Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
- Riasztó topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Plazma TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibiajax
nagyúr
válasz FollowTheORI #62 üzenetére
+1
a dvd volt az igazán csoda dolog.. az imádott-gyűlölt béna szalag helyett egy csillogó korong, csoda kép és hang minőség, ide-oda ugrálás?.. áh. örök emlékek
többi tech újítás nyomába se lép, azóta se... rókabőr effektus -
Agyzuzo
addikt
Szerintem a DVD -> Blu-ray is közel akkor ugrás volt (habár az extra funkciók tekintetében valóban a VHS - DVD volt eddig a legnagyobb).
Ha csak a pixelszámot nézem és a bitrátát, codec-et, színskálát figyelembe se veszem (feltételezzük hogy a képarány 1.78:1 és nem 2.35:1, PAL rendszerben):
Átlag VHS 352x288 (persze nem teljesen igaz, mert analóg forrás, de ez volt az elfogadott VHS felbontás) -> DVD 720x576 (amit ráadásul többnyire anamorf szélesvászonra nyújtott a lejátszó!) -> Blu-Ray 1920x1080 -> UHD BR 3840x2160 akkor
1) VHS: 101376
2) DVD: 414720 (4x VHS)
3) Blu-Ray: 2073600 (5x DVD!)
4) UHD BR: 8294400 (4x BR)Látható, hogy egyedül a DVD -> BR váltásnál volt 5x annyi pixel az új médiumon mint az előzőn és ez bizony nagyon durván meglátszik. A hangminőség terén viszont tény hogy a VHS -> DVD volt a nagy váltás, mert a stereo analóg hang helyett akár 6.1-es 1536 kbps-es DTS is kerülhetett egy lemezre. Ehhez képest a Blu-Ray csak megemelte a bitrátát és a csatornaszámot 7.2-re, de érezhető hogy azért ez nem olyan orbitális nagy lépés és elég jó rendszeren jön csak elő az előnye. Az UHD lemezek meg egyelőre semmilyen pluszt nem nyújtanak ilyen téren.
Szerintem amúgy az is belejátszik a dologba hogy az ember mit mennyire érzékel jobbnak. A VHS analóg maszatos képéhez képest egy gyönyörű digitális transzfer fényévekkel jobb DVD-n az tény, ehhez képest a Blu-Ray csak több részletet ad hozzá a képhez. Vannak amúgy nagyon jól és nagyon rosszul masterelt filmek DVD-n és Blu-Ray-en is (ha megszalad a DNR Blu-Ray filmnél és elveszik szinte minden részlet pl. Gladiator régi kiadása, Predator új kiadása, Jó a rossz és a csúf régi kiadása, stb).
Azért a mai TV-ken durván kijön a DVD és a Blu-Ray közti különbség, lehet akármilyen jó lejátszó/kábel/forrás anyagról szó, egyszerűen a DVD képe sokkal homályosabb még akkor is, ha amúgy egy minőségi transzferről van szó. Viszont egy BR lemez után egy UHD filmet nézve már nem érzem azt a minőségi ugrást. Talán majd 8k-nál lehet, de az még odébb van.[ Szerkesztve ]
Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::
-
dabadab
titán
"egy jó DVD egy jó felkonvertálóval nagyon közel volt..."
Hááát... azért a DVD-n olyan artifactek meg olyan bandingek voltak, hogy kibökte az ember szemét és azon semmilyen konvertáló nem tudott segíten. Persze ezt leginkább az MPEG2 okozta, nem a felbontás.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
kenand
veterán
Szerintem a felkonvertálás nem ér semmit, és már egy 720p is sokkal-sokkal jobb, mint egy DVD. Észrevehető. Én inkább 720p és 1080p között nem érzek akkora különbséget (42" TV-n). 4K tartalom meg alig van nem érzek késztetést hogy 4K-s TV-t vegyek.
-
Ispy
veterán
Én nem vagyok nagy szaki, de simán látom a különbséget egy dvd és egy bd anyag között egy 50 colos plazmán. Mondjuk egy bd és egy konvertált 1080 között már nem.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Riasztó topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Path of Exile 2
- Delta Force (2024)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása