Új hozzászólás Aktív témák
-
ntomka
nagyúr
"Így az innováció nem elsődleges, valóban."
Valóban, én is ezt írtam. Biztosra veszem, hogy itt nem az újszerűséget, hanem a kivitelezés egyszerűségét értékelték nagyra.
"A gondom azzal volt, hogy olyan felkapottként kezelik, mintha mekkora újdonság lenne - pedig nem az, ez viszont vitathatatlan."
Vitathatatlan, de idézek a cikkből: "A kaliforniai San Joséban május közepén lebonyolított nemzetközi versenyen ezúttal egy kétfős csapat, két végzős gimnazista képviselte hazánkat, és hozta haza végül az egyik kategória második díját és a kínai tudományos társaság különdíját."
Továbbá a cikkben sehol nem említenek világmegváltó újdonságot, és lehet én értelmezem félre, de a hírérték abban van, hogy magyar fiatalok értek el kiemelkedő helyezést egy nemzetközi versenyen."Azt szintén eléggé furcsállom, hogy egy létező megoldásról nem tudtak."
Erről senki nem állíthat biztosat a fiatalokon kívül, de szintén a cikkből: "Az ötletet szeretnék levédetni, bár – mint időközben megtudták – nem ők az elsők, akiknek eszébe jutott a Stirling-motort áramkörök hűtésénél bevetni."
A hangsúly azon van, hogy időközben. Ez ebben az olvasatban szerintem arra utal, hogy az ötlet kipattant, elkezdték építeni, és csak ekkor tudták meg, hogy már próbálkoztak ilyennel (vedd figyelembe, hogy tizenéves kockákról van szó (minden rosszindulat nélkül)). Nos, ha te egy koncepció kivitelezésének közepén lennél, félbe hagynád, és hagynád veszni a befektetett időt, pénzt és energiát? Az, hogy még így is kijutottak a versenyre, lehet a megfelelő emberi és szakmai támogatásnak köszönhető. Sőt, egész biztosra veszem.
Valamint abban főleg biztos vagyok, hogy egy neves szakmai zsűri, akik a világ minden tájáról érkező munkákat tekintenek meg, tuti haza küldte volna eme két fiatalt, ha semmi eredetit nem tudtak volna felmutatni. És - ne haragudj, de - a rosszmájúság abban van, ha ez utóbbit nem tudjátok magatoktól átgondolni. Tudom én, hogy vannak nokiás dobozok, stb., na de két magyar gimnazista elég nagy hal lenne ilyesmihez szerintetek??A csillagászati és kínai dologra: gondolom az utóbbi úgy ment, hogy bizottsági tagok voltak abból az országból is, és tetszett nekik az ötlet, így külön díjazták, ebben semmi rossz nincs, minden versenyen van ilyen. Gondolom ezért különdíj a neve.
Az előbbi dologra, tehát a csillagászati elnevezésre én is annyit tudok mondani, hogy én sem értem minek, gondolom az eredeti versenykiírásban szerepel ilyesmi, bár azt valószínűbbnek tartom, hogy az MTA vagy hasonló szervezet szintén nagyra becsülte a magyar eredményt, és próbálják ők is külön díjazni.
Remélem érthető voltam és a válasz kielégítő számodra is.
-
ntomka
nagyúr
válasz
Cathulhu #117 üzenetére
Gondolom a bizottság úgy ítélte meg, hogy részben vagy egészben a megoldás innovatív. Lehet, hogy ez a két fiatal a házibarkáccsal olyan kis összegből hozták ki ezt, ami még össze sem mérhető az eddigi megoldásokkal. Pl. az MSI amire annyira hivatkoztok gondolom milliókat ölt bele, a fiatalok meg pár otthon található dolgot összeragasztottak és működik. Ilyen nehéz átgondolni, hogy mi ebben az értékelendő?
És igen, fikázódni is lehet, mert az tényleg egyszerűbb, mint ahogy előtted is mondták, nem kettős mérce... -
ntomka
nagyúr
(#16) kisza25: Nekem is az jutott egyből eszembe, hogy a megtermelt áramot konkrétan vissza kell forgatni a venti végére kötött kis motorba, ezzel még a gyors túlmelegedést is el lehetne kerülni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest