Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
"A futás pedig csak tönkreteszi az izületeket.
Nyáron pár alkalommal lementem a terembe, és ott is azt láttam, hogy az emberek 90% nem fut, hanem gyorsgyalogol. Menjetek el gyalogolni inkább, az sokkal jobb, mint a futás."Egyetértek!
A dombos utcák nagyon jók ilyenkor.
Ki mit tud, bélflórát mivel és hogyan lehet erősíteni?
Szerintem nem jóízű a birka.
-
-
Persze, hogy számít mikor, mit és mennyit eszel.
Ha gyorsan felszívódó szénhidrátokat eszel, akkor sokkal kevesebbet ehetsz mennyiségben mérve, mint ha zsírt és fehérjét ennél.
Szóval butaság szimplán számolni a kalóriát.
Én úgy fogytam le, hogy nem számoltam.
Tegnapi ebédem egy brutális sűrű zöldségleves volt, amiben megállt a kanál, vajjal készítve + tökfőzelék, főtt tojással. Délután ettem almát, mogyoróvajat, magvakat. Igazából vacsorázhattam volna, de kimaradt, helyette viszont volt borozás.
Szénhidrát is volt ebben az összeállításban, mert az alma, plusz a tökfőzelékben a habarás az tartalmaz szénhidrátot.Aki beleesik abba a hibába, hogy szimplán kalóriaszámlálásba kezd és ugyanúgy eszik, mint előtte, az nem fog tudni tartósan lefogyni, mert sanyargatni fogja magát.
A sport meg szerintem sok módon pörgeti a fogyást, mert gyorsítja az anyagcserét, energiát égetsz vele és az esetleges tartalékoló állapotot is segít feloldani, de az én fogyásomban a sport szerepe közelít a 0-hoz. Heti egyszer 1,5 órát kosarazok, meg egy héten egyszer kétszer eljutok 40 percet gyalogolni, és ennyi.
A kiegyensúlyozott cukorszint érdekes kérdés, 4. napja van fent rajtam egy 24 órás CGM kütyü, ma hajnalban a macskajaj miatt kivételesen megittam egy pohár 100%-os narancslevet, 4,4-ről 7,7-re nőtt a cukoszint, az eddigi kilengésem 1,7 egységen belül voltak, bármit ettem, vagy ittam. Na most ez a valósban 5-ről 8-ra körüli érték lehetett, szóval durva.
-
"... de a disznó volt az egyetlen, amit nem hajtottak el a törökök, így nálunk az lett a hús fogyasztás központjában."
Ezt nem tudom, hol hallottad, de egészen a második világháborúig az alföldi területeken is kiemelkedő szerepe volt a birkatartásnak - semmi köze nincs a török hódoltsághoz
-
Cs1csó
titán
Ez csak játék a szavakkal. Mondjuk úgy ha ismered magad, akkor kvázi "kevesebb" úgymond "éhezéssel" is tudsz fogyni.
De a lényeg továbbra is adott, ahogy szorítod lefelé a kalóriabevitelt a kalóriaszükségletet pedig növeled ahogy nyílik az olló olyan mértékben fogsz fogyni: nagyobb ez a "szakadék" akkor jobban ha kisebb lassabban.Persze az emberi szervezet is idővel megszokhatja a kisebb energiaszintet tehát tehát ha nem módosítasz lehet úgy is lassul a fogyás de persze ilyenkor kell újfent belehúzni és 200-300kcal-val lejjebb tornászni a bevitelt, ekkor megint felerősödhet a fogyás.
-
Polllen
nagyúr
Ez nem ilyen egyszerű. Ketogén diétán is lehet hízni. A bevitt energia mennyisége igen is számít.
Úgy is lehet fogyni, hogy csak gyorsan felszívodó szénhidrátot eszel, csak nem érdemes, mert komoly hiánybetegségek fognak kialakulni.A vércukor szint nagyjából állandó szinten tartása (ami igazából inkább azt kellene, hogy jelentse, hogy ne legyenek benne nagy kiugrások - ~1,5 mmol - egyik irányba sem) abban segít, hogy ne alakuljon ki zabálhatnék, ha nagyon beesik, illetve a zsír raktárak teljes elérhetetlensége, ha magas a vércukor és emiatt az inzulin szint.
A csak kalóriaszámlás - szerintem - ugyanolyan túlegyszerüsítés, mint a nem kell szénhidrátot enni és lefogysz.
Számít, hogy mit eszel, mikor eszed, milyen a napi aktivitásod és az általános egészségi állapotod.
Lakatos Pétert tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel közérthetőbben, tudományos kutatásokkal megtámogatva, hogy hogyan lenne érdemes enni és mozgoni. (Persze vannak mások is a témában, de ez egyszerűen hozzáférhető magyar nyelven, rengeteg dolog ingyen.)
-
Nem tudom még hányféleképpen kellene leírni, hogy amennyiben nem eszel gyorsan felszívódó szénhidrátokat, és a vércukorszinted nem lő ki az egekbe, ergo az inzulin szinted nem emelkedik meg nagy mértékben, akkor nem fogsz zsírsejtekbe raktározni, szóval nem hízol.
Egyéntől függ, hogy kinél hol van az a küszöbérték. Vannak olyanok, akik zabálhatnak bármennyit, mégsem híznak. Ott hol jön be a kalória matekotok?
Bélflóra, mikrobiom, vércukorszint és egyéb tényezők befolyásolják a hízást, ma már tudjuk, ez nem olyan egyszerű, hogy 5-3=2.
A futás pedig csak tönkreteszi az izületeket.
Nyáron pár alkalommal lementem a terembe, és ott is azt láttam, hogy az emberek 90% nem fut, hanem gyorsgyalogol. Menjetek el gyalogolni inkább, az sokkal jobb, mint a futás. -
válasz
Hieronymus #132 üzenetére
Nézd meg a szerbek mennyi birkát esznek, és mennyi disznót. Nálunk is hasonló arányoknak kéne megjelenni, de a disznó volt az egyetlen, amit nem hajtottak el a törökök, így nálunk az lett a hús fogyasztás központjában. A világháborúk és a 80-as évek is rontott sok szempontból a helyzeten, de a magyar konyha beállítottsága jóval korábbról gyökerezik.
-
Cs1csó
titán
válasz
Krugszvele #133 üzenetére
Pedig egyszerű a matek: ha a napi kalóriaigényed X és a bevitt kalória (nevezzük Y-nak) kevesebb mint az X akkor fogyni fogsz.
Ezt a különbséget (nevezzük Z-nek) a testmozgással lehet növelni ami még látványosabb fogyáshoz fog vezetni.
Ami fontos lehet:
- úgy csűrjük-csavarjuk ezt a dolgot, hogy ne egy végtelen éhezésnek éljük meg
- ne csökkenjen érezhetően az energiaszintünk tehát ne gyengüljünk le
- lehetőleg ezt a fogyást ne diétával (ami egy időleges dolog, a jojó effektus melegágya) hanem egyfajta életmódváltással valósítsuk meg pl.: nasinak csoki helyett pl. gyümölcs stb. rengeteg mód van. -
Hieronymus
veterán
válasz
"... Nem a kalóriáktól hízol és hiába sportolsz, nem fogsz lefogyni."
Hanem mitől?
A génektől? A levegőtől? -
Fred23
nagyúr
válasz
Pedig a kalóriatöbblettől hízol, ezt nem cáfolta meg semmi. Ez az aktuális tudományos álláspont. Annyi, hogy elég összetett dolog a táplálkozás, és lehet valakinek a kalóriatöbblet 1500 kcal, valakinek meg mondjuk 3500. Millió dolog befolyásolja, mennyi energiára van szükséged, ahogy azt is, hogy mennyit égetsz, de lehet számolni az összes fontos változóval. Ha tisztában vagy a saját testeddel, be tudod magadnak állítani, mennyi kalóriára van szükséged a fogyáshoz. A sport pedig segíthet a megfelelő mértékű kalóriadeficit összehozásában, még akkor is, ha befolyásolja az anyagcseréd sebességét, vagy éppen a nyugalmi állapotban elégetett kalóriák számát, stb. Ismerni kell a saját testünket.
Mikor például azzal jön valaki, hogy vegyük a pajzsmirigy alulműködéses embert, aki 1600 kcal-on hízik, és lássuk be, hogy nem működik a kalóriadeficites megközelítés, sokan hisznek ennek a valakinek, miközben erre a pajzsmirigyesre is megáll a kalóriaközpontú elmélet, annyi, hogy neki mondjuk 1300 kcal kell a fogyáshoz, amíg nem kap gyógyszert a bajára.
-
ncc1701
veterán
válasz
Hát. Azért én nehezen tudom elképzelni, h ha valaki mondjuk 1200 kalórián van, 5% ch-n, és napi 1-2 órát edz, az ne fogyjon. Örökmozgó nem létezik.
-
Hieronymus
veterán
"...a magyar gasztronómia ugyanúgy megsínylette a török hódoltságot ..."
Ne viccelj már. A hódoltság után magas volt a kiüresedett területekre betelepülők száma. Hozták a saját konyhájukat. Később az osztrák - magyar monarchia idején nagy hatással volt a két ország konyhája egy másra. A második VH után jöttek nincstelen évtizedek.
Só, bors és paprika. Valamint babérlevél és köménymag jelentette a fűszereket.
A disznóvágás és a baromfi tartás jelentette a hús fogyasztást. A nyolcvanas évek elején kezdődött a hiánygazdálkodás enyhülni. Ez az időszak tette tönkre a magyar konyhát. Nem a törökök. -
pusszycat
nagyúr
Vagy fuss reggel 10 km. meg este 10 km. Ha még lesz kedved zabálhatsz. Mindenki meg tud hízni, és mindenki le tud fogyni. Csak "akarni" kell. Jó ha van aki vagy ami "motivál"
Ez a kinti idő sem segíti a dolgot. Van olyan h nyáron lefogy, télen vissza hízza. Javasolnám egy futógép beszerzését, azt lehet használni minden évszakban, időben.
Vicces mikor egy szerelmes pár hirtelen lefogy h imponáljanak egymásnak. Majd a lagzi után mindketten 120 kg. -
Cs1csó
titán
Egyszerű, mint az egyszeregy: kevesebbet kell ZABÁLNIIIII!!
-
tlac
nagyúr
válasz
Krugszvele #120 üzenetére
jól beszóltál így mindenkinek
chatgpt kedvéért biztos nem fog senki jobban írni -
Én is válaszoltam neked, de az egység fórumozó még ahhoz is analfabéta, hogy megjelölje, kinek válaszol.
-
Szevam
senior tag
válasz
Krugszvele #120 üzenetére
Nem tudtam, sajnálom. Hiányzik egy pont az utolsó előtti mondatodból.
-
válasz
Hieronymus #113 üzenetére
Hagyjuk az eszkimókat meg a többit!
Az emberi szervezet nagyon jól alkalmazkodik, de velük nekünk nincs dolgunk.Az azonban sajnálatos, hogy a magyar gasztronómia ugyanúgy megsínylette a török hódoltságot, mint a váraink.
Mindent elhajtottak tőlünk, kivéve a disznót ugye, ezért annyira sertés központú az étrendünk.
Egyébként szerintem sokkal inkább hajazna a konyhánk a szerb konyhára, mint erre a mostanira.
A paprika-bumm sem tett jót, ha belegondolsz nagyjából minden magyar étel az őrölt paprikáról szól.Az teljesen más kérdés, hogy Magyarországon 1-2 hely van, ahol jó halászlevet tudsz enni, és sehol nem főznek tradícionális magyar ételeket menza, esetleg vendéglő fokozatnál magasabb színvonalú helyen - miközben bármelyik másik nemzet képes jól elékszíteni a tradícionális ételét bármelyik sarki lebújban is - de az mindenképpen problémás, hogy a zöldséget totál szétfőzve esszük, tele van mindn kajánk szénhidráttal, és még sorolhatnám.
Ha a mi konyhánk is balkán/mediterránra lenne belőve, akkor sokkal egészségesebbek lennénk.
Hozzáteszem, ha a török konyha irányába tolódtunk volna el, azzal is sokkal jobban jártunk volna, gyakorlatilag a magyar konyhánál kb. minden jobb, és minden egészségesebb.
-
Kikérem magamnak, az én kommentjeimben nincs helyesírási hiba, max typo.
Amúgy a ChatGPT-t napi szinten használom, és jobban tud magyarul, mint az ismerőem 97%-a.
Szerintem nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy írod.Egyébként kihagytál egy vesszőt.
-
Szevam
senior tag
válasz
Hieronymus #117 üzenetére
Mekis krumplinál állítsátok be a sót 0-ra, így az adalékanyagoktól mentes lesz. Ekkor frissen sütik, és amúgy is sós (szerintem).
-
Krugszvele
senior tag
Ugye tudjátok, hogy ezek a beszélgetések nagyon értékesek a nagy nyelvi robotoknak (chatGPT) a betanításhoz. Az ilyen szövegekből megy be több gigabájtnyi. És emiatt van, hogy a chatgpt szarul tud magyarul. Komolyan nincsen egyetlen, EGYETLEN komment sem (mondjuk három sor fölött), amiben nincsen komoly helyesírási hiba. Nemár, emberek! Csak egyszer olvassátok már át, amit írtok mielőtt bekülditek
A chatGPT kedvéért! -
Rive
veterán
A legátfogóbb látlelet a hazai vulgár-dietetikáról: a mekis villámzabában fellelhető miligrammos adalékokról füstölögni
-
Szevam
senior tag
-
Hieronymus
veterán
válasz
Apollyon #116 üzenetére
"...így én mindennap eszem sajtot..."
Mivel a cukor vízben jelenesetben savóban oldódik, csak azokkal a sajtokkal van baj, amelyiket tejjel vissza puhítják. A sajt krémekkel azért nincs baj, mert amúgy sem enném meg.
"Engem ami kiakaszt, hogy szinte mindenbe raknak glükóz szirupot (cukor egy fajtája), a szalámiba is"
Az idő, pénz! A cukrok mérgek, ezért baktérium ölő hatásuk van. Kevesebbet kell füstölni, szárítani, ...
És ízfokozó hatása van a cukroknak. További kérdés, észrevétel az ügyben?"...pl. a mekis sült krumpli 17 összetevőből áll...."
A németet tudom, mert meg kell osztani a fogyasztóval.
Kartoffeln, pflanzliche Öle (Sonnenblumen, Raps) Dextrose, Stabilisator: Dinatriumdiphosphat. Speisesalz jodiert: Salz, E500, E535, Jod.Az E535 egy elválasztó anyag, amit minden gyártó bevet a só kristályok szétválasztására. A gyerekkoromban néhány rizsszem a megoldotta problémát a sószóróban. Az E500 is ezért van a sóban.
Ha jól számolom felénk csak 9 összetevője a mekis krumplinak. (Ez is valami.)"....kukoricaszirup, ami a cukor egyik, ha nem a legrosszabb szintetikus fajtája."
Helyette 5-6 fajta cukrot használnak az európai gyártók. Amiket nem kell cukorként külön feltüntetni.
Csak szénhidrátként jelenik meg a tájékoztatóban.A cukrot a karamellizálódás okán is raknak a reggeli tojás - szalonnába. Gondolom az amcsi mekikben ezért rakják a sült krumplihoz.
Van egy német szakács, aki termékfejlesztéssel is foglakozott.
Némi német tudással el lehet szörnyülködni azon miket trükköznek a gyártók. Mióta nézem, ha lehetséges, inkább megcsinálom a magamnak az ételeket.
B/esser -
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #113 üzenetére
Szerintem mi itt magyar nyelven kommunikáló fórumozók lévén egyikünk sem eszkimó.
Egészséges konyhának meg számít, amit úgy állítanak össze.
Nekem nincs gondom szerencsére a laktózzal, így én mindennap eszem sajtot, nasinak meg különböző ízű tejsavófehérjéim vannak.A szalámikat ismerem, sajnos nagyon szerettem őket. Engem ami kiakaszt, hogy szinte mindenbe raknak glükóz szirupot (cukor egy fajtája), a szalámiba is, meg a sós kekszbe is, hogy éhségérzetet váltson ki. Az ízén nem érzed, de megküldi a vércukrodat, szóval nem tudod abbahagyni az evését.
Egy usákiai tecsős videójában láttam, amikor kivesézte egy mekiben egy rendelt menü fölött, hogy milyen szinten metabolikus horror, hogy pl. a mekis sült krumpli 17 összetevőből áll. Ami még kiakasztó volt többek között, hogy még a mekis sóba is raknak cukrot (!).
Ja még annyi, hogy Európában usákiával szemben előnyben vagyunk. Ott nem, de a durva egészségkárosító hatása miatt itt már tiltott a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ami a cukor egyik, ha nem a legrosszabb szintetikus fajtája.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
elfelejtette #105 üzenetére
Nem a zabpehelyre gondoltam, hanem a gyárilag ultra feldolgozott búzaliszt meg kukorica alapú "reggeliző pelyhekre".
Egyébként nem mindig maguk az összetevők a károsak, hanem azok a gyári folyamatok amiket csinálnak az összetevőkkel. Nagyrészt kiveszik belőlük az értékes tápanyagokat, és csak a szemét marad meg és azt adják el neked. Pl. a dúsított búzaliszt mint összetevő is ide tartozik. -
ncc1701
veterán
válasz
Már eleve a gabona is káros. Úgyhogy ami abból készül, az csak káros lehet.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Apollyon #102 üzenetére
"Egyébként meg inkább azok lázonganak a túl sok fehérje ellen, akik kb. soha életükben nem ettek még kiegyensúlyozottan."
Egyébként azt sem tudjuk, mi a kiegyensúlyozott étrend.
Az eszkimóknak nincs zöldség és gyümölcs termelése. Alkalmazkodtak a halászathoz esetleg vadászathoz.
A japánoknál csak a második VH után terjedt el a hús fogyasztása. Nagyon jó indikátorok lennének a húsfogyasztás élettani hatásának elemzéséhez. De nincsenek megbízható statisztikáik a korábbi húsmentes időkből.Elméletileg a vietnámi konyhát tartják nagyon egészségesnek.Ideális a hús, zsiradék, szénhidrát aránya. Nem fűzik agyon az ételeket. A ballaszt anyagok is jelen vannak az ételeikben.
Nekem a laktózzal van problémám. Messze kerülök mindent amibe tejcukrot tesznek. Elég széles a kerülendő választék. Még a szalámik egy részébe is belerakják.
-
Hieronymus
veterán
válasz
elfelejtette #110 üzenetére
A reggeli gabonapelyhek tele vannak cukorral.
Eddig egyedül a zabpehelynek mutattak ki pozitív hatást. De nem müzliben és műanyag pehelyben, agyon cukrozva.
Ezeknél még az is jobb, ha reggelire pizzát eszel. Abban "csak" túlsók só a probléma.
A szénhidrátszegényen táplálkozó társaink. Túrót, tojással keverve készíthetnek maguknak Ch szegény pizza alapot. Elő kell sütni. -
Rive
veterán
válasz
elfelejtette #110 üzenetére
Hogyan írjam még le?
Egészséges, változatos étrend részeként oké.
7/7 a polcról a dobozból a cucc egy kis tejjel kávé és rohanás előtt mint 'reggeli' öt percben nem oké. -
Rive
veterán
válasz
elfelejtette #108 üzenetére
Ahogy írtam: semmiféle kaja se lehet önmagában egészséges, szóval az a kérdés, hogy mennyit, mivel, milyen gyakran, milyen formában...
A magam részéről nem vagyok különösebben elragadtatva a jelen észlelhető gabonapehely-mániától. Úgy általában a gyakorlat nem néz ki egészségesnek. Kifejezetten a gyorsantoljunklevalamit vonalnak néz ki, egyoldalú feldolgozott izével támogatva.
-
tlac
nagyúr
válasz
az a helyzet, hogy az utóbbi időben kb. 10-15 évenként változott, hogy épp mit tartanak egészségesnek
-
Rive
veterán
válasz
A gabonapehely (bármiből is, bárhogyan is) tejjel együtt is szélsőségesen egyoldalú cucc.
~ tejberizs kaliber. Tejbepapinál épp csak hajszállal jobb.
Egészségesnek reklámozva, eladva.Ha valaki rendesen eszik mellé ebédet, vacsorát akkor nem feltétlen káros.
De nem igazán egészséges.Mielőtt felhördülés van, semmiféle kaja se lehet önmagában egészséges: egyoldalúan pedig mind káros.
-
Ugyanezt írtam a #71-es hozzászólásomban, CocaCola és társaik terjesztették el, hogy a zsírtól híznak az emberek.
Azért félelmetes belegondolni, hogy egy időben a dohányzásra is azt mondták, hogy egészséges. Bele sem merek gondolni, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, a tartósítók és az édesítőszerek milyen károkat okoznak, amiről ma még nem tudunk.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Hieronymus #99 üzenetére
Igazából a cukorbiznisz kezdte el először propagandával lejáratni a zsíros kajákat, még az 1950-es években.
Konkrétan fizettek tudósokat, hogy olyan kutatási eredményeket hozzanak ki, amelyekkel a cukros élelmiszer előnyben van feltüntetve a zsíros kajákkal szemben.Most a szénhidrátok váltak közellenséggé. Tehát megjelentek a proteines termékek. Most már várható a protein túladagolás elleni lázongás.
Ez a veszély nem fenyeget. Nem lesznek tele a jövőben sem a kórházak fehérjével túladagolt emberekkel.
Amit én láttam boltokban egyedül a Lidlnek van egy High Protein termékvonala, amiben sajt, egyéb tejes desszertek vannak, milk proteinnel, vagyis tejfehérjével. Ezek azért nem annyira finomak se nem olcsóak, hogy egész nap erre kattanjon rá az ember, és a 15-20 g átlagos fehérjetartalmával / termék nem igazán került veszélybe a társadalom.
Plusz a desszertek esetén a "hozzáadott cukor nélkül" nevű hazugság is rajta van a csomagoláson, mivel raknak bele módosított kukoricakeményítőt, ami egy durván feldolgozott cukorféle. Talán még a rendes cukornál is károsabb.A legtöbb más, proteines szelet és barátai meg túlnyomórészt növényi fehérje alapúak, ugye mogyoró, kesudió és társai protein bar-ok. Ezeknek is inkább a zsírtartalma nagyobb, ahhoz képest a fehérjetartalom meg inkább nevetséges, mint hasznos. A növényi fehérje nem hasznosul az emberi szervezetben olyan optimálisan mint a húsok, és többet kellene belőle enni a hasonló hatású protein-szintézishez.
Egyébként meg inkább azok lázonganak a túl sok fehérje ellen, akik kb. soha életükben nem ettek még kiegyensúlyozottan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Szilveszter mindig a fogadalmakról szól. Az életünk ciklikus körforgásban zajlik, mégis szeretjük, ha a dolgoknak van...
- Kerékpársportok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Társasjáték topic
- Kuponkunyeráló
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elite: Dangerous
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest