Hirdetés

Aktív témák

törölt tag

válasz orbano #39 üzenetére

Nos nem tudom, mire használod a gépedet. Ha nem használod nagyonkomoly fejlesztésekre, memóriaigényes 3D dolgokra, akkor kell 1giga ram. Swap file-t el kell felejteni, le kell tiltani. 4 120-ast bedobni RAID5-ba, és felpartícionálni a tömböt redszer/programok/(home könyvtárak)/többi részekre. Rendszernek kell 8 giga, windows szereti, ha van helye, meg aztán 8 gigára már egy longhorn is felmehet. Nem lesz sebességgondod.

Amennyiben mégis videót vágsz és 3d szerkesztessz egyszerre és az 1 giga ram mellé kell swap (amit desktop gép esetében nem tartok szerencsésnek, ilyen feladatra inkább munkaállomás, xeon processzor, szerveralaplap, stb...), akkor beleraksz még egy giga ramot, onnan kezdve nincs tovább swap megintscak.

Átlag felhasználó (és ebben még a gamerek is bennevannak) az 512 megát használja ki, az 1024-et nem, 1 giga per pillanat game-hez is tökéletesen elég.

Négy dologra kéretik figyelni:
    1., A windows xp szoftveresen CSAK RAID0-t illetve JBOD-t kezel (utóbbi az, mikor összefűzöd a lemezeket és a több kicsiből egy nagyot csinálsz, sok értelme nincs). Tehát vagy Windows Server 2003-at használsz, ez tud RAID1-et és 5-öt, vagy - mint írtad, van alaplapi raid vezérlőd - hardveresen oldod meg. Mivel úgy látom, meg tudod oldani hardveresen, a szoftveres raidet mellőzd.

2., Amikor hardveresen a raid vezérlő bios-ában (tudomásom szerint ott kell) létrehozod a 4 lemezből álló RAID5 tömböt, úgy készülj, hogy egy tiszta, partícionálatlan, formázatlan, szűz kb 350 gigás ''merevlemeznek látszó tárgyat'' fog látni a windows. A RAID vezérlő tömbmenedzserét nem fogja érdekelni, ha esetleg neked adataid voltak a lemezeken. Mivel a RAID5 teljesen máshogy működik, mint egy hagyományos lemezes tárolási rendszer, ezért visszaállítani sem tudod az adataidat, hogy olvashatóak legyenek a tömbben! Tehát ami kell esetleg, azt egy ötödik vinyóra, dvd-re, cd-re haver gépére kimenteni.

3., Ezek a raid vezérlők okosak, de annyira nem, mint amennyire mutatják magukat. ELVI lehetőséged van arra, hogy csinálsz egy 3 lemezes raid5 tömböt, a 4. lemezre lementett adataidat felmásolod a tömbre, és utánna a 4. lemezt is hozzáadod a tömbhöz. Ez elméletileg lehetséges. Én csináltam már pár ilyen tömböt, de még egyszer sem találkoztam olyan esettel, amikor egy lemez utólagos hozzáadása hozta volna azt a teljesítményt és stabilitást, mint ha a lemez eredetileg is a tömbben lett volna. Tehát a tömböt eleve 4 lemezből készísd majd.

4., Ha megdöglik egy lemez. Készülni kell arra, hogy mivel ez nem egy SCSI rendszer, ezért 80%, hogy egy lemez halála esetén te tudni fogod, hogy az melyik. Elvileg a raid szoftver a windows alatt kiírja, hogy ha baj van, és hogy mivel van baj, de láttam már olyat, hogy nem tette. Ekkor ugye az a baj, hogy ha találomra lehúzol egy lemezt, és az mégsem a rossz volt, akkor két rossz lemez lesz a tömbben, az egyik, amelyiket lehúztad, és a másik, a rossz. Ezt nem tolerálja a tömb, és adatvesztés lesz, ha így elindítod. Tehát ha az egyik vinyó tönkremenni látszik, akkor NAGYON KÖRÜLTEKINTŐEN még biosban, a tömb inicializálása előtt ki kell deríteni, hogy melyik lemez döglődik, melyik kattog, melyikre ír ki a bios ökörség karaktereket, stbstb, és azt lehúzni/cserélni. A 4 lemezes raid tömb 3 lemezzel nem működik, hiba esetén a hibás vinyót ki kell cserélni, és regenerálni kell a tömböt.

Végszó: sima ügy, megbízható, jó, csupán ésszel, gondolkodva kell csinálni.
    Ha még kérdésed van, ne kímélj :)

Aktív témák