac. A nagy kereslet az mindenkinek jó a végfelhasználót kivéve, de a mi fejünkre egyébként is szarnak. Dől a lé, nekik.
-
Raysen623
addikt
Nem hiszem el, hogy nincs senki ebben a globális gazdaságban aki építene legalább egy másik chipgyártó gyárat egy másik földrészen, ahol tudják hozni ezt a csíkszélességet akár. Kereslet növekedés esetén illene bővíteni TSMC-nek is valamit.
-
Molyzsa
aktív tag
Azért ha a régi már nem garis komolyabb VGA-t megveszik az újkori bekerülési ár 150%-ért (és megveszik..), már mindjárt nem annyira drága az új VGA-se. Csak azoknak cumi akiknek nincs értékesebb régi kártyája.
Én is így cseréltem, most 3 évig nyugi van (bolti garancia él). -
jbcs
tag
Hülye azért nem vagyok..., VGA még a régi
Az egyik gép teljesen új építés (külön VGA-t nem kapott), a másik csak proci-alaplap-ssd (VGA maradt a régi) frissítést kapott. Procikat sikerült jó áron, az egyik új, a másik hardveraprós. SSD, HDD, memória árak nem voltak vészesek, szintúgy az alaplapok. Mindkét új proci Win11 kompatibilis
-
jbcs
tag
Cumicecil...
Én idén mindent lecseréltem, pc-k, mobil-ok, így jó ideig nem érint a történet.
-
Yeffy
veterán
megertem oket, de nagyon nem orulok neki. mar nagyon be kene ujitanom az asztalit, kezdek agyf.szt kapni a laposomtol. kar, h ez sem fog segiteni valamilyen ar normalizalodasban.
azt se tudom varjak-e a 6os Rizsakig, lesz-e barmilyen arcsokkento hatasa az elozo gennel. -
nemlehet
őstag
-
biscuit
aktív tag
Déjá Vu!
-
törölt tag
Azért ez várható volt. A késztermékek ára az egekben, aki meg a technológiai alapot készíti hozzá, az termeljen tavalyi áron. Logikus lépés, ők is részesedni fognak az extra profitból amit eddig a megrendelőik, de főleg a kereskedők söpörnek be.
-
tibaimp
nagyúr
Legalább lesz indok, hogy miért kell megint CPU és VGA árakat emelni, persze a már meglévők mellé
szerk: 8 magos AMD 5800x ~150.000Ft fasza!!!
és ez még lesz drágább
-
-
M@cika
őstag
Apple és AMD vajon mit szól ehhez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Filmvilág
- Elemlámpa, zseblámpa
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nyaralás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Eladó bontatlan LTT Noctua barna csavarhúzó
- Sony PlayStation 5 CFI-1216A lemezes PS5 eladó
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Silverstone st1200-pts tépegység
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, Garancia ( OLVASD VÉGIG)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó