-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
válasz
fabri07 #13875 üzenetére
Na ez az amiért biztos nem fizetnék
Amit az egyetemen tanítanak, az nem a programozás, hanem a képzés alatt az algoritmikus gondolkodás, és a probléma megoldó képesség lesz meg, illetve ez mellé "megtanulod hogyan kell tanulni".
Azt tényleg nem tudom, hogy egy olyan személynek, akinek nincs semmilyen tapasztalata a fejlesztéssel, az hogy tud tanulni, de sztem érdemesebb nem rögtön fejjel beleugrani a fejlesztésbe, hanem a inkább utánanézni egy kicsit a nyelvfüggetlen dolgoknak.
Gondolok itt az alap algoritmusokra, és megvalósításukra, OOP szemlélet, a legtöbb tutorial videó ami a neten elérhető, az feltételezi, hogy ezek nagyjából megvannak, és úgy sokkal érthetőbbek.
-
opr
nagyúr
válasz
fabri07 #13870 üzenetére
Szemelyes velemeny kovetkezik: Semmit, de azt legalabb magabiztosan.
Maximum valami javascript copypaste-hero alapkepzest tudok elkepzelni, az biztos, hogy En nem foglalkoztatnek senkit, aki egy harom hetes tanfolyas utan esik be. Akkor mar inkabb ne tudjon semmit, de nagyon erdekelje, ugy legalabb baromsagokrol nem kell lenevelni szegenyt. -
Silεncε
őstag
válasz
fabri07 #13857 üzenetére
Python 2-t (ez az ingyenes) én már semmiképp nem kezdenék, idén (ha minden igaz és nem tolják tovább) EOL lesz, Python3 tutorialokat nézz. Én őszintén szólva nem költenék ilyen kurzusokra, pont a Python az a nyelv, amit internetről simán meg lehet tanulni, annyi anyag van hozzá (kb mindenhol IS használják). Ez itt a hivatalos Python tutorial, ennél jobbat szerintem nem nagyon találsz [link]
-
Silεncε
őstag
válasz
fabri07 #13844 üzenetére
Ó, mit nem adnék, hogy tapasztalt rókának hívhassam magam
Egyébként orr van az igazság, amit az előző kolléga ír. Csinálni kell, a nyelv majdnem mindegy, a gondolkodásmód nagyrészt ugyanaz. Dobtunk föl lehetőségeket, de neked kell tudni mit akarsz (egyébként most én is hasonló helyzetben vagyok, jelenleg webes irányon dolgozok, de szeretném ezt otthagyni, átnyergelnI masra, talan a C++/Rust, ami erdekelne, de ebbol joval kevesebbet keresnek, mint frontend faragóból
-
Silεncε
őstag
válasz
fabri07 #13838 üzenetére
Mobilalkalmazásfejlesztes, akkor platformtol fugg: Androidra Java/Kotlin, iOS-re Swift, ha cross-platform akkor Ionic/React Native (ezek TS/JS) Xamarin (C#). Ha jatekfejlesztes, Unity (C#), webre meg HTML5/CSS3 meg JS (de inkabb mar TS) + a Vue/Angular/React triobol valami
Sajnos nem nagyon van átfedés közöttük, ebből amiből jelenleg a legtöbb munka van, a webes cuccok, aztán a mobil, játékfejlesztőre annyira nem nagyon van kereslet (max indieként csinálsz játékokat, de azt én nem tudom elképzelni, mint egyedüli bevételt)
-
opr
nagyúr
válasz
fabri07 #13836 üzenetére
Azt döntsd el, hogy mivel akarsz foglalkozni. Mert most azt csinálod, hogy mondogatod, hogy külföldre akarsz költözni, nem tudod, melyik országba, de mondjuk már meg, milyen nyelven tanulj, hogy ott értsenek. Érted, mi a probléma? Még ha valaki úgy igazán szeretne se fog tudni segíteni.
-
válasz
fabri07 #13669 üzenetére
Emeltszintű érettségi alap, ha egyetemre készülsz.
És egy (angol) nyelvvizsga is kötelező.Utána elkezdhetsz Pythonozni, népszerű nyelv a világban, de a suliban a JAVA-t és a C++-t fogják tanítani.
Az iskola nem az életre készít fel, hanem a vizsgára, ez van. Nem fogsz hallani Gitről, JavaScriptről, Golangról, Dockerről, Cloudról, és hasonlókról ami a való életben milliárd dolláros forgalmat csinál.Talán fogsz hallani IP ről, portokról, tűzfalakról, de annál több lesz a "szekvenciális inputfájlból olvassunk be soronként számokat, és rendezzük őket sorba" típusú feladat.
Ha a jó vizsga a cél, akkor irány a C++ és a JAVA.
Ha a való életben el is akarsz helyezkedni, akkor a fenti nyelvek orrvérzésig és vakulásig akkor talán nem gombokért vesznek fel juniornak.
Ha a fenti két nyelv nem nyerte el a tetszésed - bár, ha sok gyakorlatod van bennük, szép pénzeket lehet velük keresni - akkor a való világ elég erősen használ még Pythont, JavaScriptet (kliens és szerver oldalon is), C#/.NET-et. A PHP is nagyon népszerű, bár nem fizet túl jól. And FFS please leave Ruby alone 'coz that's disgusting.
Bármilyen nyelvben is indulj el szükséged lesz a HTTP protokoll ismeretére, Docker ismeretre, JavaScriptre, git ismeretre, Linux ismeretre (ezutóbbit javasolt napi szinten használni, és kukázni a Wint, mert azon szívás programozni), HTML alap, CSS alap, JSON/XML szintaxis alap.
-
válasz
fabri07 #13543 üzenetére
Nézd, amikor én jártam az ELTEre, akkor "olvassunk be egy szekvenciális inputfájlból" feladat ment C++ ban orrvérzésig. Szerintem azóta nem sok minden változott.
Egyszer nem mondták, hogy mi az a Git és mire jó. Nyomták a C++-t orrvérzésig, amivel kb egy junior pozíciót meg lehett volna pályázni. Volt még JAVAis, de abból sem lett doktor senki, csak az alapokat tanították. Egy nyamvadt REST api tervezés nem volt.
Ahogy előttem leírták, ha érdekel a közgazdaságtan akkor menj gazdinfóra, ha nem, akkor proginfóra, matek lesz mindnenhol orrvérzésig, de a való életben használható tudást azt magadnak kell megszerezned szabadidődben vagy diákként dolgozva a szakmában (ez erősen ajánlott), mert a valóság teljesen más, mint az iskola.
-
SybenX
őstag
válasz
fabri07 #13543 üzenetére
Pedig meglepően kevés matek van a debreceni proginfón. Összesen 3-4 matekos tárgy van, amit meg lehet csinálni gond nélkül, hogy ha esetleg jártál emelt matekra közép suliban, de anélkül is egy kis szorgalommal. Ha érdekel az informatika, akkor proginfóra érdemes menni, mert a gazdinfón elég kemény gazdasági tárgyak vannak, ott is van programozás, de kevés szerepet kap.
Az első évben egyébként én is úgy gondoltam hogy ennek semmi értelme, többet érek ha magamtól tanulok, de vannak olyan tárgyak és mellé olyan igazán jó szakemberek, amik/akik miatt érdemes egyetemre járni, mert olyan finom kis részleteket lehet megtanulni, amit az udemy-ről nem lehet összeszedni és itt van értelme az egyetemnek, nem feltétlen arról szól, hogy profi szinten segít egy programnyelvet elsajátítani. Voltak olyan témák amiket már önszorgalomból elkezdtem tanulni és utána rá jött egy olyan tárgy ami ezzel foglalkozott és rengeteg kis részletet tanultam pluszba amivel még inkább sikerült tisztábban látni az adott technológiákat. Tehát az a pár plusz az, amit ad az egyetem, ami nem feltétlen szükséges a való életben és lehet soha többet nem jön elő, de precízebb tudásod lesz.
További részleteket privátban tudok mondani, ha ide jösz tanulni, akkor akár segíthetek is a beilleszkedésben. -
válasz
fabri07 #13540 üzenetére
Én sosem értettem az olyan embereket akik divatból mennek programozóképzésre.
Ezt vagy akarod csinálni, és akkor mész előre, vagy nem akarod csinálni, csak hallottad, hogy menő és jól fizet, de mivel nem akarod csinálni igazán, neked szenvedés lesz, és annyira nagyon jól sem fog fizetni.
Én már gyerekkoromban tudtam, hogy programozó leszek és pont. Középsulis koromban minden programot meg akartam bütykölni, érteni akartam, hogy működik, és mit lehet benne megváltoztatni, átírni, aztán később, hogy hogyan lehet hasonlót, vagy jobbat, sajátot írni, hogyan lehet szervereket csinálni, IP címek, portok, PHP, adatbázis, kilogikázni dolgokat.
Aztán elmentem ELTE proginfóra, de nem végeztem el, mert engem a programozás érdekelt, nem a matek és egyéb dolgok.
Azóta köszönöm jól vagyok, jelenleg még nem értem el azt a határt ahol a diploma hiánya korlátoz, és nem panaszkodom a fizetésre sem, és ahogy egyre több év tapasztalatom lesz, egyre kevésbé fog számítani a papír hiánya.
Persze, most nem azt akarom javasolni, hogy senki ne menjen egyetemre, de ehez a pályához kell egy elhivatottság, ezt nem lehet éveken keresztül érdektelenül gyűrni, mert kiégsz.
Nulla tapasztalattal fontos a papír, az egy belépő az első munkahelyedre, de nem igazán az a papír fogja meghatározni, hogy hová jutsz el a szakmában, hanem az érdeklődés, és a szorgalmas tanulás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Napelem
- Xbox Series X|S
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen NAS-t vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest