Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi haladó szinten
- Panasonic LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
paperboy
senior tag
Available in China only...
-
ribizly
veterán
Csak vége lesz a Lego uralmának lassan.
Persze nem 100%-os az öröm, ha a dolog a minőség romlása lesz az eredmény az árazás normalizálódása helyett...|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|
-
atike
nagyúr
És mennyi az annyi amúgy...? Mármint a nem túl drága...
-
hitvanyalak
senior tag
A Playmobil, a Megabloks, illetve a létező de még ezeknél is kisebb nevek is ezt gondolták szerintem...
Mindenesetre a koncepció nagyon érdekes, remélem összehozzák minőségben is.A lamellák is néznek engem. Bőrömre csíkokat festenek.Énemből csíkok lefeslenek. Felváltva vagyok én is fény vagy árnyék. Apró komolykodó árnyjáték. Fény-árny csíkokban mérem a perceket.
-
törölt tag
Egyszer meg az elejen amikor nem lehetett tudni bejon e a koloknek a lego kiserletezesbol vettem ilyen kinai utanzatot.
Meg aznap kukazva lett mert minosithetetlen volt.
Indokolt a lego egyeduralma.
Ezek viszont egy az egyben lemasoltak a technic-et ami onmagaban megerne egy vizsgalatot a kinaban az ottani legogyarban. Azaz onto formak egy egy darabjai meg lettek "hangszerelve".
Es a tengksziaping-nel kotottek ki. -
hitvanyalak
senior tag
válasz #20691712 #10 üzenetére
Múltkor láttam a TV-ben egy dokut a LEGO-ról, hogyan kezdték a kis fajátékaikkal meg ilyesmi. Aztán beszéltek a gépeik áráról a hibatűrésről, meg a minőségellenőrzésről. NA azért AZT nehéz megugrania egy kínai cégnek, kínai mentalitással, még ha nagy is a vállalat.
A lamellák is néznek engem. Bőrömre csíkokat festenek.Énemből csíkok lefeslenek. Felváltva vagyok én is fény vagy árnyék. Apró komolykodó árnyjáték. Fény-árny csíkokban mérem a perceket.
-
Emprise
tag
válasz #20691712 #10 üzenetére
Lego építőelemek formája, mérete az EU-ban 2008 óta nem szabadalomvédett, van is Kinában egy csomó cég, amelyik ezzel foglalkozik. Persze az már nem szép dolog tőlük, hogy egy az egyben másolnak le komplett szetteket és adják körülbelül ötödáron a Legohoz képest. Pl. Aliexpresszen a Lepin, Bela, Lela, de van vagy 50 másik még...
-
QwErTy42
addikt
Nekem azért vannak erős kételyeim.
A LEGO a márkanéven és a monopólium helyzetén túl azért sem olcsó mulatság, mert azoknak a játékoknak elég combos tűrése van, hogy azok a kellő módon egymásba pattanjanak anélkül hogy széttörnének vagy kiesnének egymásból. És mindezt több százszor is tudniuk kell hiba nélkül....oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...
-
proci985
MODERÁTOR
plusz a LEGOk nagyon pontosan illeszkednek. a 90es években is voltak egyébként másolatok, de azok az illesztés miatt eléggé nehezen voltak használhatóak.
ez a pontosság viszont azt jelenti, hogy minőségellenőrzés kell, meg precíz gépek.
jó, nagyon drága az EV3, de pontosak a szenzorok, jó a vezérlés és gyakorlatilag csináltak egy működőképes és könnyen kezelhető grafikai programnyelvet (és egy hozzá való model compilert), megfelelő dokumentációval és a geekeknek embedded Linux + embedded java felülettel.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
A LEGO-nak nincsen monopoliuma. Sok vetelytarsa van, amiket valamilyen oknal fogva (na vajon milyen oknal?) nem nagyon sikerul nagy mennyisegben ertekesiteni. A piaci reszesedese nagyon magas, az teny. De semmi sem gatolja a versenyt, a poziciojat maganak koszonheti a ceg.
-
QwErTy42
addikt
A monopólium nem feltétlenül jelent rosszat. Pláne ebben az esetben. Kivívta évtizedes fejlesztőmunkával, hogy a több ezer (méjbí tézezer) különböző alkatrészt, versenyképesen és kiváló minőségben tudja gyártani párhuzamosan.
Egy ilyen vagy ehhez hasonló gyártókapacitást a konkurenciának kiépíteni irdatlan nagy pénzekbe kerülne és nem biztos, hogy ér annyit a buli. Ha meg ahogy a kínaiak is csinálják, silány minőségben, akkor lehetnek olcsók csak éppen a kutya nem veszi a szarjaikat.(#15) proci985 Pontosan. Meg ugye a fröccsöntő gépeket felszerszámozni sem két fillér.
Itt talán a legnagyobb költség a több ezer eurós szerszámok.Egy percig sem félek, hogy valaki utána tudná csinálni fele annyiból.
...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...
-
Lipton
őstag
A LEGO minősége abszolút top. Pont most válogattam a 25-30 éves legoimat és pattan össze tökéletesen a mostani darabokkal, viszont a monopólium a megöli az árversenyt és a vásárlóknak ez nem jelent jót. A LEGO árak az egekben vannak, akárhogy is nézzük, és addig ez így is marad, ameddig nincs érdemi konkurencia. Valahol érdekes jelenség, hogy több évtized alatt nem talált valódi kihívót. Nagyon komoly marketing, minőség és minden más van mögötte, de nagyon-nagyon keményen meg is fizetjük ennek az árát.
-
proci985
MODERÁTOR
Nem kötelező legót venni ám, vannak más építőszettek / más játékok. A Mindstorms EV3 konkrétan az Arduinos kitekkel konkurál.
(#18) QwErTy42: jaja, a mindstorms és a 20 évvel ezelőtti technicjeim egy az egyben egyeznek kézre.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Azért nem becsülném le őket. Valahogy csak sikerült a fröccsöntött műanyagkockáknál összetettebb mobilpiacon is megvetniük a lábukat. Sok panaszt eddig nem hallottam a "build quality"-vel kapcsolatban. Nem tudom, hogy a +-0.002mm-es tűrés* (én ezt az adatot találtam) fröccsöntött műanyagnál mennyire számít nehezen tarthatónak, de gondolom, ha a dánok meg tudták csinálni a 60-as években, csak eljutottak odáig a kínaiak 2017-re, hogy lemásolják, ha nagyon akarják.
*Az biztos, hogy egy hajszálnyi hiba sem megengedett. Én az enyémet pl: 0.07-re mértem, itt meg kevesebb mint a 1/10-e a tűrés.
-
Lipton
őstag
Sok dolgot nem kötelező venni... csak az ember nem így működik. Gondolom te is csak azt veszed meg ami kötelező meg a gyerkőcnek is csak az van ami kötelező
A monopólium akkor is megöli a piaci (ár)versenyt. A LEGO abban jó még így is, hogy fejleszt, hoz ki új dolgokat, az innováció erősen ott van. Az árat viszont rendesen megkérik érte mert megtehetik.
Van egy termék(csoport) a nagyon sokból aminek pont van valamennyi versenytársa. A lego azért eléggé komlpex csomaggal érkezik a piacra, nem bízzák a véletlenre (babától felnőtt életkor, tematizált dolgok (sw, stb.), ruházat, kiegészítők, számítógépes játékok, filmek, legoland park, stb.).
[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
Elbutult rendesen a LEGO, ez már nem az a LEGO
Én most épp azzal szopok, hogy honnan lehetne nagytételben folyamatosan majd kis kockákat rendelni, ne hogy azt hidd hogy van diszkont ár meg folyamatos ellátás, na itt üt vissza a monopólium.
A LEGO alkatrészek árazása meg végképp érthetetlen és tele van anomáliával,
persze ez van, el kell fogadni a helyzetet csak nehéz[ Szerkesztve ]
-
rottenbull
senior tag
Ezek a robotok nagyon gagyinak tunnek egy technics mellett. Nem csoda, hogy olcsobb.
-
atus72
őstag
válasz rottenbull #24 üzenetére
Félreértettél, nekem ÚJ alaktrész kell, van a Bricklink de semmi garancia nincs hogy holnap is lesz az az alkatrész, az egész aftermarket LEGO ökoszisztéma fura
-
Pötyi
őstag
Lehet a gyártól rendelni több ezer kockát, ez igenis létező dolog, kibeszéltük a másik topicban, de te valamiért (kishitűségből, vagy szende szűz mivoltodból, who knows) nem vállaltad fel, hogy kapcsolatba lépj a Lego Hungáriával. Akkor most a Lego cég tehet arról, hogy neked nincs több ezer 1x1-es laposod? Példálózhatnék a Bibliával, hogy kérjetek és adatik. Csak te eddig nem kértél.
A másik meg a kifogásaid. Jaaaaj, a BrickLinken az egyik boltban ugyanazt az elemet olcsóbban adják, a másik boltban meg drágábban. Én ezt nem értem! Mi a francot nem lehet érteni, hogy valami szabadáras? Mindegyik boltos annyiért adja, amennyiért akarja. Vedd ott, ahol olcsóbb! Meg jaaaaj, mi a garancia arra, hogy holnap is lesz még ugyanaz az alkatrész? Na, vajon mi a garancia? Tán az, hogy az alapkockákat 1958. óta gyártják. Persze elképzelhető, hogy holnap megszűntetik a 2x4-es alapkockát, minden elképzelhető. Csak épp a valószínűsége kicsi. De ha ennyire nem bízol a cégben, akkor tudod mit? Bele se kezdj a tervedbe!
[ Szerkesztve ]
QNX is cool!
-
atus72
őstag
Nem érted, nem azt mondtam hogy nem lehet több ezer kockát rendelni hanem hogy tökmindegy hogy 500-t vagy 50000-t rendelsz, nincs diszkont, de ha mutatsz ilyet akkor szólj és a Bricklinkes store-okkal ne gyere.
A folyamatos ellátás meg azért kell mert úgy nem lehet üzletet építeni, vagy rizikós hogy ma ennyibe kerül valami, honap meg annyiba, ja és nem biztos hogy épp van abból az alkatrészből.
Szetintem te ott tévesztettél irányt hogy hobbi szempontból közelíted meg a dolgot, ott kurvára mindegy hogy
van-e, lesz-e, mennyiért van ha van, de ha üzletben gondolkodsz akkor szeretem előre látni hogy holnap is tudom-e biztosítani azt amit meghirdetek.
Azt nem értem hogy neked miért fáj ha leírom hogy nonszensz hogy nincs racionális kapcsolat a LEGO elemek árazása közt?
"vedd ott ahol olcsobb", ha ennyire egyszerű lenne a dolog erre miért nem gondoltam
Amúgy meg látom a projekt végét, kínai utánzat lesz rendelve, ott nincs probléma sem a beszerzéssel sem az árazással, a minőséggel lehet, de azt a mennyiség megoldja, a mintákat berendeltem, nemsokára kiderül hogy milyen a quality.[ Szerkesztve ]
-
Pötyi
őstag
Vannak részletek az indokolásodban, tudod, amiben az ördög lakik:
"Azt nem értem hogy neked miért fáj ha leírom hogy nonszensz hogy nincs racionális kapcsolat a LEGO elemek árazása közt?"
Te nem érted, hogy a BL-en nem feltétlenül kell lennie racionális kapcsolatnak - pont azért, mert a piacgazdaságban minden szabadáras. Az egy globális piac. Az eladókat simán befolyásolják a helyi körülmények. (Meg minél messzebbről jön, annál drágább szállítási költség rakódik rá, ami kapásból megdobja az egy darabra jutó árat.) Ha csak az árat nézem, akkor naná, hogy olcsóbb egy elem az USA-ban, mint pld. Szerbiából rendelve. Nagyobb jólét, olcsóbb minden. De ha az amcsi csomag szállítási költségét is nézed, akkor megfordul a dolog.
Ha üzleti szempontból vizsgálom az alapanyag-beszerzést: Nézd, volt már rá precedens, hogy a Klutz gyerekmagazin az egyik számában egy pár darabos Lego készletet csomagolt. Ők képesek voltak felvenni a kapcsolatot a gyárral és legyártatták maguknak az alkatrészeket. Az NEM egy Lego kiadvány, csak együttműködnek.
Angliában a Sun magazin vasárnapi száma mellé néha jár egy kis zacskós készlet. Ők is legyártatják maguknak, nem pedig összevásárolják a neten, amit a lap mellé csomagolnak.
A Lego cég hajlamos együttműködni, mert tudják, hogy valahol nekik is reklám, ha valaki a termékükkel dolgozik. Az, hogy valaki üzleti célból rendel, nem gond nekik. Ezt értsd meg! Csak be kéne ballagnod a Lajos utcába, leülni egy üzletkötővel, felvázolni neki az üzleti sémádat, oszt még az is lehet, hogy belemennek.
Amúgy ha a netes fórumokon utánaolvasol, akkor már réges-rég a rendelkezésedre állna az infó, hogy a kínai utánzatok minősége kritikán aluli. Néha előfordul, hogy nemcsak az eredeti Lego alkatrészekkel nem kompatibilis, hanem saját magával se! Volt már rá példa, hogy annyira lötyögött, hogy magától szétesik, vagy annyira szorul, hogy egy felnőtt se tudja összerakni. Vannak youtube videók legendás készletek kínai klónjának összerakásáról, de mindegyik videó a készlet összerakásának kábé háromnegyedénél véget ér, mert a csomagot nem képesek a kívánt elemszámban összeállítani - bár ez inkább mennyiségi probléma, de valahol ez is a minőségbiztosítás hiányát jelzi. A kínaiaknál a színárnyalatokkal is gond van, mert nem patikamérlegen mérik ki a szinezőanyagot, hanem köztudottan szemre, marékkal.
Kívánom, hogy legyen szerencséd, csak ha pont mozaikot raknál ki, akkor ott lehetnek gondok az egymás mellé rakott, eltérő méretű kínai vackokkal.
QNX is cool!
-
gergejly
aktív tag
Ericsson nem lesz?
-
törölt tag
A kínai robot-legoval két probléma lesz:
1. minőség
Ezt többen kivesézték már, egy érdekes adatot tennék még hozzá a lego minőség ellenőrzéséhez: a lego a legyártott kockákat romlandó áruként kezeli, mert ha túl sokat várakozik a raktárban egy adott darab, az idővel veszít a színéből, és ha a színe nem felel meg a szabványnak, akkor azt már nem lehet ugyanabba a csomagba pakolni, tehát selejt. Az ilyen minőségi igényeknek a kínai saját fejlesztések még nagyon sokáig képtelenek lesznek megfelelni a sajátos vállalati kultúra miatt.
2. szoftveres háttér
Mint a legtöbb kínai hardvernél a szoftveres háttér csak alibi. Ha valamihez nincs elterjedt, de-facto szabványnak számító opensource megoldás (mint pl. arduino), akkor maga a hardver annyit ér, amit a mellékelt szoftver képes kihozni belőle. Mivel a kínaiaknál egy termékből kb. annyit gyártanak, amennyi egy éjszakai műszakba belefér, gyakorlatilag nem létezik náluk referencia hardver, emiatt a szoftver támogatás katasztrofális, a régebbi hardverek szoftverfrissítése pedig zéró.
Azaz ilyen cuccba tehát csak az fektessen, aki képes és hajlandó alacsony szinten robotot programozni, nem akar a mechanikai résszel bajlódni és bevállalja a minőségi kompromisszumokat.
Az minden esetre biztos, hogy otthonra gyereknek, lego-pótléknak tutira bukó lesz, de ha a kínaiak kitartóan nyomatják, akkor idővel kialakulhat körülötte egy opensource bázis és akkor lehet valami jövője.
(Láttunk már ilyet, pl. olcsó digitális oszcilloszkópok körül alakult ki egy kiterjedt modding közösség, akik gyakorlatilag újra írják a szkópok firmware-jét, így pótolják az olcsó kínai szkópok - amik amúgy hardveresen 99%-ban azonosak a drágább márkás szkópokkal - szoftveres hiányosságait.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fujifilm X
- Óra topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Metal topik
- Diablo IV
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest