Bemutatta hibrid asztali processzorcsaládját az Intel

A 12. generációs Core CPU-k az Alder Lake-S lapkára épülnek, de első körben csak a drágább modellekre lehet számítani.

Az Intel hivatalosan is bemutatta az új asztali processzorcsaládját, amely a 12. generációs Core sorozat lesz. Az új, LGA1700-as foglalatba illeszthető tokozáson meglapuló, Alder Lake-S kódnevű lapka az Intel 7 nevű 10 nm-es gyártástechnológiát használja, és korábban már beszélt róla a cég, tehát a felépítése nem lehet újdonság.

A linkelt hírben a technikai adatok ki vannak fejtve, így ezeket nem ismételnénk meg újból, viszont vannak hivatalosan megerősített friss adatok is, így már tudni, hogy a DDR4, valamint DDR5 memóriák esetében rendre 3200, illetve 4800 MHz a hivatalosan támogatott maximális effektív órajel. Az a vásárló döntésén múlik, hogy melyik memóriaszabványt választják, nyilván ebben a kinézett alaplapnak jelentős szerepe van.

A platformhoz első körben a Z690-es vezérlőhidat lehet választani, amely felfogható a Z590 továbbfejlesztésének, többek között némileg több PCI Express 4.0-s sávot, jobb eszközmenedzsmentet, integrált Wi-Fi 6E-t, valamint DMI 4.0-s linkeket kínál. Utóbbiakkal kapcsolódik a lapka a processzorhoz, de a sávok száma marad nyolc. Az interfészek tekintetében újítás, hogy mostantól négy USB 3.2 Gen2x2 is kivezethető. Természetesen itt sok dolog függ attól, hogy az alaplapgyártók miképpen használják fel a lehetőségeket, az általános adatok helyett inkább érdemes a kiszemelt alaplap specifikációiból kiindulni.

Az első körben érkező, 12. generációs asztali Core processzorok paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Alder Lake-S - új, asztali Core generáció GT1-es IGP-vel
Típus P-mag Órajel / Maximum órajel
E-mag Órajel / Maximum órajel
Szálak száma
L3 cache Fogyasztás
(PL1/PL2)
UHD Graphics típus
Listaár (dollár)
i9-12900K (8P+8E mag) 3,2/5,2 GHz 2,4/3,9 GHz 24 30 MB 125/241 W 770
589
i9-12900KF (8P+8E mag) 3,2/5,2 GHz 2,4/3,9 GHz 24 30 MB 125/241 W - 564
i7-12700K (8P+4E mag) 3,6/5 GHz 2,7/3,8 GHz 20 25 MB 125/190 W 770 409
i7-12700KF (8P+4E mag) 3,6/5 GHz 2,7/3,8 GHz 20 25 MB 125/190 W - 384
i5-12600K (6P+4E mag) 3,7/4,9 GHz 2,8/3,6 GHz 16 20 MB 125/150 W 770 289
i5-12600KF (6P+4E mag) 3,7/4,9 GHz 2,8/3,6 GHz 16 20 MB 125/150 W - 264

Nagy változás, hogy az Intel ejti a fogyasztás meghatározásánál a TDP paramétert. Helyette a vállalat minden processzornak megadja az alap (PL1), illetve a maximális (PL2) fogyasztását. Az alapérték van a legközelebb ahhoz, amit régebben a TDP fogyasztási keret jelentett, viszont a rendszer működése már beállításoktól függ. Ha az úgynevezett PL1 és PL2 fogyasztásérték nem egyezik, akkor egy program által kifejtett terhelés során az történik, hogy a processzor felvált a turbó órajelekre, és emiatt a fogyasztása egy rövid ideig maximálisra nő. Ezzel a hardver elkezd melegedni, és egy idő után elér egy olyan hőfokot, ami után már nem képes tartani a kezdeti sebességet tempót. Mindez természetesen függ az alkalmazástól, illetve ennél lényegesebb, hogy van egy időbeli korlátja is a turbó órajelnek, amely modelltől függően fél vagy egy perc körül van. Ha a hardver a sok korlátozásból az egyikbe beleütközik, akkor a fogyasztása visszaáll alapértékre. Ezzel nyilván bukja az erőteljes turbót, de nem is eszi extrém módon az energiát, és ilyen formában akármeddig működni tud.

Alternatív működési mód az, amikor a PL1 fogyasztásérték megegyezik az alapértelmezett, PL2-es paraméterrel, ami annyit tesz, hogy a turbó már nem lesz limitált időtartamhoz, modelltől függően fél vagy egy perchez kötve. Ebben a módban már csak a hőmérséklet határozza meg, hogy rendszer miképpen reagál a körülményekre, és ha kellően hűvös tud maradni a processzor maximálisra fogyasztási beállításon, akkor az alapnál jelentősen nagyobb energiaigénnyel is működőképes marad, és ezáltal a turbó hosszabb távon is erőteljesen megmarad.

Fontos kiemelni, hogy a K-s processzorok esetében az Intel alapértelmezett formában az utóbbi bekezdésben leírt működési módot kínálj, míg a később érkező nem K-s modelleknél az előbbi bekezdésben taglalt működés érvényesül majd. Mindennek nagy jelentősége van, mert ilyen szempontból egy K-s processzoron leginkább a maximális fogyasztási paramétert érdemes nézni, míg a nem K-s fejlesztéseknél főleg az alapérték a fontos. Arra is nagyon kell figyelni, hogy a processzor működési tartománya csak egy dolog, az alaplapgyártóknak is úgy kell megtervezni egy alaplapot, hogy az tartósan ki tudjon szolgálni akár 241 wattnyi energiaigényt. Ugyanakkor már most lehet tudni, hogy erre csak a legdrágább deszkák lesznek képesek, és emiatt a K-s Core i5, i7 és i9 modellek teljesítményét nagyon meghatározza a kiválasztott alaplap.


[+]

A gyártóktól származó információk szerint az Intel 135 wattos tartós terheléshatárt ír elő kötelezően, tehát ezt mindegyik alaplapnak kötelezően teljesítenie kell, viszont az úgymond visszafogottabb termékekben a K-s Core i5, i7 és i9 processzorok jóval lassabbak lesznek, mint a méregdrága csúcshardverekben, elvégre a Core i9-es modell nem fog tudni felvenni 241 wattot, hiába tudná megtenni elméletben. Helyette be kell érnie 106 wattal szűkebb kerettel, ami jelentősen rontja a teljesítményét. Erre tehát érdemes a vásárláskor ügyelni, mert ha valaki maximális tempót szeretne a K-s Core i5, i7 és i9 modellek esetében, akkor semmiképpen sem szabad filléreskedni a Z690-es alaplapokon, különben magának a processzornak a tartós energiaigényét az alaplap nem tudja majd kiszolgálni, és megközelítőleg sem hozza majd otthon azt a tempót, amit a csúcslapokkal operáló tesztlaborokban.

Nyilván itt abból indul ki az Intel, hogy az a potenciális vásárló, akinek van pénze Core i7-re vagy i9-re, úgyis tisztában van a fogyasztásukkal, tehát komoly vízhűtőt vesz majd hozzájuk, megkínálja őket egy igen erős tápegységgel, és ha ezeket az egyenként is méregdrága komponenseket ki tudja fizetni, akkor valószínűleg nem az alaplapon fog spórolni. Mindenesetre, ha valaki mégis itt szerette volna kímélni a költségvetést, akkor ne tegye, mert összességében rosszabbul jár, mintha olcsóbb processzort venne.


[+]

Mivel az új processzorok fogyasztása igencsak jelentős, így az Intel gyári hűtőt nem is mellékel hozzájuk, vagyis ezt majd külön kell beszerezni. Mindegyik modellhez kiemelten ajánlott vízhűtést vásárolni, de nem kötelező. Ugyanakkor vízhűtés nélkül jelentősen csökkenhet a teljesítmény, mivel hamarabb eléri a lapka a maximális hőfokokat, így a turbót vissza kell vennie akkor is, ha elméletben amúgy lenne még lehetőség a magasabb órajel beállítására. Itt nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az alaplapok esetében, csak nem az energiaellátás, hanem a jó hőmérsékleti értékek biztosítása a kritikus tényező.

A most bemutatott processzorok november 4-étől lesznek megvásárolhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés