Hirdetés
- Lassacskán fenyőfát állítanak a hardverek
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Irodát kért, de gyárat kapott Elon Musk a Samsungtól
- Nyílt forráskódú lett a legegyszerűbben használható AI tartalomgeneráló
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Durván kitömte memóriával két új Radeonját az AMD
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fujifilm X
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- MILC felhasználók szakmai topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
Az EFI egy jól definiált szabvány.
A Plug&P... is az volt. Meg a DirectX is az. Úgymond. Meg a Win API is. Nagyjából. Meg az egész PCI busz is. Ja, és az AGP, mind logikai, mind fizikai szinten.
Nomeg az ATX.
Ha a piac úgy kívánja, még egy 'szabványos' fakockát is el lehet követni úgy, hogy semmi más 'szabványos' fakockával se működjön együtt igazán jól. Attól, hogy 'jól definiált', meg 'szabvány', valahogy nem tudok hasra esni. Elnézést.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Ezt én tudom.
Azt meg sejtem, hogy rakás firmware akadni fog mindennel, amivel az aktuális piaci érdekek szerint akadnia kell.
Ui.: a felhasználó meg hozni fogja hozzám szerelni a cuccost, szóval a fusim fellendül. Hamár az alacsonyszintű HW-SW kapcsolati gyakorlatom alól kihúzzák ezzel a sámlit, akkor ennyi örömem legyen benne
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
A BIOS egy rakás szar, ócska, elavult. Jó 10 éve mikrokontrollerekkel meg beágyazott oprendszerekkel dolgoztam, és már akkor fel nem foghattam, hogy miért jó az, hogy a PC a kernel betöltődéséig arra nem képes, hogy pl. megparticionáljon egy hdd-t, miért jó az, hogy az oprendszer betöltődéséig a PC egy rakás működésképtelen ócskavas, miért ne jöhetne pl. flash romból a kernel. Nem igazán értem, mi ez a nagy ragaszkodás a BIOS-hoz.
A dolog gyökere ott van, hogy a 'PC' csak vas, és csak névleg kompatibilis. Rengeteg gyártó készít hozzá mind szoftvert, mind hardvert. Ezen gyártók egymás közti versengése eddig is gyakran eredményezett olyan helyzeteket, amikoris valamely gyártó piacvédelmi okokból némileg szabadosabban értelmezte a szabványokat.
Emiatt a a versengés miatt maradhatot meg a BIOS jelen formájában mint afféle 'legkisebb közös nevező'.
Hozzáteszem, ezek után is meg fog maradni: az 'új' szisztéma inkább csak extra BIOS bővítés, nem pedig a rendszer gyökeres felforgatása. Egyelőre.
A változással némely dolgok, amik eddig az OS feladatkörébe tartoztak, átkerülnek egy elemibb szintre. Akinek lehetősége lesz beleszólni ezen elemibb szint specifikációiba, az nagy hatással lehet a szoftver- és hardverpiacra. Már, ha sikerül ezt elterjeszteni illetve kizárólagossá tenni.
Azaz, kérlek, ez keményen piacvédelem. Ha nem tetszik a képed a specifikáció kiötlőinek, akkor csinálhatod a teljes driverkészletet, kernelt, mindent, ahogy eddig is.
Ennek a fajta versenynek az elkerülése tartotta életben a BIOS-t.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- sziku69: Szólánc.
- Diabetes - Cukorbetegség
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Hardcore café
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Honor 200 Pro - mobilportré
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- DELL Precision 7810 PC (Intel Xeon 8X3500 Mhz, 16 GB DDR4, 256 GB SSD+500GB HDD, Quadro M2000 4 GB)
- Lenovo ThinkCentre M720q Tiny PC (Intel i5 9500T 6 X 3700Mhz, 16 GB DDR4, 256 GB SSD)
- Vivo X200 Ultra újszerű tokok
- HP Victus 16 Gamer Laptop - Intel 11400H, 16 GB RAM, RTX 3050 Ti, 512 GB NVME
- Asztali PC R5 8400F RX 5700 XT 16GB DDR5 512GB NVME 1TB HDD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849, 100% Akksi
- Apple iPhone 12 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:86%
- PlayStation 5 SLIM DIGITAL 1 TB + kontroller 2026.12.09-ig garanciális, számlával!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi