- Dell notebook topic
- OLED monitor topik
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- NVIDIA® driverek topikja
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
Xray-1 #22094 üzenetére
Ez semmilyen locsolófejet nem kezel. Ahogy általában az öntözés vezérlők, ez is a mágnesszelepeket vezérli. A fejek pedig a víznyomás hatására működnek.
A szelepek jellemzően 24voltos váltóárammal működnek, tehát szó sincs arról, hogy közvetlenül a PI GPIO kimenetére lehetne kötni.Nem akarlak bántani, de a kérdéseid alapján igencsak hiányosak az ismereteid ebben a témában. Sokkal többet kéne még olvasnod. Pl. kezd ezzel. Aztán ha van konkrét kérdésed akkor tedd fel.
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #22082 üzenetére
Megrendeltem az olcsóbbik kijelzőt, mondván, hogy nem látok igazán különbséget a drágábbhoz képest.
Aztán rájöttem, hogy az olcsóbbikon van egy háttérvilágítás kapcsoló.Ebből azt sejtem, hogy majd valahogy a háttérvilágítás vezérlését mókolnom kell. Azt mondjuk nem tudom, hogy a másikban ez egyáltalán nem kapcsolható vagy szoftveres.
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #22077 üzenetére
Köszi. Igen, hasonló kijelzőt nézegettem. A leírások alapján nem ütközik a GPIO kiosztás.
Csak GUI-ra kéne.
A két linkelt kijelző között én nem látok különbséget. Az, hogy rövidebb a GPIO csatlakozó, nem gond, mert csak azokat a pin-eket használja. Szerintem a másodikon is ugyanakkora. Szerinted lehet működésbeli különbség a kettő között?Néhány Hifiberry Amp+ képen úgy tűnik, hogy a GPIO csatlakozósorra tüskéket is raktak az ellenkező oldalra, így stack-elhető. Más képeken pedig ez hiányzik, de majd kiderül.
Ha ilyen szendvicsbe raknám össze, akkor a kijelző tartozék HDMI összekötő nem passzolna, de ugye jól sejtem, hogy az egy sima HDMI kábellel kiváltható? -
Celtis
veterán
Szeretnék összerakni egy asztali zenelejátszót Pi-ből.
Hifiberry Amp+ erősítőt tennék rá és egy kb 5"-os kijelzőt. Milyen kijelzőt ajánlotok? A gondom az, hogy amit az ebay-en találtam, azt ugyanúgy a GPIO portra kell kötni (+ HDMI) , így ha rajta van a hifiberry, akkor nem lehet csatlakoztatni. -
Celtis
veterán
-
-
Celtis
veterán
válasz
Ezkijez #22023 üzenetére
Az intervallum elején és végén sincs semmi? Ha standby-ba menne, azt kéne látni alap log beállításokkal is.
Amúgy a CEC beállításokban külön opció van, hogy mit csináljon a TV kikapcsolásakor, és ha inaktív forrás lesz a Kodi. Minden ilyesmit ignorálni kellene, hátha nem kikapcsolásnak érzékeli a KODI.
-
Celtis
veterán
válasz
vtechun #21840 üzenetére
Akár egy 1GB.os pendrive-on is elfér a rendszer, de azt azért ki lehet nőni, főleg ha backup-ot csinálsz.
A Libreelec/Openelec saját backupja mindent egyedi dolgot elment. A kiegészítőket a beállításaikkal, a rendszer beállításokat, adatbázist, mindent, kivéve a A Raspberry config.txt fájlt. Azt külön kell backupolni.
-
Celtis
veterán
Kártya sebességről a napokban írtam.
-
Celtis
veterán
A kingston végleg leírta magát nálam. Már korábban is panaszkodtam itt a termékükre, de most egy eddig gyorsnak és jónak tűnő pendrive is feladta. Pi-be volt bedugva, nem volt bolygatva. Tettem rá új rendszert és az újraindítás után már nem jött fel. Úgy tűnik fizikailag is tönkrement, mert nem lehet formázni sem.
Most rendeltem egy sandisk extreme sd kártyát, ami a tesztek szerint nagyon jól muzsikál Pi2-ben. Majd meglátjuk.
-
Celtis
veterán
válasz
envagyok #21768 üzenetére
Most megnéztem műholdon, és ott is előfordul a csatornaváltás után 1-2 ilyen drop.
Mondjuk nekem már korábban is feltűnt, hogy más adóknál (nem AC3) is vannak mikro hangszakadások csatornaváltás után, de ilyen hosszúra nem emlékszem. Annyira nem vészes, mert 1-2 drop után jó.
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21738 üzenetére
Na, simán megy LE alatt is a Tvheadend.
A lényeg, hogy a http://build.mycvh.de/ oldalról letölthető tvheadend addonok közül LE7.0.2-höz a TVH-LE7 vagy a TVH-OE7-outdated mappában lévők felelnek meg. Ellenkező esetben jön a library hiba.Most már választhatod a Tvheadend4.2 addont a TVH-LE7 mappából. Már tudom milyen foldereket hoz létre.
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21731 üzenetére
Nincs benn a hivatalos repoban?
Lehet felraknám az utolsó Openelec-est.Tulajdonképpen csak annyi a bajom az újjal, hog ynem tudom a userdata mappában milyen foldert hoz létre, így amit beírtam hivatkozást a log fájlra, az valószínűleg nem jó.
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21725 üzenetére
Most fut az indító script és vár valamire. Nézd meg, hogy mi történik 1 perc múlva. Fut-e még vagy ugyanaz a hiba van a log file-ban.
A "Wait for frontend initialisation" ugye nincs bepipálva?Ha ugyanaz a hiba, akkor szedd le ezt a zip verziót és tedd fel a gyári Tvheadend addont. Lehet, hogy ez az új változat valami olyan library-re hivatkozik, ami valamiért nincs benne az LE-ben.
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21717 üzenetére
Nem tudom hogyan érted el, hogy két Tvheadend kiegészítőd is van, de kezd ott, hogy a Kiegészítők/Szolgáltatások között csak egy Tvheadend legyen. Töröld mind a kettőt és telepítsd újra a legfrissebbet.
Ne foglalkozz, hogy a futó kiegészítők között látszik-e. Nálam sem látszik ott, pedig fut.
Nézd meg az addon beállításait. A DVB fülön a "Wait for frontend initialisation" ne legyen bepipálva.
Kattints a "kikapcsolás" majd utána az "engedélyezés" gombra. Ezzel újraindítod a szervert.
Az a jó, ha a "törlés", "beállítás" és "kikapcsolás" pontok érhetők el. Ezt azt jelenti, hogy nincs letiltva, tehát futhat.Lépj be SSH-n.
A "ps" paranccsal lehet látni, hogy fut-e tényleg az addon. Hogy ne kapj olyan hosszú listát, ezt a parancsot használd:ps -ef | grep tvheadend
Ha van egy hosszú sor is a parancs kimenetében. ilyesmi:
22078 root 987:14 tvheadend -B -C -u root -g video -c storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.tvheadend
akkor fut a szerver.
Ha ez nincs, akkor nem fut a Tvheadend. Első körben meg kéne nézni, hogy írt-e logot:
cat /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.tvheadend/service.log
-
Celtis
veterán
válasz
Melorin #21637 üzenetére
Ez alatt mit értesz pontosan: "erősítőm hangerőszabályozója most a TV távirányítóján lévő Volume +/- gombokra van tanítva"
A CEC nem infra jelekkel kommunikál. A TV az infrán vett gombnyomás információkat a HDMI-n küldi át a HTPC-nek. Ha az erősítő közvetlenül a TV távirányító jeleit veszi, akkor ugyanúgy fog működni, mint eddig.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #21397 üzenetére
Alapvetően szerkeszthető a fájl. Ha samba-n keresztül éred el, lehet, hogy a share beállítása read-only.
Szerintem nézz körül inkább az elérhető skin-ek között. A confluence egy elavult default skin. Nem tud sokat, nem is néz ki jól. Kár időt ölni bele. Szerintem találsz készen sokkal jobbat.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #21146 üzenetére
APi és a wetek más platform. A beállítások átmásolhatók, de az addonokat külön kell telepíteni.
Utána csak a userdata fordert tartalmát kell másolgatni a két eszköz között. -
Celtis
veterán
válasz
hpeti2 #20830 üzenetére
kezdőként praktikusabb
Mint látható azért a gyakorlottaknak is alapvető kérdéseket vet fel az SD image mentése és visszaállítása.
Ha van futó Openelec a Pi-n (például fő release-ek között váltogat az ember tesztelés céllal), akkor viszont nagyságrendekkel gyorsabb a back/restore, és még az SD-t sem kell kihúzni a Pi-ből.Az Openelec backupja a hatékony és jó módszer. Kár a kezdőket másfelé terelni. Szerintem.
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
zsola32 #20826 üzenetére
Semmi szükséged nincs a teljes kártya backupjára.
A programok/Opelenec settingsben találsz egy backup funkciót. Ez lement mindent. A mentést hálózaton keresztül a Backup folderben találod. Ezt az egy fájlt kell elmentened, illetve ha hozzányúltál valaha is, akkor az SD kártya gyökerében a config.txt fájlt.
Ezeknek a birtokában bármikor 100%-ban vissza tudod állítani a rendszeredet. Backupot egyébként is érdemes időnként csinálni.
Az Openelec nem windows. Maga a rendszer egy csak olvasható fájlrendszer. Nem változik, nem öregszik, nem lassul, nem lesz tele a registry stb. A többi az addon, adatbázis és user beállítás, amiket pedig lement a backup.
-
Celtis
veterán
válasz
havri1 #20820 üzenetére
A transmission miatt nem kell OSMC.
Egyszerűen hagyd ki a parancsból a "sudo" -t. Openelecben nincs és nem kell. Ennyi.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy tökéletesen felesleges SSH-val kínozni egy kezdőt.
Az Openelec kiegésztők menüjében leállítható az addon. Fájlmegosztáson keresztül pedig direktben szerkeszthető a konfig. -
Celtis
veterán
válasz
DrojDtroll #20721 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy hogyan lehet egyáltalán hozzájutni. Általában out of stock. Az ebay-en pedig üzérektől megveheted kb. egy Pi2 áráért.
-
Celtis
veterán
válasz
Ranger^41 #20701 üzenetére
A 2-es (5V) és 6-os (GND) között mérj feszültséget vagy közvetlenül a tápcsatlakozónál. Egyébként úgyis az lesz a vége, hogy a kábel a bűnös. Ha visszakeresel, írtam a tapasztalataimról és méréseimről.
A Pi már kb. 4,9V-nál vagy alig valamivel alatta mutatja a szivárványt. Olyan tápot kell venni, amiből direkt kábel jön ki. Azzal jó lesz. -
Celtis
veterán
Azért mert épp valamiért nem találod a magyar nyelvet, attól még az ott volt van és lesz. Hogy mást ne mondjak tud magyarul a KODI, ez tény. Amikor válaszoltam, akkor ki is próbáltam, működött. Régebben regeltem, mert én tényleg fordítottam is pár dolgot.
Továbbá légy szíves alaptalanul nem minősítgetni a posztomat, ahogy én sem teszem másokéval. -
Celtis
veterán
válasz
cinemazealot #20661 üzenetére
Kodi magyar fordításba itt lehet beszállni:
https://www.transifex.com/teamxbmc/kodi-main/ -
Celtis
veterán
válasz
P1eTr0 #20498 üzenetére
Tökéletesen alkalmas erre a célra a Pi.
Ízlés szerint Openelec vagy OSMC rendszert tegyél rá. Ezek KODI futtatására optimalizált operációs rendszerek. Annyit kell tenned, hogy veszel egy üres SD kártyát, letöltöd a kiválasztott rendszer képfájlt kiírod az SD-re, bedugod a PI-be és kész. Indítás után egyből a KODI fogad.
Ha a TV-d HDMI-CEC képes, külön távirányítóra sem lesz szükséged. -
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #20377 üzenetére
Nekem is van 2015-ös androidos Sony TV-m. Szerintem elég jól fut rajta a Kodi. A filmeket elég jól viszi, de a HDs TV csatornáknál gondok vannak. Inkább kísérletezgetés szintjén van egyelőre. Sajnos nem tudom én sem kiváltania HTPC-t a TV-n futó Kodival. Érdemes lehet még feltenni az SPMC-t, amit egy Kodi oldalág, a Kodi volt androidos fejlesztője hozta létre és viszi tovább. Tudtommal a Kodi-n meg is állt az androidos vonal.
Továbbá érdemes kipróbálni a video/gyorsítás menüben a "surface" HW gyorsítást kikapcsolni.
Mindazonáltal a Pi-n a Kodi sokkal-sokkal kiforrottabb.
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #20356 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges noobs SD-t venned. Mivel te médialejátszónak akarod használni, ezért vegyél inkább egy üres SD kártyát és írd ki rá az Openelec vagy OSMC képfájlt ízlés szerint. (Mindkettővel kapsz egy Kodi futtatására optimalizált és az egységsugarú felhasználó számára láthatatlan Linuxot, tehát gyakorlatilag ez a Médialejátszó SW.)
Inkább érdemes olyan SD-t választani, ami gyorsan kezeli a kis méretű fájlokat. Nemrég voltak itt a topicban benchmark eredmények, képekkel. Kicsit olvass vissza
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
lolchief70 #20154 üzenetére
Én még 50-ért vettem. Nincs alternatíva.
Vegyél egy RPi-t. Abban benne van alapból. -
Celtis
veterán
válasz
lolchief70 #20134 üzenetére
Ez a CEC-USB adapter kell neked.
Én is ilyet használok. Csak ajánlani tudom. -
Celtis
veterán
válasz
wassermann #19807 üzenetére
Havri1-nek szólt a válasz. Ő OE-t használ.
-
Celtis
veterán
válasz
havri1 #19804 üzenetére
Openelec esetén felesleges image-eket menteni.
A Programok/Openelec_settings-ben van egy backup funkció. Ezzel bármikor lehet egy teljes mentést végezni.
Mivel a jelek szerint esélye, hogy az SD kártya fossa össze magát, ezért érdemes az elkészült backup fájlt valahova lementeni. Hálózati megosztáson keresztül a /Backup folderben lesznek a mentések.Ha megint előfordul a hiba, akkor
- újra ki kell írni a gyári Openelec képfájlt az SD kártyára
- a licensz kulcsokat be kell írni az SD kártya gyökerében található config.txt fájlba (érdemes ezt a fájlt lementeni, és a kép kiírása után egyből felmásolni, így az egyéb konfig beállítások is helyreállnak.)
- elindítani a rendszert, hálózaton bemásolni a legutolsó backup fájlt a /Backup mappába és ugyanúgy az Openelec settingsben egy visszaállítást csinálni.Ennek a módszernek az előnye, hogy a backup fájl jóval kisebb, mint egy kártya image. A folyamat gyorsabb és nem kell az SD kártyát sem kihúzogatni a Pi-ból a mentésekhez.
-
Celtis
veterán
Pont akartam írni, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan sugallat alapján megkérdeztem a Google-t, hogy "Kodi dual subtitles' és meglepő módon egy csomó találatot adott ki.
A legegyszerűbbnek az online felirat fájl összevonó megoldások tűnnek. pl. a beszédes nevű http://www.dualsubtitles.com/ -
Celtis
veterán
válasz
MaCS_70 #19603 üzenetére
Ez nem egészen így van. Egy kis méretű FAT partíciót is keletkezik a kártyán, amit lát a windows. Itt van pl. a config.txt fájl is.
Nem hinném, hogy a win32diskimager-rel lenne a probléma. Talán inkább nem megfelelő képfájlt akar kiírni a kérdező vagy nem csomagolta ki vagy ilyesmi.
-
-
Celtis
veterán
válasz
MaCS_70 #19532 üzenetére
azbest szerintem arra gondolt, hogy a backendben hozol létre egy user-t és azt adod meg a frontend konfigurációs felületén. A frontendnek nincs webes felülete, csak az Openelec addon konfigja.
Mi a backend és frontend verziója? A backend logban látsz valamit a sikertelen frontend kapcsolódásból? Akár a GUI-ban is be tudod kapcsolni alul a logolást.
Számomra továbbra is rejtély, hogy nálad mik okozzák ezeket a problémákat. Számtalanszor telepítettem Tvheadendet és mind a GUI mind a frontend backend kapcsolat alapból mindig megy jelszó nélkül. Az az érzésem, hogy valami egyszerű dolgot elbonyolítasz, de nyilván ezt cáfolni fogod.
-
Celtis
veterán
válasz
ChiliChili #19169 üzenetére
Tud ez az Odroid CEC-et rendesen?
-
-
Celtis
veterán
válasz
Beni2360 #18990 üzenetére
A licensz kulcsok függetlenek az operációs rendszertől. Az SD kártya gyökerében lévő config.txt-be kell bemásolni a megvásárolt kulcsot.
Az egy más kérdés, hogy van addon is, ami segít ezt megcsinálni, de elég az SD kártyát bedugni egy windows-os gépbe és megszerkeszteni a fájlt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer/Multimédia PC Eladó - GTX 1070 + Ryzen 5 + 16GB RAM
- Gamer PC , R7 7700X , RX 7800 XT 16GB , 32GB DDR5 , 1TB NVME
- GAMER ALAP! Intel i9-14900K / Z790 TuF / 32GB 7200MHz / 1TB Gen4 / 850w Gold!
- Bányász alaplapok és kiegészítők (RISER-ek, Stb.)
- Asus Rog Gamer PC /Ryzen 9 5900X/RX 7900XT/32GB DDR4/1TB M.2/beszámítás van
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged