Új hozzászólás Aktív témák

• Rive

veterán

válasz faster #37 üzenetére

A BIOS egy rakás szar, ócska, elavult. Jó 10 éve mikrokontrollerekkel meg beágyazott oprendszerekkel dolgoztam, és már akkor fel nem foghattam, hogy miért jó az, hogy a PC a kernel betöltődéséig arra nem képes, hogy pl. megparticionáljon egy hdd-t, miért jó az, hogy az oprendszer betöltődéséig a PC egy rakás működésképtelen ócskavas, miért ne jöhetne pl. flash romból a kernel. Nem igazán értem, mi ez a nagy ragaszkodás a BIOS-hoz.
    A dolog gyökere ott van, hogy a 'PC' csak vas, és csak névleg kompatibilis. Rengeteg gyártó készít hozzá mind szoftvert, mind hardvert. Ezen gyártók egymás közti versengése eddig is gyakran eredményezett olyan helyzeteket, amikoris valamely gyártó piacvédelmi okokból némileg szabadosabban értelmezte a szabványokat.

Emiatt a a versengés miatt maradhatot meg a BIOS jelen formájában mint afféle 'legkisebb közös nevező'.
    Hozzáteszem, ezek után is meg fog maradni: az 'új' szisztéma inkább csak extra BIOS bővítés, nem pedig a rendszer gyökeres felforgatása. Egyelőre.

A változással némely dolgok, amik eddig az OS feladatkörébe tartoztak, átkerülnek egy elemibb szintre. Akinek lehetősége lesz beleszólni ezen elemibb szint specifikációiba, az nagy hatással lehet a szoftver- és hardverpiacra. Már, ha sikerül ezt elterjeszteni illetve kizárólagossá tenni.

Azaz, kérlek, ez keményen piacvédelem. Ha nem tetszik a képed a specifikáció kiötlőinek, akkor csinálhatod a teljes driverkészletet, kernelt, mindent, ahogy eddig is.

Ennek a fajta versenynek az elkerülése tartotta életben a BIOS-t.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák