- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Siffredi #18534 üzenetére
Hogy hogy nem működött? Tuti a debian lite-ot tetted fel?
A felcsatoláskor pl. az fstab-ban, n+1 módja van, hogyan illeszd a rendszerbe. Egy külön írást megérne, annyi féle paraméter megadható, módosítható. Ugye maguk a fájlnevek is problémásak lehetnek. Ha nem csak az angol abc betűit használtad, hanem magyarul hoztál létre könyvtárat fájlnevet, az problémát okoz, mivel a linux alapból angolra van hangolva(ha fogalmazhatok így
)
Hogy ez ne okozzon gondot, az fstab-ban a locale=hu_HU.utf8 paraméterrel kell módosítanod , hogy az (ntfs) fájlrendszereden rendben kezelje az ékezeteket.
Ha azt szeretnéd, hogy a windows rendszertöltő partícióját ne csatolja fel automatikusan a rendszer, megadod az adott partíció paramétereként a noauto-t.
Az umask paraméterrel megadhatod, milyen jogosultságot kapjon a tulajdonos, a csoport, és bárki más ráadásul 7-ből kivonva, amibe még nem találtam logikát. Tehát ahhoz, hogy 775 legyen a jogosultság, az umask=0002 paramétert kell megadni.
Az uid/gid párossal megadhatod hogy ki legyen a tulajdonos, és melyik csoporthoz tartozzon.
Még leírni is sok volt ezt , nem hogy kezdőként megérteni... A cikk írásakor is nagyon sokszor egész bekezdéseket töröltem, mert annyira elkalandoztam és meg akartam magyarázni mi miért van benne úgy. De aki most ismerkedik vele, az elveszne a sok infóban. A sikerélmény elmarad, elfogy a lelkesedés a folytatáshoz. A cikkel pedig az indulást próbáltam megkönnyíteni, hogy hamar meglegyen a siker élmény. -
-
válasz
Siffredi #18522 üzenetére
Alakul ez.
Ahogy vargalex is írta, lett egy minidlna user, akinek a nevében fut ez a szolgáltatás. Ezt az user-t kell hozzáadni ahoz a csoporthoz, amihez a merevlemezed tartozik.
A fenti parancsra kilistázza a hdd gyökerében lévő fájlokat, nekem közvetlenül a gyökérben találhatóak a filmek, némelyik mappában, némelyik nem.
Arra vagyok kíváncsi. Ez mutatja meg melyik user, és csoport a könyvtáraid, fájljaid gazdája, és hogy milyen jogosultságokkal rendelkeznek.
Media directory "/mnt/medion/media" not accessible!
Mivel ez volt a hibaüzenet, azt hittem a media könyvtárba vannak összegyűjtve a fájlok.
drwxrwx--- 1 pi pi 24576 Feb 11 12:06 /mnt/medion
Ez alapján (Ha az alkönyvtárak is hasonlóan néznek ki) a pi user, és a pi csoport a gazda, mindenhez joguk van.
Az alábbi parancs a minidlna user-t hozzáadja a pi group-hoz:
sudo usermod -a -G pi minidlna
Ez azt jelenti hogy a minidlna tagja lesz a pi csoportnak, és minden fájlhoz hozzáfér, amihez a pi csoport. Vagyis a te esetedben írhatja, olvashatja, és beleléphet az alkönyvtárakba. Ezután újraindítod a dlna daemont(vagy a Pi-t), és már rá is cuppan a fájljaidra.Remélem érthetően magyaráztam el!
-
válasz
Siffredi #18507 üzenetére
Anno szó volt róla, hogy csak a Pi-re kötve használod a merevlemezt? Mert ha igen, akkor formázd le ext4-re.
Könnyebb lágyabb jobb érzés.Melyik leírás alapján csináltad végig a telepítést?
A ps aux|grep dlna parancsot kiadva megtudhatod kinek a nevében fut a dlna daemon
Ezután nézd meg, hogy a /mnt/medion/media könyvtárnak melyik csoport a tagja pl.
ls /mnt/medion -al parancsal.Ezután közös nevezőre kell hozni őket. Fel kell venni a dlna felhasználót a /mnt/medion/media csoportjába.
+ csekkolni, hogy a csoportnak legyen olvasás és belépés joga, de a legtutibb a 775 (rwxrwxr_x)
-
vargalex
félisten
válasz
Siffredi #18499 üzenetére
Szia!
Nem tudom, hogy pontosan milyen disztribúciót használsz, de a minidlna általában valamilyen dedikált user nevében fut (nálam arch-on minidlna az user is). Szóval, ahhoz, hogy legyen olvasási joga, őt is be kellene rakni a samba/transmission által használt user csoportjába.
-
Siffredi
senior tag
válasz
Siffredi #18458 üzenetére
Most már "csak" jogosultsági problémám van (elvileg)...
[....] Restarting DLNA/UPnP-AV media server: minidlna[2016/02/11 13:26:08] minidlna.c:474: error: Media directory "/mnt/medion/media" not accessible! [Permission denied]
. okAzt olvastam, hogy az NTFS miatt lehet probléma a jogosultsággal... Viszont windows-on be tudok lépni a pi-n lévő hdd-re, tudok mappát létrehozni, másolni oda, és törölni is...
Valaki igazán segíthetne...
-
válasz
Siffredi #18421 üzenetére
Első blikkre jogosultsági gondnak tűnik.
Ki a megosztott könyvtár tulajdonosa/csoportja, és mik a jogaik? + a benne szereplő könyvtáraknak/fájloknak?
SSH-val belépve látod a fájlokat a könyvtárakban?
A samba megosztás hova mutat?
Hogyan van felmountolva a merevlemez?
Mi történik ha egy fájlt akarsz oda másolni, vagy könyvtárat létrehozni(Windows gépről a Pi megosztásba)? -
vargalex
félisten
válasz
Siffredi #18372 üzenetére
Szia!
Nem írtad, hogy mekkora letöltési/feltöltési sebességről van szó. A torrentezés egyébként is ki tudja hajtani a SoC-ot (nem egy PC ez), az NTFS csak rátesz erre egy lapáttal. Azaz ext4 esetén is pöröghet 100 %-on minden mag, de valószínűleg nagyobb sebesség elérésére lesz képes.
A memóriával kapcsolatosan: a linux a RAM nagy részét (ha van rá lehetősége) cache-re használja. (Hiszen arra találták ki, hogy használjuk. Semmivel nem fogyaszt kevesebbet a RAM modul, ha üres, viszont sokat gyorsíthat, ha nem HDD-ről, hanem memóriából kell előszedni az adatokat.)
A free paranccsal nézd meg és vagy a -/+ buffers/cache kezdetű sort figyeld, vagy a Mem kezdetű sornál a free-hez add hozzá a buffers és cached alatt található értékeket. Ezeket a linux bármikor fel tudja szabadítani, ha szükség lenne RAM-ra egy alkalmazásnak. Ha újabb procps-ng-d van, akkor kicsit máshogy néz ki.Ez a régi kimenet:
GaVarga@devdb:~> free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 2068 2046 21 1367 0 1640
-/+ buffers/cache: 405 1662
Swap: 2047 745 1302Itt ugye a Mem sornál az látszik, hogy szabad memória 21 MB, de 1640 MB cache van. A második sorban látható, hogy valójában csak 405 MB foglalt és 1662 MB szabad memória van.
Az új procps-ng-nél a kimenet:
[gavarga@gavarga-e5540 ~]$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 7894 3882 989 646 3022 3271
Swap: 2047 0 2047Itt már az első sor utolsó (available) oszlopa a cache nélküli elérhető memóriát mutatja (azaz, mint a régi verziónál a második sor).
-
válasz
Siffredi #18372 üzenetére
Jól állítottad be a minidlna-t? Windows alól a MediaPlayer sem látja?
A http://PiCíme:8200 oldalt megnyitva a böngészőben, mennyi képet hangot, videót "lát"?A transmissionnal mennyi torrentet nyitottál meg?5-10db-al nincs gondja, de ha már 100-as nagyságrendbe zúdítod rá a jóságot, attól berosál...
Ha csak Pi-re van dugva a lemez, érdemesebb ext-re formázni. -
cinemazealot
addikt
válasz
Siffredi #17151 üzenetére
Én házi szervernek (letöltésre, megosztásra stb.) egy MSI Wind U100 netbook-ot használok 2 GB RAM, 120 GB HDD, 2 szál, és mindössze 12 wattot fogyaszt (nagyjából mindig). 24/7-ben üzemeltetem és a Samba-megosztott filmeket röccenés nélkül tudom lejátszani egy HTPC-nek használt másik géppel a 100 Mbps-os router-en keresztül. Hardveraprón körülnéztem, 15-20e körül árulják őket, mindet rossz akksival (én is úgy kaptam az enyémet), de én eBay-ről ~7e Ft-ért vettem hozzá egy 4400 mAh-sat, amivel cirka 6 óráig bírja. Ubuntuval használom, így azt pakolok rá amit akarok, végszükség esetén pedig felnyitom és úgy hekkelem. RPi-t én inkább lejátszónak használnám, nem szervernek, mert vinyókkal, táppal, hűtéssel, tokozással többe kerülne (szerintem), mint ez a netbook.
-
-
Froclee
őstag
válasz
Siffredi #17138 üzenetére
lehetséges (NAS-nak egyébként Banana Pi inkább OpenMediaVault oprendszerrel), de hosszútávon nem ajánlanám, mert nem egy erőgép, megvannak a limitjei letölési szálakban például. helyedben inkább HP Microserver-t vennék vagy valami NAS-t.
ez pl jó topikhogy nézne ki a maximum leterheltség? max hány letöltés és hány torrent/kapcsolat lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged