Új hozzászólás Aktív témák
-
Norb79
őstag
válasz
aprokaroka87 #1617 üzenetére
Az apple amúgy bejelentette, hogy ha kiveszik a szabályzatot megkerülő iap-ot, akkor azonnal vissza is kerülhet a fortnite. Nem kötöttek ki egyéb feltételt, tehát a pert se kellene visszavonnia az epicnek.
-
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #830 üzenetére
Nos szerintem elvétve vannak itt jogászok, olyanok akik meg kellően felkészültek az amerikai jogkörnyezetből meg egy se.
Viszont elég sok jó példát hoztál fel a kommentek során, és elég sok jó ellenpélda is volt.
A konzolos párhuzam például teljesen jól megállja a helyét szerintem, mert ott külön-külön vizsgálva valóban ugyanaz a helyzet, hogy van egy cég aki előállít egy hw-t, amin van egy sw környezet, amiben 1 darab store érhető el, amin elérhető az ingyenes fortnite, de ha az adott hw-en futtatott fortniteban veszel vbucksot, akkor le kell adnod x%-ot (nem tudom mennyit, még az is lehet, hogy 30at). Ismerős leírás? Pont ugyanez az iOS leírása is, célhardver, és a kapcsolódó sw környezet és 1 store. Amerikai jogról meg annyit tudok, hogy precedens alapú, szóval ha nyer az epic az apple ellen, akkor arra valóhivatkozással meg tudja utána támadni az ms/sony/nintendo cégeket, hogy monopolizálják a játékeladást a konzoljaikon. Abszurd, ezért se gondolom, hogy nyernek.
A standard oilt szoktad emlegetni. Őket azért meszelték el amúgy, mert a vasúttársaságokkal titkos megegyezéseket kötöttek a méretükkel visszaélve, hogy nekik olcsóbb, a konkurenciának drágább legyen a szállítás, és így kerüljenek még kedvezőbb helyzetbe, és így ne tudjon a konkurencia megerősödni, magyarul korlátozták a szabad versenyt. Itt ilyesmiről szó nincs, az apple nem fizet a telefonszolgáltatóknak, hogy iOSről olcsóbb legyen az adatforgalom, mint androidról vagy blackberryről vagy winphoneról, vagy ha az epic akar saját hw+sw környezetet építeni akkor arról. Ugyanaz a versenykörnyezet akármilyen típusú telefonról kommunikálsz, és igen, szabad a verseny, be lehet lépni új szereplőknek, de az igaz, hogy a belépési korlát nagyon magas, és magasabb, mint amekkora akkor volt, amikor a gugli meg az apple piacra lépett, de ez nem egyenértékű a monopolhelyzettel, és pláne nem egyenértékű azzal, hogy bárki visszaélne a monopolhelyzetével, mert a Standard Oil feldarabolásához vezető törvény amúgy ismeri a "vétlen monopólium" fogalmát is, amikor vki monopolhelyzetbe kerül "önhibáján kívül", és azt nem tartja üldözendőnek, szóval ha az epic még be is tudja bizonyítani az apple monopolhelyzetét, akkor se nyertek még, azt is bizonyítani kell, hogy azt törvényellenesen használja az apple (a szabad verseny korlátozására).
És még itt van az MS és az IE. Ott sem a monopolhelyzet volt önmagában a gond, hanem hogy az információ szabadsága is egy fontos alapjog, és az sérült az IE előretelepítéssel. Akkor lett "információ" az internet, és ennek az elérését kell szabadon biztosítani, ezért lett a böngészősdi komoly dolog, nem a monopóliumosdi miatt. Nem véletlen, hogy magát az alapwindowst nem bántották, hogy abból hova mennyi hány és hogy, és a kalkulátornak se mentek neki, és a paintnek se, csak a böngészőnek, mert az az információ része. Márpedig iOSen olyan böngészőt raksz fel amilyet csak akarsz, de a safari fent van előre, az MSt meg azért meszelték el, mert felrakta a Windows előre az IE-t, kérdés nélkül. Az iOS nem kérdez, rakta van. Szóval lehet ez se fog megállni.
De mindegy, majd meglátjuk merre megy ez, ezek csak ilyen kóbor nem jogász gondolatok. -
-
Norb79
őstag
Szerintem senkit se zárnak ki, mert az durván sértené a kizártak szabadságjogait!
Esetleg be is perelhetnék a kizártak a moderátorokat, hogy monopóliuma van a PH fórumnak a PH oldalakon, és kezdeményezhetnék, hogy lehessen alternatív fórum a PH oldalakon, ahol aztán ők diktálhatnák a szabályokat! -
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #667 üzenetére
A magántulajdon is korlátozza a szabadságot és választási lehetőséget, és itt már nagyon hasonlót feszegetünk, márpedig minden alaptörvényben elég jól körül van írva a magántulajdon. Úgy csináltok, mintha az iOS az köztulajdon lenne, mintha egy darab járda lenne, amit most vmi gonosz étterem vmi kamu bérleti szerződésre hivatkozva lekerített volna és most nem tudnátok hazamenni, azaz valóban korlátozva lenne a szabadság és választási jog. Igen, sajnos a szabadság és a választási jog nem terjed addig, hogy más magántulajdonának a kellős közepére házat húzz fel, pedig hogy képzelik azt, hogy nem építhetek a hegyoldalba házat szép kilátással csak azért mert másé a telek, és a szabadság meg a választási lehetőség?
Szóval ne csináljunk már úgy, mintha az lenne a legalapabb alapjog, mert nem az. -
Norb79
őstag
válasz
aprokaroka87 #629 üzenetére
A mercedes se tud bmw-t gyártani, akkor a bmw is monopolizál?!
/szerk: igen, daimler. -
Norb79
őstag
A jog meg a jogértelmezés mindig képlékeny, szerintem az epic-el egyetértő fórumtársak is számos jó példát hoztak fel, amik épp úgy párhuzamot próbálnak vonni, ahogy az epic-el egyet nem értő fórumtársak példái, és pont ezért hoz mindenki párhuzamos példákat, mert ez bár hasonló, de mégis totál más eset, mint az összes felhozott példa.
Izgis lesz merre fut ki ez az egész, mert azért ez a döntés alapjaiban megváltoztathat sok mindent a mobil piacon, precedens lesz akármi is lesz, ahogy sokan írták. -
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #371 üzenetére
Nem egy piac van. Egy westend van. És lehet hisztizni, hogy drága a westend bérleti díj, és te úgy akarsz árulni, hogy aki a westendbe bemegy az meg tudja venni tőled a cuccot (tehát a westendben árulsz), de a westend bérleti díját ne kelljen kifizetni, de ez nem lehetséges. Azt a piacot ők hozták létre, az övék, ahogy a westendet is félépítette vki, ezért szedi a bérleti díjat.
És az sem megoldás, hogy színes krétával körberajzolod magad a westend közepén, hogy akkor az szerinted nem a westend és nem kell bérleti díjat fizetned.
Ha túl sokat szed, akkor nem megy oda senki, de pl pont az ios esetén lehet tudni, hogy ők olyan piacot hoztak létre ahol sokkal többet fizet kevesebb ember egy másik piachoz (android) hasonlítva, vagyis ez egy jobb piac, mert a 70% az sokkal több pénz, mintha mondjuk az android playstoreban kapnál 80 vagy 90%-ot. -
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #362 üzenetére
A store egy piac, amit az apple marketingelt be, ő építette fel, és most szedi a bérleti díjat a helyekért. Annyi különbséggel, hogy ez virtuális. Ahogy nem kell a piacon se eladni a házi gyümölcsöt, ha sokkalod a stand pénzt, úgy az apple storeban sem kell, hanem pl megoldhatod úgy is, mint ahogy legutóbb a #363-ban írom. Csak ugye úgy kisebb a forgalom, szóval az apple biztosítsa a nagy forgalmat, de ne kérjen már belőle részesedést.
-
Norb79
őstag
válasz
Dr. Akula #303 üzenetére
Szerintem nem akarnak saját store-t. Androidon eddig is tudták storetól függetlenül teríteni a fortniteot, mégis bementek a storeba leadni a 30%-ot, mert nem ugyanannyi playerhez jutottak el a külön kis világukkal, szóval kell nekik mindkét store, csak nem 30% leadóért. Ahogy korábban is írtam, az epic a sok fortnite júzerrel már tényező, és ezt a júzerbázist használják most fel az alkudozásban, hogy a 30% ne legyen 30%, hanem jóval kevesebb, szóval hogy ki zsarol kit az nekem nem ennyire feketefehér.
Ez különösen azért fontos, mert a 30%-ot csak akkor kell leadni, ha az appban veszed a vbuckot. Ha az appban nem lehet, de lehet egy külön honlapon és az megjelenik utána az accountodon, amivel költhetsz a játékban, akár az ios appban, akkor nincs 30% leadó. Csak ugye sokkal többen vásárolnak, ha az appban tudnak rányomni, de ezt is írtam korábban. -
Norb79
őstag
válasz
Dr. Akula #312 üzenetére
Inkább olyan ez, mintha bemennék a tescoba az otthon termelt gyümölcseimmel, felállítanék egy kisasztalt és elkezdeném árulni, aztán amikor kidobnak akkor fel lennék háborodva, meg szabadságjogok meg minden.
Vagy a szemét médiamarkt is ilyen maffia, szerintem ők is leveszik a sápot a samsung tv-kről, amiket eladnak, és azonnal beszüntetnék a samsung tv árusítást, ha a médiamarkt sarkában lenne egy ballonkabátos samsungos alkalmazott, aki pult alól adná a samsung tv-t, nála kell fizetni és lehet vinni olcsóbban. -
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #202 üzenetére
Köszönöm, de nagyon nem beszélek semmilyen nyelvet, azt a részt le tudnád fordítani, amikor arról írnak, hogy ha elköltötted a vbuckodat itemekre, akkor a refund akármivel vissza tudod váltani vbuckra, de ugyanakkor a vbuckra költött pénzed sose tudod visszaváltani igazi pénzre?
Mert az a rész lehet releváns ebből a szempontból, hogy akkor visszaadják e dollárod avagy sem.
/szerk: na közben ki is szerkesztetted, mert te is elolvastad, amit linkeltél. -
Norb79
őstag
válasz
Ezekiell #188 üzenetére
Nem a fortnitenál van, hanem az apple accon. És még csak nem is feltétlen pistike iphoneján, hanem apáén, vagy anyáén, aki az apple családi csoportban a "családfő". Nekem is vett már húgom így filmet az itunesban, hogy sms-ből tudtam meg, hogy költi a pénzem. A különbség annyi, hogy amikor a fortnite appban pistike elveri anya vagy apa pénzét, akkor az apple azt vissza tudja szedni, ha rajta keresztül ment a tranzakció, ha meg az epic saját fizetési rendszerén, akkor nem. Máris nem csak üres frázis, hogy az ügyfelek részére biztosítja az ezt meg azt azzal, hogy erőszakolja a monopóliumát, ugye?
-
-
Norb79
őstag
Megerősíted amit írtam, hogy nem azért kapálóznak, mert a gugli play store nélkül akarják eladni a cuccaikat, mert azt ezer éve lehet, ahogy te is írod, hanem azért kapálóznak, hogy a gugli play store-al elérhető júzereknek tudják eladni a cuccaikat úgy, hogy a gugli play store ne vegyen le azért 30%-ot, mert összehozta nekik ezeket a náluk elérhető júzereket.
Vagyis kellene a közösség, amit a másik két cég összehozott, de nehogymár pénzt kérjen ezért. Vagyis ne 30%-ot. -
Norb79
őstag
Mert képmutató. Hisztiztek, hogy micsoda lehúzós cég a valve, hogy 30%-ot kér és ezért drága a júzereknek a pc játék, csináltak külön store-t, és ugyanannyi a játék a júzernek. Ráadásul elég agresszívan próbálnak piacot szerezni, játékok jogait vásárolják meg bizonyos időre, vagy tovább, és ez se tetszik egyeseknek, mert súrolja az itt is sokat emlegetett gazdasági erőfölénnyel való visszaélést. Szóval amit írsz az a fejlesztők felé talán igaz, de a júzer felé nem feltétlen. Meg azt se feledjük, hogy anno a valve pont ugyanilyen módszerekkel szerzett piacot a steamnek (steamworks rémlik vkinek? az a steam exclu játékokra a marketingbullshit, civ5öt is kivásárolták, én pl úgy kerültem oda anno). Az általad is említett UE motor is nagy plusz mellettük, létrehoztak egy olyan motort, ami pillanatok alatt portolható egyik platformról másikra, rengeteg platformtúszt kiszabadítottak, mert két perc átrakni másik platformra, nem kell n+1. konzolt venned, ha ezzel vagy azzal akarsz játszani. Szóval itt megoszlik, hogy utáljuk vagy szeretjük, mert vegyes a kép, de képmutatónak képmutatóak.
És ugyanez a képmutatás érhető tetten ennél a húzásuknál is, hogy 10 dodó a credit, mert a szemét apple elkér 3 dollárt a 10ből, de ha nem kér el 3at, akkor 8. Simán a saját pecsenyéjüket sütögetik, de van képük ezt úgy eladni, hogy a júzerekért freefortnite. Képmutatás. Plusz a kínai para.
Összességében szerintem is inkább pozitív a jelenlétük a géming szegmensben, csak néha kicsit gyomorforgató a képmutatásuk. Mint a másodunokatestvér pistike, aki mindig telefingja a szobát, de azért kedveljük, mert aranypofa, zseniális sztorijai vannak, meg mindig segít, ha baj van. -
Norb79
őstag
Nem, nem ezt csinálja az epic. Az epic az appstore-os app-ba épített be egy applet kikerülő fizetési rendszert. Ezt nem lehet. Azt lehet, hogy nem az appban vásárolsz, de van egy account, amire megveszed a coint és akkor az megjelenik minden fortnite appban, akár pc-n, akár ps4-en, akár x1-en, akár switch-en, akár ios-en lépsz be, és akkor azt szabadon költheted skinre.
Azt nem szabad, hogy ha az appstore-os appon keresztül szeded be a pénzt, akkor abból nem adsz le 30%-ot.
Szedd be weblapon keresztül, ahogy a netflixet is elő lehet fizetni a netflixes honlapon, ahogy minecraft coint is vehetsz az ios appban, a pc-s kliensben, a honlapon is, stb. Ezek közül is csak az adózik 30%-ot, amit az ios appban fizetsz ki. Tudod benne vagy az appban, megadod a kártyaszámot és rányomsz, hogy buy. Abból le kell adni 30%-ot. Ezt írják a felhasználási feltételek, de összefoglalták kifestő könyv komplexitással az én kedvemért, linkeltem. Ne mondd már, hogy egy kifestő megértése nem megy. -
Norb79
őstag
Nem tudom, hogy az számít e, hogy amúgy az apple (és gondolom a gugli is, bár annak nem néztem utána) csak azok után az alkalmazáson belüli vásárlások után kér részesedést amit az iOS appban csinál a user.
[link]
Vagyis, ha lenne fortnite app, amiben nem lehet coint venni, hanem el kellene látogatni az epic storeba az epic honlapon és ott venné mindenki a coint 8 dodóért, akkor mindenki örülne. A júzer is, mert olcsóbb a coin, az epic is, mert több marad nála, és az apple is, mert nem kellene pereskednie.
Guglin meg ott a külső telepítős app, gugli storet kerülni, ugyanúgy adható abban az appban 8ért, és megtartható az egész.
Mivel nem ez történik, ezért szinte biztos, hogy nem is erről van itt szó.
A gazdasági erőfölénnyel meg nekem nem egyértelmű kinél van. Nyilván az appstore egy nagy érték/erő az (epic szerint) 1 mrd eléréssel, de nem tudom a rekord nyereséget rekord nyereségre halmozó fortnite mekkora erőt képvisel, mivel az sem kis userbase. Ez itt most nem a 12 megás indie cuccot összehozó cég vs apple harca, itt szerintem nem olyan egyértelmű az az erőfölény.
Az appstore és a guglistore is elérést jelent, ahogy az #53-as komment első három mondatában is szerepel, és ezért 30%-ot kérnek a cégek, és ezt a 30%-ot akarja lealkudni az epic, ez az eddigi eseményekből nyilvánvaló. Legalábbis az én kifestőim alapján. -
Norb79
őstag
Az én versenyjogi kifestőmben nincs olyan amúgy, hogy ha nyitok egy boltot akkor oda bárkit be kell engednem árusítani, ha meg tudunk egyezni a bérleti díjban/nyereség megosztásban, ha nem.
De amúgy az én kifestőmben azt aki 7 dollár helyett 8at szeretne kapni ugyanazért azt a kapzsi szóval illetik nem pedig a szabadságharcossal, vagy a júzerbaráttal. -
Norb79
őstag
Így van, ha sokan töltenének külső forrásból, akkor minek is kellett volna a gugli storeba bejönni a fortnite-al, ami kezdetek óta elérhető store-on kívül, és miért is lenne baj a kitiltás? Még a végén kiderül, hogy csak érték a storeban jelen levés, és akkor az epic által ajánlott 0% nem megfelelő ellentételezés.
-
Norb79
őstag
Nem tudom, fogalmam nincs, de a cikk egy képpel indul. Ott azt látom, hogy apple-n keresztül fizetve 10 dodó a cucc, és itt mindenki azt írja, hogy az 70-30% arányban oszlik, vagyis 7 landol az epicnél, 3 az applenél, míg ugyanezen a képen ott van a directben epicnek fizetés és az 8at ír. De én nem értek a számokhoz, lehet ez a 7 meg 8 dollár ez ugyanannyi, de nekem laikusnak elsőre két különböző számnak tűnik, de lehet csak a fény beesési szöge viccel meg.
-
Norb79
őstag
Ez akkor lenne igaz, ha a 3 dolláros gugli/apple sarcot megkerülve 7 dodó lenne a creditcsomag. De nem annyi, hanem 8. Ez sima üzleti tárgyalás, ahol az epic az apple-el és/vagy a guglival közös ügyfeleit hergeli az apple és/vagy a gugli ellen, hogy jobb alkupozícióba kerüljön. És amikor megállapodnak akkor is 10 dodó lesz a creditcsomag, mint korábban, csak az epic végre zsebre vághatja a kívánt 8 dodót, nem kell beérnie 7 dodóval. Ennyi történik, se több, se kevesebb.
-
Norb79
őstag
válasz
drotsztyuart #52 üzenetére
De hát már nem húzza le, most 0%-ot húz le és az epic nem veszítette el csak "a semmit", amit eddig cserébe kapott, win-win. Lehet örülni.
-
Norb79
őstag
válasz
drotsztyuart #49 üzenetére
De ha az apple/gugli semmit nem tesz hozzá, akkor hol a gond? Most már hivatalosan se tesz hozzá semmit. Levett egy ikont a saját programjából, ez olyan nagy cucc?
Hiszen az semmiség!
Amúgy meg nem sikerült elolvasni a dolgot. 7et elrak ha az applenek le kell adni 3at, viszont ha nem kell leadni 3at akkor már 8at rak el. Ennyi a játék, hogy 8at akar elrakni. Megállapodnak majd szépen 20%-ban, a mezei júzer fizeti tovább a 10eseket, mint eddig, csak már nem 7et, hanem 8at rak el az epic és akkor boldogság lesz. -
Norb79
őstag
Pont ez a lényeg, hogy PC-n pénzzel piacot kellett venniük (ingyenes játékok, epic store exclu címek, de szerintem az UE motor fejlesztése is pénzbe kerül), mert az elérés pénzt ér, míg mobil piacon az a tervük, hogy köszi apple és gugli, hogy összehoztad ezt az elérést, de nehogymár ezért egy fillért is fizessünk...
Vicces lesz valóban, amikor elvek, monopólium, szabadság, a júzer az első meg a többi lózung után annyi lesz a lezárás, hogy jó akkor 30 helyett legyen 20 és ugyanúgy 10 dodó lesz a kreditpack. A júzerek érdekében, a szabadságért, változatlan felhasználási feltételek mellett, stb, stb, csak a júzertől beszedett 10 dodó lesz újraosztva.
Mert hogy amúgy a júzer érdekében az epic storeon ugyanannyiba kerülnek a játékok, mint a steamen, hiába kér kevesebbet az epic, a júzer érdekében. -
Norb79
őstag
válasz
drotsztyuart #31 üzenetére
Erre ugyanaz a megoldás, ami PC-n is volt, ahogy említed, külön ökoszisztéma. Fogják a huaweit, megveszik, annak saját storeja van, elterjesztik 1 mrd emberhez, és ott adhatják annyiért, amennyiért akarják. Ez nem is kerül semmibe szinte, itt többen is írják, hogy ez nem hozzáadott érték, szóval szerintem ezt kb ingyen meg lehet oldani, mert ez nem hivatkozási alap az apple meg gugli taxhoz.
Amúgy is látszik, hogy az epicesek grállovagok, és a júzer az első, mert appletől vásárolva 10ből 3 dollár landol az applenél 7 az epicnél, és az applet kiküszöbölve pedig ki is jött, hogy 10ből 3 az 8. De csak a júzer érdekében vágnak zsebre egyel többet, nem ám ők is egy kapzsi cég. Dehogy, ők ezt puszta jótékonykodásból kénytelek elszenvedni, hogy 1 dollárral többet el kell tenni minden vásárlásból, ha sikerül az apple és guglit kiszorítani a bizniszből. Szentek, én mondom szentek ezek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat szándékosan előkészített akcióval kényszerítette ki az Apple és a Google lépését.
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E746 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I 14" HD I DP I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest