- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Gaming notebook topik
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
koko52
nagyúr
Érdemes jutub videók alatt a népítéletet is elolvasni
Egyik legátfogóbb teszt: [link]
-
DudeHUN
senior tag
Ha figyelmesen megnézed viszont az is látszik, hogy az AMD-ben mennyi tartalék van. Ez az Intel generáció nem jelent lehagyást technológiában. Elég, ha a perf/watt grafikonra ránézel. Arra viszont tökéletesen elég, hogy hosszabb távon ne legyen egyszereplős a piac, mert teljesítményt ad és versenyt generál a CPU piacon. És marketingben valóban sokat számít, hogy övék most a leggyorsabb CPU.
-
"Jó lett ez. Zabál és melegszik, de az AMD nem kényelmesedhet el, mert teljesítmény az van."
Pont így látom, kábé ezt vártam és erről beszéltem tegnap is. A következő generáció fog ebből igazán nagyot durrantani, de kezdetnek jó ez, pont mint az első generációs Ryzen volt anno. Felébreszti a versenyt a piacon, új belépőknek jó alternatíva, de nem több.
-
Frozen
addikt
dder5 nem arról híres ,ezt elmondták egyes játékokban lehet pont többet ér a ddr4. Viszont a dder5 elöbb utobb a riválisnál is megjelenik és ha már itt ennyivel több ott simán benne van a pakliban,hogy a duplája lesz.
jól látszik,hogy pl a Fray Cry ban is mennyivel jobban hasít nem 1 fps ről beszélünk....
Jó videot linkeltél itt tisztán látszik már az is tavalyi generiácios proci az inteltől mennyire partyban volt /van a rivális nagyon fanboyozott amd szériákkal. Ez pedig szó szerint lemossa -
DudeHUN
senior tag
Alder lake teszt (van másik is, de Kitgurus átfogó). Jó lett ez. Zabál és melegszik, de az AMD nem kényelmesedhet el, mert teljesítmény az van.
[link]Mondjuk pont késleltetésben nem a legjobb
-
Dragon3000
nagyúr
-
makkmarce
őstag
na, hát a tesztek alapján a 12600k jól sikerült és jó helyre is van árazva. a 12900k egy vicc, de ha dolgozol rajta, villannyal szeretnél fűteni és túl sok a felesleges pénzed, akkor egy jó választás
-
sb
veterán
Egyébként komolyra fordítva a szót, szerintem fordított setuppal sokkal jobban néznének ki az Alderek.
Kevesebb nagy mag, több kicsi. Csak az a gond, hogy itt "verseny" van a +5fps-ért és mindent ez alá rendelnek. Ha szétszedjük felhasználás szerint mire van szükség akkor kb. ezek a profilok jönnek ki szerintem használhatóra:
1. Játék: kell a 6, de inkább 8 erős mag, ha a grafikon elején akarsz lenni. A fogyasztást itt bebukták. És vélhetően a sok kis mag fizikai elhelyezhetőségét is. Nomeg már magszámban is inkább HEDT/WS lenne ha 16 mag fölé mennek 8+8 helyett 8+16-tal pl.
2. HEDT/WS: A fentebb írt 8+16 vagy 6+16, kisebb (főleg P-core-on) órajelekkel (3-3.5 + 3.5-4GHz). Ez így multicore elég erős cucc lenne és a perf/W is sokkal jobb lenne, ha nem is érné el a Zen3-at. Bár az E-core-okra mérést még nem láttunk, a számok elég jók voltak a diákon, talán még meg is közelíthetné őket. Az erős magokkal 6-10 magot terhelve megmaradna játékra is elég kraft.
3. Mobil vonalon 2+4 ill. 2+6 felépítés. Sokkal jobb lenne a hatékonyság és a 2 erős mag elvinné az egyszálas cuccokat. Vagy ide lehetne venni desktopra egy mindenes középkat. cpu-t 4+6 vagy 6+4-el. Utóbbit látjuk is, vállalható erő a 6-8 magos Zenhez képest és nincs nagyon elszállt fogyasztás.
Röviden kb. ugyanaz lenne mint a Zen1-2: vállalható/kicsit lassabb single core és játék,d e annyival amit kiegyensúlyoz a jó, talán kicsit jobb multicore, rosszabb (de nem sokkal) fogyasztás. Mellé jöhetne még kicsit jobb ár és kész.
A pech, hogy ők és a fanok az 1. setupra lőnek mindig, az utolsó +100MHz-re és 600fps felett is még +50-re.
-
makkmarce
őstag
Kitették a teszteket, lehet nézelődni
-
Busterftw
nagyúr
Elvileg 21 es 22-en adtak ki a javitasokat, szoval helyesnek kellene lennie a tesztnek.
Ha nem akkor biztos megemlitik. Errol egyebkent nem tehetnek, nincs mindig ido ujratesztelni meg ilyenkor javitasokra varni.
Alogonomus
Mondjuk epp most csinaltak videot arrol hogy kerultek meg az Intelt NDA-t Kinabol szerzett Alder Lake-kel, csak halott volt a chip -
Alogonomus
őstag
Linus és a pártatlanság azért eléggé eltérő dolog. Linus inkább egy megfizetett influenszer, aki a megrendeléshez alakítja az tesztek végmegállapítását. Az a játékok alatt jellemzőként közölt fogyasztás például eléggé "cherry picking" esetnek tűnik.
Pártatlannak talán az anandtech-es Mr Potato (Ian Cutress) tekinthető. -
koko52
nagyúr
válasz
Busterftw #655 üzenetére
12600k játékban nem villantott nagyot. Gondolom a 10 mag felesleges. 5600x alig marad le és ~20k-val olcsóbb. Na majd meglátjuk 20-30 játék alatt mit mutat.
Remélem AMD árakat picit letolja, akkor jöhet az 5600x, mondjuk 90k alatt. Csak megéri az alaplapom a 4. procit
Most nézem win11 oct22 patch. Nem az a csaló verzió? Linustól elég durva lenne, talán ő áll legközelebb a pártatlansághoz.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Busterftw #655 üzenetére
Én ezért szoktam úgy tesztelni mindent, hogy valós felhasználással megnézem. Vannak olyan tesztek, ahol az összes eredményhez mérnek 1db ilyen szintetikus teszt alatti fogyasztást, és abból van a végére teljesítmény/fogyasztás arány. Itt jól látszik, hogy pl. a játékok alatti miatt milyen giga hülyeséget tudnának kihozni.
Ami valós idejű, arra a legjobb, ha látod egymás mellett a saját beállításaiddal, ami meg idő tényezős, ott a saját felhasználásod, és utána ahhoz teljes idő és, ha a fogyasztás is számít, akkor a teljes fogyasztás, amit betekert az órába. -
makkmarce
őstag
válasz
ForRedGlory #654 üzenetére
nekem a tippem a nyugati idő reggel 8-9 körül. Nálunk talán du. 2-3.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
ForRedGlory #654 üzenetére
Ha jol tudom 14:00 korul.
Linustol jott leak, veletlenul kiraktak a videot.
https://videocardz.com/newz/intel-core-i9-12900k-and-core-i5-12600k-review-has-been-leakedSajnos DDR4-DDR5 osszehasonlitas nincs, de erdekes, hogy jatekban a 12900K kevesebbet fogyaszt mint a 5900x/5950x paros, szintetikus tesztekben szall el a fogyasztas. (PL2)
DDR4 teszteket meg kell varni, de ez alapjan a 12600/12700k jatekra eleg jo valasztas lehet. -
ForRedGlory
félisten
Az unalmas one man show mellett van infó arról, hogy pontosan mikor jár le az embargó?
-
törölt tag
azt mondja összerakott 180-190 gépet.. te jó isten, képzeljétek el milyenek lehetnek azok :_D
-
koko52
nagyúr
Na az biztos, hogy nem tenné.
Piszmaty76: szerintem lehúzta és sok másikat is. Ez csak a színvonal elfészbúkosodását hozza magával.
Nincs baj, ha másképp látunk dolgokat vagy más a fontos. De amit művel az szánalmas és szomorú. És aki csak épp bele olvas el is hiszi és hozhat nagyon drága és rossz döntést. -
ddekany
veterán
válasz
dudika10 #611 üzenetére
Már ha kötelező lenne az olyan alaplap, amivel a maximum teljesítményt ki tudja hozni a CPU. Persze érdekes dolog, ha az Intelnek úgy kell beáraznia a CPU-t, hogy ha valaki plusz teljesítményt akar, akkor nem nála fog landolni az plusz bevétel, hanem valamelyik alaplap gyártónál.
-
Jelenleg én is így gondolom, de azért nem kell az Intelt félteni, nyilván nem felejtettek el processzort fejleszteni/gyártani (vészesetben motivációs jutalék is akad még a sajtónak / vállalati vevőknek). Szerintem ez a felépítés jó lehet a jövőben, de mint minden ilyen újítás, azért az első széria nem szokott épp a legélesebb kés lenni.
Az mondjuk tényleg k_rva ciki lesz nekik, ha nem tudja lenyomni erőben a Ryzent legalább 20 százalékkal, tekintve hogy az Apple mit művelt a hasonlóan radikális M1 chippel az év elején, illetve épp a napokban...
-
Amennyiben azt nézzük, hogy az 1 db cpu-ra eső Wattból mekkora processzor teljesítményt lehet kihozni igazad van. Ebben jelenleg a 64/128-as Epic a leghatékonyabb. Az Intelnek nincs is válasza erre.
Bátorkodtam hasonló core/thread modelleket összehasonlítani azonos kategóriából, a középmezőnyből.
Igen, nem voltam elég pontos - szóval a 16 szálas kategóriában úgy tűnik hogy megelőzte az Intel az AMD-t az eredmények alapján perf/wattban. Ahogy a 24 szálasokat utolérte. Ezek felett az AMD a nyerő - (már ha nem számítjuk a per-core teljesítményt, de ez más téma)
Úgy tűnik az AMD architektúra nem kedvez a "kevesebb" core/thread megoldásoknak perf/wattban, míg az AlderLake ebben jól szerepel.Valószínűleg a 12600K-val is lehetne még játszani ezen a területen, 88 Wattra lekorlátozni mint ahogy az 5800x-el tetted, még jobb perf/wattokat elérni.
A 115 Wattos teljesítmény csak a default értéke. -
[CS]Blade2
addikt
Nekem k.ra bejön ez a felépítés, kb. a C2D óta várok ilyen megoldásra. Nekem elég lenne 1+4 vagy 2+2 felépítéssel, mert sok idő van az elvégzendő feladatokra, és fontos az 1 szálas teljesítmény és a kis fogyasztás.
2+8-as felépítésbe jönni is fog.
Megnézném viszont tesztekben, hogy mit mutatna 2+32 felépítésben 34 szállal, meg érdekességképpen 0+40 felállásban 40 szálon.
Akinek nagyon nem kell az 1 szálas teljesítmény, annak lehet, hogy jobb lenne egy ilyen verzió, még akkor is, ha nem lehetséges ennyit berakni, csak valamivel kevesebbet. -
ddekany
veterán
Itt 8 big (HT 16 szál) + 8 little (8 szál, HT nincs) mag van olyan szinten hajtva, hogy beérjen 16 big (HT 32 szál) magot pontszámban. Valószínűleg bőven túl van azon a feszen és frekvencián ahol hatékony. Ez a "ha nem érdekel a fogyasztás, tud ilyet is" mód. (Én meg is verném a CPU-mat ilyenekkel tenné az agyát...
) Szóval ha csak nem egy árban van a 5950X-el, akkor nem azzal kell versenyeztetni.
-
-
PuMbA
titán
"Ez a watt/teljesítmény arány vicc kategória és kár rajta lovagolni"
Mi nem lovaglunk. vrob írta, hogy nagyon valószínű ezen adatok alapján, hogy pariban van a 7nm az Intel 10nm-ével, de ez most úgy látszik, hogy valamivel elmarad. Neked lehet, hogy vicc, de most ez volt a téma vrob miatt.
Nehezen hiszem el, hogy 35 éves vagy úgy, hogy ilyeneket írsz, na meg az "apu kezdődik, jöhet a popcorn"-ról már nem is szólva. Hagyd másokra, hogy nekik mi vicc és mi nem, nem te döntöd el, mert szerencsére egy ember sem a világ közepe vagy irányítója
-
PuMbA
titán
Igen, ezért kell megvárni a részletes teszteket, hűthetőséget, árakat, azaz az összképet. Én ott már nem leszek, mert a szokásos fog történni. Abból lesz vita, hogy legtöbben nem az összképet fogják nézni, hanem kiragadnak egy-két számot vagy tulajdonságot, hogy emiatt mekkora király az egész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 12. generációs Core CPU-k az Alder Lake-S lapkára épülnek, de első körben csak a drágább modellekre lehet számítani.
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest