Új hozzászólás Aktív témák
-
Giovan!
addikt
válasz
aprokaroka87 #398 üzenetére
Ugyanaz a termék egész más árakon megy most is a különböző boltokban, és nem rakják ki az árcímkére sehol sem, hogy itt azért drágább, mert a bolt is jól akar járni.
Az Apple előre közöl mindent, ott vannak a felhasználási feltételek, el lehet őket olvasni. Nem utólag szól az Apple, hogy neked 20 forinttal drágább lesz a kenyér.
-
bunfi
őstag
Én nem nevezném terelésnek azt, hogy próbálom veled megértetni a kommentjeidre írt válaszaimban, hogy az a feltételezés, miszerint a felhasználó logikusan, a legnagyobb körültekintéssel és a jogainak teljes tudatában dönt a valóságban nem állja meg a helyét. Az nem választási szabadság, hogy vagy átadom az árbevételem 30%-át, vagy nem érem el a vásárlókat. Attól, hogy megírunk egy szerződést, formailag helyesen, még nem azt jelenti, hogy az nem lehet versenykorlátozó, ne adj Isten törvénytelen.
Azzal ütötted fel ezt a témát, hogy az Epic szerződésszegést követt el és emiatt mások szívnak, de az terelés, hogy rávilágítok arra, hogy az Apple és a Google vagy bármelyik másik techóriás szerződésszegései, törvényszegései miatt sokkal többen szívnak.
Be kell-e avatkoznia az államnak az Apple működésébe? Már réges régen be kellett volna, mert dollármilliárdszám csalja az adót, ami ha jól tudom bűncslekmény.
Sérti-e a felhasználók jogait az Apple? Ebben a kérdésben nincs egyértelmű válaszom, csak véleményem, amit már leírtam: számomra fura, hogy egy kvázi számítógép, ha egy csokoládészelet formájába van préselve, akkor hirtelen elveszti azon funkcióját az emberek fejében, hogy szabadon lehessen rajta szoftvert futtatni...
Nyugodtan felhozhatod az Epic vagy a Tencent ügyeit, mert a másik két szereplőnek is vastagon van mit takargatnia, ha Kína kerül szóba.
Remélem ezzel tisztáztam az álláspontomat az ügyben, egyébként mielőtt azért kapnék kritikát, hogy a Google-t szóba sem hozom, az ő érintettségükről is megosztottam pár linket alant, remélem el is fogják az ott írtakat olvasni a kedves fórumtársak...
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Busterftw #393 üzenetére
Ha több helyen is árulnak kenyeret, akkor te választod meg hogy veszed meg, ott ahol olcsóbb, vagy pl ott ahol drágább de többet is kapsz érte.
Itt viszont nem kapsz többet a pénzedért.
A 30% dolgot meg szerintem jogilag sem ártana tisztázni.
Kb ez olyan mint ha vennél egy kiló kenyeret az egyik boltban, ami ott 400ft, másikban ugyan az a kenyér meg 430ft, a +30ft-ot pl azért fizeted mert abban a boltban vetted meg, ám erről vásárlás előtt nem tájékoztatnak.
Volt itt olyan pékség ahol lakom, ami azért 20 forintot kért, ha te adott kenyeret fel szeretted volna szeletelni, ez ki is volt írva, te választásod volt, tulajdonképpen ár emelés történt, de nem alkalmazták alapból.
Ha úgy csinálták volna hogy az után közlik a vásárlóval hogy magának 20ft-al drágább lesz a kenyér, mert szelve kérte, akkor az már jogilag bukta szerintem. -
Giovan!
addikt
Nem akarlak megsérteni, de ez a vita szempontjából lényegtelen, gyakorlatilag csak terelés. A vita ugyanis arról szól, hogy be kell-e avatkoznia az államnak az Apple működésébe, ténylegesen korlátozza-e a verseny szabadságát az amit az Apple csinál, vagyis hogy sérti-e a felhasználók jogait az Apple.
Én sem hoztam fel az Epic vagy a tencent ügyeit, mert a vita szempontjából nem relevánsak. -
exedoc
senior tag
válasz
BusinessGuy #394 üzenetére
+1
Imádom a motorjukat, de viszont ezzel is egyet kell értenem. Nagyon agresszív terjeszkedésbe kezdtek. -
bunfi
őstag
válasz
BusinessGuy #394 üzenetére
Senki nem rinyál csak az Epic. Értem, mi lenne, ha azt mondanám, hogy tévedsz?
https://www.cnbc.com/2020/06/22/apple-wwdc-app-store-controversy.html -
BusinessGuy
őstag
Teljesen felesleges. Én megpróbáltam egy érthető egyszerű szállodás példával elmagyarázni ahol te vagy a tulaj az epic pedig a szobabérlő aki saját maga akarja szabni a szabályokat és az árakat. Nem fogták fel így se sokan, mert mocskos eppül mocskos gógül.
Monopóliummal meg egyéb marhaságokkal dobálóznak miközben pont az Epic a nagy hős az aki pénzért megvásárolt multiplatformok exkluzivitásával akar minden játékost a saját házába csábítani szépen építgetve a monopóliumát nulla versenyt teremtve a pc piacon.Pedig a helyzet továbbra is egyszerű. Ha az én házamba jössz az én szabályaimat tartsd tiszteletben. Ha nem tetszik,keress másik házat vagy építs magadnak. Ennyi az egész történet. Milyen érdekes máig nemigen rinyált senki, csak most az epic. Már megint az epic....
Egyébiránt nem,véletlenül sem tartom szentnek egyik multit sem. De az amit az Epic képvisel azzal az undorító képmutató álszentséggel na az a legalja, és remélem ebbe kíméletlenül beletörik a foguk.
De lényegtelen. Ahol nincs víz ott nem lehet hullámokat gerjeszteni. -
Busterftw
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #390 üzenetére
12 eve megy az Appstore.
Az usernek hotziher, hogy mi tortenik a hatterben. Amikor kenyeret veszel se kezdesz szamolgatni es sajnalkozni, hogy a gabona arusnak 5ft ment, a peknek 20, a boltnak meg 100, a marketingre X.
200 ft a kenyer a boltban es csokolom. -
Raymond
titán
OK, meg egyszer - mik ezek a szerencsetlen "kinek mihez van joga a sajat platformjan" ervek? Teljesen lenyegtelen, meg az Epic se vitatkozik errol. Egyetlen dolog bantja a csoruket - az osszeg amit fizetni kell. Ennyi. Jo lenne nekik a sok tiz/szaz millios felhasznalobazis akik az Apple Store es a Google Play alltal erhetok el de nem akarjak az arat megfizetni. Ugyanugy ahogy a Steam eseteben se akartak. Ugyanarrol van szo most is. Vagy ahogy a konzoloknal is meg kell fizetni nekik amit a platform tulajdonosa ker.
Es az hogy egy konglomeratus (raadasul a Tencent) 1984-es reklamokat csinal hogy ok a szegeny aldozat es hogy gyertek gyerekek harcoljunk a kizsakmanyolo rendszer ellen az tenyleg sirvarohogos. Vagy ha valaki az ilyen esetekben maskepp reagal akkor inkabb "hanyni kell tole". Attol meg vegkepp hogy van eleg birka aki meg ki is all a dolgok mellett igy ebben a formaban*. Mert ez nem eppen egy bonyolult dolog amihez sok eves tapasztalat es tanulas kell hogy atlassa az ember, eleg egyszeru a keplet. De persze az Epic ugy gondolta a sok marha aki kepes barmilyen hitvitara (lasd console vars, AMD vs Intel, stb.) benyeli a csalit. Be is nyeltek. Nem igazan meglepo, de azert mindig picit elszomorito hogy ez van.
* nem arrol van szo hogy a 30% sok vagy keves hanem arrol hogy valaki osznantabol beall harcosnak valamelyik felhez egy nagycegek kozti penzugyi vitaban.
-
bunfi
őstag
A cégeknek vannak kötelességeik is, amiknek ha nem tesznek eleget, akkor azért felelniük kell. Kivéve, ha vagy akkora, hogy bármit megtehetsz és csak azzal, hogy kevesebb adót csalsz, már szentté is avathatod magad, hogy mekkora segítség vagy az amerikai gazdaságnak, az amerikai embereknek a nehéz időkben.
Sokadszor írom le, így kicsit nyersebben fogom megfogalmazni: az ELMÉLETI kijelentéseid a GYAKORLATBAN nem állják meg a helyüket. A racinalitásról beszélsz, miközben csak azért, hogy megvédd az egyik felet, elvárod, hogy a másik fél eldobja az amerikai piac 40+%-át (ráadásul a nagyobb fizetési hajlandósággal rendelkező "felét") és arra hivatkozol, hogy elfogadták a feltételeket/szabályokat, amikor aláírták a szerződést.
Az Apple elfogadta, amikor megalapították, hogy megfelel az ameriai törvényeknek, mindnek. Ehhez képest 250 milliárd dollárnyi készpénzt parkoltat külföldi offshore számlákon (vicces tény: hazánk teljes GDP-je tavaly majdnem elérte a 161 milliárd dollárt, ami egyéni csúcs).
Szóval légy oly kedves és fentiek tudatában rendezd már össze, hogy ki mekkora g€ci ebben a történetben és ha valamit elvársz az egyik féltől, akkor ne lepődj meg, ha valaki a másikon is számonkéri ugyanazt!
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Busterftw #388 üzenetére
Mivel nekik nincs más lehetőségük így ha örülnek neki ha nem, nincs más választásuk platformon belül :)
+ Mivel nincsenek is tájékoztatva így a valóságban lehet nem is tudják hogy a pénz 30%-a nem is fejlesztőnek megy valójában.
Mert szerintem ezzel sincs minden user tisztában.
Ezért is írtam korábban hogy pl ezt a 30%-ot fel kellene tüntetni vásárláskor.
-
exedoc
senior tag
válasz
#52931072 #302 üzenetére
UT99, Q3 (OSP-vel), UT2K3, UT2K4-el rengeteg lan party-n voltam 2000-2005-ig. UT3-at már neten toltam. QuakeLive-ot is szerettem. QC és az új UT is lázba hozott, előbbit toltam, de már nem tetszett annyira, UT nagyon jó lett VOLNA. :/
Fortnite-ról nem változott a véleményem, kipróbáltam, erőltettem, mert ismerős hogy uuuu az mekkora állat, hát nekem továbbra is egy óvodás szar. A durva benne, hogy nem csattog el bármin. A legviccesebb, hogy az kapja meg legelőször az Unreal 5 motort, bár nem értem minek...
-
Busterftw
nagyúr
Teljesen mindegy, mert ha maradunk peldanal es csak a Westend letezik (ami nem igaz) a jelenlegi torvenyeknek megfeleloen nem illegalis csak az Apple-nak birtokolni a Westendet es ott arulni.
A masik, hogy az IOS okoszisztemat az Iphone userek valasztottak.
Folyamatosan no az Iphone store-ban koltott love mennyisege. Ha az IOS userek ennyire boldogtalanok lennenek, akkor ok csinalnanak forradalmat, de minimum Androidra valtanak. -
Giovan!
addikt
A verseny ellen? Nem, én a racionalitás mellett érvelek. A cégeknek is vannak jogaik, amiket ha megsért az állam (pl. azzal hogy ok nélkül beleavatkozik a működésükbe), azzal a piac szabadságát sérti meg. Hagyni kell a fogyasztókat, hogy ők döntsenek, nem kell helyettük gondolkodni. Sokadjára írom le, nem csak iPhone van a piacon, van verseny, és kell is. Ezért is jó, hogy van android, és hogy olyan, amilyen, mert így aki nem ért egyet az Apple üzletpolitikájával, az nincs rákényszerítve, hogy ennek ellenére az ő termékeit használja.
-
törölt tag
-
törölt tag
"Nyilván mindenki válthat androidra, de nem ez a lényeg."
De igen, pont ez a lényeg. Az appstore jutaléka a teljes iOS platform népszerűségét is befolyásolja, ha valakinek a Fortnite-on belüli vbuck vásárlás dealbreaker, az Androidra fog váltani, az Apple meg eldöntheti, hogy emiatt megéri-e megváltoztatni az appstore szabályokat vagy sem.
"Ti itt a verseny ellen próbáltok érvelni"
Tévedés. A vita arról folyik, hogy a versenyzőknek jogukban áll-e beleugatni a verseny szabályokba, ha azok adott esetben hátrányosan érintik őket.
-
vhw
addikt
"...amivel végeredményben a játékosok egy része jár rosszul, hiszen bukják a Fortnite-ot."
-
törölt tag
válasz
aprokaroka87 #376 üzenetére
Tök mindegy, hogy a fejlesztő által meghatározott árra terheli-e rá a 30%-ot az appstore vagy utólag vonja le, a vásárló a termékért nem plusz pénzt fizet, hanem a termék végfelhasználói árát, ami mindig magasabb, mint a "termelői" ár.
Az 100%-ban a fejlesztőn múlik, hogy a nagyobb potenciális piac érdekében hajlandó-e lemondani a haszna egy részéről és az appstore-okban 30%-al alacsonyabb árat határoz meg, vagy ragaszkodik az eredeti összeghez és kevésbé versenyképes árral dolgozik. -
Giovan!
addikt
A felhasználó mehet másik plázába, ahol kapni kenyeret. Ha mégis a westendbe megy, akkor belépéskor elfogadja, hogy itt csak az van, amit a tulaj jóváhagy. Ha a tulaj nem tud megegyezni a pékkel, akkor nem lesz kenyér, de a vásárlónak nincs joga panaszkodni, mert jóváhagyta a feltételeket azzal, hogy belépett. Mehet máshová, ha nem tetszik neki, senki sem tartja vissza.
Minek kellene megmenteni őt valamitől, ami magának választott? Felnőtt emberekről beszélünk, hadd tudja már mindenki hogy hol akar vásárolni... -
Noukoum
veterán
Nem a legjobb példa. De ha már pláza, ez valahogy így nézne ki: Csak a westend létezik az országban, csak onnan lehet vásárolni nincs másik piac (az ios felhasználók számára). És nem engedik meg xy cégnek hogy ott eladja a termékeit. Magyarul nem lesz kenyér a westendbe, mert a westend így döntött. A nép meg kenyér nélkül marad.
Persze annak aki androidot használ annak van lehetősége más piacokról vásárolni. Az ios user meg dögöljön meg, akkor sem kap kenyeret!
Nyilván mindenki válthat androidra, de nem ez a lényeg. Ti itt a verseny ellen próbáltok érvelni, nem hiszem hogy mindenhol ezt csinálnátok.. -
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #371 üzenetére
Nem egy piac van. Egy westend van. És lehet hisztizni, hogy drága a westend bérleti díj, és te úgy akarsz árulni, hogy aki a westendbe bemegy az meg tudja venni tőled a cuccot (tehát a westendben árulsz), de a westend bérleti díját ne kelljen kifizetni, de ez nem lehetséges. Azt a piacot ők hozták létre, az övék, ahogy a westendet is félépítette vki, ezért szedi a bérleti díjat.
És az sem megoldás, hogy színes krétával körberajzolod magad a westend közepén, hogy akkor az szerinted nem a westend és nem kell bérleti díjat fizetned.
Ha túl sokat szed, akkor nem megy oda senki, de pl pont az ios esetén lehet tudni, hogy ők olyan piacot hoztak létre ahol sokkal többet fizet kevesebb ember egy másik piachoz (android) hasonlítva, vagyis ez egy jobb piac, mert a 70% az sokkal több pénz, mintha mondjuk az android playstoreban kapnál 80 vagy 90%-ot. -
edward2
addikt
Másfél évet aktívan fortniteoztam. Az, hogy a grafika milyen nem fogja meghatározni a játékmenetet. Ha tetszik ha nem a fortnite egy egyedülálló lövöldözős játék, mert lehet benne építeni. Valakinek ez tetszik valakinek nem. Akkor a valorant is dedós mert kb egy mobilos játék grafikai szintjén van.
(#296) jorgoszka
Tényleg sértődjünk már meg, hogy ingyen kapunk játékokat. Ha a feltevésed igaz is lenne, hogy mind gagyi akkor is min sértődök meg? Egy online libraryban állnak a játékok sehonnan semmilyen helyet nem vesznek el az életemből.Te vagy az eredeti #226-os kommentem megtestesítője.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
#54625216 #372 üzenetére
A gond még mindig azzal van hogy a vásárlóra is ráterheli a 30%-ot az Apple és a Google.
Tehát ha egy fejlesztő alapesetben 1000ft-ért adja az appját, Ha app áruházon keresztül csinálja, ugyan az lehet 1300ft.
1000ft ugyanúgy a fejlesztőé lesz, viszont 300 az adott app store tulajdonosához kerül.
Azaz a vásárló minden egyes vásárláskor tulajdonképpen pluszt pénzt fizet, ami több ezer forint esetén már viszonylag jelentős tétel, és lehet hogy a vásárló már meggondolja hogy ad-e pl 1300ft-ot azért amiért mondjuk 1000ft-ot kér el valaki.
Pláne ha ugyanazt kapod mindkét esetben.
De igazságosan eljárni mindkét félnek nehéz valójában.
-
BerserkGuts
addikt
Nem figyelitek mi megy a világban ez már Kína és Amerika kereskedelmi harca.
Nem kell itt beleszőni semmi hülyeséget hogy a fehér lovag jóért küzd a gonosz vámszedőkkel szembe mert fizetni úgyis a vásárló fog.
-
Giovan!
addikt
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Ezekiell #365 üzenetére
Ezt a példát egy másik cikk (angol) alatt már fejtegették, csak ott plazát írtak, miszerint az ios piaca egy pláza(mall), ahol többen akarnak árulni.
De a valóság az, hogy (jelenleg) nem illegális az Applenak plázát tulajdonolni és azt bérletbe adni, ahogy az sem illegális ha az egyetlen plázát birtokolja.Ha szerinted a 12 év alatt ezt az Apple és az US legál szervezete nem nézte át tüzetesen már 20x, főleg egy ekkora cég esetében, az elég meredek számomra elhinni.
Most az Epic ezt megkérdőjelezi, de elmondom a bíróság és az ebben döntők ugyanúgy elfogadták az Apple T&C-t, mert hótziher hogy IPhonejuk van.
360 bunfi:
-
törölt tag
Nem értem ezt az egész bozótharcos mentalitást.
1. Ha soknak érzik a 30%-ot, akkor ki lehet vonulni a mobil piacról.
Ha meg a 30% levonással együtt is megéri mobilra fejleszteni, akkor nem sok a 30%.
Ez nem igazságosság kérdése, hanem üzlet.
Mindenre rá lehet mondani, hogy sok. Pl. mire egy áru eljut a végfelhasználóhoz a gyárból, összesen 60% rakódik az árra. Az nem sok?
Persze lehet szocializmust is csinálni és akkor majd az állam jól megmondja, hogy mi mennyibe kerülhet, az is milyen jól sült el ugyebár.
Az Apple és a Google akkor fog engedni a jutalékból, ha az visszaveti a platform forgalmát. Amíg lesz elég fejlesztő, akinek megéri a 30%-al együtt is hozzáférni több milliárd userhez, addig marad a 30%, akármekkora médiahisztit is gerjesszen köré az Epic (értsd: Kínai Kommunista Párt). Mondom ezt egyébként úgy, hogy nagy rajongója vagyok az Epicnek, használom az Unreal Engine-t és örülök az ingyenes Epic Store-os játékoknak.2. Elég világos, hogy az appstore-ok miért tiltják az alkalmazáson belüli vásárlást: ha engednék, akkor mi akadályozná meg a kiadókat, hogy feltöltsenek valami fityf..sz ingyenes lejátszó programot, hogy azon keresztül terjesszék a tartalmat? Ez józan ésszel belátható önvédelmi mechanizmus.
-
Ezekiell
veterán
iOSen? De. (Értem, hogy nem csak iOS van, és eleve szar példából indultam ki, szarból meg nem lehet várat építeni
)
Piac = appstore ebben a "példában", nem iOS. Az iOS az ország, szóval ha gyümölcsöt akarsz árulni, és nem enged be a piac (és ugye az országban CSAK a piacon vehetsz/árulhatsz gyümölcsöt), akkor költözhetsz másik országba.
Még mindig szar a példa, de nem az én példám, csak javítottam rajta
-
aprokaroka87
nagyúr
Kivéve ha a Google nem kezdi el megpiszkálni a dolgokat, mint ahogy a Oneplus esetében is tette.
Meg még ki tudja milyen dolgok történnek ilyenkor a háttérben.
Pl nem kap Google Play licenszt az a gyártó amelyik megállapodik egy másik app store-al.
Szerintem az Epic azt is szeretné elérni hogy nekik ne közvetlen a gyártókkal keljen megállapodni.
-
Giovan!
addikt
válasz
aprokaroka87 #368 üzenetére
Én úgy értelmeztem a kolléga példáját, hogy a piac az iOS-t jelenti, ezért írtam, hogy nem kell az árusnak éhen halnia, mert átmegy a másik piacra (android) és árul ott.
-
Ezekiell
veterán
Szerintem nem akarnak saját store-t.
Benne van a periratban, hogy akarnak. Könyörgöm....(#364) Norb79
Nem érted.. Lássuk akkor a rossz példádat kicsit javítva: Egyetlen piac van, sehol máshol nem vehetsz gyümölcsöt, csak ezen a piacon, és a piac tulajdonosa csak azokat az árusokat engedi be, akiket ő akar. Akiket nem enged be, ők nem tudják eladni piacon a terméküket, a vásárlók pedig sehol nem vehetnek gyümölcsöt, csak a piacon.
Tehát azok az árusok, akiket nem enged be a piac tulaja, kiszorulnak és éhenhalnak.Érted már kicsit?
-
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #362 üzenetére
A store egy piac, amit az apple marketingelt be, ő építette fel, és most szedi a bérleti díjat a helyekért. Annyi különbséggel, hogy ez virtuális. Ahogy nem kell a piacon se eladni a házi gyümölcsöt, ha sokkalod a stand pénzt, úgy az apple storeban sem kell, hanem pl megoldhatod úgy is, mint ahogy legutóbb a #363-ban írom. Csak ugye úgy kisebb a forgalom, szóval az apple biztosítsa a nagy forgalmat, de ne kérjen már belőle részesedést.
-
Norb79
őstag
válasz
Dr. Akula #303 üzenetére
Szerintem nem akarnak saját store-t. Androidon eddig is tudták storetól függetlenül teríteni a fortniteot, mégis bementek a storeba leadni a 30%-ot, mert nem ugyanannyi playerhez jutottak el a külön kis világukkal, szóval kell nekik mindkét store, csak nem 30% leadóért. Ahogy korábban is írtam, az epic a sok fortnite júzerrel már tényező, és ezt a júzerbázist használják most fel az alkudozásban, hogy a 30% ne legyen 30%, hanem jóval kevesebb, szóval hogy ki zsarol kit az nekem nem ennyire feketefehér.
Ez különösen azért fontos, mert a 30%-ot csak akkor kell leadni, ha az appban veszed a vbuckot. Ha az appban nem lehet, de lehet egy külön honlapon és az megjelenik utána az accountodon, amivel költhetsz a játékban, akár az ios appban, akkor nincs 30% leadó. Csak ugye sokkal többen vásárolnak, ha az appban tudnak rányomni, de ezt is írtam korábban. -
Norb79
őstag
válasz
Dr. Akula #312 üzenetére
Inkább olyan ez, mintha bemennék a tescoba az otthon termelt gyümölcseimmel, felállítanék egy kisasztalt és elkezdeném árulni, aztán amikor kidobnak akkor fel lennék háborodva, meg szabadságjogok meg minden.
Vagy a szemét médiamarkt is ilyen maffia, szerintem ők is leveszik a sápot a samsung tv-kről, amiket eladnak, és azonnal beszüntetnék a samsung tv árusítást, ha a médiamarkt sarkában lenne egy ballonkabátos samsungos alkalmazott, aki pult alól adná a samsung tv-t, nála kell fizetni és lehet vinni olcsóbban. -
bunfi
őstag
Ha nem érdekel, akkor miért írsz nekem válaszként egy szép hosszú, ámbár arrogáns és lekezelő kommentet? De azért nekem sem sok eszem van, hogy válaszolok olyannak, aki olyan vitriollal ír cáfolatot egy szarkasztikus kérdésre, hogy borítékolható, ebből nem lesz érvek ütköztetése. Szóval, nagyon örülnék, ha meg tudnám neked világítani, hogy a nevetséges perek közül nagyon sok valós problémára, valós piaci visszásságra világított rá, függetlenül a macska-vs-mikrohullámú perek meglététől, de...
(#359) Giovan!
Természetesen nem, de számomra fura, hogy egy kvázi számítógép, ha egy csokoládészelet formájába van préselve, akkor hirtelen elveszti azon funkcióját az emberek fejében, hogy szabadon lehessen rajta szoftvert futtatni...(#353) Busterftw
Ki tudja, lehet. De ameddig nem írom bele a kommentembe, addig ne kérdj rajtam számon olyat, amit nem írtam. -
Giovan!
addikt
válasz
Busterftw #354 üzenetére
Már írtam ezt (ti. hogy nem lesz a useré az iOS a vásárlást követően) neki, de szerinte ilyen nem létezik, és ehhez nincs joga az Applenek, még akkor sem ha a user elfogadja ezt a feltételt (amit kétségkívül megtesz, hiszen másképp nem tudná megvenni a telefont).
Kíváncsi lennék mi a kolléga véleménye a streaming szolgáltatásokról. Ott is kifizeted az összeget, mégse lesz a tied a film/zene/játék. Ugyanez van az iOS-el is, csak itt egyszer fizetsz.
De ott van a Huawei-től megvont licenszek kérdése is. Ők is fizettek már azokért, mégsem lett az övék pl. a GMS használati joga, mert a szerződés szerint joga volt elállni a másik félnek a további üzleteléstől. De nyílván ilyen jog sem létezik.
-
-Skylake-
addikt
válasz
BusinessGuy #313 üzenetére
Valami egészen fantasztikus facepalm egyben olvasni a nevedet és a kommentedet. Az kimondottan aranyos , hogy : "Hogy megértse az is aki nem képes kicsit is belegondolni mert mocskos apple szegény epic:" miközben pont Te vagy az , akinek köze nincs a valósághoz.
Imádom ezt a fórumot, rég láttam olyan topikot ahol ilyen brutális mértékben koncetrálódik a faszság , mint itt. Az ide kommentelők 90% már konkrétan azon elhasalt, hogy felfogja a problémát amiről amúgy szó van.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Dr. Akula #348 üzenetére
A legviccesebb az egészben hogy még azt is megkockáztatom hogy az Apple-nek kutya kötelessége lenne be engedni másik Store-t, és amikor rányom a kedves a vásárló a vásárlás lehetőségére akkor mutassa hogy a másik app store-ban mennyi az adott ár, illetve hogy hol mit kap a pénzért.
De persze ugyanez harmadik fél áruház esetén is.
Mert a jelenlegi dolgok a vásárlót is kényszeritik valamelyest.
Persze Google esetén is ilyen kellene hogy legyen.
-
joey04
titán
1.: hogy jön ez ide? kit érdekel?
2.: igaz, sokkal jobb lenne, ha döglődő, veszélyes teleppel fullon pörögne
3.: sajnos a kis k*rvák vinnyogása miatt már kikapcsolható a funkció, plusz van állapotfigyelés, ami elég nagy baj, mert ilyenek születnek miatta: [link]Megnéztem az akkumulátor állapotát és az is lement 100%-ról 99%-ra, ami nagyon szíven talált
. Januárban vettem a készüléket és nagyon vigyáztam az akksira, játékokat is pl. csak az Androidos cégen játszok, ezzel csak beszélni, keveset böngészni, meg fotózni, zenét hallgatni, social Media-ni szoktam, tölteni mindig a gyári kábellel, és sosem hagyom 20% alá menni, és általában nem töltöm fullra. Ezért csodálkoztam hogy 6.5 hónap alatt már 1%-ot romlott az akku.
Összefoglalva a válasz a kérdésedre: nem.
btw én az összes vinnyogós bandát haza kéne zavarni a fenébe, teljesen mindegy melyik cég ellen mennek. Ezek a nevetséges perek és döntések akkortájt kezdődtek, akkor a MS-t böngészőválasztásos baromságra kötelezték. Vicc. Azóta kapja a büntetéseket nevetséges okok folytán az apple is, a google is, meg az ms is. Az összes ilyen vinnyogós user általi pert, epic féle élősködők általi pert le kéne söpörni az asztalról egyenesen a kukába.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dr. Akula #348 üzenetére
"Senki nem akarja használni."
Erről érdekelne valami kimutatás, mert ha senki nem akarná használni, akkor nem lennének olyan statisztikák hogy az emberek egyre többet költenek appokra és IAP-re.
Nem a fizetendő 30%-ról beszélek, hanem azokról a vásárlásokról amit az emberek önként költenek a storeban.
Ugye azzal egyetértesz, hogy erre nincsenek rákényszerítve az emberek?
Mégis költenek, maguktól.Tehát érdekelne, hogy szerinted (de statisztika jobb lenne) az IOS userek hány százaléka akarna bármilyen más store-t használni, mert nem elégedettek az Apple Store-al.
Ja és, közvetlenül a ios legal dokumentumból amit setupkor elfogadsz. Még aztis írja, hogy ha nem fogadod el, akkor nincs gond, tessék visszavinni a készüléket a boltba refundra.
1. General
(a) The software (including Boot ROM code, embedded software and third party software),
documentation, interfaces, content, fonts and any data that came with your Device (“Original Apple
Software”), as may be updated or replaced by feature enhancements, software updates or system
restore software provided by Apple (“Apple Software Updates”), whether in read only memory, on any
other media or in any other form (the Original Apple Software and Apple Software Updates are
collectively referred to as the “Apple Software”) are licensed, not sold, to you by Apple Inc. (“Apple”) for
use only under the terms of this License. Apple and its licensors retain ownership of the Apple Software
itself and reserve all rights not expressly granted to you. "Tehát az IOS és annak minden része nem a te tulajdonod.
-
nuke7
veterán
válasz
Dr. Akula #348 üzenetére
Te valahol máshol élsz, szerintem nézz utána a dolgoknak, ne csak ezt az egy cikket olvasd el a témában
Nem tűnik úgy, mintha értenéd, hogy miről szól ez a dolog...
senki nem tart vissza attól, hogy bármit telepíts (látszik, hogy nincs apple-ös tapasztalatod) az már más kérdés, hogy a garancia él-e rá úgy, hogy nem rendeltetés szerűen használod a készüléket. A zepic is nyugodtan mehetne store nélkül, csakhát ahhoz nem fűl foguk.
Utoljára írom le, hogy olvass más cikket is, mert rohadtul nem látod át a helyzetet.
Minden jót -
Dr. Akula
félisten
Te vagy eltévedve, senki nem akarja használni. Csak az Apple akarja hogy használd, azért hogy legyen jogalapjuk sápot lehúzni. Erről szól a cikk, nem olvastad? Az Epic azt szeretné hogy ne csak az Apple Storeból lehessen telepíteni a programját.
Milyen ingyen? A tulajdonos PÉNZÉRT vette meg a telefonját. Onnantól kezdve neki vannak jogai, nem az Applenek.Ha ő nem az Apple Storeból akar programot letölteni, akkor joga van hozzá. Mint mondtam, az Apple megteheti hogy nem vállal felelősséget a máshonnan letöltött programok okozta károkért (pl. rendszerösszeomlás, vírus (a sajátjából letöltöttért vállal egyáltalán felelősséget?)), de hogy csak a saját áruházához kösse az embert, na azt nem. Megteszi, de joga az nincs. Embert is ölnek, drogot is terjesztenek egyesek, de ezzel nem szereznek rá jogot. Az Apple se. Ők is csak megteszik. Az Epic meg most akarja kimondatni a bírósággal hogy ez jogtalan gyakorlat.
"Azt meg nem is értem, hogy miért kéne azért fizetni, hogy máshonnan tölthessenek le..."
Nem azért kell, hanem az Apple Storeért, amire kényszerít az Apple, mert más nem engedélyezett. Ehelyett akar sajátot csinálni az Epic, amit az Apple nem enged. De ez ugye benne is volt a cikkben.
-
nuke7
veterán
válasz
Dr. Akula #346 üzenetére
te valahol nagyon el vagy tévedve... ha egy infrastruktúrát szeretnél használni, akkor fizess érte.
Ha nem szeretnél fizetni, semmi gond, de ne gondold már, hogy jogod van ingyen bármihez...Azt meg nem is értem, hogy miért kéne azért fizetni, hogy máshonnan tölthessenek le...
ez nálad mit jelent..? Az apple az app store infrastruktúra használatáért kér pénzt, ennyi.
Nem muszáj azt használnod, és akkor nem is kell fizetned érte. Lásd spotify többek között vagy bármilyen másik megoldás... -
bunfi
őstag
-
Mart10000
aktív tag
Visszanyalt a fagyi?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Busterftw #336 üzenetére
"Ha ez nem így lenne, és a "házi szabály" jogszabályba ütközne, akkor már rég meghurcolták volna az Apple-t."
Épp most történik.
(#337) Giovan!: "Miközben a valóságban épp fordítva van, amit nem tilt a törvény, ahhoz joguk van."
Minden jog csak addig terjed, amíg másnak a jogába nem ütközik. És most beleütközött.
"ezért perel most az Epic, hogy megfossza az Apple-t az iOS-re telepíthető appok fölötti ellenőrzés jogától"
Pontosabban azért hogy mondják ki nem is volt hozzá joga. Megfosztáshoz ugye feltétel hogy addig volt joga. Az hogy megtette, az még nem jog.
-
Giovan!
addikt
válasz
Dr. Akula #335 üzenetére
Nem, te konkrétan azt mondtad, hogy csak ahhoz van joga az Applenek, amit a törvények rögzítenek számára. Miközben a valóságban épp fordítva van, amit nem tilt a törvény, ahhoz joguk van. Épp ezért perel most az Epic, hogy megfossza az Apple-t az iOS-re telepíthető appok fölötti ellenőrzés jogától.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dr. Akula #324 üzenetére
Egy cég működése és a szolgáltatások működése már pedig eleve úgy jön létre, hogy a helyi jogszabályoknak megfeleljen.
Ha ez nem így lenne, és a "házi szabály" jogszabályba ütközne, akkor már rég meghurcolták volna az Apple-t.
Lásd Uber pár országban.Ott szinte csak házi szabály volt, be is szüntették őket,vagy módosítani kellett nekik a működést.
Apple store már nagyon régóta van, már rég meghurcolták volna őket ha amit csinálnak törvénybe ütközik.
-
Dr. Akula
félisten
Nem használhatják ki, mert nem engedélyezett máshonnan telepíteni. Ahogy már a cikk is leírta: "Az Apple már nehezebb ügy, de ha a bíróságon megállja a helyét a monopóliumra vonatkozó vád, akkor lehet esélye ott is az alternatív áruházaknak, és pont erre vágyik a kínai tőkével felduzzasztott Epic Games."
(#328) Giovan!: Az Apple unorthodox gyakorlatát az Epic se. Erről szól a cikk.
-
joey04
titán
válasz
hombre[EU] #262 üzenetére
olvass utána picit az epicnek.
-
bunfi
őstag
Hoppá! Jó is, hogy említed, a jailbreak kapcsán is nagyon hasonló volt a helyzet. Az Apple váltig állította, hogy a jailbreaking törvénytelen, a bíróság mégis kimondta, hogy tévednek, mert törvényes. Persze lehetséges, hogy itt is az a helyes válasz, hogyha nem tetszik az AT&T, akkor elmehetsz a pics@ba.
szerk. Nem, csak ez csak jailbreak után lenne működőképes iOS-en. Androidon habár lehetséges, a Google mindent megtett, hogy ez minél kevésbé legyen járható út az Epic számára.
-
nuke7
veterán
válasz
Ezekiell #310 üzenetére
elég sok alkalmazás van appstore nélkül is a telefonomon, csak engedélyezni kell őket...
(#324) Dr. Akula : az epic még mindig választhatja azt, hogy nem store-ból indítható / telepíthető alkalmazást ad iOS-re, csak ki akarják használni az app store elérését, anélkül, hogy fizetnének érte.
Ez tuti fair, biztos az amcsi bíróság is így fogja látni, és egy kínai befolyással rendelkező cég javára döntenek majd -
bunfi
őstag
Mondjuk arra lennék kíváncsi, hogy pl. az Aliexpress vagy a Wish! hasoló applikációja fizet-e 30%-ot?
Az is elég érdekes kérdés, hogy a Steam Store-ban ugyanúgy vehetnék PC-s játékot, mint az Amazonon, ez mégis tiltott, pedig nem is lehet az ott vásárolt termékeket sem macOS-en, sem iOS-en futtatni.
Elég visszás az is, hogy a Remote Desktop App minden probléma nélkül használható, de ha egy játék futását streamelem le a telefonomra/táblagépemre, az már tilos (xCloud).
(#317) Giovan!
Fura, hogy mindig oda lyukadunk, ki, hogyha nem tetszik az, amit és ahogy az Apple csinál, akkor konkrétan el lehet menni a pics@ba. De tényleg el is hiszed, hogy tekintve mekkora piacot ural, hogy ezt bárki megteszi vagy épp megteheti a részvényesek pénzét pazarolva?Vagy tegyük fel, hogy megteszi, akkor meg azért lenne hülye, hogy eldob 70%-ot? Én továbbra is úgy érzem, hogy ez inkább dobálózás a nagy szavakkal, hogy nem kötelező, miközben ugyanebben a helyzetben ha a ti pénzetekről lenne szó, ha nektek kéne megpróbálni ezt a helyzetet gazdaságossá tenni, megmenteni egy ötletet, ami a felhasználónak kényelmes lenne, de 30%-kal kivitelezhetetlen, hogy gazdaságos legyen, ugyanennyire nem éreznétek a szolgáltatás árát jogosnak, a platformot megkerülhetőnek.
-
Dr. Akula
félisten
Addig amíg nem adja el. Utána meg már a tulajdonosa csinál azt amit akar. Az Applenek nincs törvényhozási joga, max azt mondhatja hogy nem vállal felelősséget a máshonnan származó szoftverek okozta károkért. Ezt megteheti. Hogy ha az Epictől származó szoftver miatt összeomlik a rendszer, akkor az nem garis javíttatás lesz. Ennyihez van joga. De bármit is megtiltani, na arra nincs. Attól hogy megteszi, még nem lesz joga hozzá.
-
-
Ezekiell
veterán
válasz
Ilyen egyszerű a helyzet.
Szerinted biztosan, a valóság szerencsére sokkal árnyaltabb ennél.(#311) Giovan! a consumer/antitrust törvények még mindig nem így működnek, akárhányszor is írod le ezt, attól még nem lesz igazad ezzel az érveléssel. Ettől még az Epicnek sincs, és bőven kétseélyes a per - de ez az érvelés nem helyes, amit írsz.
-
copass
veterán
válasz
pl: amazon app miért kivétel? ott is fizethetsz appon belül akinek akarsz.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
"Avagy ha nem fizetek a benzinért oldjam meg ahogy tudom..."
Előírták hogy csak tőlük veheted az üzemanyagot? Az Apple igen.
"Hagyjuk már ezt a kényszerítés baromságot."
Az Epic is pont ezt akarja.
-
BusinessGuy
őstag
válasz
Ezekiell #310 üzenetére
Az apple nem kényszerít semmire, nem kötelező használni a rendszerüket, ha viszont használnád vannak szabályok.
Hogy megértse az is aki nem képes kicsit is belegondolni mert mocskos apple szegény epic:Ha a szállodámban foglalsz egy szobát és az én szállodámban az én vendégeimnek kezded el árulni az üditőidet, ne ugass és ne próbálj átverni ha ebből én is nyereséget várok el. Ilyen egyszerű a helyzet.
Egyébiránt a google is kitette őket mint a szart. Megérdemlik.
Jó hogy nem a "vendégek" döntik el a mit szabad és miért hajlandóak fizetni a szállodában, ahol ismételten csak vendégek....Dr.Akula ezzel a felfogással akkorzsarolnak az autógyártók is és mindenki más..Mert ha nem fizetek az autókért vehetek másikat...Avagy ha nem fizetek a benzinért oldjam meg ahogy tudom...Hagyjuk már ezt a kényszerítés baromságot. Használnak egy rendszert. Cserébe perkálják szépen amit kell ahogy a stabályzatban benne van. Nem tetszik? Kotródjanak.
-
nuke7
veterán
ez mekkora kibaszott képmutatás.
ha nem akarják az app-store infrastruktúrát használni, ne tegyék - senki nem kényszeríti őket rá
-
BabMester
senior tag
Szóval az Epicnek CSAK a Fortniteból van évi $1,8 milliárd bevétele( [link] ). A 2020-as adatok alapján az AppStore-ba havi $43millió-t keresnek, a Playstore-ba havi $3 milliót [link] tehát az Androidos bevételek nevetségesen alacsonyak éves szinten, de az Apple-nél is csak ÉVI ~$150 millión megy a harc $1800 milliós bevétel mellett.
És ez ugye úgy lett számolva, hogy a COVID miatt most többet költenek az emberek online, azaz egy átlagos évben még kevesebbet kell fizetnie az Apple-nek. A teljes céges bevételeik mellett kb morzsa kategória.A per költség a sokszorosába fog kerülni, szerintem az Epic készül valami hatalmas dobással az új generációra amitől egy halom pénzt vár, még ennél is többet mobilon is és annak próbálja előkészíteni a terepet.
-
Giovan!
addikt
válasz
Dr. Akula #305 üzenetére
Nem kell iTunes a fájlmozgatáshoz, én pl. 3uToolst használok ha nagyon muszáj, de inkább iCloud-on rendezem ezt, sokkal gyorsabb, mint kábelekkel vacakolni.
Most fogja az Epic kimondatni a bírósággal hogy ilyen háziszabályokat nem lehet hozni. És az már törvény lesz.
Azért én megvárnám előbb, hogy a bíróság is véleményezze az Epic javaslatát...
-
Dr. Akula
félisten
Csak addig működik így, amíg a bíróság ki nem mondja hogy ez nem így működik.
Erre hajt az Epic.
"Ezeket a feltételeket a gyártó szabja meg, de nem lehetnek vállalhatatlanok a másik két szereplő számára"
Márpedig az Epicnek láthatóan azok. És gondolom pár embernek még eszébe jutott miért kell iTunes egy sima képlemásoláshoz a telefonról, mikor Androidon egy sima USB kábellel megoldható.
"Mikor megveszed az iPhone-odat, azt is elfogadod, hogy nem lesz alternatív store."
Ez egy háziszabály, nem a törvény adta jog. Most fogja az Epic kimondatni a bírósággal hogy ilyen háziszabályokat nem lehet hozni. És az már törvény lesz. Bezzeg amikor a Microsoft pár hónappal előrehozta a Win7 lejáratát, ment a toporzékolás hogy ezt nem teheti meg. Pedig neki is lehetnek háziszabályai. Pl. hogy akkor szűnteti meg a támogatást amikor akarja. Biztos benne van valahol az apróbetűben az ÁSZF-ben.
És ugyan nincs a cikkben, de a kínaiak feltehetően azért is öltek pénzt az Epicbe hogy ezzel szopassák az amerikai cégeket, cserébe a Huaweiért. Állami háttérrel nem lesz gond megírni egy játékáruházat, sokkal többet ér nekik hogy elvegyenek egy piaci szeletet az amcsiktól. Egy ilyen népszerű játék pont az a szelet amit már megéreznek.
-
Giovan!
addikt
válasz
Dr. Akula #303 üzenetére
Pedig így működik. A vásárló, a fejlesztő, és a gyártó is az előre megszabott feltételek alapján lép interakcióba egymással. Ezeket a feltételeket a gyártó szabja meg, de nem lehetnek vállalhatatlanok a másik két szereplő számára, mert akkor nem fogják elfogadni őket, és a gyártó kihullik a piacról.
Az Apple nem hullott ki eddig, következésképpen a többiek elfogadták a feltételeiket. És akkor jön az Epic, hogy szerinte ez jogtalan. Nos, szerintem meg ha az Apple pont azt adja a vásárlónak és a fejlesztőnek, amit ígért, és ebbe a vásárló és a fejlesztő beleegyezik, akkor nincs miről beszélni.Mikor megveszed az iPhone-odat, azt is elfogadod, hogy nem lesz alternatív store. Ez is része a dealnek. Ha olyan rendszert akarsz, ahol van, ahol te szabod meg mit honann telepítesz, akkor máshol kell keresgélned. Ezzel tisztában is van mindenki, csak az Epic most eljátsza, hogy ő jobban tudja ám a vásárlónál, mit akar. Hiszen szegény, gyermeki iPhone userek olyan egyszerűek, hogy nem vették észre, hogy évek óta egy walled gardenben vannak, de majd most a hős Epic kimenti őket onnan
Hát harjá, kíváncsi leszek az ügy fejleményeire.
-
Dr. Akula
félisten
Hát épp ezen akar változtatni az Epic, hogy így működjön. Az Apple nem kegyet gyakorol, hanem elad egy terméket, ami aztán a vásárlóé. Értem én hogy az Apple szeretne még mellé árukapcsolást, vámszedést, de rajta kívül más nem. Most pont azon megy a harc hogy ehhez van-e joga vagy nincs. Az Epic szerint nincs. Ha ilyen "szolgáltatást" (azért idézőjelben, mert senki nem kérte) akar eladni, azt csak úgy tehesse meg ha az azt igénybevenni szándékozó akarja. Ahogy pl. a Google csinálja, Androidon nem tilos más áruház használata. Azt megteheti az Apple is hogy durciból kiveszi a kínálatból a Fortniteot a kínálatból, de azt nem hogy megtiltsa más forrásból a beszerzését.
"Ez arról szól hogy az Epic igényt tartana az iOS userbase-re, de fizetni meg inkább nem akarna ha lehet."
Szó nem volt ilyenről. Ellenben arról igen hogy "Az Epic Games minden bizonnyal a saját áruházra játszik. Ezt Androidon könnyen bevezethetik, de kell valami indok arra, hogy a felhasználók áttérjenek rá." + "Az Apple már nehezebb ügy, de ha a bíróságon megállja a helyét a monopóliumra vonatkozó vád, akkor lehet esélye ott is az alternatív áruházaknak, és pont erre vágyik a kínai tőkével felduzzasztott Epic Games." De gondolom te is olvastad a cikket...
"ha ez nem tetszik neki, akkor mint már fentebb is írtam, forkoljon magának egy droidot és hajrá, ott olyan szabályokat fektet le, amilyeneket csak akar"
Ez nem így működik. Legközelebb meg a pék mondja meg hogy milyen márkájú vajat kenhetsz a kenyeredre, amit tőle vettél? És mi van ha a 30% holnaptól 3000%? Jó az úgy? És ha legközelebb az áramszolgáltató játssza el ugyanezt? Ők is mondhatják hogyha nem tetszik lehet saját erőművet építeni.
-
törölt tag
Az eredeti ut goty ma is gyönyörűen fut win 10 alatt is. Nyilván nem a sztori miatt játszottunk vele. A netes multi nem volt elterjedve, időnként összehordtuk a gépeket és lehetett őrjöngeni vele. A quake dettó, de azt annyira nem csíptem.
Egy ismerősömnél láttam csak ezt a fortnitét, konzolon nyomult vele kölök, hát olyan a grafikája amire csak a hangulat meg a játékmenet lehet mentség. Gondolom így elcsattog kb akármin. -
törölt tag
válasz
Busterftw #299 üzenetére
Akkor csak annyi a szitu, hogy most már fut a szekér, nem tetszik az epic-nek hogy más is keres a gémen.
Emelje meg 30%-al az árat! Az epic mutogathat ezekre, hogy megvámolják brühühü, ezek mutogathatnak az epicre, hogy amikor a kutya nem játszott a cuccával simán aláírta a szerződést, most meg nyavalyog. A felhasználó meg anyázik és fizet, mert rákattant és amúgyis a fejére szarnak mindkét oldalról, annak őrülnének, ha le sem töltenénk csak utaljuk el az árát.
Apropó megkérdezném az ormánytól, hogy nem lehetne, hogy odaadjuk a pénzt az oroszoknak és tartsák meg az atombombájukat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat szándékosan előkészített akcióval kényszerítette ki az Apple és a Google lépését.
- E-roller topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Építő/felújító topik
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- EAFC 25
- sziku69: Szólánc.
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest