- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Raspberry Pi
- Milyen egeret válasszak?
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fripi9608
csendes tag
Sziasztok!
Ez kb mennyi idő lehet szerintetek?
Már nagyon várom a 10MB/s-es net után -
MZoli11
újonc
válasz
gedikart #5195 üzenetére
Ezt az utat én is végigjártam kb 3 éve. Akkor nálunk (Veszprém megye - Úrkút) a PR-Telekom volt a "hunyó"...felméréskor leadták, hogy van náluk mindenhol 30 Mbit, a valóság az 12/1 volt. Azóta nem történt semmi, SZIP projektből is ez miatt kimaradt a település... Most kb 1-2 hónapja láttam, hogy megjelent az NMHH oldalán engedély, optikára a Telekomtól...
Napi szinten nézem a kiadott engedélyeket és látom, hogy a megyében "brutális" módon épül a T optika. Egész somló engedélyezve lett, itt már látszanak is a munkálatok (van ahol oszlopokon dobozok, földkábelek a települések között), illetve most jelennek meg a Veszprém feletti részek és Herend és környéke engedélyei. Ebben bízom én is, hogy a "kimaradt" részeket SZIP2 projektben valaki (Telekom) megcsinálja. -
gedikart
aktív tag
A gerincet kiépítették, oszlopcserékkel megelőzve azt. Viszont bekötni házakhoz már nem akarták, húzták az időt, mondván, hogy megvárják, hogy más településsel együtt összeröffentsék a hálózatot. Aztán végül kiszálltak. Lehet hogy az a 30%-os részesedés, amit az államtól felmarkoltak, az a néhány tízmillió forint így megérte, hogy csak kiépítenek, de nem szolgáltatnak.
-
user12
őstag
válasz
gedikart #5195 üzenetére
Igen a kutya pontosan ott van elásva, hogy a szolgáltató csak papíron jelenti le a 30mbps-t és azt mondja, hogy erre KÉPES a hálózat (valamilyen megállapítás által), de a tényleges pillanatnyi sebesség a műszaki paraméterek függvénye.
Lásd pl Invitel területek:
A maximális és kínált mbps értékek gyakorlatban úgy néznek ki, hogy kikapcsolt IPTV-nél jó ha van 3-4 mbps, de ha megy a TV, akkor már az internet hozzáféréshez nem marad sávszél a vonalon
Fejlesztésről nincs szó, talán majd 2056-ban ha már majd szétmállanak a kábelek és muszáj lesz valamit kezdeni velük -
gedikart
aktív tag
válasz
Gergosz2 #5108 üzenetére
A Szupergyors Internet Program (SZIP) célja az ország összes háztartásának újgenerációs szélessávú (NGA, next generation access, azaz minimum 30 Mbit/s névleges letöltési sebességet biztosító) hozzáférési hálózattal el nem látott címeinek lefedése.
A SZIP alapját, azaz a még nagysebességű internet szolgáltatásra képes infrastruktúrával le nem fedett magyarországi címek meghatározását a 2014. december – 2015. április között országosan lefolytatott, szolgáltatók által biztosított információkon alapuló internet lefedettségi felmérés képezte. A lefedettségi felmérés az ország összes olyan címmel, helyrajzi számmal azonosított belterületi és ipari ingatlanjai esetében megtörtént, amelyek szerepeltek a 2014. évi KEKKH és KSH címadatbázisban.
Az Ön által megadott cím a lefedettségi felmérés időpontjában szélessávú internettel nem volt lefedett. Emiatt 2015-ben részét képezte a Veszprémi járásra vonatkozóan kiírt GINOP 3.4.1-15-2016-00188 számú EU támogatású SZIP hálózatfejlesztési pályázatnak. A pályázat nyertesével és egyben kedvezményezettjével a hálózat fejlesztésére vonatkozóan 2016-ban megkötött támogatási szerződés azonban a Szolgáltató szerződésbontási kérelme miatt 2021-ben felbontásra került.
Emiatt jelenleg SZIP pályázatos hálózatfejlesztés nem valósul meg a Veszprémi járásban.Tájékoztatjuk arról is, hogy a 2020. év végén ismételten sor került az országos internet lefedettségi felmérésre, amelynek eredménye alapján a jelzett cím tekintetében egy szolgáltató a felmérés időpontjában hatósági adatfelmérésre adott válaszban hivatalosan jelezte, hogy képes 30 Mbps vagy azt meghaladó szupergyors internet szolgáltatást nyújtani, VDSL (szimmetrikus réz érpáras) technológiával. A szolgáltatóról, ill. a felmérés egyéb eredményéről információt igény esetén a felmérést irányító Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) tud nyújtani
Komment:
PR telekom volt a pénznyertes, 30 Mbps-ot adott utcákban tud csak max az Invitel, azon túl 15, illetve kisebb 8/10 Mbps stabilan. Mindezt 2022-ben, "hajrá Magyarország!" -
greyslay
aktív tag
Szerdán jönnek telepíteni hozzám az optikát. Kíváncsi leszek mi lesz a végeredmény. Van két nagy fenyő fa az ablak előtt. Társasház első emeletén lakom és ha légvonalban akarja odahúzni akkor akadály lesz a kabelnek. Kíváncsi leszek talál e rá megoldást vagy azt fogja mondani vágjam le majd utána tudja bekötni. A masik kérdés hogy tekintve hogy társas ház nincs lehetőség a tetőről lehúzni. Ilyenkor egy az egyben a falon fur egy lyukat és így húzza be vajon?!
-
draco31
veterán
válasz
madagaszkar #5191 üzenetére
Nem tom, de hogy ebből semmi nem lesz itt idén nyáron, az biztos.
-
draco31
veterán
válasz
madagaszkar #5186 üzenetére
-
MZoli11
újonc
Veszprém megye, Somló és környékéről ha van itt valaki, van bővebb helyzetjelentése az ottani optikai építésről esetleg?
Iszkáz településen láttam a kábelek, dobozok, az oszlopokon. Ezen a részen az engedélyek kb. 2 éve kezdetek megjelenni az nmhh oldalán, érdemi munkát (ritkábban járok arra) tavaly ősszel láttam, akkor a munkások elmondása alapján a gerincet ásták a faluk között. A megyében több projekt is elvileg folyik, Herend és környékén is ásnak, Somló és környéke, valamit az északi régióban Zirc körül is láttam engedélyeket. Valakinek valami közelebbi infó? -
draco31
veterán
válasz
madagaszkar #5146 üzenetére
Megjött az NMHH válasza, írjak a KIFÜ-nek, azok tudnak adni pontosabb választ.
Majd megírom mit válaszolnak. -
-
the.odzsy
aktív tag
Dombegyháza hálózat kiépítésének, optikai gerincvezeték kiépítése kész. Oroscom lesz a szolgáltató, elosztó dobozok hegesztése, illetve fejállomás kivitelezése következik.
-
-
Túzok22
senior tag
Szupi az a 2 Gbit/s. Nálad a qbittorrent hány MB/s-al szedi le a letöltendő fájlokat 2000-res nettel?
A pinggemmel kapcsolatban: valószínűleg az én Sagem-em szarakodott, mert piros lett a PON led rajta egy pillanatra és miután zöldre váltott, a válaszidő is megjavult, ez valami Sagemcom 5670-es fw bug lehetett valószínűleg. -
Ic3man
tag
Nekem maradt
Annyira nem zavar a 10-12ms.
-
Túzok22
senior tag
válasz
Sirandrish #5159 üzenetére
Online játékoknál nem szép ez az érték, főleg optikai hálózaton. Itt 3-4 ms volt a ping, abból lett 10-14 ms most meg már reggel óta 40-46 ms ugyanazokra a belföldi és Bp. szerverekre kábelen és wifin is.
-
Túzok22
senior tag
válasz
Túzok22 #5153 üzenetére
Úgy látszik mindegy, hogy wifin vagy kábelen mérem, mindenhol 40 ms körül van a ping. Érdekes hogy a letöltési és feltöltési sebességgel nincs semmi gond csak a válaszidő lett brutálisan magas. Ja és nem használok saját routert. Szolgáltatóiról megy direktben minden, a szolgáltatói újraindítása és teljes factory reset-je a pppoe adatok visszaírásával se segített. Gyakorlatilag minden készüléken ennyi a ping minden belföldi irányba, ha wifis mobiltelefon, ha kábellel csatlakozó asztali számítógép, mindegy.
A weboldalak betöltésre is lassabban reagálnak, online játékról meg ne is beszéljünk. -
Rick4
félisten
Balatonújlakon felpakolták a dobozokat, ahogy a szerelő srác mondta, áprilistól indul a dolog, és valóban, tegnap már lehetett a netre szerződni, este végig is mentem a dolgon, délelőtt jött a mail a visszaigazolásról, hétfőn már jönnének is bekötni. Eddig pozitív.
Kíváncsi leszek a hálózat stabilitására..... -
Túzok22
senior tag
-
Berukaa
csendes tag
Én is feladtam
már fél éve hogy kint vannak az oszlopokon az optikai kábelek de azóta se csináltak semmi mást ezért vettem egy TP link MR100 LTE routert illetve Triconnectől korlátlan mobilinternet 7000ft/hó de legalább van átlagban olyan le: 30-40mbit/s fel: 30mbit/s az előző 5/1-es DSL hez képest megváltás csak kérdem én meddig lesz még húzva ez a nagyon híres Optika?
meg jó lenne már valami információ MVM-net (AHnet) hálózaton majd egyszer ki szolgáltat.
-
rekurzio
kezdő
Balatonfüreden nincs valakinek információja hálózatfejlesztésről? Jelenleg Telekom VDSL van, vagy valami mikros hülyeség, azt hiszem Z-Net. Szerencsére az 5G is elérhető jelenleg ezt osztom meg mobilról, de azért jó lenne már itt is optika nem egy 40 fős faluról van szó...
-
draco31
veterán
válasz
Pár napja írtam is már az NMHH-nak, hogy ez hogy is van, de még nem jött válasz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Seperc alatt felhoznák a Covidot, a munkaerőhiányt és az Ukrán háborút is mint kifogást.
-
MZoli11
újonc
Igen, Telekomnak dolgoznak, Csesznek- Zirci járásban is több helyen lesz optikai hálózat. Illetve a teljes Somló környéke...itt már bőven látszanak a munkálatok...több helyen ásnak a települések között.
-
Diák66
őstag
Ez kinek az optikája lesz? [link] Valami magán optikai ellátás, vagy teljes települést érinti?
-
-
KROK640
nagyúr
Na, nálam aviable a 2Gigabites optika is
Eközben a 300-as netem 491-el megy most is -
Rick4
félisten
válasz
placeboHUN1 #5130 üzenetére
Figyelem, ma is néztem, de még semmi.
-
placeboHUN1
csendes tag
-
Rick4
félisten
válasz
Lajosnagy17 #5127 üzenetére
Szomszéd is ezt mondja, ő megkérdezte a melósokat. Az meg a lehető legjobb hír...
-
Rick4
félisten
Sziasztok.
A kis falumban (Balatonújlak) a minap új oszlopokat pakoltak le a mi oldalunkra, már az utca túloldaláról a kábel is át van házva ezekre az oszlopokra, egy lelógó kábelt megnéztem, dupla fehér optikai kábel lesz, nézegettem, miféle szolgáltató próbálkozik, nem jöttem rá, a szomszéd városban 2 km-re Telekom optika van, nem tudom, nem-e azt húzzák tovább...
Hogy lehetne ezt kideríteni? -
Diák66
őstag
válasz
Lajosnagy17 #5120 üzenetére
Sajnos a zirci járást már visszadobta az Invitel/Digi és a SZIP program nem valósul meg. Ezt a választ az inviteltől kaptam:
" Az Invitel Távközlési Zrt. és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. tervezte a térség településeinek hálózat átépítését, bővítését FTTH-ra. A szélessávú optikai hálózat építése a SZIP keretében nem valósul meg, az Invitel Távközlési Zrt. és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft jelenleg a településen nem épít közcélú távközlési hálózatot. Az új tulajdonos 4iG Nyrt. hálózat bővítési koncepciójáról nincs információm, így arról nem áll módomban nyilatkozni.
" -
Lajosnagy17
senior tag
Anarcson és Gyulaházán a DIGI optika elérhető lett.
-
Lajosnagy17
senior tag
Zirc és környéke is kap optikát hamarosan, habár nem a 4iG-től(DIGI, Invitel, AHNET, MVMNET).
Bakonynána, Csetény és Szápár TELEKOM fejlesztés valósul meg 2022-ben. Korábban ezek Inviteles területek voltak.
Sikátor, Veszprémvarsány,Bakonygyirmót, Lázi, Bakonypéterd és Románd is ebbe a kategóriába esik.
-
user12
őstag
válasz
fabiant_05 #5117 üzenetére
Román munkások építették és fel volt fújva név az aszfaltra/járdára a nyomvonal mentén. Kb a Bajcsy társasházaktól indult. (ott van Digi optika "legközelebb", szóval ez is "gyanús" volt)
-
Gyula000
csendes tag
Media1: "A kormány kedden egy rendelettel kiiktatta a hatóságokat, hogy délután 5-re megvehesse a 4iG az Antenna Hungáriát" [link]
-
Ic3man
tag
Visszatért igen, de maradt a 9-10ms, szóval sok minden nem történhetett.
-
Túzok22
senior tag
Én felhívtam a Telekomot 20:00-kor Az ügyintéző azt mondta hogy központi hiba lett belőle, valami nem úgy sikerült nekik. Azt mondták, hogy a hiba csak Bagot és környékbeli szomszédos településeit érinti.
-
gedikart
aktív tag
válasz
Gergosz2 #5108 üzenetére
A 30 Mbitet arra írtam, amivel beharangozták anno (Deutsch Tamás), hogy 2018 végéig mindenhol lesz minimum 30-as net.
Tudom, hogy mit bír a jelenlegi infrastruktúra, ezen utóbbi pár évben Invitel fejlesztett ADSL-ről VDSL-re, viszont ez csak központ környékén működik (Kossuth u 18) . Ott a 60-at nem éri el, de 30-at tud. Viszont távolabbi részeken már csak 15. Van egy régi és egy újabb telefonvonal is (amelyikre épp kötve vagy adott címen), amitől szintén függ, hogy pl a 30 v 15 v kevesebb Mbit érhető el. -
Gergosz2
veterán
válasz
gedikart #5107 üzenetére
Nekem csak az tűnt fel, hogy "csak" két évet csúsznak, de úgy az utóbbi időben semmi info. És utána néztem meg a honlapjukon, ahonnan ugye nemes egyszerűségel eltűnt.
Igazából az egész faluban ki van húzva a madzag, ott van minden oszlopon, csak attól félek, hogy majd most jön a jogi karate, de a mezei felhasználó ebből csak annyit fog látni, hogy 5-10 évig megint nem lesz semmi. Sőt cserébe a most felrakott eszközöket is szépen lehet majd kukázni, ha nincs gazdája.
30mbps itt sosem volt, fénykorában is max 9, rendelni is csak 10-et lehet.
Igazából már nem nagyon stresszelem magam, inkább használom a korlátlan mobilnetet ha épp otthon vagyok.
-
gedikart
aktív tag
válasz
Gergosz2 #5063 üzenetére
4 éve írtam nekik (2018/06), mint pályázat nyertes cégnek. Akkor egy sablon válasz érkezett, hogy még nem tudják, de majd értesít a leendő előfizetőket...
Azóta az optikai gerincet ugye kiépítették, viszont eltűnt a listából a település (is). Ha rákeresel, azt írja a hivatalos oldaluk, hogy nem érintett a fejlesztésekben:
https://pr.hu/szechenyi2020-keresoTovábbá a szolgáltatási listájuk szerint sem érhető el:
https://pr.hu/internetKb 1 hete továbbítottam nekik a 4 évvel ezelőtt küldött válaszukat, némi kérdéssel megtoldva - válasz azóta sincs rá.
Szerintem az van, hogy felmarkolták a projekt pénzt - végülis kiépítették a gerincet, viszont a szolgáltatást már nem akarják bekötni. Lehet h eladták az egészet a DIGI/Invitelnek, vagy bérbe adják a "drótot" nekik.Gondolom van ennek az egész (2018.12.31-ig mindenhol kiépítjük a legalább 30 Mbites hálózatot...) társaságnak egy hivatalos címe, ahova lehetne kérdést intézni. Főleg hogy ilyen közel vannak a választások...
-
Túzok22
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo "Kezdődhet az internet fejlesztés! Minimum 30 megabitet mindenkinek!" című bejegyzésben beszámoltam arról,...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, RTX 4050, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest