Hirdetés
- Megjött a Cherry legfrissebb, taktilis karakterisztikájú kapcsolója
- 8 bővítőhelyes Jonsbo "akvárium", akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- 4K felbontású, 240 Hz-es OLED monitorokkal köszönti az őszt a Lenovo
- Ismét egy teljesen friss egérrel gyarapította kínálatát a Pulsar
- Legalább 20 éves lemaradásban vannak a kínai litográfiai cégek?
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple MacBook
- Projektor topic
- OLED TV topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
Az EFI egy jól definiált szabvány.
A Plug&P... is az volt. Meg a DirectX is az. Úgymond. Meg a Win API is. Nagyjából. Meg az egész PCI busz is. Ja, és az AGP, mind logikai, mind fizikai szinten.
Nomeg az ATX.
Ha a piac úgy kívánja, még egy 'szabványos' fakockát is el lehet követni úgy, hogy semmi más 'szabványos' fakockával se működjön együtt igazán jól. Attól, hogy 'jól definiált', meg 'szabvány', valahogy nem tudok hasra esni. Elnézést.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Ezt én tudom.
Azt meg sejtem, hogy rakás firmware akadni fog mindennel, amivel az aktuális piaci érdekek szerint akadnia kell.
Ui.: a felhasználó meg hozni fogja hozzám szerelni a cuccost, szóval a fusim fellendül. Hamár az alacsonyszintű HW-SW kapcsolati gyakorlatom alól kihúzzák ezzel a sámlit, akkor ennyi örömem legyen benne
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
A BIOS egy rakás szar, ócska, elavult. Jó 10 éve mikrokontrollerekkel meg beágyazott oprendszerekkel dolgoztam, és már akkor fel nem foghattam, hogy miért jó az, hogy a PC a kernel betöltődéséig arra nem képes, hogy pl. megparticionáljon egy hdd-t, miért jó az, hogy az oprendszer betöltődéséig a PC egy rakás működésképtelen ócskavas, miért ne jöhetne pl. flash romból a kernel. Nem igazán értem, mi ez a nagy ragaszkodás a BIOS-hoz.
A dolog gyökere ott van, hogy a 'PC' csak vas, és csak névleg kompatibilis. Rengeteg gyártó készít hozzá mind szoftvert, mind hardvert. Ezen gyártók egymás közti versengése eddig is gyakran eredményezett olyan helyzeteket, amikoris valamely gyártó piacvédelmi okokból némileg szabadosabban értelmezte a szabványokat.
Emiatt a a versengés miatt maradhatot meg a BIOS jelen formájában mint afféle 'legkisebb közös nevező'.
Hozzáteszem, ezek után is meg fog maradni: az 'új' szisztéma inkább csak extra BIOS bővítés, nem pedig a rendszer gyökeres felforgatása. Egyelőre.
A változással némely dolgok, amik eddig az OS feladatkörébe tartoztak, átkerülnek egy elemibb szintre. Akinek lehetősége lesz beleszólni ezen elemibb szint specifikációiba, az nagy hatással lehet a szoftver- és hardverpiacra. Már, ha sikerül ezt elterjeszteni illetve kizárólagossá tenni.
Azaz, kérlek, ez keményen piacvédelem. Ha nem tetszik a képed a specifikáció kiötlőinek, akkor csinálhatod a teljes driverkészletet, kernelt, mindent, ahogy eddig is.
Ennek a fajta versenynek az elkerülése tartotta életben a BIOS-t.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Tök jó. Ez PC környezetre lefordítva nagyjából annyit jelent, hogy ezek után nem csak az inkompatibilis driverekkel kell majd megküzdeni, hanem az inkompatibilis firmware is beszáll az ősz hajszálak szaporításába.
Egy jó van benne: felfut a javítóbiznic az elszúrt firmware-frissítések helyretétele kapcsán.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- Motoros topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook 14 G8 - i7-1165G7 I 16GB I 512SSD I Nvidia 4GB I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 640 G8 - i7-1165G7 I 32GB I 512GB SSD I 14" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung Galaxy Tab S8 Graphite Használt, karcmentes állapotban
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest