Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tildy

nagyúr

válasz harry #123 üzenetére

Azért ha valaki valaminek nekikezd, eleve ki kell térnia dokumentációban arra is , hogy milyen korábbi hasonló megoldások voltak már, miben új amit az ember csinál. (TDK-n így volt) .
    Ergó: kutatómunkát kell végezni , a projekt előtt. Nos, ezt hagyták ki, azt hiszem.
    Többek közt ezzel megelőzhető az is, hogy nagy pofáraesés legyen. Érdekes lett volna, ha bizottságban ott ül egy olyan ember, aki ilyenről már hallott. Bár csodálom, hogy arra nem kérdeztek rá, milyen korábbi megoldásokkal találkoztak a kutatómunka során. Ilyet még nálam is megkérdeztek tdk munkámon.

• ntomka

nagyúr

válasz harry #123 üzenetére

"Így az innováció nem elsődleges, valóban."

Valóban, én is ezt írtam. Biztosra veszem, hogy itt nem az újszerűséget, hanem a kivitelezés egyszerűségét értékelték nagyra.

"A gondom azzal volt, hogy olyan felkapottként kezelik, mintha mekkora újdonság lenne - pedig nem az, ez viszont vitathatatlan."

Vitathatatlan, de idézek a cikkből: "A kaliforniai San Joséban május közepén lebonyolított nemzetközi versenyen ezúttal egy kétfős csapat, két végzős gimnazista képviselte hazánkat, és hozta haza végül az egyik kategória második díját és a kínai tudományos társaság különdíját."
    Továbbá a cikkben sehol nem említenek világmegváltó újdonságot, és lehet én értelmezem félre, de a hírérték abban van, hogy magyar fiatalok értek el kiemelkedő helyezést egy nemzetközi versenyen.

"Azt szintén eléggé furcsállom, hogy egy létező megoldásról nem tudtak."

Erről senki nem állíthat biztosat a fiatalokon kívül, de szintén a cikkből: "Az ötletet szeretnék levédetni, bár – mint időközben megtudták – nem ők az elsők, akiknek eszébe jutott a Stirling-motort áramkörök hűtésénél bevetni."
    A hangsúly azon van, hogy időközben. Ez ebben az olvasatban szerintem arra utal, hogy az ötlet kipattant, elkezdték építeni, és csak ekkor tudták meg, hogy már próbálkoztak ilyennel (vedd figyelembe, hogy tizenéves kockákról van szó (minden rosszindulat nélkül)). Nos, ha te egy koncepció kivitelezésének közepén lennél, félbe hagynád, és hagynád veszni a befektetett időt, pénzt és energiát? Az, hogy még így is kijutottak a versenyre, lehet a megfelelő emberi és szakmai támogatásnak köszönhető. Sőt, egész biztosra veszem.
    Valamint abban főleg biztos vagyok, hogy egy neves szakmai zsűri, akik a világ minden tájáról érkező munkákat tekintenek meg, tuti haza küldte volna eme két fiatalt, ha semmi eredetit nem tudtak volna felmutatni. És - ne haragudj, de - a rosszmájúság abban van, ha ez utóbbit nem tudjátok magatoktól átgondolni. Tudom én, hogy vannak nokiás dobozok, stb., na de két magyar gimnazista elég nagy hal lenne ilyesmihez szerintetek?? :F

A csillagászati és kínai dologra: gondolom az utóbbi úgy ment, hogy bizottsági tagok voltak abból az országból is, és tetszett nekik az ötlet, így külön díjazták, ebben semmi rossz nincs, minden versenyen van ilyen. Gondolom ezért különdíj a neve. :U Az előbbi dologra, tehát a csillagászati elnevezésre én is annyit tudok mondani, hogy én sem értem minek, gondolom az eredeti versenykiírásban szerepel ilyesmi, bár azt valószínűbbnek tartom, hogy az MTA vagy hasonló szervezet szintén nagyra becsülte a magyar eredményt, és próbálják ők is külön díjazni.

Remélem érthető voltam és a válasz kielégítő számodra is.

• ntomka

nagyúr

válasz harry #113 üzenetére

Még szerencse, hogy nem ti voltatok a bizottsági tagok. Biztos több sütnivalójuk van e téren...

• kisza25

félisten

válasz harry #59 üzenetére

olvass:
    "A belsőégésű motoroknál a nyomáskülönbség robbanás kíséretében alakul ki, ezért ott a zaj és a vibráció elkerülhetetlen velejárója a folyamatnak. A Stirling-motoroknál ezzel szemben a nyomáskülönbség nagyon finoman alakul ki, ami csöndessé teszi a folyamatot, ezenkívül nincs szükség összetett szelepmechanizmusra sem."
    tehát halk ez volt az egyik kérdésed :U
    "Tiszta kipufogó gáz"
    "Nagyon halk üzem"
    "Magas hőhatásfok"
    és drága az előállítása, mert nehéz nyomás alatt tartani olyan gázokat amik olyan parányi részecskékből állnak mint a Hidrogén
    mire nem kaptál válazst :U

• Cathulhu

addikt

válasz harry #60 üzenetére

Es az otlettol lettek most hiresek. Nem az osszeganyolt izetol ami ott van a videoban.
    Az otlettel neveztek, az otlettel nyertek. Amugy ez a bizottsagot is minositi.

• kisza25

félisten

válasz harry #55 üzenetére

olvasgass :)
    lehet, hogy félreértjük a dolgot, mert igaz, hogy már feltalálták ezt a dolgot egyszer, de konkrétan nem készült olyan prototípus ami CPU-t hűtene és ezt az ötletet és a megvalósítását díjazták,
    mert jól belegondolva, itt van mi már tudjuk, hogy létezik,működik, már láttunk is egyet, de én még mindig nem tudnám, hogy hogyan is kezdjek neki

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés