Hirdetés
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Plazma TV topic
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Mini-ITX
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
Az EFI egy jól definiált szabvány.
A Plug&P... is az volt. Meg a DirectX is az. Úgymond. Meg a Win API is. Nagyjából. Meg az egész PCI busz is. Ja, és az AGP, mind logikai, mind fizikai szinten.
Nomeg az ATX.
Ha a piac úgy kívánja, még egy 'szabványos' fakockát is el lehet követni úgy, hogy semmi más 'szabványos' fakockával se működjön együtt igazán jól. Attól, hogy 'jól definiált', meg 'szabvány', valahogy nem tudok hasra esni. Elnézést.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Ezt én tudom.
Azt meg sejtem, hogy rakás firmware akadni fog mindennel, amivel az aktuális piaci érdekek szerint akadnia kell.
Ui.: a felhasználó meg hozni fogja hozzám szerelni a cuccost, szóval a fusim fellendül. Hamár az alacsonyszintű HW-SW kapcsolati gyakorlatom alól kihúzzák ezzel a sámlit, akkor ennyi örömem legyen benne
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
A BIOS egy rakás szar, ócska, elavult. Jó 10 éve mikrokontrollerekkel meg beágyazott oprendszerekkel dolgoztam, és már akkor fel nem foghattam, hogy miért jó az, hogy a PC a kernel betöltődéséig arra nem képes, hogy pl. megparticionáljon egy hdd-t, miért jó az, hogy az oprendszer betöltődéséig a PC egy rakás működésképtelen ócskavas, miért ne jöhetne pl. flash romból a kernel. Nem igazán értem, mi ez a nagy ragaszkodás a BIOS-hoz.
A dolog gyökere ott van, hogy a 'PC' csak vas, és csak névleg kompatibilis. Rengeteg gyártó készít hozzá mind szoftvert, mind hardvert. Ezen gyártók egymás közti versengése eddig is gyakran eredményezett olyan helyzeteket, amikoris valamely gyártó piacvédelmi okokból némileg szabadosabban értelmezte a szabványokat.
Emiatt a a versengés miatt maradhatot meg a BIOS jelen formájában mint afféle 'legkisebb közös nevező'.
Hozzáteszem, ezek után is meg fog maradni: az 'új' szisztéma inkább csak extra BIOS bővítés, nem pedig a rendszer gyökeres felforgatása. Egyelőre.
A változással némely dolgok, amik eddig az OS feladatkörébe tartoztak, átkerülnek egy elemibb szintre. Akinek lehetősége lesz beleszólni ezen elemibb szint specifikációiba, az nagy hatással lehet a szoftver- és hardverpiacra. Már, ha sikerül ezt elterjeszteni illetve kizárólagossá tenni.
Azaz, kérlek, ez keményen piacvédelem. Ha nem tetszik a képed a specifikáció kiötlőinek, akkor csinálhatod a teljes driverkészletet, kernelt, mindent, ahogy eddig is.
Ennek a fajta versenynek az elkerülése tartotta életben a BIOS-t.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Tök jó. Ez PC környezetre lefordítva nagyjából annyit jelent, hogy ezek után nem csak az inkompatibilis driverekkel kell majd megküzdeni, hanem az inkompatibilis firmware is beszáll az ősz hajszálak szaporításába.
Egy jó van benne: felfut a javítóbiznic az elszúrt firmware-frissítések helyretétele kapcsán.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hardcore café
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Filmvilág
- Microsoft Office és Office 365 topic
- PlayStation 5
- Eredeti játékok OFF topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Motoros topic
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" Ryzen 5 4680U 6magos! 16GB 512GB 1 év garancia
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- RAPOO 7100P 1000DPI optikai rádiós 5GHz egér
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)