Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Asztrofotózás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cog777
üzenetére
Ehhez még egy kis kiegészítő, hogy a
hdparm -Tt /dev/sda1paranccsal lehet tesztelni a sebességet
Ha hiányozna a csomag:
apt install hdparm -yNekem ezek az értékek jöttek ki, nem tudom ez esetben kell-e varázsolnom a linkelt cikk alapján:
Timing cached reads: 1400 MB in 2.00 seconds = 700.37 MB/sec
Timing buffered disk reads: 260 MB in 3.01 seconds = 86.47 MB/sec -
Akinek van fent Kodi Raspbian alatt, bemásolná nekem a /lib/systemd/system/kodi.service fájl tartalmát?

Szeretném megoldani Xorg nélkül, viszont az alábbi sor azzal indítja:
ExecStart = sudo xinit /usr/bin/kodi-standaloneViszont nem tudom mi volt az eredeti

-
válasz
Marcsello31
üzenetére
Hűtőventillátor felesleges, Armor Case tökéletesen ellátja a feladatát passzívan.
-
válasz
BalanceR
üzenetére
Igen, IP-t bannol. Illetve ha mindenképp ragaszkodsz az FTP-hez ÉS megváltoztatod az alapértelmezett portot, akkor javaslom hozzá a saját fejlesztésű Portscan Protection telepítését
Fail2ban-al együtt ez egészen hatásos védelmet ad.Persze az más kérdés, hogy én sem használnék FTP-t, csak SSH-n keresztül mozgatok fájlokat, ott is kulcsolva.
-
Aki rtorrentet használ, hogyan tudott 0.9.8-as verzióra frissíteni?
Magon ugyanis a 9.7.0 tiltva lett
-
válasz
wassermann
üzenetére
Ehhez dobnál egy linket? Rákerestem, de nem biztos, hogy azt találtam meg, amire gondoltál. Plusz a többiek által felvetett kérdéseket is megválaszolná egy forrás

-
válasz
wassermann
üzenetére
Sajnos továbbra sem ad képet a Kodi. Használsz hozzá Xorg-ot?
-
válasz
wassermann
üzenetére
Köszi!
mode: 1 group:20
Mármint fordítva nem?
Vagyis így:hdmi_group=1hdmi_mode=20 -
Adott egy RPi4, amin van Kodi és Xorg (csak ezzel tudtam megoldani, hogy megjelenjen a Kodi a TV-n).
Eddig egy FullHD-s TV volt rákötve, amivel tökéletesen működött. Azonban le lett cserélve egy 1366x768-as felbontású TV-re, amivel egyáltalán nem adott képet.
A /boot/config.txt-ben engedélyeztem a "hdmi_safe" opciót, ezzel már lett kép bootoláskor, de a Kodi továbbra sem látszik, pedig elvileg fut.
A TV-t pedig látja:
pi@raspberrypi:~/scripts $ tvservice -sstate 0xa [HDMI CUSTOM RGB full 4:3], 640x480 @ 60.00Hz, progressiveVan valami ötletetek?
-
Már működik a MicroSD nélküli boot:
-
válasz
pube111
üzenetére
Ezek jó samplek tesztelni
Neten keresztül elérhető RPi4-esre töltöttem le párat közülük, a 140Mbit/s-es még ment, a 160-as már nem.
Ami ment: jellyfish-140-mbps-4k-uhd-h264.mkv
Ami már nem: jellyfish-160-mbps-4k-uhd-h264.mkvA málna egy 1000/300-as Digi netre van kötve, az én oldalamon pedig egy 1000/1000-es Telekom net van.
-
válasz
J0shu4M1ll3r
üzenetére
Nevezd át a mappát és ha továbbra is minden jól működik, törölheted.
smb.conf-ban érdemes még körülnézni.
Van benne egyébként valami?
-
Írtam egy scriptet a Raspberry hőmérsékletének monitorozására:
Futtatható portable változatban, illetve feltelepítés után a
tempparanccsal lehet könnyen megnézni/nyomon követni a Raspberry éppen aktuális hőmértékletét.Remélem a hasznotokra válik

-
-
Új verzió jelent meg a HD Sentinel ARM változatához (0.17 ---> 0.18)
-
válasz
tatu611088
üzenetére
-
Új Raspbian verzió jelent meg.
Release date: 2020-02-05
-
válasz
Latitude
üzenetére
Így van, ezeket a csomagokat kell felrakni:
apt -y install php php7.3-cli php7.3-json php7.3-curl php7.3-cgi php7.3-mbstring libapache2-mod-php libapache2-mod-scgi libapache2-mod-xsendfile apache2 libav-tools ffmpeg mediainfo curl screen sqlite3 git net-tools sox rtorrent libtorrent20 libxmlrpc-core-c3 -
válasz
Murdock1981
üzenetére
Ebben a fájlban
/etc/apt/sources.listvagy ebben a mappában
/etc/apt/sources.list.d/lévő bármelyik fájlban keresd a hibát adó url-t, és kommenteld/töröld ki.
-
válasz
kets520
üzenetére
Itt találsz hozzá egy egész korrekt leírást:
How to Setup Transmission on the Raspberry PiFireKeeper: Ha árban nincs nagy különbség a 3 és a 4 között, akkor célszerűbb a 4-est választani. De a 3-as is vinni fogja gond nélkül a FullHD filmeket.
-
válasz
duffbeer
üzenetére
Igen, láttam
Nálam a batár valahol itt kezdődik, ha hűtésről van szó 
Ennyit nem mókolnék vele, ha a fentebb linkelt hűtés megoldja teljesen ezt a dolgot

-
válasz
Dufresne
üzenetére
Én 2GB-osat vettem, hosszabb távon lehet jobban megéri. Ha már váltottam RPi3-ról, akkor ebben is legyen upgrade

Egyébként most, hogy fut a rendszer (Raspbian), a torrent (rTorrent + ruTorrent), és a médialejátszó (Kodi v18), 316MB-ot (!) használ RAM-ból. SWAP ki van kapcsolva.
-
válasz
MrPurple15
üzenetére
Nyugodtan felrakhatod a CPU-ra, csak arra figyelj, hogy más fémmel ne érintezzen (pl. chipek).
-
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Átmész root userbe:
sudo suMegnyitod a crontab-ot:
crontab -eBeírod egy új sorba:
@reboot python /luma.led_matrix/examples/silly_clock.pyElmented, majd újraindítással ellenőrzöd, hogy működik-e:
reboot -
Frissült az eeprom RPi4-hez, és ismét 2-3 fokkal hűvösebb lett a Pi

-
válasz
pvt.peter
üzenetére
Crontabba be tudod rakni:
crontab -eMajd add hozzá az alábbi sort:
@reboot /script/helye.shEzzel indítás után közvetlenül lefuttatja, amit szeretnél.
Ha egy kis várakozás kell előtte (pl. nincs még hálózat), akkor rakj bele egy kis késleltetést:
@reboot sleep 60 && /script/helye.sh -
Érkezett egy frissítés az eeprom-hoz, aminek hatására 5-7 fokkal lett hűvösebb a Raspberry 4-esem.
Telepítése/frissítése:
sudo apt update ; sudo apt install rpi-eepromMajd újraindítás:
sudo rebootEddig 62 fok volt a maximum, amit elért teljes terhelés mellett a CPU hőmérséklete, most pedig nem megy 56 fölé. Ugyanez alacsonyabb terhelés melett az eddigi 57 helyett 51 fok

-
válasz
kovbandi82
üzenetére
Igen.
Ha csak a Kodit szeretnéd frissíteni:
sudo apt update && sudo apt install kodi
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Windows 11
- Linux Mint
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Asztali PC v5 , R5 8400F , RX 5700 XT , 16GB DDR5 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Intel Core i9-9900K, Gigabyte Z390 AORUS Master, Noctua NH-D15
- Ryzen 7 kezdő 1080p játszós konfig
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B660M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB GameMax STORM Black Adata 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN T4 Plus CHIEFTEC 700W
- ÁRCSÖKKENTÉS MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition konzol.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i5 13400 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ÚJ Zalman T4 Plus FSP 650W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest