Hirdetés
-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Persze, hogy a lazzy boy útját jártam. Mondjuk így is soká tartott és sok hibaüzenet volt.
De így, hogy csináltam gyorsan egy CT-t és abban telepítettem a Pi Hol-t gyorsabban végzett és hibátlanul.
Most arra vagyok kíváncsi, hogy az OPNDense Unbond DNS mellé kell-e egyáltalán. -
Próbálkoztam Pi Hole telepítéssel is a helper script-tel, de az sem lett sikeres. Most nem a webws konzolt használtam, hanem beléptem puttyal, így párhuzamosan láttam, hogy megjelenik az új CT és mit ír a console. Hát hibaüzenetek garmada, persze a Pi Hole, sem megy, a webes felülete elérhetetlen. Na csináltam egy debian konténert, abba belépve simán felment és működik. Nem lehet, hogy a script szar?
-
A CIDR-t meg kell adni, ha a pve felületén adsz meg fix IP-t, ha nem írod oda, akkor be sem fogadja a címet. A vmbr0 az alaplapi port, ezt használom a pve eléréséhez, a vmbr1 a bejövő internet hálózatot fogadja, oda ugye nem adsz belső címet. A vmbr2 kommuninál a belső hálózat felé, a fix IP címe az OPNSense címe. Persze lehet, hogy itt a probléma, mert minden VM azon keresztűl kommunikál a helyi hálózattal. Kifelé mindnek ott a címe, amit az OPNSense oszt, vagy ott van fixálva. Lehet, hogy ki kéne venni a vmbr1 fix IP-jét és akkor nem lenne gond? De eddig nem volt gond ezzel a beállítással, mindennek elérem a webes felületét.
-
Egy net van, tudtommal nincs szeparáció, pve tűzfal kikapcsolva. És elvileg "házon belül", a pve-n belül kéne kommunikálniuk. A netet minden látja, a rendszerek frissítenek, a desktop-okon böngészni lehet.
Hálózat fizikai eszközei: az alaplapra szerelt LAN port fix 192.168.1.2 IP címmel managment portnak van beállítva, csak erre használom. Van egy 2.5 G-s kártya, ez az OPNSense WAN portja, a szolgáltatói ONT van rákötve. A LAN ami cstlakozik a egy 10 G sfp+ kártya, ez optikán van rákötve a switchemre, ezen lógnak a fizikai gépeket.
Így néz ki a pve network:
A LAN2 nincs használva.
Az OPNSense Unbond DNS-t használ. -
A kérdések jók, fel kell őket tenni.

Szóval a felállás: Proxmoxon fut állandó jelleggel egy OPNSense és egy Xigmanas.
Van még telepítve egy Win11 és egy Opensuse. Ezek nem tudják elérni a Xigmanasos megosztásokat, minden más meg igen. A Win11 megosztott mappáját fizikai gépről elérem, de szerettem volna oda is felcsatlakoztatni a megosztásokat.
Ehhez jött most az Adguard home probléma. Feltelepítettem és az alap beállításos oldalát nem tudom megnyitni. VLAN-okat nem használok. Az egyetlen dolog, ami nem VM-ben fut, hanem konténerben a Proxmoxoon az az Adguard. -
Sziasztok,
Lenne pár kérdésem.
Az első VM-ek közötti fájlmegosztás.Van egy XigmaNAS telepítve a fizikai gépek, médialejátszó gond nélkül kezeli az SMB megosztását, de ha egy Proxmox alatt futó másik VM-ből akarom elérni, na az nem megy. Próbáltam Win11, OpenSuse rendszerekkel, semmi siker.
A másik a helper script segítégével feltettem egy Adguarde hpme-ot, fut, azt látom, kap IP címet is,de nem tudom elérni a böngészős beállító felületet.
Van valakinek tippje, hogy mi lehet a probléma, mit rontok el? -
Na ezt akarom elkerülni. Kibontani a mostani helyéről, kivenni a kártyát, visszarakni a gépet, visszadugni mindent, bekapcsolni. Másik gépbe be a kártya, flash, kikapcs. Proxmox leállít, gép kibont a helyéről, kártya vissza, visszaépítés és bekapcs.
A Proxmox gép jelenleg egy szekrényben van elhelyezve, ahhoz, hogy bármit is csináljak vele fizikailag, ki kell pakolni minimum egy polcot felette és a polcot kivenni. -
Kérdésem van, lehet engem is osztani, ha hülye az ötlet.
A gépemben van egy HPE H240 HBA. Szeretném frissíteni a firmware-t rajta, mert van benne pár hibajavítás. A HBA jelenleg át van adva egy freeBSD alapú XigmaNAS rendszernek. A frissítést végrehajtó program windowsos. A Proxmox-on van egy WIN11 VM-is. Az megoldás lehet, hogy lekapcsolom a NAS rendszert, a HBA-t átadom a win-nwk, flashelem az új fw, és vissza adom a NAS-nak?
Vagy szedjem ki és rakjam egy másik wines gépbe, és ott csináljam? Melyik a javasolt, vagy kivitelezhető megoldás. Persze ha kiveszem, akkor a Proxmoxot vissza kell kapcsolnom, mert a flash program online szedi le a szükséges fw-t. és az OPNSense is virtualizálva van. -
Na sikrült az upgrade. Csináltam backup servert, egész jól működik, de csak a VM-eket lehet rá menteni, magát a pve-t nem. De nem egy bonyololult dolog a beállítása és így külső helyen vannak elmentve.
@ViZion: Köszi a tanácsokat és a segítséget. -
Na nálam egy db 1 TB MVE ssd van benne, azon van a rendszer és minden.
Van még benne 4x4 TB HDD is, de az vezérlőstől át van adva a Xigmanasnak.
Akkor szereznem kell valami külső tárat amire megcsinálom a biztonsági mentést.
A VM-ekről csinálok rendszeresen backupot, mielött jön valami upgrade és upgrade után is, csak a rendszerről nincs semmi. -
Sziasztok,
Technikai kérdésen agyalok, hátha a közös gondolkodás segít.
8->9 upgradere készülök, a rendszer az ellenőrző szerint rendben, csak a két futó VM-et kell leállítani, más gond nincs. És ez a probléma. A két VM közül az egyik a router/tűzfal funkciót ellátó OPNSense, a netem exDIGI, jelenleg már teljesen ONE PPoPe kapcsolattal.
Ha leállítom az OPNSense VM-et, akkor ugye nincs net, nem tudok upgadelni, ha fut a VM, akkor megint nem tudok upgradelni.... Kéne ideiglenesen egy router? Vagy rakassam át az ONT-ot router módba? Ez a DIGI korszakban weben egy kattintás volt, de az ONE nem tudom, hogy intézi. Telefonon? Átkérem, frissítek, és utána vissza? Sajnos nem tudom mennyire rugalmasak.
Tanácsok? -
-
-
-
Pont ez idegesít. Minimál angol tudással, egy kis virtualizációs tapasztalattal (nálam Hyper-v Windows alatt) mellett egyérteműen használható, kis buktatókkal és utána olvasással.
És akkor ott van ez a "resize", igen most rákeresve sokan szencségelnek.
Na mindegy, ha a tinik leszakadnak a netről, akkor rendbe rakom a dolgot. Lesz vagy 15 perc. -
Lecseréltem a VM-ben az ISO-t egy frissre, adtam hozzá mégegy 128 GB-s lemezt. Arra újratelepítem és kész. Abba visszatöltöm a confot, így az interface-ek is rendben lesznek.
A Proxmoxban nevezzék át a resize disket, mert szerintem az oda-vissza méretezést jelent.... nem csak növelést. -
OPNSense. És 128g-ről indult, arra lett telepítve. Az betelt a logok miatt, gondoltam megnövelem. Aztán rájöttem, hogy a partíció kiterjesztése nem olyan egyszrű, gondoltam visszaállítom. Azt nem fifyeltem, hogy a resize disk menünél megadott érték, az nem a diszk mérete, hanem az az érték, amivel növelni szeretném, na így hizott tök fölöslegesen majdnem 1 TB méretre. Úgy különben az utolsó backup az OPNSenséről 12.34 GB.
Egy 1 TB-os SSD van a gépben a rendszernek és a VM-eknek. -
Van valakinek valami tipje arra, hogy hogyan lehet egy VM disket zsugorítani?
Szerettem volna az egyik méretét csökkenteni, de a GUI resize lehetősége csak hozzáadta azt, amit beírtam, így már feleslegesen még nagyobb lett, mint szerettem volna.
Csökkenteni szeretném a méretet. -
válasz
Pista0001
üzenetére
Amikor néztem, hogy lehetne VM alatt ZFS-t létrehozni, akkor olvastam a TrueNAS forumán, hogy csak a HBA átadás az, ami tényleg átadja a vezérlést a lemezek felett. A lemezek átadása nem, szemben pl a MIcrosoft Hyper-v megoldásával, ahol ha átadod a lemezt, akkor az tényleges.
Sajnos az ingyenes Hyper-v server 2019 frissítési ciklusa egy éve végetért. -
válasz
tasiadam
üzenetére
Ha már debianra épül a Proxmox, akkor a NAS funkió tud mellette futni natívan a rendszeren, és csak a többi funkció van virtualizálva. Mondjuk én is VM-ben futtatom a XigmaNAS-t, de nem tetszik, hogy Proxmox ZFS-én csináltam még egy UFS fileredszert.
Sajnos natívan nem tudtam átadni a HBA-t valamiért nem működött, el sem indult a WM, a lemezek egyenkénti átadása meg azért nem sikerült, mert a lemez tipuszáma tartalmaz egy pontot. Mondjuk a lemez átadás sem teljes, mert azon is van egy virtuális réteg. Kb. olyan, mintha a vezérlő RAID módban van és egy lemezes JBOD-ban adja át a lemezeket. -
Összeállt a HW, feltelepítettem a proxmox-ot. A három NIC-ből az egyik volt csak bedugva, adtam neki a gépen fixált IP-t (192.168.1.2, ez ki van véve a DHCP pool-bol). Ez marad managment port.
Működik a rendszer, frissítettem, feltöltöttem az ISO-kat a telepítésekhez. Csináltam egy másik NIC-re egy új bridge-t, ez lesz a kijárat a hálózat felé (kapott egy LAN commentet).
Itt nem adtam meg gatewayt, ez gond?
A másik kérdésem, az első VM a NAS lenne XigmaNAS lesz a rendszer, ez ZFS-t kezel,
meg is tudja csinálni. A kérdésem, hogy tudom átadni a fizikai lemezeket? A HBA-t nem szeretném, még később raknék rá lemezt más céllal, másik VM felé. Ha ez nem megy, akkor megcsinálom a ZFS-t proxmoxban, de így akkor kevesebb RAM kell a VM-nek, hisz nem kezel ZFS-t, csak egy átadott tárolót. -
válasz
szpeti40
üzenetére
Még semmit nem csináltam. Mostanában fogom elkezdeni.
És a kérdésed alapján szerintem nem érted a problémát. Az átjáró, a lokál DNS szerver és a DHCP szerver az egyik VM lesz. És a kérdésem, hogy érem el a hypervisort, ha nem megy rajta a VM. És igen a VM-nek, mint a hálózat központjának statikus IP-je lesz, 192.168.1.1. A VM-be telepített OPNSense lenne a router és tűzfal a hálózaton. De egyre inkább azt érzem, hogy ez nem lesz virtualizálva, hanem marad külön vason. Így viszont az egész proxmox móka felesleges, a gépre megy egy debian, és az lehet a NAS és a MC szerver, nem kell ezt túlbonyolítani. -
válasz
szpeti40
üzenetére
Ez nekem valahogy sosem működött. Az így kiadott című gépeken sokszor nem volt net, a többi gép a hálózatban nem érte el, stb. Az adott eszközön rögzített statikus IP cím nálam csak egy van, az a DHCP szerver. Ezt szoktam meg, és itt kerültem logikai hurokba, hogy a DHCP szerver a hálózat egyik gépén fut majd VM-ben.
-
Ez a bajom, hogy jelenleg tesztelni nem tudnám, nincs még kialakítva a hely, hogy az új rendszert odarakjam.
Egyenlőre felrakom az OPNSenset, de nem konfigolom és futtatom. Azon a folyón meg akkor kell átmenni, majd megoldom valahogy.
De felmerült még egy dolog, a LAN bridgen is el tudom érni a proxmoxot majd, vagy csak a managment porton? -
Ezért gondoltam, hogy a logika az OPNSense felrakását előre veszi. Ha a jelenlegi, külön gépen levő OPNSense kiesik a képből, akkor megborul az egész hálózat és nem tudom, hogy telepíteném fel, hiszen nem fog működni semmi. Én nem szeretek fix ip-t kiosztani a gépeknél, mindent a DHCP szerver intéz, ott van meghatározva, hogy mi kap a kiosztható tartományon kívüli fix címet, de itt nem látok nagyon más megoldást, mert ha kikerül a jelenlegi a rendszerből, akkor a proxmoxot sem fogom tudni elérni, hogy feltelepítsem az újat.
-
Akkor te is az OPNSenset telepítenéd fel elsőnek. Ezzel nekem az a gondom, hogy a jelenleg futó rendszert csak egy-két hónap mulva terbvezem kibontani a helyéből, de a NAS funkciót már elötte szeretném használni. NAS-nak XigmaNAS-t gondoltam, egyszerű, könnyen kezelhető célrendszer. Jelenleg különben TrueNAS van önnálóan egy gépen. Ezt kell teljes mértékben felszámolni most.
Az alaplapit NIC-et szeretném csak a proxmox management portnak használni, a két 2.5-ös NIC lenne a VM-eknek átadva. -
Ma, vagy holnap kezdenék neki a proxmox használatához, telepítéséhez, és felmerült pár kérdés bennem, ebben kérném a segítségetek.
A terv a következő:A jelenleg két külön vasontalálható dolgaim egy gépen vm-ben fussanak, egy OPNSense, egy NAS rendszer, és ha kell más otthoni kiszolgáló a későbbiekben, pl Minecraft, vagy valamilyen más játékszerver a kölköknek, és ami még felvetődhet.
HW: B450 matx alalplap, Ryzen 5 2400G processzor, jelenleg 8 GB RAM, de 32 GB lesz a teljes kiépítésben, 1 TB MVE SSD a rendszernek és a VM-eknek, 4x4 TB HDD a NAS-nak, ezek egy HP H240-es vezérlőn SAS3-as lemezek. Az alaplapi 1 GB/s hálózati csatoló mellett van még két 2.5-ös kártya a gépben.
A három hálózati csatoló közül az alaplapit meghagynám a proxmoxnak, a két 2.5-ös közül az egyikat megkapná az OPNSense WAN-nak, a másik meg egy belső bridge kivezetése lenne a hálózatom felé, ezen kommunikálna minden, A LAN, a NAS, és a többi. Ha ezt a kártyát később cserélném 10G-re, ez kivitelezhető?
Milyen sorrendben telepítsem a VM-eket? A későbbi működési logika szerint, az OPNSense lenne az első, mint a hálózat alapja, de jelenleg a NAS lenne a fontosabb.
A jelenleg belakott OPNSense-t át tudom valahogy könnyen költöztetni? Ez most egy HP T620plus kisgépen fut.
A lemezeket Raidz1-ben használnám a NAS-hoz, át tudja teljes mértékben adni őket, vagy érdemesebb a proxmoxra bízni a feladatot?A segítséget, tanácsokat előre is köszönöm. Ha hülyeséget írtam, vagy rosszul gondoltam valamit, akkor kérlek javítsátok ki.
Virualizációt csak wines Hyper-v, amit használtam, és itt nem biztos, hogy ugyanaz a logika él. -
válasz
markussandor
üzenetére
Ezzel tiszában vagyok, de ZFS mellett nem a RAM-on szeretnék spórolni.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Elég lenne, csak nagy. A jelenlegi szoba, ahol van az most dolgozó, de hamarosan az egyik gyerekem önnáló szobája lesz. Ahová meg megy az egész hobelebanc, ott nincs sok hely, fizikailag nem fér be gép, ezért gondoltam, hogy besűrítem a kettőt egybe egy fokkal modernebb vason. Azért lett az AMD, mert az Intel cuccok használtan erősen túlárazottak, hasonló teljesítményt másfélszer annyiért kapnék.
-
Még egy dolog a hálózati részhez. Mennyire bírja a rendszer a hálózati adapterek cseréjét? Jelenleg gigabites switchem van, ezt szeretném lassan 2.5-re cserélni. A kinézett kínai csoda switcheken mindegyiken van egy vagy két SFP+. Az megoldható, hogy keresek valami olcsó használt SFP+ kártyát és optikán kötöm össze a switchel? Mert így elég egy RJ45 a bejövő netnek a belső háló felé meg az optika kommunikál. Persze ez egy újabb fehér folt, amivel pluszban foglalkozni kell.
-
válasz
markussandor
üzenetére
Köszönöm a javítást.
A RAM témára: A TrueNAS most is megeszi a pool méretét zfs cache címen alapbellításokkal, én a saját tapasztalatom alapján gondoltam, amit írtam. -
Ha jól értem, akkor legalább 4 portot javasolsz. 2 db OPNSense WAN és LAN,1 NAS és egy az egyéb dolgoknak. Mint írtam mATX a lap, ezen jó esetben van kér 16x és 1-2 1x Pci-e.
Ebből egy 16x elvisz a RAID kártya (mint írtam megtartanám a SAS lemezeim), ha belerakom a 2 portos kártyát, az elviszi a másikat. Van egy az alaplapon (márha jó az átlagos Realtek). A proxmox nem tartalmaz belső virtuális swichet? Vagy ezt nem ajánlott használni? -
Sziasztok,
Két külön rendszert szeretnék egy gépbe rakni és a protomoxra gondoltam, mint alap rendszer.
Van egy HP T620 plus thinklient dupla gigabites NIC, ezen OPNSense fut, tűzfal és router funkciót ellátva. A másik egy Lenovo Thinkserever TS440, TrueNAS fut rajta, van benne 6x3 TB SAS hdd RaidZ1-ben.
Helyhiány miatt szeretném egybegyúrni őket.Háznak egy Fractal Design Node 804 a kinézett, ebbe egy mATX AM4-es lapot raknék, processzor Ryzen Pro 4650G, minimum 16 GB RAM és ha összejön, akkor ECC. A rendszert és a virtuális gépeket M.2-es ssd-re raknám, a meglevő Raidz1 tömböt átraknám. Ez elég, vagy netán túl sok, elég egy gyengébb processzor? A ZFS zabálja a RAM-ot, lehet, hogy oda kéne többet költeni.
A cél egy vason az OPNSense és NAS-nak XigmaNAS, ebbe inportálnám be a meglevő RaidZ1 tömböt a jelenlegi adataimmal. Esetleg még néhány dolog, Minecraft szerver a gyerekeknek és egyéb apróság.
A kérdéseim: ez így megoldható? Gondolom a protomoxnak van belső virtuális switch funkciója, így nem kell minden funkciónak külön hálózati csatlakozó, elég egy port, amit WAN-ként használ az OPNSense és egy másik, amivel a helyi hálózatba csatlakozik a gép. Vagy érdemes több hálókártyát belerakni és fizikailag elszeparálni a funciók egy részét(pl. NAS)? A HDD-k már foglaltak és nem szeretném megbolygati a tömböt, így feltételezem kéne még háttértár. Mit javasoltok? HDD vs SSD és mennyi?
Nincs nagyon tapasztalatom ezen a téren és nem szeretnék beleesni sem abba a hibába, hogy túlköltök, sem abba, hogy alálövöm a teljesítményt.
A segítséget, tanácsokat előre is köszönöm.
És lehet osztani a posztolót, ha hülyeséget kérdez.
-
A XigmaNAS-t nem nézted? Nem olyan szép, mint a TrueNAS, freeBSD-re épül.
Nem lehet plugin-elni egyszerűen, de ha már Protomoxot használsz, akkor nem is nagyon van rá szükséged. Sokféle hálózati megosztást tud, van benne torrentkliens (Transmission), kezel sok féle filerendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Netatmo Presence okos kültéri kamera / 12 hó jótállás
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest