Új hozzászólás Aktív témák
-
Chrys_
addikt
Megy már RAID-ben a TRIM Intel-vezérlő esetén? Vagy még várni kell a megfelelő meghajtóra hozzá? x25-m g2 -höz vennék még egyet ebben az esetben.
-
Gaabbaa
aktív tag
Ugyan, nincs mit!
Mellesleg hozzáteszem hogy eredetileg amikor felpakoltam a win-t és még nem volt semmi beállítva a leírtak közül, az élményindex csak 5.9-et dobott az "elsődleges merevlemez"-re. Miután minden ponton végig mentem, én magam is észre vettem hogy egy picit jobb lett a helyzet, gyorsabb lett a rendszerbetöltés is, de az élményindexet elfelejtettem lefutattni újra, egészen tegnapig (ill. ma hajnalig)....amikor is az újrateszteés után már 6.7-et adott
-
Bodor
veterán
Szerintem olvasd el a Nagy SSD-teszt...-et egyből könnyebb lesz döntened, hogy mit vegyél.
Én személy szerint ezt, ezt, és ezt ajánlanám, mert megbízható. és itt még jó árú termékek.
Klónozáshoz én a Norton Ghost 15-öt használom és javaslom is , többek között ez az a program amelyik látja az ssd RAID 0 tömböt is, és mentést is tud készíteni róla. -
pokadv
csendes tag
Karácsonyra meg szeretném lepni magam egy SSD vinyóval de nem tudom melyiket éri meg a legjobban. Remélem valaki tud segíteni. 40e Ft-ot szánnék rá max és legalább 64 GB-os kéne. Melyiket érdemes megvenni? Én eddig ezt néztem ki: Kingston SSDNow V+ 100 64GB
Másik kérdésem az lenne hogy mi a legegyszerűbb módja annak hogy a mostani HDD-ről átklónozzam az SSD-re a windowst?
-
Gaabbaa
aktív tag
Sziasztok! A cikk alapján összedtem, hogy pontosan mit és hol kell windows 7-ben beállítgatni! Itt megnézhetitek, ajánlom mindenkinek, mert nekem így valamivel gyorsabb, (remélem kímélőbb is) és ugyan olyan stabil a win....(már 3 hónapja
)
-
Bodor
veterán
-
godmode
csendes tag
80GB intel x-25 M G2-essel kapcsolatban kerdeznem azt, hogy uj rendszer telepitesenel (xp - 1particiot szeretnek) kell barmit is csinalnom (alignalas) a telepites soran, vagy minden rendben lesz alapbol is?
-
CMJoy
csendes tag
Tényleg nagyon jó az írás, én is elhatároztam magam SSD ügyben. Azonban igyekeztem mindent többször is elolvasni, de egy valami nem világos. Egy 120GB-os SSD-t szeretnék a kérdésem, hogy lehet e 2 partíciót létrehozni rajta? Vagy csak egyben érdemes használni? Azért kérdezem mert két op. rendszert tervezek használni (Win7 32/64bit). Köszönöm előre is!
-
danih
veterán
Nagyon nagy respect a cikk írójának, köszönöm a sok infót.
Elérte, hogy egyelőre elmenjen a kedvem az SSD-től, szóval karácsonyra nem ezzel lepem meg magam - majd ha lesz kedvem és időm, akkor állok neki a dolognak.
Köszönöm -
caprine
senior tag
Támogatom az SSD + HDD párositás. Én most raktam össze egy OCZ Revodrive-ot + WD vinyo páros.
A WD 1TB azon minden film stb. elfér, az OCZ 50GB-án meg megy az OS + programok. A 540/450MB/s paraméter magáért beszél, ráadásul mivel 1 PCI-e kártya és nem hagyományos drive kialakitású, se átalakitó, se kábelek, se rögzitő keret nincs. Érdekes a fogyasztása, 3-7W ami elég durva, és egy i7-es gép már csak megérdemel egy SSD-t. Windows 7 telepítés 13perc, ha az optikai meghajtó gyorsabb lenne akkor még kevesebb is lehetne.
-
Peak
addikt
Elviekben itt megnézhető pár screenshot, de néha teljesen értelmetlen dolgokat mutatnak a számok.
http://darquebus.dyndns.org/public/SSDtest/
Pl. a RST v9.6 telepítése után készitett, majd szétbontott RAID újrainditás nélkül valójában NEM lesz szétbontva, jó eséllyel ekkor is kell újraindítás a gépnek. Ezt nem tettem meg, ezért azt hiszem nem "valósak" az eredmények.
Sőt megkockáztatom azt is, hogy a RST telepítése előtti és utáni singledrive mérési eredmények is jelentősen különböznek.
Érdekes megfigyelni, hogy a HDD IOps eredményei mennyire szánalmasak az SSDhez képest.
-
Peak
addikt
No problem!
Pacsi!
Én is úgy döntöttem, hogy egyéletemegyhalálom beteszem RAID0-ba a két Kingstont 64k-s csikmérettel és kikapcsolt Write-Back szolgáltatással.
Igy a másik két Samsung HD753LJ 750Gb vincsit megtarthatom szintén RAID0-ba a videovágásra meg a játékaimra.Azon filóztam, hogy a böngésző temp filejait oda irányitanám át, csak még nem tudom hol kell ezt beállitani. Ha elakadok benne, megkérdem.
Már negyedszer olvasom át mindkét cikket, annyira jó és informativ.
Sokat tanul belőle az ember.A Diskeepert a RAID tömbre engeded rá pluszba, hogy tegye helyre az SSDket?
kk - oké oké
thx - thanks
bai - bye-bye
Idióta csetesszleng. -
Bodor
veterán
Ne haragudj, nem akartalak megbántani, és kigúnyolni, csak olyan furán összejöttek a dolgok.Egyáltalán nem írtam, hogy hülyeséget beszélsz és/vagy terjesztesz, nem véletlenül maradt le az a rész!!!
Azért mint látható tényleg segíteni szerettem volna, legalábbis e szándéktól vezérelve kerestem az információt és linkeltem be.
1.5 vagy 2 éve használok SSD-ket és csak RAID0-ban, szóval elhiheted, hogy magam is érintett vagyok a kérdésben, és elég sokat olvastam és tapasztaltam már.
A következtetéseid egyébként helyállóak a raid-trim dologban, és mivel arra eredményre jutottál, hogy "Helyette a TOSHIBA feltételezett belső algoritmusa intézi ezt a feladatot ismeretlen hatékonysággal" , javaslom megoldásként a nálam bevált Diskeeper With Hyperfast programot.KKTHXBAI! Ez mit is jelent? ( Annyira lusta vagyok utánaolvasni, informálódni)
-
Peak
addikt
Sikerült este élesben is kipróbálnom a kérdést.
A HDDSentinel jelentése szerint a 9.6os Intel driver nélkül BIOS RAID szintü beállitása mellett nincs TRIM funkció. Ahogy feltelepítettem, a HDDSentinel azonnal jelentette, hogy van TRIM funkció.A következő lépés - amire a kérdés irányult is - a valós RAID tömb építése volt, amikor is már megint csak nem jelentett TRIM lehetőséget a HDDSentinel. Jelentősen csökkentek az elérhető funciók az Intel ICH10R által.
Tehát RAID tömbbe rendezve hiába az Intel driver, NINCS TRIM funkció.
Helyette a TOSHIBA feltételezett belső algoritmusa intézi ezt a feladatot ismeretlen hatékonysággal.U.i.: Nem soká kiteszek pár screenshotot a mérési eredményekről HDTach és HD Tune szoftverekkel.
U.i.2: Gúnyolódni felesleges, mert olvasok, értelmezek, de néha ellentmondást találok, vagy félreérhető dolgot számomra. Ellenben NEM terjesztek hülyeséget, hanem kérdezek!
Ezért leszel szives legközelebb nem gúnyolódni, tökéletesen elég rávilágitani egy megoldásra is ahogy tetted. KKTHXBAI! -
Bodor
veterán
Szia!
Pont abból a cikkből idézek, amelyikhez itt hozzászóltál: "Az Intel nemrégiben adta ki az első olyan driverét (Rapid Storage Driver 9.6), ami szintén támogatja a TRIM-et (akár RAID-módban is), de csak az egyedülálló, tehát nem RAID-kötet részeként használt SSD-ken. Az RST 9.6 előtti verziói nem támogatják a TRIM-et!"És a nagy ssd tesztből egy idézet, de érdemes elolvasni az egész tesztet, hogy megtaláld az ssd-det, iletve a vezérlődet: A második csoportban azokat a vezérlőket találjuk, amelyeknek a használat közben csökken a sebességük, de ezt a belső takarító algoritmus idővel visszatornássza a maximum közelébe, akár úgy is, hogy a blokkok újraírása után képesek felismerni a még használt és a már nem kellő adatokat. Ilyenek az Intel G2 (PC29AS21BA0), a Sandforce SF-1200 (és nyilván az SF-1500 is), illetve a Samsung S3C29RBB01-YK40.
Nem az a baj, hogy nem informálódsz, nem olvasol utána a dolgoknak..........
-
Peak
addikt
Üdv Urak!
Az újabb SSDket összehasonlító teszt fórumán ugyan feltettem a kérdést, de nem kaptam még egyértelmű választ.
Tehát a kérdés az, hogy ha a Kingston SSDNow! 100as V+os SSD Toshiba vezérlője nativan támogatja is a TRIM funkciót, akkor sem fog működni ha az alaplap BIOSában az ICH10R vezérlőnek RAID vezérlést állítokbe, még ha nem is építek a 2 SSDből RAIDet, tehát single driveként üzemel.
Vissza kell tennem a BIOSban AHCI-re a vezérlést és a 2 HDDből épített RAID0 tömbömet felejthetem el, hogy az SDD TRIM-meljen?
Valami olyasmit olvastam, hogy a Toshiba vezérlőchip eleve üresjáratban is takaritja az SSD-t, igy szinte mindig maximális teljesítményen működik az.
Ez pedig nekem azt sugallja, hogy teljesen mindegy, hogy milyen csatolófelületen kap adatot ( AHCI/RAID ), a sebesség mondjuk egy RAID 0 tömbben is mindig közel max. marad.Köszönöm az infot előre is!
-
Myers
senior tag
Ennél a partíció eltolásnál muszáj 2048 szektorral eltolni a partíciót?
Nem elég csak 64-gyel? Így 31,5-ről 32k-ra nőne az eltolás, és ez már osztható 4-gyel.
Ugyanis az MBR 63 szektort foglal, azaz 0-62-ig. Megnéztem otthon az első partícióm a 63. szektornál kezdődik. Akkor elég lenne, ha csak a 64-nél kezdődne?
A másik kérdésem az, hogy ezt a 10-20%-os üres hely meghagyást partíciónként kell alkalmazni, vagy a tároló teljes területére nézve?
Azaz ha van egy 60-as SSD-m, és felosztom 20 és 40 gigás partícióra, akkor mindkét partíción kell lenni 20% helynek (azaz 4 és 8 gigának)? Vagy elég, ha pl a 40-esen van 12 giga szabad hely, a 20-as pedig tele lehet?
-
mexel
veterán
Kész, minden oké. Először Testdisk a rendszerpartícióhoz, majd Active@ Partition Recovery. Minden úgy van ahogyan volt. Húúú...
-
Swingboy
tag
Én egy GetDataBack nevű programmal találkoztam eddig. Azokról a részekről, amikbe a partícionálás után beleformázott a windows, már nem tudtam adatokat visszenyerni, de a nem formázott területről szinte minden adat hiba nélkül visszajött. Nem én használtam a programot, egy ismerős segített.
-
mexel
veterán
HELP! Nagy bajban vagyok. Már többször használtam mostanában a dislpar nevű progit, mert tesztelgetem az ssd-t. Az egyik 500-as vinyómat használtam mellé, amin főleg mentések voltak+egy rendszer. Az a baj, hogy volt még jó pár dolog, amit nem tudom pontosan mik is voltak. (talán pár fontos fotó és dokumentum amik még rákerültek amióta azt a vinyót is használom rendszernek. A lényeg: Elindítottama diskpar progit, és megadtam neki hogy az F meghajtóm kell beállítani a partíció eltolást. Most jön a baj: az 500-as rendszer+adattároló vinyómon állította át (C + D meghajtót), törölve minden partíciót és adatot a vinyóról.
Kérdés: mivel lehetne visszaállítani a partíciókat és az adatokat? Nagyon fontos lenne! -
szab.tam
nagyúr
hi!
többedszer hallom, a játék alatti fsp növekedésket ssd-n a sima hdd-hez képest.
logikusan azt gondolnám, hogy a pályabetöltés után az adatok a ramban vannak, és onnan töltődik tovább a vramba, vagy valami ilyesmi....
(feltételezve ugye, hogy mindenből van kellő mennyiség).
de akkor mi a gyorsulás oka.
és persze nem a boot időkre gondolok, hanem kifejezetten a pálya, futam, akármi közbeni fps-ekre.van-e köze a dolognak a lapozófile-hoz? ha igen, akkor annak a kikapcsolás itt is hoz-e további gyorsulást. (vagy csak hdd-nél van értelme, mert az ssd gyorsaság mellett már lényegtelen, had "lapozgasson"...)
ha esetleg van erről valami magyar nyelvű, egyszerű, nem túl hosszú, nem túl tudományos leírás, linkjét megköszönném.
-
Swingboy
tag
-
mexel
veterán
Azt hiszem sajna eladom az ssd-m, bár tetszik, de 1-2 dolog miatt nem tudok win7-et használni és xp-hez nem az igazi szerintem a trim hiánya miatt. Valahogy nem érzem azt a nagyon nagy pluszt amit vártam, pedig egy gyors 128-as samsung (220/200-as). Az tény, hogy minden ugrik egy gombnyomásra, de nekem eddig is úgyvolt beállítva a rendszerem hogy minden gyors legyen, így nem tudom megéri-e nekem a 40ezres kiadást. Kicsit tesztelgettem, tetszik, de nagyobb volt a kíváncsiságom mint amennyire szükséges
-
Balu972
aktív tag
Danke bite!
Már régóta várt cikk!
-
mexel
veterán
Azt hiszem xp helyett felrakok egy 7-est.
-
_Berci_
aktív tag
Nagyon f*sza lett a cikk!
Nem kevés idő volt, de végig olvastam, s rengeteg mindent tanultam belőle!
Eddig is terveztem ssd vásárlását a pcmbe, de most felbátorodtam, és Corsair Novara esett a választásom3év garival
Még 1× köszönöm a cikket!
-
mexel
veterán
válasz
RocknRolla #555 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, sokat segített, én is köszönöm a szerzőnek!
-
RocknRolla
csendes tag
Nagyon hasznos cikk. Eddig ebből az SSD-s irományból tudtam meg a legtöbb infót ami érdekelt. Köszönet érte.
-
mexel
veterán
Köszi! Itt van az ssd nálam, és egydarabig win xp-nek kell futnia rajta. TRIM helyett mit használjak? Az Intel SSD ToolBox jó lesz?
-
éN79
addikt
-
mexel
veterán
Tulajdonképpen mennyire lesz baj ha a böngésző cache-t nem tiltom le? Nem akarok mindent kikapcsolni csak azért mert váltottam egy újabb drágább technikára. 10 év helyett csak 5-öt megy majd?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Mivel járunk jobban: a CPU cseréjével vagy egy SSD vételével? Már régen volt dolgunk ennyire érdekes összevetéssel.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest