Merevlemez gyorsítása SSD-vel?

Nagyon érdekes terméket mutatott be a SilverStone, mely újszerű koncepciójával hatalmas sikerre számíthat. A vállalat HDDBOOST névre keresztelt elgondolásával egy merevlemez és egy SSD köthető össze, aminek hatására a számítógép fájlkezeléssel kapcsolatos teljesítménye jelentősen növelhető. Mint tudvalevő az olcsó SSD-k legnagyobb problémája, hogy nagyon kis tárhelyet kínálnak, így mindenképpen érdemes egy merevlemezt is használni a szélvészgyors meghajtók mellett. A HDDBOOST egy olyan koncepció, mellyel egyesíthetőek a két rendszer előnyei.


[+]

A beszerelés rendkívül egyszerű. A 2,5 hüvelykes SSD-t a HDDBOOST beépítőkeretébe kell helyezni, majd egy SATA kábel segítségével össze kell kötni a merevlemezzel. Az alaplapra a SilverStone okossága csatlakozik, ami biztosítja a két adattároló közötti vezérlést. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot az SSD egyfajta méretes gyorsítótárként funkcionál, így a számítógép a winchester kapacitását érzékeli.

Az összekötésnek még egy esetleges HDD-re telepített operációs rendszer sem képez akadályt, hiszen a HDDBOOST-ra kötött SSD a rendszerpartíció fontos adatait tükrözi, így gyakorlatilag ideiglenes tárolóként működik. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer csak a fontos vagy gyakran használt adatokat írja fel az SSD-re, ami a kevés írási ciklus hatására növeli a meghajtó élettartamát. Ettől függetlenül kisebb probléma, hogy a legtöbb fájl továbbra is a merevlemezről töltődik be, és ez rossz hatással van a teljesítményre. Persze ez a módszer még mindig gyorsabb az SSD nélküli rendszerekhez képest.


[+]

A Silverstone elmondása szerint a HDDBOOST megfelelően gyors SSD mellett akár 70%-kal is növelheti a fájlkezeléssel kapcsolatos műveletek teljesítményét. Az új termék február végén kerül az üzletekbe az ajánlott fogyasztói ára 40 euró körül lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés