Új hozzászólás Aktív témák
-
WN31RD
addikt
-
doc
nagyúr
ezek szerint Te Wordpaddal szerkesztesz pl. egy szakdolgozatot?
a codecekről meg csak annyit, hogy annak idején rengeteget szívtam, hol ez nem ment, hol az, folyton összeakadtak, stb, pedig nem pakoltam fel mindenféle codec pack-et. de nem baj, itt az mplayer, játszik mindent, halleluja
az msn-nel nem a ''csicsahiány'' a bajom (sőt, nekem ez is gyomorforgatóan csicsás), hanem a funkcióhiány, pl. ''timestamp''-ek kezelése, stb.
azt nem is vitatom hogy létezik mindenre windowsos alternatíva is, sőt néhány esetben több és jobb is mint Linuxra. de ezeket külön be kell szerezni, feltenni, egy Linux telepítés 15-17 percében meg már benne van mindez. -
doc
nagyúr
-
WN31RD
addikt
Tényleg vannak benne kiegészítő szoftverek. Hogy ezek mennyire jók vagy nem, arról nem akarok flame-et indítani (szerintem egyébként nem teljesen haszontalanok, de nem is kiemelkedően hasznosak). Viszont hasonlítsd össze egy 2 GB-os UHU-ban levő szoftverek funkcionalitását az alap Windows XP-hez mellékelt cuccok funkcionalitásával. Több nagyságrendnyi a különbség, még ha korrigáljuk is picit az eredményt, mert az XP nincs 2 GB. (Ld. Wordpad vs. OpenOffice, XP-s ''CD író'' vs. K3b, stb.)
Konklúzió: Az XP alapból sok helyet foglal. -
doc
nagyúr
ezek közül Te melyiket tartod használhatónak? (most nem arra gondolok hogy elindul és valamit lehet vele csinálni)
most nem leszólni akarlak, mert ezek a programok tényleg benne vannak, de pl. a számtechhez nem sokat értő barátnőm is a haját tépte mikor a wordpadot kellett használnia, és ő mondta anélkül, hogy egy szót is szóltam volna, hogy ennél még a win3.1-es write is jobb volt
a képnézegetővel a titkárnőnek volt gondja, rendszeresen szétfagyott a bejövő faxok nézegetése közben, feltettem neki az xnview-t, azóta semmi gond a géppel
tegnap hívott telefonon egy kolleganőm, hogy a windows media player nem játsza le az audio cd-it, feltettem neki a winampot, azóta minden ok (hozzáteszem, ebben valószínűleg én vagyok a hülye, mert az új media player kezelése meghaladja informatikusi képességeimet, bar nem is hasznalom mivel szinte semmit nem jatszik le, amit a 6MB-os mplayer igen)
az explorer mint böngésző szerintem a ''vicc'' kategória
a videoszerkesztorol nem tudok nyilatkozni, meg nem probaltam, az lehet hogy tenyleg nagyon jo (en mindenesetre maradok az avidemuxnal)
a remote desktop valoban mukodik, jol is, ez pirospont
a messenger szinten mukodik, bar a legocskabb, legkisebb tudasu msn-kliens amit lattam, akkor mar inkabb a gaim vagy amsn
mod: a felsorolt programok mindegyikere atlag 3-4 alternativa talalhato egy atlagos Linux disztribben
[Szerkesztve] -
doc
nagyúr
nekem UHU 2GB körül szokott lenni, biztos vmi fullextrás verziód van
amúgy a kérdés nélkül nem igaz, olyan Linux disztribet nem láttam, amiben max. 3-4 kattintással ne lehetett volna kb. felére csökkenteni a felpakolandó csomagok számát.
ami kérdés nélkül feltesz rengeteg sz@rt, az pl. az xp. a telepítés alatt soha, egyetlen egyszer sem kérdezi meg, hogy nekem mi kell vagy mi nem, mégis lezabál a vinyóból bő 1GB helyet úgy, hogy ebben gyakorlatilag semmi használható szoftver nincs. ha erre még rápakolok egy office-t (ami a Linux 2gigájában benne van), egy használható media playert (ami a Linux 2gigájában benne van), CD/DVD író programot (ami a Linux 2gigájában benne van), stb, boven tobb helyet foglal mint a Linux, raadasul mire ezt mind felpakolom, elmegy fel nap...
ebben a pillanatban is frissen telepitett gep vinyojat klonozom, a foglalt terület 3,5 GB (768 MB swapfile-lal együtt). ebben van egy frissen telepített XP SP2-vel, egy Office 2003, egy Nero, egy F-secure vírusirtó, egy tömörítő, az UltraVNC, egy tömörítő (PowerArchiver), SAP kliens (250MB), plusz az alaplap és a videokártya driverei. tehát szinte semmi, nagyobb helyfoglalással mint a kismillió hasznos programmal, két office-szal, játékokkal, stb. telezsúfolt Linuxom. -
WN31RD
addikt
UHU-ban, ha jól emlékszem, lehet kategóriánként válogatni. Egy desktopra való UHU (szerver és fejlesztői cuccok nélkül) felmegy kevesebb, mint 3 GB-ra. (Persze ez sem kevés, de van benne szinte mindenféle irodai alkalmazás.)
200 csomag?Nálam jelenleg 16858-at listáz a csomagkezelő (Debian).
Szerk.: Egyébként nem csak az lehet probléma, ha kérdés nélkül megy fel rengeteg szar. Az is probléma, hogy egyes programok függőségei óriásira nőttek, és fel kell rakni őket, kérdéssel, vagy kérdés nélkül, mert máshogy nem működik az adott program. -
WN31RD
addikt
''mondjuk aki telepített már linuxot az pontosan tudja, mennyi szar felkerül (néha kérdés nélkül) amit az életben nem fogsz használni, és 5 GB lesz a frissen telepített rendszer.''
Attól függően, hogy melyik Linux disztribúciót telepíted, elég széles határok között mozoghat a telepített rendszer mérete. Az 5 GB elég soknak számít, még egy full-csicsa Linux alap telepítése sem foglal el ennyit normális esetben, de persze extra csomagokkal fel lehet tornászni akár 5 GB fölé is.
Ellenben némi hozzáértéssel, de külön trükközés nélkül lehet telepíteni (nem valami őskövület, hanem modern) Linuxot akár csupán néhány száz MB-nyi területre (trükközéssel kevesebbre is), és egy ilyen rendszer nem csak egy jópofa, de használhatatlan érdekesség, hanem éles szerverként vagy egyszerűbb desktopként üzemelhet.
Szóval a ''minden szar feltelepül'' jelenség létezik, de van más lehetőség is. -
kovasz
senior tag
bar nem akartal de rahibaztal.. linuxra tenyleg olcsobb atirni barmit mert ingyen csinaljak es te ingyen hasznalhatod....
egy mai modern linux irodai munkarakorben boven tudja azt amit az xp. par ev mulva nem is lesz kerdes, de sok helyen ma sem az melyiket rakjak fel, mert tenyleg hasznalhato a szelesebb nepretegek szamra is. -
VladimirR
nagyúr
-
doc
nagyúr
miért kéne átírni? nyilván nem olyan cégekről van szó, akik a saját maguk által ms platformra készített programokat futtatják. nálunk pl (kb. 1000 fős autóipari cég) januártól lesz SAP. az egész rendszerünk (leszámítva a tűzfalat és az FTP servert) full windows. A Linuxra való áttéréshez csak a házilag készített programokat kéne átírni (vagy futtatni pl. wine alatt
) ami nem költség, az SAP-nek van Linuxos kliense, Office szintén van, ugyanígy levelező, netböngésző, stb.
a m$-licencekről meg inkább nem kezdek beszélni, mert előtör belőlem az állat és én leszek itt a vérengző pingvin
megvesszük az új gépet, vele együtt kifizetjük a rajta levő xp home árát, majd az évi többmilliós licence-nek köszönhetően m$ nagy kegyesen megengedi, hogy a home helyett tegyünk rá egy prof-ot...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged