Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• LordX

veterán

válasz mr_ricsi #129 üzenetére

JEDEC-nek hívják, és még mindig létezik a szervezet. :) Egyébként csak a DDR-el szívóztak, és asszem az lett a vége a pernek, hogy jó sokat belefizettek + el is vették a szabadalmat, mert a DDR szabvány része :)

• L3zl13

nagyúr

válasz mr_ricsi #121 üzenetére

''ha a rambus inc. nem játsza a kapzsi nagyfiút.''
    Ennek is utána néztem: nem a Rambus volt kapzsi!

Igaz, hogy a DDR SD-re olcsóbb volt az átállás, de azért voltak ott mindenféle licencelési balhék is...

törölt tag

válasz mr_ricsi #106 üzenetére

De igen, igaz, a rambus fürgébb.

Jól mondod! Elméletileg.

Csakhogy a Rambus lényege a dual channel. Amikor a rambus ezt tudta, akkor még a single channel ddr266-ok mentek. Sőt, a 16 bites rambusok CSAK dualban voltak hajlandóak menni. A sáv teljes szélessége 32 bit volt, ez bomlott két 16-os modulra.

A maga korában a rambus volt a leggyorsabb. Nekem van DDR és Rambus alapú rendszerem egyaránt. Lemértem a sebességeket, mérd le te is! Egy 16 bites, dual channelben hajtott 800-as Rambus memóriaarchitektúra minden nehézség nélkül hozza a single channel DDR400 szabvány sebességét, sőt.

Etikátlan egy dual ddr400-at egy dual rd800-zal hasonlítani. Mintha a PSA-féle 2,7-es turbódízel 204 lovát hasonlítanád egy 8-10 éves 4 literes tdi-hez. Az újabb jobb, de sehol nem volt akkor, amikor a régi tarolt.

Ha dual ddr400-ra keresel alternatívát, akkor nézz meg egy dual pc1066-os 32 bites (!) rambus rendszert. Itt már 2x32 bit sávszélesség áll rendelkezésre. A rambus könnyebben ér az elméleti maximum közelébe, mint a DDR. Szerintem ne mérj sebességet, mert rosszul leszel tőle.

Az ASUS P4T533 (C nélkül!) tudta ezt kezelni. Jah, ha valaki felhozná, hogy hasonló adatátviteli sebességet tud feleakkora frekvencián (ugye 400-as ddr 200-on megy, 800-as rambus 400-on megy), akkor tegyük hozzá, hogy a DDR busz 64 bites, a rambus 32 összesen. A dual ddr rendszer összesen ''128 bit széles'', míg egy überrambus rendszer is ''csak 64 bit széles''. Az egyik a sebesség növelésével nyer teljesítményt, a másik a duplaakkora busszélességgel, ennyi.

Még valami: az, hogy elméletben hogy néz ki egy memóriaszabvány sebessége, az egy dolog. Az egy másik, hogy mit tud a valóságban. Egy picit hasonlít az ATA133-hoz, a szabvány sebessége 133MB/sec sebességet tud, mégsem ennyivel olvas a vinyód (kicsit saríktott a példa, de a lényeg ez).

Az i850+RDRAM párosításnak nagyon komoly jövője LETT VOLNA, ha nem esett volna áldozatul a rambus inc. haddnemondjamkihogymilyen politikájának. A baj az volt, hogy ők rövid idő alatt meg akarták szerezni az egész piacot, ez pedig nem megy.

Röviden tömören ennyi lett volna.

Új hozzászólás Aktív témák