Aktív témák
-
Darth Vader
csendes tag
En ugy ertettem az idezet alapjan, h csak annyi nagy otlet, h lesz egy plusz bit a PTE-ben, ami arra szolgal, h megjelolje azokat a lapokat, melyek futtathato kodot tartalmazhatnak es melyek nem. Persze ez is csak akkor mukodik, h majd tamogatva lesz az oprendszerek altal.
Ugy fog mukodni szerintem, h ha egy olyan lapon levo kod probalna futni, amely lap nem futtathatokent van megjelolve, akkor altalanos vedelmi kizaras jon letre.
Szerintem. -
Darth Vader
csendes tag
:)) Nem huztam fel magam. Ha te igy erezted, akkor bocs. Semmi bajom sincs veled :))))
Elolvasa alatt azt ertem, h eloszor en mindig ugy olvasom az ilyen konyvet, mint egy regenyt. Elejetol a vegeig. Majd utana, ha valami erdekel ujra, akkor tudom, h hol kell kinyitni. Igy egyuttal mar teljesen tisztaban is vagyok az adott proci kepessegeivel.
Ha valaki nem olvassal el legalabb egyszer teljesen a konyvet, akkor honnan tudhatja, h mit tud a proci valojaban? :)))
Ezert mondtam azt, h sok programozo csak szovegel(itt nem rad gondolok), mikorzben fogalma sincs az adott proci igazi kepessegeirol.
Ha feluletesen olvasol el egy ilyen konyvet, akkor pl fel sem tunik, h az adott proci tud szegmentalni es milyen vedelemmel rendelkezik.
Sokan szerintem ugy gondoljak, h a szegmentalas elavult dolog, ezert ezt a reszt, adott esetben ki is hagyjak, at se nezik. Igy mondanak utana butasagokat. :(((
uDv,
Pedro -
Darth Vader
csendes tag
Szia,
Most szerintem jol latod a kerdest. Egyebkent volt szegmentalas a linux kernelben, de az mar regen volt es pont a portolhatosag miatt vettek ki belole. A gond szerintem az, h sokan pont az x86-ot szidjak, h milyen szar, h meg erre sincs benne vedelem, pedig van, csak bizonyos okok miatt nem alkalmazzak.
Egyebkent szerintem nem jo indok az, h a portolhatosag miatt bealdozzak a kernel biztonsagat. -
Darth Vader
csendes tag
Kedves Tocsa,
Mar ne is haragudj, de te olvastal mar eredeti Intel 386-os konyvet????
Egyebkent ajanlom figyelmed be az Understanding Linux Kernel cimu muvet. Ott leirtak, h miert nincs segmentalas a kernelben!!!!
Egyebkent pedig igen is van vedelem. A gond az, h a mostani ujitas mar a lapok leirojaba is beleteszi azt, amit eddig csak a szegmensleirokban volt benne.
Olvasd el jobban amit ide masoltal. Ott is pont errol van szo!!!
Epp ezert, eloszor _Te_ gondolkozzal es csak utana irj ilyen stilusu hozzaszolast.
Egyebent az AMD modszere sem csodaszer! Csak akkor segithet, ha tenyleg hasznalni is fogjak. De ettol meg ugyan ugy lesz buffertulcsortdulas.
Az AMD valszeg azert dontott e mellett, mert rajottek arra, h sok olyan programozo van, aki _nem_ olvas el egy konyvet rendesen, csak feluletesen. Ennek meg is van a kovetkezmenye. Egyebkent pedig a 2.0.x-es kernelben meg van szegmentalas, h jol emlekszem.
Az altalad felhozzott projectek pedig azert vannak, mert a linux kernel olyan amien. Mivel Linus nem hajlando valszeg segmentalni, ezert maskepp kell megoldani a problemat. Ami igy olyan lett, amilyen. :((( -
Darth Vader
csendes tag
En eddig egy okot talaltam. Lehet,h mas volt az igazi ok.
Ezt az Understanding Linux Kernel konyvben talaltam.
Ez pedig a portolas nehezsege. Egyebkent pedig szerintem nem jo indok, hogy nagyon lelassulna. Valamit bizotos, h lassulna tole a vegrehajtas, de a nyereseg sokkal nagyobb lenne. A stack felulirasa ezzel a modszerrel kivedheto lenne, mivel van kulon stack tipusu szegmens, mely megegyezik a data szegmenssel, csak ez lefele bovitheto.
Amennyiban a stack-et egy kulon szegmensben teszik, akkor megoldhato a stack teljes elkulonites. Igy meg veletlenul sem lehet bele irni, mert a szegmens hatar atlepesenek elso kiserletekor altalanos vedelmi kizaras keletkezik. Innentol kezdve jon az oprendszer es azt csinal a progival amit akar.
[Szerkesztve] -
-
Darth Vader
csendes tag
Adott esetben elkepzelheto, hogy lassitja, de csak akkor, mikor epp szegmenst kell valtani. Amugy egyebkent most is selector:offset a cimzesmod. Altalaban a nagyobb biztonsag ara, a lassabb mukodes. Pl: a Vedett uzemmodba a programok is lassabban futnak, mint valos modban.
-
Darth Vader
csendes tag
Szeretnem figyelmedbe ajanlani az Intel gyari Pentium doksijat.
Ott egyertelmuen ir szegmentalastrol es lagozasrol vedett uzemmodban!!!
Egy szegmens merete 4GB is lehet. Ajanlom figyelmedbe a Linux kernel head.S nevu file-jat. Toltsd le egy linux kernelt, mondjuk a 2.4.24-et. Majd a linux/arch/i386/kernel konyvtar alatt megtalalod ezt a filet. Nezd meg a legveget es ott megtalalod a GDT-t. Ennek a pontos bit kiosztasat pedig megtalalod az intel doksiban. -
Darth Vader
csendes tag
Ez most nem ertem. Miert csokkenti a 4GB-os teruletet?
Egy szegmens merete tetszoleges lehet. Siman lehet minden programnak kulon adat es code es stack szegmense is. A szegmensek ugyan ugy darabolhatjak a memoriat, mint ahogy a lapozas darabolja. Ugy kellene a memoriamanaggert megirni, hogy a lapozast es a szegmentalast egyszerre hasznaljak. -
Darth Vader
csendes tag
Tudjatok ezzel csak az a baj, hogy az Intel es AMD processzorok jelenleg is tamogatjak ezt.
Csak ugy hivjak, hogy Szegmentalas. A nagy Linux kernel is hasznalna, akkor nem lennenek ilyen gondok. A kerdes persze az, hogy miert nincs szegmentalas a Linuxban?
Most ugy nez ki, hogy minden szegmenst 0-4G-ig megy. Tudjatok, mar az egyszeru i386-osban is benne volt. Van kulon adat, stack es code szegmens is. Az Adat (Data) segment vagy csak olvashato v. irhato is, a stack szegmens is ilyen, de az lefele bovulo, a code szegmens meg csak futtathato, vagy futtathato es olvashato. Ez egy tokeles vedelem. Igy nem is ertem a cikket, meg ezt az egesz buveszkedest.
Az mondjuk igaz, hogy ha csak lapozast hasznalunk, akkor ott nem lehet a futtatasi flaget leszedni, mert ilyen flag jelenleg nincs.
Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged