-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
crissprivat
senior tag
válasz
Sk8erPeter #14780 üzenetére
Köszi az infót.
-
Clever0
senior tag
válasz
Link ügyben igazad van, és az sem nagy segítség (pl. utólagos keresésnél), ha névnek meghagyják a "[link]"-et, mint pl. itt: #14730. Amúgy Chrome-ban, ha kijelölök egy linkgyanús szöveget, a jobb gombos helyi menüben van "Ugrás:" pont is, nem kell copy / paste.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
Köszi, amúgy azt szoktam használni, de ez most direkt volt, hogy látszódjon, hogy mire hivatkozok. Mondjuk egy link tag-et alátehettem volna...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #14251 üzenetére
Az hiszem igazad van, és átsiklott afelett a rész felett, ahol a lekérdezésekkel kapcsolatos igényeit felsorolta. Azt hittem elég a napi szintű kirajzolás. Így valóban szükség van legalább egy sqlite adatbázisra. Elméletileg egy postgresql elmegy kevés memórián is, talán beválna, ha jól van megtervezve a kliens, és nem dolgoztatja feleslegesen. A fájlos módszerrel is össze lehetne tákolni, pl websql használatával, de az már tényleg igénytelen lenne. :-)
-
Szita1
tag
válasz
Sk8erPeter #14176 üzenetére
Köszi a kritikát, amin tudtam javítottam.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #14233 üzenetére
"És akkor azt mondod, hogy amikor a felhasználó a böngészőben szűrni és keresni szeretne az adatok között, akkor ezt a 92 fájlt kellene feldolgozgatni (hogy hol, az most mindegy)."
Csak te állítod, hogy én ilyet mondtam. Azt írtam, hogyha nincs szükség különösebb szűrésre, csak napi és havi szintű kirajzolásra, akkor teljesen megfelel a fájlrendszer is az adatok tárolására, és nem kell adatbázis. Ha időközben változnak az igények, akkor meg fájlokból bármikor fel lehet tölteni az adatokat egy adatbázisba. Mi ebben a rugalmatlan? Szvsz inkább az igénytelen, ha valaki nem gondolja végig a problémát, és ágyuval verébre lő. Ez jelen esetben meg különösen problémás, mert limitáltak az erőforrások.
-
s3toraph
senior tag
válasz
Sk8erPeter #14188 üzenetére
+ #14189) inf3rno + (#14190) arnd + (#14192):
Ez szakdolgozati téma nekem. MSP-EXP430G2 lauchpaddal próbálkoztam, alacsony fogyasztás és költséghatékonyság miatt, de azzal nem boldogultam, nekem túl bonyolult (hobbielektronikás cikkek vannak hozzá). Év végéig meg akarom csinálni.
Adatbázisra jó lenne sql-es, vagy a txt-s vesszővel elválasztott adattárolás is.
Kicsit félreérthető voltam, szóval: a hőmérsékletnél, egy mérés nem mérés, és páratlan számú kell a pillanatnyi hőmérséklet pontos megállapításához, ezért úgy gondoltam, egy értékhez legalább 5 mérést használok és ennek átlagát veszem. Ahhoz, hogy a hőmérsékleti adatok viszonylag real time jelenhessenek meg a weblapon, szerintem 20mp-enként kellene frissíteni, tehát percenként 3 mérési eredmény lenne, minden eredmény 5 mérés átlaga, tehát 4mp-enként mérnék egyet hőmérőnként.
Az eredményeket első körben csak addig kell tárolni, amíg meg van az 5 mérés, hogy egy konkrét eredmény átlaga meg legyen, mint pillanatnyi hőmérséklet, ami már pontosnak nevezhető szerintem.
Aztán ha ez működik, akkor jönne az hogy letárolom az átlagokat, hőmérőnként, azaz percenként a 3 eredményt. Ez a diagramhoz lehet erős túlzás, akkor mondjuk lehetne csak minden 5. vagy 10. percben vett 3 átlageredmény átlagát letárolni. Kezdésnek mondjuk 3 hónapra visszamenőleg lehetne visszanézni az adatokat. Itt lehetne választani, hogy mekkora időszakot mutasson, pl. beállítani nap és óra szerint, mettől meddig.
Weboldalt nem akarok bérelni. Úgy gondoltam, hogy az adatokat SD/microSD kártyára menteném, magán az eszközön (ha nincs rajta olvasó akkor kiegészítő modullal). Dyndns-el egy oldalt készítenék, amire az eredmények kikerülnek, és innen tudok pár dolgot vezérelni: mérés indítása/leállítása, szobánként külön-külön, szobák törlése/létrehozása/átnevezése, ilyesmi.
A biztonságos kapcsolatot meg lehet oldani Linksys WRT54GL routerrel, tomato szoftverrel, amiben van VPN szerver, tud NAT-ot, így a biztonságos kapcsolat megvalósítható (még nem használtam, de találtam egy egész jó forrást hozzá, UNO-val ezzel a felállással webes hőmérsékleti monitorozást meg lehet valósítani, beavatkozással). Meg lehet oldani azt is hogy a kapcsolat állandó legyen (egyszer beállítottam és onnantól mindig jól működjön), a szolgáltatói IP cím időszakos változtatása ellenére is, ami szükséges is az elvárt működéshez.
A boardnak pedig kell hálózati interfész, minimum LAN (ha nincs rajta, pl. ethernet shielddel).Tehát, az arduino/raspberry csatlakozna a routerhez, a rajta tárolt mérési adatokat megjeleníti a weboldal, ami persze kér felhasználói nevet és jelszót, így bárhonnan monitorozható ill. vezérelhető.
Kérdés, hogy az adatbázis tárolás, a hőmérsékleti diagramhoz használt adatok tárolása és feldolgozása miatt, vajon teljesítményben elég lenne egy arduino, mondjuk egy uno? Egy otthoni rendszernél nyilván számít az áramfogyasztás is, de ettől fontosabb hogy maga a rendszer mennyibe kerülne. Az arduino boardok úgy látom olcsóbbak, viszont, ha a céljaimnak nem felelnek meg, ill. ár/érték arányban jobban járnék egy raspberryvel, akkor utóbbinál maradnék.
Mit javasoltok?Példaprogramok alapján indulnék el, de magamtól akarom megírni az egészet.
Ha eldőlt melyik vonalon maradok, akkor abban a topicban maradok, nem fogok mindkettőbe írogatni. Addig is nézzétek el nekem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #14188 üzenetére
Arduino-ban mennyi memória van? Nem biztos, hogy egy normális adatbázis plusz még egy webszerver elmenne vele, legalábbis vannak kétségeim. Max event log-ot tudhat tárolni, amit utána fel lehet tenni egy normális adatbázisra másik gépre.
-
sanzi89
addikt
válasz
Sk8erPeter #14134 üzenetére
Esetleg arról nincs valami jó kis leírás, hogy ezeket a linkeket miként lehetne életre kelteni egy Pi 2-esen futó OpenElec 5.0.8-on?
-
GazRic
senior tag
válasz
Sk8erPeter #14134 üzenetére
Köszönöm
-
válasz
Sk8erPeter #13629 üzenetére
Ezt csak viccnek szántam...
Azért van ott a
szmájli.
-
sonar
addikt
válasz
Sk8erPeter #13605 üzenetére
FileZilla is pont ugyanezeket tudja. És van Linux alá is.
-
melan
senior tag
válasz
Köszönöm a tippet, Winscp-vel helyből sikerült, sajnos totcommal nem boldogultam...
Valaki használja optikai kimenettel a Pi-t? Fontolgatom egy ráapplikálható csatlakozón... érdekelne, valakinek van e már.
-
válasz
"Linuxosok kár, hogy nem tudják használni, pedig nagyon jó."
Erre a célra valóban inkább csatolást használok, de ha x86-om van, akkor ott a wine és azzal megy a winscp.
Szerk.: úgy látom stopperos megelőzött... Látom nem csak én vagyok profi linuxos.
-
stopperos
senior tag
válasz
Én használom linux alatt is wine+WinSCP kombinációban. A queue jól szokott jönni.
(Minden másra pedig ott az scp vagy az sshfs.)+ a playonlinux is sokat segít, pl 64 bites gépre 32 bites wine telepítése, illetve az alkalmazások külön-külön kezelése. Persze a pi-n nem fog menni, csak az asztali pc-n.
-
válasz
Hát.... Nagyon jó akkor lenne, ha kezelné az UNC elérési utakat. Anélkül reménytelen a helyi hálót betallózni, és egy megosztásról feltölteni/letölteni valamit.
-
Flowtation
őstag
válasz
Sk8erPeter #13335 üzenetére
Koszonom, megcsinaltam, latszik minden meghajto az sd kartyan, de atmeretezni nem hagyja. Ha csinalok egy uj particiot a kihasznalatlan terruletre, azt sem tudom meretezni, kicsire sem... Ha pl torlom az egeszet csak a fat32-es particio marad, majd csinalok egy nagyot, akkor megmarad a kodi csak eltunik az adatbazisom?
-
Flowtation
őstag
válasz
Sk8erPeter #13324 üzenetére
Átmásoltam egy usbre, ugy ahogy van, aztán tenném fel egy másik nagyobb kártyára, de nem engedi csak a fat32 partició méretét módosítani, a másikat nem. Mit csinálok rosszul?
-
Flowtation
őstag
válasz
Sk8erPeter #13324 üzenetére
ok, értettem, bocsánat a rossz szóhasználatért. Azt hiszem ebből is látszik...
-
Flowtation
őstag
válasz
Sk8erPeter #13302 üzenetére
Megpróbáltam egy 4 Gb-os usbre másolni, de nem hagyta nagyobbra az other particiót, mint az eredeti kártyán. Mit tegyek?
-
Flowtation
őstag
válasz
Sk8erPeter #13302 üzenetére
Koszi!
Nagyobb kartyam van, megmarad a merete vagy lecsokken akkorara mint az eredeti kartya? Mert akkor nem lesz jo.
Kerdeznek, meg ha nem gond. Tegnap este elinditottam a mediatar tisztitasa opciot, h majd reggelre vegez de 4%-ig jutott. Amikor kolcsonkaptam a pi-t, akkor letoroltem a teljes mediatarat, mitol lett ennyire tele megis? Mondjuk az egyik nas fullon tele van meg a masikon is van sok sorozat. -
duffbeer
őstag
válasz
Sk8erPeter #13238 üzenetére
Köszi, bár ez még elég kókány munka, majd ha doboza is lesz! :-)
Vezérlés a Raspin futó webUI-al történik, amit a hálózaton lévő összes eszközzel elérsz, használhatsz amin van webböngésző, csak a lejátszó IP címére van szükség. Természetesen fix IP van hozzárendelve.A lejátszás minősége igen jó. A veszteségmentes formátumok CD minőségnél jobban szólnak, lágyabbak. Rengeteget számít a szűrő kondi. Nem is gondolná az ember.
A DSD audió viszont majdnem bakelit minőség. Hihetetlen jól szól...
-
válasz
Sk8erPeter #13220 üzenetére
Ezt tudom. Én egy gyors és egyszerű pár soros parancsot írtam, mert ez működik az összes Linux alapú cuccon. Viszont a chown azért nem megy minden op-n, mert van ahol nincs külön felh. pl a /home alatt...
@PpenoO:
Igen. Ua a parancsot kell beírni, csak más számmal. Nézd át, h melyik jog, melyik szám. (neten biztos van 1 rakat)
-
PpenoO
őstag
válasz
Sk8erPeter #13220 üzenetére
Ezzel a paranccsal a media/mnt ownere nem az osmc lett a root helyett?
osmc@osmc:~$ sudo chown osmc /media/mnt
Gondolom még tudom módosítani a 777et, melyik legyen? 755, 666. 644?
-
PpenoO
őstag
válasz
Sk8erPeter #13179 üzenetére
Az, hogy asztali pcmen futtatott ftp klienssel nem tudom írni a Pi-re kötött meghajtót (553 could not create the file). Ezt szeretném megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged