Aktív témák
-
rog
addikt
ja igen majd segyt.
de mi az amit megakadályoz.
vagyis mi történik ilyenkor?
ezt nem értem.
''A'' process fut a gépen. elindítja ''B'' processt. adott védelmi szinten, jogokkal.
''B'' process megbssza a stackot. ezáltal a vezérlés nem ''A'' processra kerül vissza, hanem ottmarad ''B'' processnál. és hogyan tovább? mit tud csinálni, amit addig nem tudott? -
kisfurko
senior tag
''de előfordulhat az, hogy egy teljesen normális rutin gonosz paraméterekkel meghívva gonosz dolgot csinál. A verem átírásával (a verembe írást semmi nem akadályozza meg) ilyen módon továbbra is támadható marad a gép.''
Persze ez nem az architektúra hibája, hanem a szubrutiné. Illetve a rendszeré, ha nem azonos jogú dolgok egy vermet használnak. -
rog
addikt
ja azt tudom, hogy a stackon hogy kell túlcsordultatni, de azt nem értem hogy aktiválja az ártó részeket.
mert ugye ennek az lenne értelme, hogy védelmi szintet lép a program vagy ilyesmi.
van egy programom aminek egy függvénye úgy van megírva, hogy direkte verem túlcsordulást okoz, és ezáltal a verem mutató körbeér, és a programrész hívása elötti állapotra vonatkozó verem adatokat felülírja. és így a függvény végi return, a vezérlést nem a hívóra adja, hanem oda ahova én szeretném.
mit érek el ezzel? az op-rendszer az hiszi, hogy már a saját kódja fut, holott nem?
vagy ezt most így hogy? -
klumbik
tag
(sajnos most igazi konkrétumot nem tudok fölhozni, de körbejártam a linux thinkpad-en témát a neten, és mintha láttam volna valahol a linuxos ibm tcpa driver képességei között, hogy elvileg alkalmazható hardveres puffer túlcsordulás védelemre, így jutottam arra, hogy elhamarkodottam fölvessem)
nem tudom milyen új védelmi lehetőségeket kínál még a k8 (pl. most kiderült számomra egy), de így érdekes kérdések merülhetnek föl a hírek szerinti prescottal kapcsolatban is, miszerint, ha azt mondják, hogy ez hardveres dolog és win támogatja, akkor jó eséllyel hardverszintű kompatibilitást kell mutatniuk ez ügyben (kb. valami flag ami azonos amd és intel procin is; közös amd-intel kiterjesztés(?)), ellenben a win kernel legalapvetőbb elemeinek kétféle verzióban, elég különbőzően kellene működniük
a hírrel, sötétben tapogatózunk, nem tudjuk, hogy egy fícsör jellegű, altalános szinten a szoftverek szempontjából transzparens megoldásról van-e szó.
szó van servicepackról ami jelenthet kernel foltozást (mert sztem, azért ilyen dolgokhoz be kell nyúlni oda), de jelenthet mást is.
ezért nem ejteném még ki a képből tcpa-t mivel egy egységes dolog, bár nem vagyok benne biztos, hogy egy sp-vel már át is lehetne térni rá. viszont, sztem magának fritz chipnek mint hardver, vajmi kevés köze lehet a deszkriptorokhoz és deszkriptor táblákhoz, inkább erősen tőle függő szoftverrel lehet ezt a védelmet kihasználni; azonosításnál ill. engedélyezésnél lehet kihasználni, hogy hardverrel (elsősorban egy csomó sokszázbites titkositást segítő dolog, erre saját memória...) vannak ezek a folyamatok segítve az általa leírt technikák szerint
persze csak találgatok
na közben találtam tcpa-ra vonatkozót:
[L]http://www.research.ibm.com/gsal/tcpa/[/L]
[L]http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=6633[/L]
[Szerkesztve] -
kisfurko
senior tag
Eleinte nekem sem tetszett (főleg az el.....-t valós módú:)). Biztonságosabbak lehetnének egy nagyságrenddel a programok. Persze ez az execute-only page is OK. Hogy miért nem csinálták meg előbb...
Egyébként a szegmensek annyival jobbak még, hogy ha a szegmens nem nagyobb, mint 1 MB, akkor byte-ra pontosan megadhatod a méretét. -
kisfurko
senior tag
Szerintem nem lenne gáz a sel:offs típusú címzés, feltéve, hogy csak lib-enként lenne külön szegmens (máskülönben minek máshova rakni). A BSS-részüket meg egy nagy közösbe. BSS alatt értem a dinamikusan foglalt, futás alatt módosuló szegmenst.
Egyszerűen csak azért hagyták ki az op.rendszerekből, mert másik architektúra nem támogatta. Szerintem, persze... -
Darth Vader
csendes tag
Adott esetben elkepzelheto, hogy lassitja, de csak akkor, mikor epp szegmenst kell valtani. Amugy egyebkent most is selector:offset a cimzesmod. Altalaban a nagyobb biztonsag ara, a lassabb mukodes. Pl: a Vedett uzemmodba a programok is lassabban futnak, mint valos modban.
-
Darth Vader
csendes tag
Ez most nem ertem. Miert csokkenti a 4GB-os teruletet?
Egy szegmens merete tetszoleges lehet. Siman lehet minden programnak kulon adat es code es stack szegmense is. A szegmensek ugyan ugy darabolhatjak a memoriat, mint ahogy a lapozas darabolja. Ugy kellene a memoriamanaggert megirni, hogy a lapozast es a szegmentalast egyszerre hasznaljak.
Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged