- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Bluetooth hangszórók
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HP notebook topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
közben gondolkodtam még ezen a dolgon... lehetséges, hogy az amcsi szabadalmi rendszert tükröző a verseny gondolatmenete is...
ha le lehet szabadalmaztatni olyanokat újításként, amit mások már sok helyen megcsináltak, csak éppen ebben a formában nem rakták egymás mellé, akkor nem annyira meglepő.
(pl. ha valaki lcd monitort épít a hűtőajtóra, vagy éppen az ujjával rajzolt figurával vezérli a gépet/telót.... esetel egynél több ujját használja ehhez... nem is beszélve az annyira általánosra fogalmazott meg nem valósított ötleteket, amit rá lehet húzni bármire)
-
Quan-Chi
őstag
mivel 2.4-es c2d-ről van szó feltételezem hogy E6600 ! na nekem is ilyen van 1.3Volton megy alapból , és az Asus Silent Square Evo hűtő jól szellőző házban passzívan is simán elvitte a procit
és egy komolyabb borda még ennél is jobb lenne (pl Orochi bordája venti nélkül ) 65-70 körül simán ! számomra szép meg dícséretre méltó a próbálkozás csak kár hogy nem jó semmire
-
hemaka
nagyúr
Nem rossz, de azért a 75fokot kicsit soknak érzem. Finomítani kellene rajta valamelyik nagy céggel közösen...
-
-
tildy
nagyúr
Nem hiszem, hogy az "általános" középiskolás diákokhoz kéne hasonlítani. Én is versenyeztem egészen ötödikes koromtól . És ha olyan verseny volt, hogy saját alkotás valamiből, akkor ott kellett lennie egy olyannak, hogy forrásirodalom, milyen korábbi megvalósítás létezt adtt problémára, mi ebben az újdonság. Az, hogy a az intenet korában ennek még csak utána sem nézteka verseny előtt(lásd időközben derült ki) mind számukra nézve em túl dicséretes, de legalább a tanárjuknak tudnia kellett volna.
-
-
DJS
tag
Nem igazán ismerem ezt a diákolimpiát, vagyis hogy, hogy bonyolítják le a dolgot. De, ha abból indulok ki, hogy az évről évre megrendezendő versenyek közül a díjazottak mindig csak a jelentkezők, indulók közül kerülnek ki, akkor már jobban érthető miért is kaptak díjat. Sarkított példa, ha egyik évben az indulók közül az a legjobb, aki a elektromágneses tekerccsel hajtott ventilátort mutatja be, akkor azt kell díjazniuk.
Nem, egy igényesebb zsűri simán megcsinálhatja azt, hogy nem oszt ki első helyezést.
Persze más kérdés, hogy akkor a szponzor neve nem kerül be a médiába, meg kiderül, hogy a versenyt rosszul hirdették meg, stb., tehát van nyomás, de alapvetően a versenyszabályzat dönt, azt meg olyanra írják, amilyenre akarják. A Nobel-díj is így kezdődött, Nobel úr kijelentette, hogy le a skandináv nacionalizmussal, díjazzuk csak a legjobbakat. Egy diákolimpia szabályzatában meg simán szerepelhet, hogy ha nincs értékelhető pályamű, akkor a díj átszáll a következő évi versenyre.
Nem tudom, melyik a szerencsésebb, az, amikor egy létező találmányodról derül ki, hogy mások is kitalálták, vagy az, amikor egy sikertelen ötletedről kiderül, hogy bizonyítottan lehetetlen megcsinálniÉn már jártam így...
Manapság viszont mindkettő naivitásra vall. Szét kell nézni, másképp nem megy. A diákok ezt előbb-utóbb meg is tanulják.
-
szuper-t
őstag
A témához hozzá szólva az én Hidrogén cellám amikor elkészült akkor tudtam meg h már előttem jó pár évvel építettek ilyet...
Ha kicsit körülnézek akkor nem kell saját magamnak megtervezni és kiszámolni hanem csak lemásolom.
Remélem értitek mire célzok -
WonderCSabo
félisten
Gratulálok Nekik!
Azért látom megint bizonyítottunk, nem tudunk örülni, és még a vallási kérdés is előjött...
-
Probber
őstag
Gratulálok a fiatal tehetségeknek!
-
azbest
félisten
Az egy dolog, hogy valaki benevez egy versenyre egy olyan találmánnyal, ami a fizika szertárakban is ott van... de hogy díjat is nyer vele, ez leginkább a versenyt minősíti.
Nem hinném, hogy annyira rosszmájú vagy rosszindulatú aki ezt megemlíti.Az biztos, hogy talpraesettek ezek a fiatalok, de semmi innováció nem volt abban amit mutattak.
-
syC
addikt
gg hángeri
-
Atos23
senior tag
Ha nem is lesz belőle magyar szabadalom, meg jó hírnév, azért jó volt olvasni, hogy kísérleteznek még fiataljaink.
-
azbest
félisten
msi stirling [link]
ks90 stirling [link]
displacer type stirling howto [link]
hasonlók [link], [link]sokéves pro7 ismeretterjesztő műsor: [link]
stirling power plant: [link], [link]
szépségek: [link], [link], [link]
Jobban felszerelt fizikaszertárakban fellelhető találmány... középiskolában is.
Van még kérdés?
-
ben11
őstag
Szánom a sok kétkedő, rosszmájú fórumozót..
Itt most alapjáraton a jóindulat (nem,nem egyenlő a naivitással) ami hiányzik a többségből.. -
Fecow
aktív tag
Nem igazán ismerem ezt a diákolimpiát, vagyis hogy, hogy bonyolítják le a dolgot. De, ha abból indulok ki, hogy az évről évre megrendezendő versenyek közül a díjazottak mindig csak a jelentkezők, indulók közül kerülnek ki, akkor már jobban érthető miért is kaptak díjat. Sarkított példa, ha egyik évben az indulók közül az a legjobb, aki a elektromágneses tekerccsel hajtott ventilátort mutatja be, akkor azt kell díjazniuk.
Valószínűleg az indulók közül ők bizonyultak az egyik legjobbnak így őket jutalmazták. (Ez a kisbolygót neveznek el róluk nem tudom miért olyan nagy dolog, pár éve volt divat, hogy boldog boldogtalan néhány tízezer forintért elnevezhetett magáról egy kisbolygót. Esetleg ezek valami nagyobb látható objektumok lesznek?) Azt, hogy különdíjat miért érdemeltek nem tudom, viszont azt azért ne felejtsük el, hogy ez egy diákolimpia, itt nem feltétlenül kell világmegváltó ötlettel előállni, más nemzetközi diákversenyeket is ritkán nyernek meg Wolf-díjas, Nobel-díjas, egyéb díjas megoldásokkal. Valószínűsítem, hogy azt is díjazták, hogy ezt megcsinálták önerőből, kis pénzből és nem csak értekeztek róla. Ilyen szabadon választott témájú versenynél aztán még a bírálóbizottság szubjektív döntése is jócskán bele számít.
Egyébként itt vannak a [díjazottak], eléggé szór a mezőny témákat tekintve, és pusztán a címüket nézve nehéz megállapítani, hogy melyik pontosan mit és azt milyen részletességgel tartalmazza, van itt jobb is rosszabb is, de az biztos, hogy rengeteg díjazott van. A szabadalmaztatási ötletüket tekintve valószínűleg kicsit elszaladt velük a ló a díjazás miatt, de nincs ezzel semmi baj lelkesedni szabad max nem kapják meg.
Mindenesetre gratulálok nekik, ez jól fog jönni felvételinél egyetemekre, önéletrajzba, ha másra nem is
-
DJS
tag
"Nos, ha te egy koncepció kivitelezésének közepén lennél, félbe hagynád, és hagynád veszni a befektetett időt, pénzt és energiát?"
Ma már félbehagynám, mert ismerem a négyes metrót. Tizenévesen? Átdolgoztam volna. Mondjuk a processzorhűtés helyett az automatikára figyelve, vagy valami. Amit így, végiggondolva, le is írnak, hogy az ő megoldásuk egy komplett, szinte termékszerűen kidolgozott eszköz, az ideális 60 fokon bekapcsol, stb. Szóval nem tudtam volna jobban csinálni, mint ők.
Ilyenkor derül egyébként ki, hogy mennyire pesszimisták vagyunk. Aki tehetséges, az nem tud kiemelkedni, ergo aki sikeres lesz, az biztosan csal. Vagy a Stirling-motort mutatja be újra, vagy divatos témákat dolgoz fel, vagy valami más, de ki van zárva, hogy két lelkes fiatal kijusson egy nemzetközi versenyre komoly kapcsolati háló nélkül. Hol van az már, amikor egy lelkes tanár elegendő volt...
Aztán jön egy ilyen cikk.
Megnéztem a MISZ honlapját, ott azt emelik ki, hogy a szerkezetük működőképes, teljesen automatikus, és a hatásfoka viszonylag nagy. Ja, meg hogy környezetbarát, ugye.
Érdekes módon az is kiderül, hogy a tanáruk nem akárki volt, hanem egy viszonylag fiatal hölgy, az akadémia tagja, ráadásul pont a termodinamika a szakterülete. Tessék. Mégis elég egy lelkes tanár, meg a tehetség.
-
DJS
tag
"És - ne haragudj, de - a rosszmájúság abban van, ha ez utóbbit nem tudjátok magatoktól átgondolni. Tudom én, hogy vannak nokiás dobozok, stb., na de két magyar gimnazista elég nagy hal lenne ilyesmihez szerintetek??
"
Átolvastam újra az egészet, a cikkben végig az ötlet díjazásáról van szó. Innentől találjuk ki mi, hogy akkor végül is miért kapták a díjat.
Ezt persze már csak sárga irigységből tettem hozzá
-
tildy
nagyúr
Azért ha valaki valaminek nekikezd, eleve ki kell térnia dokumentációban arra is , hogy milyen korábbi hasonló megoldások voltak már, miben új amit az ember csinál. (TDK-n így volt) .
Ergó: kutatómunkát kell végezni , a projekt előtt. Nos, ezt hagyták ki, azt hiszem.
Többek közt ezzel megelőzhető az is, hogy nagy pofáraesés legyen. Érdekes lett volna, ha bizottságban ott ül egy olyan ember, aki ilyenről már hallott. Bár csodálom, hogy arra nem kérdeztek rá, milyen korábbi megoldásokkal találkoztak a kutatómunka során. Ilyet még nálam is megkérdeztek tdk munkámon. -
-
A legnagyobb jóindulatommal sem értem, mire kaptak díjat, ha a Stirling-motor sem új, a hűtési megoldás meg abszolút nem.
Persze örülök neki, de kicsit savanyú ez.A sok ugatót meg nem értem, akiknek azzal van bajuk, hogy nem értjük a felhajtást. Ez nem magyar virtus, én ennek is örülök. De valahogy jobban tudok örülni annak, aminek van miért.
Véleményem szerint ezt simán benézte a zsűri.
-
ntomka
nagyúr
"Így az innováció nem elsődleges, valóban."
Valóban, én is ezt írtam. Biztosra veszem, hogy itt nem az újszerűséget, hanem a kivitelezés egyszerűségét értékelték nagyra.
"A gondom azzal volt, hogy olyan felkapottként kezelik, mintha mekkora újdonság lenne - pedig nem az, ez viszont vitathatatlan."
Vitathatatlan, de idézek a cikkből: "A kaliforniai San Joséban május közepén lebonyolított nemzetközi versenyen ezúttal egy kétfős csapat, két végzős gimnazista képviselte hazánkat, és hozta haza végül az egyik kategória második díját és a kínai tudományos társaság különdíját."
Továbbá a cikkben sehol nem említenek világmegváltó újdonságot, és lehet én értelmezem félre, de a hírérték abban van, hogy magyar fiatalok értek el kiemelkedő helyezést egy nemzetközi versenyen."Azt szintén eléggé furcsállom, hogy egy létező megoldásról nem tudtak."
Erről senki nem állíthat biztosat a fiatalokon kívül, de szintén a cikkből: "Az ötletet szeretnék levédetni, bár – mint időközben megtudták – nem ők az elsők, akiknek eszébe jutott a Stirling-motort áramkörök hűtésénél bevetni."
A hangsúly azon van, hogy időközben. Ez ebben az olvasatban szerintem arra utal, hogy az ötlet kipattant, elkezdték építeni, és csak ekkor tudták meg, hogy már próbálkoztak ilyennel (vedd figyelembe, hogy tizenéves kockákról van szó (minden rosszindulat nélkül)). Nos, ha te egy koncepció kivitelezésének közepén lennél, félbe hagynád, és hagynád veszni a befektetett időt, pénzt és energiát? Az, hogy még így is kijutottak a versenyre, lehet a megfelelő emberi és szakmai támogatásnak köszönhető. Sőt, egész biztosra veszem.
Valamint abban főleg biztos vagyok, hogy egy neves szakmai zsűri, akik a világ minden tájáról érkező munkákat tekintenek meg, tuti haza küldte volna eme két fiatalt, ha semmi eredetit nem tudtak volna felmutatni. És - ne haragudj, de - a rosszmájúság abban van, ha ez utóbbit nem tudjátok magatoktól átgondolni. Tudom én, hogy vannak nokiás dobozok, stb., na de két magyar gimnazista elég nagy hal lenne ilyesmihez szerintetek??A csillagászati és kínai dologra: gondolom az utóbbi úgy ment, hogy bizottsági tagok voltak abból az országból is, és tetszett nekik az ötlet, így külön díjazták, ebben semmi rossz nincs, minden versenyen van ilyen. Gondolom ezért különdíj a neve.
Az előbbi dologra, tehát a csillagászati elnevezésre én is annyit tudok mondani, hogy én sem értem minek, gondolom az eredeti versenykiírásban szerepel ilyesmi, bár azt valószínűbbnek tartom, hogy az MTA vagy hasonló szervezet szintén nagyra becsülte a magyar eredményt, és próbálják ők is külön díjazni.
Remélem érthető voltam és a válasz kielégítő számodra is.
-
harry
veterán
Itt is álljon:
Mit értékelnek?
A Verseny II. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:
- a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
- a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
- az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala; ill. az elkészített eszköz működőképessége;
- a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága;
- az eredmények világos értelmezése.Hogy a kínai (?) különdíj miért járt, nem tudom.
Így az innováció nem elsődleges, valóban. A gondom azzal volt, hogy olyan felkapottként kezelik, mintha mekkora újdonság lenne - pedig nem az, ez viszont vitathatatlan. Azt szintén eléggé furcsállom, hogy egy létező megoldásról nem tudtak.
De mindegy, rosszat nem akarok nekik, tetszik is a megoldások, hajrá. -
harry
veterán
-
Tomate
veterán
Nem rossz. Maga az elgondolás jó, csak sajnos sok sebből vérzik a dolog...
-
kisza25
félisten
pedig sajnos annyi, volt a notiban eredetileg egy QL-65-ős, most meg egy turion ultra 84-es mindkettő 90fok felett mászkál és a hátul kifújt levegővel akár PVC csövet is tudnék lágyítani
nem véletlen a Maximum operating temperature (°C) ? 100
ja és kézzel nem nagyon kell fogdozni még a hotpipe csövet sem -
ntomka
nagyúr
válasz
Cathulhu #117 üzenetére
Gondolom a bizottság úgy ítélte meg, hogy részben vagy egészben a megoldás innovatív. Lehet, hogy ez a két fiatal a házibarkáccsal olyan kis összegből hozták ki ezt, ami még össze sem mérhető az eddigi megoldásokkal. Pl. az MSI amire annyira hivatkoztok gondolom milliókat ölt bele, a fiatalok meg pár otthon található dolgot összeragasztottak és működik. Ilyen nehéz átgondolni, hogy mi ebben az értékelendő?
És igen, fikázódni is lehet, mert az tényleg egyszerűbb, mint ahogy előtted is mondták, nem kettős mérce... -
-
-
harry
veterán
Már sokszor leírtuk, megint: a díjazással nem értünk egyet, mivel sem a technológia, sem az alkalmazási terület nem újdonság, annyira, hogy másnak már volt működő megoldása a feladatra. Ennek mi köze az irigységhez / magyarsághoz? Ötletes, ügyes, de nem oly hatalmas "innováció", amiért ilyen szintű díjazás/elismerés/hírverés járna.
Én pl. sokkal nagyobbra tartanám őket, ha csak valami hétvégi hírben szerepelt volna, hogy átlag srácok összeütöttek egy ilyet, saját maguk, tervezgettek, meg stb, mert tényleg elismerésre méltó. De egy innovációs, nemzetközi versenyen, kisbolygó elnevezés, különdíj, szabadalmak, hát, nem tudom... -
Sanyix
őstag
hát arra azért ne vegyél mérget hogy tényleg annyi fokos. Nekem pl az athlon x2-m totális marhaságokat ír. Biosfrissítések után egyre nagyobb marhaságokat. A sima cpu és a mag 1 mag 2. hőmérsékletnek egymáshoz sehol sincs köze (még a mag 1 mag 2-nek sem egymáshoz) A legutóbbi biosfrissítés óta, a bios szerint 70 fokra is fölmegy, sőt 1000 mhz-en 0,8 voltra alulfeszelve is 45 foknál mozog ami enyhén hihetetlen, hiszen ilyen feszültségen ilyen kis órajelen alig kéne hőt termelnie. De a hűtőborda is ezt támasztja alá, mert ilyenkor hideg. Full terhelésnél amikor 70 fokot ír, meg csak langyos, és betonstabil.
Nem is meglepő, mert ezeket a hőfok adatokat a procik nem készen tálalják, hanem megad a gyártó (jó esetben) egy számolást, hogy így lehet kiszámolni, de kitudja mi a jó, mi a valóság.
-
afterburner_
őstag
válasz
Cathulhu #107 üzenetére
gányolást, barkácsolást én is szeretem
balra guberálás után, jobbra pedig renoválás után, igaz nálam nem sokat ment, egy srác vette meg a phról, de nem hűtött rosszul, szerintem a mai napig használja, és nem 70 fok körül tartja a procit
mellesleg egy zalman reserator adta az ihletet, csak már később nem volt időm befejezni a teljesen..
összesen 6 ventivel (12 cm) jobb oldalán 3 fújó, balon 3 szívóként szerelve. + beépített pumpa
-
Cathulhu
addikt
Demagogia?
Ilyenkor szar érzés magyarnak lenni.
Szoval csak azert, mert magyarok, meg fiatalok, rogton le kell borulni es nem megmondani mit gondolunk? Ezernyi tehetseg alkot onerobol, es nem jutnak ilyen elismereshez. Ok meg nagyon nagy valoszinuseggel vagy elore tudtak hogy mar van ilyen, vagy csak szimplan ilyen evidens otlet utan utananeztek nem e csinaltak mar szazaval hasonlokat. Mondom, ket szo es rogton google elso talalat. Nem kell a delphionon orakon keresztul keresni a temaban. Szoval igenis jogos az ellenerzes. Megyek feltalalom a kereket, majd azt mondom nem tudtam rola hogy mar van ilyen.
Oke, nem azt mondom, tenyleg komoly barkacsdolog egy ilyet osszerakni meg felnottkent is, nemhogy gimnazistakent, es nyerjek is meg az ugyes okos kozepiskolasok dijat, de hogy ez nemzetkozi innovacios forumon dijat kapjon. nonsense
-
marcias
őstag
válasz
Picturemaker #100 üzenetére
"egy PhenomII kb. 65 fokig működik"
Erre valami link, vagy bizonyíték? Megköszönném. -
aram01
nagyúr
Örülök neki hogy megint ránk figyel a világ
-
durkonorbi
tag
Sajnos nem túl jó ... elméletileg nagyon jó hatásfokok lennének elérhetőek, de ugye sem a gáz, mint munkaközeg nem ideális, sem a hőkülönbség nem végtelen - az ismert és használt szerkezeti anyagainkkal erőse behatárolt (mert ugye a hatásfok itt alapvetően a hőlépcsőtől függ; mennyire hideg az egyik, és mennyire meleg a másik oldal... ) ... sajna nem véletlen, hogy nem terjedt el annyira sok helyen, és nem találkozunk vele minden 2. műszaki boltban... a hatásfok gyakorlatban sajnos elég alacsony, és ahogy picit is emelkedik, a technológia és a szerkezeti anyagok ára exponenciálisan nő...
-
Quan-Chi
őstag
az ötlet hatalmas, bár szerintem nem proci hűtésre a legalkalmasabb , ugyanis a hosszú élettartam egyik feltétele a megfelelő hűtés, az a 75 fok nem valami jó ... fele kellene kb
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Picturemaker #100 üzenetére
Jah hivatalosan 62 fok
Noti procik az előző szériából elmehetnek 100 fokig is akár. Mondjuk nekem az Athlonom 65 foknál nem megy tovább.
Ez az Intel díj duma meg ütött
-
kisza25
félisten
válasz
durkonorbi #95 üzenetére
A Stirling körfolyamat hőhatásfoka megegyezik a Carnot körfolyamat hatásfokával, mely elméletileg a legjobb
én nem tudom, hogy ez %-ban menyit jelent, de azt hittem ennél hatékonyabb azért, de biztos igazad van -
Picturemaker
őstag
75 fok? Pl. egy PhenomII kb. 65 fokig működik. Ez a hőmérséklet túl magas.
Ez alatt gondolom nem indul be a dolog.(Jó, tudom, Intel díj. De akkor is.
)
-
DJS
tag
Na, ebben lehet valami.
#97 Nem azért szólalnak meg, mert rosszmájúak, hanem mert ismerik a szabadalmi jogot. A jogrendszerben nincsen mód annak vizsgálatára, hogy konkrétan az egyik feltaláló rájött-e a megoldásra saját eszűleg, és ezért dicséretet érdemel. Egyszerűen azt vizsgálják, hogy a megoldása technikailag önálló-e. Mint egy ujjlenyomat. Nem foglalkoznak sokat azzal, hogy a technikai újítás ennél bonyolultabb, mert az gazdaságilag bizonytalanságot teremtene. És ez így megy már több száz éve.
De még mindig vannak ilyen versenyek, ahol Stirling-motorral lehet nyerni, meg ilyen cikkek, amiből nem derül ki, hogy végül is miért kapták a díjat. (Ez persze nem az it cafét minősíti, ha a díjazottak sem mondják el, akkor az újságíró nem tud sok mindent tenni.)
A rendszer pofon csapja saját magát, és ezért vagyunk kiakadva.
-
DJS
tag
#22, #23, #52, #55 respect.
Nem tudom, végül is itt mi volt a hír. Ha azt mondják, azért kapták a kínai díjat, mert valami értelmes és a korábbiaknál használhatóbb szerkezetet csináltak, akkor megértem. De így? A proci hőjét visszaforgatni, és úgy tenni, mintha az így létrejövő gyenge feszültséggel bármit is elérhetnénk, az megint egy ostoba környezetvédelmi divatnak tűnik.
Fenntarthatóság, persze, fontos, de azt a proci hőjénél kicsit nagyobb méretekben kellene elkezdeni. Vagy ez is olyan, mint a béke-Nobel-díj, már a szándékot is díjazzák?
Ha ez így megy tovább, komolyan mondom, indulok a szépségkirálynő választáson. Igaz, hogy férfi vagyok, de világbékéről dumálni én is tudok, az meg már fél siker.
Meg szabadalmaztatom a színes Stirling-motort is. Ha nem átlátszó anyagból csinálták, jöhetnek tejelni
Más. Tegnap olvastam, hogy feltalálták a napenergiás aszalógépet. Vissza az alapokhoz.
-
durkonorbi
tag
na már most, mivel szerintem a tengely forgatásához nem kellene sokkal több energia, mint egy ventilátor forgatásához én inkább azt hajtanám meg simán alaplapról árammal, és akkor fasz@san hűtené a procit
De igen sajna.... ugyanis egy elektormotor hatásfoka nagyon magas (pl. 90%) míg a stirlinggel történő hűtés nagyon jó esetben is csak 10-20% körüli... sajna... vagyis ha már forgatsz, akkor inkább ventit forgass...
Cseppfolyós nitrogénre is használták....
Nem olyan egyszerű ez, mert a hatásfok nagyon ratyi, a technológia iszonyat durva mögötte.. vagyis hamarabb megveszel 2-3 kamion folyékony nitrogént, mint megépítesz egy gépet, amivel megcsinálsz 1 decinyit...
De ha megcsinálja valaki, akkor tiéd az érdem...
-
Ren Hoek
veterán
A csaj meg a srác, még ha nem is találtak fel semmi világmegváltó újdonságot, mert manapság ilyet már irtó nehéz. Akkoris gimisként kitalálni, megépíteni egy ilyen cuccot nagyrabecsülendő. (mikor gimiben a többiek jobbesetben a berúgást, meg az egymás felett hányást gyakorolják...) Ezt értékeli a díj.
Ilyenkor jó érzés magyarnak lenni.
A kommenteket olvasva, egyből előjött a rossz szándék többekből "lopást" meg "más tollával ékeskedést" meg a többit skandálva...Jellemző. Tessék gimisként tervezni és építeni hasonló ,vagy még sohasem látott dolgokat, és lehet díjakat nyerni...
Ilyenkor szar érzés magyarnak lenni.
-
lapa
veterán
kitűnően szeressük és respektáljuk a magyar cocesszor-stirling mozgalmat. hajrá magyarok.
-
kisza25
félisten
bocsi már nem tudtam tovább szerkeszteni, szóval idéznék ismét
"A Striling-motor működése megfordítható: ha a tengelyt forgatjuk, a kamrákon hőfokkülönbség mérhető. Az első Stirling hűtőgépeket a Philips fejlesztette ki az 1950-es években és többek között cseppfolyós nitrogén gyártáshoz használták"
cseppfolyós nitrogén nem tudom mond e ez nektek valamit
ja ha valaki megcsinálná CPU hűtésére, akkor az ötlet az enyém volt és kérem a részemet
harry: persze, hogy aztán amikor a földbe csapódik én legyek a hibás -
kisza25
félisten
na ez a szívás
más: viszont, ha valaki elolvasta a wikipédián írottakat akkor láthatta, hogy a dolog megfordítható,
és ha megfordítjuk a folyamatot akkor ez a striling motor hűt!!!(philips évekig használta hűtőkben ezt a motort)
na már most, mivel szerintem a tengely forgatásához nem kellene sokkal több energia, mint egy ventilátor forgatásához én inkább azt hajtanám meg simán alaplapról árammal, és akkor fasz@san hűtené a procit és indulhatna is az eXtrem tuning -
tildy
nagyúr
válasz
Tigerclaw #83 üzenetére
Stirling motor - nem épp saját tudás.
Más : anno exem országos innovációs versenyen indult, a nyíregyi bánkiban azóta is használják az általuk fejlesztett szoftvert (pic programozást egyszerűsít le emlékeim szerint). Díjat nem kaptak. Két év múlva szinte tökugyanazzala megoldással nyert valaki, illetve 2-3 évvel később a siemens vagy valamelyik nagyobb gyártó elkezdte használni azt a rendszert, ami igazából anno exemék agyól pattant ki.
-
harry
veterán
válasz
Tigerclaw #83 üzenetére
És, egy tudományos versenyen mit díjaznak inkább? A tényleges megvalósítást (kétlem, mivel az egy valamilyen prototípus, ami messze nem tökéletes, ami persze nem baj), vagy az ötletet, hogy jé, tényleg, de ügyes, ezzel lehetne hűteni meleg dolgokat meg áramot is termelnél, és ez a pc-knél milyen jól jöhet. Na, és ez az ötlet nem saját.
-
harry
veterán
Arra, hogy ez előállítását tekintve, hogyan lesz környezetbarátabb, mint egy átlag hűtő - gyanítom nem lesz. És mennyire lesz sikeres, főleg, ha drága is az előállítása, és nem tartja "alacsony" hőmérsékleten a hűtendő dolgot... Illetve ok, hogy itt ventilátor nem fogyaszt, valamennyit termelhetsz is vele, de ezek nem konkrét értékek, mégis, mennyit fogyaszt egy venti, mennyit takarítasz meg, mennyit termelsz, és azzal mit fogsz csinálni?
A hanggal kapcsolatban meg azért mondtam, mert itt mégiscsak vannak forgó/mozgó alkatrészek, aminek lehet hangja, nem tudom, ez mennyire megvalósítás kérdése, én ezt (vagy hasonló) videót láttam korábban: [link] De jó, látom vannak halk megoldások is (?) [link]
-
Tigerclaw
nagyúr
Lényegtelen, hogy elsőnek, másodiknak, vagy sokadiknak jutott eszükbe az ötlet, ha ők csak a saját tudásukat használták fel hozzá. Ebből egyébként milyen cool steampunk designes hűtőt lehetne fabrikálni! Tiszta vörösréz szerkezet, vagy valami rozsdás-vas design.
Szerintem az MSI nem sok vizet zavarhat, mivel a stirling motort nem ők találták fel, ráadásul már sokan használták ezt az elvet oda-vissza.
-
Roxbury
őstag
Szép a hölgy a videón.
-
durkonorbi
tag
Hát, én is sok évvel ezelőtt építettem kisebb stirlingeket, és ilyen célból is, de mikor utánanéztem a neten van-e hasonló a nagyvilágban hamar rájöttem, hogy olyat találtam ki (és nem fel, ugye pont emiatt) , amit már többen mások is... ami ettől nem von le a találmány értékéből, egyáltalán nem, tehát elismerés az illetékeseknek! A dolog ott sántít - hogy mivel rosszat nem feltételez az ember alapból - kitaláltak egy jó dolgot, de nem néztek alaposan utána volt-e már ilyen. A valóság, hogy az ötlet régi, azt felesleges díjazni, a megvalósítás sem egyedi, többen is csináltak, csinálnak hasonlót, a legszembetűnőbb eset valóban az MSI kiállított darabja. Tehát ha a zsűri új ötletet/kivitelezést díjaz, akkor nagyon mellényúlt. Ha viszont azt nézték, hogy a verseny keretein belül indult-e már valaki ilyennel, és az ötlet kint van-e a piacon, akkor rendben a döntés, bár a kisbolygós dolgot kicsit eltúlzottnak érzem - és nem az irigység beszél belőlem, örülök a sikerüknek, jó löket/ajánlólevél ez olyan embereknek, akik hasonló területen szeretnének továbbhaladni!!! Gratula nekik, és még sok jó ötletet!!
De azt azért tudni kell, hogy most is van olyan fórum itt magyar'honban is, akik mind a mai napig nyomatják, kis modellektől kezdve komolyabb szerkentyűkig a stirlingeket... (kulcsszavak guglinak: infrared stirling fóruma) ... nem beszélve a még több külföldiről.... érdemes belekukkantani, mennyi mindent megcsinálnak ma is. Az ötletek tárháza nagyon nagy, kérdés kit mi érdekel... én pl. pont a napparabola fókuszpontjába illeszthető dolgokat csináltam, de van aki olyat épít, amire rásüt a nap és megforgat egy ventit, hogy hűtse a szobát, de kw-os méretekben van olyan ami gázt fűt el, és a házi áramfogyasztást látja el... de piciben van olyan, ami akkor mint pár darab 5 forintos egymáson, űrtechnológiai alkalmazásokban.... stb...
Szóval a diákokat alapvetően elismerés illeti a hűtő miatt, a díj miatt, a zsűri viszont tájékozatlan volt - és hát ugye a diákok is valamennyire, de egy gimnazista nem feltétlen tudja még hogy egy feltaláló/kutató feladata mi, és ebben az ún. "irodalmazás" (utánanézni volt-e ilyen, vagy hasonló, le van-e védve, ki mikor mit csinált a kérdéskörben stb.) milyen súllyal szerepel (én pl. kutató vagyok, és egy téma tudományos cikkig eljuttatásában a legnagyobb rész pont az irodalmazás ...
) ... de ez nem olyan nagy baj, csak így tovább, lesz még itt sok jó ötlet kicsiny hazánkban!!!
-
kisza25
félisten
olvass:
"A belsőégésű motoroknál a nyomáskülönbség robbanás kíséretében alakul ki, ezért ott a zaj és a vibráció elkerülhetetlen velejárója a folyamatnak. A Stirling-motoroknál ezzel szemben a nyomáskülönbség nagyon finoman alakul ki, ami csöndessé teszi a folyamatot, ezenkívül nincs szükség összetett szelepmechanizmusra sem."
tehát halk ez volt az egyik kérdésed
"Tiszta kipufogó gáz"
"Nagyon halk üzem"
"Magas hőhatásfok"
és drága az előállítása, mert nehéz nyomás alatt tartani olyan gázokat amik olyan parányi részecskékből állnak mint a Hidrogén
mire nem kaptál válazst -
Hiftu
senior tag
Ha sikerül levédetni és termék is lesz belőle, akkor sem ez a páros fog jól járni.
A világban nagyon nagy arányban a feltalálók nem tudják megvédeni a találmányukat.
(Értsd: a felhasználó cég hasznához bármiképp is mérhető ellenjuttatás.)
Amúgy sok sikert, és jó ügyvédeket... -
Viktor77
titán
Töröltem minden hsz-t (van amelyikbe csak beletöröltem), ami a vallási hovatartozásról szól.
-
paramedic
aktív tag
Gondolom, hogy a díjakat odaítélő magyar és amerikai bizottság is körüljárta a témát. Ha ők eredeti ötletnek tartották, akkor én elhiszem nekik. Gratulálok a fiataloknak, remélem, hogy lesz folytatás!
Kár, hogy a beszéd ilyen halk a riportban.
-
tildy
nagyúr
Stirlinget anno RGB is gyartott, bezzeg ha procihutesre hasznalta volna
Kisza25: hőmérsélettől is függ, mekkora sebességgel forog a motor "tengelye". Tud 3000el is... -
agemate
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #71 üzenetére
nem rád céloztam, de részemről itt vége az offnak, dícsérjük inkább ifjú feltalálóinkat! Mennyire lehet hangos ez a módszer egyébként?
-
Penge_4
veterán
Végre valami jó hír! Remélem lesz is belőle valami, nem csak lehoznak pár cikket aztán pár év múlva majd valakinek eszébe jut, hogy mi lett velük és a találmányukkal. A Stirling motorba és a tiszta erőforrások fejlesztésébe már sokan belebuktak.
Bár annyira nem egy világmegváltó találmány még, úgyhogy nem fenyegeti az hatalom pénztárcáját és befolyását, hogy egy hűtőbordán elpörög egy kisteljesítményű strirling motor. Ha már egy egész háztartást ellátna elektromossággal, akkor már necces lenne.
[ Módosította: Viktor77 ]
-
Cathulhu
addikt
Felreertettel
Pont arra akartam utalni, hogy ha valakik egyszerre talalnak fel valamit, foleg a 21. szazadban akkor az nem ket evvel azutan tortenik, hogy az egyik publikalta az oteletet. Ez a ket ev boven sok ahhoz, hogy a masik is csinaljon egy prototipust, igy tobb mint necces dijat nyerni vele.
Ami az emlitett tudosokat erinti, ezekszerint sikeresen beletrafaltam valamibe amit nem is celoztam
-
agemate
addikt
Ezt az összeesküvés-elméletet már én is hallottam. 1600-as évekről van szó. Egyikük francia, másikuk ír, ha egyikük publikál, az nem feltétlen jut el a másikhoz, nem volt még gmail és wikipédia. Na de ne offoljunk annyit.
Megint más: Valami hasonló módszert kéne kitalálni az autók kipufogó füstjének felhasználására is, nem létezik, hogy semmilyen használható anyag nincs benne
[ Módosította: Viktor77 ]
-
Sweet Lou 6
addikt
Gratula nekik
Barátom pont a Szent Margitban lesz végzős[ Módosította: Viktor77 ]
-
Seikai
aktív tag
Amúgy meg milyen ötlet miről beszéltek, ez ötlet ????
ha kereket szerelek egy billentyűzetre az is nagy ötlet csak mert még olyan nem volt amúgyis a kereket más találta fel ?
-
Seikai
aktív tag
már ne haragudj de ha én ilyet eszkábálok a videókarimra és azt mondom ilyen még nem volt videókarin akkor én most díjat és elismerést kapok ?
így szólva :
mert igaz, hogy már feltalálták ezt a dolgot egyszer, de konkrétan nem készült olyan prototípus ami VGA-t hűtene és ezt az ötletet és a megvalósítását díjazták....
nem hiszem el, hogy nem hallottak már erről ők mint feltalálók
majd jön aki feltalálja ezt vinyóra és lesz aki usb-s modem hűtésre.....
ne érts félre nagyon örülök, hogy ügyesek és tudnak másolni meg fabrikálni, de ezért díjat kapni ( mint forradalmi új, hiper szuper) meg gyártási ilyen olyan elismerést amikor igazi feltalálók ezrei halnak éhen meg mennek gajra, esetleg elteszik őket láb alól mert 1-2 sejknek nem tettszene ez-az... ugyan már
amúgy még jó, hogy az intel inkább nekik ad díjat mint az msi-nek
-
zazahoho
őstag
Gratula
,kissé átdolgozva kis teljesítményű gépekben életképes megoldás
-
bartucc
addikt
Jó ötlet, reméljük látjuk ezt a közeljövőben a piacon, reális áron.
-
Cathulhu
addikt
Ja mert mas tollaval ekeskedni az szep dolog. Tudod addig ok, hogy otthon elbaromkodok, es aztan rajovok, nezdmar van ilyen, meg megint mas hogy versenyekre nevezek vele. Alap hogy utananezek. Ket szo, google talalaltok:
http://www.google.ch/images?q=stirling%20cooler&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi
Ezekutan ne mondja nekem senki, hogy jajdehat nem is tudtam. -
Devid_81
félisten
Remélem sikerül összehozni ebből valamit, végre már van más "értelme" is a melegedő alkatrészeknek.
-
kisza25
félisten
olvasgass
lehet, hogy félreértjük a dolgot, mert igaz, hogy már feltalálták ezt a dolgot egyszer, de konkrétan nem készült olyan prototípus ami CPU-t hűtene és ezt az ötletet és a megvalósítását díjazták,
mert jól belegondolva, itt van mi már tudjuk, hogy létezik,működik, már láttunk is egyet, de én még mindig nem tudnám, hogy hogyan is kezdjek neki -
harry
veterán
Az nem jelent semmit, hogy te láttad-e, a lényeg azon van, hogy más már korábban előállt egy ilyen elven működő, ilyen felhasználásra szánt megoldással, és prototípus termékkel. Szóval én a dolog apropóját nem dicsérném annyira.
Értsd: tényleg szép munka, és gratulálok is nekik, biztos sokat kellett rajta agyalni. Csak a korábbiak fényében nem találnám díjra érdemesnek, mint hatalmas újdonságot. Ettől függetlenül érdekes és hasznos még lehet, de nem új. Szóval ez a nem tudom milyen különdíj, meg bolygóelnevezés ennek fényében szerintem sok.Illetve, amit korábban is mondtam, hogy érdekelne, hogy egy hagyományos hűtéshez képest mennyivel több meló ilyet előállítani, avagy tényleg annyira környezet barát-e. Mekkora a megtakarított energia? Azért egy alacsony fordulatos légkavaró teljesítményfelvétele nem túl számottevő egy >100-150W-os rendszerben... Szintén kérdés, hogy mennyi nyerhető vissza, az mire használható? A stirling motornak nincs alapzaja?
Megint: nem fikázni akarom, csak érdekelnek a konkrétumok is, mert bár ez így hangzatos, konkrét értékek nélkül semmit mondó.
-
XanD3R
senior tag
Gratulalok es meg tobb sikert kivanok a tovabbiakhoz
-
LEFTHORSE1
őstag
Hàt mind hütöeszköz nagyon jò ötlet, de a jövö proceszoraiba nem szeretnék viszontlàtni semmiféle hütèst, nehogymà melegedjenek értèkes energiàt meg üzemidöt pazarolva, többek között ezèrt veszek iPad-ot
-
Silentfrog
veterán
Én is
nekik!
-
Napfénysüti
nagyúr
Jó ötlet és megvalósítás, nagy gratula nekik!
-
afterburner_
őstag
-
^Clown
addikt
Hajrá fiatalok
Külön öröm, hogy egy hölgy is jegyzi az ötletet.
-
Csakénvagyok
őstag
Gratula, és a csajnak szépsékirálynői díjat (hiába, kocka fórum
)
-
wolfnet
tag
nagyon ötletes, de 75°C egy modern procinak nagyon sok, ezt lássuk be. Ez olyan területen lesz jó, ahol aktívan jó a 80°C feletti hőmérséklet. Bacsis tesztjeiben sincsenek a procik 50fok fölé hajtva. (:
-
Entryy
aktív tag
Ilyenkor milyen magyarnak lenni?
Augusztusban Finnországban 2000km fölött fogunk menni!
(Ha be tudjuk löni a motorvezérlést faszára akkor akár... inkább nem kiabálom el!) -
Taky
senior tag
Azért ilyenkor jó érzés magyarnak lenni!
-
Madárpók
aktív tag
Ez ebben a formában egy 0(vagy ha termel is akkor negativ) fogyasztású hűtő, de ha a stirling motor tengelyét meghajtanánk egy villanymotorral és a stirling meleg oldalát vízzel vagy egy jókora hőcsöves bordával hűtenénk akkor akár környezeti hőmérséklet alá is hűthetnénk a procit.(hasonlóképpen mint egy peltierrel)
-
Cathulhu
addikt
Ehhh, evekkel ezelott lattam az MSI fele cuccot, tokre orultem neki. DE eszembe nem jutott volna kimenni a muhelybe, osszeganyolni ugyanazt, aztan versenyeken indulni vele mint fudejo feltalalo. Van erre egy mondas, idegen tollakkal ekeskedni...
Lehet mondani, hogy jajj nem is tudtunk rola, kerdes ki hiszi ezt el? En nem....
Minimum "plagizalas", meghogy szabadalmaztatni, broaf -
kpal
nagyúr
Gratula ,ez szép .
-
JetiRulez
őstag
Egy átlagos - nem játékra használt - géphez simán elég lenne hűtésként.
Gratulációmat érdemli ki!
-
adamka16
őstag
Csak így tovább MAGYAROK!!
Sok sikert kívánok nekik a továbbiakhoz!
-
-
capulet75
addikt
Aranyos a csaje.
-
moli.hu
őstag
egy ilyen koztudott dologgal hogy lehet nyerni? az msi alaplap meg itt is hir volt. remelem, nem kapnak ra szabadalmat.
-
Guszti
aktív tag
2-3 evente valaki mindig felfedezi a Stirling-motort, es barkacsol belole valamit, aztan orul neki a nep, hogy hudejo.
-
lorenzen
aktív tag
-
bambano
titán
gratula
jó látni, hogy vannak még gimnazisták, akik képesek használni az agyukat és azt is tudják, hogy a pákának melyik vége meleg... -
Davidof92
senior tag
Érdekes egy ötlet. Képzeljétek el becsukott szemmel, milyen forgószelet csinálta a kis motor egy prescott Pentium D procival maga alatt
.
-
ntomka
nagyúr
(#16) kisza25: Nekem is az jutott egyből eszembe, hogy a megtermelt áramot konkrétan vissza kell forgatni a venti végére kötött kis motorba, ezzel még a gyors túlmelegedést is el lehetne kerülni.
-
kisza25
félisten
kíváncsi lennék mennyi áramot termelhet,
az én notim procijához éppen ideális lenne ez a megoldás, bekapcsolás után már perccel eléri az 50-60 fokot még C&Q val mikor 400Mhz-en mennek a magok akkor is,
egy kis terhelés és máris 80fok, 100%-ra terhelve meg 100fok fölé is megy hűtővel
szal ezzel a szerkezettel és az áramtermelést visszaforgatva, biztos tovább bírná a notibár nem tudom mekkora lenne a legkisebb szerkezet amivel még meglehet csinálni
-
menalcas
őstag
Szép szép, de eggyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy az msi verzióról jött az 5let
-
törölt tag
vissza a gőzgépek korába.
inkább olyan cpu-kat kellene tervezni amik a teljesitményüket nem eldisszipálják. -
schwanz
tag
Egész szép csaj, ahhoz képest, hogy ventillátort tervez gimnázium alatt
-
dudika10
veterán
válasz
bitblueduck #6 üzenetére
Hupsz, valóban nem olvastam végig. Megnéztem a videót meg addig olvastam amíg a fiatalokkal foglalkozott. Az, hogy hogy növelhető tovább a hatásfok azt már kihagytam. Hiba volt.
Viszont én nem az MSI megoldására emlékszem. Bár lehet, hogy ők voltak, de nekem más rémlik. Na mind1.
-
total90
veterán
Nem hardcore tuningosoknak találták ki
Azért ügyesek voltak
-
bitblueduck
senior tag
A Micro-Star International (MSI) a két évvel ezelőtti CeBIT-en már bemutatott egy ugyanerre a koncepcióra épülő chipsethűtő-prototípust,
Még jó, hogy elolvastad a cikketFrappáns ötlet, de nomrál hűtést nembiztos, hogy lecserélném ilyenre. Itt alapfeltétel, hogy meleg legyen a vas, én meg nem bánom ha inkább 60 fok alatt van. Ettől függetlenül grat.
-
wwenigma
Jómunkásember
Gratula!
Az elismeréssel járó extra, hogy – ha a Nemzetközi Csillagászati Unió is rábólint – a versenyzőkről, Sugár Krisztináról és Simon Dávid Szabolcsról egy kisbolygót is elneveznek majd.
Aztán ez a kisbolygó belecsapódik a Földbe és mindenki megint minket hibáztat.
-
P00By
nagyúr
Gratulálok!
-
dudika10
veterán
Ez szerintem nem az Ő találmányuk. Illetve már megelőzték őket szerintem. Emlékszem egy hírre 1-2 éve, amikor egy kis ventilátort hajtottak meg a chip hőjével és ez a ventilátor fújta át a levegőt egy kis bordán.
Ettől függetlenül gratulálok nekik, ügyesek és csak így tovább, nekik nem állt a rendelkezésükre egy egész fejlesztő brigád mindenféle felszereléssel.
-
nagy gratula nekik.
mindig jó ilyen magyar sikerekről olvasni -
Angel1981
veterán
Ügyesek!
A legjobbakat kívánom Nekik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Viccrovat
- Macska topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Bluetooth hangszórók
- Egyszerű kávé topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest