- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topik
- Analóg fényképezés
- E-book olvasók
- Bluetooth hangszórók
Új hozzászólás Aktív témák
-
DJS
tag
Nem igazán ismerem ezt a diákolimpiát, vagyis hogy, hogy bonyolítják le a dolgot. De, ha abból indulok ki, hogy az évről évre megrendezendő versenyek közül a díjazottak mindig csak a jelentkezők, indulók közül kerülnek ki, akkor már jobban érthető miért is kaptak díjat. Sarkított példa, ha egyik évben az indulók közül az a legjobb, aki a elektromágneses tekerccsel hajtott ventilátort mutatja be, akkor azt kell díjazniuk.
Nem, egy igényesebb zsűri simán megcsinálhatja azt, hogy nem oszt ki első helyezést.
Persze más kérdés, hogy akkor a szponzor neve nem kerül be a médiába, meg kiderül, hogy a versenyt rosszul hirdették meg, stb., tehát van nyomás, de alapvetően a versenyszabályzat dönt, azt meg olyanra írják, amilyenre akarják. A Nobel-díj is így kezdődött, Nobel úr kijelentette, hogy le a skandináv nacionalizmussal, díjazzuk csak a legjobbakat. Egy diákolimpia szabályzatában meg simán szerepelhet, hogy ha nincs értékelhető pályamű, akkor a díj átszáll a következő évi versenyre.
Nem tudom, melyik a szerencsésebb, az, amikor egy létező találmányodról derül ki, hogy mások is kitalálták, vagy az, amikor egy sikertelen ötletedről kiderül, hogy bizonyítottan lehetetlen megcsinálniÉn már jártam így...
Manapság viszont mindkettő naivitásra vall. Szét kell nézni, másképp nem megy. A diákok ezt előbb-utóbb meg is tanulják.
-
DJS
tag
"Nos, ha te egy koncepció kivitelezésének közepén lennél, félbe hagynád, és hagynád veszni a befektetett időt, pénzt és energiát?"
Ma már félbehagynám, mert ismerem a négyes metrót. Tizenévesen? Átdolgoztam volna. Mondjuk a processzorhűtés helyett az automatikára figyelve, vagy valami. Amit így, végiggondolva, le is írnak, hogy az ő megoldásuk egy komplett, szinte termékszerűen kidolgozott eszköz, az ideális 60 fokon bekapcsol, stb. Szóval nem tudtam volna jobban csinálni, mint ők.
Ilyenkor derül egyébként ki, hogy mennyire pesszimisták vagyunk. Aki tehetséges, az nem tud kiemelkedni, ergo aki sikeres lesz, az biztosan csal. Vagy a Stirling-motort mutatja be újra, vagy divatos témákat dolgoz fel, vagy valami más, de ki van zárva, hogy két lelkes fiatal kijusson egy nemzetközi versenyre komoly kapcsolati háló nélkül. Hol van az már, amikor egy lelkes tanár elegendő volt...
Aztán jön egy ilyen cikk.
Megnéztem a MISZ honlapját, ott azt emelik ki, hogy a szerkezetük működőképes, teljesen automatikus, és a hatásfoka viszonylag nagy. Ja, meg hogy környezetbarát, ugye.
Érdekes módon az is kiderül, hogy a tanáruk nem akárki volt, hanem egy viszonylag fiatal hölgy, az akadémia tagja, ráadásul pont a termodinamika a szakterülete. Tessék. Mégis elég egy lelkes tanár, meg a tehetség.
-
DJS
tag
"És - ne haragudj, de - a rosszmájúság abban van, ha ez utóbbit nem tudjátok magatoktól átgondolni. Tudom én, hogy vannak nokiás dobozok, stb., na de két magyar gimnazista elég nagy hal lenne ilyesmihez szerintetek??
"
Átolvastam újra az egészet, a cikkben végig az ötlet díjazásáról van szó. Innentől találjuk ki mi, hogy akkor végül is miért kapták a díjat.
Ezt persze már csak sárga irigységből tettem hozzá
-
DJS
tag
Na, ebben lehet valami.
#97 Nem azért szólalnak meg, mert rosszmájúak, hanem mert ismerik a szabadalmi jogot. A jogrendszerben nincsen mód annak vizsgálatára, hogy konkrétan az egyik feltaláló rájött-e a megoldásra saját eszűleg, és ezért dicséretet érdemel. Egyszerűen azt vizsgálják, hogy a megoldása technikailag önálló-e. Mint egy ujjlenyomat. Nem foglalkoznak sokat azzal, hogy a technikai újítás ennél bonyolultabb, mert az gazdaságilag bizonytalanságot teremtene. És ez így megy már több száz éve.
De még mindig vannak ilyen versenyek, ahol Stirling-motorral lehet nyerni, meg ilyen cikkek, amiből nem derül ki, hogy végül is miért kapták a díjat. (Ez persze nem az it cafét minősíti, ha a díjazottak sem mondják el, akkor az újságíró nem tud sok mindent tenni.)
A rendszer pofon csapja saját magát, és ezért vagyunk kiakadva.
-
DJS
tag
#22, #23, #52, #55 respect.
Nem tudom, végül is itt mi volt a hír. Ha azt mondják, azért kapták a kínai díjat, mert valami értelmes és a korábbiaknál használhatóbb szerkezetet csináltak, akkor megértem. De így? A proci hőjét visszaforgatni, és úgy tenni, mintha az így létrejövő gyenge feszültséggel bármit is elérhetnénk, az megint egy ostoba környezetvédelmi divatnak tűnik.
Fenntarthatóság, persze, fontos, de azt a proci hőjénél kicsit nagyobb méretekben kellene elkezdeni. Vagy ez is olyan, mint a béke-Nobel-díj, már a szándékot is díjazzák?
Ha ez így megy tovább, komolyan mondom, indulok a szépségkirálynő választáson. Igaz, hogy férfi vagyok, de világbékéről dumálni én is tudok, az meg már fél siker.
Meg szabadalmaztatom a színes Stirling-motort is. Ha nem átlátszó anyagból csinálták, jöhetnek tejelni
Más. Tegnap olvastam, hogy feltalálták a napenergiás aszalógépet. Vissza az alapokhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Építő/felújító topik
- No Man's Sky - Már elérhető a Worlds Part 2 frissítés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- Gumi és felni topik
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest