Keresés

Aktív témák

• Belvaros

tag

válasz fiffer #47 üzenetére

Újra válaszoltam :)

Naponta egyszer nézem, kivéve a hétvégét.

• Belvaros

tag

Az email-re akartam ezt válaszolni, de itt a fórumon látom megelőztek :D, így most én is ide írok:

Azt hiszem megértettem amit írni akartál, a hozzá nem értőknek és kétkedőknek viszont nem úgy jönnek le a mondataid, ahogy Te azt elgondoltad, nekem is úgy szóltak telefonon, hogy nézzem meg a topikot és most akkor mi is a helyzet. A beírásaim előtt egy szót nem szóltál a HDD sebességéről, én pedig ha megfigyelted, folyton folyvást a 4200-as HDD-kre írtam a megállapításaim, az ennél gyorsabbakra szükséges lehet a plussz kábel, mint már említettem.

>Ha az USB maximális névleges áramerőssége +5 V-on 500 mA, akkor a
    >felhasználó nem számíthat arra, hogy a 700-1000 mA igényű fogyasztója gond
    >nélkül fog menni mindig minden gép USB-jéről. Ha ezt nem akarod megérteni,
    >akkor valóban fölösleges vitáznunk.

A helyzet (sokak és a saját tapasztalataim alapján is) az, hogy a 4200-as HDD-k (és nem a gyorsabbak, mint pl. a Tied) minden gond nélkül működnek akár notebook-ról, aksival is. Kihangsúlyoznám: minden gond nélkül :). Ha megnézed a HDD-k OEM spec.-ét, akkor a legnagyobb áramfelvételre a felpörgetésnél kerül sor és a megadott adat mellett sok esetben szerepeltetik, hogy ez egy maximális érték, azaz nem a névleges/megszokott/megkövetelt. Ez azt jelenti, hogy akkor is fel fog neked pörögni ha legalább akkora áramot kap mint amit a READ/WRITE megkövetel, csak a gyári 4 sec helyett 6 sec. alatt éri el a sebességét.
    Megnéztem annak a 80-as (4200-as) Hitachi HDD-nek a specifikációját, ami az egyik ismerősnek is van és azt találtam, hogy felpörgetéskor bizony 900mA is kérHETNE a HDD, ugyanakkor a SEEK és a READ/WRITE kevesebbel is megelégszik (450 és 400 mA) és ennek megfelelően lassan egy éve 1 portról is kifogástalanul működik.

A szemléletünk abban különbözik (szerintem), hogy Te a leírt specifikációt veszed alapul, ezzel szemben én a saját közvetlen és közvetett tapasztalataimat. A közvetlen tapasztalatokat már említettem, a közvetett további 22db 4200-as HDD-n alapszik, amiket egy banknak adtam el két hónapja és bemutatáskor egy kábelt mutattam és van olyan baráti a kapcsolatunk, hogy ha gond lenne, már régen szóltak volna. Ezek a HDD-k is Hitachi-k voltak és most ezeknek is megnéztem a spec.-ét: felpörgéskor (max.) 940mA, egyébként 420 és 460mA. Szerinted nem lehetséges, hogy ezeknek az 500 alatti értékeknek oka van? Mert szerintem igen és ez az ok többek között az USB 500mA-es maximális leadása.

Megnéztem ugyanennek a sorozatnak az 5400-as változatát is, ott már kicsit nagyobb értékek szerepelnek (1000(max.)/500/520), ami lehet, hogy bizonyos esetekben már gondot okozna némelyik USB-nek, de a 4200-asok beleférnek és ez számomra nyilvánvaló tény.

>Volt példa a témában a tiédtől eltérő tapasztalatokra is, azokat mégis
    >elegánsan negligáltad.

Hát lehet, hogy nem olvastam át eléggé, de ilyet még mindig nem találtam. Melyik hozzászólás ez? :F
    A #13 hozzászólásban borely egyetlen ''céges gagyi gépes'' esete lenne a mérvadó szemben a többivel szemben? Feltételezem, egy ''céges gagyi gép'' egy 1.1-es USB-vel megáldott régi gépet takar, bár ezt csak borely tudná cáfolni vagy igazolni.

>A második tápkábelt sem véletlenül rakják rá a keretre az azt tervező
    >mérnökök, bizony előfordul, hogy szükség van rá.

De hát már ezelőtt kétszer is leírtam, hogy ezek a gyorsabb HDD-khez szükségesek, nem a 4200-asokhoz. Még Te mondod, hogy elmegyek amellett, amit leírsz? Te nem ugyanezt teszed most? :U

U.i.: egyébként már én is unom, nem jókedvemben írogatok ennyit :U.

• Belvaros

tag

válasz erdoke #32 üzenetére

Puff neki, beletrafáltál :P, most minden rémálmodat valóra váltom! :DDD Képzeld, jószerivel (!)csak(!) a notebook-on használom, mindenfelé azzal járok nap mint nap és mióta megvan, alig

kapcsoltam be az asztali gépet, legutóbb úgy két hete :).

Én ezekre válaszoltam:
    #6 Egy USB port nem tud hosszú távon elegendő tápot adni a vinyónak.
    #8 Egy, azaz 1/egyetlen USB port tápfeszültsége nem elég huzamosabb használathoz. Ezért kell a másik (így óhatatlanul kettőt használ), vagy a PS/2 átalakító.

Az állításomat nem cáfoltad, mert egy-két HDD-ből indulsz ki, ami nem statisztikai jellegű.

1. Az az egy-két HDD a topikba beíró fórumtársakkal együtt egész pontosan 10db (plussz a Tied) :).
    2. Foglalkozásomból eredően akár már holnap is kipróbálhatom másik 10 HDD-n :).
    3. Én feldobtam a labdát, aki akarja, nálam a party-n kipróbálhatja a HDD-jét (notebook-ban, igény szerint aksiról is) :) :U.
    4. Megint átfutottam a topikot és úgy látom, hogy a saját tapasztalatai alapján itt mindenki egytől-egyig annak az ellenkezőjéről számolt be, mint amit Te állítasz, specifikáció ide vagy oda. Egyedül Pompinak voltak átmeneti ''szervezési'' gondjai, de neki is megy EGY USB-ről és látható, hogy csak a rack kialakítása miatt kellett okoskodnia. Az én vinyóim (Toshiba) specifikációja szerint többet eszik mint kellene, mégis megy... mit megy, rohan! :) A egyik kollégámnak Fujitsu van (neki is notival), a másiknak Hitachi-ai és mindenki egyetlen porton használja minden gond nélkül.

Ha neked ez nem elég statisztika, akkor sajnálom :).

Részemről a téma over :)

• Belvaros

tag

válasz erdoke #29 üzenetére

Vitázni? Ki akar vitázni? :) Már hatan vannak, akiknek megy az egy USB-ről + Te vagy a hetedik. Hibás volt az állításod? Részben. A maximálist gyári speckó szerintit lehet, hogy a többség esetében nem tudja kielégíteni (ebben igazad van), de ennek ellenére mégis mennek egyetlen porttal (amit Te elvetettél), nem akad le, akár 20 percen keresztül másolunk vagy defragmentálunk, azaz gyakorlatilag bármit megtehetünk vele. Ismételten hangsúlyozom: 4200-asokról beszélünk.

Okt. 2-3 -án ott leszek a PH! lanparty-n. Hozzon nekem valaki - akár Te, akár más - egy olyan 2.5''-ös HDD-t, amit most is gyártanak és 4200-es. Ha nem indul el a keretemben, úgy éljek, hogy azon nyomban fizetek az emberünknek egy sört, ha húsz ilyen lesz, akkor huszat! Becsület szavamra! :)

• Belvaros

tag

válasz HEBI #27 üzenetére

Ezek szerint elég gyakori a ''pusztán mázli'', nem? :U :D

• Belvaros

tag

válasz erdoke #23 üzenetére

Akkor a pusztán mázlit még két ismerősömre is ráfoghatod, mindketten ugyanezzel a külső dobozzal használják a 2.5''-ös vinyóikat, egyikük kettőt is (40/4200 és 80/4200) és sosem használták a plussz kábelt. Vajon miért...? :U

Nem tudom mire írtad ezt: ''ráadásul vannak már 5400 és 7200 rpm-es 2,5'' vinyók is.
    amikor én már előtted leírtam ezt: ''Mindenesetre szerintem a plussz kábel csak nagyobb forulatszám esetén szükséges''.

Valószínűleg az összes ilyen keretet tervező cég minden mérnöke teljesen hülye (mert ugyebár szívatásból tesznek rá második USB-s vagy PS/2-es tápkábelt), csak itt a PH! fórumában vannak nagyon okos emberek...

Azt hiszem ezt a fentebb említett idézettel már megválaszoltam, így most nem írom le még egyszer :). Ugyanakkor meg kell kérjelek, hogy ne minősíts/sértegess, én mindössze a közvetlen és közvetett tapasztalataim alapján cáfoltam egy olyan állításod, amit Te mint készpénznek vehető tényt írtál le.

Mi nem fedi a valóságot?

Ez: Egyszerűen az USB port max. leadott teljesítménye nem éri el a HDD névleges maximális teljesítményigényét.

Végül pedig a 700mA+ -ról:

Hitachi 4200-as HDD-hez tartozó adatok:
    Felpörgés alatt: 450mA
    Üresjáratban: 100mA
    Aktív üresjáratban: 150mA
    Keresés alatt: 340mA
    Olvasás/Írás alatt: 350mA
    Standby módban: 30mA
    Sleep módban: 20mA

Az 5400-as és 7200-as HDD-k már valóban jócskán meghaladják ezeket az értékeket, de én 4200-asokról beszéltem és nem a gyorsabbakról, vili? :P

• Belvaros

tag

válasz Pompi #21 üzenetére

Elnézést, Erdőke hozzászólására szerettem volna reagálni az egy USB-s HDD használatának lehetőségei kapcsán. :)

• Belvaros

tag

Krhm... :)

Elnézést, de ez így ebben a formában nem teljesen fedi a valóságot :). Nekem is van egy külső HDD-m egy külső dobozban. Kb. 4 hónapja használom egyetlen szerényke USB-kábellel és soha - értsd SOHA - nem volt semmilyen leállásom, megakadásom. A HDD az átvitt file-ok méretétől függően 9-11.8MB/sec között tolja az adatokat és ez akkor sem változik egy dekát sem, ha felteszem rá a külön PS/2 kábelt.

Egy kis technikai részlet:
    Az USB maximálisan 500mA-rel tudja megtolni az eszközöket (legalábbis az USB 2.0 -nál így van), ezzel szemben az átlagos 4200-as HDD-k 100mA körül esznek alapjáraton. Hogy ez read/write esetében mekkorára kúszik fel azt nem tudom, de nyilván erre lehet adatot találni a neten. Mindenesetre szerintem a plussz kábel csak nagyobb forulatszám esetén szükséges, ha egy lassabb vinyó nem indul el az vagy nem elég jó minőség, vagy a rack eszi az energiát (ne nevess, nekem volt ilyen rack-em, a mostanival ugyanaz a vinyó ugyanarról a portról - szemben az előző megoldással - mint fentebb is írtam, egy kábelen megy).

Még valami:
    Ha valaki közelebbről is meg kívánja szemlélni, a következő PH Lanparty-n (okt. 2-3.) megteheti :).

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés