Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Korrektnek látszó, ésszel árazott egeret dobott piacra a Corsair
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen TV-t vegyek?
- Újabb patch, újabb hiba – ezúttal a videólejátszásban
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Cifu
félisten
Te Abu, te most melyik adót nézed?
Itt nem szerverproci tesztet olvasunk.
A saját fenti cikkettek szerint is a legtöbbet (játék alatt) a Ryzen 7900 fogyasztotta. A Ryzen 7700 és az i7-13700K is kb együtt mozog a 450 Watt körüli értékkel.És ugyanabban a diagramban látni, hogy egy sima videó lejátszás esetén közel másfélszer annyit fogyaszt a csúcs Ryzen 7900, mint a csúcs Raptor Lake (121 van 82 watt). Még ECO módban is ötödével eszik többet - és ez a 7700X esetén is takkra ugyan az az érték.
Bármennyire ferde szemmel nézem, sehogy se jön ki az, hogy itt akkora hátrányban lenne az Intel. Mindezt úgy, hogy ugye ott 10nm van, míg az AMD esetén 5 és 6nm. Legalábbis itt ezen adatok mindig ki vannak hangsúlyozva...
-
A datacenter & ai a legnagyobb különálló bevételi forrása az intelnek még most is.
Így hirtelen 2022 q1 adatot találtam, rengeteg pénzt hoz, ráadásul itt a legmagasabb a profitráta is:
Nem azért engedte el az intel, mert nem hoz elég pénzt, vagy mert nincs elég pénzük rá, hogy ide fejlesszenek, hanem mert egyszerűen jelenleg nem versenyképes. Gondolj bele, ha nem versenyképes és ilyen pénzeket keres ezzel, mi pénzt keresne, ha lenne aktuális versenyképes terméke. Konkrétan ez a legfontosabb kategória.
De nem kell félni, még ha mostantól 3 évig nem versenyképesek, de utána megint de, akkor is van olyan kapcsolati háló meg minden az intelnek, hogy azonnal ül vissza a nyeregbe. Nincs ez lejátszva, nagyon nincs. Addig meg hadd erősödjön az AMD, azzal jár mindenki a legjobban. A cél az 50-50 market share. Minden területen. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Intel nyereségének a nagy része a szerverből származott az elmúlt években. Ha elengedik, akkor soha az életben nem jönnek vissza.
Igazából nem engedték azt el, csak egyelőre ennyire képesek.
A teljesítmény is az AMD kezében van már. A legjobban fogyó notebookszegmens a 15 wattos chipek kategóriája. Oda az AMD nyolc nagy magot ad magas órajelen, míg az Intel két nagy magra korlátozza magát a hibrid dizájnnal.
-
Frozen
addikt
szerver szintet szerintem elengedte az intel ,mert nincs annyi bevételűk valószínű és ezért nagyon nem is erőltetik ezt a szegmenst.
A mobil szegmensben igen a gyártástechnologiának szerepe van ,viszont a teljesítmény az intel kezében van, hiába bírja sokáig egy laptop ha gyenge a teljesítménye ezt akár egy sima tablettel is ki lehet már váltani....
Majd jönnek a következő évek és a következő fejlesztések a jobbnál jobb gyártás technologiák is az inteltől, majd akkor lesz érdemes mit fog kihozni az 5nm-ből és lejebb igaz addigra már lehet a konkurencia megint előre rohan technologiai szinten csak ép teljesítmény nem lesz mellette. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Szerintem ugyanabba a hibába futottak bele, mint mi. A Raptor Lake lassú, ha a High Precision Event Timer aktív. Nálunk emiatt ki is van kapcsolva a Raptor Lake-re, mert egyszerűen nem működik jól a processzor HPET-vel a játékok alatt. Fut, de több játékban lassú nagyon. A Ryzenek erre nem érzékenyek. Mindegy nekik, hogy a HPET aktív vagy sem. Egyébként ezért kellett kidobni a tesztből az egyik alkalmazást, mert az igényli a HPET-t, és nélküle nem fut, így Raptor Lake-en nem tudtuk elindítani.
-
Alchemist
addikt
Csak az egyszálas tesztek képeznek normalizáltként kezelhető összehasonlítási alapot, minden más esetben különböző teljesítményű és számosságú szálak hozzák az ereményeket.
Így gyakorlati alkalmazások alapján jelentősen szórhatnak az eredmények.
Mindenesetre azt jó látni, hogy van verseny! -
válasz
gainwardgs #87 üzenetére
Pont nem fogom elhinni hogy a kávédaráló BFV 1440p-ben 110 fps-el jobb.
És biztos van az a pénz amiért a kaka is finom. -
sawwy007
csendes tag
I5 9600K procival vígan elvagyok.
-
sb
veterán
válasz
paprobert #59 üzenetére
Ez mindig így volt. Az IF (általában jól megküldött frekikkel, rammal) sokat eszik pluszban. És ha - ez is divat volt mindig - van mellé kellően agresszív power séma akkor gyakorlatilag soha nem vesz vissza amit amúgy megtenne, órajelben, ha jól emlékszem feszben is. Ott a core parking ami biztosan szintén kilő mást is a körítésben.
Így egy majdnem idle, 1-2% terhelés is +20W lehet.
A jobb fogyasztáshoz elég visszavenni az energiasémát, de akkor meg nagyon visszaesik a reszponzivitás. Ha állítgatva van le-fel akkor lehet mindkettőből a maximumot kihozni.
Ami ilyen 1-2%-os terhelésre Zen2/3-al 55-60W agresszív sémával, az energiatakarékosan már csak 40W körül volt. A monolitikus apu-k meg a fizikai előny miatt 25-30W-ból elvannak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A gyártástechnológia sosem az asztali szinten hozott különbséget, mert asztalon kompenzálhatod a lemaradást akár +130 watt fogyasztással, ahogy teszi ezt a Raptor Lake-nél az Intel. Ez nem gond, mert a tesztekben úgyis 360-as víz van, ahogy nálunk.
A gyártástechnológiai különbség a mobil és a szerverszinten látszik. Abban, hogy az EPYC-nél az AMD saját magával versenyez már csak, illetve abban, hogy a mobil vonalon a Ryzenek adják messze a legnagyobb üzemidőt PC-n. -
Mikor egy 13600K rommá veri a komplett amd mezőnyt akkor mennyire kéne levinni a 7950X árát?
Elmondom hogy az a proci ugy ahogy van 140-et ér.
És az alatt kéne adniuk az összes többit.
Bár már jönnek a selejtből az x nélküli 7600 és társaik ezek már nem mentik meg a bukott platformot.
Amig az Z790 lapok konkrétan elfogytak,addig a másik oldal lapjai hegyekben állnak.
A 7xxx topikban nincs 1db felhasználó sem. -
Cifu
félisten
A cikket köszönjük, de ismét kritikusak vagytok az Intellel szemben, az előnyeiket meg elsunnyogjátok.
Az, hogy Idle-ben bármelyik 7000-es Ryzent elveri a legerősebb i9 is, elég brutális, és a kis energiaigényű felhasználásnál (böngészés, videónézés) is ez a helyzet. Egyszerűen erre ideális a lesajnált "hibrid" kialakítás...
Játékok alatt pedig arat az Intel továbbra is. Akár hogy is nézzük, hiába van annyiszor emlegetve és kiemelve, hogy mennyire le van maradva az Intel gyártástechnológia terén, valahogy mégis jobban állnak, mint az AMD...
Ezzel együtt örvendetes, hogy éles a verseny, szóval soha rosszabb érát...
-
komi77
senior tag
Sajnos az Am5 platform szinten bukta. Mintha mindent egy lapra tett volna fel az Amd. Most aztán lehet stratégiákat gyártani, hogyan adják el a motyót. Azt vélem, hogy csak nagyon alul informált vagy a márka iránt nagyon erősen befolyásolt fog ebbe a platformba fektetni jelenleg. Átat meg olyan szinten kéne csökkentsen az Amd, hogy az 5xxx-es széria szintjén mozognának.
-
Es ha ehhez meg hozzateszed az AMD oldalon kotelezo DDR5 felarat, akkor kiderul, hogy felaron se lennenek versenykepesek. Ezt a kort az AMD bukta, de teljesen.
Memoria, azonos marka, kategoria: DDR5 dupla aron megy. Ez 32gb eseten ~40-50k.
Alaplap: Szinten van egy egeszseges ~60k felara.Ez igy hirtelen 100kHUF felar a kb semmiert. Tehat az AMD akkor tudna versenykepes lenni, ha a kb azonos teljesitmenyu procija ~70k lenne az intel 170k-s procijaval szemben. Ez az az eset, ahol megvan a paritas. Ha azonos teljesitmeny mellett kisebb, mint 100k a kulonbseg, akkor az intel a jobb valasztas, mar ha valaki nem ragaszkodik a DDR5-hoz... De 100k arkulonbseg eseten mi a francert ragaszkodna hozza barki, aki nem abszolut csucsgepet epit, arra otletem sincs.
-
Semplar
őstag
válasz
E.Kaufmann #52 üzenetére
Jó választás. Én i7 -et akartam aztán 12400 -at, de jött a válság, így halasztom.
-
fanti
addikt
5900X + 5950X + 7950X odaférhetett volna...mert igazából megnéztem volna, hogy pl. egy 5950X és a 13900K közt valós renderelésben (NEM CB20 és társai!!!) és videó transzkódolásban mennyi a valós difi.
-
válasz
gainwardgs #68 üzenetére
Igen, az 5800X3D is zsenialis. Ott viszont tenyleg a pillanatnyi arazas dont.
-
Graphics
Jómunkásember
Eszembe jut a Netburst, úgy néz ki a történelem ismétli önmagát olyan szinten, hogy addig erőltetik a versenyt, hogy a fogyasztás már másodlagos lett...
Köszi Intel...
-
Akelaman
tag
Nem kötelező ezeket venni. Ott van 12300f 50ezer, 12400f 80ezer, b660 60ezer, ddr4 3200 cl16 32gb 40ezer, 16gb 20ezer. 130ezerből ùj fèl gèp ès mèg ott lesz a 13100, 13400 nemsokàra. Kis-közepes gpu-hoz bőven elèg. Akinek meg fussa 3080 felett az azèrt tud valamivel jobbat venni.
A jobb DDR5 az meg pont ugyanannyiba kerül, mint a jobb DDR4 100-150ezer. Csak a belèpő DDR5 dràgàbb jòval a belèpő DDR4nèl. Ezèrt semmi èrtelme budget szinten.
-
devast
addikt
válasz
GeryFlash #66 üzenetére
Ha voltál boltban mostanában, akkor kb láthattad, hogy nem csak ezeknek az ára emelkedett, de mindené. Orbitális infláció + szar forint + egyébként is drágultak az it alkatrészek valamennyire. Ha ezt az egészet összeadod, akkor kijön a végén egy nevetségesnek tűnő ár. De ez, most, itt, tényleg ennyi. És olcsóbb legjobb esetben is csak max picit lesz.
-
nkmedve
őstag
válasz
#52931072 #55 üzenetére
Melyik drágább melyiknél? Az árkategóriák így vannak:
7600X ~= 13600K: 300USD
7700X ~= 13700K: 400USD
7900X: 550USD
13900K: 650 USD
7950X: 700 USD
Innen a 7600X és 7700X nagyon rossz árban van ha az Inteles opciókat nézzük, azok konkrétan agyonverik az AMD procikat teljesítményben. A 7900X sem a legjobb, főleg ha a 13700K-val hasonlítjuk, teljesítményben ahhoz áll legközelebb. El is kezdtek esni az AMDs árak, mert MSRP-n egyszerűen nem versenyképesek.
Egyedül a 7950X és 13900K szintjén lehet azt mondani, hogy az AMD talán jobb vásár lehet.
Van amiben jobb az AMD, az az energiahatékonyság, azt nem is vitatja senki. Az viszont, hogy árban jobb lenne, összességében nagyon nem igaz erre a generációra.
Az pedig, hogy az egyik 8P+8E maggal oldja meg azt amit a másik 12P maggal, még mindig nem érdekel senkit, dizájndöntés pro és contra érvekkel mindkettő mellett. -
-
komi77
senior tag
válasz
E.Kaufmann #13 üzenetére
Sírni valóban nem kell. A gond, hogy megint nincs igazi verseny. Jelenleg Am5 platform szinten nem ajánlott. Intel a 12-ik gen-el ellépett. Am5 csak utolérni tudta drágán, nagy hővel/fogyasztással. A 13-ik gen eldöntött mindent. Árban jó cuccokat a 12-ik gén adja, teljesítményben a 13-ik. Közéjük ékelődött Am5. Így viszont kinek fog kelleni? Persze ha az árakat jelentősen levinné az Amd akkor beszélhetnénk róluk is. Kicsit az FX széria kezd újra születni Am5 képében. Amd valamit nagyon benézett. Intel hibrid megoldásairól meg ne is beszéljünk. Ennyit a versenyről.
-
GeryFlash
veterán
200-400 ezer Ft-os CPU-k, 100 ezer Ft-os DDR5, 250 ezres alaplapok... Mennyire bohóc lett az egész PC építősdi ha játékról van szó. Kiváncsi vagyok hogy a következő években kieső volumen a konzumer piacnál mennyire fogja észhez téríteni a cégeket, vagy a kisebb volument a sokkal nagyobb árrés kompenzálja-e.
-
törölt tag
válasz
GodGamer5 #60 üzenetére
Mondjuk nem tudom, mert a 12400 relatíve jó áron megy, viszont a használt és régebbi gen termékek kivételesen rossz áron mennek, új és használtan is. Többször is nekiálltam keresni upgrade porcit, de mindig jobb vétel volt az új, lehet, hogy én nem vagyok elég opportunista
-
válasz
gainwardgs #63 üzenetére
Semmi ertelme. Minimalis haszonert cserebe, amit sokszor ki se lehet mutatni, vagy meresi hibahataron belul vagy dobod meg platformszinten a budzset mennyivel, 20-30%-al? Eg vilagon semmi ertelme. Ugyan azt a penzt el lehet kolteni barhol mashol is, aminek ertelme is van.
-
-
GodGamer5
addikt
Nagyon jók lettek az új Intel procik, és a legjobb az egészben, hogy ha majd szűkös lesz a 12400-am, a jelenlegi alaplapba belemegy a 13600k is.
-
paprobert
őstag
válasz
#52931072 #44 üzenetére
"azon megy az örömködés, hogy a zintel 24 meg 32 maggal lenyomta
az amd 8 és 16 magosait? Amellett drágábban, de valszeg minimális haszonnal és csilliárd dollár elégetésével érte el mindezt."Mindenki abból főz, amije van.
A gyártósorról az Intelnek "önköltségi" áron van a lapka. Gond nélkül lehet nagyobb a CPU alapterülete, nem lesz annyival drágább, mintha piaci árat kellene fizetni érte. Ez a vertikális integráció előnye.A 100%-on futtatott multicore fogyasztásban tényleg jóval gyengébb az Intel processzora.
Az viszont meglepett, hogy egy szálon a Raptor hatékonyabb (40W), mint a Zen4(50W). Ráadásul gyorsabb is.
A Zen4-nél 11-ig felcsavarták az egyszálas turbót, és az Infinity Fabric aktív állapota elrontja a vegyes terhelés(1-2-3-4 szál) fogyasztását.
Azaz böngészéskor, vegyes használatnál, játékkal átlagolva sok esetben jobb fogyasztás is kijöhet a 10nm-es Raptorral. -
ttwepinefrin
tag
Hőfokokat csak én nem látom?
-
Alogonomus
őstag
válasz
Perillustris #49 üzenetére
Aki valóban ki is tudja használni a sok mag potenciális teljesítményét, annak viszont már egy AMD TR rendszer a jobb választás, mert aktív pénztermelésre viszont az az ideálisabb, hiszen például mérnöki vagy programozói óradíjban mérve az a befektetés is nagyon gyorsan megtérül.
-
Armagedown
őstag
Van egy nagyszájú youtuber, aki már a megjelenése után RTX 4090el futatta a játéktesztjeit, ti még mindig egy RTX 2080ti-t használtok a teszkonfigban, amikor elvileg ez egy komoly oldal?
-
nkmedve
őstag
válasz
#52931072 #44 üzenetére
"Most komolyan azon megy az örömködés, hogy a zintel 24 meg 32 maggal lenyomta
az amd 8 és 16 magosait?"
Ha az Intelnél a szálak számát vesszük akkor vegyük azt az AMD-nél is, így akkor már 16/32 lesz.Amúgy meg teljesen mindegy, hogy melyik hány és mekkora maggal dolgozik ha olyan tesztekről beszélünk ahol minden mag tud dolgozni és közben a single core teljesítmény sem szenved csorbát.
"A jelen platform pont ugyanolyan drága és kíváncsi leszek mit produkál egy óccó ddr4-es lapban, ha lesz olyan."
Nekem ilyenem van, MSI Pro B660M-A lap (jó VRM-je van, mindent tud ami nekem kell) + 32GB DDR4-3600 (ez már kb. másfél éve megvan). Az alaplap 65k volt, a 13700KF-et 195ezer Ft körül kaptam, RAM ugye már volt. Így megúsztam a teljes platformcserét annyiból amennyibe ebben a tesztben az alaplap önmagában kerül.
Teljesen jól muzsikál így minden együtt. Persze biztos van helyzet ahol DDR5-el jobban menne (tesztek alapján játékokban kb. 10% lehet a különbség), de őszintén szólva nem érdekel, így is fényévekkel erősebb, mint a korábbi Ryzen 3700X-em (single teljesítményben kb. +60%-kal, multiban pedig van az +100-150% is, PL-től függően). -
Nekem pl pont munkára van egy igaz I5-ös 12600k, hozzájuk képest egy manökken de azért papíron ez se az M1 kategória, viszont mikor kódolok, alig fogyaszt, majd a build-nél belead apait-anyait, és mire végez, még nincs ideje felmelegednie az Arctic hűtőblokknak, valamint rendes házban nuku hangja van.
-
Nincs igazi sorrendiség: se nem single-core alapján van sorba rendezve, se nem multi-core.
Ilyen alapon lehetne bármi bárhol, mert a pirosak az újak. A r5 5600 g vs i9-9900k pozíciója is semmit mondó a többihez képest, nem csak pl az utóbbi 3-é. Hogy az r7 5800 X-et ne is említsem környezetéhez képest. -
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #46 üzenetére
Igen, nekem is az az érzésem, hogy elérték a gödörben az alapkőzetet és most már a gödröt szélesítik.
Eszetlen termék eszetlen áron, főleg az i9, gondolom bukik vagy 200 dodót minden darabon a zintel, de belefér, csak a konkurencia legyen eltaposva. Kétszereplős piacon nem lesz igazi árverseny, pláne ha az egyik a piacvezető. -
Semplar
őstag
válasz
E.Kaufmann #46 üzenetére
Jók lesznek ezek napelemmel a Dubai homokbuckák közé.
-
Frozen
addikt
En ezt egy ideje mondom,hogy technologia hatterben ahogy le vannak maradva ahoz kepest a teljesítményben utik verik a konkurenciat. Amint lejebb fognak menni a technolgia fejlodesben ugy fognak sokat gyorsulni meg hiszen majd elvezik a kevesebb fogyasztast a kevesebb hotermelest es meg par dolgot amivel a kisebb csíkszéleség jár. ( a konkurencia befutott a zen 2 es cpu val es azota reszeltek nekik)
-
válasz
#52931072 #44 üzenetére
Nem olyan könnyű manapság nagyot villantani, kellene valami nagyon új technika. Amíg nem jön valami nagyon új gyártástechnológia, vagy röptében nem lehet átstrukturálni egy CPU-t adott feladatokhoz, addig nem könnyű.
Az alma ügyesen optimalizált, meg saját OS-sel picivel könnyebb dolga van. -
törölt tag
Most komolyan azon megy az örömködés, hogy a zintel 24 meg 32 maggal lenyomta
az amd 8 és 16 magosait? Amellett drágábban, de valszeg minimális haszonnal és csilliárd dollár elégetésével érte el mindezt. Vagy ez senkinek nem tűnt fel? A jelen platform pont ugyanolyan drága és kíváncsi leszek mit produkál egy óccó ddr4-es lapban, ha lesz olyan.
Komolyan agyatlan adok-kapokba megy át ez a fejlesztés. Erre majd reagálhatna az amd: “jóvvan basszatok rá még nyócat, had szójjon”. -
válasz
macilaci78 #31 üzenetére
Igazad van , muszáj megalkudni. Ahogy látom ez nem nagyon fog változni az árak az egekben.
-
Chiller
őstag
válasz
Alogonomus #35 üzenetére
Pontosan. Itt a lényeg. Ezek a procik csak a csilliárdosoknak vagy a maxmaxot keresőknek való.
Játékra még mindig a VGA a lényeg, amit felad az ember 5-10%-ot a CPU-n + RAM-on + alaplapon, azon az áron akár 50%-al erősebb VGA-t vehet.
Ettől függetlenül tényleg durva árak vannak, de hát volt anno 1000 dolláros proci is, mindkét oldalon... reméljük minél előbb visszaállnak az árak a pár évvel ezelőtti kellemesebb viszonyokra.
-
-
TheSaint
aktív tag
Pont ezen agyaltam a teszt olvasása alatt, előbb veszek almás gépet a következő váltásnál, mint ezekre egy huncut forintot is pazaroljak... Ez még munkára is kinek/hogy éri meg? Akinek ilyen teljesítmények kellenek az már régen valami felhős/server megoldást használ, munkaállomást ilyen ár/fogyasztás mutatókkal nehezen tudok elképzelni, igen szűk réteg... csak a tényleg HC gamereknek lesz ez jó, nekik minden mindegy.
Ugyanez vonatkozik már lassan a középkategóriára is, értelmezhetetlen mutatókkal rendelkeznek az új generációk... -
Eddig a grafikonig bírtam nézni a cikket.
A pirosak miért ott vannak ahol? -
kukulec
őstag
jövőre vennék új gépet, de a procik árai irreálisak. az alaplapoké, meg a memóriáké is. amennyire elveteműltnek tűnt az m1 előtti időkben apple gépet venni, jövőre vélhetően azt veszek. ez így munkára egyeseknek megéri, de összességében fogalmam sincs kire céloznak a gyártók.
-
macilaci78
nagyúr
Ez így van már egy pár éve. Egy komolyabb fejlesztés platformváltással járna nálam is egy ideje, 500k-1m összeget kéne gépre költeni. Ehelyett a 8 giga ramból lett 16, maradt a 1050 Ti, meg egy a legerősebb proci, ami a deszkába belemegy 45W alatt (hűtés) 35k-ért. FHD-ban alacsony beállításokkal megvan a 30 fps így is.
Olcsóbb az igényeket igazítani a lehetőségekhez és időmilliomos sem vagyok. -
nkmedve
őstag
válasz
Robi BALBOA #26 üzenetére
Én végeztem néhány CB23 Multi tesztet 13700KF-el. Nem pont azokon a szinteken amiket írtál, de nagyjából látszik, hogy mennyire befolyásolja a PL a teljesítményt:
Azt megjegyzem, hogy a teszt DDR4-3600 CL18 mellett készült, nem tudom ha az bármit is befolyásol CB esetén. Még az is látszik, hogy 200W fölött már komoly throttling-gondok vannak (egyelőre egy mezei Noctua NH-U12S hűti 2 ventivel), így azoknak az eredményeknek nem tulajdonítanék nagy jelentősséget.Összességében azt mondanám, hogy 95-125W körül már elég hatékony, miközben a teljesítmény nagy része is megmarad. Nem éppen Zen4 szint, de nincs nagyon távol. Nálam jelenleg 155W-ra van állítva a PL1 és PL2 is, így jól hűthető és még bőven elég erős is.
-
tibaimp
nagyúr
Köszi a tesztet!
Annyit tennék hozzá, hogy a képet még árnyalja a 7950X hiánya és én még oda tettem volna a korábbi gen. 5800X3D-t is. Nem néztem utána, hogy ezek hogyan viszonyulnak a 13. gen-hez.Mondjuk az árak és a fogyasztások alapján ismét meggyőztem magam, hogy a 10900 marad még jó pár évig, az tuti.
-
Robi BALBOA
őstag
Azért azt megnéztem volna, hogy egy úgymond ECO módban(140W/125W/95W) mit mentek volna ezek az intel procik, sokkal reálisabb képet kapnánk a teljesítményükről, mint így úgymond "zaba" módban.
Az a 16PCIe sáv mindennek is, hát igen karcsú.
-
Csandi
addikt
válasz
kisharsany #3 üzenetére
Ugyan ilyen procit sem fogok venni, de engem nem érdekel az a hely amit írtál, tehát azért sem adnék 250-et. Fölösleges összehaosnlítás.
-
-
Érdekesek ezek a fogyasztási adatok.
Néhány tesztet megnéztem már a neten és ott nem igazán ezt láttam. Alkalmazások alatt áltagosan kb. 50%-kal, míg játékok alatt kb. 40%-kal többet fogyasztott a 13900k, mint a 7900X.
-
-
Nah, vegre itt a teszt, ez is szepen megmutatta, hogy most az intel vegre nagyon osszekapta magat, rendesen el van picsazva az AMD. Platformszinten pedig konkretan az van, hogy nincs olyan AMD, amit ajanlani lehet a jelen generaciobol. Plane, hogy ebben a tesztben ugyan nem szerepel, de az i5-13600k az valami burtalis ajanlat lett, minden szempontbol. Teljesitmeny, fogyasztas, ar onmagaban es DDR4-el platformszinten is. Szvsz ugyanolyan szinten fogjuk emlegetni, mint par masik legendas tarsat (pl A64 3200, i7-2700, r5-3600, stb), ami jo aron volt, jokor, es nagyon sokaig tudtad hasznalni minimalis kompromisszumokkal.
Ami viszont meg jobb hir, az az, hogy vegre lehet megint a verseny. Ok, kotelezo DDR5 miatt az AMD kb akkor se lenne versenykepes, ha ingyen adna a procijait, olyan felara van szegeny DDR5-nek, de jovore ez remelhetoleg rendezodik, utana plane, ami azt jelenti, amire a zen2 ota hiaba varunk: ARVERSENYT. Vegre!
Legalabbis erosen remelem... -
3L1T3
addikt
válasz
kisharsany #9 üzenetére
Egyre több az ilyen hozzászólás, de engedjük már meg egymásnak, hogy mindenki arra költse és abba lelje a boldogságát amibe szeretné.
A te hozzászólásod is engedve lett pedig van aki arra nem kíváncsi vagy azt tartja feleslegesnek.
-
snecy20
nagyúr
válasz
kisharsany #9 üzenetére
Én speciel a tech / IT cuccokat mindig többre értékeltem a külföldi nyaralásoknál, dehát van ilyen, mindenki máshogy van bekötve.
-
GalaHU
addikt
De hogy még mindig 2080ti-vel kell tesztelni…
Ezeknek a prociknak minimum a 30-as szériának kellene húzni a talpalávalót, de méginkább egy 4090-esnek…
-
-
Par ev alatt ledolgozta a hatranyat az intel. Az amd-nek most marad az arverseny mert mind teljesitmenyben mind fogyasztasban most jobbak a kekek. De ez nekunk csak jo.
-
Ajándékok
aktív tag
Nézz utána kicsit jobban.
Ne az Abu féle AMD propagandát szajkózd!
A rendszer fogyasztás táblázat szerint az i9-13900k idle-ben, videó lejátszás közben és játék alatt is kevesebbet fogyaszt, mint a 7900x. Még a 7900x eco-nál kevesebbet fogyaszt mind a 3 esetben. CSAK Aida alatt fogyaszt többet.
Ebből a cikk író le is vonja a végkövetkeztetést: "Mindez azt jelenti, hogy az új Intel processzorok teljesítmény/fogyasztás aránya nem igazán jó, a Zen 4 még normál, tehát nem Eco beállítások mellett is jobb ebben."
Végül is... lehet, hogy igaza van. A számítógépét mindenki nagyrészt CSAK Aida futtatásra használja.A fogyasztást miért pont vulkan-t használó játék alatt méritek. Az a leggyakoribb?
-
komi77
senior tag
Köszi a tesztet.
Amd fanként nem volt jó látni, hogy megint folytatódik a követés, kullogás a soha be nem érhető felé. Árban és fogyasztásban kicsit jobb a piros, de ott is magas minden - úgyhogy hagyjuk. Szerintem nagyon jól sikerültek ezek a procik - árak, fogyasztás nélkül mondom. Ha még a gyártás-technológia is olyan "fejlett" lenne mint piroséknál, ki tudja hol tartana az Intel 5nm-en. Feladták a leckét Amd-nek az biztos. Ez van.
-
Sajnos elszabadultak az árak, lap proci,vga kártyábol egy jobb és máris 1 milla, erre kevés embernek van pénze. Tehát a fejlesztés elnapolva.
-
snecy20
nagyúr
válasz
kisharsany #3 üzenetére
Ezt viszont használhatod életed végéig, nem csak 8 napig.
-
válasz
kisharsany #3 üzenetére
Írtam PM-et. Azt hiszem megnézem ezt a helyet én is élőben. Még Magyarországnál is olcsóbbnak tűnik így,
-
tibaimp
nagyúr
Ez az! Köszi
, át kell olvasnom!
-
kisharsany
aktív tag
250 ezer Ft-ból 8 éjszakát nyaraltunk Kranjska Gorában és ebben az összes költségünk benne volt üzemanyaggal, éttermekkel, belépőkkel.
Ez meg 370 ezer és csak egy processzor, meg gondolom egy instant kuka gyári hűtő. Nevetséges. Akkor sem lenne semmi értelme, ha 24 órában a CERN-nek számolna. -
.mf
veterán
Szép és jó meg minden, de xx700 azaz már a felső középkategóriában is 220-230k-s proci, 250-260k-s lap, videókártyákról inkább ne is beszéljünk. Ez már rég nem az a széles néprétegek számára elérhető szint, ami még (jó)pár éve a számtech volt. Aztán panaszkodnak, hogy csökken a kereslet...
-
3L1T3
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Revolut
- Yettel topik
- BestBuy topik
- Korrektnek látszó, ésszel árazott egeret dobott piacra a Corsair
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Gondolatot olvasna Elon Musk új Neuralink chipje
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- További aktív témák...
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3499
- Lenovo Thinkpad 13 Core i3-7100 / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest