Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen TV-t vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MajaG
senior tag
Valaki megcsinálta már a fusion driveot ezzel a módszerrel, vagy csak a szájkarate megy, több tíz hsz óta? Jövő héten megjön az ssd-m, még nem döntöttem, hogy normál módon eresszem össze, vagy megpróbáljam ezt. Valaki próbálta már?
-
törölt tag
válasz
tamasgal #133 üzenetére
Ha dolgozol, hibákat fogsz véteni, márpedig ilyenkor néha jól jön egy ilyen "időgép"
Nekem volt, hogy csak egy telefonszám kellett pár nappal azelőttről, de olyan is volt, hogy egy nagyon ritka és nehezen fellelhető fájlt töröltem tévedésből. Hogy kinek mennyire hasznos, az teljesen egyéni. De mint lehetőség megvan, bele van a rendszerbe integrálva és ha nem tetszik, max kikapcsolod. Olyan, mint a gumióvszer. Inkább legyen nálad, hátha kell, minthogy ne legyen, amikor nagyon kéne.
(#132) MongolZ: Itt mostad össze a kettőt, bár lehet, csak fogalmazás-nézetbeli különbségeink vannak:
A Win-es backupra is csak 2x volt eddig szükségem, mindkettő esetben munkahelyen. Ezen kívül kíváncsi lennék, hogy egy átlag Apple felhasználónak hányszor kellett használnia a Time Machine-t... (gondolom annyiszor, mint egy Win-esnek a backupot...)
A Time Machine egyébként folyamatos ciklusokban megy, teljesen más, mint egy "sima" backup, gyakorlatilag "snapshotokat" gyárt. De még mindig csak példa volt, amit felhoztak, most a hybrid drive-ról van szó eslősorban. Viszont, szerintem kár vitatkozni ilyen solgokon. A világon vannak értelmes és értelmetlen dolgok, vagy mondhatnám úgy is, hogy haszontalan dolgok. Ez a hybrid drive semmiképp nem nevezhető feleslegesnek, vagy haszontalannak, az más kérdés, ha valaki eleve nem akar ilyet, nem tetszik neki, sosem használná szívesen, másra esküszik/máshogy oldja meg, vagy egyszerűen gyűlöli a gyártócéget, amelyik beépíti a termékeibe. Én sem fogok pl. iPhone-t venni az életben, még akkor sem, ha milliárdos lennék időközben, mert inkább adnék az indiai csecsemőnek tápszerre, ha már leprában meghalt az anyja a XXI. században, noha gyógyítható régóta. De ettől még nem fogom megvetni a céget, amelyik megkomponálta, vagy gyártja, ahogy azokat sem, akik használják. Mindenkinek a saját értékrendje és felfogása szerint kell élnie, mert nem is tehet nagyon mást. De másokat is hagyni kell, hogy a saját értékrendjüket követve, szabadon tehessék, amit és amivel akarnak, egészen addig, míg nem sértenek másokat ugyanebben a törekvésükben.
-
MongolZ
addikt
válasz
JulWCZar #130 üzenetére
Már bocs, de Te hoztad fel a témát... (ami szerinted offtopik)
Te és #131: De bazz, forgassátok ki a mondandómat. Hol írtam, hogy a Time Machine egy egyszerű backup? Másoljátok be! Leírtam, hogy nekem a sima Win-es backupra is egész eddigi életemben 2x volt szükségem. Ebből kifolyólag nem érzem hiányát továbbiaknak. Ez tényleg ennyire nehezen érthető? Bocs, hogy megvan a saját véleményem és a Power Nap nem hoz lázba.
A Fusion Drive meg részemről már ki lett vesézve. Ha annyira érdekel, olvass vissza.
"10 eve ha bepostolom a ket Retina Macbook kepet" - Ha öreganyámnak f***a lett volna...
-
törölt tag
Annyira látszik, hogy nem vágod az Apple OS-t bocsi.. A Time Machine-t nem véletlenül hívják "időgépnek". Az nem csak egy "backup", olyan előtte is volt Os X-en basszus.. Vissza tudod nézni a dokumentumaidat, meg az összes állományodat hónapokra, akár évekre visszamenőleg eredeti állapotukban, vagy ha bármin változtattál és nem tetszik, megnyitod és a régi állapotút kapod vissza, miközben megmarad az új is. Az csak egy dolog, hogy ha beteszed a telepítő lemezt és mondjuk vettél a gépbe egy nagyobb winyót, akkor a Time Machine-t is választhatod, hogy onnan pakolja vissza az egész bootolható rendszert, de az elsődleges koncepciója a régi állományok megőrzése, ami böngészhető és visszaállítható és számos példányban rendelkezésre áll időrendi sorrendben. Egyébként meg, ahogy már többször is leírták: eredetileg is, csak egy példának lett felhozva, érzékeltetendő a használhatóságot, felhasználóbarátságot és hasonlókat. Csak te lovagolsz itt valami értetlenkedő Machater Don Quihote szerepben tetszelegve, pedig állítom értetted te elsőre is, de már cskazértis úgy teszel, mintha.. Ha nem értetted, az más téma. Akkor vagy mondatot értelmezni nem vagy képes, vagy ennyire nem vágod a témát, vagy tényleg ennyire elvakult machater vagy, hogy mindegy mit mondanak és kicsodák, egyszerűen ignorálod.
-
JulWCZar
senior tag
Azzal van bajom, hogy felhoztam peldanak a Fusion Drivehoz, erre te elvitted offtopicba a temat es konkretan a Power Naprol beszeltel, majd kozolted, hogy nem is erdekel.
Igazabol orulok, hogy ilyen szinten tarsalgunk, mert ahogy itt elkezdted osztani az eszt a spanyolviasszal, a birkazassal es a hypeolassal, ahhoz kepest hatalmas elore lepes, de tovabbra sem tudod ertelmezni amit eredetileg irtam, hanem mindenfele reszletre ugrasz ra.
Es nem, a Time Machine nem csak fajl backup. Amig nem vagy hajlando errol tudomast venni, addig azt sem erted mi a Fusion Drive, miben mas, miben tobb, es miben egyedulallo a piacon.
Ez eleg szomoru. El is megyek inni. Na nem miattad
Az nem lepett meg, hogy ilyen szinvonal megy egy Apple hirnel a PH!-n, hozzaszoktam mar. De idestova 10+ eve regisztraltam itt, es nekem kicsit faj. A PH! miatt, nem az Apple miatt. Ok szerintem jol elvannak a szeretetunk nelkul is.
10 eve ha bepostolom a ket Retina Macbook kepet, es osszekotom a vonalakat hogy: ide nezzetek, itt elferne egy 2,5-os vinyo, oda menne az SSD, tehat az Apple eredetileg Fusion Drive-ot akart a 13-as Retinaba rakni, akkor beindul egy beszelgetes, es orulunk hogy megfejtunk egy titkot amire nem sok site jott eddig ra (en nem lattam sehol).
Most csak elveszett a visitasban.
Azok, akik ebben az elkepzelt beszelgetesben reszt vennenek, szerintem mar az idegrendszeruk kimelese celjabol sem kattintanak a hozzaszolasokra egy Apple hirnel.
Meg valami: 2002-ben nem csak Prohardver! volt. Volt Supergamez is. Oda ertelmes ember csak veletlenul kattintott. Ma, itt, Apple hirnel Supergamez szinvonal van. Szomoru.
Kellemes hetveget
-
MongolZ
addikt
válasz
JulWCZar #127 üzenetére
Nem értem, hogy mi a bajod. Leírtam, hogy hiába ezek a feature-ök, mint a Power Nap és a Time Machine, számomra jelentéktelenek. (Azt meg végképp nem tudom, hogy honnan vetted, hogy azt sem tudom, hogy mik azok...) Le is írtam, hogy biztos van olyan, akinek jó. De attól függetlenül nekem teljesen fölösleges. A Win-es backupra is csak 2x volt eddig szükségem, mindkettő esetben munkahelyen. Ezen kívül kíváncsi lennék, hogy egy átlag Apple felhasználónak hányszor kellett használnia a Time Machine-t... (gondolom annyiszor, mint egy Win-esnek a backupot...)
#128 nuke7: Újabb konstruktív hozzászólás?
-
JulWCZar
senior tag
A Power Nap egy pelda volt arra, hogy milyen simulekonyan van egy amugy is eros technologia jelen az OS X-ben, es a Fusion Drive is hasonlo.
Ez egy pelda volt arra, hogy Windows alatt nem hogy barkacsolni kell hasonlohoz, de meg az sem lesz ilyen tudasu / tamogatasu.
Vagyis itt egy franko feature, es ez nyomast helyez az iparagra, hiszen az Apple-on kivul is mindenkinek adott a hardver.
Te azt mondtam hogy ez spanyolviasz, meg birkak, meg hype.
Ez igy hulyeseg/hazugsag. Nem spanyolviasz, ilyen meg nincs. Time Machine es Power Nap szintu dolgok sincsenek. Hasonloak talan vannak, meg hackelhetoek is, de out-of-the-box, a hardver es az OS gyartojatol hivatalosan nincs. Mint sok minden mas sem.
Meg valami: a Windowsos backup peldad megint santa. Ugy irtad, hogy azt sem tudod mit tud a Time Machine. A ketto eg es fold, vagy idoben evek/soha tavolsagra van egymastol. Ez nem feltetlenul a Microsoft hibaja.
-
MongolZ
addikt
válasz
JulWCZar #125 üzenetére
Úgy értem többet fogyaszt, mint simán alvó módban. Ezt miért kell kiforgatni?
Nekem nem fontos, hogy alvás közben frissítsen. De elhiszem, hogy másnak ez fontos lehet. Ezek után miért is kötözködsz?
Szerk: Nem. A cikk témájához szóltam hozzá. Ettől függetlenül a Power Nap nem érdekel. Time MAchine-ra meg mutattam alternatívát. Ez is probléma már?
-
JulWCZar
senior tag
Nem, MongolZ, ilyenkor termeli az aramot...
Neked nem fontos, de biztos jo, igazabol mindegy?
Azert adod te is a szakmai szinvonalat rendesen.
Igy visszaolvasva, azzal nyitsz, hogy hulye apple birkak, meg hype, aztan kiderul hogy nem is akarod erdemben megismerni hogy mi ez, meg nem is erdekelnek ezek a dolgok.
Akkor minek szolsz hozza?
Komolyan mondom, azok, akik vettek a faradtsagot, hogy osszehasonlitsak ezt a letezo SSD+HDD technologiakkal, latjak hogy miert mas es miert fejlettebb. Gyakorlatilag egy kovetkezo lepcso. Ilyen szintu gyulolettel nem fogsz latni semmit.
-
törölt tag
"Volt egy zenelejátszónk az iPod előtt. Volt érintős eszközünk az iPad előtt. Piacvezetők voltunk mobilos fronton. Tehát nem a vízió vagy a technológiai előrelátás hiánya volt annak oka, hogy elvesztettük pozícióinkat" - mondta Craig Mundie (A Microsoft fejlesztési vezetője). "Sajnos elkövettünk néhány végzetes tévedést, az Apple pedig pont ebben az időben dobta piacra az iPhone-t. Emiatt most úgy tűnik, mintha egy generációval járnánk mögöttük"
-
törölt tag
Meg ugya ott van az is, hogy Time Machine-ből egy egyszerű drag & drop-al visszaállíthatod az egész rendszeredet mindennel együtt, ha pl. meghal a winyó vagy az SSD, vagy akármi. Annyi, hogy bebootolsz telepítőről és kiválasztod, honnan hová pakolja. Biztos van hasonló "másnak" is, meg "nem új" meg stb. de kit érdekel, ha amúgy sosem hallasz róla és nem találkozol vele wines gépeken szinte sohasem, max céges környezetben, vagy pár magánszemélynél, akik ismerik
Ez az SSD-HDD páros dolog sem új, de éppen ez a röhely, hogy akkor miért nem élnek a lehetőséggel a többiek? Tabletek is voltak iPad előtt, mégis, őszintén hányat lehetett látni? "Okosteló" is biztos volt nem egy, de ezek egészen addig "egzotikumnak" számítottak, ameddig ki nem jött az iPhone, ha egyáltalán tudtak a létezésükről az emberek, most meg mindenki okostelót akar nyomogatni. Subnotik is voltak/vannak, de akkor miért nem csináltak olyan elterjedtebb és divatos modelleket, mint az Air, amit most meg évek után másolgatni próbálnak és nagyon nem megy, alig veszik? Vagy ott a MacMini. Voltak előtte is biztos (nemtom) ilyen kicsi, fél cipősdoboznyi egybegépek, de miért onnantól akar mindenki hasonlót kiadni, ha addig is rendelkezésre állt a technológia mások részére is és nem volt "új"? Csinálták volna meg korábban, beelőzve az Apple-t és most ők kaszálnának nem? De nemhogy "előbb" nem csinálgatták, pl. nokia még évekkel iPhone és Androidos telók után sem kapott észbe, most meg majdhogynem a csőd szélére váltott, holott előtte világszinten piacvezető volt. Vagy az MS. Most kell kijönni táblagéppel egy ekkora tőkével és szaktudással, meg szürkeállománnyal rendelkező cégnek, ráadásul ilyen árakon?? Addig is volt ARM, miért nem fejlesztgettek ők is ARM specifikus Win7-et, párhuzamosan az X86-64-essel legalább? Vagy ráérnek öregesen 2-3 évvel később kijönni, mi az nekik? AIO gépek tömkelege. iMac sem mai gyerek, az elsőt asszem 98-ban láttam, miért nem terjedt el PCs fronton hasonló akár évekkel később? Nem hiszem hogy a technológia nem állt volna készen rá PC alkatrészekből akkoriban, de hányat láttunk? Most meg tolják ezerrel és jó is hogy tolják, csak itt az a különbség, hogy ha valaki, valahol feltalál valamit, a gyártók sz@rnak bele, tolják a régi technológiát, régi cuccokat és nem mindig felhasználó barát módon. Ha kiadnak is valami újat, az is rohadt drága egzotikum és pár fejlesztő, meg célspecifikus emberke magánügye, a nagy többség nem is hall róla, max itt prohardveren, ha úgy érzik, hogy lehozzák, mert érdekes valamilyen szempontból. De átlagfelhasználásban, elterjedtségben mindig megvárják valamiért az Apple-t, valszeg, mert könnyebb már egy bejáratott hátszéllel, divattal eladni valami "hasonlót" (ami addig is volt, csak sz@rtak rá és nem kampányolták, vagy fejlesztették) mint nekik bejáratni egy új trendet. Még egy Intel is megküzd ezzel az ultrabookok kapcsán, sehogy sem akar összejönni, pedig ők is csak másolnak és IGEN: másolnak, de még így sem könnyű, pedig az Intelnek aztán van neve!
Vagyis, nem arról van szó, hogy ki találta fel a kereket, hanem arról hogy hány "kerék" porosodik a tervező asztalokon és hány technológiát nem alkalmaznak a gyártók nagy tömegekben, mindenki számára hozzáférhető eszközökben, mert a gyártócégek nem mernek belevágni, vagy a már meglévő technológiákból akarnak anyni pénzt kisajtolni, amennyit csak lehet. Lásd Atom. Állítom, ha nem jöttek volna a tabletek, vagy a Brazos, még most is az Atomos gépek hordáit néznénk, mint 2008-ban. Kb. minden napos hír volt, hogy ugyanarra a vasra új néven, "új" netbookot adott ki XY gyártó és jaj de örülünk.. Ha teszemazt, pár év múlva Apple kitalálná,. hogy teljes mértékben átáll a notebookjaiban is ARM-ra, mert mondjuk már olyan fejlett lenne az ARM és OS szinten meg szétoptimalizálnák, akkor érdekes módon egyből az összes gyártó ARM-os notebookokat kezdene fejleszteni, ha megkésve is, de ezerrel. Holott addig is elérhető, "nem új" csak valamiért elég nekik ráérősen, öregesen tolni az X86-ot. És akkor eltelik félév-egyév és a PH-n majd olvashatom, hogy "Áááh az Apple nem is talált ki semmi újat, ilyen volt már 2012-ben is a gipsz jakab Inc-nek volt egy ilyen kísérleti gépe honoluluban". Meg "mnire jó ez a "hazalmas" újítás, simán megcsinálom otthon a linuxomat össze vissza hegesztve és bármikor betrükközöm a vasat az OS alá. Csakhogy az nem olyan gördülékeny és nem mindenki számára elérhetően megy, meg nincs benne a köztudatban és nem használja, csak pár otthoni műkedvelő, akiknek sok idejük van ilyenekre.. De nem milliók és naponta, nagy megelégedettségi rátával
-
JulWCZar
senior tag
Pofonegyszeru: ha el van altatva, nem hasznalod.
Ergo a backup nem akkor terheli a gepet es a halozatot, amikor neked is szukseged van ra, hanem akkor, amikor te alszol, a laptop meg csukva van.
De ugyanigy megcsinalja a szoftver frissiteseket is, csendben, amikor te nem hasznalod a gepet.
Ha meg felnyitod, ott van minden frissen, pl.: az emailjeid is, nem akkor kezd mindent lerantani, amikor mar elotte ulsz es hasznalnad.
Vagyis kvazi olyan, mint egy alvo mobiltelefon, ami azert a halozaton van.
Hozzatennem: ez meg egy lepes afele, hogy iOS-esebb legyen az OS X, es remek otlet.
-
JulWCZar
senior tag
válasz
Kiflinger #118 üzenetére
Igen, a Time Machine a jo pelda erre. Azt is lehet kezzel csinalni, de automatikusan, OS-be epitve sokkal kulturaltabb.
Raadasul most a Power Nap ezt megcsinalja lealtatott gepen is.
Eleg kiraly technologia, es alapbol megy. A csoda nem az hogy ez van, hanem hogy Windows alatt nincs.
-
Kiflinger
tag
válasz
#10691584 #116 üzenetére
Nekem már a TimeMachine is "revolutionary", pedig egyszerű, mint a fagolyó. Ahogy az SSD és HDD között is lehet kézzel adatot mozgatni, ahogy itt páran írják, úgy a backup is lehetne kézi feladat. Szerintem viszont "tök jó", hogy magasról tehetek rá, mert felhasználói bavatkozás nélkül müxik. (Bár az elején volt egy kérdés, mikor megkérdezte, hogy akarom-e az adott kötetet mentésre használni - ez felhasználói beavatkozás volt.)
-
Kiflinger
tag
Igazad van, persze, hogy nem véletlen. Véges az élettartamuk. Arra akartam utalni, hogy egy átlag felhasználó mint én, nagyon sokára éri el. A szerverek az más téma, ott olyan mennyiségű adat mozog, sok esetben 24/7 üzem mellett, aminél már az átlagfelhasználónak nehezen elérhető élettartam határ már nagyon is közel lenne. A számlálóról meg, Intel a cucc, ők ritkán linkelnek.
-
törölt tag
Úgy tűnik hogy itt, egy elvileg "szakmai fórumon" azok a fórumtagok a "niggerek", akik nem utálják az Apple-t. Most már kezdem érteni azt az eddig számomra rejtélyes dolgot, hogy a PH-n az elmúlt évek során miért volt annyira ritka fecske bármilyen Apple hír, vagy termék. Mint a veszett kutyák, úgy ugranak neki a témát és az Apple-t fikázva egyből, szövegértelmezés nélkül vagy százan az egésznek. Meg azoknak is, akik bármi infót beírnak az adott technológiáról, vagy termékről. Ilyeneket olvasok pl. "csak nem kéne úgy előadni, mintha valami revolutionary dolgot találtak volna fel, egyszerűen továbbgondoltak egy létező technológiát." de azt nem láttam sehol, hogy bárki állította volna, hogy új, vagy impozáns meg Apple az isten és ő talált fel mindent. Már a cím is úgy kezdődik, hogy "Apple Fusion Drive – SSD gyorsítótárazás, vagy valami más?". Nevetséges az egész.
-
sirály12
őstag
'NEM két sata eszköz van, az ssd ugyanugy van benne, mint az air-ben, integrálva az alaplapra.'
Idézet a témaindító cikkből: "A koncepcióban egy 128 GB-os SSD és egy 1 vagy 3 TB kapacitású merevlemez páros teljesít szolgálatot, azonban nem valamilyen hibrid megoldásról van szó, az adott konfiguráció ugyanis egyszerűen két darab, fizikailag külön létező, SATA csatolós adattárolót tartalmaz."
Az, hogy az ssd milyen helyen van, vagy mekkora irreleváns!
Tehát akkor csak kettő eszköz van benne?
Erre mondják olvasni, olvasni, olvasni!
Ki is akkor a funkcionális analfabéta? -
StLui
veterán
Sajnálom azokat is akik ennyi idejüket érdemesnek tartják arra pazarolni, hogy meggyőzzenek ilyen dolgokról másokat, meg téged is, hogy te ennyire értékeled az idődet, hogy ennyit írj ennek szapulásáról.
De.
Rengeteg ember fényképez, videóz, akármit csinál, és fogalma sincs mi hova kerül a gépen, látom, mert néha megkérnek csináljak valamit mert összeomlott a katyvasz, közben tele a terrabájt, de biztos igazad van, mindenki tudja mit hova rak mert már nagy hdd-je van -
Tin
veterán
Az apróbb tények igazán ne hagyd hogy megzavarjanak, mint például, hogy nem, nem hasonlóak. Teljesen más megközelítéssel érnek el teljesen más eredményt... Az össz hasonlóság annyi, hogy próbálják az SSD és HDD előnyeit egyesíteni.
így igaz. gyorsabb lesz tőle a HDD és pont. ez az egyik alternatíva. a másik ott van feljebb, szinte teljesen ugyanaz, mint az apple megoldása. meg van a windowsban is valami ilyen gyorsítós megoldás, ha jól emlékszem.
Nagyszerű. És miért zavar az téged, hogy most az Apple kijött egy olyan megoldással, ami annak is megadja ezt az előnyt, aki nem akarja magának managelni? Az árakba meg inkább ne menj bele
nem zavar egyáltalán, csak megjegyeztem, hogy nem spanyolviasz, és szerintem manapság már nem is nagyon látom a létjogosultságát, lévén az SSD árak mennek lefelé, és az SSD/HDD kombó nekem jobban bejön, mert hiba esetén legalább az egyik drive megmarad. árakkal kapcsolatban továbbra sem a tényleges árat írtam, hanem az arányokat, tökmindegy hogy kisker/nagyker/nagytételes ár, 2x akkora kapacitás 2x annyiba kerül, feleakkora meg feleannyiba. otthon szerelést nem értem, csomó bolt adja el a laptopokat úgy, hogy utólag pakol bele ezt-azt, és a felhasználó egyben megkapja.
Apróság megint, de egyrészt nem lemásolt, hanem továbbgondolt
nevezhetjük továbbgondolásnak is, de attól még az ötlet és a nagyon hasonló kivitelezés a piacon van évek óta. én a létjogosultságát vitatom, nem a nagyszerűségét.
Ühüm, mert a bármilyen más FELHASZNÁLÓK azok jobban tudják Arról nem is beszélve, hogy amire neked nincs szükséged, az fölösleges, és másnak sem kell...
az átlagfelhasználó annyit fog látni, hogy gyors és nagy. ugyanezt látná, ha egy SSD+HDD kombót kapna (ugyanannyiért), csak ott két meghajtója lenne. ennyire egyszerű, a MAC/PC felhasználók sem annyira hülyék, hogy 2 drive esetén lefagynak. aki meg lefagy, annak pont mindegy, mekkora a tárhely, mert sosem fogja kihasználni. ha adattal meg tudsz tölteni 256GB-ot, akkor hidd el, van fogalmad arról, hogy mi a meghajtó.
-
HSNet
aktív tag
@Tin: feljebb leírták páran, hogy
- létezik hardveres megoldás, konkrétan vinyó, integrált ssd-val (cache), rádugod a gépre és megy, hardveres, és gyors
- léteznek további megoldások is (szintén lásd fent, 2010-ből), ami nagyon hasonló az apple megoldásához
Az apróbb tények igazán ne hagyd hogy megzavarjanak, mint például, hogy nem, nem hasonlóak. Teljesen más megközelítéssel érnek el teljesen más eredményt... Az össz hasonlóság annyi, hogy próbálják az SSD és HDD előnyeit egyesíteni.és létezik az, amit leírtam, hogy ugyanazért az árért veszel egy 2x akkora SSD-t és egy feleakkora vinyót, és te gazdálkodsz a dolgokkal. nekem ez sokkal szimpatikusabb
Nagyszerű. És miért zavar az téged, hogy most az Apple kijött egy olyan megoldással, ami annak is megadja ezt az előnyt, aki nem akarja magának managelni? Az árakba meg inkább ne menj bele, nézd meg bármelyik brand gyártónak az árait, és gondold újra (nem, kisker/nagyker/hwapró nem játszik, köszönő viszonyban sincsenek a brandek árazásával, nem, még arányaikban sem hasonlítanak). 1.0-ás user nem fog alkatrészért rohangálni, és otthon szerelni.az egész véleményem abból indult, hogy az apple "feltalált" (lemásolt) valamit, amit előad hatalmas újdonságként, miközben a kő egyszerű alternatívák
Apróság megint, de egyrészt nem lemásolt, hanem továbbgondolt, másrészt pontosan jól mondod kő egyszerű alternatívák, amik annyira egyszerűek a többségnek mint egy sima kis fúziós reaktor plazmakamrájának a megtervezése, vagy a kínai nyelv összehasonlító elemzése a Ming dinasztia óta bekövetkezett változások tükrébenEhhez képest mennyivel szarabb, hogy ez a megoldás a megveszem-működik vonalon mozog?
akinek meg ez bejön, az használja. csak tudja (bár az apple felhasználók általában nem tudják), hogy van alternatíva.
Ühüm, mert a bármilyen más FELHASZNÁLÓK azok jobban tudják (Advanced Linux Userek nem érnek). Arról nem is beszélve, hogy amire neked nincs szükséged, az fölösleges, és másnak sem kell...
Ne érts félre, én is szívesebben pakolgatom magamnak a cuccokat az ssd/n darab hdd/nagy nas/kis nas között, ugyanakkor egy felhasználó nem tud, és nem is akar ezzel foglalkozni, működjön, és kész.@ JulWCZar: Ha Windowson athuzok egy random alkalmazast, vajon mukodni fog-e? Rakjam at a parancsikonokat?
Áthúzhatod, parancsikonok a kisebb gond, registry bejegyzések problémásabbak, de ha hagysz egy sym linket (ha jól tévedek, talán a 2k óta van lehetőség rá, de a 7/2k8-ban garantáltan jól működik) az eredeti könyvtár helyén, akkor simán pakolhatod akárhova (más kérdés, hogy az application data-ból is pakold ki akkor ugyanígy). -
Tin
veterán
válasz
JulWCZar #109 üzenetére
feljebb leírták páran, hogy
- létezik hardveres megoldás, konkrétan vinyó, integrált ssd-val (cache), rádugod a gépre és megy, hardveres, és gyors
- léteznek további megoldások is (szintén lásd fent, 2010-ből), ami nagyon hasonló az apple megoldásáhozés létezik az, amit leírtam, hogy ugyanazért az árért veszel egy 2x akkora SSD-t és egy feleakkora vinyót, és te gazdálkodsz a dolgokkal. nekem ez sokkal szimpatikusabb, mert nem kell rábíznom egy fekete dobozra hogy mit hol tároljon, hanem a nagyobb médiafájlokat átdobom az 500GB-os vinyóra, minden másra meg elég az SSD. az asztali gépem is ilyen, csak ott elég a 128GB SSD, és van benne pár nagyobb vinyó.
az egész véleményem abból indult, hogy az apple "feltalált" (lemásolt) valamit, amit előad hatalmas újdonságként, miközben a kő egyszerű alternatívák is ugyanannyiba kerülnek most, később pedig még olcsóbbak lesznek. elkésett dolog, ráadásul felesleges. nekem biztosan.
akinek meg ez bejön, az használja. csak tudja (bár az apple felhasználók általában nem tudják), hogy van alternatíva.
-
Gusztáv
addikt
válasz
Kiflinger #103 üzenetére
Azért gondolom a gyártók nem véletlen adják meg ezt az adatot. Igazából még senki közember nem használ annyi ideje ssd-t, hogy ebből gond legyen. De érdekes módon, pl szerverekbe az összes gyártónál speciális ssd-s meghajtókat lehet kapni (SLC memóriával az MLC helyett). Az meg, hogy mit mutat a számláló, arra én nem vennék mérget.
-
JulWCZar
senior tag
Nem akarok ujra ugyanarra valaszolni, eleg szajba ragosan irtam le, visszaolvastam, ertheto.
Nem csusztattam, ne ragalmazz.
Meg annyit, hogy ugy inditottal, hogy ilyen technologia mar van, meg amugy is hulyeseg, mert mar keso.
Azert csak kiderul hogy ilyen nincs, viszont dragabban, nagyobb szopassal el lehet erni egy rosszabb eredmenyt Windows alatt. Tehat az Apple szopatja a felhasznaloit / lopott?
-
Tin
veterán
válasz
sing1ep1ayer #106 üzenetére
jaja, a gyári 18e körül van, néztem is, ezért is vettem inkább 256GB-os SSD-t tisztán (külső vinyóm van), mivel a gyári caddy felárából simán kijön az eggyel nagyobb SSD. egyébként a kínai caddy is tökélesen működik, engem inkább a felesleges súly + fogyasztás tart vissza a caddy-használattól.
dehát ne csodálkozzunk, a thinkpadek is rohadtul túlárazottak. viszont, amíg ilyenek lesznek mint a T500, akármennyibe is kerül, nem fogok más gépet venni, mert dolgozom rajta, és többet ér a megbízhatósága mint az árkülönbség.
-
Tin
veterán
válasz
JulWCZar #104 üzenetére
(1) 2x akkora SSD-vel sem lesz sokkal gyorsabb, amig hibrid, ellenben draga
én sehol sem írtam, hogy sokkal gyorsabb lesz, azt írtam, hogy az apple megoldása lassabb, mintha tisztán ssd-t használnál az oprendszerednek, az adataidnak pedig egy bármilyen vinyót. ugyanis, az apple cache-elős megoldása miatt az adatok mindenképpen egy cache-en mennek keresztül, ami lassít. persze nem sokat.
hibrid megoldásról szintén nem írtam.
a "drágaságot" pedig levezettem már, hogy ugyanannyi: 128GD SDD + 1TB 7200 HDD = 256GD SSD + 500GB HDD(2) A "hozzaadott human" ertektol vegkepp nem lesz gyorsabb, mert maximum olyan jol tudod csinalni, mint az OS X, de mivel nem fogod folyamatosan excel tablaba gyujteni a hasznalati szokasaidat, nem leszel olyan ugyes, viszont baromi kenyelmetlen lesz.
valóban nem fogod. a rendszernek, a dokumentumaidnak, az aktuális munkáidnak, programjaidnak használod az oprendszer partícióját, 256GB helyed lesz rá, szinte minden elfér. ami pedig nem (letöltött filmek, zenék, esetleg képek), arra pedig használod a belső 500GB-os vinyót. ezeknek nem kell "ultragyorsnak" lennie, és ezeket a ritkább használat miatt valószínűleg az apple megoldása sem rakná át soha a 128GB-os SSD-re. de, ha mégis van egy-két kedvenc albumod vagy képed, azokat nyugodtan ráteheted a 256GB-os rendszerpartícióra, lesz elég helyed rajta, és mivel SSD, gyors lesz.
nehéz úgy vitázni, hogy csúsztatsz, pedig már harmadszor írom le teljesen ugyanazt, és harmadszor próbálod szétcincálni amit írok, de harmadszor nem sikerül. nekifutunk negyedszer is?
-
sing1ep1ayer
őstag
"...az én 3 éves T500-asomba most vettem egy 256GB-os SSD-t, és mellé az 5e ft-os caddybe belemehet egy akármekkora vinyó..."
Hahaha!
Látom te is Hardveraprós árakkal számolsz. Nekem is van ilyen caddym, 2,5k volt ebayről, de ha már az Apple valaki szerint drágán adja a Fusion Drive-ot és ehhez akarunk viszonyítani, akkor a Lenovónál is a gyártói árakkal számoljunk ami egy ilyen caddy esetén kérem szépen nem tévedés; 21.990 Ft (lásd itt). És ez csak egy nyamvadt üres meghajtó beépítőkeret. Egy fröccsöntött műanyagdarab minimális elektronikával!
Ez nem drága? Persze házilag lehet olcsóbb megoldást találni, de neves gyártótól nehezen. A többit meg már leírtam itt.
-
JulWCZar
senior tag
"mindenhogyan kilóg a lóláb az érvelésnél. mint mondtam, ez egy tökéletes feature az apple felhasználóknak, akik annyit éreznek hogy "gyors", de nem tudják, hogy lehetne "még gyorsabb" egy 2x akkora SSD-vel meg egy kis hozzáadott humán értékkel."
Tevedes:
(1) 2x akkora SSD-vel sem lesz sokkal gyorsabb, amig hibrid, ellenben draga
(2) A "hozzaadott human" ertektol vegkepp nem lesz gyorsabb, mert maximum olyan jol tudod csinalni, mint az OS X, de mivel nem fogod folyamatosan excel tablaba gyujteni a hasznalati szokasaidat, nem leszel olyan ugyes, viszont baromi kenyelmetlen lesz.Nem csusztattam, leirtam hogy lehet gyarilag ilyen ThinPadet venni, es te is tudod hogy joval dragabb out-of-the-box megvenni a Lenovotol, mint utolag beletenni. Ja es kihagytam par csavarozos lepest is, tehat eleg joindulatu voltam.
Nem, a User nem akar felarat a HDD+SSD komboert, nem a User nem kapja meg boltban standardkent, es tovabbra sem erted hogy ez hogy mukodik, mert nem nezted meg a videot. Ha megnezted volna, nem irnad a videos peldat.
Nezd meg azt a videot. Aztan merd fel, hogy mennyi idot szannal az idodbol, hogy kockas fuzetbe gyujtsd a felhasznaloi szokasaidat, majd alkalmazasokat masolgass HDD-re es dokumentumokat az SSD-re.
En nekem nincs ehhez kedvem, szabadidom lenne, de azt masra hasznalom.
Egyetlen ervet nem hozol fel arra hogy ez miert rossz. Utalod az Apple-t az nem erv. Azt sem cafoltad meg hogy az iparag utana kullog. "Hozzaadott human ertekkent" definialod a szopast, ami nem lesz jobb/hatekonyabb mint amit az oprendszer csinal.
En itt be is fejezem veled.
-
Kiflinger
tag
Élettartam? Mindenki beszél erről, de ismersz bárkit, akinek "elfogyott" az SSD-je? Nekem minden gépemben SSD van, amit használok. A legelső SSD-m egy 160GB-os Intel X25-M. Az asztali gépben kezdett, most egy MBP-ban teszi a dolgát. Jó tulajdonsága, hogy visszaszámol 100-tól 0-ig, ahogy fogy az élettartama. Lassan két éves, a számláló még 100-on áll.
-
Tin
veterán
válasz
JulWCZar #101 üzenetére
jól hangzik amiket leírsz, de azért van benne csúsztatás rendesen
először is, az ember vehet thinkpadet is gyárilag ssd-vel és vinyóval (caddyben), de ezt így boltból is megveheted, sőt megveheted nem felárasan, alkatrészekből is, gond nélkül. a thinkpaded garija sem fog ugrani tőle.
egy 256GB-os SSD és egy 500GB-os HDD kombóval vett gépet bekapcsolod, használod, van egy C-d és egy D-d, és mindent oda pakolsz, ahová akarod.
apple-ben ugyanez a megoldás (árban is ugyanaz) egy 128GB-os SSD és egy 1TB-os HDD. bekapcsolod, látsz 1.1TB-ot, és gyorsabbnak érzed.
a gyorsaságot az oprendszeren érzed, mert az SSD-ről fog futni mindkét esetben. fájlmásoláskor, fájlfeldolgozáskor nem fogsz érezni semmit, hacsak mondjuk nem egy szép nagy videót editálsz a vinyóról, mert az apple akkor lehet hogy átrakja neked SSD-re, míg mondjuk a windows esetén ezt először neked kell megtenned (több SSD helyed is lesz). csak kérdem én, ha valaki tizengigás videókat editál, nem tud lenyomni egy másolást előtte?
szóval bár tényleg kényelmesebbnek látszik az apple megoldása, lássuk be, maximum a kőhülyéknek igazi előny, a legtöbb ember, bármilyen hihetetlen is, tudja, hogy a C és a D két különböző meghajtó, és el tudja olvasni hogy a C-re pakolja a gyakran használt fájlokat, a D-re meg a többit.
akinek meg nincs erre szüksége, annak elég egy 128GB-os SSD, mert nincs ennél több adata.
mindenhogyan kilóg a lóláb az érvelésnél. mint mondtam, ez egy tökéletes feature az apple felhasználóknak, akik annyit éreznek hogy "gyors", de nem tudják, hogy lehetne "még gyorsabb" egy 2x akkora SSD-vel meg egy kis hozzáadott humán értékkel.
-
JulWCZar
senior tag
1. A Usernek mozgatnia kell az adatokat -> itt bukik a Userek 90%-a, meg en is mert lusta vagyok es csak kenyszer.
2. Ez alkalmazasokat is mozgat, amik mukodnek. Nezd meg a videot, nezd meg hogy mukodik az OS X, ha nem nezed meg, akkor igenis trollkodas, nem szakmai vita, mert csak elkepzelsz valamit.
Ha Windowson athuzok egy random alkalmazast, vajon mukodni fog-e? Rakjam at a parancsikonokat? Az OS X mas.
3. Tudom mit lehet ThinkPaden, tavaly majdnem vettem. Hasonlitsd ossze ezt a ket modszert, egy normal laptop usernel:
(1) megveszi a HDD+DVD laptopot
(2) vesz caddyt
(3) vesz SSD-t
(4) csinal backup disket az osrol
(5) HDD ki, SSD be
(6) DVD-rol felrakom az OS-t
(7) kiszedem a DVD-t, HDD caddyben visszarak
(8-9-...) Pakolgatom az adatokat egyik particiorol a masikra, alkalmazasokat nem pakolok.
(bonusz) Mivel alkalmazasokat nem akarok pakolgatni, mert az Windows alatt halal, ezert 256 GB-os SSD-t kell vennem.Ez a lepessorozat leroviditheto, ha gyarilag SSD+HDD-s gepet veszel. De ez ritka, es brutalis a felar. ThinkPadet nem szokas SSD-vel rendelni, hanem utolag teszik bele. Tudom, bujtam a hivok forumat, ramot sem szoktak, en se vennek, mert felaras.
Ezzel szemben az Apple modszere:
(1) megveszi a Macet
(2-3-4...) hasznalja
(bonusz) 128 GB-os SSD eleg. Ezen klausztrofobias lenne az ember, de itt nem latszik. Az latszik hogy 1-3 TB hely van, nem kell vele foglalkozni. Ha ez sem eleg, meg alkalmazasok is mozdulnak a HDD-re (lasd video, amit senki nem nez meg, pedig a cikkben szereplo technologiat mutatja be), tehat szepen, csendben, gyors marad a rendszerem.Nem latok particiokat, elfedi az OS. Nem mozgatok kenyszerbol adatokat, mozgatja az OS. Mivel mozgatja? Mivel sokat tud rola, mert 2004 ota, 8 eve brutalisan fel van okositva, hala a Spotlightnak. Szoval en, 2012-ben minek szenvedjek ezzel?
Es azon is atsiklasz, hogy a HDD, SSD arak lenyegtelenek innentol az Applenek. Az iparag szivni fog, a userek merlegelhetik hogy mit aldoznak fel (penzt, sebesseget, helyet), de az Apple biztositva van hiszen:
(1) Ha az SSD draga marad, ok a leggyorsabbak (egy 128 GB-os SSD segitsegevel, ami onmagaban nem lenne eleg)
(2) Ha az SSD olcso lesz: akkor SSD-vel szallitanak]Az egysegsugaru Apple User ennyit lat:
2009-es Macjeben volt 1 TB HDD
2012-es Macjeben van 1 TB Fusion Drive, ami gyorsabb
2015-os Macjeben lesz 1 TB SSD, ami meg gyorsabbNem pakolgat fileokat, nem fizet brutalis premiumot iden az SSD-ert, nem lep vissza tarhely meretben, nem aldozza be az SSD sebesseget egy tisztan HDD-s geppel, nem kell particiokat managelnie, nem kell parancsikonokat modositania. Nem kell premium arat fizetnie a gyari SSD+HDD komboert, ami ma egy bonusz, CTO rendeles, nem standard.
Ennyi.
-
Tin
veterán
nem tudom, számodra mi a késő és mi nem, de ha már thinkpad, az én 3 éves T500-asomba most vettem egy 256GB-os SSD-t, és mellé az 5e ft-os caddybe belemehet egy akármekkora vinyó. utóbbira egyébként is csak a nem egyfolytában használt cuccok kerülnek. egyébként még caddy-s megoldást sem választottam, mert felesleges 2 fogyasztó, egyszerűbb USB-vel rádugni a külső vinyót 2-3 hetente, amikor szükségem van arról az adatokra.
egyébként meg kikérem magamnak a trollkodásos megjegyzést, elmondtam érvekkel hogy számomra ez a megoldás miért nem jó, és leírtam egy alternatívát, ami most is versenyképes, jobban használható, gyorsabb, és valószínűleg tartósabb is. és ez az alternatíva az SSD árak csökkenése miatt hamarosan jobb lesz, mint az apple-féle megoldás.
ha hallanék érveket, igazi érveket tőled, hogy miért jobb egy ilyen megoldás a teljesen hétköznapi vinyó + 256GB SSD megoldásnál, akkor talán tudunk érdemben vitatkozni. és ne keverd ide az indexelést meg a meta-adatokat, mert az az érved csak arra jó, hogyan tud az oprendszer optimálisan adatokat mozgatni a kis SSD és a nagy vinyó között azért, hogy optimális teljesítményt nyújtson.
ami teljesítmény viszont soha nem lesz olyan, mint a tiszta SSD + HDD megoldás. igaz, utóbbiban a felhasználónak egy icipicit gondolkoznia is kell, hova helyezze az adatait.
-
nuke7
veterán
hát ezt nem hiszem el
NEM két sata eszköz van, az ssd ugyanugy van benne, mint az air-ben, integrálva az alaplapra.
és NEM, nem ugyanazt tudja, mert a hibrid megoldásoknak nincs write-cache-je - többek között.
nem hiszem el
tényleg ennyi funkcionális analfabéta rohangál ebben az országban...
(#93) MongolZ : mondom, hogy nem vágod a célközönséget... hány olyan embernél voltam, akinek az iphoto library- ja 200gb körül van, az imovie meg kb. kétszer annyi... rakd már rá egy ssd-re, hogy gyors legyen... (512ssd SOKKAL drágább mint egy fusion drive, és kisebb is a tárhely és nem sokkal gyorsabb)
ha még mindig nem érthető, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.
bejeztem.
vizslát -
HSNet
aktív tag
válasz
Tikakukac #52 üzenetére
Ha az Apple azt mondja, hogy ez így a fasza, és tényleg fasza, akkor hamarosan megoldható lesz vagy jön alternatíva barkácsmódon is
Barkács módú megoldás: legyen a gépedben SSD és HDD is, amit gyorsan akarsz elérni, azt ted az SSD-reWrite cache-t úgy tudod megoldani, hogy ami gyakran piszkálsz állományokat használó programod van, annak a munka könyvtárát is az ssd-re állítod be, vagy csinálsz egy nagy közös 'incoming' könyvtárat, oda íratsz mindent, és írsz egy scriptet, ami időzítve lefut mondjuk 10 percenként, és kidobálja ami rég nem volt piszkálva, ha a méret elér egy pontot. Esetleg még quotázhatsz is a könyvtárra, vagy szimplán csinálsz egy külön partíciót, amit így használsz. Ha tudod, hogy mi kell neked, akkor kézzel jobban szét tudod osztani a két meghajtó között, mivel mindegy milyen okos az algoritmus, azt nem fogja tudni kitalálni, hogy ezt, vagy azt fölös feltenni, mert elég gyors neked hdd-ről is, amazt viszont ritkán használom, de akkor legyen mint a villám.
Itt nézz körül, ugyan Steamel akarták megoldani, de az alapötlet ugyanez, http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2237901@MongolZ: Továbbra is elvan egy 1.0-s felhasználó egy 128/256, ne adj Isten 512 Gb-os SSD-n. Hogy kinek lesz jó ez a megoldás?
Guess what? Megveheted simán SSD-vel is. Ez csak egy opció, ha SSD kicsi, de a sebessége jól jönne, és nem értesz hozzá, nem kell megtanulni, bekapcsolod, működik.
Ja ennek ára van, de munkaidőnek is, amit azzal töltenél, hogy megtanulod, mi az a filerendszer, hogyan működik, etc, és utána pakolgatod magadnak összevissza.
Persze, lehet felhozni, hogy SSD+külön lemez (akár külső is), és az tökéletesen működik is, ha tudod, hogy mit csinálsz. Az 1.0-ás usernek ez tökéletesen fölösleges infó, és kb 0-ról kellene megtanulnia, amihez képest így megkapja ugyanazt, egy picit drágábban (itt most aprópénzről beszélünk gyakorlatilag, akár a gép árához, akár egy normális órabérhez hasonlítjuk...).
Nézd meg, hogy itthon a márkás gépeket (nem csak az Apple) nem veszik a népek, mert az DIY olcsóbb, és mégis, nem a legolcsóbb megoldást választják (azaz maguknak építenek alkatrészből), hanem megveszik a boltban az összeszereltet (vagy megkérik a szomszéd ifjabb Vér Istvánt rá). Nem értenek hozzá, és minek tanulnák meg, ők használni akarják csak.
Na erre való, fizetsz a kényelemért valamennyi felárat, ha ennyit megér neked, hogy gyorsabb legyen a rendszer, akkor hajrá, ha nem, akkor nem kötelező, nem tartanak pisztolyt a fejedhez."És nem vágom h mire kellen felvilagosodnom" - Arra, hogy az Apple már megint megteremt egy igényt, ami eddig nem létezett, de kiszolgálják úgy, ahogy már eddig is meg volt oldva, de most hype-al és jókora felárral kísérve. (Hiszen ez a stratégiájuk)
Annyira nem volt rá igény, hogy lásd a feljebbi linket, emberek csináltak már hasonló cuccot windowsra is, nyilván az automatizmusok nélkül (a hype-os részben annyiban igazad van, hogy marhára értenek hozzá hogyan kell úgy csomagolni valamit, hogy átlag Joe megértse, miért jó ez neki, és kiváltsa a wow faktort, de ha ezt hibának értékeled).
@Gusztáv:Igazából hol van leírva, hogy ez operációs rendszer szinten van implementálva?
A keynoteban volt, illetve ismerve, hogy működik a rendszer, a segédprogramot eleve kizárhatod.@sirály12 @Jim Tonic: Hmm. Mintha nemrég olvastam volna hasonló megoldásról,
Block szintű cache vs file rendszer szintű. Utálok magamra linkelni, de lásd #44.@Tigerclaw: Szerintem ha már Pro és el is kérik az árát, akkor rakhatnának bele 512-es, sőt nagyobb SSD-t is,
Bár pont a MacbookPro-ba nem választhatod ezt opciónak, azért nem bajJa és igen, választhatsz nagyobb SSD-t, akár 768-ast is, csak győzd kifizetni.
Munkánál az a legfontosabb, hogy kiszámítható legyen a folyamat
Izé, ezt most inkább nem akarom érteni, mindenesetre továbbra sem kötelező, ha neked valamiért nem opció (mint pl nekem nem lenne az a munka gépen, a virtuális gépeimet ne pakolgassa sehova, én jobban tudom, mi miért van ott, ahol), akkor nem kötelező használni.
@sirály: Szerintem egy driver amit felraksz a rendszeredre, szinte ugyan annyit jelent, mintha a rendszer maga tudná az adott funkciót!
Ha volt is előnye ennek a túlzott indexelgetésnek és egyéb dolgoknak, ma már szerintem nem nagy szám! és a többi.
Tudom, windows oldalról furcsa lesz, de OSX-nél nagyon más a szemlélet. Egyrészt, nem raksz fel drivert, másrészt, nem, egy user módú program nem ugyanaz, mint egy rendszer részét képző szolgáltatás (windowson sem), harmadrészt kell a metaadat (nem véletlenül nyomja a Microsoft is a Vista óta).szerk, duplán cp-zett idézet
-
JulWCZar
senior tag
Abban egyet ertek hogy keso, de akkor az egesz iparag meg hol van?
A Lenovo csak iden jott ki mSata + HDD komboval gyarilag, tavaly volt eloszor lehetoseg hazilag ra, es a Windows meg sehol nincs tamogatasban.
Ugy vitatkoztok errol, hogy lustak vagytok legalabb az Apple videokat megnezni, pedig ott igen szajbaragosan es egyszeruen be van mutatva mindez. Ha megnezitek, megertitek hogy hogy jon ide a Spotlight, az indexeles, a nagytudasu filrendszer.
Ket videoba kell belenezni:
2004: Jobs bemutatja a Spotlightot, hogy mi ez es mire jo
2012: Fusion Drive mukodese.Ilyen technologiat senki nem szallit, sem hardverben, sem driverben, sem oprendszerben. Ezt ma az Apple tudja megcsinalni, azert amilyen az OS X.
Es mivel ok tomegesen kezdik, ezert lesz nyomas az iparagon.
Most josz itt az SSD meg HDD arakkal: amig nem egyeznek, addig itt ez a lyuk, ahol az 500GB-os user felarat fizet azert, hogy ne ferjen el a regi rendszere egy uj SSD-n, vagy brutalis felarat fizet egy HDD meretu SSD-ert, vagy lemond a sebessegrol es marad HDD-n.
Az Apple ezt hidalta at, OS szintu supportal, gyari hardveren (ugyancsak full supportal), teljesen transzparensen (anyamat nem zavarja ossze), es barhogy is alakulnak a HDD/SSD arak, ok nyernek.
Semmi ertelme olyan dologrol vitazni, amit csak elkepzeltek. Ez csak trollkodas, mint minden Apple hirnel, es faraszto, valamint nem szakmai.
-
Gusztáv
addikt
Ez a gondolatmenet azért hibás, mert te a bolti ssd árakkal számolsz. Nézd meg, hogy mennyi felárat kér egy brand gyártó pl egy 128-as ssd-ért (nem csak az Apple, de a Dell, HP, Lenovo stb is). A külső hdd jól hangzik, de a gyakorlatban elég kényelmetlen. Én is használtam egy ideig így a notebookomat, de a vége az lett, hogy beköltözött a 2. hdd az optikai meghajtó helyére egy caddy-be.
-
Tin
veterán
de lássuk be, most hogy zuhannak az ssd árak, az apple akar még egy jót kaszálni valamin, aminek semmi értelme.
jelenlegi árak:
128-as ssd: 25e, 1TB 7200-as vinyó: 35e, összesen 60e256-os ssd jelenleg 45e körül kapható, hozzá vehető 15-20e-ért 500 gigás vinyó, ez is 60e, talán picit több
na most ahogy én látom, egyértelmű lenne a második kombó, mert egyrészt 256 gigában már elfér egy átlagember a programjaival, játékaival és a gyors ssd-s cuccokkal, az 500 gigás vinyó pedig tényleg elég lenne háttértárnak.
ehhez képest az apple megoldása ugyan 380 gigával nagyobb tárhelyet biztosít, viszont csak feleannyi állomány tud egyszerre "gyors" lenni. hozzáteszem, valószínűleg 128gb állomány "gyors" elérése is elég. viszont, egyrészt a megoldás biztosan lassabb lesz a pakolgatás miatt, másrészt pedig a leválasztott 4 gigás (cache) ssd darabot jól el fogja használni az oprendszer a sok írás miatt.
ja, és ez MOST van. 1 év múlva az ssd árak feleződnek, és ez az egész teljesen értelmetlenné válik. persze a megoldás majd akkor lesz igazán nyereséges, hiszen az ár nem fog jelentősen csökkenni a vadiszuper "fícsör" miatt, viszont az apple profitja nőni fog.
szerintem ennek most sok értelme nincs. 1-2 éve, amikor ez a technológia kijött, volt értelme, csak az apple későn nyúlta le ezt a dolgot. sajnos ez már így sima átverés, de az apple "átlaguserei" majd kifizetik a felárat a hangzatos névért, aki gondolkozik is, az meg jobban jár és kész
-
MongolZ
addikt
Legalább butaságokat ne állítanál:
- leírtam, hogy nincs célközönsége, hiszen ki az, akinek 1 vagy 3 TB helyre szüksége van + SSD-re
- leírtam, hogy 512 GB SSD gyorsabb, ráadásul talán olcsóbb a kisebb helyigény miatt (is)Mindezt gondold tovább: 1 SSD kevesebb helyet foglal, mint 2 különálló eszköz, lehet kisebb a ház és a súly (és az ár), nagyobb az akku, a fantáziádra bízom.
Egyébként örülök, hogy az Apple gondol a vásárlóira, kár, hogy már jópáran ezt kitalálták.
-
Gusztáv
addikt
Megjegyezném, hogy ha Windows-al együtt veszed a gépet, akkor a legritkább esetben kell még drivereket telepítgetni, az is működik out of the box. Csak ugye win vonalon 16 vagy 32 GB-os cache kerül a hdd mellé (hogy olcsóbb legyen), így annak nem sok értelme lenne, hogy elérd azt a területet is. Semmi baj ezzel a megoldással, csak nem kéne úgy előadni, mintha valami revolutionary dolgot találtak volna fel, egyszerűen továbbgondoltak egy létező technológiát.
-
sirály12
őstag
-
JulWCZar
senior tag
1. Olvasd el mit irtam Jobsrol 2004-ben
2. Nezd meg ezt a youtubeon (spotlight intro talan)Az ssd es az indexeles nem egymas alternativai. A spotlight 2004-ben olyat tudott, amit a windows ma se.
Ertelmezd amit irtam, mert ez igy csak trollkodas, nem szakmai forum.
Azt is leirtam miben mas, es miert helyez nyomast az iparagra, hiaba van 3rd party hardver, meg driver
-
sirály12
őstag
Nem ugyanolyan, ezt mi is mondtuk! De szinte teljesen ugyanazt tudja! Akkor min is vitázunk?
Amiben más ez az "újjítás":
- A tárterület az ssd ás a hdd együttes területe (nyertél vele kevesebb mint 128 gigát, egy 1-3 terrás vinyó mellett nem egy nagy dolog)
- Rendszer szinten van integrálva, nem kell szinte semmit tenned és megy. ( ezzel szemben 5 perc alatt felrakható a driver amit más cégek adnak a megoldásukhoz. 5 perc! Nem győzött meg!)De ugyanúgy külön sata portokon figyel a két eszköz, ezér is nem nagy újjítás, csak egy kiegészítés, ha jobban tetszik csak egy driver amit írtak hozzá! Ha egyedi, általuk tervezett eszközről lenne szó, akkor talán beszélhetnénk újjításról.
Én erről beszélek!
-
Gercsa
senior tag
válasz
FollowTheORI #10 üzenetére
Technikailag megoldható lenne.
mint a cserélhető akkumlátor egy mobiltelefonban...
-
nuke7
veterán
ha lenne érv, arra talán valászolnék.
amúgy a samsung is dolgozik az apple-nek, de ... hagyjuk. ők is idióták gondolom
meg agymosottak és a marketing áldozatai...
ja, és elvakultak természetesen.(#84) sirály12 :
nem. itt nem egy technologiáról van szó... nem. belefáradtam. olvass vissza. nem hányok több borsót a falra...
-
sirály12
őstag
Ha volt is előnye ennek a túlzott indexelgetésnek és egyéb dolgoknak, ma már szerintem nem nagy szám!
"Az OS X-en mar hagyomanya van az adatok indexelesenek es egyebeknek, a Spotlight nem mai gyerek, a Microsoftnak evekbe telt beernie, ha beerte mar."Egy ssd és az indexelést is el lehet felejteni!
A nevetésem tárgya maga az volt, hogy sokkal többet tud az adatokról, és akkor? Minek kellene neki mindent tudni az adatokról? A sebessége érdekel, nem az, hogy akár egy vesszőre is lehessen keresni! Sebességben pedig nem nyújt többet.A téma szerintem gyorsítótárazás, ami inkább sebességre megy! Vagy rosszul gondolom?
-
MongolZ
addikt
Privát üzeneted így kezdődik: "Nem olvastam tovább az első bekezdésnel a hszt..."
Ennyire nem tudsz az érvekkel mit kezdeni és ha valaki mást állít, linkel, mond, csak a hiszti megy a fórumon? Ignoráld mások véleményét és legyél boldog, de a sutaságodat ne próbáld úgy beállítani, mint egyetemes igazság és ráerőltetni másra. Az Applenek úgy látszik, hogy ennyire elvakult emberek kellenek, hogy "nekik dolgozzanak". -
sirály12
őstag
Szerintem egy driver amit felraksz a rendszeredre, szinte ugyan annyit jelent, mintha a rendszer maga tudná az adott funkciót! Hiszen a felrakása után a rendszer részét képezi! Vagy rosszul gondolom!
Egyébként pedig teljesen mindegy, hogy a redszer része vagy sem, a működése teljesen ugyanaz!
"Biztos tobbet tud az adatrol, mint barmilyen hasonlo technologia, hiszen az OS X tobbet tud az adatokrol, mint barmilyen mas oprendszer." Ezen hangosan felnevettem, ez nem túl jó itt a melóhelyen!
"Ilyen gyarto szintu supporttal, es ekkora merettel most feladja a labdat az iparagnak. Es a Microsoftnak is."
Miért is?"Versenykepes maradhat az Apple, hiszen csinalt egy arany kozeputat, nem kell a lassu Terabyteok es a gyors parszaz Gigabyteok kozott donteni"
Olvastad a cikket amit linkeltem? Szerintem nem, mert akkor az érveid már ki is hullottak volna! Olvasd el, és utána beszélünk!
-
Tigerclaw
nagyúr
Szerintem ha már Pro és el is kérik az árát, akkor rakhatnának bele 512-es, sőt nagyobb SSD-t is, amin azért még az is elfér, aki dolgozik rajta. Nagyobb adatoknak meg ott van a külső tár, ami szintén lehet SSD, vagy HDD, egészen komoly raid tömb is Thunderbolt vagy USB 3.0 interfésszel. Ennek a hibrid megoldásnak nem látom értelmét, főleg nem munkára. Munkánál az a legfontosabb, hogy kiszámítható legyen a folyamat, ez viszont kiszámíthatatlan, mert a saját logikája alapján egyszer flash területre, másszor HDD területre rakja a fájlokat. (az oda vissza másolás negatív hatásáról nem is beszélve)
-
nuke7
veterán
válasz
Jim Tonic #76 üzenetére
ez egy lopott termék!!!
és mivel olyan cég alapból megkérdőjelezhető aki lopott dolgokat ad el, így az apple-t be kéne záratni, de legalábbis megbírságolni olyan pár száz milliárd dollárra!!!(amúgy hogy finom legyek és nőies: KI A TÖKÖM MONDTA, HOGY EZ INNOVÁCIÓ?! ... tényleg be kéne vezetni egy szövegértési tesztet mielőtt valaki regisztrálhat prohardver-re...
ez szimplán egy új termék ami eddig nem volt az apple repertoárjában, de ez persze lehetetlen, úgyhogy inkább robbantsuk fel őket, de legalább valami bírságot adjunk nekik, és gyorsan minősítsük az ÖSSZES apple vásárlót/ügyfelet, mert tuti, hogy nem épeszűek!!!
és minden céget is, aki csak HASONLÓ terméket is kiad mint egy másik cég és a sok idióta birka féleszű agyament vásárló meg megveszi!!! milyen idióták LOL!!! agymosás!!! ) -
JulWCZar
senior tag
Azert, mert ez oprendszer szintu, ezert joval tobbet tud az adatrol amit mozgat.
Az OS X-en mar hagyomanya van az adatok indexelesenek es egyebeknek, a Spotlight nem mai gyerek, a Microsoftnak evekbe telt beernie, ha beerte mar.
Hogy miert nagy szam?
Nos, tudomasom szerint:
- Egyetlen gyarto (Lenovo, Dell, Asus, stb.) sem kinal ilyen megoldast a gepein.
- Egyetlen operacios rendszer sem kinal ilyen megoldast.Itt meg egyenesen a gyartotol jon, az oprendszer reszekent, out of the box.
A Spotlight pedig garancia arra, hogy okos lesz, hiszen az mar boven sokat tud a gepeden levo adatokrol, a felhasznaloi szokasaidrol, innentol kezdve ez csak adatok mozgatasa, es valoszinuleg symlinkek, ahogy a kollega irta.
Anyam kiveszi a gepet a dobozbol, bekapcsolja, es megy. Anyam nem latja az SSD-t es a HDD-t, nem is akarja.
Anyam nem kolt el sulyos penzeket azert, hogy SSD-n ferjen el az eddigi HDD-s gepen tarolt tartalom (ami tobb volt, mint 128 GB).
Szoval ez:
- Biztos tobbet tud az adatrol, mint barmilyen hasonlo technologia, hiszen az OS X tobbet tud az adatokrol, mint barmilyen mas oprendszer. A Spotlightot 2004-ben ugy mutatta be Jobs, azzal a peldaval, hogy eddig konnyebb volt a weben megtalalni valamit Google-al, mint a sajat dolgaidata a gepeden.
- Ilyen gyarto szintu supporttal, es ekkora merettel most feladja a labdat az iparagnak. Es a Microsoftnak is.
- Versenykepes maradhat az Apple, hiszen csinalt egy arany kozeputat, nem kell a lassu Terabyteok es a gyors parszaz Gigabyteok kozott donteni -
nuke7
veterán
válasz
Jim Tonic #73 üzenetére
így van, az apple egy szar.
semmi értelme nincs amit csinálnak, olyanok mint a kis kínaik,
mindent lekoppintanak és szarabbul csinálják meg mint ahogy azt az eredeti kivitelező tette.
NAGYON GÁÁÁZ!Nem kellene több apple hír ide ph-ra, olyan mintha minden kínai telefonról lenne egy külön hír.
Szánalmas az egész cég amit csinál, nem is értem, hogy miért nem mentek még csődbe!!!
A cégnél már csak a vásárlóik szánalmasabbak, akik egytől egyig birkák és a keményen megkeresett pénzüket úgy költik el, hogy meg se nézik mit vesznek!
Hányinger az egész amit csinál(nak), undorító. -
sirály12
őstag
Hmm. Mintha nemrég olvastam volna hasonló megoldásról, és az nem apple volt!
Itt is van.Valaki világosítson már fel, mitől is áttörés ezek után az apple "találmánya"?
Időzet a cikkből: "Ezen megoldás lényege, hogy egy a háttérben állandóan futó folyamat segítségével a merevlemezen gyakran használt állományok csendben átkerülnek a korlátozott kapacitású, de annál gyorsabb SSD-re, így optimális esetben a rendszer majdnem úgy viselkedik, mintha tisztán csak egy NAND flash adattárolót alkalmaznánk."
-
Angel1981
veterán
válasz
buvartacsko #33 üzenetére
Jaj, Istenem! Már megint itt vagy?!?!?!?!
Már komolyan kezdtem reménykedni, hogy lekoptál a PH!-ról!
Vagy lejárt a kitiltás?Szerk: most látom, hogy (megint?) fel vagy függesztve! Nagyon helyes!
-
JulWCZar
senior tag
Rajottem, hogy hova kerult volna a Fusion Drive:
Ime a 13-as Retina Pro:
Lent, kozepen van az SSD, de ahogy azt az iFixitesek is megneztek, belefer egy 7mm vastag 2.5-os HDD.
Vagyis a csak SSD-vel kaphato 13-as Retina Pro-ban gyarilag van egy ureg, mert minden SSD kerettel van beepitve.Ha megnezed a 15-os Pro-t, ott az SSD a bal oldali ventilator alatt van:
Hasonlitsd ossze a 13-as hangszoro alatti reszevel: ugy tunik ott csak egy szalagkabel van!
Vagyis eredetileg oda rakhattak volna egy 128-as SSD-t, es a touchpad alatti uregbe ment volna egy 2,5"-es HDD!
Zseni vagyok, tudom
-
MongolZ
addikt
"Azt tudod e hogy egy cég bevételének 80% a meglevő ügyfelektől/visszatérők/törzs vásárlóktol van?" - Ez az általános felvetés középiskolai tananyag. Nem is értem, hogy hogyan jön ide, minek dobálózol ilyenekkel.
"És nem vágom h mire kellen felvilagosodnom" - Arra, hogy az Apple már megint megteremt egy igényt, ami eddig nem létezett, de kiszolgálják úgy, ahogy már eddig is meg volt oldva, de most hype-al és jókora felárral kísérve. (Hiszen ez a stratégiájuk)
"A demagóg pedig az, hogy fogalmad sincs a fogyasztókrol meg az igenyeikerol, és csak magadból indulsz ki. ( lásd Fotos megjegyzés)" - Nem tartom magamat fotósnak (bár régen fotóztam), ezért nem is értem, hogy miért magamból indulnék ki. Továbbra sem látom azt az általános fogyasztói réteget, aminek a 128 GB + 3 TB HDD árából vett 512 GB SSD nem lenne jó alternatíva. (És továbbra sem értem, hogy miért lázító az, amit írtam.)
"Amúgy meg a hype nem visz el egy ekkora céget. Divat termek eseteben egyszer-egyszer de ez nem az a szegmens." - Ezt a céget a hype viszi, nem is akárhogy. Lásd iPhone eladások, (mesterséges) sorbanállás boltnyitásnál, stb.
"A másik meg h egy ssd + winyoval hasonlitod össze ezt a megoldást... Vagy a momentus-al. Lásd 56os hsz." - Én nem hasonlítottam össze semmit semmivel.
"Amúgy meg te egy it szakember vagy a kereskedelemben, vagy egy kereskedelmi szakember az it szegmensben..?" - Ezzel személyeskedni szerettél volna?
"nekik dolgozom most" - Ez mindent elmond, több infóra nincs is szükség, köszi.
-
Gusztáv
addikt
válasz
sing1ep1ayer #49 üzenetére
Igazából hol van leírva, hogy ez operációs rendszer szinten van implementálva? Mert a cikkben ez van:
Használat közben a Fusion Drive szoftver egy 4 GB-os írási gyorsítótárat választ le a NAND területről, vagyis minden írás itt landol. - én ebből azt vettem ki, hogy a működéshez egy külön program kell.
-
Szafter
tag
Jól hangzik, de ez is marha drága lesz...
-
nuke7
veterán
Lásd 56os hsz egyébként.
Amúgy meg te egy it szakember vagy a kereskedelemben, vagy egy kereskedelmi szakember az it szegmensben..?A demagóg pedig az, hogy fogalmad sincs a fogyasztókrol meg az igenyeikerol, és csak magadból indulsz ki. ( lásd Fotos megjegyzés)
A másik meg h egy ssd + winyoval hasonlitod össze ezt a megoldást... Vagy a momentus-al. Lásd 56os hsz.
Ha meg mindig nem érted h hol tévedsz, majd idővel rájössz...
Amúgy meg a hype nem visz el egy ekkora céget. Divat termek eseteben egyszer-egyszer de ez nem az a szegmens. -
-
MongolZ
addikt
Egyszer remélem fölvilágosodsz. De tényleg nem sajnállak, az olyan emberekből, mint Te élnek meg az olyan cégek, mint az Apple.
Egyébként ha már fogalomzavar, meséld el, hogy mi volt demagóg a mondanivalómban.
"a hype szerinted miért van - ha van - több év és generáció után is..?" - mert birka embeek mindig is voltak, vannak és lesznek.
-
gizm0net
csendes tag
Elég érdekes dolgokat hoznak ki egyesek a fusion drive-ból...
Még jó hogy szakmai fórum -
nuke7
veterán
válasz
mrhitoshi #59 üzenetére
és ez fog változni, ahogy egyre több pénzed lesz és egyre kevesebb időd
(#60) MongolZ:
sajnos érdemben nem lehet reagálni arra, amit írsz, mert annyira demagóg...
a hype szerinted miért van - ha van - több év és generáció után is..?
amúgy a "hype" NEM életérzés.
(valami nagyon össze van a fejedben kuszálódva, az egészből csak annyi jön le, hogy utálod - valami miatt - az apple márkát. hogy nem értesz hozzá, az látszik a hobbi fotós/filmszerkesztős megjegyzésedből is)
-
MongolZ
addikt
"termékeket, amiket még senki nem csinált meg úgy mint ők..
lehet, hogy csináltak hasonlót, de az nem ugyanaz."Attól, hogy valamit aláhúzol és vastaggal kiemelsz még nem lesz igaz. Valóban. Ez egy X-edik megoldás ugyanarra a témára. Jönnek egy ilyen okossággal, amikor már tényleg olcsón lehet normális méretű SSD-t venni. Továbbra is elvan egy 1.0-s felhasználó egy 128/256, ne adj Isten 512 Gb-os SSD-n. Hogy kinek lesz jó ez a megoldás? Azoknak a műszaki analfabétáknak, akik mondjuk fényképeznek, videót vágnak, stb. Ja, hogy a műszaki analfabétizmus és ezek a foglalkozások/hobbik egyből ki is zárják egymást?
Ha én építek egy tabletet, akkor még senki nem csinálta azt még úgy meg, mint én. Lehet, hogy csináltak már hasonlót, de az nem ugyanaz. (Aztán az más kérdés, hogy az akkor is csak egy tablet lesz.)
Ez az életérzés a hype. Ezt lovagolja meg az Apple. Akik pedig mindezért pluszpénzt fizetnek, meg is érdemlik.
(Az Apple szuperlatívuszokban emlegetett minőségére pedig inkább nem is reagálnék.) -
Tikakukac
titán
Nekem hasonló is bőven elég. Nem kell sem logó sem semmi más, extra magyarázat. Nyers számok meg, hétköznapi tapasztalat. Csupán az SSD+HDD ötvözésének a legjobb kiaknázása érdekel a többi nem. Aki hd2-vel járkál és szanaszét romozgatja az életét, 4 éve egyetlen gépházat épít az nem nagyon híve a boltban megvehető, otthon összedugom és kész dolgoknak. Ez van, nem vagyunk egyformák.
sirály12: Telefonos topikokban már nagyon óvatos vagyok, de inkább kerüljük. Ha mindkét oldal elkerüli egymást baj nem lehet. Addig meg elmókolgatok én magamban.
-
sirály12
őstag
-
FollowTheORI
nagyúr
A Momentus XT-n és társain nincs write cache megoldás... tehát a lemezre írás eleve lassú (normál HDD).
Másrészt 4 vagy 8GB a read cache... amin még egy OS és pár program meg játék sem fér el hiába használod rendszeresen.Az intel féle külön nagyobb SSD "cache" megoldás már hasonló, de még az sem teljesen ugyanez és főleg nem ilyen OS-fájl rendszer szinten beágyazva.
Ennyit arról hogy ilyen már van/volt...
-
nuke7
veterán
miért mozgatna meg általános és alap esetben többet mint 15gb..?
több mint 15gb-vel dolgozik egy átlag ember?
(ha 3 filmet nézek meg, naponta kétszer és emellé még vágok 100 képet mondjuk - ugyanazt, nyilván, különben nem menne át az ssd-re, ha csak 1x nyitom meg - és email-ezek meg játszom meg office doksikat kezelek ez még bőven nincs 15gb...)
(#50) mrhitoshi: még valsz. fiatal vagy. de hidd el, hogy később lesz olyan, amit meg tudnál csinálni, de fizetsz azért, hogy ne neked kelljen. ez ilyen egyszerű, nem kell hozzá informatikai analfabétának lenni.
-
nuke7
veterán
válasz
mrhitoshi #50 üzenetére
1. nem releváns a hsz-ed, mert itt nem sima adatmozgatásról van szó, hanem egy integrált rendszerről, ami több mint valószínű, hogy jobban megy, mint az aktuális piacon lévő megoldások.
2. kritizálhatod, csinálj olcsóbban ugyanilyet.
(ja, hogy az derogálamik már a piacon vannak, azok nem ugyanilyenek
)
3. nyilván ha nem tetszik, nem fogsz ilyennel apple gépet venni. ez ok. de azt mondani rá, hogy fűűű ez gáz... csak ha tudsz jobbat felmutatni, szerintem akkor van értelme.
(#52) Tikakukac:
"akkor hamarosan megoldható lesz vagy jön alternatíva barkácsmódon is"
nem. és nem is értem, hogy ezt hogy gondolod...
azért apple és nem barkács. barkács módon megoldod ssd+hdd komboval, vagy hybrid meghajtóval és windows-os driverekkel. de EZ nem lesz alternatív "barkács" módon, csak hasonló
amúgy teljesen jogosan vagy itt, ezt én nem kérdőjeleztem meg, csak félreérted a cikket, meg a terméket -
Tikakukac
titán
válasz
buvartacsko #51 üzenetére
Egy házban nem sok újat tudnak mutatni. Egy tápban megint nem sok mindent, szépen rakjuk fentebb a minősítéseket és ennyi. Ellenben egy SSD+HDD kombóban elég sok mindent lehet még kihozni. És mivel lassan összeáll az asztali konfig ezért abba valami hasonlót kell szerkeszteni, ezért naná, hogy nézem mit és miből lehet kihozni. Ha így megfelel. Ha az Apple azt mondja, hogy ez így a fasza, és tényleg fasza, akkor hamarosan megoldható lesz vagy jön alternatíva barkácsmódon is, ami nekem jó. Gondolom akkor ez így tiszta.
Amúgy had ne magyarázkodjak már, amiért bemerek írni egy Almás topikba. Ócsároltam? Vergődtem? Nem nagyon. Feltettem egy rohadt egyszerű kérdést, ennyi. Legközelebb ha meglátok egy szifonost egy akármilyen topikban ahol alapból nem nagyon mozogna én is nekieshetek, hogy mi a francot keresel itt? -
buvartacsko
addikt
válasz
Tikakukac #35 üzenetére
"Van egy szupi tápom, házat meg magamnak építek, nem nagyon érdekelnek a gyári dolgok, ezért nem is látogatom őket."
Aha.. tehát ezek szerint Apple terméket vásárolni akarsz, FusionDriveal?! Jól értem? Vagy mégse, hiszen gyári dolgok nem érdekelnek téged. Vagy most akkor hogy is van ez ?
Nem jársz be fikkantani a gépházas topicba mert nem akarsz gépházat venni, de bejársz fikkantani az apple topikba, annak ellenére hogy nem akarsz venni és nem is fogsz és nem is érdekel.
-
mrhitoshi
veterán
Aha. Szóval ők más milyet nyomnak a WC-be.Sokan azért kritizálják ezt, mert ugye miért ne? Fórumon vagyunk, vagy mi a szösz.
Más meg, hogy amit az Apple általában nyújt az minőség ezt senki sem vitathatja, azt viszont igen, hogy ezt a minőséget hogyan akarják az olyan felhasználókra varrni, akik azt sem tudják, mi a frász az a CPU.
A harmadik meg az, hogy mivel ez szakmai fórum, és sokan értik mi is az a CPU, így persze hogy kritizálnak egy olyan megoldást, ami olcsóbban megoldható.Ilyenkor viszont felmerül bennem a kérdés, hogy mire megy majd az Apple, ha a mostani számítógép generáció felnő, és egy olyan alapműveletet, mint az adatok mozgatása, meg tudnak oldani segítség nélkül.
-
sing1ep1ayer
őstag
Nem értem miért fikázzák sokan ezt a megoldást; szerintem teljesen rendben van és hasznos - mondom ezt annak ellenére, hogy nem igazán vagyok Apple-fan. Hogy nincs benne semmi újdonság? Lehet, legalábbis technológialilag, viszont operációs rendszer szinten ezt sem a Linux, sem a Windows nem tudja. Persze a hozzáértőbbek akár segédszoftver nélkül, önállóan is képesek átpakolni a gyakran használt fájljaikat egy ssd-re, de sokan vannak olyanok, akik kizárólag használják a gépet, ellenben nem tudják ilyen módon konfigurálni. A Fusion Drive-nak köszönhetően viszont most ők is egy pazarabb felhasználói élményt kapnak. És hát nem ez az apple egyik fő törekvése?
Nincs ezzel baj, tényleg. Nem spanyolviasz, de jó cucc... az árazása meg, nos... egyszerűen csak almás. -
Zirowe
nagyúr
Nagyon jó a szarkazmus, de egy életszerű példa: 60gb-s ssd (valós tárhely 55,7gb), élettartama 5 és 10ezer írási ciklusra becsülve, vegyünk egy közepes 7500at alapul, napi 15 gb-nyi adatmozgással kb 76év.
Oké.
De ezen felül ugyebár van az alap ssd művelet, ami mozgatja az adatokat, hogy az elhasználódottság kb azonos legyen, aminek nem tudni, hogy mennyit vesz igénybe napi adat szinten.
És akkor öntsük nyakon az egészet feje tetejére állítjuk, az ssd folyamatosan pörög, és napi 15 helyett 60-70gb-nyi adat fordul meg rajta, és már itt 16évnél tartunk.
A cikkben leírtak szerint pedig akár sokkal több is lehet az adatmozgás, hiszen folyamatosan mozgat mindent.
-
nuke7
veterán
DE!
drasztikusan!
legalább 50%-al gyorsabban hal majd meg!
így már csak 5millió órát fog bírni, 10 helyett...(#44) HSNet: ha jól megírták az algoritmust, akkor az derék. De persze ehhez kell egy jó rendszer is, meg ugye a jó hardver meg az egész amit össze-optimalizáltak.
senki nem mondott spanyolviaszt - az apple pl. soha.
olyan eszközöket adtak, amik addig a legjobbak. (iphone, ipad, stb.)egyik sem új ötlet, csak abban a formában még senki nem csinálta, mint ők.
ez van ezzel, és valsz ez lesz az egyik legjobb (ha nem legjobb) hibrid megoldás.
az apple ezt csinálja. a legjobbat - általában.
és nem ők találják fel, nem technologiát adnak el - szép is lenne végfelhasználónak - hanem termékeket, amiket még senki nem csinált meg úgy mint ők..
lehet, hogy csináltak hasonlót, de az nem ugyanaz.ezt kéne megérteni az apple hater-eknek, és ez nagyon nem megy nekik...
-
törölt tag
Nekem a keynote-ból úgy tűnt, hogy ez a megoldás az összes appot és magát a rendszert az SSD-re teszi, a felhasználói mappákat: Dokumentumok, videók, zene, public, képek, letöltések stb. a HDD-re. A 128Gigából pedig cachelésre annyi van fordítva, amennyit a rendszer "gyakran használt"-nak érzékel (az appokon kívül természetesen) tehát a HDD-n lévő doksikból, vagy videókból ésatöbbi az SSD-re cacheli ezeket a gyakran használt állományokat. Ennek értelmében, ha letöltesz, vagy doksit mentesz, akkor azt a HDD-re teszi. A többi a cikkben is le van írva szerintem egész emészthetően. nincs értelme a hybrid drive-okhoz hasonlítani több okból: A hybrideknél a winyó és az ssd egyben van és a winyó logikája pakolgatja a gyakran használt cuccokat az SSD részre (tudtommal) amik ráadásul egyben vannak és sokkal kisebb méretű az SSD rész, pl. 4Giga, szemben a 128gigával. A hybrideknél az OS is a lemezeken foglal helyet, az SSD "csak" egyfajta kiterjesztett gyorsítótár, mint valami nagyra nőtt readyboost (ha nem tévedek) Ennél meg az OS és a programok automatikusan az SSD-re kerülnek és csak másodlagos funkciója a cachelés a többi cucc számára. Ezzel szerintem 2 legyet is ütöttek, mert a programok és az OS is gyorsabban reagál és indul, de közben a HDD-n lévő cuccokat is gyorsítják és az egészet az OS vezérli úgy, ahogy a cikkben is volt írva, folyamatosan ürítgeti a HDD-re a cuccot a meglévőnek helyet csinálva, de csak akkor ereszti el, amikor már tutira átkerült a cucc az SSD-ből a HDD-re =de ezt már leírták) A másik nagy előny, amit már valaki írt is, hogy nem kell semmivel sem sz@rakodni. A 2 háttértároló egynek látszik, a másolgatást az OS vezényli le a háttérben és nem tapasztalsz semmi mást, csak a gyorsaságát. A másik, amit kérdezett valaki, mi van ha tönkremegy az SSD valamiért, vagy elhasználódik. A hybridekben pl. bukta van ilyenkor szerintem, bár nem tudom a seagate hogy áll a kérdéshez (egyébként nemrég volt róla cikk, hogy az is drága és nem is igazán terjedt el - hát ez el fog szerintem hamarosan ahogy szokásukhoz híven a gyártók majmolni fogják az Apple-t..) Szóval ebben meg külön van az SSD és ha meghibásodik, akkor cseréled/cserélik, a rendszert, meg amiket használt, visszapakolod a Time Machine mentésből az SSD-re, egyből bootol és minden ugyanott áll, a többi cuccod, doksid meg letöltésed meg a HDD-n van és ennyi. Nekem tetszik. Egyébként, mondják hogy drága. Nem emlékszem az árára, de mostanában néztem az A@..a árait, olyan 21-25 körül indultak asszem a ratyibb SSD-k, az 500-as HDD-k meg talán 15-16-ról, az 1 terásakat nem tudom mennyi volt már. De hát ez ilyen, Apple egy más "univerzum" de nem véletlen sikeres 30 valahány éve. Az emberek bíznak benne és egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon hallani károgásról felhasználók részéről, legalábbis arányaiban nem annyit, mit ahányat hallok más gyártók baklövéseiről, visszahívásaikról és felhasználói elégedettségről. És persze köztudott, hogy bármilyen alkatrész drágább az Apple cuccokba. De pl. a BKV-vel ellentétben, ha valakinek nem tetszik, akkor szíve joga, hogy nem veszi meg és annyi. Én pl. Asus-t vagy MSI-t nem vennék semmi pénzért, max, ha a családomat fenyegetnék.
-
HSNet
aktív tag
Szóval (bocs, nemcsak neked, de te értelmesen kérdeztél):
Abban más az SSD cache megoldásoktól, hogy nem block, hanem filerendszer szinten dolgozik.
Oké, hogy block esetén is komplett fileok vannak becache-elve (mivel egy-egy file minden általa használt blockja azonos gyakorisággal lesz elérve valószínűleg), de itt megvan az az előny, hogy tudhatjuk, hogy milyen fileról van szó.Ehhez add hozzá, hogy átlag userek (ha win xp+/*nix-en nevelkedtek), akkor nem a c/d/e meghajtóra fognak pakolni, hanem a 'Dokumentumok'-ba, 'Képek'-be, etc, amik szépen bent vannak a user profile-uk alatt (lévén *nix-ről beszélünk).
Továbbá OSX-nek van egy olyan szép tulajdonsága, hogy a programok nem ám csak úgy összevissza pakolgatnak a lemezre, hanem az 'Applications' alatt kapnak egy mappát és abban garázdálkodhatnak (kivételek vannak, de a túlnyomó többség betartja).
Ha ezeket összeadod, akkor a filerendszer szintjén látom, hogy xy alkalmazást elindítottad 17-szer, míg z alkamazást csak 3-szor, O-t meg egyszer sem, így fogom, és átlapozom xy-t az ssd-re (és annak a munka könyvtárait is), O-t a hdd-re, z-t pedig, ha elférek, akkor az SSD-re, egyébként nem piszkálom.
Ugyanez pepitában, ha sokat nyitogatsz a 'Képek' mappádból, akkor az megy az ssd-re kompletten, akkor is, ha egy-egy képet csak kevésszer nyitottál meg, stb.
Ezeken felül van az a szabály, hogy az oprendszer maga mindig az SSD-n ül (és mivel a frissítéseket és a lemez managementet is ő intézi, így a frissítései is oda fognak kerülni). Ugyanez igaz az alkalmazásokra is, mivel azok is egységes objektumként vannak kezelve, ha frissül, az nem változtat a helyzetén.
Ezen felül ott a 4GB cache, ami cache-ként viselkedik, azzal az extrával, hogy mivel filerendszer szinten kezeljük a dolgokat, az 5 GB-s filet meg sem próbálom beleírni, az megy a hdd-re, így a block szintű kezeléshez képest még kevésbé is terhelem azt a részt.
Cache terület egyébként azért kell, mert a frissen létrehozott fileokra nyilván nincsen még usage statistics. Cache nélkül az új fileoknál először lassú lenne, majd, ha sokat használod, akkor begyorsulna (amikor átpakolja az ssd-re), így megfordul a dolog, ha kell gyors, ha nem piszkálod, akkor szépen kiírjuk a hdd-re.Mit ad ez a power usernek újat? Semmit, eddig is managelhetted magadnak, és mivel tudod, hogy mit akarsz használni az ssd-ről, sokkal jobban finomhangolhattad a rendszert.
Másrészről az egyszerű user azt sem tudja, mi az az ssd, és nem is kell tudnia. Egy ilyen megoldással csak annyit vesz észre, hogy 'It just works'Az is fontos mik azok a gyakran használt fájlok.
Hát ezt max azok tudják, akik a rendező algoritmust írták, de amíg van hely, addig a hetente egyszer elindított játékod simán fel kell hogy kerüljön az ssd-re (vagy szar az algoritmus).
Az azon a játékon belüli fájlokat is szétszórja?
Nem kell neki, szvsz egyben fogja kezelni (de amíg ezek a gépek még nem is kaphatóak, nem lehet biztosra mondani).BTW, kalapomat rá, hogy annyit tettek, hogy '/' az ssd, hdd felmountolva valami jól elkülönített helyre ('/u01'
), és annyit csinál, hogy sym linkelget a kettő között, és az egész nagy varázslat a dologban az algoritmus lesz, ami eldönti, mit hova kell rendezni.
-
ng0ofy
KORREKTOR
Régi dolog az egyes foglalási egységeken lévő fájltöredékek írásának és olvasásnak naplózása, innentől a naplót egy táblázatként kezelve függvényeket alkalmazni nem nagy kunszt, pláne, hogy csak alap statisztikai műveletek szükségesek. (: A többit szerintem te is kitalálod, olyan, mint amikor van egy kis fiókod az orrod előtt meg egy nagy a hátad mögött és ugyanakkora kockákat tartasz bennük, sok kicsit, ám a kocák szine-szaga stb más és rendezgetned kell, hogy melyiket hol tartsd, hogy minél kevesebbet dolgozz feleslegesen.
-
FlekkeN
aktív tag
Kösz a válaszokat. A cache én is tudhattam volna tiszta idióta vagyok, hiszen nem fájlokat hanem fájltöredékeket kezel.
Az lehet, hogy nem látod mi hol van, de sebesség szempontjából egyátalán nem mindegy. Csak úgy kezeli hogy teljes fájlokat rak egy-egy lemezre nem? Sebesség alapján egy film indításánál meg tudom állapítani, hogy az SSD-ről indult-e el vagy sem, tehát lényeges lesz.
Az is fontos mik azok a gyakran használt fájlok. Például egy játékot feltelepítek és játszok vele hetente egyszer az gyakori? Az azon a játékon belüli fájlokat is szétszórja? Példál csak 1 pályán játszol a többin nem, és akkor azokat átrakja a HDD-re hogy legyen hely az SSD-n?
Engem érdekelne a pontosabb működése. -
ng0ofy
KORREKTOR
1: igen (szerk: majdnem, de ilyesmi méret lehet)
2: nem másolsz sehová, nem is tudsz, a háttérben folyik, system maintence
3: mindent az ssd-n csinál vélhetően, hogy minél gyorsabbnak tűnjön a usernek!
4: cache. Nem egyszerre tárol ott semmit, hanem csak annyit, amennyit épp nem írt ki sehová. Ettől cache.
5: passz, a mérnökök erről szerintem hallgatnak, 4 gb elfér a vezérlő mellett is egy gyűszűnyi chipen külön.
6: az egész cucc egy lemez számodra, az sem tudod mi hol van rajta, az meg yhogy ssd-hdd végképp nem tudod, ez a lényeg! lemez és kész! Nem tudod rendezgetni, meg külön kezelni! -
FlekkeN
aktív tag
Kérdéseim:
1. Felhasználó akkor egy 100GB-os SSD-ből és egy 1000GB-s HDD-ből és 4GB cache-ből kb1096GB-ot(1000+100-4) lát?2. Ha a HDD egyik részéről másolok az SSD részére az akkor az a HDD sebességével megy?
3. Ha mondjuk éppel letöltök filmet az alapjáraton melyik meghajtóra rakja fel? SSD vagy HDD?
4. Ha letöltök egy 5GB-os fájl ami nem fér a cache-be(4GB) mi történik?
5. Ha letöltöttem egy 99GB-os fájl és feltéve, hogy először az SSD-re rakja, akkor annyi a sebességnek?
4. A cache egy előre lefoglalt része az SSD-nek(pl.: partíció)?
5. Ha betelik az SSD belassul az egész rendszer?
6. Betelt az SSD és most fogom frissíteni a rendszert. A rendszerfájlok egy része a HDD-n lesz vagy átrendezi a fájlokat?
-
Zirowe
nagyúr
Ez mind szép és jó, de ettől az egésztől nem fog csökkenni drasztikusan az ssd élettartama?
-
StLui
veterán
válasz
Tikakukac #31 üzenetére
Hidd el még mindíg nem sikerült megértened mit csinál ez a cucc, ez tisztán kiolvasható ebből a hozzászólásodból, de majd egyszer biztos sikerül. Az tény hogy nem számtech forradalmat kell keresni benne. Egy apró felhasználóbarát ötlet, ami sok olyan embernek jó, rengeteg ilyet ismerek, akik azt sem tudják mi az a hdd, hova kerülnek az adatok, mire való a memória. nekik hiába raknék egy ssd-t és egy hdd-t a gépbe, pár hónap után meg lehetne nézni őket.
-
Tikakukac
titán
válasz
buvartacsko #33 üzenetére
Van egy szupi tápom, házat meg magamnak építek, nem nagyon érdekelnek a gyári dolgok, ezért nem is látogatom őket. Ellenben a vinyó és SSD igen, pláne, hogy mi hozható ki belőlük. Továbbá: nyugalom. Én sem szoktam elküldeni a búsba a htc meg égutdja milyen topikokba beeső, valóban értelmetlenül kommentelő és fikázó hatereket. Én itt kérdeztem, normális hangvételben. Szerintem legalábbis semmi durvát nem írtam ki. Ha igen, akkor elnézést érte.
Bumm alatt pedig a technológiai hátteret értettem. Mert ott új=bumm nem nagyon van. Ha így már jobb.
-
ng0ofy
KORREKTOR
Értem én, hogy miről van szó, de mint technológiai "újítás" megkésett. Más dolog, hogy mivel az SSD ára most lett megfizethető körüli (relatív persze), most van "értelme", pénzügyi szempontból előrukkolni a dologgal. Más kérdés, hogy más fejlesztőcégek már évek óta rendelkeznek ilyen vagy ehhez hasonló alapelvű technológiával. A lényeg, mint már írtam a gusztustalan körítés és felár.
Számomra gusztustalan, amikor érzem, hogy csak olyan termék vagy fejelsztés kerül ki egy boszorkánykonyhából, ami épp nagyon eladható. A jelennek, közeljövőnek. Persze ez is készen van náluk évek óta, csak eddig nem lehetett eladni bárkinek. Neked, nekem, Julcsinak, Gézának. Amikor kuriózum lett volna és egy hozzáértő vagy kíváncsi félszeg lélek füttyentett volna, hogy "Na, ez igen!", akkor lapultak a dologgal és ez a gusztustalan.
Ennyi (: Egyébként tényleg szép név. -
buvartacsko
addikt
válasz
Tikakukac #31 üzenetére
De milyen hatalmas bummról beszéltek? Ez csak egy kurva cikk.
Tessék. Menjetek be ide is értetlenkedik hogy mire fel ez a nagy bumm. Meg ide is.
Eddig is léteztek tápok meg gépházak. Mire fel ez a nagy bumm? Ez is egy ugyanolyan cikk mint a többi, csak ti apple haterek bemásztok ide és fikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafikafika.
-
ledgeri
nagyúr
Csak kérdezem, hogy vajon honnan jött a 4 giga mint optimum? Meg hogy mennyit foglal egy OS+alap progik?
Mert ha abból indulok ki, hogy a winn7-nek elég (úgy alapból) pár progival 100 giga, meg kell az ssd-is óvni pár giga "dab-sector-pufferrel", akkor lehetne több is ez a tároló... Nomeg ha megoldható lenne, hogy az a 4 giga az csak ennek a résznek lenne feláldozva (biztonsági többlettel együtt), akkor lehet, hogy még óvhatóbb lenne az SSD-bár ebben leírása után már el is bizonytalanodtam-
Nálam az apple már a Spec-munkára jó, tecknikailag fejlett, és néhány embernél csak divatcikk kategória, vagy valami ehhez közeli...
-
Tikakukac
titán
Nyugi, bő 3 éve TV-m sincs, rossz tipped volt. De azért kedves gesztus.
Mérnök infósként pedig hidd el, eléggé el tudom képzelni a dolgokat, felfogtam mit akarnak.A kérdés:
"Ez a folyamat teljesen automatikusan a háttérben történik"
Ez egy létező megoldás, eddig is volt. Ők integrálják egy vezérlőbe azt, amit a driver csinálna windows alatt. Cserébe ugye itt nem fogsz ki-be dobálni vinyókat meg SSD-ket kedvedre. Ebben nem látom az újdonságot.Szortírozás megint nem nagy cucc, az okos driver eddig is használat alapján rakott ide és oda programokat.
Ami izgalmasabb, az a tárterületként való alkalmazás. Ami jobban belegondolva tényleg jó ötlet, valóságban mondjuk elég kevés olyan alkalom lehet, ahol ez kéne.
buvartacsko: Én valóban nem értettem/értem, hogy mire a hatalmas bumm.
-
IIIIIIIIIIII
csendes tag
A felhasználó mit vesz észre?
Hogy a rendszer gyorsabb, úgy hogy mellette ott van 1 tera adatnak is hely.Mivel jobb mint a sima SSD cache-elés?
Hogy hasznos tárterület marad az SSD is és a HDD is.U.i:
Szerintem előbb fogjuk látni ezt a feature-t egy linuxon, mint windowson. -
nuke7
veterán
válasz
Tikakukac #19 üzenetére
nem kell hátast dobni
ez egy olyan technológia, ami eszébe jutott már másoknak is, de az apple - ugyanúgy mint a smartphone és a táblagép esetében - tovább gondolta / megcsinálta a saját verzióját.
ennyi.nem tetszik se az ipad, se az iphone, nem kell tőle hátast dobni, vannak/voltak más tabletek meg okostelefonok is, csak azok másmilyenek. lehet azt venni, ha az tetszik. szevasz.
-
-
nuke7
veterán
válasz
#10691584 #22 üzenetére
mert így is van... apple hírt nem kell elolvasni / megérteni meg pláne
be kell menni a topic-ba és beszólniez a menő mostanában
(#23) Tikakukac: le kéne állni a sok tévézzéssel, mert megárthat...
de tessék, kimásolom neked a fontosabb részeket, hátha így könnyebb lesz:"...nem egy klasszikus gyorsítótárazási megoldás van a háttérben, ahol az SSD kapacitása nem jelentkezik hasznos területként."
és:
"Ez a folyamat teljesen automatikusan a háttérben történik" - rendszer szinten. nem kell driver meg nem kell sajátmagadnak másolgatni.
és:
M@trixfan hsz-e :
"... Nagyon nagy (k - szerk.)ülönbség, hogy a szortírozás OS szinten történik, sokkal komolyabb optimalizációt lehet így véghezvinni."
ha ezután sincs meg, add el a tv-d komolyan...
-
törölt tag
Miért van az az érzésem, hogy a hozzászólók nagy része vagy nem olvasta el elég figyelmesen a cikket, vagy nem érti
-
ng0ofy
KORREKTOR
válasz
Tikakukac #19 üzenetére
A nevétől! Lehet, hogy spanyolviasz, de ilyen szép neve még nem volt! Így lehet eladni! (:
btw: én is mindent az SSD-n dolgozok és ami nem kell nagyon (képek-videók-doksik) megy a merevlemezre. Mindez ugye mappa szinten van. Persze aki nem tudja a saját dok. és mádia állományát rendszerezni és mindent egy helyen (win desktop mappa 26 gigabájt és társai
) az fizessen is ki egy ilyenért a meghajtókon felül 80 ezer Ft-ot, mert tényleg szép a neve.
-
Tikakukac
titán
Most akkor ennek a cuccnak melyik részétől, vagy mitől kéne hátast dobni?
-
MongolZ
addikt
Bár már sokan leírták, csatlakozom: feltalálták a spanyolviaszt!!!
De a legjobb az egészben, hogy ezt az Apple felhasználók 99%-a hatalmas újításnak fogja érezni, amilyen eddig még sosem volt! Tovább nő az Apple hype-ja.
-
StLui
veterán
Néhányan tényleg nem értitek, hogy más mint a gyorsítótáras megoldás, vagy csak poénkodtok és nem akarjátok érteni?
-
Kirrr
aktív tag
Apple feltalálta a MomentusXT-t... zseniális.
-
Rebourne
aktív tag
válasz
FollowTheORI #10 üzenetére
Azért krepálna be az egész rendszer, mert azon van
Maga a drive nem bekrepált fele remélhetőleg még használható marad az adatok kinyerésére, de mivel az OS is a rajta van ezért a számítógép normális használata nem valószínű utána. Ez persze vonatkozik minden meghajtóra, nem csak a Fusion Driver-ra
Az SSD (ill. az ilyen hibrid, cache, stb.) meghajtókról azonban az adatmentés sokkal drágább és bonyolultabb mint a mágneses lemezekről, ezért munkára szánt gép esetén minenképpen kell egy backup rendszer is (amire az Applenek van hasonlóan egyszerűen használható megoldása).
-
Gusztáv
addikt
Hát ez kb olyan mint az Intel SRT, annyi fejlesztéssel, hogy mivel nagyobb a ssd, az egész oprendszer rajta csücsül. Plusz van ez a 4GB-os cache terület, amire minden kiíródik, majd utána a rendszer eldönti, hogy az ssd-n kerül át más helyre, vagy a hdd-n. És itt van a hátránya a dolognak is, mivel ez jóval több írási műveletet jelent, és mint tudjuk az ssd-nek ebből a szempontból véges az élettartalma. De semmi baj, az 1 éves alap garancia időt biztos túl fogja élni
.
-
Tin
veterán
válasz
FollowTheORI #2 üzenetére
hát, pedig a hibrid vinyók pontosan ugyanezt tudják... van bennük egy kisebb (ált. 4-8 gigás) SSD, és arra azokat a fájlokat rántják be (cache-be), amiket gyakran használ a user.
az apple annyit próbál tenni, hogy csinál egy szoftveres megoldást, ahol a cache az SSD eleje, a másodlagos gyorstároló az SSD további része, a vinyó pedig az adattároló.
mivel az oprendszer, az összes személyes dokumentumod és egyéb munkára használt állományod elfér 128GB-on biztosan, a zenék-filmek-képek pedig tökéletes helyen vannak a lassabb vinyón, ennek sok értelmét nem látom.
inkább csak egy sima árukapcsolás.
-
Prof01
veterán
Jó cucc!
-
Gercsa
senior tag
Apple stílusú megoldás, hm.
Gondolom ha a kettő közül az egyik elszáll, akkor az egész rendszer bekrepál, esetleg az anyacég aranyáron csinál nekem adatmentést vagy rendszer helyreállítást. -
tamasgal
senior tag
Szuper, ez tetszik! Tulajdonképpen ez olyan mintha a winyónak nem 8 vagy 16 MB memója lenne hanem 4GB?
-
M@trixfan
addikt
Én már teljes mértékben az "All Flash" megoldás híve lennék, de az árak még nyilvánvalóan nem teszik ezt lehetővé, habár a 256-as SSD-k bőven megfizethetőek komolyabb felhasználásra. Első körben én is azt hittem, hogy ez simán csak az Intel-féle megoldás. Nagyon nagy ülönbség, hogy a szortírozás OS szinten történik, sokkal komolyabb optimalizációt lehet így véghezvinni.
Arról viszont lehet tudni valamit, hogy a Windows 8 képes-e valami hasonlóra? Simán el tudnám képzelni.
-
DeltaPower
addikt
Ha már a spanyolviaszról esett szó:
Corsair SSD cache
Intel SRT
OCZ Synapse -
Angel1981
veterán
"Akik pedig komolyabb munkát végeznek vagy átlagon felüli elvárásaik vannak, azok számára továbbra is egy tisztán SSD alapú rendszerben és az adatok „kézi” menedzselése a megoldás." - én ezt teszem lassan két éve.
Mindazonáltal hasznos kiegészítés, bár akkor már inkább hardveresen is hibrid tároló...
-
Az ára is elég almás lett, 80 000 ft...
-
Tin
veterán
apple típusú zseniális ötlet
vannak vinyók amik évek óta tudják ezt hardveresen, az ember megoldhatja ezt "kézileg", az apple pedig megoldja szoftveresen...
az ötlet amúgy jó lett volna pár éve, de most már nem drágák különösebben a 256GB-os SSD-k sem, az apple gépei pedig amúgy is drágák, az a plusz felár a felhasználókat biztosan nem zavarná.
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Debreceni gyorsétkezdék, éttermek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Filmgyűjtés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1