Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ceia
őstag
válasz
scarabaeus #12 üzenetére
Nekem tetszett a Driller grafikája, csak a mozgatás volt kicsit darabos.
-
Lacok
őstag
válasz
idegen lény #60 üzenetére
Nem ez az Orion űrhajó fantasztikus kalandjaiból.
-
alcsa
senior tag
válasz
macilaci78 #11 üzenetére
Nem ugy van, hogy egy moderatornak aktivalnia kell? Egyik topicban mintha ezt olvastam volna.
-
pdev1811
tag
Nem tudom mi van a képen.
-
Nyugis
senior tag
Üdv
Nekem anno a comodor 64 volt a nagy szerelem.
Tanultuk a basic nyelvet és minden baromira érdekes volt és minden kis eredmény csodálatos.
Ma már a cmd-t csak maximum pingelésre használom a hálózat elenorzese céljából.
Na jó azért ip cim átjáró meghatározás stb... -
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
SunMount3r #57 üzenetére
Akkoriban az volt a lényeg. A siker, amikor egy feladatot magadtól vagy cimborákkal megoldottál.
Emlékszem, akkor még örültünk egy mozgó rasztercsík vagy futószöveg (karaktergenerátorral) leprogramozásának. Ha meg már szinusz hullámban tette mindezt, az volt a korona.
Talán akik abban a korban nőttek fel, amikor két számot összeadni sem volt egyszerű gépi kódban, mert túlcsordulásbiteket kellett figyelni, sokkal jobban értékelik a mostani dolgokat.
Egyre inkább azt látom itt a fórumon is, hogy sok ember a kupaktalanítás és BIOS állítgatás, majd egész napos linixelés után a számítástechnika géniuszának képzeli magát, pedig nem azok.
Sajnos a mai önjelölt számítástechnikusok többsége olyannal, hogy még a kivonás is, egyszerűsítve de összeadásból jön ki, soha nem fog találkozni. Persze tisztelet a kivételnek.
Ezek a gépek tanították meg akkoriban az embereket a számítástechnika igazi mivoltjára, szépségére, és nem utolsó sorban a logikus gondolkodásra, kitartásra és tényleges optimalizációra. Ugye mikor minden utasításnak megvolt az órajel ciklusa, aztán számolgathattuk, hogy az algoritmus lefutása belefér-e a következő megszakításig. Régi szép idők.
Ezért kell minden ilyen gépet megbecsülni, tudásától függetlenül. -
A PC (személyi számítógép) kategória az Altair 8800-zal jött létre 1974-ben. Az más dolog, hogy ebbe a kategóriába az IBM is csinált egy gépet 1981-ben, ami nemes egyszerűséggel az "IBM PC" nevet kapta és ami elég népszerű lett ahhoz, hogy mások nekiállják másolni és így létrejött az "IBM PC-komptabiliis" nevű kategória, ami aztán a köznyelvben szintén PC-vé rövidült.
-
scarabaeus
őstag
Csak ha a PC fogalmát arra szűkítjük, hogy azon számítógépek, melyek az ősi IBM PC irányvonalát vitték tovább. De amúgy bőven a PC fogalomba tartoznak a '70-es - '80-as évek otthoni mikroszámítógépei.
Szerk.: Ja, a PS/2-vel kapcsolatban pedig: az már az IBM-nek is a 3. generációs személyi számítógépe volt
-
Tal2
tag
Amúgy egy PC sincs a képen, mert ez csak egy számítógép, de nem PC!
Ha jól emlékszem, az IBM PS/2 volt az első PC, de javítsatok ki, ha tévedek! -
Felhőtakaró
tag
SLI-ba kötött GTX1080Ti vízhűtéssel
-
válasz
idegen lény #60 üzenetére
Nem, amikor a Pirx készült (1972), akkor ez Magyarországon kb. megfizethetetlen volt illetve a COCOM lista okán elvileg ide se kerülhetett volna.
-
Ez azért nem pont a C64 kategóriájában indult, hanem gyakorlatilag PDP-11 klón volt.
A PDP-11 egy DEC VAX miniszámítógép volt, így nézett ki (érdemes észrevenni, hogy a termináloknak nincs monitora, amit a gép közölni akart a userrel, azt az írógépszerű nyomtató nyomtatta ki papírra):A PDP sorozat egyébként elég komoly szerepet foglal el a számítógépek történetében, az első UNIX-ot és az első C fordítót is egy ilyen gépre írták meg - a hetvenes évek elején.
-
seniman
veterán
Szerintem a tagok fele nem is élt még,amikor ez a gép aktív volt.A másik fél túlnyomó része már akkor volt aktív,amikor nem volt már cocom list,lehetett itthon C64-et kapni,vagy hoztak Ausztriából feketén.Én sem láttam soha ilyen gépet,C64 dominált amikor kezdtem,ZX Spectrumot is csak egyszer láttam élőben,pedig nem vagyok mai gyerek.De az érdekelne ki látott egyáltalán ilyen gépet valaha is élőben.
-
SunMount3r
nagyúr
Mondjuk nekem nem kell mondani, én se úgy értettem...
Gyerekként már rég C64-es voltam, mikor kezeim közé került egy ZX Spectrum és bár tudtam, hogy jóval szerényebb képességű, mint a C64, mégis vagy 2,5 órát töltöttem a "feltörésével", hogy rájöjjek, hogyan kell betölteni és futtatni rajta a játékokat kazettáról. Minden segédlet nélkül, persze nem ment. De érdekelt, mint akkoriban minden computer-es kütyü és hogy mire képes (meg főleg a játékok
).
Most rákerestem és ennyi: Load ""
Ez a "" volt a különbség, ennyin múlott...
-
akaido
addikt
válasz
Kronos3000 #8 üzenetére
Sajnos kisker forgalomba nem kerülhetett, mivel túl sok adatot (is) sugárzott...
-
5150
aktív tag
Elektor modulator dwa
-
Sinesol
veterán
válasz
K1nG HuNp #48 üzenetére
Kicsit magadnak mondtál ellent.
Hiszen épp említetted a lényeget:
"Nem tétre ment, csak egy kis fun volt az egész"
Ez pontosan így van, ahogy mondtad, viszont egyesek még ennek ellenére sem képesek játszani, lazítani, muszáj kigooglezni, hogy először böföghesse be, hogy milyen jól tud googlezni. Valahol elég szomorú ez.
-
-
MongolZ
addikt
válasz
K1nG HuNp #48 üzenetére
Egyáltalán nem irónia volt. Aki a képet feltette, azt várta, hogy hozzáértő emberek agya elkezd járni, hogy mégis hol láthatott hasonlót. Pl. a cirill betűk láttán gondolom az emberek jó része az Elektronikára gondolt. S így tovább.
Ha az itt hozzászólóknak megfelelő "fun" lenne a cikk készítőjének célja, akkor készítene egy gombot, hogy AKI ELŐSZÖR IDE KATTINT, AZ NYER, és már csak naplózni kellene. A Google használatának ez a színvonala. -
MongolZ
addikt
Google Image Search-el rákeresni mindenki tud. Aztán meg itt verik a tamtam dobot, hogy ők nyertek. Én azt csinálnám, hogy aki így tette, örökre eltiltanám ettől a játéktól. Ha nem értesz a témábohz (mint ahogy én sem), akkor nem kell rákeresni, és beböfögni. Más tollával ékeskedni, az megy, mi?
-
idegen lény
addikt
Ilyen lesz a Project Scorpio? De miért vannak rajta cirill betűk?
-
törölt tag
"Milyen pc van a képen?"
Honnan tudjam.
Valami hulye kikockazta azt a reszt a kepen.
Hatha o tudja. -
Fred23
nagyúr
válasz
Baryka007 #38 üzenetére
"ez egy informatikával foglalkozó lap"
Épp ezért értékesebb gúglival megkeresni, mint fejből vágni!
Közmunkások jutnak eszembe most így az egészről, akiktől anno megkérdeztem, miért nem dobnak össze egy lombfújóra, amivel a parkban a brigád egész napos munkáját két ember 2 óra alatt el tudná végezni... -de aztán -megértve a hazai viszonyokat- be kellett látnom, hogy a lombfújó ellenség, mert elvenné a munkahelyeket.
-
-
Volt, aki tudta fejből?
Ugyanis ez lett volna a lényeg, nem a google, és a kép címe, stb... -
Claude Leon
senior tag
Különböző típusoknál nem túl analóg ügy a megahercre alapozni a teljesítményt.
Pl. a motorola-rockwell 1Mhz-jét az intel-zilog Mhz-ival sem egyszerű, amikor az előbbi 1 ciklus alatt olvassa a memóriát, olyan utasításkészlettel, ahol van közvetlen utasítás a memóriabájtokkal való aritmetikára (igaz, az ehhez tartozó sok művelet sok órajelciklust emészt fel), utóbbinál 3 ciklus egy memóriaművelet, olyan utasításkészlettel, hogy a memóriatartalmat be kell tölteni egy regiszterbe, aztán elvégezni a műveletet, végül visszaírni az eredményt.
Igaz, hogy a fennforgó szerkezet 16 bites cpu-ja más kategória -
totron
addikt
válasz
Kean_Sorbo #30 üzenetére
+1
-
Szerintem számító...
-
zetor2000
őstag
Indítom a flame-t:
És sokkal jobb, mint a ZX81 1KBjaAmúgy a Wikipedi azt írja, hogy ez valós 16 bites gép, ami azért a maga nemében nem gyenge teljesítmény volt ebben a korban. Szóval nem is a C64 hanem inkább az Amiga vonal, az, amivel hasonlítgatni kéne. Persze az szerintem ettől mérföldekre előrébb volt.
-
kromatika
veterán
Google segített.
Компьютер БК 0010-01
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
SunMount3r #29 üzenetére
A C16/+4 párosban sem volt sprite, szoftverből ment ott is, és a hang sem volt jobb. 1985-ben ez egy használható gép volt, főleg Szovjet területen.
Dolgoztam én Robotron gépen is, asztalnyi floppy-val, na aztán ott volt fapad.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #27 üzenetére
Két csatornás hang?! Ezeket elnézve azért egy C64-től elég messze volt. Főleg a sprite kezelés tűnik lassúnak.
-
GMalik
tag
válasz
Kean_Sorbo #27 üzenetére
Ez sem mostani kütyü!
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
SunMount3r #16 üzenetére
Úgy látom, használható gép volt.
-
htc07
addikt
válasz
idegen lény #25 üzenetére
ha most valakinek ennyire futja
-
]Phobos[
senior tag
-
scarabaeus
őstag
Jaja:-) Bővítetlen gépen annyi volt a grafikai lehetőségem, hogy saját karakterkészletet állítottam be, a szabad 3583 bájtból 2048-at még lefoglalva, ott a 256 karaktert átdefiniálva, a 22x23 karakteres képernyőn (ami mégis vízszintesen volt szélesebb) kirakott 16x16 karakternyi, 128x128 pixeles "bitmapen" rajzolgathatott az ember.
-
Sinesol
veterán
Miért gondolod, hogy mindenképpen neked kéne kitalálni? Miért nem oké az, hogy nem tudod és kész. Vagy maximum megnézed, mert érdekel, de nem irod ide, hogy sikeresen kigoogleztad.
Alapjában véve nem értem mi ertelme azt leirni, hogy teszem azt kigoogleztam.
A hülye is tud googlezni, szal nem egy nagy eredmény és emellett nem is tekinthető érdemi válasznak, mivel nem találta ki az adott illető, csupán kigooglezta. Ráadásul ide is böfögte, nehogy mások találgathassanak, játszhassanak, stb.
-
Sinesol
veterán
Lehet én vagyok eltévedve, de szerintem nem arról szólt a játék, hogy ki tud gyorsabban googlezni.
-
SunMount3r
nagyúr
Akkor most jön az 1000$-os kérdés (amire már mindenki nagyon várt): milyen játékok voltak rá?!
Egy kis Nu pagagyi?! Esetleg a kvarci verzió HD-sítve?!
-
sh4d0w
félisten
válasz
scarabaeus #12 üzenetére
Még mindig jobb, mint a VIC-20-as 4 KB-ja...
-
válasz
macilaci78 #11 üzenetére
Én is kerestem...
-
macilaci78
nagyúr
Mi lett a spoiler gombbal?
-
ceia
őstag
Ahhoz képest, hogy orosz.. a C16-nál jobb! Ennek legalább 32KB a memóriája, és 4,6MHz a processzor. A C64 milyen jó lett volna ezen az órajelen! A Drillerben nagyon kellett volna
-
scarabaeus
őstag
Az Elektronyika cégtől az első számológépem származott, Elektronyika B2 volt tán a típusa. De a kép bizony már elektronnaja vicsiszlityelnaja masina.
-
Kronos3000
senior tag
Volt régebben valami hasonló cucc atom procival is....
-
zoltanz
nagyúr
Kompjúter modulálocsku Mir-14-es
-
aDamker
aktív tag
A pontos neve:
Компьютер БК 0010-01 -
törölt tag
http://bk-files.perestoroniny.ru/photos/
képkeresés google szerint.
-
Pár perc elég-volt:
Electronika BK-0010.01
Új hozzászólás Aktív témák
- IPhone SE 3 64GB gyári független 2025.11.20. Apple jótállás
- HP EliteBook 855 G8 Ryzen 5 5650U / 16GB RAM / 512GB SSD / FHD
- IPhone 13 256GB gyári független kék és fekete színben makulátlan kiváló akkuval + jótállás
- IPhone 12 Pro 128GB gyári független független modellek új akkuval! Kék, ezüst, Grafit
- IPhone 13 256GB gyári független bontatlan 1 év Apple jótállás
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest