- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- 3D nyomtatás
- Hobby elektronika
- Acer notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
karib
addikt
Asszem ennél a lapnál/chipsetnél (?) nem müx rendesen az aszinkron mód, jobb 100/100-on hagyni.
ECS-ben nem tudod a szorzót piszkálni. FSB-vel lehet feljebb kúszni, amivel a RAM is együtt fog mászni, tehát lehet, hogy abból majd kicsit vissza kell venni. Korábban nekem az automata beállításokkal ment a legstabilabban egy ilyen lap, de azóta javultak a BIOS-ok.
Nézd meg a legfrissebb tuning BIOS-t (Parci tegnap postolt hírt róla, asszem innen is letölthető), ebben jó sok FSB-t kapsz (a gyári 100-133 duóhoz képest mindenképp sok...).
A procidban rossz esetben csak pártíz, jóesetben akár párszáz MHz is lehet. Steppingfüggő, és 1.0 GHz felett voltak jellemzők a tuningállat procik :( De próba cseresznye.
Jó próbálkozást. -
karib
addikt
Hát, nemtom mennyi van még a prociban, lehet, hogy csak pártíz MHz. Meg kell póbálni feljebbpofozni egy kicsit az FSB-t. OC BIOS-szal tán van 112-es FSB, azt meg lehetne próbálni. L7 hidak összekötésével plusz egy tized voltot is tudsz neki adni, az segíthet.
Ha meg tudod mondani a procid szériaszámát, akkor meg lehetne tippelni, kb. mennyi van még benne (rá van írva a procimagra).
Szilikonpasztát ugye használsz...? -
karib
addikt
Van egy ismerősnek egy ilyen lapja, ami néha random dátumot állít be. Időnként a BIOS-t is elfelejti. Elemcsere nem segített. Valami tipp?
-
karib
addikt
Milyen oprendszert használsz? Csak Win9x alá kell ilyen progi. Oda se nagyon, mert terhelés alatt nem segít (ti. akkor nincs ideje HLT-olni, azaz üresjáratba rakni a procit), máskor pedig szvsz felesleges - ha max terheléskor elszáll a proci túlmelegedés miatt, akkor nem sokat érsz, hogy részterheléskor alig langyos. Hacsak nincs valami hiperszuper hőmérős-fordulatszámszabályozós ventikombinációd, ami ilyenkor lecsendesíti a gépet.
-
karib
addikt
válasz
nothingface #557 üzenetére
Megpróbálom az elemcserét, hátha.
Nothingface: talán szedd szét-rakd össze egyszer a cuccot, hátha valahol hozzáér néha a házhoz, stb. Osztán lehet gagyi az áram is, okozott már ez BIOS problémát néhány gépnél, amit láttam. Ha meg továbbra sem akarja abbahagyni a felejtést, akkor vissza a boltba... -
karib
addikt
Szereltem egy gépet egy ilyen lappal. Az a gond, hogy néha automatice reseteli a BIOS-t: óra eláll, minden defaulton.
Mi lehet az oka? Mástól is hallottam hasonlóról. Nem hinném, hogy összeszerelési gond, bár még nem szedtem szét-raktam össze újból. BIOS a legfrissebb.
Konfig: XP1600+, 256DDR, 300W Mercury táp, 3DLabs Oxygen VX1 video, CDRW, CD, 2x HDD.
Tippek? -
karib
addikt
Olvassátok végig a fórumot, ill. a hozzá tartozó hírt - lehet, hogy a jól ismert típushibába futottatok ti is bele. Az alaplap jó, az ECS a szabványoknak megfelelően építette a lapjait, csak az AMD egyes 1.3-as és 1.4-es Athlonokat nem szabványosan épített. Ebből általában nincs sehol gond, itt pont előfordul, hogy memóriakezelési zűrök lépnek fel.
Ellenlépés, ha a BIOS-frissítés nem segít: az ECS disztribútora ingyé megreparálja az amúgy hibátlan alaplapot, hogy működjön a nagy Athlonokkal. Vagy egyszerűen vegyél egy XP-t, azzal hibátlanul fut... -
karib
addikt
ECS-guruk, egy kérdés: mit tud az ECS ''tuning-BIOS''?
Csak azért kérdezem, mert ugye kapható az Amptron K7-830 is, ami ugyanaz, mint a K75SA, csak rondább színekkel, de olcsóbban. Viszont ehhez nem ismerek külön BIOS-t. Talán bele lehet flashelni az ECS-t, bár pampoghat, hogy rossz a part number (mert azé ennyire nem tojás a két cucc), de valszeg müx. Csak egyáltalán érdemes?
Ampi rulez :) Maradok egyelőre a KT7E-nél :D -
-
karib
addikt
Szorzóállításhoz lehet buherálni az alaplapot vagy a procit. Az ECS átalakításához van leírás a neten biztosan (itt a fórumban is volt valahol link rá még az idők kezdetén). Aztán lehet buzerálni a procit is: meg kell nézni a doksikat, de valamelyik két hídszériával a procin lehet állítani a szorzót. Az AMD is ezt csinálja a gyárban: eredetileg az összes hidacska össze van kötve, asztán elvágják a szükségeseket lézerrel. A problema az, hogy pont inversz kiosztásban van a két sor híddal lefedve a szorzó beállítása, tehát nem lehet csupán összekötögetéssel (grafitozással pl.) megoldani a dolgot, hanem vágni is kell. Az pedig körülményes és tuti garvesztéssel jár. Akkor már egyszerűbb egy szorzóállítós lapot venni - alap esetben úgyis FSB-ből majdnem maxra lehet húzzni egy procit.
-
karib
addikt
Egyáltalán az alaplap bírja a 150 MHz-et? Ez sem annyira triviális dolog. Nem mindegyik típus képes nagy FSB-kre, és 150 már húzós. Az is lehet, hogy egyes példányok elmennek, mások nem.
ECS-sel leginkább a 133-138-ra érdemes pályázni szerintem. -
karib
addikt
Nem hinném, hogy a 300-as Acorp gond lenne. Nem olyan vacakok azok, nekem is volt egy ideig. Szerintem semmivel sem rosszabb, mint a Codegen.
Nem értem minek sztárolja mindenki a Codegent. Persze nem rossz, de 8 rugóért házzal együtt nem szabad túl sokat várni tőle. Jó és kész. -
karib
addikt
Már ma is lehet Windows alól BIOS-t frissíteni, pont ilyen okok miatt. Csak kevésbé elterjedt megoldás, mert aki igazából a BIOS-át piszkálja, az tud produkálni egy DOS promptot is :D
Boot disk hiányában talán az Universal Boot Diskkel lehet próbálkozni:
[L]http://www.hwhunpage.com/download/index.htm[/L] -
karib
addikt
Hm, nekem már fut egy ideje 2 ilyen 700/933 gép is (az egyikről most írok), sőt 750@1000 is. Eddig semmi gond. Nem kéne vacak papírcímkéket ragasztgatni a procira, normál hőmérsékleten is meg kéne barnuljon, tuninggal annyival nem lesz melegebb. Nekem szerencsére nagykerben a proci sorszámát írják fel, nem matricázzák őket.
-
-
karib
addikt
Van nálunk is egy pár ilyen Amptron M830. Nagyon pöpec, pár ezerrel olcsóbb az ECS-nél, de totál ugyanaz (más színek), LAN is van rajta, néha még ajándék AMR modem is. Ha van Ampi, én kihagynám az ECS-t.
Egyelőre egyébként is kihagyom, KT7E jól szuperál. 6A majd érdekes lesz, bár eléggé alapvető tuningfunkciók lesznek csak benne, de ez is hatalmas lépés :) -
karib
addikt
Igen, a Windows hajlamos olyan dolgokat is megtalálni, ami elvileg nincs bedetektálva. Esetleg pont ez lehet az esetedben a megoldás, nem? Így utolsó helyre kerül a másik HDD...
Boot problémák: BIOS frissítés, állítgatás nem segít? Proci, RAM jól van belőve? Egyébként stabil a rendszer? Esetleg használd egy ideig a második IDE csatit. Ha nem jelentkezik a dolog, rakd vissza az eredetire, ha megint előjön, akkor a csati a gond. Ha előjön a másikon is, akkor vagy a lap rossz, vagy konfig gondok vannak. -
karib
addikt
Meghajtóbetűk kiosztása: a Win98 sajnos még ilyen tekintetben csökött, saját hierarchia szerint rendezi a partíciókat, és ezen tudtommal nem lehet változtatni (NT, 2000, XP, Linux okosabbak).
Először jönnek a primary partíciók, ezek is szépen sorban HDD-k szerint (tehát először a 40-es primaryje, utána a másodikként rádugott 8,5-ös primaryje), utána az extendedek, majd végül az üresek. Nem sokat lehet tenni. Esetleg valaki tud vmi trükköt? -
karib
addikt
Mi nem gondoltuk komolyan, hogy jók az ECS lapok (többek között, de most úgy érzem ez a vita tárgya). Mi tudjuk :)
Mellesleg talán általában igaz, hogy a drágább jobb, de nem feltétlen. Megfelelően mission critical helyre viszont valszeg a legultrapöpecebb házibarkács PC-t sem raknám, hanem megvenném kompletten a rendszert egy erre szakosodott szolgáltatótól. Wordre és játékra viszont tuti jó az olcsó és jó cucc is szerintem mindenkinek - már ha van. Most kivételesen ilyen is akad :)
Kedves Morcos Guest biztos vett magának valami A7A266 vagy hasonló drága lassúságot, és nem tudja kiheverni, hogy fele annyiért jobbat is kaphatott volna :) -
karib
addikt
Me nagyon válogatós a hardvereket illetően, a 98, de még tán a 2000 is béketűrőbb. Persze, ha sikerül felrakni az Me-t, akkor egész pofás.
Mondjuk nekem agyamra megy, hogy nincs egy DOS prompt, nem tudok rendszerlemezt csinálni, ilyesmik...
Mellesleg 98 12 perc alatt van fenn a mai hw-emen, és szedi rendesen a lábát menet közben is. Utána úgyis XP-re ugrok majd talán... -
karib
addikt
Eddig egy gépet szereltem sk ilyen lappal, annál tapasztaltam hasonlót. Procija Duron 750 @ 1000 volt, de nekem csak felhúzva produkálta. Aztán piszkálgattama BIOS-ban, nem tudom mit állítottam, de egyszer csak megszűnt. Nekem úgy tűnt, hogy az ECS instabilabb manuális RAM beállításokkal... esetleg próbáld ki SPD Detectre rakni, ezek szerint a RAM-od kibír bármit, amit ad neki az ECS.
Továbbá meg kell jegyezni, hogy ha egyik lapban futott valamit egy adott RAM (vagy CPU...), másikban nem feltétlen fogja reprodukálni. ECS nem tudom mennyire szereti a kihegyezett RAM beállításokat. Nekem 256 MB Samsung DDR-rel úgy tűnt, hogy akármit állítok, akár a leglassabbat, nem ment rendesen, aztán SPD detectre állítva minden gond megszűnt.
Persze lehet, hogy mást is állítottam közben, de mivel megjavult a gép, nem foglalkoztam vele többet. -
-
karib
addikt
válasz
Ambrosius #276 üzenetére
Javítsatok ki, ha tévedem, de nem két hét a határidő a KERESKEDŐRE nézve, méghozzá TÖRVÉNYILEG? Ha nem tudják javítani, csere, másik értékegyeztetéssel, vagy pénz vissza. És nem húzni az időt dumával, mert lehet, hogy nekük is 2 hét plusz ide-oda szállítás, stb. az ügyintézés a nagyker felé (aki lehet, hogy szintén még 2 lépcsőt ugrál vele...), de az az ő saját problémájuk. Nekik 2 héten (15 nap?) belül feléd el kell számoljanak.
Ja, még valami, amit imádnak elsumákolni: a garanciaidő a szervizben töltött idővel meghosszabbodik. Persze ezt sehol sem szokták neked írásban rögzíteni, úgy elfeledkeznek róla. Legtöbbször én sem szólok miatta, mert elkap a lámerség, de ettől függetlenül ez is jár a felhasználónak.
Kicsit képbe kellett kerüljek, mert már harmadszorra vittem vissza a telefonomat a PGSM-hez, ugyanazzal a hibával, és így volt időm elolvasni a garlevelet. Mondjuk ők egész korrektül intézik a dolgokat (cserekészülék, garanciaidő is hosszabbodik, stb.). Szóval, szerintem a számtech cuccokra is hasonlóak vonatkoznak, de ha valaki tudja pontosan, írja ide...
Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- Kutya topik
- Hálózati / IP kamera
- Macska topik
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest